Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Aktuális - Padlizsán levesek


CSIRKEMÁJAS PADLIZSÁN-KRÉMLEVES
Hozzávalók: személyenként egy adag tejszínes padlizsán-krémleves, 1 csirkemáj, 2 dkg vaj vagy baromfizsír, ízesítéshez esetleg őrölt fehérbors, szerecsendió, rozmaring, és citromlé

Elkészítése: a csirkemájat apróra vágjuk, megmossuk, sózzuk. Fedő nélkül átpároljuk a vajon vagy a baromfizsíron, majd turmixban eldolgozzuk a választott fűszerekkel, és a tejszínes padlizsán-krémleves hozzávalóival. Végül felforraljuk.
Tálalása: csészében.

HIDEG PADLIZSÁN-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 60 dkg padlizsán, 4 dl tej, bors, 1 gerezd fokhagyma, citromfű, bazsalikom, fél citrom, 2 dl tejszín, 2 dl fehérbor

Elkészítése: A padlizsánt forró sütőben kb. 20 percig sütjük. Héját lehúzzuk, a tejjel összeturmixoljuk. Sóval, borssal, préselt fokhagymával, finomra vágott citromfűvel, bazsalikommal, citromlével ízesítjük. (Ha éppen hiányos a zöld fűszerkészletem, akkor 1 késhegynyi Provance-i fűszerkeveréket adok hozzá helyettük.)
A tejszínnel, borral finoman elkeverjük, langyosan csészékben tálaljuk. Tetejét finomra vágott citromfűvel, vagy reszelt citromhéjjal díszítjük.

PADLIZSÁN-KRÉMLEVES
Hozzávalók: személyenként 8-10 dkg padlizsán, 1 tojás sárgája, egy kis darab vöröshagyma, 1 mokkáskanál liszt, só, ízesíthető zöldfűszer keverékkel, zellerlevéllel, lestyán levéllel és csontlével

Elkészítése: a hámozott padlizsánt forró vízben, vagy csontlében puhára főzzük a hagymával és a fűszerkeverékkel.
Kissé lehűtve turmixba tesszük a tojással, a lisztel, a sóval és eldolgozzuk. Végül felforraljuk.
Tálalása: csészében tálaljuk és mellé adjuk az apróra vágott zeller vagy lestyán levelet.

PADLIZSÁN-KRÉMLEVES CSIRKEHÚSSAL
Hozzávalók: személyenként 1 adag padlizsánkrémleves, 5 dkg csontról lefőtt csirkehús vagy mellehúsa

Elkészítése: az apróra vágott, főtt csirkehúst a padlizsánkrémleves hozzávalóival együtt turmixban eldolgozzuk, majd felforraljuk.
Tálalása: csészében.

PADLIZSÁNLEVES
Hozzávalók: személyenként 10 dkg padlizsán, egy kis darab vöröshagyma, 1 szál zeller, esetleg csontlé, tejföl, fűszerek tetszés szerint és só

Elkészítése: a cm-es kockákra vagy metéltre vágott, hámozott padlizsánt forró csontlébe vagy vízbe dobjuk a hagymával együtt. A fűszerkeveréket gézbe csomagolva tegyük bele. Puhulás után sózzuk meg. A fűszerkeveréket és a hagymát kidobjuk.
Tálalása: a tálba szórjuk az apróra vágott zellert, a tejfölt is öntsük bele, és erre merjük a forró levest.

TEJSZÍNES PADLIZSÁNKRÉMLEVES
Hozzávalók: személyenként 8-10 dkg padlizsán, 1 kis darab vöröshagyma, 2 dl csontlé, 2 evőkanál tejszín, egy csapott mokkáskanál liszt és só

Elkészítése: a hámozott padlizsánt a hagymával együtt forró vízben vagy csontlében puhára főzzük. Lehűtve turmixban eldolgozzuk a sóval, a lisztel, a tejszínnel, majd felforraljuk. Tálalása: csészében.