Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Karácsonyra - Bejglik, kalácsok


BEJGLIK

DIÓS-MÁKOS BEJGLI 01.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj (vagy 25 dkg vaj, 20 dkg libazsír), 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg cukor, só, 4 dl tej

Elkészítése: A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának keménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva rövid ideig pihenni hagyjuk, utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk. Ezután a tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, ugyanilyen vastagon megkenjük dió- vagy máktöltelékkel, összesodorjuk, tepsire helyezzük, megfelelő távolságra egymástól, mindegyiket három helyen megszurkáljuk. Egy egész tojást, egy sárgáját felverünk, a tésztát megkenjük, meleg helyen száradni hagyjuk, újból megkenjük, és hidegen újból megszárítjuk. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük, szép márványosnak, repedezettnek kell lennie. 
Diótöltelék: 2 dl vizet vagy tejet 30 dkg cukorral felforralunk, és 40 dkg darált dióra öntjük, jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát, egy kevés törött fahéjat és reszelt citromhéjat vegyítünk hozzá. Ha a töltelék egy kissé puha volna, egy kevés morzsát teszünk bele.
Máktöltelék: 2.5 dl vizet felforralunk 30 dkg cukorral, és 40 dkg darált mákra öntjük, majd jól összekeverjük. Ezután ízesítjük reszelt citromhéjjal, törött fahéjjal, törött szegfűszeggel, adhatunk hozzá mazsolaszőlőt (egy-egy evőkanál mézet, mind a dió-, mind a máktöltelékbe is, de akkor kevesebb cukrot teszünk bele).
A tölteléket 3-3 részre osztva hidegen kenjük a tésztára.

DIÓS-MÁKOS BEJGLI 02.
Hozzávalók:
A tésztához: 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; a diótöltelékhez: 30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt;
A máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán négy darabra vágva nagyon vékonyra nyújtom és felkenem rá a tölteléket. Szorosan összetekerem, majd a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól három cm távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket és félórai várakozás után az előmelegített forró sütőben, szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt és follpackba vagy alufóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe. Akár kora ősszel is el lehet készíteni, mert a mélyhűtőben hónapokig eláll. A fagyasztóból kivéve, egy-két óra múlva fogyasztható. (A karácsonyi hajsza idején megspórolhatjuk a bejgli sütést!)

DIÓS-MÁKOS BEJGLI 03.
Tészta: 1,5 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 tojás + 1 a kenéshez, fél kg finomliszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 1 csipet só
Diótöltelék: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, fél dl tej, 5 dkg mazsola, 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával), fél csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál zsemlemorzsa
Máktöltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 1 dl víz, 1 citrom leve és reszelt héja, 5 dkg mazsola, 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával)

Elkészítése: A tésztát érdemes a sütés előtti este elkészíteni. Langyosítsa meg a tejfölt és morzsolja el benne az élesztőt. Takarja le tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyja állni, amíg az egész habos lesz (felfut).
A vajat/margarint morzsolja el a liszttel, keverje hozzá a porcukrot és a sót, majd adja hozzá a tojást és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat gyorsan gyúrja össze, hogy a vaj még ne olvadjon meg a kézmelegtől.
Formáljon négy cipót, és műanyag fóliába csomagolva tegye egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap a 2x5 dkg mazsolát áztassa be a 2x 3cl rumba. A diótöltelékhez forralja fel a tejet, keverje el benne a porcukrot és a vaníliáscukrot.
Húzza félre a tűzről, öntse bele a diót, a zsemlemorzsát és a fél adag áztatott mazsolát, keverje össze és hagyja kihűlni.
A máktöltelékhez 1 dl vízben keverje el a porcukrot, forralja fel, majd szórja bele a mákot. Keverje el, a tűzről lehúzva adja hozzá a másik fél adag mazsolát, a citromlevet és a reszelt héját, majd hagyja kihűlni.
Válassza szét a kenésre szánt tojás fehérjét a sárgájától.
Vegyen elő egy cipót a hűtőből, lazán gyúrja át, lisztezett deszkán nyújtsa ki kb. fél centi vastag téglalappá. A hosszabb széleken 2-2 centit szabadon hagyva simítsa el a tésztán a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen hajtsa vissza a töltelékre a tésztát - ez lesz a bejgli vége, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki. A hosszabbik szélen kezdve lazán tekerje fel a tésztát, majd fektesse sütőpapírral bélelt tepsire.
Hasonló módon nyújtsa ki és töltse meg a másik három cipót is, egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel. Ezeket is fektesse a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tetejüket kenje meg tojássárgával, és langyos helyen pihentesse addig, amíg a tojássárgája meg nem szikkad (kb. fél óra). Ezután könnyedén kenje át a süteményeket a tojásfehérjével is, majd pihentesse további fél órát. Ettől a kétszeri kenéstől lesz márványos a sütemény teteje.
Melegítse elő a sütőt 180 fokra (gázon közepes fokozatra). A tekercsek tetejét sűrűn szurkálja meg villával vagy kötőtűvel/hústűvel, hogy szét ne repedjen. Középre helyezett sütőrácsra tett tepsiben 35-40 perc alatt süsse aranybarnára. Az első fél órában a sütőt ne nyissa ki.
A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja.
Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.
Változat: Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti.

KARÁCSONYI BEJGLI
Hozzávalók:
A tésztához: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga
A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt
A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd follpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. (Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.)

POZSONYI KIFLI ÉS DIÓS, MÁKOS BEJGLI
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 30 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipetnyi só
A diótöltelékhez: 50 dkg dió, 12 dkg kekszmorzsa, 40 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 3 dkg cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 1 dkg őrölt fahéj, 1,5 dl tej
A máktöltelékhez: 60 dkg mák, 40 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott gyümölcs, 1 dkg őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dl tej
A tészta kenéséhez: 1 tojás fehérje, és sárgája

Elkészítése: A lisztet, a vajat és a cukrot eldörzsöljük a két tenyerünk között, majd a korábban langyos tejben feloldott élesztővel, tojássárgával, csipetnyi sóval jól kidolgozzuk, és a szerint daraboljuk fel, hogy mit akarunk készíteni belőle, majd hűtőbe tesszük. Ha pozsonyi kiflit, akkor 3 dekagrammos tésztagolyókat formázunk, ha bejglit, akkor annyi kis cipót, ahány rudat készítünk.
A diótöltelékhez a cukrot a tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal felfőzzük, hozzákeverjük a darált diót, a cukrozott gyümölcsöket és az őrölt fahéjat, majd hagyjuk kihűlni. A máktöltelék ugyanígy készül.
Pozsonyi kiflinél a kis golyócskákat nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk, közepére 3 dkg tölteléket teszünk, felcsavarjuk és tiszta sütőlemezen patkó, vagy kifli alakúra formázzuk. Tetejét és oldalát tojássárgájával kenjük be, és langyos helyen kelesztjük. Amikor a tojássárga megszáradt, a kifliket tojásfehérjével is bekenjük, és most hideg helyen pihentetjük. Gőzmentes, 210-220°C-os sütőben megsütjük.
A bejglit ugyanúgy készítjük, mint a pozsonyi kiflit, csak arra figyeljünk, hogy a tészta és a töltelék súlya a bejgli rudaknál azonos legyen.

KALÁCSOK
GÖRÖG KARÁCSONYI KALÁCS (MELOMAKARÓNI)
Hozzávalók: 2 dl finomított olívaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancslé, 1 dl konyak, 75 dkg liszt, 2 mk sütőpor
Szirup: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 20 dkg méz, 100 dkg vagdalt dió, fahéj, ízlés szerint

Elkészítése: Az olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle.
Tojás nagyságú darabokra szaggatjuk, négyszögletesre nyújtjuk és összesodorjuk. Kikent tepsibe tesszük, közepes tűzön kb. 30 percig sütjük.
A vizet a mézzel, cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük.
A sziruppal leöntjük a kalácsokat, 15 percig állni hagyjuk.
Süteményes tálra szedjük, meghintjük dióval, megszórjuk fahéjjal.

HÁJAS KALÁCS
Hozzávalók: 30 dkg háj, 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, só, fehérbor, lekvár

Elkészítése: A hájat megtisztítjuk hártyáitól, húsdarálón megdaráljuk, és hideg helyre tesszük. A lisztből, a tojássárgákból, a fehérborból rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, hogy apró hólyagok keletkezzenek a tészta felületén.  Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra nyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A tésztát könyvszerűen összehajtogatjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és még kétszer hajtogatjuk, közben mindig legalább 20 percet pihentetjük. Az utolsó pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, forró késsel felvagdossuk 4 cm széles és 7 cm hosszú darabokra.  Mindegyik tésztadarabra egy diónyi lekvárt rakunk. Fél-behajtjuk, megszórjuk cukros mandulával vagy vagdalt dióval. Sütés előtt két órát pihentetjük hideg helyen.  Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

KARÁCSONYI KALÁCS
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 cs Dr.Oetker sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, kevés só, 1 ek. rum, 2 egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt mandula
Bekenésre sütés után: kevés olvasztott vaj
Beszóráshoz: kevés porcukor

Elkészítése: A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát.
Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük.
Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben.
Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.

KARÁCSONYI KALÁCS OLASZORSZÁGBÓL: PANETTONE
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 dkg élesztő, bő 1 dl langyos tej, 6 tojássárgája, 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 citrom lereszelt héja, 7,5 -7,5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 1-1 csipet só, őrölt szegfűszeg és fahéj, a kenéshez 1 tojás sárgája

Elkészítése: A lisztet beleöntjük egy tálba, és a közepébe kialakítunk egy mélyedést, amibe beleszórjuk az élesztőt, egy evőkanál cukrot, a tej felét, és addig keverjük, amíg az élesztő folyékonnyá nem válik. A kovászt lefedjük, és 30 percig hagyjuk kelni. A megmaradt cukrot, a tejet és a tojások sárgáját adjuk a tésztához.
Hozzáadjuk a feldarabolt vajat és a fűszereket is. Az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tálat leborítjuk egy ruhával, és meleg helyre téve egy óra hosszáig kelesztjük. Amíg a tészta megkel, feldaraboljuk a cukrozott gyümölcsöket. A panettonét egy kb. 20 cm átmérőjű kerek edényben sütjük meg úgy, hogy alufóliából magasított peremet készítünk (olyan lesz, mint a kályhacső), gemkapoccsal tűzzük meg. Majd a formát kizsírozzuk, és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát nyújtódeszkán kinyújtjuk, rászórjuk a feldarabolt gyümölcsöket és a mazsolát, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát beletesszük a sütőformába, majd egy ruhával letakarjuk, és még egy óráig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (gázsütőben 4-es fokozat). A sütemény tetejét kereszt alakban bevágjuk, és megkenjük a tojássárgával. A sütő alsó részére téve kb. 45 percig sütjük, és ha készen van, hagyjuk kihűlni, és megszórjuk porcukorral.