Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Karácsonyra - Édességek 04.


PLÉBÁNOS MÉZESKALÁCSA
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 20 dkg finomított kristálycukor, 3 dl tejszín, 3 dl méz, 2 evőkanál fahéj, 2 evőkanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanálnyi szegfűszeg, csipetnyi őrölt szegfűbors, 1 kg liszt, 2 evőkanál szódabikarbóna. Díszítéshez: 1 tojásfehérje, porcukor, 1 evőkanál rizsliszt

Elkészítése: A vajat simára keverjük a cukorral, a meglangyosított mézzel, hozzáadjuk a fűszereket és a felvert tejszínt. A fűszerekből használhatunk kevesebbet is ízlés szerint. A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel, és kis adagokban hozzáadjuk a mézes keverékhez. Jó alaposan összegyúrjuk. A tésztát egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. Jó ha nem egészben tesszük be a hűtőbe, hanem 6-8 cipót formázunk belőle. Másnap a cipókat lisztezett deszkán 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából különböző formákkal; szívvel, csillaggal, holddal, fenyőfával kiszúrjuk a süteményeket, és kizsírozott tepsibe rakjuk. Ebből a mennyiségből kb. 6 tepsi sütemény lesz. A sütőt 200°C-ra (gázsütőben 4-es fokozat) előmelegítjük, és a tésztát 5-8 percig sütjük. A tésztának világosbarnának kell lennie, amikor kivesszük, ugyanis még sütés után is barnulni fog. Ha a tepsit a sütőből kivettük, szedjük ki a kalácsokat, de mindenképpen mozgassuk meg lapáttal, mert később könnyen törik. A kihűlt mézeskalácsokat tároljuk száraz helyen, fémdobozban. A kalácskákat feldíszíthetjük cukormázzal. A mázhoz keverjük el a tojásfehérjét a nagyon finomra darált és szitált porcukorral és adjunk hozzá egy evőkanál rizslisztet is. A masszát tegyük vékony szájú nyomózsákba vagy nejlonzacskóba, aminek a sarkát levágjuk, és írjunk mintákat, pöttyöket a kalácsokra. A mázat színesíthetjük ételfestékkel, és tehetünk még a kalácsokra - a mázzal ragasszuk fel - színes cukorgyöngyöket, drazsét, fűszereket: szegfűszeget, csillagánizst, borókát. A mézes tésztából készíthetünk mézeskalács házikót is. Ekkor hagyjuk a tésztát vastagabbra, és vágjuk ki a ház oldalait és tetejét, süssük meg laponként, majd sűrű cukormázzal építsük fel a házikót.

PANETTONE
(Karácsonyi kalács Olaszországból)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 dkg élesztő, bő 1 dl langyos tej, 6 tojássárgája, 20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj, 1 citrom lereszelt héja, 7,5-7,5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 1-1 csipet só, őrölt szegfűszeg és fahéj, a kenéshez 1 tojás sárgája

Elkészítése: A lisztet beleöntjük egy tálba, és a közepébe kialakítunk egy mélyedést, amibe beleszórjuk az élesztőt, egy evőkanál cukrot, a tej felét, és addig keverjük, amíg az élesztő folyékonnyá nem válik. A kovászt lefedjük, és 30 percig hagyjuk kelni. A megmaradt cukrot, a tejet és a tojások sárgáját adjuk a tésztához. Hozzáadjuk a feldarabolt vajat és a fűszereket is. Az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tálat leborítjuk egy ruhával, és meleg helyre téve egy óra hosszáig kelesztjük. Amíg a tészta megkel, feldaraboljuk a cukrozott gyümölcsöket. A panettonét egy kb. 20 cm átmérőjű kerek edényben sütjük meg úgy, hogy alufóliából magasított peremet készítünk (olyan lesz, mint a kályhacső), gemkapoccsal tűzzük meg. Majd a formát kizsírozzuk, és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát nyújtódeszkán kinyújtjuk, rászórjuk a feldarabolt gyümölcsöket és a mazsolát, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát beletesszük a sütőformába, majd egy ruhával letakarjuk, és még egy óráig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (gázsütőben 4-es fokozat). A sütemény tetejét kereszt alakban bevágjuk, és megkenjük a tojássárgájával. A sütő alsó részére téve kb. 45 percig sütjük, és ha készen van, hagyjuk kihűlni, és megszórjuk porcukorral.

PÖRKÖLT MANDULATEKERCS (GRILLÁZS)
Elkészítése: 25 deka hámozott és egyenlő apróra megvágott mandulát egy egész tiszta, ép és nem zsíros lábasban tegyük oda a tűzhelyre folytonos kavargatás mellett pirulni. Ha már kissé sárgul, akkor tegyünk hozzá 25 deka cukorport, és ezzel együtt kavargassuk tovább, ameddig szép barnára megpirul. Ekkor vegyük le gyorsan és tegyük citromlevével megnedvesített táblára, és citrom levével folyton nedvesített nyújtófával nagyon gyorsan elnyújtjuk késfoknyi vékonyra. Tüzesített késsel elvágjuk 1-2 ujjnyi széles szalagokra, és gyorsan a nyújtófára tekerjük. Mikor megkeményedett, leszedjük vagy lehet rövidekre vágni a szalagokat és íveknek is megformálni. A fő az, hogy lehetőleg segítséggel nagyon gyorsan, ügyesen kell vele elbánni, mert hamar keményedik.

PÜSPÖKKENYÉR ILSE MÓDRA
Elkészítése: 25 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 1/2 órát keverjük, hozzá adunk 5 dkg mazsolát, 5 dkg vágott mandulát, 5 dkg szárított citrom- vagy narancs héját, 20 dkg lisztet, 6 tojás habját. Kikent, lisztezett formában sütjük.
Megjegyzés: a citrom- és narancshéj nálam mindig cukrozott.

RÉTESEK
CSOKOLÁDÉS RÉTES
Elkészítése: Ugyanaz, mint a tejfölös rétes, csak a töltelékébe két púpozott kanál kakaót teszünk, és ha gazdagon akarjuk készíteni, keverhetünk bele 4 dkg darált mandulát is.

EGYSZERŰ RÉTES
Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 2 dkg zsír, 1 tojás, só, 1 kávéskanál ecet

Elkészítése: Ez a mennyiség egy kihúzásra elegendő, és kb. 5 adagnak megfelelő. A kihúzást egy nagyobb konyhaasztalon vagy ebédlőasztalon végezzük. A gyúródeszkán hólyagosra dolgozzuk a lisztet, a sót, a tojást, az ecetet és kb. 2 dl langyos vizet. A tésztából cipót formálunk, és lisztezett deszkán meleg lábassal letakarva 20-25 percig pihentetjük. Az asztalt leterítjük abrosszal, meghintjük liszttel, és az olvasztott zsírral megkent tésztát az asztal közepére téve, lisztezett ujjainkkal lassan kihúzzuk, minél vékonyabbra. A széleken levő vastag részt leszaggatjuk vagy levágjuk, a rétest pedig néhány percig szikkadni hagyjuk.  Ezután zsírral meglocsoljuk, az előre elkészített töltelék-kel meghintjük. Az abrosz segítségével összegöngyölítjük. Kizsírozott tepsibe helyezzük, majd tojással megkenjük, és forró sütőben ropogósra sütjük.

KÜLÖNLEGES, ÜNNEPI RÉTESTORTA
Hozzávalók: fél kg rétesliszt, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 1 mokkáskanál só, + negyed liter rétesliszt, 20 dkg zsír, 4 dl tejszín, 25 dkg bármilyen, pikáns ízű lekvár, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csapott evőkanál zselatinpor

Elkészítése: Először elkészítem a tésztát. A negyedliternyi lisztet kikeverem az olvasztott, de már nem meleg zsírral, és a hűtőszekrénybe téve 15-20 percig pihentetem. Az összes többi tésztához valót (lisztet, tejfölt, tojást, sót) összegyúrom, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom. Ugyancsak kinyújtom a zsíros tésztát, és ráteszem a lisztes tésztára. A nyújtófával kicsit megnyomkodom, majd az egészet feltekerem, mint a bejglit. Ezt a tekercset hat darabra vágom. Egy-egy darabot tiszta konyharuhán, közepes tepsi nagyságúra nyújtok, majd előmelegített, forró sütőben a lapot megsütöm. Hasonlóan megsütöm a másik öt lapot is, egyenként. Egy tepsi nagyságú tálra vagy tálcára terítem az első két lapot és félreteszem. A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verem a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd óvatosan hozzákeverem a lekvárt. (Ha nagyon kemény a lekvár, előzőleg egy-két evőkanál vízzel kenhetőre keverem.). A zselatint fél dl vízben feloldom, majd beleforgatom a lekváros tejszínhabba. Ezzel a habbal megkenem a tálcán lévő lapok tetejét, majd újabb két réteslapot borítok rá. Ezt is megkenem a habbal, végül a negyedik és ötödik tésztalappal beborítom. A tetejére kenem a maradék habot, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Forró vízbe mártott, éles késsel hosszúkás szeleteket vágok belőle. (Tölthető még tejszínhabbal lazított pudinggal, de akkor a pudingot a szokásos tej mennyiségének csak kétharmadával főzöm meg.)

SONKÁS-KÁPOSZTÁS RÉTES
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 30 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, 80 dkg tejes káposzta, 2 tojás, 1 dl tejföl, 4 evőkanál burgonyapehely, 1 dl tej, 1 fiola kapribogyó, fél dl olaj + olaj a réteslap kenéséhez, törött fekete bors, ízlés szerint, kevés cukor

Elkészítése: A fejes káposztát megtisztítjuk, lereszeljük (vagy nagyon vékony metéltre vágjuk és megsózzuk). Az olajon megpirítjuk a cukrot; amikor karamellizálódott, rátesszük a sózott, kicsavart káposztát, és készre pirítjuk. Közben a füstölt húst ledaráljuk és összekeverjük az egyik felvert tojással, a tejjel, a tejföllel, a kapribogyóval és annak levével, végül a burgonyapelyhet is belekeverjük. Pihentetjük néhány percig. A már langyosra hűlt káposztát elkeverjük a másik tojással. A réteslapot megtöltjük: a szélére egy csíkban felkenjük a sonkás tölteléket, mellé szintén egy csíkban a káposztás tölteléket. Összecsavarjuk, és a tetejét megolajozva kikent sütőlemezre tesszük. Forró sütőben pirosra sütjük. Még melegen felszeleteljük. A szeleteket nem állítva, hanem lapjával lefelé helyezzük a tálra, így látszik, hogy kétféle a tölteléke.

TEJFÖLÖS RÉTES 01.
Elkészítése: Nyolc deka vaníliás porcukrot négy tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk hat deka finom fehér morzsát, három deci tejfölt és három tojás fehérjének a kemény habját. A kinyújtott rétestésztára kenjük, nyolc deka tisztított mazsolát és öt deka őrölt diót hintünk rá, a fent leírt módon, összetekerjük, zsírral megkenjük és közepesen forró sütőben pirosra, sütjük.

TEJFÖLÖS RÉTES 02.
Hozzávalók: Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 4 dkg vaj, 9 dl tejföl, 10 dkg cukor, 5 tojás, 2 evőkanál búzadara, fél citrom héja, 4 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése: 8 dl tejfölt konyharuhába kötve felakasztunk, s egy éjjelen át, hagyjuk, hogy lecsurogjon a savója. Ezt a kemény tejfölt elkeverjük a tojássárgájával kikevert cukorral, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a búzadarát, végül a keményre felvert tojáshabot. A vajjal meglocsolt, zsemlemorzsával meghintett réteslapokon hosszú csíkban elosztjuk a tölteléket, feltekerjük, és a tetejét a maradék fejföllel megkenve megsütjük.

RÉTES TÖLTELÉKEK
ALMATÖLTELÉK
Elkészítése: 1 kg savanykás almát meghámozunk, legyaluljuk, és a morzsával meghintett réteslapra terítjük. A te-tejét fahéjas cukorral meghintjük. Mazsolát és ismét morzsát szórunk rá, és összegöngyölve megsütjük. Ha nagyon gazdagon akarjuk készíteni, a felső morzsaréteg helyett diót szórjunk rá.

DIÓ- VAGY MÁKTÖLTELÉK
Elkészítése: 20 dkg darált diót vagy 30 dkg mákot 10 dkg cukorral egy kevés tejben sűrűre főzünk, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha a mák túl sűrű lenne, tejföllel lazítjuk.

KÁPOSZTATÖLTELÉK
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 3 evőkanál olvasztott zsír, 10 dkg cukor, só

Elkészítése: A legyalult káposztát enyhén megsózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, és a zsírban megpároljuk. A kinyújtott rétestésztát a kihűlt káposztával megtöltjük, megcukrozzuk és összegöngyöljük. Ha sósan szeretjük, egy csipet sót és törött borsot adunk hozzá.  Cseresznye- vagy meggytöltelék: 1 kg cseresznyét vagy meggyet (lehet fele-fele arányban együtt is venni) kimagozunk, morzsával meghintett rétesre terítjük, a tetejét morzsával és darált dióval meghintjük, és a meggyet erősebben, a cseresznyét közepesen megcukrozzuk.  Túrótöltelék: 3 púpozott evőkanál cukrot kikeverünk 5 dkg vajjal, meg három tojássárgájával, teszünk bele 30 dkg áttört tehéntúrót, 2-3 kanál tejet, 1 evőkanál lisztet, 5 dkg mazsolát és a tojások habbá vert fehérjét.  Tejfölös töltelék: 3 dkg lisztből, 3 dl tejből és 3 tojás kemény habbá vert fehérjéből készül. A tejből és a lisztből besamelt főzünk, és ebbe keverjük a tojáshabot. Ez alá is morzsát hintünk a réteslapra.

ROPOGÓS CSOKITALLÉR
Hozzávalók kb. 60 db-hoz:
Tészta: 2 tojásfehérje, 10 dkg reszelt tejcsokoládé, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 késhegynyi fahéj, 20 dkg darált mogyoró
Bevonat: félédes bevonó-csokoládé

Elkészítése: A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A többi hozzávalót elkeverjük a reszelt csokoládéval. A keveréket fokozatosan a felvert habhoz adjuk, és sima tésztává keverjük. A gyúródeszkát meghintjük cukorral, rátesszük a tésztát, és rudat formálunk belőle. Hideg helyen 2 órát pihentetjük. A rúdból vágott szeleteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A kész tallérokat a sütőlemezről levéve hűtjük ki.
Bevonat: megolvasztjuk a csokoládét, a tallérokat félig belemártjuk, majd rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

RUMOS GOLYÓK
Hozzávalók: 18 dkg mogyoró, 15 dkg porcukor, 8 dkg étcsokoládé, 1 tojássárgája, 1 evőkanál rum, kókuszreszelék

Elkészítése: Fakanállal keverje össze a porcukrot, a tojássárgáját és a reszelt étcsokoládét simává. Forgassa bele a mogyorót, majd tegye legalább egy órára hűtőszekrénybe. Amikor elég kemény a krém, akkor kissé nedves kézzel formázzon a keverékből kis golyókat. Forgassa bele a kókuszreszelékbe, és tálra rendezve fogyasztásig tegye vissza a hűtőbe.

RUMOS GYÜMÖLCS
Elkészítése: Az első adag gyümölcsnek megfelelő súlyú cukrot teszünk az üveg aljára (5 literes) rátesszük a megmosott, megtisztított gyümölcsöt, ráöntünk 1 liter rumot. Ahogy érik a gyümölcs, úgy tesszük a tetejére (kb. azonos súlyú) cukorral, és vigyázunk, hogy a rum mindig ellepje! (eper, málna, sárgabarack, őszibarack, dinnye, szilva, körte, cseresznye, ki hogy, milyen arányban szereti, a cukor a gyümölccsel nagyjából azonos súlyú legyen, ízlés szerint. Én kevesebb cukorral szeretem!) Szeptemberben lezárjuk az üveget, és karácsonyra összeérik!

SAJTOS SÜTEMÉNYEK
SAJTOS APRÓSÁG
Tészta: 25-30 dkg reszelt trappista sajt, 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl.
Krém: 2 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 0,5 dl tej, 2 dkg margarin, kevés sajt (a tésztából kihagyhatunk egy kicsit)

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 órát pihentetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és világosra sütjük. Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a liszttel és a tejjel gőz felett megfőzzük, és amint kihűlt, a margarinnal habosra keverjük, majd a tésztából kihagyott sajtot belekeverjük. Két-két pogácsát összeragasztunk krémmel, és reszelt sajtba forgatjuk. Egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.

SAJTOS KEKSZ 01.
Hozzávalók: 16 dkg vaj, 18 dkg liszt, 8 dkg őrölt, hámozott mandula, 1 tojássárgája, fél dkg só

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrva egy óráig jégen pihentetjük, aztán vékonyra kinyújtjuk, különböző kekszformákkal kiszaggatjuk, kisütjük, és ha kihűlt, kettőt-kettőt a következő krémmel összeragasztunk: 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán, egy csipet bors és paprika habosra kikeverve.

SAJTOS KEKSZ 02.
Hozzávalók: 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg reszelt trappista sajt, 30 dkg finomliszt, fél csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál cseresznyepaprika krém
Tetejére: 1 tojás 1 evőkanál vízzel felverve

Elkészítése: Nagy tálban elektromos keverővel kavarja levegős krémmé a vajat és a sajtot. Szitálja bele a lisztet, sót, adja hozzá a cseresznyepaprika krémet és azzal is keverje el. Formálja lapos tömbbé a masszát, vonja be fóliával, és 2 órára tegye a hűtőbe. (Hűtve 3-4 napig, fagyasztva 6 hónapig tartható el.)
Melegítse elő a sütőt 180 fokra (2-es fokozat). Liszttel enyhén megszórt gyúródeszkán nyújtsa ki a tésztát fél cm vastagra. Vágja a kívánt formára. Fektesse a kekszet kizsírozatlan tepsibe, a tetejét kenje be tojással. Süsse 10-12 percig, illetve amíg a keksz, ropogósra és aranybarnára nem sül. Ezután még 1 percig hagyja hűlni a tepsiben, majd állítsa fémrácsra. Jól záródó dobozban 2 hétig áll el.

SAJTOS ROLÓ
Tészta: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só
Töltelék: 20 dkg margarin, 10 dkg liszt, 5 dl tej, 20 dkg sajt, 2 tojás, só, bors

Elkészítése: A hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk.
A margarinból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő tejjel, vigyázva, hogy a kapott massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a sajtot, és közben ízesítjük.
Kis, fából készült, megfelelő vastagságú rudakra van szükség a tésztaformára sütéséhez. A tészta csíkokból egyet-egyet feltekerünk a rudacskákra, megkenjük tojással, és megsütjük. Miután kisültek, óvatosan kiskanállal, esetleg habzsák segítségével megtöltjük azokat. A megtöltött rolók végeit reszelt sajtba mártjuk.
Nagyon finom!

SÜTÉS NÉLKÜLI MÉZES FINOMSÁG
Elkészítése: Darált dió vagy mogyoró, 1 evőkanál méz, 3 evőkanál porcukor, 1 citrom leve és héja reszelve, őrölt fahéj és szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék. A mézet, a porcukrot a citrom levét és héját, valamint a fűszereket forralja fel. Ez után folyamatosa keverés mellett főzze össze annyi dióval vagy mogyoróval, hogy formázható állagú legyen. A langyos masszából gyúrjon kis golyókat, és forgassa meg őket reszelt csokoládéban. Tálalásig tartsa hűvös helyen.

SZILVAPUDING
Hozzávalók: 600 g szilvabefőtt, 80 g vaj, 80 g liszt, 2 dl tej, 6 db tojás, 100 g kristálycukor, 1 dl tejszín, 300 g szilvalekvár, 2 cl szilvapálinka, 5 cl rostos szilvalé, őrölt fahéj

Elkészítése: A befőtt levét egy edénybe leöntjük, a szilvát kimagozzuk, a szilvahús felét összeturmixoljuk, a másik felét kis kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük, a lisztet aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a forró tejet, és állandó keverés közben besűrítjük, majd beleöntünk 4 dl felforralt befőttlevet és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az ízesített mártást, az összeturmixolt és feldarabolt szilvát, egy kiskanálnyi őrölt fahéjat, és végül fokozatosan a keményre felvert tojásfehérjét, ügyelve arra, hogy a habot ne törjük össze.
A pudingformákat vajjal kikenjük, porcukorral meghintjük, és háromnegyed részig megtöltjük a masszával. Vízfürdőben takaréklángon lassan kigőzöljük (a lábasban a víz a formák feléig érjen, és fedjük le) a pudingokat. Tálalás előtt a formákat egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd a tálkákra borítjuk. A pálinkát a szilvalével, a lekvárral összekeverjük és ráöntjük a pudingokra, majd tejszínhabbal díszítjük.

TÚRÓS-SAJTOS RÚD
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1 csapott evőkanál só, 20 dkg Karaván sajt

Elkészítése: A lisztet az apró kockára vágott margarinnal jól összegyúrjuk, majd az áttört tehéntúrót hozzágyúrjuk. Ezután hűtőbe tesszük, amíg a tészta keményebbé válik. Majd kinyújtjuk vékonyra és megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk füstölt reszelt sajttal. Köménymagot is tehetünk rá. A recept nagyon egyszerű és nagyon finom. Kezdő konyhatündéreknek ajánlott.

ÜNNEPI ÁFONYÁS KENYÉR
Hozzávalók: 2 dl salátaöntet, 5 dl liszt, 360 g áfonyás dzsem vagy befőtt, 2 dl cukor, 1,25 dl apróra vágott dió, 2 fölvert tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál só

Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat. Öntsük az így kapott tésztamasszát egy kizsírozott őzgerincformába. 180 fokos sütőben süssük 45-50 percig, illetve addig, amíg a tészta széle el nem válik a tepsi falától. Hagyjuk hűlni, majd 10 perc után vegyük ki a formából.

ÜNNE-PITE
(bejgli jellegű, torta formájú karácsonyi sütemény)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1,2 dl víz, 3 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 db egész tojás, csipetnyi só

Elkészítése: A fentieket összegyúrjuk, amiből egy képlékeny anyagot kapunk. Ezután hűtőbe tesszük. Mikor megpihent, kivesszük, kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, és egy 20-25 cm átmérőjű lábossal kiszúrunk belőle egy kör alakú tésztát. A maradékot összegyúrjuk, és ugyanezt elvégezzük még egyszer, hogy két kerek lapunk legyen. Az egyikből süteményformával három karácsonyfát szúrunk ki, úgy, hogy a lyukak között egyenlő távolság legyen. A kiszúrt karácsonyfaformákat végül a lyukak közé helyezzük. Ez a lap lesz majd a tortánk teteje.
A töltelék készítése következik, ami lehet diós vagy mákos. Ezt hagyományos módon elkészítjük cukor, vaníliás cukor, és citromhéj felhasználásával. Ha kész, ezt is pihentetni tesszük. Egy vanília ízű pudingport elkeverünk vízzel, kikeverjük, félretesszük. Ezután zsírpapírból 3 tölcsért formálunk. Az egyikbe beletesszük a mák- vagy diótölteléket, és a tészta szélétől elkezdjük körkörösen ráengedni, csigaformában. A másik tölcsérbe a vaníliakrémet tesszük, és ezt is körkörösen visszük fel a tésztára. A harmadik tölcsérbe sárgabarack- vagy szilvalekvárt töltünk, és az előbbi módon felvisszük ezt is. Ezt addig ismételjük, amíg a tésztakorong meg nem telik teljesen. Mikor ezzel készen vagyunk, az előzőleg már kiszúrt tésztát ráhelyezzük a karácsonyfaformákkal együtt, és megkenjük egy egész tojással. Félretesszük pihenni fél órára, majd mikor megszáradt, még egyszer átkenjük. Szobahőmérsékleten 30-40 percig kelesztjük, majd 160-180 fokon kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

VAJAS APRÓSÜTEMÉNY
Hozzávalók kb. 70 darab süteményhez: 25 dkg vaj, 36 dkg Graham liszt, 20 dkg barna cukor, két tojás, egy teáskanál fahéj, egy kávéskanál sütőpor, egy kevés tej az aprósütemény bekenéséhez, mandula és kandírozott gyümölcsdarabok a díszítéshez

Elkészítése: A hideg vajat mogyorónyi darabokra morzsolva keverjük a liszthez, majd a tojások a cukor és a fahéj hozzáadásával gyúrjuk az egészet sima tésztává. Pihentessük egész éjszaka. Másnap dolgozzuk bele a tésztába a sütőport, majd nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra. Egyszerű formák segítségével szaggassunk belőle kicsi kekszeket és rakosgassuk őket kizsírozott tepsibe. Kenjük be mindegyiknek a tetejét tejjel, szórjunk rá némi mandulát és kandírozott gyümölcsdarabokat.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 percig kell sütni. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.

VANÍLIÁS KIFLI
Hozzávalók: 140 g vaj vagy margarin, 100 g cukor, 1 vaníliarúd, 2 tojássárgája, 200 g liszt, 100 g hámozott és darált mandula, 1 evőkanál kristálycukor és 1 evőkanál porcukor a beforgatáshoz

Elkészítése: A zsiradékot keverjük habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. A vanília rudat hosszában hasítsuk fel, a rúd belsejét kaparjuk a tésztára. Majd adjuk hozzá a tojássárgáját, és az egészet keverjük krémes masszává. Keverjük bele a lisztet és a mandulát, majd tegyük az egészet 1 órára hideg helyre. Pihentetés után a tésztából formázzunk kifliket. Sütés után a kifliket még melegen forogassuk bele a megmaradt vaníliába és porcukorba.