Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - E-É


ÉDES ZABPOGÁCSA
XIX. századi recept alapján
Hozzávalók: 1 dl margarin vagy egyéb zsiradék, ízlés szerint, 2 dl porcukor, 1 dl méz, 2 db tojás, 3,5 dl átszitált finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, 1 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 4 dl hántolt zab, 2 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dióbél

Elkészítése: Először az első négy helyen felsorolt hozzávalót keverjük össze alaposan. Szitáljuk egybe a száraz hozzávalókat és keverjük az előzőleg megkevert masszához. Végül adjuk az egészhez a zabot, a mazsolát és a diót. Enyhén megzsírozott sütőlapra szaggassunk púpozott teáskanálnyi darabokat, egymástól mintegy 5 cm távolságra. 180° C-os sütőben süssük őket 8-10 percig. Lehűlés után 60 - 70 db enyhén édes, azonnal is fogyasztható rágnivalónk lesz, amelyek azonban jól lezárt (fém) dobozban hónapokig is eltarthatók a hűtőben.
Váratlan vendégek fogadására kiválóan alkalmas!

ÉDES POGÁCSA 01.
Elkészítése: 50 deka lisztet 25 deka vajjal, 2 tojássárgájával, fél csomag sütőporral, kis késhegynyi sóval, késsel jól eldolgozunk, és 5-6-szor vékonyra nyújtjuk, s minden alkalommal egész gyenge lisztezéssel többszörösen hajtogatjuk. Végül félujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve tojássárgájával erősen megkenjük, kevés nagy szemű kristálycukorral megszórjuk, s közepükbe kis gyümölcsvillával beleszúrunk. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

ÉDES POGÁCSA 02.
Elkészítése: 30 deka lisztet 25 deka vajjal, 2 tojás sárgájával, 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka porcukorral, kis késhegynyi sóval, késsel jól eldolgozunk, és 5-6-szor vékonyra nyújtjuk s minden alkalommal egész gyenge lisztezéssel, többszörösen hajtogatjuk. Végül félujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve tojássárgájával erősen megkenjük, kevés nagy szemű kristálycukorral megszórjuk, s közepükbe kis gyümölcsvillával beleszúrunk. A forró sütőben szép pirosra sütjük.

ÉDES POGÁCSA 03.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 dkg sütőpor, só

Elkészítése: A lisztet jól eldolgozzuk a vajjal, cukorral, 2 tojássárgájával és a sütőporral, valamint kevés sóval. Öt-hat alkalommal vékonyra nyújtjuk, és minden alkalommal enyhe lisztezéssel többszörösen hajtogatjuk. Végül félujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, tojássárgájával erősen megkenjük, kevés kristálycukorral megszórjuk. A közepükbe villával beleszúrunk. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

ÉDES TÚRÓPOGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás sárga, 4 evőkanál porcukor, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só

Elkészítése: Az összes hozzávalót (1 tojás sárga kivételével) jól összegyúrom, majd lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtom. Apró pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tetejüket megkenem a tojássárgájával és egy órányi pihentetés után megsütöm.

ÉDES ZABPOGÁCSA
Hozzávalók: 1 dl margarin vagy egyéb zsiradék, ízlés szerint, 2 dl porcukor, 1 dl méz, 2 db tojás, 3,5 dl átszitált finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, 1 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 4 dl hántolt zab, 2 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dióbél

Elkészítése: Először az első négy helyen felsorolt hozzávalót keverjük össze alaposan. Szitáljuk egybe a száraz hozzávalókat és keverjük az előzőleg megkevert masszához. Végül adjuk az egészhez a zabot, a mazsolát és a diót. Enyhén megzsírozott sütőlapra szaggassunk púpozott teáskanálnyi darabokat, egymástól mintegy 5 cm távolságra. 180°C-os sütőben süssük őket 8-10 percig. Lehűlés után 60 - 70 db enyhén édes, azonnal is fogyasztható rágni valónk lesz, amelyek azonban jól lezárt (fém) dobozban hónapokig is eltarthatók a hűtőben. Váratlan vendégek fogadására kiválóan alkalmas!

EGYSZERŰ ÉLESZTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: 1 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 28 dkg liszt, 14 dkg zsír, 1 db tojássárga, 1 kávéskanál tejföl, 1 mokkáskanál cukor, só, a kenéshez: 1 db tojássárga

Elkészítése: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a lágy zsírt, a tojássárgát, végül a tejfölt. Megsózzuk, és a cukrot rászórva jól összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb szaggatóval kerek alakúra szaggatjuk, majd a sütőlemezre helyezzük. Letakarjuk, és langyos helyre állítva megkelesztjük. Ezután tojássárgájával megkenjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

EGYSZERŰ TEJFÖLÖS POGÁCSA
Elkészítése: Langyos tejben 2 dkg élesztőt 2 dkg cukorral felfuttatunk. 50 dkg lisztet 10 dkg zsírral jól elmorzsolunk. Hozzáadunk 1 tojássárgáját, az élesztőt, 2 dl tejfölt, sót, ha szükséges langyos tejet. Jól kidolgozzuk, félkemény rétestészta-keménységűre. Két órát kelesztjük, ezután háromszor, félórás időközönként, hajtogatjuk.

EGYSZERŰ TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 1 tojás, 2.5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 cs. sütőpor, 1 púpozott tk só, 1 kk. őrölt bors, annyi liszt, amennyit felvesz, tetejére 1 tojás

Elkészítése: A darált tepertőt, tojást, tejet, tejfölt, fűszereket, sütőport, annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy jól nyújtható, rugalmas tészta legyen, összegyúrunk. 1 órát pihentetve, lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk közepes pogácsaszaggatóval. Tetejét megkenjük 1 felvert tojással. Előmelegített, forró sütőben erős lángon sütjük 15 percig, majd a lángot mérsékelve pirosra sütjük.

EGYSZERŰ POGÁCSA 01.
Hozzávalók: kb. 1/2 kg liszt, 2 doboz tejföl, só, 1/2 kg zsír vagy margarin, tej, 1 tojás

Elkészítése: A lisztet a zsírral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, sót és szükség esetén tejjel lágyítjuk a tésztát. Nyújtódeszkán kinyújtjuk kb.1, 5-2 cm vastagságúra, késsel berácsozzuk, és megfelelő méretű tepsibe tesszük. A tetejét, hogy szép sárga legyen (en inkább barnára sütve szeretem) a felvert tojással megkenjük.
Forró sütőbe tesszük. Sütése után késsel tetszőleges nagyságúra vágjuk.

EGYSZERŰ POGÁCSA 02.
Hozzávalók:
A tésztához: 1/2 kg liszt, 1/4 kg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 1 csomag. sütőpor, só,
A tészta kenéséhez: 1 db tojás,
A díszítéshez: reszelt sajt

Elkészítése: A sót és a sütőport a lisztbe tesszük, elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk, és hozzáadva a tejfölt összegyúrjuk közepes keménységű tésztára. Fóliába csomagolva hűtőszekrényben pihentetjük 1 óra hosszat. Kivéve kb. 2 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, éles késsel 1 - 2 mm mélyen csíkokat vagdosunk a tetejére, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tepsit kikenjük a vajjal, majd a pogácsákat két kézzel meghengergetjük, hogy magasabbak legyenek, és nem túl szorosan beletesszük a tepsibe. A tojást felverjük, és megkenjük vele a pogácsák tetejét, majd reszelt sajttal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük, és magas hőmérsékleten aranysárgára sütjük.

EGYSZERŰ POGÁCSA 03.
Elkészítése: 1/4 kg túrót, 1/4 kg lisztet és 1/4 kg margarint, kevés sót összekeverek, és egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap pogácsákat szaggatok belőle, a tetejét megkenem tojás sárgájával és megszórom reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt sütőben kb. 15-20 perc alatt kész és nagyon finom.

ÉLESZTŐS, HAJTOGATOTT TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: 20 dkg töpörtyű, 10 dkg vaj, 50 dkg rétesliszt, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 2 csapott kávéskanál só, esetleg bors

Elkészítése: Az élesztőt egy kicsi cukros tejben (vagy vízben) megkelesztjük. A darált töpörtyűt egy tálban összekeverjük a vajjal, 25 dkg liszttel, és hideg helyre tesszük. A megkelt élesztővel, a liszt másik felével, a tojássárgákkal és sóval, egy csipetnyi borssal közepes keménységű tésztát készítünk. Ha megkelt, 1 cm vastagra nyújtjuk, a kifagyasztott tepertős keveréket a tészta egyik felére kenjük, a másik felét ráhajtjuk, széleit lenyomkodjuk, egy kissé kinyújtjuk, majd összehajtjuk, és hideg helyre tesszük. Ezt a műveletet háromszor megismételjük negyedóránként. Végül kétujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, és tetszés szerinti nagy pogácsákat szaggatunk.
Tepsibe rakva a tetejét tojással megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük.

ÉLESZTŐS KRUMPLI-POGÁCSA
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 40 dkg tisztán mért, héjában főtt és meghámozott, áttört krumpli, 25 dkg sütőmargarin, 1 db egész tojás, 6 evőkanál tej, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 dkg élesztő, 1 mokkáskanál kristálycukor

Elkészítése: Egy bögrébe beleszórom a szétmorzsolt élesztőt, rászórom a cukrot és ráöntöm a meglangyosított tejet. Jól összekeverve hagyom felfutni. Közben egy gyúrótáblára készítem a lisztet, amelybe mélyedést vájok. A mélyedésbe belerakom a tojást, a szeletekre vágott margarint, a sót és a borsot beleszórom, majd az áttört burgonyával, meg a beleöntött élesztővel együtt tésztává gyúrom. A cipóvá formált tészta tetejét kevés liszttel meghintem, és langyos helyen legalább fél óráig hagyom pihenni. Ezután ujjnyi vastagra kinyújtom, tetejét villával becsíkozom, kevés tejjel megkenem, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
Előmelegített forró sütőbe tolom a sütőlemezekre rakott pogácsákat, és huszonöt-harminc percig sütöm. Csak akkor szabad megkóstolni, ha már kihűlt!
Elkészítési idő: kb. 1 óra 40 perc

ÉLESZTŐS TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: 40 dkg tepertő, 10 dkg margarin (ráma), 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl hideg víz, 1-2 tojássárgája só törött bors

Elkészítése: A darált tepertőt, a margarint és a lisztet összemorzsoljuk, az élesztőt kevés mézzel, liszttel, valamint egy kevés 100%-os gyümölcslével felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi anyaghoz, és kellemes puhán gyúrható tésztát készítünk.
Lisztezett gyúrótáblán a lehető legvékonyabbra nyújtjuk négyszögletesre, s összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát szokás balról, jobbról, fentről, alulról.
A tésztát lehetőleg egy éjszakán át, pihentessük, ha nincs rá idő, akkor 3-4 órás pihentetés után is jó ujjnyi vastagra nyújthatjuk, a tetejét bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, s a tojással megkenve piros - ropogósra sütjük.
Mindkét esetben használhatod az élelmiszerüzletekben előre gyártott tepertőkrémet is.

ERDÉLYI DIÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20-20 dkg vaj és porcukor, 15 dkg dió, 1 tojás + 3 tojássárgája, fél citrom héja, fahéj

Elkészítése: A lisztet, vajat, porcukrot és a tojások sárgáját összegyúrjuk. Őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, hozzákeverjük a darált diót. Kinyújtjuk és kerek formával (nagy pogácsaszaggatóval) kiszaggatjuk. Megkenjük a felvert tojással, és kivajazott tepsiben, középmeleg sütőben megsütjük. Vigyázz, nehogy megégjen!

ERDÉLYI MÉZES POGÁCSA
Elkészítése: 12 dkg porcukrot, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot félóráig keverünk 2 egész tojással, majd késhegynyi törött fahéjat, egy-két szem finomra tört szegfűszeget, 1 citrom reszelt héját, és 15 dkg langyos mézet keverünk bele, azután kevés liszttel elkevert 1/2 csomag Váncza-sütőport, és annyi lisztet adunk még hozzá, hogy lágyan dolgozható tésztát kapjunk. A tésztát lehetőség szerint pár órára hideg helyen pihentetjük. Sütés előtt kisujjnyi vastagra nyújtjuk és kisebb pogácsavágóval kiszúrva, erősebben zsírozott tepsibe téve, tetejüket még 1 tojás fehérjének 8 dkg cukorral és kevés citromlével készült könnyen kenhető mázzal vonjuk be, illetve kenjük meg tollal. A cukros máz helyett tojássárgáját is használhatunk a bekenésre. Közepes tűznél jól kisütjük. Sütés után 1-2 napra, zárt edénybe tenni igen jó.

ERDÉLYI TEPERTŐS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: Fél kg liszt, fél kg tepertő, 2 tojás, 2.5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 cs sütőpor, só, bors

Elkészítése: A tepertőt húsdarálón ledarálom, majd 1 tojással, tejjel, tejföllel és sütőporral jól átgyúrom. Hideg helyen legalább 1 órán át, állni hagyom. Kétujjnyi vastagságúra nyújtom, pogácsaszaggatóval kiszúrom, és sütőlemezre teszem. A felületét káróformájúra bevagdalom, és felvert tojással kenem be. Forró sütőben szép aranybarnára sütöm.

ERDÉLYI TEPERTŐS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 2 tojás, 2.5 dl tej 1 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, annyi liszt amennyit felvesz, só törött bors

Elkészítése: A tepertőt át kell darálni, megsózva, beborsozva összegyúrjuk az egyik tojással, a tejjel, a tejföllel, a sütőporral meg annyi liszttel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig hűvös helyen pihentetjük. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőlemezre fektetjük. Tetejét késsel bevagdossuk, a második tojással megkenjük, és forró sütőben szép pirosra sütjük.  Amennyiben a tésztát száraznak érzed, vagy nyújtáskor nagyon törik, tegyél bele még egy kis tejfölt.

ENIKŐ FÉLE POGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg főtt tarkabab, 10 dkg zsír, 1,5 dkg élesztő, fél dl tejföl, 1 tojás, fél dl tej, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, fél dl tej a pogácsa kenéséhez

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A gyúrótáblán a zsírral elmorzsoljuk a lisztet, a közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, a tejfölt, a tojást, a sót, a borsot, és a szitán átnyomott főtt babot. Jól összedolgozzuk, és sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen, liszttel meghintve, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán félujjnyira nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd ismét kelesztjük. Tetejét tejjel megkenjük, és alufóliával bélelt sütőlemezre tesszük, nem túl szorosan egymás mellé. Előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük.