Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Disznóölés - Májpástétomok


BORJÚMÁJPÁSTÉTOM 01.
Elkészítése: Fél kg borjúmájat megfőzünk pörköltnek. 10 dkg friss szalonnát megabálunk, és a borjúmájjal együtt, hozzátéve 4 kemény tojást, kétszer leőrölünk. Adunk hozzá 2 dkg sót, egy kávéskanál mustárt, fél citrom levét. Az egészet jól kikeverjük, 20 dkg habosra kikevert vajjal. Vajjal kikent őzgerincformába téve fagyasztjuk. Kiborítás előtt egy pillanatra forró vízbe állítjuk.

BORJÚMÁJPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók: Borjúmáj 30 dkg, zsemle 1 db, tej 2 dl, vaj 6 dkg, tojás 5 db, pástétomfűszer 1 késh., petrezselyem 1 kis csomó, hagyma 1/8 fej, só késh., gomba 2-3 db, mustár 1 ek

Elkészítése: Vegyük a borjúmájat, főzzük és reszeljük meg, ez alatt 1 zsemlét tejben áztatunk, és szitán áttörjük. A vajat habosra keverjük 5 tojás sárgájával, és a májba tesszük. Adunk bele sót, pástétomfűszert, finomra vágott petrezselyem zöldjét, pici reszelt hagymát, finomra vágott pár db főtt gombát, kanál mustárt és végül a tojások felvert kemény habját. Ezeket jól összekeverjük, és vajjal kikent formába tesszük. Beborítjuk, és gőzben egy óráig főzzük. Kiborítjuk, petrezselyemmel díszítjük, tartármártással adjuk fel, külön csészében. Hidegen is kitűnő!

CSIRKEMÁJAS PÁSTÉTOM
Hozzávalók 6 személyre: 10 dkg friss gomba, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál margarin, 1 evőkanál brandy, 3 evőkanál vaj, 30 dkg csirkemáj, 1 kávéskanál majoránna

Elkészítése: A gombát és a hagymát megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A hagymát megfonnyasztjuk a margarinon. Hozzáadjuk a gombát, és szintén megfonnyasztjuk. Félretesszük, hogy összeérjenek. A brandyt felmelegítjük. A vajat megolvasztjuk. Elkészítés: A csirkemájat nagy lángon hirtelen megsütjük (belül még rózsaszínű maradjon). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük. Hagyjuk langyosra kihűlni.  A májat pépesre daráljuk. Hozzáadjuk a brandyt, a csirkemáj levét, a vajat, és ismét összeadjuk. Belekeverjük a hagymás gombát, és ízlés szerint fűszerezzük. tálalótálba öntjük, és kb. 2 órát állni hagyjuk.

CSIRKE-MÁJKRÉM FORMÁBAN
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 20 dkg vaj, 2 csemege uborka, 1 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 dl tej, 1 teáskanál pirospaprika, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és pástétomfűszer, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só

Elkészítése: A csirkemájat forrásban lévő vízbe dobom és 5-6 percig főzöm. Ezután leszűröm. Közben a vöröshagymát megtisztítom, az uborkát almareszelőn lereszelem. A kihűlt májat és a vöröshagymát húsdarálón háromszor ledarálom (hogy teljesen pépes legyen), majd összedolgozom a fűszerekkel, a levétől leszűrt és apróra vágott kapribogyóval, a lereszelt uborkával és az előzőleg habosra kevert vajjal. A tejszínből nagyon kemény habot verek, és óvatosan hozzáadom a májas masszához. A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon addig kavargatom, amíg a zselatin feloldódik. Ezután átszűröm, és apránként a habos májba keverem. Mokkáskanálnyi olajjal kikent apró formákba simítom, és befedve fogyasztásig hűtőszekrényben dermesztem. A formából könnyen kiborítható, ha az oldalától késsel ellazítom. Gusztusos harapnivaló, szendvicsre is kitűnő, finom falat. Illik hozzá a paprikasaláta vagy a borssal bőven ízesített tartármártás is.
Elkészítési ideje: 40 perc

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj (szívvel együtt 1,5 kg), só, 12 szem bors, 8 szem borókabogyó, 10 szem zöldbors (sós lében), 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű (vagy 2 szál friss), 5 cl brandy, 20-25 dkg füstölt bacon, 3 dkg vaj

Elkészítése: A májat megtisztítva üvegtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borókát, kakukkfüvet, zöldborsot. Brandyvel meglocsoljuk, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Egy 1,5 l-es szögletes formájú edényt kibélelünk szalonnával olyan módon, hogy a szalonna szeletek túllógjanak a peremén, hogy később be lehessen fedni a májat. A pácléből kivesszük a májat, lecsepegtetjük, majd a formába tesszük a szalonnára. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd ráhajtjuk a szalonna szeletek kihajló szélét. A formát egy tepsibe tesszük, amibe előzetesen vizet raktunk, majd előmelegített sütőben 1 órán át, gőzöljük 180 fokon. Ezután kivesszük a sütőből, majd alufóliát teszünk a tetejére, és egy súlyos tárggyal lenyomatjuk. A levében kihűtjük, majd egy éjszakára, hidegre tesszük. Szeletelve tálaljuk, és pirítóst adunk mellé. Meg lilahagymát szeletelve.

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM 02. (PATÉ DE FOIE DE POULET)
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre: 2 db tyúkhúsleves-kocka, 50 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg vaj (vagy kevés olaj), 2 kávéskanál mustár, 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, 1 mokkáskanál morzsolt majoránna, 1 csipet őrölt fehér bors, díszítés

Elkészítése: A csirkemájat és a vöröshagymát megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és előhevített vajon, lassú tűzön a Maggi Tyúkhúsleves-kockákat is belemorzsolva addig pároljuk, amíg a más közepe sem lesz rózsaszín. Levesszük a tűzről, és mixerben pürésítjük. A maradék vajat, a mustárt, fűszereket hozzáadva egy keverőedényben jól elkeverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk. Zöldségekkel díszítjük, pirított kenyérszeleteket kínálunk hozzá.

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM 03.
Reggeli- és uzsonnaételnek, szendvicsek és hidegtálak díszítésére, töltött tojásba vagy gombába egyaránt finom.
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 1 dl zsír (legjobb csirkezsírral), só, fehér bors, bazsalikom, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése: A csirkemájat a zsíron átsütjük. Villával elkaparjuk, a zsírjával és a fűszerekkel eldolgozzuk.

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM 04.
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szívek nélkül), 3,5 dl víz, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 4 kicsi vöröshagyma, 3 evőkanál konyak, fél doboz ajókagyűrű (ringli), fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg, fél teáskanál szemes bors, a díszítéshez olajbogyó, só (ízlés szerint)

Elkészítése: A vizet felforraljuk, majd beletesszük a csirkemájakat, valamint a nagy fej, megtisztított vöröshagymát a szemes borssal együtt. Tizenöt percnyi főzés után leszűrjük. Turmixgépbe rakjuk a meghámozott és darabokra vágott hagymákkal, a konyakkal, az apróra vágott ringlivel és a szegfűszeggel, valamint ízlés szerint annyi sóval, hogy kellemesen sós legyen. (Vigyázat, a ringli nagyon sós!) Egy őzgerincformát follpack fóliával kibélelünk, belenyomkodjuk a májas masszát, és a tetejét is befedve legalább egy napig dermesztjük. Tálalás előtt a fóliát óvatosan lehúzzuk róla, és olajbogyókkal bőven megrakva kínáljuk.

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM 05.
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 10 dkg csiperkegomba, 7 dkg vaj, 2 evőkanál konyak, 1 kis fej hagyma, só, bors, majoránna, margarin

Elkészítése: Margarinon hirtelen átsütjük a csirkemájakat úgy, hogy a közepe rózsaszínű maradjon. Sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, majd húsdarálón ledaráljuk. A visszamaradt pecsenyelevet felöntjük a konyakkal, majd a májhoz keverjük. Margarinon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított, vékonyra szelt gombát is. Zsírjára sütjük, majd kihűtjük, és a májhoz adjuk. Végül kikeverjük a puha vajjal, és ha szükséges, utánízesítjük. Cseréptálba kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk, és egy éjszakán át hideg helyen állni hagyjuk. Ha akkora mennyiségben készítjük, ami nem fogy el egyszerre, ajánlatos a tetejét aszpikkal lefényezni.

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM 06.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemáj, 50 dkg csirkemell, 30 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál pástétomfűszer

Elkészítése: A hártyájától, ereitől megtisztított csirkemájat néhányszor átdaráljuk, szitán áttörjük vagy turmixoljuk. Hozzáadjuk a két nyers tojást, a sót, a borsot, majoránnát, a pástétomfűszert, és az egészet jól összedolgozzuk. Pástétomformát kibélelünk vékonyra szeletelt szalonnával, beletesszük a máj felét, ráfektetjük a kicsontozott, enyhén megsózott nyers csirkemelleket, lefedjük a maradék töltelékkel, és a tetejére is szalonnát teszünk. A pástétomformát kevés vízzel töltött mélyebb tepsibe állítjuk, és közepesen meleg sütőben kigőzöljük. A sütőből kivéve kissé lepréseljük, lehűtjük, a formából tálra borítjuk, és félujjnyi vastagra szeletelve kínáljuk.

CSIRKEMÁJPÁSTÉTOM DÁVID KIRÁLY MÓDRA
Hozzávalók 12 személyre: 50 dkg csirkemáj, 5 dkg füstölt szalonna, só, őrölt bors és szerecsendió, 0,5 dl konyak, 2 tojás fehérje, 5 dkg vaj A tálaláshoz: 30 dkg aszalt szilva (mag nélkül), 4 dl vörösbor, szegfűszeg és fahéj, 2 dg savanykás alma, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése: A májat megtisztítjuk és a füstölt szalonnával együtt kétszer, ledaráljuk. Sóval, őrölt borssal és szerecsendióval bátran fűszerezzük, hozzáadjuk a konyakot és a két tojásfehérjével, jól kikeverjük. Egy hosszúkás, szögletes formát a vajjal vastagon bekenünk, belesimítjuk a májas masszát, és alufóliával lefedjük. Vízzel telt tepsibe állítjuk és előmelegített sütőben 200 C-on 55-60 percig, gőzöljük: A sütőből kivéve lehűtjük, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Az aszalt szilvát a fahéjjal és szegfűszeggel ízesített vörösborban megfőzzük. Az almákat megtisztítjuk, a magházat eltávolítjuk, a gyümölcs húsát cikkekre vágjuk, és citromos vízben nem túl puhára főzzük. A jól lehűtött májpástétomot a formából kiborítjuk, fölszeletelve tálra tesszük. Körülötte elrendezzük a lecsöpögtetett vörösboros aszalt szilvákat és a párolt almacikkeket.

DEBRECENI MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 kg 15 dkg sertésmáj, 1 kg 25 dkg bőr nélküli tokaszalonna, 1 fej vöröshagyma, 0,5 dkg szegfűbors, negyed reszelt szerecsendió, 1 evőkanál zsír, 1,5 dkg őrölt fehér bors, 6-7 dkg só

Elkészítése: A májat egy pillanatra forrásban levő vízbe tesszük, majd ha a víz újból forrni kezd, szűrőlapáttal kivesszük és lecsurgatjuk. A szalonnával együtt kis lyukú darálón ledaráljuk. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra vagdaljuk, a zsírban üvegesre pirítjuk, és a májas masszához adjuk. A reszelt, illetve lisztfinomságúra őrölt fűszerekkel együtt jól összegyúrjuk, és vastag hurkabélbe töltjük. Abban a vízben, amelyben a májat forráztuk, 1 órán keresztül gyöngyöző vízben abáljuk, 10 percre hideg vízbe szedjük, és ha teljesen kihűlt, megszikkadt, hűtőszekrényben hűtjük. 1 hétig biztosan eláll.

FINOM KENŐMÁJAS PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 sertésmáj (kb. 1.7 kg), 40 dkg tokaszalonna, kis zsír, só, 1 fej vöröshagyma, 4 dl tej, őrölt bors, pici fahéj, parányi szegfűszeg

Elkészítése: A hagymát zsírban meghervasztjuk, és a májjal együtt kétszer megdaráljuk, majd szitán áttörjük. A tokaszalonnát kis sós vízben megabáljuk, apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a májhoz, és kóstolgatva fűszerezzük, elkeverjük a tejjel, és lazán bélbe töltjük. A két végét szorosan bekötjük, 30 percig abáljuk.
Hidegen felvágva fogyasztjuk.

FÜVES MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 sertésmáj, 25 dkg szalonna, 5 dl tej, 1 zsemle, 1 egész tojás, 1 tojássárga, 1 teáskanálnyi pástétomfűszer, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A szalonnát a zsemlével együtt ledaráljuk, majd a tejben péppé főzzük. A nyers májat forrásban levő vízbe tesszük a máj fehéredéséig, majd kétszer ledaráljuk, és a már kihűlt tejes péphez adjuk. A masszába belekeverjük a fűszereket, a tojást és a mustárt, ezután jól összedolgozzuk. Vastagbélbe töltjük, szorosan elkötjük, és enyhén sózott gyöngyöző vízben 1 órán át, abáljuk. A léből kivéve hideg vízben kihűtjük, szikkasztjuk, végül hűtőszekrényben kifagyasztjuk. Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon finom. 1 hétig eláll.

GOMBÁS MÁJPÁSTÉTOM, TÉSZTÁBAN
Hozzávalók: 50 dkg borjúmáj, 20 dkg zsírszalonna, 5 dkg szójaliszt, 2 db tojás, 15 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 0,5 dl étolaj, 0,5 dl konyak, 20 dkg előhűtött vajas tészta, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 mokkáskanál pástétomfűszer, csipet őrölt fehérbors, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A májat megmossuk, lecsepegtetjük, és a szalonnával együtt csíkokra vágjuk, finom tárcsájú húsdarálón többször ledaráljuk. Sóval, őrölt fehér borssal és a pástétomfűszerrel ízesítjük. Hozzáadjuk az előpirított, finomra vágott vöröshagymát, a szójalisztet, a konyakot, és simára keverjük. Rudat formázunk belőle, majd hűtőbe téve kifagyasztjuk. A megmosott gombát finomra vágjuk, kevés vöröshagymával együtt lepirítjuk, kevés liszttel meghintjük, kiforraljuk. A tűzről levéve, egy tojássárgát belekeverve dúsítjuk. Kihűtjük, bevonjuk vele a májpástétomot, és a vékonyra kinyújtott vajas tésztába göngyöljük.
Megkenjük tojással, villával megszurkáljuk több helyen, és középmeleg sütőben lassan megsütjük. Ha kész, kihűtjük, s kétujjnyi vastagságúra szeleteljük. Olvasztott aszpikkal lekenjük. Zöldségköreteket kínálhatunk hozzá.
Elkészítési idő: 70 perc

GUNDEL LIBAMÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 50 dkg hízott libamáj, só, frissen őrölt fehér bors, 4 evőkanál 5 puttonyos tokaji aszú
A tokaji zseléhez: 1/3 csésze húsleves (levesporból vagy kockából is készíthető), 2 kiskanál zselatinpor, 1/4 csésze 5 puttonyos tokaji aszú
A chutneyhoz: 10 dkg aszalt sárgabarack, 0,5 dl tokaji aszú, 5 dkg póréhagyma, késhegynyi gyömbérpor, só

Elkészítése: A libamájat a domború felével lefelé egy lapos porcelántálra fektetjük. A vastag részénél szétfeszítjük, megkeresve a véres, vastag eret. Megfogjuk a végét, és óvatosan kezdjük kihúzni. Közben a májat egyre szélesebbre hajtjuk, így a vékonyabb ereket is el tudjuk távolítani. Végül a májat egy-másfél centi vastagon szétterítjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a tokaji aszúval. Végül eredeti formájára összehajtjuk és megnyomkodjuk. Kiterített műanyag fóliára fektetjük, a locsolás során a tálra csurgott tokaji aszút rácsöpögtetjük, és szorosan becsomagoljuk. Ezután 10-12 órára hűtőszekrénybe tesszük. A pihentetés alatt a só, bors és a tokaji aszú jól beleivódik a libamájba. Ezután félliteres csatos, patent üvegbe, amelynek egyenes, nem visszahajló szája van, vagy porcelán pástétomos edénybe szorosan, tömören belepréseljük. Az edényt befedjük, mély tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy az 1/3 részéig érjen. Sütőbe tesszük és nagyon kis lánggal (75°C-on) 2 órán át, pároljuk. A sütőből kivesszük, és amikor kihűlt, hűtőszekrénybe állítjuk. A tokaji zseléhez a zselatinport egy kávéscsészében 2 evőkanál meleg vízzel elkeverjük. A levest a tokaji aszúval egy félliteres nyeles lábasban felforraljuk, majd a vízben oldott zselatint beleöntjük, elkeverjük, és ismét felforraljuk. Lehűtjük, csészébe öntjük, és pár órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Tálaláskor a libamájat a formából kivesszük, vágódeszkán meleg vízbe mártott éles, vékony pengéjű késsel felszeleteljük, és tálra vagy tányérokra adagoljuk. A tokaji zselét apró kockákra vágjuk, és a libamáj mellé szórjuk. A chutneyhoz a sárgabarackot kockákra vágjuk, és a tokaji aszúban fél órán át kis lángon főzzük. Közben a vékonyan felszeletelt póréhagymát és a reszelt gyömbért is beleszórjuk. Leheletnyit megsózzuk, és a végén beforraljuk. A lekvár sűrűségű édes fűszeres chutney hidegen kiváló kísérője a libamájpástétomnak.

HABOS LIBAMÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók 20 szelethez: 30 dkg pecsenyelibamáj, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejszín, 5 dkg mandula, 2 evőkanál konyak, 2 evőkanál zselatin, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál szárított kakukkfű; 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors

Elkészítése: A libamájat apró kockára vágjuk és a felhevített olajon, megsütjük, majd kihűtjük. A sült libamájkockákhoz hozzáadjuk a mustárt, a kakukkfüvet, a megtisztított vöröshagymát és fokhagymát, valamint egy deci tejszínt. Az egészet turmixgéppel pépesítjük. A májas masszát sóval, őrölt borssal, konyakkal ízesítjük; majd hozzáadjuk a kevés vízben meglangyosított zselatint, a mandulát és a tejszínhabbá vert másik felét. Fóliával kibélelt őzgerincformába simítjuk és legalább fél napra hűtőbe, tesszük. A formából kiborítjuk, és felszeletelve rakjuk tálra.

IZRAELI MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szívek nélkül), 4 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál majoránna, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint), 1 narancs a díszítéshez

Elkészítése: A szétszedett csirkemájakat az olajon lepirítjuk, majd fűszerezzük a megtisztított és zúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, majoránnával és a mustárral. Hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat keményre főzzük, és melegen meghámozva kis kockákra vágjuk. A kihűlt csirkemájakat ledaráljuk és összekeverjük a keménytojás-kockákkal. Egy kuglófformát follpack fóliával kibélelünk, majd belenyomkodjuk a májas masszát. Ha teljesen kihűlt, akkor a tetejét is befedjük, és a hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztjük. Tálalás előtt kiborítjuk a formából, a fóliát óvatosan lehúzzuk róla, és meghámozott narancskarikákkal díszítve tesszük az asztalra.

KACSAMÁJAS PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 30 dkg húsos szalonna, 2 kacsamáj, 1/2 kg kacsahús, 30 dkg dagadó, 5 dkg gomba, 5 dkg pisztácia, 15 dkg fehér szalonna vagy kacsaháj, 1 tojás, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl húsleves, 5 cl konyak, kacsazsír

Elkészítése: A kacsamájra és - húsra öntsünk konyakot, és legalább két óra hosszat érleljük. A konyakból kivett kacsahúst a dagadóval és a fehér szalonnával kétszer daráljuk meg, majd keverjük hozzá a tojást, a húslevest, a konyakot, amiből a májat kivettük, a darabos pisztáciát, a gombát, és ízlés szerint fűszerezzük. A májat forró kacsazsírban süssük meg, s amikor kihűl, vágjuk kisebb darabokra. Egy formát béleljünk ki húsos szalonnával, töltsük meg a töltelékkel, s közben ízlésesen rendezzük el a májdarabokat. Takarjuk be szalonnával, és közepes hőmérsékletű, gőzös sütőben 1 és 1/4 óra alatt süssük készre.
A pástétomot a formában hagyjuk kihűlni. A tetejére tegyünk valamilyen nehezéket, hogy összepréselődjön.
Elkészítési idő: kb. 4 óra

KACSAMÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 kg kacsamáj (szív nélkül), 20 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanál pástétom-fűszerkeverék, só, 4 tojás, 0,5 liter tej

Elkészítése: A májat néhány óráig tejben áztatjuk. A füstölt szalonnát a gépsonkához hasonló vékony szeletekre vágjuk. Ha tehetjük, a vásárlásnál felszeleteltetjük. A pástétomhoz szükséges fűszerkeveréket a következőképpen készítjük el. Egy negyed reszelt szerecsendiót, 1 db babérlevelet, 5 szem szegfűborsot, 1 teáskanál majoránnát, 5 szem borókabogyót, 1 teáskanál koriandermagot, 1 teáskanál egész borsot, 1 teáskanál kakukkfüvet összekeverünk, és egészen finomra őröljük.
A legcélszerűbb a fűszerőrlésre rendszeresített daráló, vagy kávédaráló használata.
A májat leszűrjük, finom rostán nyersen áttörjük. Hozzáadunk 4 egész tojást, 1 teáskanál pástétomfűszert és ugyanennyi sót. Az egészet turmixgépben (két-három részletben) összedolgozzuk, majd a szalonnaszeletekkel kibélelt pástétomformába töltjük. Tetejét is szalonnával borítjuk be, majd alufóliával szorosan lefedjük. 150 fokra hevített sütőbe vízzel félig töltött tepsit teszünk (vízfürdő), ebbe állítjuk a pástétomformát, és másfél óráig sütjük. A sütés után lehűtjük, majd hűtőszekrényben megdermesztjük.
Ujjnyi vastag szeletekre vágva gyümölcskompóttal tálaljuk

KENŐMÁJAS PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 400 g disznómáj, 100 g hagyma, 80 g olaj, 20 g paradicsompüré, citromhéj, őrölt fekete bors, 10 g zsemlyemorzsa, só
Elkészítése: A disznómájat megmossuk, ledaráljuk, és az apróra vágott hagymával olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, citromhéjat, fűszerezzük és beletesszük a zsemlyemorzsát is. Dinszteljük még kb. 15 percig és a végén megsózzuk.

KOCSONYÁZOTT LIBAMÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók 8 adaghoz: 40 dkg apró libamáj, 6 dkg vaj, 3 dkg zsír, 2 dl tejszín, 10 dkg besamelmártás, 1 fej vöröshagyma, 2 cl brandy, 2 cl malagabor, 6 fürjtojás, fél fej saláta, 40 dkg aszpik, só, őrölt bors, pástétomfűszer, petrezselyemzöld ízlés szerint

Elkészítése: A libamájat az epétől gondosan megtisztítjuk, a szívet eltávolítjuk. A májat kisebb szeletekre vágjuk. Karikára vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítunk, hozzáadjuk a májat. Sóval, borssal fűszerezzük, megpároljuk. A megpárolt májat szitán áttörjük, és hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a libamájpürét, a nem túl sűrű besamelmártást, és simára dolgozzuk.
Célszerű a keverőtálat jégkockák közé állítani, és egy kevés vizet is hozzáönteni. A pürét pástétomfűszerrel, konyakkal és borral ízesítjük, hozzákeverünk 10 dkg olvasztott aszpikot (kihűtve), és végül a keményre felvert tejszínhabbal lazítjuk. Őzgerinc- vagy sima hosszú formát az ismert módon aszpikkal bélelünk, cikkekre vágott kemény fürjtojással és a díszítésre félretett párolt libamájból vágott vékony szeletekkel, valamint apró petrezselyemlevelekkel díszítjük fel. Ezután a pástétomot a formába töltjük, és tetejét aszpikkal lezárva hűtőszekrényben dermesztjük. Tálaláskor a formát egy pillanatra meleg vízbe mártjuk, és a pástétomot hosszú üvegtálra kiborítjuk.
Salátalevelekkel körbedíszítve, vékonyra szeletelve tálaljuk.

LIBAMÁJ-PÁSTÉTOM
Hozzávalók: Libamáj 1 db, tojás 2 db, mustár 1/2 kk., szardella 1/2 kk., só 1 késh, pástétomfűszer 1 késh.

Elkészítése: A májat megsütjük gyengén, a fentiekkel együtt áttörjük. Igen jó kis szendvicszsemlékre kenve teához beadni, vagy egy nagy zsúrkenyeret töltünk meg vele.

LIBAMÁJ-PÁSTÉTOM, ÜNNEPRE
Hozzávalók: 1 libamáj, tej a libamáj áztatásához, 10 dkg gomba, 3 evőkanál libazsír, 1 narancs, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 szem tört szegfűszeg, 2 kockacukor, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 evőkanál zselatinpor

Elkészítése: A libamájat megtisztítom és megmosom, majd annyi tejet öntök rá, hogy teljesen ellepje. Két órán keresztül áztatom, de akár előző nap is beletehetem a tejbe. (Ekkor lefedve tartom a hűtőszekrényben felhasználásig.) A megtisztított gombát szeletekre vágom, majd egy evőkanál libazsíron, sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel saját levében fedő alatt puhára párolom, majd a felesleges levét elpárologtatva zsírjára sütöm. A narancsot jól megmosom, a kockacukorral a héját ledörzsölöm, a levét pedig kicsavarom. A párolt gombát összekeverem a narancslével, a narancsízű cukorral, a többi fűszerrel, egy evőkanál libazsírral és a zselatinporral. A májat az áztatótejből kiveszem, és másik lábosba téve friss tejet öntök rá. Lefedem, és addig párolom, míg a májba beleszúrt villa már száraz. Ezután a léből kiveszem és kettévágom. Az egyik felét vékony, nagy szeletekre vágom, a másik felét pedig ledarálom. A darált májat hozzákeverem a gombás-narancsos keverékhez. Kisebb, de mély tűzálló tálat kikenek a maradék libazsírral, és az alját kirakom májszeletekkel. Erre rákenek egy réteg krémet, majd beborítom egy szelet májjal. Erre újabb réteg krémet teszek, és addig folytatom a rétegezést, amíg elfogy a hozzávaló. Ezután a tálat fedetlenül kétujjnyi vízzel telt tepsibe állítom. A tepsit az előmelegített, forró sütőbe tolom, és egy órán át közepes lángon gőzölöm. A pástétomot a tálban hagyom kihűlni, majd letakarva hűtőszekrényben tartom fogyasztásig. Sokáig eláll. Tálalás előtt salátával bélelt üvegtálra borítom, felszeletelem, tetszés szerint feldíszítem. Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé.
Elkészítési ideje: 3 óra

MÁJPÁSTÉTOM 01.
Elkészítése: Apróra vágott hagymát zsírban megpirítunk, elvesszük a tűzről. A májat nyersen megdaráljuk, 1 tojás sárgáját, finomra vágott petrezselymet és a pirított hagymát hozzákeverjük, gyengén megsózzuk, befőttes üvegbe tesszük, s szorosan lezárva 2 órát gőzöljük. Hidegen tálaljuk.

MÁJPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 10 dkg fehér szalonna, 3 g törött bors, 1 g pástétom fűszer, 3 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg szójaliszt, 2 db tojás, 3 cl konyak, 3 cl olaj, 2 db főtt tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, só
Elkészítése: A májat és a szalonnát csíkokra vágjuk, majd finom tárcsájú húsdaráló gépen többször ledaráljuk. Keverőtálba tesszük, sóval, törött borssal, pástétomfűszerrel ízesítjük, majd hozzáadjuk a szép világosra pirított vöröshagymát, a szójalisztet és a tojásokat. Végül a konyakot hozzáöntve ízesítjük.
A pástétomformát olajjal kikenjük és megtöltjük a májpürével. Alufóliával letakarjuk és a formát vízzel telt edénybe állítva, a sütőbe toljuk. Középmeleg sütőben kipároljuk. Amikor a májpástétom a formában kihűlt, forró vízbe mártjuk, majd tálra borítjuk. Felszeleteljük, zöldpetrezselyemmel és főtt tojáskarikákkal díszítjük.
Elkészítési idő: 60 perc

MÁJPÁSTÉTOM 03.
Elkészítése: 20 dkg főt vagy füstölt májat szitán áttörjük, 1 db tejbe áztatott zsemlét kifacsartan és 5-10 dkg kikevert vajat és ízesítjük só, majoránnával és jól összedolgozzuk.

MÁJPÁSTÉTOM 04.
Elkészítése: A májat (csirke, nyúl, kacsa, vagy pecsenyeliba) (50 dkg) 5 dkg füstölt szalonnával ledaráljuk, sóval (1 teáskanálnyi), borssal (mokkáskanál), féldeci konyakkal, szerecsendióval (1/4 reszelt) ízesítjük, és alaposan kikeverjük 2 nyers tojásfehérjével.
Cserépedényt vagy tűzálló tálat kibélelünk füstöltszalonna-szeletekkel, a májkrémet ebbe öntjük és befedjük szalonnával. Az edényt befedjük. vízzel teli tepsibe tesszük és alacsony hőfokon (l00-110 fokon) 1 órán át, főzzük gőzben. Ha a sütőből kivettük, óvatosan lepréseljük és így hagyjuk az edényben kihűlni.
Hűtőszekrényben kifagyasztjuk, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük, és gyümölcsökkel körítjük.

MÁJPÁSTÉTOM 05.
Hozzávalók: 1 kis doboz marhamáj-konzerv (5 dkg-os), 2 teáskanál sűrű tejföl, 5 dkg margarin, 1 diónyi vöröshagyma, 1 db tojás, 1 mokkáskanál pástétomfűszer, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só, szendvicskenyerek

Elkészítése: A megmosott tojást keményre főzöm, majd meghámozva negyedekre vágom. Közben a margarint habosra keverem a fűszerekkel. A kihűlt tojást a májkrémmel és a hagymával beleteszem az aprítógépbe, és péppé zúzom, végül az egészet összekeverem a már habos margarinnal. Hűtőszekrényben jól kifagyasztom. Hideg szendvicsre való, olcsó, jóízű pástétom.

MÁJPÁSTÉTOM 06.
Hozzávalók: 1 kg máj, 10 dkg szalonna, 5 dkg mustár, ízlés szerint só, bors, szegfűszeg, majoránna

Elkészítése: A májat enyhén sós vízben megfőzzük, majd kétszer megdaráljuk kis lyukú tárcsán. A megfőzött szalonnát, csak egyszer daráljuk. Fűszerezzük, és alaposan eldolgozzuk.

MÁJPÁSTÉTOM MÁS MÓDON
Hozzávalók:
Tészta: vaj 12.5 dkg, liszt 12.5 dkg, víz 0.5 dl, tojás 2 db
Töltelék: borjú vagy libamáj 0.5 kg, tojás 2 db, zsemle 2db, tejföl 1 kanál, morzsa 1 kiskanál, hagyma 1/8 fej, gomba 3 db, pástétompor vagy bors, só 1 késh., mustár 1 kanál

Elkészítése: Készítünk írós-vajas tésztát, vékonyra kinyújtjuk, és őzgerinc, hal, vagy bármilyen formába tesszük, és a tölteléket ráöntjük, vagy beletesszük.
Töltelék: A májat megabáljuk, áttörjük, míg meleg, teszünk bele finomra vágott hagymát, borsot, sót, finomra vágott petrezselymet, gombát, 2 db tejbe áztatott zsemlét, 2 egész tojást, 1 kanál tejfölt, mustárt jól összekeverjük, és a tésztába tesszük. Tetejét tésztával beborítjuk, forró sütőben sütjük, aszpikkal díszítjük. Hidegen teához is igen jó.

MÁJPÁSTÉTOM TYÚKHÚSSAL
Hozzávalók 6 személyre: 2 főtt tyúkmell, 2 hagyma, 2 dkg olvasztott vaj, 50 dkg tyúkmáj, bors, fűszersó, 1 teáskanál kakukkfű, 6 evőkanál bor (vagy húsleves), 2 dl tejszín, 1 teáskanál zöld szemes bors, 2 dkg pisztácia, 4 szelet bacon

Elkészítése: A tyúkhúst kicsontozzuk, és darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és serpenyőben, felforrósított vajban megpirítjuk. A májat hozzáadjuk, és rövid ideig minden oldalán megpirítjuk. Borssal, fűszersóval és kakukkfűvel fűszerezzük, a borral (vagy levessel) felöntjük. További 4 percig pároljuk. Ezután a tűzről levesszük, hűlni hagyjuk, majd a tyúkhússal, a tejszínnel, a szemes borssal összeturmixoljuk.
Ha szükséges, megsózzuk, borsozzuk, majd 1 literes pástétomformába simítjuk, és hűtőszekrénybe tesszük. A szalonnát ropogósra sütjük, kihűtjük és a pisztáciával együtt, a pástétom tetejére tesszük.

NYÚLMÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 60 dkg nyúlmáj, 30 dkg friss sertés szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 mk őrölt bors, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, egy késhegynyi őrölt szegfűbors, 1 csapott kk. reszelt szerecsendió, 2 tojás, só
A forma kikenéséhez: 40 dkg friss szalonna, szeletelve

Elkészítése: A megtisztított nyúlmájat, és a 30 dkg friss szalonnát kockákra vágom, és a finomra vágott vöröshagymával együtt, ledarálom. Hozzákeverem az őrölt fűszereket, és a nyers tojásokat. Addig gyúrom, amíg az egész, egynemű, kenhető masszává nem válik.
A szalonna szeletekkel beburkolok egy kb. 1 literes hosszúkás sütőformát. Egyenletesen elosztom benne a májpástétomot. A tetejét is beborítom szalonnával, és betakarom alufóliával. A fólia széleit, a formához simítom.
A formát, egy forró vizes edénybe teszem, vigyázva, nehogy a víz, a formába folyjék. A vízfürdőben lévő pástétomot, forró sütőben kb. másfél óráig gőzölöm.
Eltávolítom róla a fóliát, és a kész fóliát, előhűtés után hűtőszekrénybe teszem.
Tálaláskor, forró vízbe mártott késsel szeletelem.

RINGLIS MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 25 dkg kenőmájas, 10 dkg Rama margarin,1 doboz ringli (ajókakonzerv), 1 csokor metélőhagyma, őrölt fekete bors

Elkészítése: A kenőmájast a puha vajjal simára keverjük. Néhány ringlit a díszítéshez félreteszünk, a többit villával összetörjük, és a finomra vágott metélőhagymával együtt a májkrémhez adjuk. Egy kevés borssal fűszerezzük. Behűtve, friss péksüteménnyel kínáljuk.
Elkészítési idő: 10 perc + hűtés

SERTÉSMÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 sertésnyelv (kicsi), 30 dkg sertésmáj, 15 dkg sertéstarja, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, majoranna, őrölt szegfűbors, ízlés szerint

Elkészítése: A sertésnyelvet megtisztítjuk, rövid lében sóval és fokhagymával megfőzzük. A sertésmájat szeletekre vágva a karikára aprított vöröshagymával zsírban megpirítjuk. A sertéshússal együtt kétszer egymás után finomra daráljuk, majd szitán áttörjük. A masszát tálba tesszük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, az apró kockára vágott füstölt szalonnát, megfűszerezzük, és kb. fél decit ráöntünk a nyelv főzőlevéből. Az egészet habverővel simára keverjük. A főtt nyelv bőrét még melegen lehúzzuk, húsát apró kockákra vágjuk, és a masszához adjuk.
Vastagabb átmérőjű műbélbe töltjük a masszát, lekötözzük (ügyeljünk arra, hogy belül légbuborék ne maradjon), és lassú, egyenletes forralással 1 óra hosszat főzzük. A pástétomot a vízből kivesszük, és két tálca közé helyezve gyengén lepréseljük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. Ha a pástétom kifagyott, a bőrét lehúzzuk, és szorosan zsírpapírba csomagolva ismét a hűtőszekrénybe helyezzük.
Vékonyra felszeletelve, üvegtányéron tálaljuk.

SZARDELLÁS MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg borjúmáj, 25 dkg zsíros sertéshús, 5 dkg vaj, 10 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 2 evőkanál szardellapaszta, 1 szikkadt zsemle, 2 evőkanál olaj, 1 dl tej, majoránna, őrölt bors, só, 1 fej vöröshagyma

Elkészítése: A májat és a húst megfőzzük, majd ledaráljuk. Egy tálban habosra keverjük a vajat a tojással, majd hozzákeverjük a darált húst és májat. A megtisztított, apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, majd összedolgozzuk a tejben áztatott, kinyomkodott zsemlével, és a szardellapasztával. ízesítjük majoránnával, sóval és borssal, majd hozzáadjuk a húsos keverékhez, és robotgéppel jól összedolgozzuk. Egy lábos aljára rakjuk a vékonyra szelt szalonna felét, rátöltjük a masszát, tetejét befedjük a maradék szalonna-szeletekkel, az edényt gőz fölé állítjuk, és 1 órán át, pároljuk.
Végül egy tálra borítjuk, kihűtjük, és pár órára a hűtőbe tesszük.

SZÁRNYAS-MÁJ PÁSTÉTOM BORRAL (TERRINE DE VOLLAILLES AU PORTO)
Hozzávalók: 35 dkg máj, 12 dkg sertés karaj (vagy tarja), 12 dkg borjúlapocka, 10 dkg szalonna, 5 dkg szalonna bőrke, kakukkfű, 3-4 babérlevél, 2 csipetnyi szerecsendió, só, bors, 1 dl portói, 3 cl konyak, 1 ek olaj

Elkészítése: Az elkészítés előtti este készítsük elő a májat: pácoljuk borból, konyakból, olajból készült, babérral, kakukkfűvel, szerecsendióval, borssal fűszerezett lében.
Másnap daráljuk le a húsokat, a májat (3-4 darabka kivételével), majd keverjük össze a páclével. Enyhén sózzuk, borsozzuk. A meghagyott májat kis kockákra vágjuk.
Tűzálló, fedeles cseréptálat (pástétomsütőt) vagy jénait kibélelünk nagyon vékony szalonna szeletekkel, beleöntjük a massza felét, megszórjuk májdarabkákkal, ráöntjük a maradék masszát. Díszítsük babérlevéllel, szalonnabőrkékkel.
Fedjük le, helyezzük gőzölő tepsibe. Középmeleg sütőben 1 órán át, sütjük.

ÜNNEPI MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 3 főtt tojássárga, 10 dkg vaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 3 szem szegfűszeg, fél citrom reszelt héja, fél citrom leve, kevés cukor, só

Elkészítése: A májat megmossuk és lecsöpögtetjük. Annyi szegfűszeges vízben főzzük meg, amennyi ellepi. Ha kihűlt, leszűrjük, és a főtt tojássárgájával együtt kétszer átdaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a citromhéjat, a citromlével megöntözzük, és kis cukorral ízesítjük. A vajat habosra keverjük, majd a darált májat hozzáadva tovább keverjük néhány percig. Formába téve alaposan kifagyasztjuk, majd a formából kiborítva, díszítve tálaljuk. Díszítésnek használhatunk főtt tojásfehérjét, cakkosra vágott céklát, uborkát, petrezselyemzöldet stb.

VADDISZNÓMÁJ- PÁSTÉTOM 01.
Elkészítése: A vaddisznó máját kockákra vágjuk, 1 fej vöröshagymát igen apróra szeletelünk, kis zsíron megpároljuk, 2 kávéskanál pirospaprikát adunk hozzá, majd rátesszük a májat. Lefedve, lassú tűzön megpároljuk. Ha elkészült, megsózzuk, ledaráljuk. Hozzáadunk (1 kg májhoz) 20 dkg margarint, 1 evőkanál mustárt, és összedolgozzuk. Kis szerecsendiót reszelhetünk hozzá. Ekkor egy őzgerincsütőt kicsit megvizezünk, és a pástétomanyagot belenyomkodjuk. Legalább egy napra hűtőszekrénybe tesszük, majd meleg vízbe állítjuk, és egy tálra, amelyre szőlőleveleket, vagy mást tettünk, kiborítjuk. Díszíthetjük uborkával, kis Piros Arany pöttyökkel, paradicsom karikákkal.

VADDISZNÓMÁJ-PÁSTÉTOM 02.
Elkészítése: 1 fej vöröshagymát megtisztítunk, apróra metélünk. A májat kockákra vágjuk. A hagymát kis zsíron megfonnyasztjuk, majd pirospaprikát adunk hozzá, végül beletesszük a májat. Fedő alatt lassan puhára főzzük. Ekkor ledaráljuk, ízesítjük kis majoránnával, szerecsendióval, és félretesszük.  Egy adag mélyhűtött leveles tésztát az előírás szerint tepsi nagyságúra kinyújtunk. A tepsibe helyezzük az egyik felét úgy, hogy az oldalára is kerüljön. Ráfektetjük a májat, egyenletesen elosztva, majd beborítjuk a tészta másik felével. A két tésztát körben, vizes kézzel jól összenyomkodjuk. A tetejét megkenjük tojás sárgájával, kis lyukakat fúrunk bele, amelyekbe egy-egy összehengergetett papírt dugunk, hogy a keletkező gőz ott akadálytalanul kijusson, különben szétreped a tészta.
Ha pirosra sült a közepes hőmérsékletű sütőben, tálaljuk.

ZABPELYHES FINOM MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 2 kis doboz marha-májkrém, 2 evőkanál zabpehely, 1 dl tejföl, 5 dkg margarin, 2 cl konyak, 1 késhegynyi pástétomfűszer, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál apróra vágott zöldhagymaszár

Elkészítése: A zabpehelyre ráöntöm a tejfölt, és jól összekeverem. 10 percig pihentetem. A margarint habosra keverem a májkrémmel és az összes fűszerrel, közben a konyakot és a mustárt is hozzáadom, végül tovább keverem a megduzzadt tejfölös zabpehellyel. Az egésznek habos, könnyű, egynemű masszává kell válnia. Friss kenyérre vagy frissen pirított péksüteményre kenve az igazi.