Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - B


BABOS POGÁCSA
Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg főtt tarkabab, 40 dkg zsír, 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 2 dkg só, őrölt bors

Elkészítése: A kihűlt, főtt babot húsdarálón ledaráljuk. Hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt 1 tojást, sót, borsot és 5 dkg lisztet. Ebből lágy kovászt készítünk. 15 perc pihentetés után hozzágyúrjuk a többi lisztet és még 15 percig pihentetjük. A megkelt tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megvagdaljuk és kiszaggatjuk. A pogácsa tetejét 1-1 szem főtt babbal díszítjük, egész tojással megkenjük. Közép-meleg sütőben 20-25 percig sütjük.

BABPOGÁCSA 01.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg zsír vagy sütőmargarin (nem light), 40 dkg főtt bab, 6 dkg só, kevés bors, 5 dkg élesztő, 4 tojás, 2 dl tejföl

Elkészítése: A tejfölből, élesztőből, 3 tojásból kovászt készítünk. Hozzáadjuk a lisztet, zsiradékot, babot, fűszereket, összegyúrjuk, hagyjuk kelni.
Ujjnyi vastagra simítjuk, kiszaggatjuk, pár szem főtt babot nyomunk a tetejükre, a negyedik tojást felverjük, megkenjük vele őket, előmelegített sütőben megsütjük.
Ekkora mennyiségből kb. 100 kis pogácsa lesz.

BABPOGÁCSA 02.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg főtt tarkabab, 10 dkg zsír, 1,5 dkg élesztő, fél dl tejföl, 1 tojás, fél dl tej, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, fél dl tej a pogácsa kenéséhez

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A gyúrótáblán a zsírral elmorzsoljuk a lisztet, a közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, a tejfölt, a tojást, a sót, a borsot, és a szitán átnyomott főtt babot. Jól összedolgozzuk, és sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen, liszttel meghintve, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán félujjnyira nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd ismét kelesztjük. Tetejét tejjel megkenjük, és alufóliával bélelt sütőlemezre tesszük nem túl szorosan egymás mellé. Előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük.

BABPOGÁCSA 03. (TAMÉJA)
Hozzávalók: 2 csésze 24 órán át, áztatott nagy szemű szárazbab, 1 fej fokhagyma, 3 cs petrezselyem, só, 2 ek csípős pirospaprika, olaj a sütéshez

Elkészítése: Szedjük le az áztatott bab héját. Öntsük le róla a vizet. A fokhagymával, petrezselyemmel együtt daráljuk le kétszer. Keverjük össze a sóval.
Készítsünk belőle kis gombócokat, tenyerünk között lapítsuk össze.
Forró, bő olajban süssük világos barnára.
Fejes saláta leveleken, mártással tálaljuk.

BAJOR POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, liszt, só, őrölt bors, vöröshagyma, joghurt, olaj

Elkészítése: A megtisztított, kockára vágott burgonyát puhára főzzük, leszűrjük, kis főzőlével áttörjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal, finomra vágott vöröshagymával ízesítjük. Pogácsákat formázunk, forró olajban pirosra sütjük. Meleg joghurttal leöntve tálaljuk.

BENCE KEDVENCE
Elkészítése: 60 dkg lisztet 25 dkg margarinnal összemorzsolunk, majd 1 dl langyos tejben felfuttatott 4 dkg élesztőt, 1 tojást és 1 tojássárgát, 2 dl tejfölt, 1 kanál sót adunk hozzá, és összedolgozzuk. 1 óra kelesztés után újra átgyúrjuk, hajtogatjuk, majd kiszaggatjuk, tepsiben 10 percig kelesztjük, majd a tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

BESZTERCEI POGÁCSA
Hozzávalók 4 személyre: 13 dkg rétesliszt, 7 dkg cukor, 1 db tojás, 7 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, 5 dkg mák, 5 dkg lekvár, 5 dkg túró, fahéj, egy csipet só.
Elkészítése: Az előre elkészített kovász segítségével összeállítjuk a tésztát, majd 1 órát állni hagyjuk. (tej + élesztő +cukor +liszt = kovász)
Töltelék: Háromféle töltelékkel töltjük meg a pogácsát:
1. darált mák, cukor és tej, melyet fokozatosan adagolunk.
2. Túró, cukor, fahéj, mazsola jól összekeverve.
3. dzsem

Elkészítése: A tésztát összedolgozzuk, gyúrjuk és nyújtjuk, majd egy lefordított pohár segítségével pogácsákat szaggatunk, amelyeket letakarunk, mert még kelni fognak egy kicsit. Ezután a tésztából kis kosárkákat formálunk, és mindegyiket megtöltjük mindhárom töltelékkel. Végül kiolajozott tepsiben megsütjük a töltött kosárkákat.

BORSOS FALUSI POGÁCSA 01.
Elkészítése: 25 dkg durván darabolt szalonnatepertőt 10 dkg zsírral, 35 dkg liszttel, 1 egész tojással, 1/4 kg lágy passzírozott krumpli péppel, 1 egész Váncza sütőporral, késhegynyi borssal, sóval és szükség szerint kevés tejföllel összegyúrunk. Hatszor nyújtjuk és hajtogatjuk. Legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszúrjuk és tetejét tojással megkenve, gyengén borssal megszórjuk. Szép barnára sütjük.

BORSOS FALUSI POGÁCSA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg liszt, 25 dkg durván darabolt szalonnatepertő, 10 dkg zsír, 25 dkg főtt burgonyapüré, 1 tojás, 1 cs. sütőpor, 1 dl tejföl, só, bors

Elkészítése: A hozzávalókból a kívánt mennyiségű tejföllel tésztát gyúrunk. Hatszor nyújtjuk és hajtogatjuk, végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszúrjuk, és tetejét tojással megkenve, szép barnára sütjük.

BORSOS TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 40 dkg tepertő, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, fél dl bor, 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál só a tetejére 1 tojás

Elkészítése: 1 dl tejet langyosra melegítjük és elkeverjük a cukorral meg az elmorzsolt élesztővel. Letakarva, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet, sót, bort, vajat, tejfölt, törött borsot, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk, alaposan összedolgozunk, majd vékonyra kinyújtjuk. A ledarált tepertőt rákenjük a kinyújtott tésztára, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. 30 percig pihentetjük, majd újból kinyújtjuk és felcsavarjuk. 30 perc múlva megismételjük, majd harmadszor is kinyújtjuk. Ha a harmadik 30 perc pihenőidő is letelt, akkor 2 centire nyújtva, a tészta tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent sütőlemezre, egymástól legalább 2 centire helyezzük a kis pogácsákat, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.

BORSOS-TÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 10 dkg tehéntúró, 30 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg só, 1 dkg törött bors, 8 szelet kenyér, 15 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom

Elkészítése: A tehéntúrót és a juhtúrót finom szűrőn vagy szitán áttörjük, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a puha vajat, és fakanállal keverve, jól eldolgozzuk. Beletesszük az apróra összevágott metélőhagymát és a zúzott fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk. Hűtőszekrénybe rakjuk, és lehetőleg egy napig letakarva hűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. A hűtőszekrényből kivéve kisebb pogácsákat alakítunk belőle, és egy tányérba szórt, durvára őrölt borsba beleforgatjuk. Kb. fél-egy óráig, ismét a hűtőszekrényben dermesztjük, majd tálra téve adjuk asztalra. Pirítós kenyeret és külön tányéron elrendezett szeletelt zöldpaprikát és paradicsomot kínálunk mellé.
Egyszerűen elkészíthető, kitűnő sör- és borkorcsolya.

BOSZORKÁNYPOGÁCSA
Hozzávalók: 10 dkg dió, 1 citrom, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 45 dkg finomliszt, 1 tojás fehérje, 10 dkg baracklekvár

Elkészítése: A diót durvára vágjuk, a citromot lereszeljük, levét kinyomjuk, a tepsit meglisztezzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, a citrom levével és héjával, majd egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, beledolgozzuk a lisztet és 1 csipet sót, hogy jól formázható tészta legyen. Diónyi golyókat formálunk belőle, és tojás fehérjébe mártjuk, darabos dióba hempergetjük, közepét benyomjuk. Világosra sütjük, még melegen kevés lekvárt pöttyentünk a kis kráterbe.

BURGONYAPOGÁCSA 01.
Elkészítése: Négy-öt nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, leszűrjük, s még forrón szitán áttörjük. Ha kihűlt, két-három kanál liszttel, két tojássárgája és kevés sóval összegyúrjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagságra, s egy kisebbfajta fánkszúróval pogácsákat szurkálunk ki belőle, és forró zsírban kisütjük.

BURGONYAPOGÁCSA 02.
Hozzávalók: Főtt burgonya 25 dkg, vaj 25 dkg, liszt 25 dkg, tojás 1 db, só 1 kk.

Elkészítése: Egy negyed kiló főtt, áttört burgonyát, kávéskanál sót, negyed kiló vajat, lisztet gyorsan összegyúrunk. Negyedórai időközben háromszor nyújtjuk, negyedik nyújtásnál ujjnyi vastagságúra hagyjuk, apró pogácsákra szaggatjuk, tojással megkenjük, és forró sütőben sütjük.

BURGONYAPOGÁCSA 03.
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg burgonya, 25 dkg mirelit zöldborsó, 10 dkg mogyoró, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 teáskanálnyi csípős pirospaprika, 2 teáskanál őrölt koriander, 2 teáskanál őrölt római kömény, késhegynyi őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs és mustármag, só, 1 dl olaj

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és összetörjük. A zöldborsót sós vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetve a burgonyapépbe keverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a tojást, majd a masszából nyolc gombócot formálunk. Lisztbe hempergetjük, ellapítjuk, majd belenyomkodjuk a durvára vágott mogyorót. Nem túlságosan forró olajon, mindkét oldalon kb. 5 percig sütjük.

BURGONYAPOGÁCSA 04.
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 10 dkg margarin, 10 dkg főtt, áttört burgonya, 2 tojás, 2 dkg élesztő, kk só

Elkészítése: A lisztet a margarinnal meg a főtt, áttört burgonyával összegyúrjuk, megsózzuk, az élesztőt belemorzsoljuk és a tojássárgákkal összedolgozzuk. Meleg helyen 1 órát pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk ki. Tetejüket késsel bevagdossuk, a tojásfehérjékkel megkenjük és még 10 percig kelesztve a pogácsákat, a sütőben aranysárgára sütjük.

BURGONYAPOGÁCSA 05.
Elkészítése: 40 dkg főtt és áttört burgonyát összekeverünk 20 dkg liszttel, az egészet 10 dkg margarinnal elmorzsoljuk. 4 dkg élesztőt 1 dl tejben felfuttatunk, és a burgonyás masszához öntjük. 2 db tojást, 1 kiskanál sót adunk hozzá, és összegyúrjuk. 30 dkg félkemény Óvári sajtot lereszelünk, a tésztát egymás után háromszor kinyújtjuk, reszelt sajttal megszórjuk és hajtogatjuk. A harmadik hajtogatás után 1 órát kelesztjük, kelesztés után 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

BURGONYAPOGÁCSA 06.
Hozzávalók: 45 dkg burgonya, 45 dkg vaj, 45 dkg liszt, kevés só

Elkészítése: A meghámozott burgonyát főzze meg, majd krumplinyomón törje át. Gyúrja össze a liszttel, a puha vajjal és a sóval. Lisztezett deszkán nyújtsa ki másfél ujjnyi vastagra. Lisztbe mártott pogácsa szaggatóval vágjon ki köröket a tésztából. Egymás mellé fektesse azokat száraz tepsibe. Kenje meg a tetejüket tojássárgájával, majd süsse szép pirosra az előmelegített sütőben.

BURGONYAPOGÁCSA 07.
Hozzávalók: 15 dkg főtt burgonya, 45 dkg liszt, 26 dkg vaj, 2 dl tejföl, 3 db tojássárga, só, a kenéshez: 2 db tojás

Elkészítése: A közepes nagyságú burgonyát jól megmossuk, majd a sütőbe téve megsütjük. Héját eltávolítjuk, és még melegen áttörjük. Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a vajat, megsózzuk, és az anyagokat összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgáját, majd jól összegyúrjuk. Az így elkészített tésztát kb. két órát letakarva, hideg helyre tesszük. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és a vajastésztához hasonlóan háromszor hajtogatjuk, hajtogatás közben mindig 10-15 percig pihentetjük. A kinyújtott tésztát minden alkalommal a behajtás előtt felvert tojással megkenjük. A háromszori hajtogatás után megfelelő vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsákat szúrunk ki belőle. Tepsibe helyezzük, megkenjük tojással, és állni hagyjuk. Amikor a tojás megszáradt, másodszor is bekenjük, és mérsékelt hőfokú sütőbe tolva megsütjük.

BURGONYAPOGÁCSA 08.
Elkészítése: Egyforma (súlyú) főtt, áttört burgonyát, lisztet, kis vajat megfelelő sóval jól összedolgozunk. Háromszor nyújtjuk ki közben mindig negyed óráig pihentetve. Végül ujj vastagságúra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, felül megkenjük tojássárgájával, meghintjük köménymaggal és megsütjük.

BURGONYÁS-KÁPOSZTÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 15 dkg áttört, főtt burgonya, 50 dkg fejes káposzta, 10 dkg zsír, 30 g vaj, 50 dkg darás liszt, 1 dkg cukor, tej, 2 tojás, 30 g élesztő, só.

Elkészítése: A burgonyát, a tojást, az olvasztott vajat meg a lisztet megsózzuk, és elkeverjük. A tejbe beletesszük a cukrot meg az élesztőt. A káposztát lobogó vízzel leforrázzuk, lecsurgatjuk, kifacsarjuk, apróra vágjuk, és kihűtjük. Mindebből kemény tésztát gyúrunk, és meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy kis ideig még pihentetjük, majd forró zsírban a pogácsák mindkét felét világospirosra sütjük.
Melegen, ecetes uborkával tálaljuk.

BURGONYÁS POGÁCSA 01.
Hozzávalók 16 darabhoz: 50 dkg burgonya, 15 dkg sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 4-5 szál petrezselyemzöld, 2 tojás, 40 g liszt, só, bors, reszelt szerecsendió, 1/2 teáskanál szárított kakukkfű, 6 evőkanál olaj a sütéshez, 1 evőkanál vaj, 1/4 l 20% zsírtartalmú tejföl, 4 evőkanál fűszeres friss sajt, 2 evőkanál sovány natúr joghurt

Elkészítése: A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, és mindkettőt durvára reszeljük. Megtisztítjuk a vöröshagymát, majd felkockázzuk. A petrezselyemzöldet megmossuk, megszárítjuk és összevágjuk. Az előkészített hozzávalókat tálba rakjuk, majd alaposan összekeverjük a tojásokkal és a liszttel. Sóval, borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel tetszés szerint ízesítjük. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a vajat. Pogácsánként 1-2 evőkanálnyit rakunk a serpenyőbe az összekevert burgonyás masszából, és mindkét oldalán 5 percig sütjük. Egyszerre általában 5 darabot lehet kisütni. A kész pogácsákat melegen tartjuk. Közben a tejfölt, a fűszeres krémsajtot és a natúr joghurtot alaposan összekeverjük. Ezt követően a kb. 14-16 darab, forró burgonyás pogácsát tálcán vagy tányérokon elrendezzük, és a fűszeres krémmel együtt tálaljuk.

BURGONYÁS POGÁCSA 02.
Hozzávalók 1 főre: 30 dkg burgonya, 10 dkg rizsliszt, 1 1/2 ek tej, 1 mk cukor, 1 kk Rama margarin, 1/4 tojás, 1 mk só, 1 dkg élesztő.

Elkészítése: A puhára főzött burgonyát, áttörjük, majd kihűtve hozzáadjuk a rizslisztet, a cukrozott langyos tejben felfuttatott élesztőt, a tojást, a margarint és a sót. Ez után a szükséges mennyiségű, langyos víz több részletben való hozzáadásával finom, laza, könnyen formálható tésztát készítünk, és kelni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt, a rizsliszttel meghintett gyúródeszkán másfél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk. Majd a zsiradékkal kikent sütőlemezre rakjuk, a pogácsák közötti oldalakat olajjal bekenjük, és tovább kelesztjük. Amikor a pogácsák szépen feljöttek, vízzel megkenjük a tetejüket, és az előmelegített sütőben közepes erősség mellet pirosra sütjük. A megsült pogácsákat kiszedve a tálat ruhával vagy alumíniumfóliával azonnal letakarjuk, és melegen, de hidegen is tálalhatjuk.
Elkészítési idő 1 1/2 óra

BURGONYÁS POGÁCSA 03.
Hozzávalók: 30 dkg főtt, áttört burgonya, 20 dkg vaj vagy margarin, 40 dkg sima liszt, tej, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, só, tojásfehérje a megkenéshez

Elkészítése: Egy kevés tejben megfuttatjuk az élesztőt, és összegyúrjuk a liszttel, a sóval, a kihűlt, áttört burgonyával, a vajjal, a 2 tojássárgájával. A tésztát betakarva másnapig állni hagyjuk, majd liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsák tetejét késsel bevagdossuk, megkenjük tojásfehérjével, és enyhén kizsírozott sütőlemezre rakjuk őket. Egy kis ideig még pihentetjük, majd erős lángon megsütjük.

BURGONYÁS POGÁCSA 04.
Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg vaj, 25 dkg sima liszt, egy kevés só, 1 csomag sütőpor, tojás a megkenéséhez

Elkészítése: A főtt, áttört burgonyát a gyúródeszkára tesszük, hozzáadjuk a vajat és sütőporral elkevert lisztet, és összegyúrjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. megkenjük tojással, és előmelegített sütőben sütjük.

BURGONYÁS POGÁCSA 05.
Elkészítése: 40 dkg főtt és áttört burgonyát összekeverünk 20 dkg liszttel, az egészet 10 dkg margarinnal elmorzsoljuk. 4 dkg élesztőt 1 dl tejben felfuttatunk, és a burgonyás masszához öntjük. 2 db tojást, 1 kiskanál sót adunk hozzá, és összegyúrjuk.
30 dkg félkemény Óvári sajtot lereszelünk, a tésztát egymás után háromszor kinyújtjuk, reszelt sajttal megszórjuk és hajtogatjuk. A harmadik hajtogatás után 1 órát kelesztjük, kelesztés után 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.
60 db lesz belőle.

BURGONYÁS POGÁCSA 06.
Hozzávalók 1 főre: 30 g burgonya, 10 dkg rizsliszt, 1 1/2 ek tej, 1 mk cukor, 1 kk Rama margarin, 1/4 tojás, 1 mk só, 1 dkg élesztő

Elkészítése: A puhára főzött burgonyát, áttörjük, majd kihűtve hozzáadjuk a rizslisztet, a cukrozott langyos tejben felfuttatott élesztőt, a tojást, a margarint és a sót. Ezután a szükséges mennyiségű langyos víz több részletben való hozzáadásával finom, laza, könnyen formálható tésztát készítünk, és kelni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt, a rizsliszttel meghintett gyúródeszkán másfél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk. Majd a zsiradékkal kikent sütőlemezre rakjuk, a pogácsák közötti oldalakat olajjal bekenjük, és tovább kelesztjük. Amikor a pogácsák szépen feljöttek, vízzel megkenjük a tetejüket, és az előmelegített sütőben közepes erősség mellet pirosra sütjük. A megsült pogácsákat kiszedve a tálat ruhával vagy alumínium fóliával azonnal letakarjuk, és melegen, de hidegen is tálalhatjuk.
Elkészítési idő 1 1/2 óra.

BURGONYÁS POGÁCSA 07.
Hozzávalók 20 darabhoz:
A tésztához: 25 dkg liszt, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 15 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, só
A kinyújtáshoz 5 dkg liszt,
A tetejére 1 tojás.

Elkészítése: Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk. A tésztát kidolgozzuk, és megkelesztjük, majd ismét átgyúrjuk, és kelni hagyjuk. Ezután meglisztezett deszkán 2 centi vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk ki belőle, és a tetejüket tojással megkenjük. Ezután megvárjuk, amíg még egyszer megkel. Sütés előtt tojással ismét megkenjük, és erős lánggal aranysárgára sütjük.

BURGONYÁS POGÁCSÁK MAGYAROSAN
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20-25 dkg vaj, 80 dkg liszt, egy kevés tej vagy tejszín, 3 tojássárgája, 4 evőkanál tejföl, só

Elkészítése: Vajat liszttel kikeverünk, főtt, áttört burgonyát, tojássárgáját, tejfölt és sót adunk hozzá. A tésztát jól eldolgozzuk, kinyújtjuk, összehajtogatjuk. Ezt a műveletet háromszor ismételjük. Végül az ujjnyi vastagra nyújtott tésztából kis pogácsákat szaggatunk, és még fél óra hosszat állni hagyjuk. Tojással bekenjük, mérsékelt tűzön a sütőben megsütjük, és forrón tálaljuk.

BÚZACSÍRÁS POGÁCSA
Hozzávalók egy nagyobb tepsihez: 0,5 kg teljes őrlésű tönkölyliszt, 15 dkg búzacsíra (friss legyen), 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 25 dkg pálmavaj, 35 dkg túró, 3 dkg tengeri só

Elkészítése: Az alapanyagokat és a dúsító anyagokat a dagasztótálban erőteljesen összegyúrjuk, míg egy sima tésztát nem kapunk, ami elválik az oldalfalától. 20 percig pihentetjük, majd ismét meggyúrjuk. 15 percig pihentetjük, majd kétujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét nem mélyen megvágjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megvajazott sütőlemezre vagy tepsibe egymástól kb. 1 cm távolságra tesszük. 20 percig kelesztjük, majd a tetejét vízzel spricceljük, és szezámmaggal megszórjuk. 20 percig 220 fokon sütjük.

BÚZAPOGÁCSA SAJTTAL
Hozzávalók: 3,5 dl víz, 20 dkg búzapehely, egy közepes nagyságú vöröshagyma, egy szál sárgarépa, 10 dkg zeller, egy tojás, só, 10 dkg reszelt sajt, 3 kanál liszt, 10 dkg napraforgómag, margarin

Elkészítése: A búzapelyhet forrázzuk le, s hagyjuk megdagadni. Margarinon pároljuk meg a reszelt hagymát, a zellert, a sárgarépát, és keverjük a búzapehelyhez. Amíg hűl, reszeljük le a sajtot, s keverjük össze a tojással és a liszttel. Alaposan dolgozzuk el a megdagadt búzapelyhet a párolt zöldségekkel.
Nedves kézzel formázzunk belőle pogácsákat, s forgassuk meg napraforgómagban.
Forró margarinban süssük aranybarnára. Főzelék mellé kitűnő feltét.