Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Családi receptek 04. - Baromfiételek


BACONBA TEKERT CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 20-30 dkg csirkemáj, 1 csomag bacon szalonna (kb. 12 szelet), fűszerek: só, bors, majoránna, fokhagyma, hagyma, sütéshez olaj

Elkészítése: A csirkemájat félbevágjuk, a bacont (ha széles hosszában 2 darabra vágjuk) kiterítjük borssal, zúzott fokhagymával, majoránnával meghintjük és betekerjük vele a májat.
A göngyölt csirkemáj darabokat megtűzzük fogpiszkálóval, hogy sütés közben ne essenek szét.
Apróra vágjuk a vöröshagymát, serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk az olajat, rátesszük a csirkemájat, és hirtelen átsütjük.
Ezután tűzálló edénybe tesszük a májakat, leöntjük a hagymás olajjal, ízlés szerint a maradék fokhagymával is, és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük még 10-15 percig attól függően, hogy lágyabban, vagy keményebbre sütve szeretjük a májat. (Amikor megpirul a bacon elkészült a máj)
Krumplipürével, vagy rizzsel körítve frissen tálaljuk.

BÚBOS PULYKAPECSENYE
Hozzávalók: 1 kg pulykamell-filé, 30 dkg szeletelt gomba, 1 hagyma, 1 doboz liba, vagy kacsa-májkrém, 5 dl főzőtejszín, 20-30 dkg füstölt sajt lereszelve, só, bors

Elkészítése: A hússzeleteket sózom, borsozom, aztán olajon, mindkét oldalukon halványpirosra sütöm, félreteszem. A húsok szaftján a hagymát megdinsztelem, hozzákeverem a gombát, sózom, borsozom, zsírjára sütöm. Egy tepsit kikenek, belerakom a hússzeleteket, ezekre halmozom a ragut, a ragu közepébe pedig egy kávéskanálnyi májkrémet teszek. Ráöntöm a tejszínt, lefóliázom, és jó félórára előmelegített sütőbe rakom. Kiszedem, leveszem a fóliát, rászórom a reszelt sajtot, majd annyi időre rakom vissza a sütőbe, hogy a sajt a szeletekre olvadjon.
Habosra kevert krumplipürével tálalom.

CORDON BLEU
Ez az étel “jobb” helyeken Gordon Blue néven szerepel az étlapon. Gyakran találkozom vele a helyi pizzériák kínálatában is. Ilyenkor újra és újra megfogadom, hogy be nem teszem hozzájuk a lábamat. Ha már leírni se tudják a nevét, akkor…
Hozzávalók személyenként: 1-1 vastag szelet borjúcomb (Ha nincs, végszükség esetén a pulyka is megteszi. Sajnos nálam eddig csak végszükség volt, a bocival vagy 20 éve nem találkoztam.), 1 szelet sajt (trappista vagy füstölt), 1 szelet gépsonka, tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz, és olaj a sütéshez

Elkészítése: A hússzeleteket vízszintesen kettévágjuk, de nem vágjuk át teljesen, és széthajtjuk. Gyakorlatilag egy félig nyitott zsebet készítünk. Leterítjük follpackkal (én műanyag zacskót használok), és kissé kiverjük. Meghintjük sóval és borssal. Mindegyik húsra 1-1 szelet sajtot és sonkát fektetünk, összehajtjuk, jól összenyomkodjuk, és hústűvel összetűzzük. A szeleteket kipanírozzuk.
A húsokat forró olajba fektetjük, és fedő alatt egyik oldalukat úgy 8 percig sütjük. Majd levesszük a fedőt, megfordítjuk a húsokat, és másik oldalukat további 5-6 percig sütjük. A kész, pirosra sült szeletekről papírkendővel leitatjuk az olajat. Krumplipürével, vagy szalma krumplival és salátával tálaljuk.
Ha úgy érzed, hogy a hússzeletek kezelésében, vagyis a „zsebmetszésben” nem vagy elég profi, akkor se ess kétségbe! Veregesd vékonyra a húst, terítsd rá a rávalókat és göngyöld fel, mint a palacsintát. A végeit szépen benyomkodod (mint a töltött káposzta töltelékénél a levelet), és a húst megtűzöd. Bár a receptek zöme fogvájót ír a tűzéshez ne fogvájót használj, hanem hústűt, azt sokkal könnyebb kibányászni a husiból!

EGYTÁL
Ma nem volt sok időm a főzésre, és alapanyagokkal sem voltam túlzottan ellátva. Volt a fagyasztóban egy kilónyi pulyka apróhús, a hűtőben füstölt szalonna maradék, egy kis bacon szalonna, a zöldséges dobozban meg krumpli. Sóval, borssal megfűszereztem a húst, hagytam állni fél órát.
Közben meghámoztam 1,5 kg-nyi burgonyát, és vékony szeletekre vágtam kb. 20 dkg szalonnát.
A szalonnaszeletek felével kibéleltem a jénait, ráterítettem egy réteg karikára vágott nyers krumplit, picit megsóztam, meglocsoltam olajjal, a következő réteg a hús, majd a burgonya másik fele volt, amit ismét sóval hintettem be, és lefedtem a maradék szalonnával.
15 percig alufólia alatt nagy lángon pároltam, majd 20 percig takaréklángon - fólia nélkül.
Mit mondjak, egész jól sikeredett!

GOMBÁS FASÍRTBATYU
Hozzávalók: 1/2 kg csiperke, 1/2 kg hús, 1 nagyobb hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, baromfibőr (tyúk, csirke, pulyka, kacsa, liba), 2 zsemlye, só, bors, pirospaprika, kockázott bacon, 1/2 kg főtt hasábokra vágott burgonya, 2 tojás, olaj

Elkészítése: A gombákat megtisztítjuk, a nyolc legnagyobb kalapot félretesszük, a maradékot a szárakkal, a hússal, a beáztatott zsemlyével, a hagymával és a fokhagymával együtt ledaráljuk. Belekeverjük a felvert tojásokat is. Fűszerezzük, majd megkóstoljuk. Ha a gomba ízét kevésbé érezzük, akkor gombaport is keverünk bele. Ízesíthetjük még petrezselyemzölddel is.
A jénait kikenjük, beleszórjuk a főtt krumplit, maréknyi bacont, sózzuk, borsozzuk, meghintjük granulált fokhagymával, valamint olajjal.
A tölteléket 8 egyenlő részre osztjuk, gombák tetejére helyezzük a gombócot, majd mindegyiket a kéttenyérnyi bőrbe csomagoljuk. Ha nem kapunk bőrt, szeletelt baconba burkoljuk. Ráhelyezzük a krumplira, a bőröket kissé megsózzuk, borsozzuk, piros paprikát szórunk rá, de megszórhatjuk baromfi-fűszerkeverékkel is.
Előmelegített sütőbe helyezve, lefóliázva kb. 3/4 óráig sütjük, majd a fóliát leszedjük, és szép pirosra pirítjuk.
A vele sült krumplival tálaljuk.

KRUMPLIÁGYON SÜLT GYÜMÖLCSÖS CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke, só, bors, vegeta, majoránna, granulált fokhagyma, 2-3 féle idénygyümölcs, 8-10 közepes méretű krumpli, előző sütésekből megmaradt pecsenyezsír

Elkészítése: A krumplikat meghámozzuk és 1/2 centis karikákra vágjuk. A csirkét kívül-belül fűszerezzük és megtöltjük a hámozott, darabolt gyümölcsökkel. A Római tál aljára töltjük a pecsenyezsírt, erre rétegezzük a krumplit, minden sort külön-külön sózva, fűszerezve. A csirkét a krumpliréteg tetejére tesszük, olajjal megöntözzük, majd az edényt 2 dl vízzel felöntjük.  Hideg sütőbe tesszük, és kb. másfél óráig sütjük. Időnként saját zsírjával locsolgatjuk, és készre pirítjuk. Köretnek a velesűlt krumplit adjuk, savanyúság helyett kompóttal és a megsült gyümölcsökkel tálaljuk.

MAZSOLÁS CSIRKE ALMASZÓSSZAL (EREDETI FORMÁBAN)
Ezt a receptet is úgy „szereztem”. Vendégeket vártam, nem akartam valami hétköznapi kaját feltálalni, hát válogatni kezdtem francia receptjeim között, és felfedeztem a mazsolás gyöngytyúk receptjét. Természetesen módosítgattam rajta, így született ez alábbi recept. Megjegyzem, nemcsak nekem tetszett meg ez a kaja. Kószáltam a Neten, s mit ad Isten, több tucatnyi helyen fedeztem fel receptemet. Valaki még el is készítette, le is fotózta a művet. Hogy csodálkozásom még nagyobb legyen, a Magyarországi Evangélikus Egyház honlapján is felfedeztem receptemet a karácsonyi receptajánlatok között, „Különleges receptek Karácsonyra” címszó alatt. Az angol fordítást pedig már meg se említem! Ha így megy tovább, na, nem folytatom, inkább kihúzom magam.
Hozzávalók: 1 csirke, só, bors, majoránna, 20 dkg mazsola, 2 dl muskotályos bor, 20 dkg rizs, 4-5 alma, hagyma, fokhagyma, ételízesítő, 1 ek cukor

Elkészítése: Egy szép, méretes csirkét előző este kívül-belül sózz, borsozz be, hajíts bele teáskanálnyi majoránnát, és tedd reggelig hűtőbe. 20 dkg mazsolát áztass be 2 dl édes borba (pl. muskotályos). Önts még rá 1 dl vizet, ebben a lében pihizzen ugyancsak reggelig. Másnap reggel leszűröd a mazsit, a levét félreteszed. A mazsit betöltöd a csirekbe, esetleg beletunkolsz még pár gerezd egyéb gyümölcsöt (alma, körte, narancs), majd bestoppolod a csirit és irány a sütő kb. 1 órácskára. Közben előkészítesz 20 dkg rizst, a hagyományos módon készre főzöd, de ételízesítővel, hagymával, és gerezdnyi zúzott fokhagymával is ízesíted.

Almamártás: Míg a csirke meg a rizs sül-fő, meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a mazsola áztatólevében, 1 ek cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd. Ha a madár szép pirosra sült, kiszeded belőle a mazsit, a rizst egy kerek tál közepére halmozod és beteríted a mazsival, majd szépen körberakod a csirkedarabokkal. 
Tálalásig melegen tartod.

Mártás: A csirkesütésből megmaradt tunkot egy lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöd.

Megjegyzés: Ha meg nagyon csicsázó kedvedben vagy, akkor egy műanyag edényt kikensz Rámával, belegyömöszölöd a rizst, így borítod ki a tál közepére.
Egy kisebb edénykével, meg a mazsolával ugyanezt műveled, és ezt a rizs tetejére rakod ügyesen. (Ehhez a művelethez levágtam egy nagyobb margarinos doboz tetejéről a peremet, és a kiborításhoz ezt használom segédeszköz gyanánt!)
Az egész művet díszítheted még felkarikázott paprikával és paradicsommal. Minél színesebb, annál mutatósabb.
Persze az íze se kutya!

PIPI-COMBOK (EREDETI KÖZLÉS)
Na, szóval az úgy volt, hogy szombat délután megcsörrent a telefon, én pedig az asszonypajtás lelkesedéséből rögvest kitaláltam, hogy vasárnapra vendégeket várhatok. Tudván férfiúi kötelességemet, öltözködés, irány a SPAR.
Begyűjtöttem némi csirkeaprólékot levesnek, 10 méretes csirkecombot, egy doboz gombakonzervet, zsemlyét, azt nem, mert egy árva darab se tanyázott a polcokon. Még némely apróságok is a kocsiba kerültek, aztán fizetés, és irány haza.
Reggel aztán a pipi-combokat alaposan letakarítottam, a forgóknál kettévágtam, besóztam és félreraktam, hadd pihenjék ki az eddigi fáradalmakat. Negyedkilónyi kenyeret megszabadítottam a héjától, felszeleteltem, beáztattam, közben csendesen fődögélt három, méretes tojás.
Újra a combokat vettem kezelésbe, a legnagyobb tepsit kiolajoztam, a pipi-darabokat ételízesítővel megszórva belefektettem, meghintettem Major Annával, őrölt borssal, fokhagyma-granulátummal, hangyányi szerecsendióval és félreraktam. Nekiláttam a tölteléknek. A kenyerek nagyjából kinyomogatva, a főtt tojások apróra kaszabolva, másfél evőkanálnyi dinsztelt hagymát és pár gerezd elkapirgált fokhagymát is belehullajtottam. A gombát leszűrtem, apróra vágtam egy darabka körömmel együtt, zutty, azt is bele, aztán két púpozott teáskanálnyi gombapor következett, egy jó evőkanálnyi petrezselyemzöld, só bors, szerecsendió csak úgy találomra.
Három nyers tojást is kapott ugyebár a tartás végett, kutyulás, kész.
Mindegyik pipi-darabra került egy evőkanálnyi töltelék. A hézagokba betöltöttem vagy 2-3 deci ananászlét, no meg a gomba levének úgy kétharmadát.
Az egész művet lefóliáztam, a négy sarkába hegyes késsel egy hasíték, a közepébe szintúgy, irány a sütő. Vagy háromnegyed óra múltán kellemes illatok terjengtek a konyhában.
Újabb negyedóra múltán a fólia lekerült a műről, már csak úgy fél-pucéron pirítottam tovább. A csiri volt fél-pucér, nem én! ;-))
A krumpli közben megfőtt, margarinnal, tejjel összetörtem, aztán még egy kis tejjel habosra kikevertem.
Minden kész, tálalás. Istenien sikeredett, Céklasalátát, hordós savanyúságot, paprikát és savanyú karfiolt kapott hozzá az éhes banda. Nem mondhatom, hogy túl sok maradt volna meg belőle.

PULYKACOMB SÜTVE
Hozzávalók: 2 felső comb, szalonna és fokhagyma a tűzdeléshez
A pácoláshoz: Nedves fűszerkeverék pulykához

Elkészítése: A combokat kicsontozom, megtűzdelem, alaposan fűszerezem, majd sütőzacskóba vagy fóliázott tepsibe téve 1,5-2 óra hosszat sütöm. Még jobb, ha a pácolást előző este végzem el és egy éjszakán át pácolódik.
Krumplipürével és fejes salátával tálalom. De tálalhatod vajas, vagy besameles spárgával netán sajtos sült krumplival is.

PULYKAFASÍRT
Hozzávalók: darált pulykahús, áztatott zsemlye, vagy kenyér, só, bors, aprított hagyma, zúzott fokhagyma, piros-paprika, tojás

Elkészítése: A hozzá-valókat alaposan összekeverjük. A homogén masszából tyúktojásnyi gombócokat formálunk, és bő zsírban, vagy olajban kisütjük. Krumplipürével (Krumplipüré 03.) és valamilyen salátával tálaljuk.
Csütörtökön azonban az egyik boltban rám akaszkodott félkilónyi darált pulyka. Valamit kezdenem kellett vele, hát fasírtot gyártottam belőle a fenti recept szerint. Mivel utálom a mosogatást, úgy döntöttem, hogy sütőzacskóban készítem el. A keveréket beleborítottam a zacskóba, az egészet meg belegyömöszöltem egy püspökkenyér-formába. Kiválóra sikeredett! Döntöttem, máskor is alkalmazom ezt a módszert!

PULYKAMELL TEJFÖLÖS-MUSTÁROS SZÓSZBAN
Hozzávalók: fejenként 10-15 dkg pulykamell, 2 dl tejföl, 2 tk mustár, 3 paradicsom, 15 dkg füstölt sajt
Fűszerek: só, bors, vegeta, pulyka fűszerkeverék

Elkészítése: A megtisztított húsokat enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalát megszórjuk a fűszerekkel és egy tűzálló tálban (kevés vizet és olajat aláöntve) fólia alatt majdnem készre sütjük.
Ezután kivesszük és a húsokat vastagon megkenjük a tejfölben elkevert mustárral. Minden szeletre ráteszünk 2-2 karika paradicsomot és egy adag reszelt, füstölt sajtot. Fólia nélkül a sütőben további 10 perc alatt készre sütjük.
Köretnek tejfölös, sült karfiol ajánlott, de tört burgonya, párolt rizs és vajas zöldség egyformán illik mellé. A salátáról sem szabad megfeledkezni! Rendkívül finom étel.
Elkészítési ideje: 45 perc

RAKOTT CSIRKE
Hozzávalók: 5-6 egész csirkecomb, 1/2 kg szárny, krumpli, 10 dkg Ráma, zsemlyemorzsa, só, bors, majoranna, 1 dl tej, 3-4 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt (el is maradhat)

Elkészítése: Egy nagyobb tepsi alját rámával, vagy pecsenyezsírral kikenjük, és megszórjuk morzsával. A krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk, majd lerakunk egy réteget.
Sózzuk, borsozzuk, esetleg ételízesítővel és granulált fokhagymával is meghintjük. Aki szereti a majoránnát, teáskanálnyit hinthet rá. Újabb réteg krumpli következik, természetesen ez is fűszerezve. A szárnyakat, combokat feldaraboljuk, sóval, borssal esetleg még majoránnával ízesítjük és lerakjuk a burgonya tetejére. A húsok közé kk-nyi rámadarabokat szórunk. Újabb 2 réteg krumpli következik szintén fűszerezve, rá a maradék Ráma felolvasztva.
A tejet összekeverem a tejföllel, és a tetejére öntöm. Mehet a sütőbe. Ha már minden megpuhult, rászórom a sajtot, és pár percre visszateszem a sütőbe.

RAKOTT PULYKAMELL-SZELETEK GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: személyenként két szelet pulykamell, 1-1 gerezd fokhagyma, vaj, vagy Ráma, liszt és tojás a panírozáshoz, 2-3 dkg reszelt sajt, 2-3 gomba, tejföl, száraz fűszerkeverék csirkéhez

Elkészítése: A pulykamellet előző este alaposan kiverjük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, másnap reggelig hűtőszekrényben tartjuk. Másnap egy jénai tálat alaposan kivajazunk, a hússzeleteket lisztbe majd tojásba forgatjuk, a tál aljára rakjuk. Meghintjük finomra zúzott fokhagymával, felszeletelt (én tojásszeletelőt használok) gombával, reszelt sajttal. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét reszelt sajttal elkevert tejföllel bevonjuk, majd kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ha vajkockákat is szórunk a rétegek közé, akkor szaftosabb lesz. Arra vigyázzunk, hogy a rétegek összvastagsága 10 cm-nél ne legyen több! Inkább 5-6 cm.
Míg sül, elkészítjük a mártást és krumplipürét.

RÉSZEGES-LECSÓS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók 2-3 személyre: 4 db nagyobb paprika, 2 közepes hagyma, 1/2 kg csirkemáj lecsöpögtetve, só, őrölt bors, 1 ek majoranna, 1 tk őrölt kömény 4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tk darált pritamin, 2 dl vörösbor, granulált fokhagyma a végső ízesítéshez

Elkészítése: A paprikákat kicsumázzuk és a megtisztított hagymával együtt, vékonyra szeljük, lesózzuk, majd kevés olajon ledinszteljük. Belekeverjük a pritamint, ráterítjük a májat, majd beszórjuk a majoránnával, a köménnyel és enyhén megsózzuk. Összekeverjük, és mérsékelt lángon összesütjük. Mikor a máj kifehéredett, jöhet rá a bors és a zúzott fokhagyma. Újra összeforgatjuk, majd felöntjük a borral, és 3-4 perc alatt készre forraljuk.
Foszlós puha kenyérrel isteni finom!

SÜLT CSIRKE
Ezt többféle módon szoktam készíteni. A család óhaja számomra parancs!

Gombás töltelékkel
Elkészítése: Tölteléket készítek áztatott zsemlyéből, belekeverek 2-3 apróra vágott főtt tojást, hagymán dinsztelt gombát, sózom, borsozom, kap apróra vágott petrezselyemzöldet. Ezt a csirke bőre alá töltöm, majd kb. 1.5 óra alatt piros ropogósra sütöm.
Sült krumplival, vagy burgonyapürével tálalom, esetleg mindkettővel, hogy lehessen válogatni.
Ecetes saláta a savanyúság a hús mellé.
Ha nem akarsz túl sokat vacakolni, megtöltheted a pipit gyümölcsökkel is. Nem ront rajta semmit.

Pikáns édes chili szósszal
Elkészítése: A csirkét alaposan befűszerezem - só, bors, majoranna, granulált fokhagyma, kívülről még csirke fűszersóval is alaposan behintem - aztán a beáztatott agyagedénybe rakom, és kb. másfél órára mehet a sütőbe. Egy óra múlva az edény fedelét leveszem, a hátralévő idő alatt szép, piros-ropogósra sütöm.
Hasábburgonyával és édes, enyhén (vagy nagyon) csípős chili szósszal tálalom.

Sütőzacskóban
Így a legegyszerűbb!
Elkészítése: A csirkét kedved szerint (természetesen egy alapos fürdetés után) befűszerezed: só, bors, fokhagyma, majoranna, és minden más fűszer, amit a család kedvel, aztán bedugod a sütőzacskóba, a zacskót lezárod, és jó félórai pihentetés után berakod egy száraz tepsibe, majd irány a sütő.  Egy óra leforgása alatt szép ropogósra sül. Csak egy dologra kell figyelned, a zacskó tetejét szúrd ki egy húsvillával, különben szét fog menni. A sütőzacskónak még van egy óriási előnye. Szinte csak öblíteni kell a tepsit!

TEJFÖLÖS-MUSTÁROS CSIRKECOMBOK
Hozzávalók: fejenként 10-15 dkg csirke v. pulykahús, (mell, de comb is jó)
Fűszerek: só, bors, vegeta, csirke v. pulyka fűszersó, 2 dl tejföl, 1 ek mustár, 1 tk natúr vajkrém, 3 paradicsom, 15 dkg füstölt mozzarella sajt

Elkészítése: A megtisztított húsokat enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalát megszórjuk a fűszerekkel és egy tűzálló tálban (kevés vizet és olajat aláöntve) fólia alatt (15-20 percig) majdnem készre sütjük. Ezután kivesszük, és a húsokat megkenjük a tejfölben elkevert mustárral és natúr vajkrémmel. Minden szeletre ráteszünk 1-2 karika paradicsomot és egy adag reszelt, füstölt sajtot. Fólia nélkül a sütőben további 10 perc alatt (a sajt pirulásáig) készre sütjük.
Köretnek tejfölös, sült karfiol ajánlott, de tört burgonya, párolt rizs és vajas zöldség egyformán illik mellé.

TEJSZÍNES-GOMBÁS CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: fejenként 1 komplett csirkecomb (vagy ennek megfelelő mennyiségű más húsfajta), 2 közepes fej hagyma, 30 dkg gomba, 0,5 l tej, 2 dl főzőtejszín, 2 ek liszt
Fűszerek: só, fehér- és fekete bors, Kentucky csirke - fűszerkeverék (vagy grillfűszer)

Elkészítése: A húst megtisztítjuk, a fűszerekkel alaposan bedörzsöljük, majd 1 órára a hűtőbe félretesszük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát karikára vágjuk, olajon, kis lángon megdinszteljük. Mielőtt elkészülne, a befűszerezett húst hozzáadjuk és a hagymán, nagy lángon megpirítjuk. Ezután felöntjük kevés vízzel (1-1,5 dl) és fedő alatt együtt pároljuk. Körülbelül 15 perc elteltével felöntjük kb. 4 dl tejjel, beletesszük a gombát és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. További 1 órán át kis lángon (takarékon) fedő alatt együtt főzzük. A tejszínt csomómentesen elkeverjük 2 csapott evőkanál liszttel és a csirkéhez adva, további 10 perc alatt készre főzzük. Köretnek tészta (pl. csigatészta, vagy “csokornyakkendő“- tészta) ajánlott. (A megmaradt 1 dl tejjel hígíthatjuk fel a szószt, ha az túl sűrű lenne!)

TEJSZÍNES-KRÉMSAJTOS CSIRKE
Hozzávalók: 4 db kicsontozott, lebőrözött csirkecomb, 2 csirkemell filézve, fél liter főzőtejszín, 4 db Camping tejszínes krémsajt, 25 dkg Rama margarin, maréknyi apróra vágott petrezselyemzöld, teáskanálnyi őrölt szerecsendió, evőkanálnyi ételsűrítő

Elkészítése: Egy nagyobb lábosban a margarint felolvasztjuk, a combokat lebőrözzük, kicsontozzuk, kettévágjuk, a melleket kicsontozzuk és felszeleteljük (egy mellből 4 szeletet vágunk), enyhén sózzuk, majd mindkét oldalukat rózsaszínűre pirítjuk. A húsokat tányérra szedjük. A forró margarinba belekeverjük a sajtkrémeket, a tejszínnel felforraljuk, szerecsendióval és az aprított petrezselyemmel ízesítjük, aztán belekeverjük az ételsűrítőt. Ha kell, még utánsózzuk. Mikor besűrűsödött, visszarakjuk a húsokat, és ismét felforraljuk, közben óvatosan kevergetjük. Habosra kevert tört krumplival tálaljuk.

TÖLTÖTT CSIRKECOMBOK
Hozzávalók: 6 db méretes, egész csirkecomb, 4 db zsemlye, 4 db főtt tojás, 20 dkg csirkemáj, 20 dkg gomba, 1 db tyúktojásnyi hagyma, vagy 2 db zöldhagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 3 db nyers tojás, 2 cs petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: A csirkecombokat hanyatt fektetjük, a húsos oldalukat sóval, borssal, majoránnával ízesítjük. A bőrt óvatosan felfejtjük, hogy tölteni tudjuk.
A zsemlyéket szeletelve beáztatjuk, kinyomkodjuk. Belekeverjük az apróra vágott tojásokat és a petrezselyemzöldet. A májat, a hagymát, a fokhagymát és a megtisztított gombát vagy nagyon apróra vágjuk, vagy egy aprólyukú darálón ledaráljuk, a nyers tojásokkal együtt belekeverjük a töltelékbe.
A tölteléket az alaposan fellazított bőr alá betöltjük. Nem baj, ha kitüremkedik a bőr alól.
A tepsit kikenjük olajjal, a megtöltött combokat szépen elrendezzük benne, majd a combok bőrét só, granulált fokhagyma és pirospaprika keverékével beszórjuk.
Ha háztáji csirkecombot használunk, kevés vizet is töltünk alá, a bolti csirkéhez ez nem kell, annak úgyis elég magas a víztartalma.
Előmelegített sütőben 50-60 perc alatt piros ropogósra sütjük.
Hasábburgonyával, vagy krumplipürével tálaljuk.
Szilva, körte vagy barackkompótot adunk hozzá savanyúság helyett.
Természetesen bármilyen savanyúsággal is feltálalható!

ZÚZAPÖRKÖLT, SZÍVPÖRKÖLT
Hozzávalók: fél kg zúza (vagy szív), 2 hagyma apróra vágva, őrölt kömény, házi pörköltkrém (a bolti is megteszi), 1 gerezd fokhagyma felszeletelve, só, bors

Elkészítése: A zúzát (szívet) megmossuk, lehártyázzuk, feldaraboljuk. A hagymából pörköltalapot készítünk, Felengedjük kevés vízzel, pépesre főzzük. A feldarabolt belsőséget az alapba tesszük, köménnyel, fokhagymával ízesítjük, kevergetve (hogy le ne kapjon) pároljuk, majd felengedjük vízzel. A levet folyamatosan pótoljuk, majd sózzuk, esetleg borsozzuk, és puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük.
Rizzsel, tört krumplival, tarhonyával, vagy nokedlivel tálaljuk, bármilyen savanyúság jó hozzá.
Az utolsó vízpótlás helyett vörösbort is adhatunk hozzá, hogy pikánsabb íze legyen.
Főzelékek kísérője, feltétje is lehet, jelen esetben a tökfőzeléké.