Karácsonyra - Édességek 03.
KARÁCSONYI PUDING (CHRISTMAS PUDDING)
Hozzávalók: 20 dkg mazsola, 20 dkg datolya, 2 evőkanál mandulaforgács, 10 dkg margarin, 3 dl liszt, 1 mokkáskanál só, fél-fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg, szegfűbors, fahéj és szerecsendió, 1,2 dl barna cukor, 1 alma, 6 tojás, 1-1 narancs és citrom leve, 1,2 dl tejföl, 7 dl zsemlemorzsa, 1 dl brandy, 40 dkg ribizli
Elkészítése: Vajazzon ki egy kuglófformát. Keverőtálban forgassa össze a mazsolát, az apróra vagdalt datolyát, a szárazon megpirított mandulaforgácsot, a ribizlit és a margarint. Hintse meg 0,6 dl liszttel. Hagyja állni 15 percet, majd adja hozzá a fűszerekkel elkevert maradék lisztet. Tegye bele a tojások cukorral habosra kevert sárgáját, és a reszelt almát. Fakanállal alaposan keverje össze. Dolgozza össze a gyümölcslevekkel elegyített tejföllel is, majd folyamatos keverés mellett annyi zsemlemorzsát adjon hozzá, hogy nokedli sűrűségű keveréket kapjon. Végül forgassa bele óvatosan a tojások keményre felvert habját. Simítsa bele a keveréket a formába, majd a formát tegye gyöngyözve forró víz fölé. Jól takarja le, és így főzze a pudingot 4-5 óra alatt készre. Hagyja a formában teljesen kihűlni, majd tálra borítva kínálja. Díszítheti vaníliás cukorral felvert habbal is.
KARÁCSONYI STOLLNI
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dkg só, 15 dkg porcukor, fél liter langyos tej, 30 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg élesztő, 20 dkg mazsola, 50 dkg gorombára vágott dió, 30 dkg kis kockára vágott, cukrozott narancshéj, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: Az élesztőt a langyos tejben 4-5 dkg cukorral elkeverjük. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejben felolvasztott élesztőt, a porcukrot, sót és simára eldolgozzuk. Negyedórai pihentetés után beledolgozzuk a tésztába a 20 dkg mazsolát, az 50 dkg diót, 30 dkg cukrozott narancshéjat, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot. Ezután fél kilós darabokra osztjuk és 20 centis rudakat sodrunk, amiket kissé lelapítunk. Egy órát meleg helyen kelesztjük, majd 180 fokon (5-6-os fokozat) fél óráig sütjük. Sütés után forró vajjal bőven lekenjük, és vaníliás cukorral vastagon megszórjuk.
Másnap fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen sokáig eltartható. Valódi ínyencség.
KARÁCSONYI SÜTEMÉNY 01.
Hozzávalók: Vaj 14 dkg, zsír 10 dkg, cukor 15 dkg, citromhéj 1/2 db, liszt 35 dkg, mandula 5 dkg
Elkészítése: A vajat, zsírt és a cukrot habosra keverjük, adunk bele fél citrom reszelt héját, kis vaníliát, és a 35 dkg liszttel összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, hosszúra vágott mandulával meghintjük, szeletekre vágjuk, és szép világosra megsütjük.
KARÁCSONYI SÜTEMÉNY 02.
Sütési idő: 15-20 perc 200 fokon
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 20 dkg darált dió, 25 dkg liszt, 3 kiskanál sütőpor, 25 dkg porcukor, 2 kávéskanál őrölt kávé, 3 evőkanál konyak, 2-3 evőkanál víz, dióbél a díszítéshez, sötét csokimáz, bonbon, cukorka, marcipán, baracklekvár
Elkészítése: A margarint habosra keverjük, majd a cukrot, a vaníliás cukrot, sót és a tojást hozzáadjuk. Beletesszük az őrölt diót, majd apránként a sütőporral elkevert lisztet. Egy tepsit kizsírozunk, a tésztát rásimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Időközben a porcukorból, őrölt kávéból, a konyakból és a vízből mázat kavarunk. A kész süteményt még forrón négyzetekre vagy háromszögekre vágjuk. A háromszögekre vagy dióbelet ragasztunk, vagy bevonjuk cukormázzal.
Felmelegítjük a sötét csokoládét. Egy keveset nyomózacskóba teszünk belőle és csíkokat nyomunk vele a még nedves mázra. Gyufaszállal vonalat húzunk a csúcs irányába, mellette pedig lefelé. A “fenyőfákat” apró cukorkákkal díszítjük.
A “csomagocskákhoz” a négyzet alakú tésztákat felmelegített lekvárral, majd cukormázzal vonjuk be és megszárítjuk. A marcipánmasszát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és a “csomagocskákat” átkötjük vele.
KARÁCSONYI SÜTEMÉNY SÜTŐTÖKBŐL
Hozzávalók: 2 dl salátaöntet, 1 csomag tortapor keverék, 480 g sütőtök, 3 tojás, a díszítéshez porcukor, vaníliamáz, piros és zöld gumicukorkák fölszeletelve
Elkészítése: Keverjük össze az első négy hozzávalót turmixgéppel, közepes gyorsasággal. Öntsük egy 25x40 cm-es kizsírozott tepsibe. 180 fokos sütőben süssük 18-20 percig, amíg a tészta széle el nem válik a tepsi oldalától. Ha kihűl, szórjuk meg porcukorral. Díszíthetjük vaníliamázzal és gumicukorkákkal.
KIADÓS MÉZES PUSZEDLI
Hozzávalók: 1 kg liszt, fél kg méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál baracklekvár, 4 tojássárgája, 2 dkg szalalkáli, 1 teáskanál szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva), 20 dkg margarin, mézeskalács-fűszerkeverék, vagy ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, citromhéj
Elkészítése: Gyúrja össze a hozzávalókat, majd tegye 2-3 napra hűtőbe. Sütés előtt nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi vastagra. Szaggassa ki a különböző formákat, majd forró, 200 C fokos sütőben süsse 8-10 percig. Már rögtön sütés után puha és fogyasztható, pléhdobozban pedig nagyon hosszú ideig eláll.
KÓKUSZOS GÖMBÖK
Hozzávalók 40 darabhoz: 20 dkg finomliszt 1 csapott kiskanál sütőpor 12 dkg vaj vagy margarin 7 dkg porcukor 1 tojás 20 dkg kókuszreszelék
A nyújtáshoz: liszt
A tetejére: méz
Elkészítése: A lisztet a sütőporral elkeverjük és a margarinnal, vagy vajjal elmorzsoljuk. A cukrot, a tojást és 10 deka kókuszreszeléket belekeverjük, és közepesen kemény tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tésztát elfelezzük, és belisztezett deszkán két hengerré formáljuk, ezeket 20-20 egyforma korongra szeljük, amikből golyókat gömbölyítünk. Tepsire rakosgatjuk, és 170°C-ra előmelegített sütőben negyedóra alatt világosbarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A maradék kókuszreszeléket egy tányérba szórjuk. A gömbök egyik oldalát először a mézbe, majd a kókuszba nyomjuk.
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
MADÁRTEJ
Hozzávalók: 1 l tej, 12 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 6 db tojás, 1 evőkanál liszt
Elkészítése: A tejet vaníliás cukorral fölforraljuk. A tojások fehérjét a sárgájától szétválasztjuk. A fehérjékből 2 dkg cukorral kemény habot verünk. Evőkanállal galuskákat formázunk belőle, és a tejben kifőzzük. Közben megfordítjuk. Ha kész, kiszedjük a galuskákat, s hidegre tesszük. A tejet leszűrjük, majd ismét föltesszük forrni. Közben a hat tojássárgáját 10 dkg kristálycukorral habosra keverjük, végül hozzáadjuk a lisztet. Állandó keverés közben a forró tejbe csurgatjuk. Hagyjuk besűrűsödni. Fölforralni nem szabad. Átöntjük egy porcelántálba, beleszórjuk a forrázott mazsolát. Kihűtjük, és a habgaluskákkal tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
MANDULÁS-FENYŐMAGOS KIFLICSKÉK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 15 dkg hámozott mandula 12 dkg porcukor 1 tojásfehérje a tetejére: tojásfehérje 10 dkg fenyőmag a hintéshez: porcukor
Elkészítése: A mandulát nagyon finomra daráljuk, majd a porcukorral és a tojásfehérjével összekeverjük. A tésztából rudat formálunk, amit vékony szeletekre vágunk. A szeletkékből kifliket alakítunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. A tetejüket felvert tojásfehérjével megkenegetjük, a fenyőmaggal megszórjuk. 150°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Mielőtt tálra raknánk, porcukorral meghintjük.
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
MANDULÁS FIGURÁK
Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor 1 csomag vaníliáscukor2 tojássárgája45 dkg finomliszt, só 2-3 evőkanál hideg víz a tetejére: 1 tojássárgája a díszítéshez: szórócukor, szeletelt mandula apró fenyőmagok
Elkészítése: A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. A lisztet egy csipetnyi sóval ízesítjük, és a vízzel együtt a vajas alapba dolgozzuk. A tésztát fóliával letakarjuk és kb. 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Közben a sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A tésztát belisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk, és különféle formákkal kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és a tojássárgájával megkenegetjük. A cukrokkal, a mandulával vagy a fenyőmaggal megszórjuk, majd 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc
MANDULÁS KUGLÓF
Hozzávalók: 2 db tojás, 35 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 4 dkg vaníliás pudingpor, 7 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, 10 dkg vágott, pirított mandula, 6 dkg darált, pörkölt mandula, csipet sütőpor
Elkészítése: 35 dkg vajat 30 dkg porcukorral kikeverünk. Állandó keverés mellet egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat. Habosra keverjük. Óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a darált mandulát. Sütőformában 180°C-on 50 percig sütjük, majd a formából kiborítjuk. 1-2 órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a mandulás krémet: 3 dl tejből, 4 dkg vaníliás pudingporból és 7 dkg cukorból vaníliakrémet főzünk. A tűzről levéve belekeverjük a darált, pirított mandulát. Kihűtjük, és a 35 dkg vaj hozzáadásával habosra keverjük. A négybe vágott kuglófot a krémmel betöltjük. Kívül is bekenjük, és betakarjuk a pörkölt, vágott mandulával.
Elkészítési idő: 55 perc
MARCIPÁNOS TALLÉR
(DEMELS BÉCSI CUKRÁSZAT)
Hozzávalók: 350 g liszt, 250 g vaj, 2 tojássárgája, 120 g porcukor, 20 g kakaó, 500 g marcipánmassza, 250 g porcukor (összegyúrni a marcipánnal), nutella, baracklekvár
Elkészítése: A porcukrot, vajat, sárgáját gyúrjuk össze, tegyük hozzá a kakaót is. Nyújtsuk ki a tésztát, kerek formával szúrjuk ki, 160 fokon 14 percig süssük a tallérokat. A kekszeket Nutellával ragasszuk össze. A marcipánmasszát gyúrjuk össze a porcukorral, nyújtsuk ki, és ugyanazzal a formával, mint amivel a kekszeket is készítettük, szúrjuk ki. A már összeragasztott kekszek tetejét vékonyan kenjük be sárgabaracklekvárral, és fedjük be a marcipántallérokkal.
MÁKOS GUBA 01.
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 dkg só
Elkészítése: Az élesztőt, 2 dl langyos tejet és megfelelő mennyiségű lisztet összekeverve, kovászt készítünk, és meleg helyen kelesztjük. A deszkára vagy tálba kimérünk 60 dkg lisztet, és beletesszük a megkelt kovászt. A tésztát megfelelő mennyiségű langyos tejjel, sóval jól eldolgozzuk. Ha elválik a táltól, akkor jó. A tésztát - amely se túl kemény, se túl lágy ne legyen - lisztezett tálba tesszük, és ruhával letakarva, langyos helyen kb. egy óra hosszat kelni hagyjuk. A tésztát hosszúra kinyújtjuk, kígyóformába összesodorva tepsibe rakjuk, és szép világos színűre sütjük. A ki-sült tésztát apró kockákra összedaraboljuk, tálba tesszük, és forró vízzel vagy vaníliás tejjel leöntjük. A vízben, ill. tejben csak addig hagyjuk, amíg puhulni nem kezd a tészta. Lábasba szedjük, mézet, illetve őrölt mákot teszünk rá, ízlés szerint, és az egészet összerázzuk.
MÁKOS GUBA 02.
Ez a felvidékről származó édesség, melyet arrafelé bobajkának hívnak, eredetileg úgy készült, hogy élesztős kalácstésztát kevertek, azt megkelesztették, majd lisztezett deszkán nudlikat sodortak belőle.
Hozzávalók 6 személyre: 12 szikkadt kifli, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg mák, 12 dkg cukor, 1 dl méz, 5 dkg vaj
Elkészítése: Zsírral kikent tepsiben megsütötték, s a sütőből kivéve sós vízzel leforrázták – hogy megpuhuljon, de ne ázzon el –, a vizet leszűrték róla, kevés forró zsírba forgatták. Megszórták cukrozott mákkal, vagy elkeverték mézes tejben megfőtt mákkal és így tálalták. Kevésbé bonyolult, ha karikára vágott szikkadt kiflit használunk, amit mély tálba helyezve leöntünk a vaníliás cukorral felforralt tejjel és egy-két percig lefedve tartunk. Egy lábasban felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a kiflit, megszórjuk a cukorral elkevert darált mákkal, s az egészet összerázzuk. De készíthetjük úgy is, hogy a leforrázott kifliből lerakunk egy sort a kivajazott tűzálló tálba, meghintjük cukrozott mákkal, mézet és egy kis olvasztott vajat csepegtetünk rá, s az egészet addig rétegezzük, míg tart a hozzávalókból. Előmelegített, forró sütőben jól átforrósítjuk.
MÁZAS MÉZESEK
Hozzávalók: 25 dkg kissé meglangyosított méz, 50 dkg finomliszt, 15 dkg kristálycukor, 3 dkg őrölt fűszer (szegfűszeg, fahéj, szerecsendió-virág és ánizs vegyesen), 2 dkg szalalkáli, 2 evőkanál tej, késhegynyi szódabikarbóna, 3 tojássárgája, 1 tojás, 5 dkg olvasztott margarin, a nyújtáshoz: liszt,
A tetejére: 2 tojássárgája, a díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg finom porcukor, 2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményítő, mandula, dió
Elkészítése: A tésztához valókat jó alaposan összegyúrjuk, cipókat formálunk belőle és néhány napra hideg helyre – hűtőszekrénybe, erkélyre – tesszük pihenni. Felhasználáskor jól átgyúrjuk, majd belisztezett deszkán 4 milliméter vastagra nyújtjuk. Ezután különböző formákkal kiszúrjuk, vagy kartonpapírral rajzolt és kivágott figurákat fektetünk a tésztára, és kis késsel körbevágjuk. A tetejüket dióval, mandulával díszíthetjük. Ezután beolajozott sütőlemezre, egymástól kétujjnyi távolságra fektetjük, és előmelegített sütőben (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) megsütjük. (Mindenképpen süssünk próbát, hogy meggyőződjünk róla, elég kemény-e a tészta. Ha nem, egy kevés lisztet kell belegyúrni.) A tetejüket még melegen, simára kevert tojás-sárgájával megkenjük, ettől lesznek szép fényesek. A díszítéshez a tojásfehérjébe felváltva átszitált porcukrot és rizslisztet (amit étkezési keményítővel is lehet helyettesíteni) keverünk. Akkor jó, ha egészen sűrű, folyós masszát kapunk. Zsírpapírból féltenyérnyi, derékszögű, egyenlőszárú háromszögeket vágunk, és kis zacskókká tekerjük. A díszítőmasszát ebbe töltjük, a csücskét levágjuk, s az így keletkezett apró lyukon kinyomva, a sűrű cukros mázzal díszítjük a figurákat. Úgy használjuk, mint a ceruzát, vigyázva, nehogy a cukorfonál elszakadjon.
MÉZESKALÁCS
Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg méz, 25 dkg cukor, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 3 dkg margarin, 2 dl tej, 2 dkg szalalkáli, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, ízlés szerint további mézeskalácsfűszer, pl.: szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardámom, stb.
Elkészítése: Melegítse fel 1 dl vízzel a cukrot és a mézet, keverje addig, míg a cukor elolvad. A tűzről levéve is kevergesse meg többször. Keverje hozzá a liszthez a sütőport és a fűszereket, majd a kihűlt cukor-méz szirupot morzsolja el vele. Ezután adja hozzá a margarint, a 3 tojás sárgáját, és végül pedig a tejben megfuttatott szalalkálit.
Gyúrja össze alaposan és pihentesse lefedve egy éjszakán át. Sütés előtt lisztezett gyúródeszkán nyújtsa kb. fél centi vastagra, majd szaggassa ki a formákat. Tegye a süteményeket kivajazott-lisztezett tepsibe, és előmelegített, forró (200C fokos) sütőben süsse 10-12 percig.
Ha kihűlt, 1 tojásfehérjéből vert kemény habhoz adjon hozzá 25 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, és ezzel a mázzal kenje meg a sütemények tetejét, majd tárolja jól záródó dobozban.
MÉZES-RECEPT
Hozzávalók: 45 dkg sima liszt, 25 dkg szitált porcukor, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, reszelt citromhéj, szódabikarbóna, 3 egész tojás, 15 dkg méz
Elkészítése: A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, utoljára a tojást és a mézet.
Kilisztezett edénybe tesszük, és legalább egy napig állni hagyjuk. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojássárgájával megkenjük, díszítjük.
Előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük.
Sütés után porcukros tojáshabbal mintákat készíthetünk rá, majd langyos sütőben szárítsunk rajta egy kicsit.
Néhány nap szükséges a süti puhulásához, idejében készítsük el karácsony előtt.
Alkalmas karácsonyfadísznek is.
MIKULÁSCSIZMA
Hozzávalók: 7 dkg egész mogyoró, 2 dl tejszín, 1 liter csokoládéfagylalt téglalap alakú dobozban, néhány darab keksz
Előkészítés: A kistányérunk és a fagylaltos doboz nagyságához igazítva elkészítünk egy kb. 12 cm magas, csizma alakú papírsablont.
Elkészítése: A mogyoró felét durvára összevágjuk, a tejszínt kemény habbá verjük. A fagylaltból a sablon és egy éles kés segítségével négy csizmát vágunk ki, majd a tányérra rakjuk. (A fagylaltot először a rövidebbik oldalával párhuzamosan ketté, majd vízszintesen is kettévágjuk, azaz négy darab kb. 9x12 cm nagyságú téglalapot készítünk.)
A csizma tetejét, mint egy prémcsík, gazdagon bevonjuk tejszínhabbal. A maradék mogyorót és a kekszeket a tejszínhab felett szétosztjuk, mintha ajándék lenne a csizmában. A vágott mogyorót a csizma köré szórjuk.
MINI ÁLLATKERT
Hozzávalók:
Az omlós tésztához: 20 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 12 dkg hideg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só
A díszítéshez: darált dió, pirított, vágott mogyoró, szezámmag, mazsola, szárított gyümölcs, vágott pisztácia, kókuszreszelék, csokoládé-bevonat, porcukor
Elkészítése: A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot gyúródeszkára halmozzuk, közepére mélyedést nyomunk, ebbe helyezzük a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a sót, a darabkákra tördelt vajat, és az egészet szilárd tésztává gyúrjuk. Cipóvá alakítjuk, majd fóliába csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 175°C-ra (közepes hőre) állítjuk. A hideg tésztát lisztezett deszkán fél centis vastagságúra kinyújtjuk, és a formákkal kiszúrjuk. A kiszúrt figurákat sütőpapírral bélelt sütőlemezen elhelyezzük. Kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fontos: még melegen mindegyik figurába kötőtűvel lyukat szúrunk, hogy fel lehessen akasztani szalaggal a fára. Ugyancsak még melegen a figurákat a díszítéshez felsorolt anyagokkal fantáziánk szerint díszítjük. A díszítést porcukor mázzal rögzítjük.
MOGYORÓS GYERTYÁCSKÁK
Hozzávalók 4 db-hoz: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 kiskanál kakaópor, 4 evőkanál liszt, 10 dkg mogyorókrém (Nutella)
Máz: 1 citrom leve, 8-10 dkg porcukor
Díszítés: 2 aszalt füge, 4 szem hámozott mandula.
Tálalás: Vegyesgyümölcs-befőtt vagy gyümölcs-saláta
Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral és a kakaóporral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kisujjnyi vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 15-16 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve lisztezett deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát hűlni hagyjuk. Ezután 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis korongokat vágunk ki belőle, és egyenként mogyorókrémmel megkenve 6-8 db-ot egymás tetejére rakosgatunk.
A mázhoz a citromlevet annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk. Ebből 1-2 evőkanálnyit a “gyertyák” tetejét olya módon simítunk el, hogy akárcsak a viasz, körben lecsorogjon róla. Aszalt fügéből és mandulából “lángot” formálunk a tetejére. Befőttel vagy gyümölcssalátával kínáljuk, amit pár csepp rummal, vagy illatos likőrrel kicsit megbolondítunk.
MOSZKAUER
(különleges karácsonyi sütemény)
Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejszín, 5 dkg apróra vágott aszalt, cukrozott gyümölcs (narancshéj, mazsola, szilva)
Elkészítése: Összekeverjük a hozzávalókat, majd gőzfürdőn forrásig hevítjük, miközben kevergetjük, majd hűlni hagyjuk. Zsírozott, lisztezett lemezen kis halmokat rakunk, amiket lelapítgatunk. 210 fokos gőzmentes sütőben 8 perc alatt készre sütjük. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar barnul, hiszen ez az édesség néhány milliméter vastagságú. Miután kihűltek a lapocskák, felolvasztunk egy kevés csokoládét, étolajat teszünk hozzá, és a lapocskákat egyenként belemártogatjuk úgy, hogy a sütőlappal érintkezett felületét tesszük bele a csokiba, majd megfordítva zsírpapírra helyezzük. Kihűlés után tálalható.
MÜZLIS MUFFIN
Hozzávalók: 4 tojás, 40 dkg barnacukor, 4 dl vörösbor, 40 dkg liszt, csipet sütőpor, 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 20 dkg müzli, 40 dkg magozott aszalt szilva, vaj (a formák kikenéséhez), 3 dl étolaj
Elkészítése: 2 egész muffinformát használunk, melyből 24 db muffint kapunk. Az egész tojásokat és a 40 dkg barnacukrot habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntünk 3 dl étolajat és 4 dl vörösbort. Belekeverjük a lisztet és a csipetnyi sütőport, ízesítjük a mézeskalács-fűszerkeverékkel. A masszához hozzádolgozzuk a müzlit és az aszalt szilvát. 6-8 órát hűtőben pihentetjük. Kétszer-háromszor átkeverjük. Végül a formákat kivajazzuk, beletöltjük a masszát, majd 180°C-on 30 percet sütjük.
Elkészítési idő: 50 perc
NAGYMAMA GESZTENYÉS TEKERCSE
Hozzávalók: 25 dkg keksz, 18 dkg margarin, 10 dkg cukor, 0,5 dl rum, 1 evőkanál kókuszreszelék, 1 kiskanál kakaó
A krémhez: 25 dkg gesztenyepüré, 12 dkg margarin, 10 dkg cukor, 0,2 dl rum, 1 kiskanál kókuszreszelék
A tetejére: 7 dkg tortabevonó étcsokoládé
Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel és a kakaóval, majd félretesszük. Elkészítjük a krémet: a gesztenyepürét burgonyanyomón átnyomjuk, és jól összedolgozzuk a margarinnal, a cukorral, a rummal és a kókuszreszelékkel. Bevizezünk egy tiszta konyharuhát és kiterítjük. Rátesszük a kekszes massza felét, és vízbe mártott késsel 20x15 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a gesztenyetöltelék felét.
Ezután a konyharuha segítségével feltekerjük.
Ugyanúgy készítjük el a másik tekercset is. Rövid hűtés után olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a hűtőben jól megdermesztjük.
Hosszú ideig eláll.
NAGYMAMA SZELET
Hozzávalók: 1 tojás, 3 dkg zsír, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 15 dkg cukor, 45 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütő-por, 1.5 kg alma, 25 dkg dióbél, 30 dkg baracklekvár, porcukor, vaníliás porcukor
Elkészítése: A tojást a zsírral, mézzel, tejjel és cukorral jénai tálban, vízgőzön állandóan keverve (kb. 10 percig) felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez, és gyorsan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tepsi hátoldalára fektetjük, és közép meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Az egyik lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, rátesszük az alma-tölteléket, erre a második tésztalapot, és tiszta ruhával letakarjuk. Kb. 20 perc múlva szeleteljük. Az almatöltelék készítése: a reszelt almát megpároljuk. Mi-előtt levesszük a tűzről, belekeverjük a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük. Ha szükséges, még cukrot is adhatunk hozzá. Melegen kenjük a tésztalapok közé.
NARANCSOS KOSZORÚ
Hozzávalók 20 szelethez: 200 g lágy vaj, 170 g cukor, 3 tojás, 1 csipet só, 1-1 teáskanál reszelt citrom- és narancshéj, 3 evőkanál citromlé, 180 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 8 evőkanál narancslé, zsemlemorzsa a formához
A mázhoz: 120 g porcukor, 30 g kockára vágott cukrozott narancshéj (én a reszelt héjat szoktam cukorral keverni)
Elkészítése: A vajat, a cukrot és a sót habosra keverjük, a tojásokat egyenként hozzáadjuk. Belekeverjük a reszelt citrom- és narancshéjat, valamint 2 evőkanál citromlevet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd 7 evőkanál narancslevet és a vajas keveréket váltakozva belekeverjük.
A tésztának akkor megfelelő az állaga, ha erősen rátapad a belemártott kanálra. A sütőformát kivajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk, a tésztát beleöntjük és elsimítjuk. A süteményt az előmelegített sütő közepén (villanysütő 175 C, gázsütő: 2-3. fokozat) világosra sütjük (kb. 45 perc). Akkor sült meg, ha egy tűt mélyen beleszúrunk, s az nem ragad. 10 percig hűlni hagyjuk.
A mázhoz a porcukrot 1-1 evőkanál citrom- és narancslével elkeverjük. A süteményt egy rácsra borítjuk, még melegen ráöntjük a mázat, és megszórjuk a cukrozott narancshéjjal. Hűvös helyen, egy ráborított tál alatt akár egy hétig is eláll.
Fagyasztva 6 hónapig tartható.
NÉMET KARÁCSONYI SÜTEMÉNY (STOLLEN)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg porcukor, 1 egész tojás + 2 sárgája, 1 mokkáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 20 dkg mazsola, 15 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs, fél citrom reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítése: Egy evőkanál lisztet, a szétmorzsolt élesztőt és egy teáskanál cukrot belekeverek a langyos tejbe, és az edényt letakarva felfuttatom. Közben a tojásokat a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral jól kikeverem, közben az olvasztott vajat is hozzákeverem. (Ügyelek arra, hogy a vaj már ne legyen meleg.) Ezután hozzáadom a felfutott kovászt és a lisztet. Addig keverem, amíg habos, egynemű masszát nem kapok. Mély tálba öntöm, tetejét liszttel meghintem és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára teszem, dupla nagyságúra kinyújtom, és egyenletesen rászórom a mazsolát, meg a cukrozott gyümölcsöt. A tésztát egymásra hajtom, majd hosszúkás, keskeny tepsibe gyömöszölöm úgy, hogy az csak a tepsi háromnegyedéig érjen. A tepsiben még pihentetem fél órát, majd előmelegített, közepesen meleg sütőbe téve, közepes lángon megsütöm. Porcukorral kevert vaníliás cukorba forgatom és follpackba csomagolva száraz, hűvös helyen tartom. Három hétig biztosan eláll. Vékony szeletekre vágva kínálom teához vagy kávéhoz, gyerekeknek kakaóhoz.
ÖRMÉNY DIÓS KIFLI
Hozzávalók: 25 dkg olvasztott vaj/margarin, 50 dkg finomliszt, 1/2 vizespohár cukor (1 dl), 1/2 pohárka (kb. 1/2 dl) rum, esetleg a liszttől függően egy picinkével több. 25 dkg darált dió, 2 csipetnyi szódabikarbóna + vaníliás porcukor a “hempergetéshez” (s ha nagyon nagy a kedve és sok az ideje valakinek, akkor forró mártogatós csoki-massza is)
Elkészítése: Az összes hozzávalót beleöntjük egy mély tálba, s összegyúrjuk, amennyire sikerül. Nehezen formálható, törékeny massza lesz az eredmény, de ez ne szegje kedvét senkinek, mert miközben picike, fél kisujjnyi kifliket formálunk belőle, a kéz-melegtől “kezesebbé” válik a kezelhetetlennek tűnő tésztaszerűség.
Amikor végeztünk a több száz kifli megformázásával, s elhelyezésükkel, a sütőpapírral bélelt tepsikben - ne tegyük túl közel egymáshoz a kiflicskéket! - , már küldhetjük is őket az előmelegített, jó forró sütőbe, ahol éppen csak addig sütögetjük a kifliket, amíg jól megdagadnak, s szép, halvány zsemleszínűvé válnak. Akkor hopp, már ki is lehet venni a rumtól enyhén illatozó sütiket, s még azon melegében meg kell őkelméket hempergetni jó vaníliás porcukorban.
Frissiben még nem igazán finom ez az örmény kifli, de amint kihűlt! Amint kihűlt, el kell dugni legalább a felét, hogy maradjon arra az alkalomra is, ami miatt megsütöttük.
(Ha van kedve valakinek cifrázni, szépíteni, akkor a kiflik egyik felét mártsa meg forró, rumos csoki mártásban, de ez esetben nem kell előtte vaníliás cukorban megforgatni a sütiket, hanem utólag, egyenként, a csoki megszáradása után. Mi ezt általában elmulasztjuk..., mármint a csokiba mártogatást.)
Műanyag v. fémdobozban tárolva hosszú ideig is friss, élvezhető marad ez az édesség.
Elkészítési idő: összeállítás kb. 2 perc, formázás kb. 1/2 - 3/4 óra, sütés tepsinként 5-8 perc