Egészségünkre! - Brokkoli
BROKKOLI BOROS BUNDÁBAN
Hozzávalók: 80-90 dkg brokkoli, kb. 2 dl fehérbor, 8-10 dkg liszt, 3 dkg olaj, 2 tojásfehérje, csipetnyi só; a sütéshez: olaj
Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, vagy nagyobb darabokra vágjuk, megmossuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Szűrőlapát segítségével a főzővízből kiszedjük, lecsöpögtetjük és lehűtjük. A lisztet kevés borral simára keverjük, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük, majd annyi borral hígítjuk fel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.
A tojásfehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk, és a palacsintatésztába keverjük. Az előkészített brokkolit a masszába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Melegen, párolt rizzsel, tartármártással tálaljuk.
BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és citromlé, csipetnyi cukor
Elkészítése: A még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe teszem. Ezután belerakom a húsleveskockát, beleszórom a sót, és öt percig főzöm. (Ha friss brokkoliból készítem, a brokkolit megmosom, szűrőben lecsöpögtetem, és a szárát - ha szükséges - vékonyan lehámozom.)
A félkemény brokkolit leszűröm. Egyik felét félreteszem. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába öntöm. Hozzáöntöm a tejfölt és a citromlevet, majd a krumplipüréport is beleszórom. Addig keverem, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli-pépet visszaöntöm a leveses fazékba, és kevergetve felforralom. Egy-két percig főzöm.
BROKKOLI PUDING 01.
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli (gyorsfagyasztott), 4 db egész tojás, 4 dl tej, 4 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál liszt, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál só, késhegynyi törött fekete bors; a tál kikenéséhez 1 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa; a tálaláshoz négy adag meleg gomba- vagy paradicsommártás
Elkészítése: A vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a forró tejjel felengedve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután a fűszereket belekeverem és hagyom langyosra hűlni. Közben a még fagyos brokkolit apró rózsáira, a brokkoli szárrészét pedig apró kockákra vágom. A tojások sárgáit kikeverem csipet sóval, majd a már langyos fehér mártásba keverem. Hozzáteszem a brokkolit, a reszelt sajtot és a tojásfehérjékből vert kemény habot. A jól összekevert, átforgatott masszát a vajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett mély tűzálló tálba simítom, majd a tálat a saját fedelével lezárva, beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legmagasabb fokozaton húsz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolás befejezése után még legalább tíz percig nem nyitom fel a tetejét. Tálalás előtt deszkára borítom, és cikkekre vágom. Meleg mártással kínálom.
BROKKOLI PUDING 02.
Hozzávalók: 30 dkg mélyhűtött brokkoli, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál liszt, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, a pudingformákhoz olaj és a zsemlemorzsa
Elkészítése: A brokkolit nagyon kevés, sós, forrásban lévő vízbe teszem és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután leszűröm és kihűlöm. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, majd apránként, folyamatosan kevergetve ráöntöm a melegített tejet. Simára keverve, sűrűre főzöm. A sót, a szerecsendiót és a zúzott fokhagymát beleszórom, ezután hozzákeverem a tojássárgát. Beleforgatom a lecsöpögtetett, kis rózsáira szedett, illetve apró kockákra vágott főtt brokkolit, végül a keményre vert tojásfehérjével is összeforgatom. Egy adagos pudingformákat kikenek olajjal és meghintem zsemlemorzsával, majd a brokkolis masszát háromnegyed részig belesimítom. (Lehet egy nagy formában is készíteni.) Az előmelegített, forró sütőbe beleállítok egy háromujjnyi vízzel telt tepsit, amibe beleteszem a megtöltött formákat, és addig gőzölöm a pudingot, amíg a beleszúrt hurkapálcára a masszából már semmi sem tapad. Még forrón kiborítom a formából, és mártásos húsok vagy sültek mellé kínálom. (Ugyanígy készíthető karfiolból vagy sárgarépából is.)
BROKKOLISALÁTA MUSTÁROS-TOJÁSOS ÖNTETTEL
Hozzávalók: 60 dkg mirelit brokkoli, 1 paradicsompaprika, 1 kávéskanál mustár, 6 evőkanál olaj, 2 kemény tojás sárgája, 2 evőkanál 5%-os borecet, só
Elkészítése: A mirelit brokkolit rövid idő alatt puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük, a kis kockára vágott paradicsompaprikát összekeverjük olajban elkevert, összetört tojássárgájával, mustárral, borecettel, kevés sóval ízesített mártással. Ezzel leöntjük a brokkolit.
BROKKOLIS KUSZKUSZ
Hozzávalók: 20 dkg hagyma, 25 dkg karfiol, 50 dkg brokkoli, 25 dkg sárgarépa, 1 kisebb piros húsú paprika, 4 húsos paradicsom, 4 ek olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek paradicsompüré, fél kk kurkuma, fél kk Cayenne bors. 1 kk őrölt koriander, fél kk kömény, 0,5 l zöldségleves, 25 dkg csicseriborsó (1 doboz), só, bors, 35 dkg kuszkusz, 2 ek korianderlevél
Elkészítése: A hagymát karikára vágjuk. A karfiolt, brokkolit rózsáira szedjük, a sárgarépát hosszában, a paprikát, paradicsomot kockára vágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük. Megpirítjuk benne a hagymát. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, paradicsomot, fűszereket, majd a zöldségeket. Felöntjük a zöldséglevessel, 15-20 percig főzzük. A csicseriborsót hozzákeverve még egy kicsit főzzük. Kuszkusszal tálaljuk.
BROKKOLIS OMLETT
Hozzávalók: brokkoli: 40 dkg, tojás: 6 db, tej (1,5%-os): 2 dl, liszt: 2 ek (4 dkg), olaj: 1 ek (2o ml), só: ízlés szerint
Elkészítése: A gőzben megfőzött brokkolit kiolajozott, tűzálló tálba tesszük. A felvert tojásokat a liszttel és tejjel csomómentesre keverjük, és a brokkolira öntjük. Előmelegített sütőbe téve sütjük.
BROKKOLI TÉSZTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 25 dkg kockatészta vagy makaróni, illetve bármilyen nagyobb tészta, 1 közepes fej hagyma, 10-25 dkg apró, érett paradicsom, só. A mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fehérbors, 35 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése: A tésztát lobogó forró vízben kifőzzük, leöblítjük és leszűrjük. A rózsáira szedett brokkoli szárát levágjuk, vékonyan meghámozzuk, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd hozzátesszük 2-3 percre a rózsákat is. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl. A brokkoliról leöntjük a főzővizet és félretesszük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, egészen kis tűzön, folyton kevergetve fokozatosan beleöntjük a tejet. Addig főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajt kétharmadát. Összekeverjük a főtt tésztával és a brokkolival, az egészben hagyott vagy félbevágott, apró paradicsomokkal, öntsünk egy keveset hozzá a brokkoli főzővizéből, s az egészet kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük. Meghintjük zsemlemorzsával, a maradék sajttal és előmelegített, forró sütőben aranybarnára sütjük.
BROKKOLIVAL TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre: 8 szép, egyforma nagy burgonya, 1 zacskó mirelit brokkoli fele (a megmaradt brokkoliból levest főzhetünk), 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 késhegynyi törött fekete bors, kevés só
Elkészítése: A burgonyákat meghámozzuk, és lapjában félbevágjuk. Éles kis késsel vagy karalábévájóval úgy vájjuk ki a belsejüket, hogy legalább 1 centi vastag faluk maradjon. A kivájt burgonyaforgácsot apróra vágjuk. A mirelit brokkolit még fagyosan forrásban lévő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. Villával összetörjük és hozzákeverjük a burgonyaforgácsot. A tojást az olajjal habosra felverjük, összekeverjük a zsemlemorzsával és 1 evőkanál tejföllel. A vegetával és a borssal ízesítjük, ezután a keveréket egyenként a fél kivájt burgonyákba halmozzuk. Jól meg kell púpozni, hogy az összes töltelék beleférjen. Tepsire vagy sütőlemezre helyezzük a megtöltött burgonyákat, és a megmaradt tejföllel meglocsolva, alufóliával szorosan befedjük. Az előmelegített, forró sütőben 50 percig pároljuk, végül a fóliát levéve a tetejéről, pirosra pirítjuk.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc
CSŐBEN SÜLT BROKKOLI
Hozzávalók: 1kg brokkoli, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 dl 1,5%-os tej, 15 dkg reszelt Óvári sajt, 2 db tojás, só ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítése: A gőzben megfőzött brokkolit, tűzálló edénybe terítjük. a vajon a lisztet habzásig hevítjük, felengedjük a tejjel, és sűrűre főzzük. ha langyosra hűlt, belekeverjük a tojások sárgáját, a reszelt sajt 2/3-át, ízesítjük reszelt szerecsendióval, kevés sóval. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot, és ezt a masszát a brokkolira öntjük. A maradék reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőbe téve, lassú tűzön megsütjük.
MANDULÁS BROKKOLI
Hozzávalók: 50 dkg mirelit brokkoli, 2 tojás, 3 evőkanál zabliszt, 5 dkg finomra darált mandula, 5 dkg margarin, 1 púpozott mokkáskanál só, ugyanennyi törött fekete bors
Elkészítése: A még fagyos brokkolit lehetőség szerint egyforma darabkákra vágom. A tojást habosra felverem. Egy kis tálkában a zablisztet összekeverem a fűszerekkel és a darált mandulával. Kisebb tepsit vagy tűzálló tálat kikenek egy kevés margarinnal. A brokkoli-darabokat egyenként megmártom a mandulás-fűszeres lisztben, majd a tojásban megforgatva ismét a lisztbe hempergetem, és egy sorban elterítem a tepsiben. A megmaradt lisztet és a tojást összekeverem a felolvasztott, de már nem meleg margarinnal; és egyenletesen rálocsolom a tetejére. Alufóliával szorosan befedem, és az előmelegített, forró sütőben 25 percig közepes lángon párolom, végül a fedőt levéve, pirosra pirítom. (Dupla mennyiségben készítve egytálétel, egyébként pedig ünnepi köret szárnyas pecsenye mellé.)
RAKOTT BROKKOLI
Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma finomra aprítva, 220 g gomba megtisztítva és vékonyra szeletelve, 450 g brokkoli rózsáira szedve, 1/2 mokkáskanál só, őrölt fekete bors, 8 szelet Graham-kenyér (héja nélkül és félbe vágva), 220 g sajt lereszelve, 3 tojás, 3 dl félzsíros tej, 2 paradicsom felszeletelve
Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gáznál 5. fokozat). Serpenyőben felhevített olajon fonnyasszuk meg a hagymát. Tegyük bele a gombát és pirítsuk 2 percig, majd keverjük hozzá a brokkolit és sózzuk, borsozzuk meg. A serpenyőt lefedve főzzük 5 percig.
Enyhén kivajazott sütőedényt béleljünk ki a kenyér felével. Halmozzuk rá a brokkolis keverék felét, majd szórjuk meg a reszelt sajt felével.
A tojásokat keverjük el a tejjel, és a felét öntsük a sütőedénybe. Ezután újabb rétegekben rakjunk le kenyeret, brokkolit, sajtot és tojásos tejet, majd a tetején rendezzük el a paradicsomszeleteket.
Az edényt fedjük le fóliával és a sütőbe téve, süssük 20 percig. Ezután a fóliát levéve, folytassuk a sütést még 15 percig, amíg a massza meg nem szilárdul és világosbarna színt nem kap. Közvetlenül a sütőedényből tálaljuk vegyes zöldsalátával.
VEGETÁRIÁNUSOK ÖRÖME
Hozzávalók: 20 dkg óriás-makaróni, 10 dkg füstölt sajt, 3 szál sárgarépa, 15 dkg brokkoli, 4 db paprika, 10 dkg csiperkegomba, 4 dkg vaj, 3 dl tej, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, só, reszelt szerecsendió
Elkészítése: A makarónit enyhén sós vízben félpuhára előfőzzük. Közben a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A répát, paprikát felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük, a brokkolit kisebb rózsákra szedjük. Kevés vajon előpároljuk. A visszamaradt vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük forró tejjel. Reszelt szerecsendióval ízesítjük, lassú tűzön jól kiforraljuk. Belekeverjük a tejszínt. Lazán belekeverjük a tésztát, a zöldségeket és egy kivajazott tűzálló tálba tesszük, tetejét reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
ZÖLDSÉGES RIZSFELFÚJT
Hozzávalók: 15 dkg rizs, 20 dkg ementáli sajt, 25 dkg brokkoli, 1 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 kis zeller, 10 dkg zöldborsó, 4 dl zöldségleves (kockából), só, pirospaprika, 3 ek margarin
Elkészítése: A rizst áztassuk be a zöldséglevesbe (kb. 10 perc). A margarinnal kenjünk ki egy tűzálló tálat, tegyük bele az összevágott hagymát és pároljuk 3 percig letakarva a mikróban. Ezután adjuk hozzá az igen apróra vágott zöldséget és pároljuk tovább letakarva 8 percig. Tegyük hozzá a rizst a zöldséglevessel. Fűszerezzük sóval és pirospaprikával, keverjük jól össze és főzzük 15 percig. Szórjuk rá a reszelt sajtot. 5 percnyi pihentetési idő után tálaljuk friss petrezselyemmel meghintve.