Farsangra - Fánkok 03.
HABOS FÁNK
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 7 dkg vaj, 14 dkg liszt, 6 tojássárga, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez 25 dkg reszelt sajt (többfajta vegyesen), 10 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 csokor snidling (vagy 1 teáskanál reszelt vöröshagyma), 1 mokkáskanál só, ugyanannyi őrölt fehér bors, 1 teáskanál paradicsompüré, kevés cukor
Elkészítése: A tejbe beletesszük a vajat, a sót, és felforraljuk. Apránként belekeverjük a lisztet, és kis lángon addig főzzük, amíg a massza elválik az edény falától. Állandó keverés közben langyosra hűtjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. Alufóliával bélelt sütőlemezre habzsákból vagy nejlonzacskóból kis halmokat nyomunk (egymástól legalább másfél centi távolságra!). Előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük a fánkokat. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni! Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat habosra kavarjuk a fűszerekkel, beledolgozzuk a reszelt sajtot, a finomra vágott snidlinget, a paradicsompürét, végül óvatosan belekeverjük a tejszínből vert kemény habot is. Ha nem fogyasztjuk azonnal, akkor a tejszínhabba érdemes 1 csapott teáskanál, kevés tejben feloldott zselatint keverni. A kihűlt, félbevágott fánkokat megtöltjük a habos sajttal, és tetejükre visszaillesztjük a “kalapot”. Sörhöz nagyon finom kísérő.
HANUKA FÁNK (SUFGANIYOT)
Hozzávalók: 2 tasak élesztőpor, 3,5 evőkanál cukor, 1,8 dl kéz-meleg víz, 6 dl liszt, 2 tojássárgája, 1-1 mokkáskanál só, és őrölt fahéj, 10 dkg margarin, eperlekvár, vaníliás cukor
Elkészítése: Az élesztőt 2 evőkanál cukorral a langyos tejben futtassa fel. A lisztet szitálja keverőtálba. A közepébe készített mélyedésbe öntse az élesztőt, a tojások sárgáit, a maradék cukrot, a sót és a fahéjat. Gyúrja egynemű, sima tésztává. Tegye a közepébe a lágy margarint, és dagassza lágy, de rugalmas tésztává. Letakarva kelessze két órán át. Lisztezett deszkán nyújtsa vékonyra a tésztát. Vizespohárral szaggasson a tésztából köröket, amelyeket sütőlemezre téve, langyos helyen 15 percet pihentessen. 180 fokra felmelegített bő olajban süsse mindkét oldalukat aranybarnára. Itassa le a megsültekről a felesleges olajat, majd még melegen ragasszon össze kettőt-kettőt a lekvárral. Vaníliás cukorral meghintve kínálja.
HASÉ-FÁNK
Hozzávalók: Maradék hús 15 dkg, zsemle 1 db, tojás 2 db, vöröshagyma 1/8 fej, petrezselyem 2-3 szál, morzsa 2 dkg, törött bors 4-5 szemből, tojás 1 db, tej 1/2 dl, morzsa 3 dkg, só késhegynyi
Elkészítése: Maradék sültet, csirkét vagy borjút megdarálunk. Egy tejbe áztatott zsemlét jól kinyomunk, egy pici sóval, két tojás sárgájával, finomra vágott hagymával, petrezselyemmel összekeverünk, hozzáadjuk a két tojás habját is. Morzsával összekeverve pogácsákat formálunk belőlük. Tojásba, morzsába mártva forró zsírban kisütjük. Lehet vékonyra kinyújtott rétestésztába tenni, amely teljesen a morzsás-táska szerint készül el.
HOLLAND FÁNK 01. (OLIEBOLLEN)
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 2,4 dl tej, 6 dl liszt, só, 1 tojás, 5 dkg mazsola, 1 alma
A sütéshez: zsiradék
A tetejére: vaníliás cukor
Elkészítése: Futtassa fel kevés langyos tejben az élesztőt. Szitálja keverőtálba a lisztet és a sót. Adja hozzá a tejet, az élesztőt és a felvert tojást. Dolgozza sima, rugalmas tésztává. Forgassa bele a főtt, meghámozott és apró kockákra vagdalt almát, valamint a mazsolát. Letakarva tegye meleg helyre, hogy duplájára keljen. Bő zsiradékot melegítsen fel 190 fokra. Két kanalat mártson a zsiradékba, majd ezek segítségével formázzon bele gombócokat. Mintegy nyolc perc alatt süsse aranybarnára azokat. Vaníliás cukorral meghintve, melegen tálalja.
HOLLAND FÁNK 02. OLIEBOLLEN)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, só, 25 dkg mazsola, 2 alma
A sütéshez: zsiradék
A tetejére: fahéjas cukor
Elkészítése: A tálba szitált liszt és só keverékének közepébe mélyítsen lyukat. Öntse bele a kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. A mazsolával és a főtt, felkockázott almával együtt dagassza rugalmas tésztával, miközben adagolja bele a kéz-meleg tejet. Letakarva, meleg helyen hagyja duplájára kelni. Bőven melegítsen fel zsiradékot. Két kanalat mártson a zsiradékba, majd ezek segítségével formázzon bele gombócokat, minden alkalommal bezsírozva az evőeszközöket. Időnként megforgatva süsse aranybarnára mindegyiket. Lecsepegtetve, még forrón hintse meg fahéjas cukorral, és azonnal tálalja. Főként Szilveszter éjszakáján fogyasztják Hollandiában.
HOLLAND FÁNK 03. (OLIEBOLLEN)
Hozzávalók: 5 dl víz vagy tej, 1 teáskanál cukor, 2 tojás, 15 dkg mazsola, 3 dkg élesztő, 7,5 dl liszt
A sütéshez: olaj
A tetejére: porcukor, lekvár
Elkészítése: Két deci kézmeleg, cukros tejben futtassa fel az élesztőt. A maradék tejet forralja fel, majd hagyja kéz-melegre hűlni. Az élesztőhöz folyamatosan adagolja a lisztet és a maradék tejet. Tegye hozzá a többi alkotórészt is, és dagassza rugalmas tésztává. Tegye félre két órára kelni. Ha megkelt a tészta, melegítse fel az olajat. Az abba mártogatott két evőkanál segítségével formázzon gombócokat. Süsse mindkét oldalukon aranybarnára. Csepegtesse le, és hintse meg porcukorral. Kínáljon mellé lekvárt.
HOLLAND FÁNK 04. OLIEBOLLEN)
Hozzávalók: 4,5 dl víz, 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 dkg só, 3,5 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor
A sütéshez: olaj
A tetejére: lekvár
Elkészítése: A lisztet annyi vízzel keverje össze, hogy a felvert tészta elváljék az edény falától. Dolgozza bele a tojást, a sót és a puha vajat. Kevés cukros vízben futtassa meg az élesztőt, s végül ezt is dagassza a tésztába. Letakarva, meleg helyen kelessze duplájára. Forrósítsa fel az olajat 175 fokra. Két belemártogatott kanállal szaggasson golyókat bele. Süsse mindkét oldalukat aranybarnára. A fánkok közepére kiskanál lekvárt téve, melegen kínálja.
HÚSOS FÁNK
Hozzávalók: fél kg liszt, 3 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 4 dkg zsír, fél l tejföl, 1 ek cukor, só
A töltelékhez: 20 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 2 főtt tojás, só
A sütéshez olaj
Elkészítése: A lisztből a cukros tejben felfuttatott élesztővel, a tojássárgákkal, 4 dkg zsírral és szükség szerinti tejjel könnyű kelt tésztát készítünk. Egy órát pihentetjük, majd deszkán kinyújtjuk, féltenyérnyi négyzetekre vágjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált húsba belekeverjük az apróra vágott főtt tojást, hagymát, fűszerezzük, és kevés zsírban megpirítjuk. Ha kihűlt, megtöltjük a tésztákat, és ismét kelni hagyjuk. A megkelt tésztát bő, forró olajban kisütjük. Hús helyett káposztával is tölthetjük.
HUSZÁRFÁNK
Hozzávalók: 19 deka liszt, 1 késhegynyi dr. Oetker-féle sütőpor, 7 deka cukor, 1 csomag dr. Oetker-féle vanillincukor, 2 tojás, 14 deka vaj
Elkészítése: A sütőporral kevert lisztet gyúródeszkára tesszük, cukrot, vanillincukrot és tojást dolgozunk el benne, majd a jól kidolgozott tésztát kemény vajjal összegyúrjuk. Kis csomócskákat teszünk a tepsire. Közepébe mélyedéseket nyomunk és közepes tűznél kb. 20-25 percig aranysárgán megsütjük: Még melegen meghintjük porcukorral, amelyet előzőleg dr. Oetker-féle vanillincukorral összekevertünk és a mélyedéseket gyümölcsízzel kitöltjük.
HUSZÁR FÁNKOCSKÁK 01-
Hozzávalók: Vaj 14 dkg, tojássárgája 2 db, vaníliás cukor 7 dkg, liszt 25 dkg, gyümölcsíz 15 dkg, tojás 1 db
Elkészítése: Vajat, vaníliás cukorral és tojássárgájával habosra keverünk, azután adunk hozzá 25 dkg lisztet. Apró golyócskákat formálunk belőlük, mindegyik közepét benyomjuk, tetszés szerinti ízt teszünk bele. Tojással megkenjük, és sütjük.
HUSZÁR FÁNKOCSKÁK 02.
Elkészítése: 4 deka vajat habosra keverünk s egymásután hozzáadunk 3 tojássárgáját, 15 deka cukrot, kevés reszelt citromhéjat. 20 deka lisztet keverünk azután hozzá, s ha a tészta már jól összeáll, kis gömböket formálunk belőle, ujjunkkal közepén benyomjuk, tojás-fehérje és mandulába mártva, jó tűznél világossárgára sütjük. Ha kihűltek mindegyik közepére meggybefőttet, vagy más cukorgyümölcsöt teszünk.
IGAZI FARSANGI FÁNK
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4 dl tej, 7 dkg vaj vagy margarin, 6 tojássárgája, késhegynyi só; olaj a sütéshez; a tálaláshoz: 2 evőkanál rum, 2 dl sárgabaracklekvár
Elkészítése: A szétmorzsolt élesztőt és a cukrot 2 dl langyos tejben simára keverjük, majd langyos helyen, letakarva felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet tálba szórjuk. Nagyobbacska mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a vaníliás cukrot és a megmaradt, ugyancsak langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, végül a vajat is belegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tálba rakjuk, és a tetejét is meglisztezzük. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatának duplájára nem nő. Ezután lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk. A deszkán még negyed óráig pihentetjük. Nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk, és felforrósítjuk. Egyszerre csak kevés fánkot tegyünk a forró olajba, mert sülés közben a fánkok térfogata megváltozik, vagyis nagyra nőnek. Alsó felüket fedő alatt sütjük, majd megfordítva, már fedő nélkül sütjük tovább. Az olajból kivett fánkokat papírtörülközőre szedjük, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Vaníliás porcukorral meghintjük, és kevés vízzel meg rummal hígított forró barackízzel kínáljuk.
INDIÁNER-FÁNK.
Elkészítése: 5 deka cukrot fél evőkanál vízzel és 4 tojás sárgájával fél óráig habosra keverünk, azután 10 deka finomliszttel kevert fél csomag sütőport és a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Sütőbádogra tett fehér papírra nyomózsákból vagy papírtölcsérből kis tojásnagyságú halmokat nyomunk. A fánkokat lassú tűznél sütjük. Sütés után mártó-csokoládéval vagy cukros csokoládémázzal vonjuk be. Ha a mázbevonat megkeményedett, a fánkot kettévágjuk, s belsejüket késsel kiemeljük. Töltelék: fél liter tejszínhab és 5 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukor. A habtöltést a felszolgálás előtt végezzük. A megtöltött fánkokat mignon kapszulákba helyezve tálaljuk.
ISCHLI FÁNK 01.
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 15 dkg liszt, 8 dkg cukor, 8 dkg őrölt mandula, fél citrom reszelt héja, gyümölcsíz, só, csokoládéöntet
Elkészítése: A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, cukorral, mandulával, csipet sóval, fél citrom héjával. Vékonyra nyújtva kerek lapokká vágjuk. Gyenge tűzön világossárgára sütjük. Ha kihűlt, 1-1 lapot a gyümölcsízzel összeragasztunk, tetejét bevonjuk csokoládéöntettel. Tálalás előtt pár órát szárítjuk. Sokáig friss marad, napokig eltartható. Édes fehérbor illik hozzá.
ISCHLI FÁNK 02.
Hozzávalók: Liszt 28 dkg, vaj 24 dkg, mandula 14 dkg, porcukor 14 dkg, vanília 1/4 rúd, gyümölcsíz 5 dkg, csokoládé 10 dkg, vaj 5 dkg
Elkészítése: A 14 dkg hámozatlan darált mandulát, 14 dkg porcukrot, 24 dkg, vajat 28 dkg lisztet vaníliával, citromhéjjal összegyúrunk, apró pogácsaszúróval kiszúrjuk, kettőt ízzel összeragasztunk, és kis pihentetés után csokoládémázzal bevonjuk.
ISCHLI FÁNK 03.
Tojás-érzékenyek is ehetik az ischli fánkot.
Elkészítése: 10 deka finomlisztet és öt deka réteslisztet összekeverünk, 15 deka vajjal vagy margarinnal, nyolc deka porcukorral, nyolc deka darált dióval, fél citrom reszelt héjával meg csipetnyi sóval összegyúrjuk. Cipóban, meglisztezett follpackba csomagolva egy óráig állni hagyjuk. Utána két milliméter vastag lappá nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőlemezre fektetve 200 fokos (gáz 6. fokozat) sütőben 12-15 percig sütjük. Még langyosan a tepsitől óvatosan lefejtjük, és ha kihűlt, kettőt-kettőt valamilyen pikáns lekvárral összeragasztunk. Csokoládémázzal bevonjuk, és legalább egy napig szikkadni hagyjuk.
KÁPOSZTÁS FÁNK
Hozzávalók: 5 dl tej, 70 dkg liszt, 2 dkg élesztő, cukor, só és 2 ek étolaj
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, megkelesztjük. Gyúródeszkán kisodorjuk, és közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. a savanyú káposztát jól kimossuk, pároljuk, majd hozzá látunk a sós kalácstészta elkészítéséhez. A sült káposzta felét a lábasban hagyjuk, - ehhez 4-6 literes lábasra van szükség - majd ritkásan rárakjuk a tésztát. Ezt lazán megszórjuk a káposztával. Mindezt a sütőbe tesszük, és 40 percig pároljuk. Az így elkészített káposztás fánk mellé sült kolbászt, vagy virslit kínálhatunk.
KAPROS-TEJFÖLÖS FÁNK
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 tojássárgája, 4 dl tejföl, 3 dl tej, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, csipet só, 1 cs. finomra vágott kapor, 1 kanál libazsír
Elkészítése: A tojássárgákat a tejföllel elhabarjuk, és folytonos keverés mellett meglangyosítjuk. Kevés tejjel, az élesztővel és liszttel kovászt készítünk. Amikor megkelt, összevegyítjük a többi liszttel, csipet sóval, a cukorral és 2 dl langyos tejjel. Beletesszük a tejfölt, a tojásos keveréket, a kaprot, és simára keverjük. Megkelesztjük, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, újra megkelesztjük, és végül bő, forró libazsírban kisütjük.
KARAMELLÁS MANDULAFÁNK
Hozzávalók: 30-35 dkg finomliszt, 2 1/2 dkg friss élesztő, 14 dkg porcukor, 1/2 dl tej, 14 dkg vaj vagy margarin, 4 tojás sárgája, 10 dkg lehéjazott és nagyon vékony szeletekre (szálkásra) vágott mandula; a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj és kevés liszt
Elkészítése: Az élesztőt elmorzsoljuk, és teáskanálnyi porcukorral együtt a tejbe keverjük. Langyos helyen felfuttatjuk. Közben a vajat a cukor kétharmad részével habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a liszttel és a megkelt élesztővel alaposan kidolgozva, kalácstészta keménységű tésztát dagasztunk. Ha a tészta már jó levegős, lyukacsos, lisztezett kézzel apró gömböket formálunk belőle. Ugyancsak lisztezett deszkán hagyjuk kelni még legalább fél órát, majd vajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe téve, előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Míg a tészta sül, a megmaradt cukrot teflonserpenyőben barnára pirítjuk, és 1 dl vízzel leöntve addig forraljuk, amíg a karamell egészen felolvad. A megsült fánkokat a karamelles lébe bemártjuk, és vágott mandulában azonnal meghempergetjük. Csak akkor kínáljuk, ha egészen kihűlt.
KARIBI CSIGAFÁNK
Hozzávalók 10 személyre: a tésztához: 60 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 dl olaj, 5 zacskó vaníliás cukor, 1/2 teáskanál só
A kisütéshez olaj
Kb. 2 l koktélhoz: 5 dl kókuszlikőr, 2,5 dl lehetőleg fehér rum, 20 dkg kókuszreszelék, 1 I Exotic mix, rostos gyümölcslé (vagy ananászlé), 1 mangó, jégkocka
Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk. Fazékban felforralunk 7 dl vizet az olajjal és a sóval, majd a lisztre öntjük. Kézi mixerrel sima tésztává dolgozzuk. A tésztát nagy átmérőjű, csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Magas falú serpenyőben vagy fritőzben olajat forrósítjuk, és a tésztából egyszerre 2-3 csigát nyomunk bele. A csigákat aranysárgára sütjük, majd fehér konyhai papírtörlőre szedjük, és leitatjuk a felesleges olajat.
Még forrón beleforgatjuk a cukorral elkevert vaníliás cukorba, és azonnal kínáljuk. (Kb. 20 csigát kapunk.)
A koktélhoz a kókuszreszeléket leforrázzuk 1/4 I vízzel. Kb. 10 percig áztatjuk, majd gézen átszűrjük, és a kókuszlevet felfogjuk.
A gyümölcslevet, a likőrt, a kókusztejet és a rumot nagy tálba öntjük, majd 10 jégkockát adunk hozzá. Jól összekeverjük, és 2 dl-es koktélos poharakba szűrjük.
A mangót meghámozzuk, magját eltávolítjuk. Húsát kis darabokra vágjuk, feldíszített pálcikára szúrjuk, és a poharakba helyezzük. Elkészítési idő 25 perc, poharanként 1550 joule-t (370 kalóriát) tartalmaz.
Ezt a felnőtteknek való koktélt eredetileg kókusztejjel készítik, majd a kókuszdió héjába töltik. Tört jég hozzáadásával elkészíthetjük shakerben vagy turmixgépben is. A hozzávalók közül a mangó elhagyható, vagy konzerv ananásszal - a kókusztej pedig tejszínnel - helyettesíthető.
KAVIÁRRAL TÖLTÖTT FÁNK
Hozzávalók:
A tésztához: 2,5 dl víz, 7 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 tojás, mokkáskanálnyi só
A töltelékhez: 1 doboz kaviár, fél citrom leve, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 20 dkg tehéntúró, 1-2 evőkanál sűrű tejföl, só és törött fehér bors, ízlés szerint; tojás, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez
Elkészítése: A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, a sót, és apránként beleszórjuk a lisztet. Állandó keverés közben olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Ekkor kihűtjük, és az egész tojásokat egyenként belekeverjük. Sütőlemezre vagy tepsibe kiskanállal halmokat teszünk egymás mellé (kb. 3 centire), és nagyon forró sütőben közepes lángon 15-18 percig sütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánk nem lesz üreges! Ha a fánkok sárgásbarnára sültek, levesszük őket a sütőlemezről. Míg hűlnek, elkészítjük a tölteléket. A vajat habosra keverjük az áttört tehéntúróval, a tejföllel, a sóval, a nagyon finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymával és a citrom levével. Ezután óvatosan belekeverjük a kaviárt, majd a félbevágott fánkokat megtöltjük a kaviáros krémmel. Kissé összenyomjuk, és lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába hempergetve, bő forró olajban hirtelen pirosra sütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, melegen vagy hidegen kínáljuk.
KAVIÁRRAL TÖLTÖTT FÁNK OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 2.5 dl vízből, 7 dkg vajból, 1 kk. sóból, 20 dkg lisztből, 5 tojásból tésztát készítve sárgásbarnára sütjük. 5 dkg habosra kevert vajba dolgozunk 20 dkg áttört túrót, fél citrom levét, 1 kis fej reszelt hagymát, 1-2 ek sűrű tejfölt, sót, őrölt fehér borsot. Óvatosan beleforgatva 1 kis doboz kaviárt, a félbevágott fánkokba töltjük. A fánkokat kissé összenyomva lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Kis adagokban, 180C-os olajban, 1-2 perc alatt kisütjük, lecsepegtetjük, hidegen vagy melegen tálaljuk.
KEDVENC FARSANGI FÁNK RECEPTEM
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg rétesliszt, 5 dkg porcukor, 5 g só, 4 db tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, kb. 2,5 dl tej, 2 cl barackpálinka, 3 cl rum, 10 dkg olvasztott vaj, vagy olaj
Ízesítésként: 3 dkg vaníliás cukor, 20 dkg barackíz
Sütéshez: 5-7 dl olaj
Elkészítése: A tejben kis cukorral, liszttel felfuttatott élesztőt a többi anyagokkal (a pálinkát és a rumot dagasztás közben folyamatosan adagolva) selymes fényű, rugalmas tésztává dagasztjuk, langyos helyen megkelesztjük. Az ujjnyi vastagságúra nyújtott tésztát 8-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és lisztezett textíliára kellő távolságba helyezzük. A duplájára kelt tésztát óvatosan megfogva középen kis mélyedést alakítunk ki. Mélyedéssel lefelé fordítva közepes hőmérsékletű olajba helyezzük, majd az edényt lefedjük. Ha egyik oldala megsült, megfordítjuk, és fedő feltétele nélkül aranysárgára sütjük, a felesleges zsiradékot lecsepegtetjük. A készre sült fánkokat megtölthetjük nyomópisztoly segítségével, baracklekvárral, díszíthetjük porcukorral. Ha a cukrozáskor van segítségünk, aki a cukrozó szita és a fánk közé keménypapírból kivágott figurát tart, akkor érdekes mintázattal tehetjük egyedivé, díszessé a fánkjainkat. Akinek nincs a töltéshez nyomópisztolya, a baracklekvárral, vagy ízlésének megfelelő krémmel díszítheti süteményét egy nyomózsák segítségével. De ha nyomózsák sincs a háztartásban, vastagabb falú műanyag zacskót is használhatunk a díszítéshez, csak az egyik csücskén kell ollóval kis nyílást vágni.
Sokan szeretik a dió, máktölteléket, de jó ízű töltelék készíthető dejóból is. Ezek a töltelékek baracklekvárral keverve nagyon egyszerűen elkészíthetők, ízlésünknek megfelelően fűszerezhetők.
Ha töltött fánkot készítünk, a kinyújtott tésztát kiszaggatjuk, közepébe tölteléket teszünk, a tésztát összecsípjük, majd kelesztjük a töltött tésztát. Az összecsípett részét sütjük először.
KEDVENC KÉPVISELŐ FÁNK RECEPTEM
Hozzávalók a tésztához: 2 dl víz, 2 dl olaj, 2 csipet só, 2 csipet cukor, 20 dkg liszt, 8 db tojás
Sárgakrémhez: 1 l tej, 30 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 14 dkg vaníliás pudingpor
Cukrozott tejszínhabhoz: 5 dl tejszín, 1 dkg vaníliás cukor, 4 dkg porcukor
Elkészítése: Kellő méretű edénybe téve a vizet, olajat, sót, porcukrot keverés mellett felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a lisztet. Visszatéve a tűzre állandó keverés mellett besűrítjük. Habverő segítségével a masszához adjuk az egész tojásokat egyenként jól elkeverve. Nyomható, nem kemény, de nem is folyós tésztát kell kapni.
Kissé zsírozott tepsibe nyomózsákkal (lehet kanállal is) egymástól kellő távolságba (többszörösére nő sütés közben) kiadagoljuk a masszát. Előmelegített vízgőzös sütőben 180-200ºC-on, csukott ajtónál 15-20 perc alatt készre sütjük. Az utolsó percekben szikkasztjuk.
Cukrozott tejszínhab készítése:
Összeállítás: Ha a képviselőfánk kihűlt, a felső kb. 1/3-ad részen kalapot vágunk és az alsó 2/3-ad részbe csillagcső segítségével először sárgakrémet, majd cukrozott tejszínhabot töltünk. A kalapot a tetejére helyezzük. Díszíthetjük porcukorral, de a kalaprészt lehet olvasztott cukorba is mártani, ekkor teteje meghinthető darált dióval.
KELT CSÖRÖGE BARACKÍZZEL
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 1 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5 cl rum, 4 tojássárgája, 10 dkg vaníliás cukor, 20 dkg baracklekvár, 3 dl olaj
Elkészítése: Az élesztőt a tejben feloldjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, fél órát pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyemetszővel keskeny téglalapokra vágjuk. A lapok közepén 2 vágást készítünk, ebbe forgatjuk a két csücskét. Forró olajban, fedő alatt pirosra sütjük. Rummal ízesített lekvárt, vaníliás cukrot adunk hozzá.
KÉPVISELŐFÁNK 01.
Hozzávalók: 2 dl víz, 10 dkg margarin, 20 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só. (Vaníliakrém vagy tejszínes csokoládékrém, vagy gyümölcskrém.)
Elkészítése: A vízbe beleteszem a margarint és a sót, majd felforralom. Ezután egyszerre beleszórom a lisztet, és addig keverem, amíg össze nem áll. Ha az edény falától elválik, leveszem a tűzről, és állandóan kevergetve kihűtöm. Ezután egyenként belekeverem a tojásokat. Egy habzsákba (vagy nejlonzacskóba, aminek az egyik sarkát levágtam) beletöltöm a masszát és zsírral kikent, vízzel megspriccelt sütőlapra, egymástól 3 centis távolságra diónyi gömböket nyomok. Az előmelegített, forró sütőbe még külön is beleállítok egy kis edényt, tele vízzel, hogy elég gőz fejlődhessen benne, és a sütőlemezt betolom. 10 percig közepes lángon hagyom, majd a hőt mérsékelve, szép sárgásbarnára sütöm a fánkokat. Ha nem nyitom ki a sütő ajtaját az első 15 percben, duplájukra nőnek a fánkok. (Ha viszont kinyitom, a fánk nem emelkedik fel és szalonnás, tömör marad a sütemény.) A belül üreges fánkokat, azonnal leveszem a sütőlapról és hagyom kihűlni. Ezután, éles késsel úgy vágom félbe, hogy a fánk “kalapja” ne essen le róla, vagyis félig rajta maradjon. Tetszés szerinti töltelékkel kínálom.
KÉPVISELŐFÁNK 02.
Hozzávalók: Liszt 6 ek. vaj 5 dkg, tojássárgája 6 db, só 1/4 késhegynyi
Elkészítése: Két dl vizet 12 dkg liszttel folytonos keverés közt megfőzünk, teszünk bele pici sót, 5 dkg vajat, ezzel is jól összekeverjük, és félretesszük hűlni. Ha kihűlt egyenként beledolgozunk 6 tojássárgáját, kikent és lisztezett tepsibe kis halmokat rakunk, és világosra sütjük. Kettőbe vágva, vaníliakrémmel megtöltjük.
KÉPVISELŐFÁNK 03.
Elkészítése: Felhevítünk 1.5 dl vízben 3 dkg vajat, csipet sót. A tűzről levéve, folyton keverve, hozzáadunk 7 dkg lisztet, és kb. 1 percig főzzük, míg elválik az edénytől. A forró tésztához 2-3 felvert tojást adunk, ha kihűlt, belekeverünk fél kk. sütőport. Sütőlapra evőkanálnyi halmokat rakva belőle, forró sütőben megsütjük. 1 cs. vaníliás puding-port a tasakon feltüntetett módon, elkészítve kihűtünk. Elkeverjük 2 dl tejszínből vert kemény habbal. Megtöltjük vele a félbevágott fánkokat. Tetejüket 5 dkg porcukorral hintjük meg.
KÉPVISELŐFÁNK 04.
Elkészítése: Egy deci vizet 10 deka vajjal, csipet sóval, 1 kávéskanál cukorral felforralunk, majd belekeverünk tíz deka lisztet, és kevergetve addig melegítjük, amíg a massza elválik az edény falától. Amikor langyosra hűlt, belekeverünk 3 tojást. Vajazott, lisztezett sütőlapra nyomózsákból gömböket formázunk. Felvert tojással megkenjük a tetejüket, és kb. 200°C- os sütőben kisütjük. Utána félbevágjuk, és vaníliakrémmel megtöltjük.
Elkészítési idő: kb. 1 óra.
Sütés közben a sütő ajtaját az első 15 percben nem szabad kinyitni.
KÉPVISELŐFÁNK 05.
Tészta: 15 dkg vaj, 15 dkg liszt, 15 dkg víz, 5 egész tojás
Krém: 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 12 dkg cukor, másfél deci tej, 2 dkg vaníliás cukor, 3 deci tejszínhab
Elkészítése: A 15 dkg vajat és a 15 dkg vizet csipetnyi sóval habüstben felforraljuk és forrás közben, állandó keverés mellett beleszórunk 15 dkg lisztet. Addig főzzük, amíg az edény oldaláról le nem válik. Ha a tűzről levettük, keverés közben egyenként hozzáadunk 5 tojást.
Ekkor vajazott, kilisztezett tepsibe dió nagyságú kis halmokat rakunk evőkanállal, vagy nyomózsákkal. Forró sütőben lassan kisütjük, s egy kissé kiszárítjuk. 10 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánk összeesik! Ezután tetejét levágjuk, és tejszínhabos vaníliakrémmel töltjük.
A vaníliakrém: 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, másfél deci tejet, 12 dkg cukrot habüstbe teszünk, és 3 dkg vaníliás cukorral sűrű krémmé hevítjük. Ezután lehűtjük és hozzákeverünk 3 deci, keményre felvert tejszínhabot. A fánkot ezzel töltjük meg.
KÉPVISELŐFÁNK 06.
Elkészítése: 1,5 dl vizet 15 dkg zsírral felforralunk, hozzáadunk 15 dkg lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta az edény falától el nem válik, majd a forró tésztához egyenként hozzáadjuk az 5 egész tojást. A tésztából a tepsibe kis halmokat teszünk és előmelegített sütőben, 20-25 percig sütjük. Kihűlés után tetejüket levágjuk, és vaníliakrémmel töltjük.
Krém: 2,5 dl hideg tejet egy mély edénybe öntjük és hozzáadjuk a vanília ízű krémport. Elektromos habverővel, magas fokozaton 3 percig verjük. Ráhelyezzük a tetőket, porcukorral meghintve tálaljuk.
KÉPVISELŐFÁNK 07.
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 egész tojás, 1 cs vaníliás pudingpor, 1 cs vaníliás cukor, fél liter tej, 20 dkg cukor, 2-3 dl tejszín
Elkészítése: A vajat 10 dkg vízzel (nem tévedés) felforraljuk, és hozzáadjuk a lisztet. állandóan keverjük addig, míg teljesen összeáll, és elválik a lábastól. Levesszük a tűzről, és egyenként belekeverjük az egész tojásokat. A harmadik tojás után ellenőrizzük a masszát. Képlékenynek kell lennie, de nem folyhat el. Egy evőkanálnyit kiveszünk belőle, és sütőlemezre tesszük. Akkor jó a massza, ha nem folyik szét, hanem a kiszaggatott kis gombóc biztonságosan megáll. A kész masszát egy evőkanál segítségével diónyi nagyságúra szaggatjuk, és megforrósított, kb. fél deci vízzel meglocsolt sütőlemez közepére, egymástól kb. nyolc-tíz cm távolságra helyezzük. A sütőt 10 percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik. Sütés ideje 15-20 perc. Krém: 3 tojás sárgáját, 8 dkg liszttel, 8 dkg cukorral, vaníliával és egy dl tejjel simára elkeverünk. A 4 dl tejet forrni tesszük. Ha forr, folyamatos keveréssel ezt a pépet belefőzzük. Ahogy felforrt, azonnal levesszük a tűzről, és a már közben felvert tojásfehérjét 7 dkg cukorral még melegen belekeverjük. A fánkokat ezzel töltjük.
KÉPVISELŐFÁNK 08.
Hozzávalók: 10 dkg zsír, 10 evőkanál víz, 10 dkg liszt, 5 tojás. A krémhez: 7 dl tej, 20 dkg cukor, 1/2 rúd vanília, 10 dkg liszt, 5 tojás
Elkészítése: A zsírt langyosra olvasztjuk, beleöntjük a vizet, felforraljuk, a lisztet folyamatosan beleöntjük, és nagyon jól elkeverjük. A tűzről levesszük, a tojásokat egyenként a félig kihűlt masszába keverjük. Nagyon jól ki kell keverni. Gyengén zsírozott tepsibe tojásnyi halmokat rakunk. (Ne sűrűn.) Forró sütőbe tesszük, ekkor fél deciliter vizet beleöntünk és az ajtót azonnal becsukjuk. 10 percig ne nézzük meg, ne nyissuk ki az ajtót. Tíz perc után a sütő hőmérsékletét csökkentsük, és szárítsuk ki jól a fánkokat. Ha a fánkok kihűltek, felső harmadukat levágjuk és a kihűlt krémmel megtöltjük. Tetejüket visszahelyezzük, porcukorral meghintve tálaljuk. A krém készítése: a tojások fehérjét félig fölverjük, hozzáadjuk a cukrot és gőz felett kemény habbá verjük, félretesszük. A tejet a vaníliával forrni tesszük. A tojás sárgákat a liszttel és kevés hideg tejjel simára keverjük, 2-3 evőkanál langyos tejjel még felhígítjuk és a forrásban lévő tejhez öntjük. Habverővel folytonosan keverve sűrűre főzzük. Ha már pöfög, akkor jó. A forró krémhez keverjük a keményre vert fehérjét (inkább csak forgassuk), amíg jól elvegyül a fehér és a sárga krém. A krémet hagyjuk kihűlni. A fánkokat a kihűlt krémmel töltsük meg. A krémnek könnyűnek, és rezgősnek kell lenni. A képviselőfánkokat nemcsak porcukorral hinthetjük meg, hanem világosbarna karamellt is csöpögtethetünk rá.
KÉPVISELŐFÁNK ÁFONYAHABBAL
Hozzávalók a képviselőfánkhoz: 2 dl víz, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só
Az áfonyahabhoz: 20 dkg áfonyadzsem, 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1/2 citrom leve, 2 zacskó habfixáló
Elkészítése: A tejszínt félkemény habbá verjük, ezután beleszórjuk a habfixálót, és addig verjük, amíg egészen kemény nem lesz. Ezután óvatosan beleforgatjuk az áfonyadzsemet és a porcukrot. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt 15 percig közepes lángon előmelegítjük.
A tésztához először beletesszük a vízbe a vajat és a sót, majd felforraljuk. Ezután beleszórjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg összeáll. Ha a massza az edény falától elválik, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve kihűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Egy habzsákba (vagy az egyik sarkán kilyukasztott nejlonzacskóba) beletöltjük a tésztamasszát, és zsírral kikent, vízzel megspriccelt sütőlapra, egymástól 3 cm-es távolságra nagy diónyi gömböket nyomunk. A sütőlemezt betoljuk a forró sütőbe. 10 percig közepes lángon, majd a lángot takarékra mérsékelve, szép sárgásbarnára sütjük a fánkokat. A sütés első 15 percében nem szabad kinyitni a sütőt! A sült, üreges fánkokat késpengével azonnal levesszük sütőlapról és hagyjuk kihűlni. Ezután félbevágjuk, végül beletöltjük az áfonyás tejszínhabot. Tetszés szerint feldíszítjük, és a hűtőszekrényben legalább 2 óráig hűtjük.
KÉPVISELŐFÁNK CSOKOLÁDÉHABBAL
Hozzávalók a képviselőfánkhoz: 2 dl víz, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só.
A csokoládéhabhoz: 3 dl tejszín, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg reszelt étcsokoládé, 1 evőkanál kakaópor, 2 zacskó habfixáló
Elkészítése: 1/2 dl tejszínben elkeverjük a kristálycukrot és a kakaóport, majd kevergetve addig melegítjük, amíg a kristálycukor feloldódik a tejszínben.
KÉPVISELŐFÁNK ICA MÓDRA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg zsír, 5 tojás, 2 dl víz
Elkészítése: A vizet felforralom, majd a zsírt felolvasztom. A tűzről levéve belekeverem a lisztet, és egyenként belekeverem a tojásokat. A tepsibe dió nagyságúra halmozom. 1 órát pihentetem, majd előmelegített sütőben 15 percig erős lángon és 5 percet mérsékelt lángon sütöm ropogósra. Sütés után kettévágom, és vanília krémmel megtöltöm. Tetejét vaníliás cukorral megszórjuk.
KÉPVISELŐFÁNK VANÍLIAKRÉMMEL
Elkészítése: Kis lángon 2 dl vízben olvasztott 22 dkg margarint, 1 cs. vaníliás cukrot, sót, 1 tojássárgát, mézet egyneművé turmixolva langyosra hűtünk, kikeverjük. 4.5 dl vízben 10 dkg margarint, 1 kk. sót forralunk. 20 dkg lisztet adagolva bele, keverjük, míg elválik az edénytől. Egyenként belekeverünk 5 tojást. Nagy diónyi halmokat téve kikent sütőlapra, előmelegített, forró sütőben 10 percig erős, 5 percig kis lángon sütjük. 10 percig ne nézzük meg! A hideg fánkot elvágva megtöltjük. Tetejét rátéve, olvadt cukorral kenve, darált dióval hintjük.
KÉPVISELŐFÁNK TÉSZTÁJA MÁSKÉNT
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 8 dkg margarin, 4 tojás, 1 mokkáskanál só, 2 dl víz
Elkészítése: Lábosban felforraljuk a vizet a margarinnal, majd megsózzuk, és beleszórjuk a lisztet. Kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg a massza elválik az edény falától. Ugyancsak kevergetve kicsit kihűtjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat. Egy sütőlemezt alufóliával kibélelünk, és a tésztamasszából, 2 kiskanál segítségével, kis halmokat adagolunk, egymáshoz nem túl közel, mert a sütés során megnőnek a fánkocskák. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 5 percig, majd a lángot kissé mérsékelve 10-12 percig sütjük. Közben nem szabad kíváncsiskodni! A sárgára sült fánkokat - késsel alányúlva - még forrón leszedjük a fóliáról, és hagyjuk, hogy kihűljenek. Félig bevágjuk. Nylon zacskóba zárva, a hűtőszekrényben sokáig eláll.
GYÜMÖLCSKRÉM KÉPVISELŐFÁNKHOZ
Hozzávalók: 2 dl tejszín, 25 dkg áttört gyümölcs, kevés porcukor, 1 teáskanál zselatinpor, 3 evőkanál tej, fél gáztepsinyi megsütött képviselőfánk
Elkészítése: A tejszínt habbá verem, belekeverem a porcukrot, az áttört gyümölcsöt és a tejben megáztatott, langyosra melegített, átszűrt zselatint. A fánkokat azonnal megtöltöm a gyümölcsös habbal és hagyom megdermedni. (Bármilyen áttört gyümölcsből, frissből és befőttből egyaránt lehet készíteni.)
TEJSZÍNES CSOKOLÁDÉHAB KÉPVISELŐFÁNKHOZ
Hozzávalók: 2 dl tejszín, 10 dkg reszelt étcsokoládé, 1 teáskanál zselatinpor, 3 evőkanál tej, fél gáztepsinyi megsütött képviselőfánk
Elkészítése: A tejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a megreszelt csokoládét és a tejben megáztatott, langyosra melegített, átszűrt zselatint. Jól átforgatom, és azon nyomban beletöltöm a fánkokba.
VANÍLIAKRÉM KÉPVISELŐFÁNKHOZ
Hozzávalók: 3 egész tojás, 8 dkg liszt, 15 dkg cukor, 5 dl tej, 1 rúd vanília, fél gáztepsinyi, megsütött képviselőfánk
Elkészítése: 4 dl tejet felforralok a vaníliarúddal együtt. A maradék tejet, a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet habosra keverem, ezután a forrásban lévő tejhez öntöm és állandó keverés közben sűrűre főzöm. (A vanília rúdat kidobom belőle.)
A tűzről levéve beleforgatom a tojásfehérjéből vert kemény habot és hagyom kihűlni.
KITOLÓFÁNK
Hozzávalók: 6 dl tej, 6 dl liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál cukor, 5 tojás, 10 dkg reszelt csokoládé vagy 3 dkg kakaó és 6 dkg porcukor, parányi só, zsír vagy olaj a kisütéshez
Elkészítése: A tejet főni tesszük, beledobunk egycsipetnyi sót, a 3 evőkanál cukrot, a szódabikarbónát, és folytonos keverés mellett a lisztet jól elkeverjük. A tűzről levesszük, és ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, jól kikeverjük, és a tojások felvert habját óvatosan hozzákeverjük. A zsírt vagy olajat közepes hőmérsékletűre hevítjük. A tésztát egy habzsákból vastag csillagcsővel a zsírba nyomjuk. A kívánt hosszúságnál mindig elvágjuk, és pirosra sütjük. Lehet kanállal is a tésztát galuskaszerűen a zsírba szaggatni, de így nem olyan szép. Reszelt csokoládéba vagy kakaós cukorba forgatjuk, és forrón tálaljuk.
KRÉMES FÁNK (SÜTŐ NÉLKÜL)
Elkészítése: Vásárolunk egy csomag vaníliás ízű Oetker pudingport, és egy csomag vaníliás cukorral erősítve az ízét, az előírásnak megfelelően elkészítjük. (Ha habverővel keverjük főzés közben, nem válik csomóssá!) Mikor már jó sűrű, a tűzről levesszük, és közé keverünk 30 deka friss gyümölcsöt: málnát, ribiszkét, vagy apróra vágott barackot, esetleg levétől leszűrt befőttet. Kivizezett mokkás csészékbe töltjük, és hagyjuk megdermedni. Tálalás előtt édes briósok tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk, és a csészéből ebbe az üregbe borítjuk a pudingot. Tetejét friss gyümölccsel díszítjük. (Készíthetjük karamell ízű pudingporból is, akkor 20 deka pirított, összetört cukorral meg egy csomag vaníliás cukorral keverjük el, vagy csokoládé ízűből, úgy egy evőkanál kakaóval erősítjük az ízét, és tetejét tálaláskor csokoládés tortadarával hintjük be.
KRUMPLI FÁNK (HOLLAND) (RIEVKOOCHE)
Hozzávalók: 2 nagy burgonya, 1 db főtt burgonya, 1 tojás, 2 evőkanál tej, fél teáskanál só, 9 evőkanál olaj, alma sűrítmény
Elkészítése: Reszelje meg a nyers burgonyákat. Közben sózza, hogy ne barnuljon meg. Tegye szűrőkanálba, hagyja alaposan lecsöpögni, sőt végül nyomkodja is ki. Másik tálban keverje össze az összetört főtt burgonyát, a tojást, a tejet és kevés sót. Folyamatos keverés mellett dolgozza össze az olajjal. Végül dolgozza egybe a nyers burgonyával. Evőkanállal szaggasson bő, forró olajba kis halmokat. Kicsit lelapítva süsse mindkét oldalukon ropogósra.
KRUMPLIS FÁNK - RIEVKOOCHE
Hozzávalók: 2 nagy burgonya, 1 db főtt burgonya, 1 tojás, 2 evőkanál tej, fél teáskanál só, 9 evőkanál olaj, alma sűrítmény
Elkészítése: Reszelje meg a nyers burgonyákat. Közben sózza, hogy ne barnuljon meg. Tegye szűrőkanálba, hagyja alaposan lecsöpögni, sőt végül nyomkodja is ki. Másik tálban keverje össze az összetört főtt burgonyát, a tojást, a tejet és kevés sót. Folyamatos keverés mellett dolgozza össze az olajjal. Végül dolgozza egybe a nyers burgonyával. Evőkanállal szaggasson bő, forró olajba kis halmokat. Kicsit lelapítva süsse mindkét oldalukon ropogósra.
KUBIKOSFÁNK
Hozzávalók: 4 burgonya, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, egy kevés só, egy késhegynyi szódabikarbóna, liszt
Elkészítése: A hámozott, kockákra vágott burgonyát megfőzzük, levét leöntjük, a burgonyát összetörjük, majd elkeverjük a zsírral, szódabikarbónával, a tojással és a sóval. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. A tésztát vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és forró zsírban kisütjük.
KUKORICAFÁNK
Hozzávalók: 5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 3 db tojás, 12 dkg vaj, 25 dkg főtt szemelt kukorica, 15 dkg reszelt sajt, só
Elkészítése: 1 dl langyos tejben, az élesztőből kevés cukorral, liszttel kovászt készítünk. A megszitált lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a 6 dkg olvasztott vajat, csipetnyi sót, majd a tejet hozzáöntve, közepesen puha tésztává keverjük. Ezután hozzákeverjük a megkelt kovászt, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. Letakarva, langyos helyre téve megkelesztjük. Ezután hozzákeverjük a megfőzött, szemelt zsenge kukoricát. A tükörtojássütőben vajat hevítünk, és a tésztából mindegyik mélyedésbe öntünk. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, és reszelt sajttal meghintve adjuk asztalra.
Elkészítési idő: 50 perc