Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - L


LAKODALMAS SAJTOS POGÁCSA
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 75 dkg rétesliszt, 50 dkg zsír, 50 dkg reszelt trappista sajt, 6 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 8 tojás, 2 ek só, 2 ek cukor, 1.5 dl tej

Elkészítése: A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. Közepén lyukat készítünk, ebbe rakjuk a sót, tejfölt, a sajt felét, 5 tojást, 1 ek cukrot. Az élesztőt 1 ek cukorral édesített tejben felfuttatva az anyagokhoz adjuk, összegyúrjuk. Fél órát pihentetve Ujjnyira nyújtjuk. Tetejét tojással kenjük, rászórjuk a többi sajtot.
Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, középmeleg sütőben sütjük.

LENCSE FÉLE, SÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tk só, 2 dkg élesztő, pici tejben megfuttatva, 1 pohár tejföl, 2 tojás sárgája

Elkészítése: A hozzávalókat jól összegyúrom, és hűtőszekrényben 24 órát pihentetem.
Szaggatás előtt átgyúrom a tésztát. Ujjnyi vastagra nyújtom, a tetejét késsel bevagdalom, tojássárgájával megkenem, sajttal vagy köménymaggal megszóróm. Ezután kiszaggatom.
Forró sütőben 15-20 percig sütjük. 8-10 percig nem nyitjuk rá az ajtót.

LEVELES FOKHAGYMÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 tojássárga, 3 gerezd fokhagyma, fél dl tej, 5 dkg vaj, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A megtisztított és pépesre zúzott fokhagymát habosra keverjük a vajjal, a sóval, a borssal. A felengedett tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és likőröspohárral kiszaggatjuk. Egy-egy tésztakorongot megkenünk a fűszeres vajjal, és ráillesztve egy másikat, kicsit összenyomjuk, Alufóliával bélelt sütőlemezre helyezzük, nem túl szorosan egymás mellé. Tetejüket megkenjük tejes tojássárgával, és forró sütőben, takaréklángon, barnáspirosra sütjük.

LEVELES POGÁCSA
Hozzávalók: 33 dkg liszt, 1 tojás sárgája, langyos ecetes víz, 1 csipet só, 30 dkg margarin

Elkészítése: A lisztből, tojássárgájából, az ecetes langyos vízből a sóval rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és rákenjük a margarint, összehajtjuk, kétszer megismételjük. Hideg helyen pihentetjük kétszer 1/2 órát. Vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejére sajtot szórunk, és forró sütőben sütjük.

LEVELES TEPERTŐSPOGÁCSA 01.
Elkészítése: 25 dkg darált tepertőt 10 dkg liszttel, őrölt borssal összegyúrunk. 25 dkg lisztet, 2 tojássárgáját, 3 cl rumot, 4-5 ek tejfölt, sót, 0.5 dkg élesztőt rétestészta lágyságúvá eldolgozunk. Elnyújtva középre rakjuk a tepertőmasszát, széleit ráhajtjuk. Leveles-vajas tésztaszerűen hajtogatjuk, 20 percig pihentetve a hajtogatást 2-szer ismételjük. Kétujjnyi vastagra nyújtva, tetejét késsel bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat kis közökkel tepsibe téve, tetejüket tojásfehérjével bekenjük, középmeleg sütőben sütjük.

LEVELES TEPERTŐSPOGÁCSA 02,
Elkészítése: 40 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 2 tojás sárgájával, 2 evőkanál erős rummal, csipetnyi borssal, ízlés szerint sóval és szükség szerinti tejfellel könnyen nyújtható tésztává jól eldolgozunk. A tésztát félujjnyi vastagra kinyújtva, langyos zsírral megkenjük és összesen 1/4 kg apróra darált tepertővel minden összehajtás előtt megszórjuk. A nyújtást, zsírral kenést és tepertős beszórást négy-ötször ismételjük, majd utolsó nyújtás előtt a tésztát fél órára hideg helyre tesszük pihenni. Legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk és közepes pogácsavágóval kiszúrva, tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük. Borhoz, teához igen jó.

LEVELES TEPERTŐSPOGÁCSA 03.
Hozzávalók: 30 dkg tepertő (lehet libatepertő is), 30 dkg liszt, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, kevés tejföl, 1 csapott teáskanál só

Elkészítése: A tepertőt ledarálom és 12 dkg liszttel összemorzsolva, sima tésztává dolgozom. Téglalap alakúra formálom. A megmaradt lisztből, a két tojássárgából, a rumból és annyi tejfölből, amennyit felvesz, közepesen kemény, jól nyújtható tésztát gyúrok. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, a közepére teszem a tepertős tésztát, majd a négy sarkát ráhajtva, ismét vékonyra kinyújtom. Ezután a tésztát még háromszor összehajtom, közben 10 perces pihentetési időket tartok. Utoljára ujjnyi vastagra nyújtva, a tetejét késsel közepéig bevagdosom, majd közepes méretű pogácsa-szaggatóval kiszaggatom. Megkenem a megmaradt tojássárgával, ügyelve arra, hogy a pogácsa oldalára ne csurogjon a tojásból, mert nem lesz szép magas. Forró sütőben szép piros barnára sütöm. Bor is, sör is illik hozzá.
A hajtogatott tészta a mélyhűtőben sokáig tárolható, ezért nagyobb mennyiségben is érdemes készíteni.

LEVELES TÚRÓSPOGÁCSA 01.
(finom házi pogácsa)
Elkészítése: 30 deka vajat 30 deka liszttel és 1 csomag Váncza-sütőporral deszkán nyomkodva összedolgozunk, majd 30 deka friss tehéntúrót, ízlés szerinti mennyiségben sót adva hozzá, jól meggyúrjuk. A tésztát hatszor nyújtjuk, és kicsire összehajtjuk. Az utolsó nyújtás előtt kendőbe tesszük, és lehetőleg hideg helyen 1-2 óráig pihenni hagyjuk. Pihentetés után deszkán kisujjnyi vastagra végleg kinyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve, tetejüket gondosan tojássárgájával megkenve, forró sütőben sütjük.
Könnyű, ízletes sütemény.

LEVELES TÚRÓSPOGÁCSA 02.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 30 dkg túró, 30 dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál só, 1 tojás a tetejére

Elkészítése: A túrót áttörjük, majd a vajjal, a liszttel, a sütőporral meg a sóval összegyúrjuk. Négyszer-ötször kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd letakarva hűvös helyen 1-2 órát pihentetjük. Végül kinyújtjuk ujjnyi vastagra, kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat a sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, felvert tojással megkenjük, forró sütőbe tesszük. 200°C-on 8-10 perc alatt pirosra sütjük.

LIBAPOGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 8 dkg libazsír, 7 dkg libatöpörtyű, 15 dkg burgonya (tisztán mérve), fél csomag sütőpor, 1 tojás, kevés tejföl, 1 csapott teáskanál só, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk, 2 dkg libazsírban pirosra sütjük, majd a libatöpörtyűvel együtt megdaráljuk. A 6 dkg libazsírt elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a töpörtyűs masszát, a tojást, a sót, a reszelt vöröshagymát és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és összehajtogatva 10 percig pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük, majd harmadszor már ujjnyi vastagra nyújtva pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített forró sütőben pirosra sütjük,

LIBATEPERTŐS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 8 dkg libazsír, 7 dkg libatöpörtyű, 15 dkg burgonya (tisztán mérve), fél csomag sütőpor, 1 tojás, kevés tejföl, 1 csapott teáskanál só, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk, 2 dkg libazsírban pirosra sütjük, majd a libatöpörtyűvel együtt megdaráljuk. A 6 dkg libazsírt elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tepertős masszát, a tojást, a sót, a reszelt vöröshagymát és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és összehajtogatva 10 percig pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük, majd harmadszor már ujjnyi vastagra nyújtva pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített forró sütőben pirosra sütjük,

LIBATEPERTŐS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 20 dkg libatepertő, 2 dkg friss élesztő, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 1 csapott mokkáskanálnyi törött fekete bors
A tészta tetejére: 1 tojás

Elkészítése: A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a ledarált tepertővel, a felfutott élesztővel, a tejföllel, a tojássárgákkal, a sóval és a borssal. Addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és négyrét hajtva 30 percig pihentetjük. A nyújtást és hajtogatást összesen három alkalommal ismételjük, 30-30 perces pihentetési időközöket tartva. Végül a tésztát 1 1/2-2 cm vastagra kinyújtjuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával rovátkákat húzunk rá. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon pirosra sütjük.

LIBATEPERTŐS POGÁCSA 03.
Hozzávalók: 38 dkg liszt, 1.5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dkg cukor, 35 dkg libatepertő, 3 g őrölt bors, 3 db tojás, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk. Az élesztőt kevés langyos tejben, késhegynyi cukorral megfuttatjuk. A ledarált libatepertőt az átszitált liszttel jól összemorzsoljuk, megsózzuk, és őrölt borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a 2 db tojást, a tejfölt, az élesztőt és annyi tejet, hogy közép kemény tésztát kapjunk, majd jól összegyúrjuk. Letakarva kelni hagyjuk, azután ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét a kés fokával rácsosra vagdaljuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Letakarva kis ideig ismét kelesztjük, majd tetejét felvert tojással megkenjük, és középmeleg sütőben megsütjük.
Ajánlott ital: világos sör.

LIBATÖPÖRTYŰS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 12 dkg libazsír, 25 dkg libatöpörtyű, 4 tojássárgája, késhegynyi bors, só, 1 ek bor, 2 dkg élesztő.

Elkészítése: A lisztből, libazsírból, apróra vágott libatöpörtyűből, 3 tojássárgájából sóval, késhegynyi törött borssal, az egy kanál borban elmorzsolt élesztővel tésztát gyúrunk és fél órát pihenni hagyjuk. Háromszor egymás után hajtogatva kinyújtjuk, miközben a lapokat kevés liszttel megszórjuk, majd nedves ruhával letakarva félretesszük.
Végül kétujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe helyezzük és egy fél óráig ismét állni hagyjuk. Sütés előtt megkenjük tojássárgájával és piros-barnára sütjük.
Adhatunk az alaptésztához finom csíkokra metélt, zsírban vagy libazsírban barnára pirított, sóval-borssal ízesített káposztát.