Karácsonyra - Édességek 02.
FŰSZERES MÉZESKALÁCS
Hozzávalók: 10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkáli, 1/2 kk gyömbér, szegfűszeg és fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, kevés zsemlemorzsa
Elkészítése: Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat, és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben 40 percig süssük.
PRAKTIKUS TANÁCSOK
A tészta gyúrása: Feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni, de lehet 1-2 héttel hamarabb is.
Nem szabad hűtőbe tenni sem a tésztát, sem a díszítő anyagot!
A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot.
24 óra elkeltével lesz a tészta megfelelő keménységű.
Ha házikót, vagy más formához “építő elemeket” készítünk, érdemesebb egy kicsivel keményebb tésztát gyúrni.
A tészta nyújtása: 2-3-4 mm vastagra nyújtsuk! A teljes adagból mindig csak egy szeletnyit nyújtunk, hogy elférjen a deszkán. Először mindkét oldalát lisztezzük, később csak az alját, hogy csúszkáljon a deszkán. A díszdoboz tetejét mindig vékonyabbra nyújtsuk - szinte áttetsző legyen.
Formázás: Szaggatóval, derelyevágóval, késsel, ollóval. A nagyobb darabokat sütőlapon érdemes kivágni. A darabokból lazán egymásra nyomott részek sütéskor összeállnak.
A készre sütött tészta lezárt fóliában sokáig eláll. Ha kiszárad, akkor dobozba rakva egy kis tálban vizet mellé helyezve felpuhul. A vízbe lehet egy kis fahéjat és szegfűszeget rakni.
Díszítés: Nagyobb felület befedésére hígabb mázat készítünk, így az szétfolyik, elterül, sütőben gyorsabban szárad.
GRISSINI CASALINGHI
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 20 dkg olívaolaj, 35 dkg tej, 3 dkg só, 1 cs. sütőpor/szódabikarbóna
Kenéshez 1 tojás pici tejjel
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát kb. 15 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, hosszú csíkokra vágjuk, meghengergetjük. Tetejét megkenjük a tojással, majd 220 fokon 10-12 percig sütjük.
A tésztába keverhetünk fokhagymát, fűszernövényeket, stb., max 3-5 dkg-ot ehhez a mennyiséghez.
GYÖMBÉRES-CITROMOS FIGURÁK
Hozzávalók 40 darabhoz:
A gyömbéreshez: 5,5 dl (kb. 35 dkg) finomliszt, 1 csapott kiskanál őrölt gyömbér, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, 0,5 dl olvasztott margarin, 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 1 dl méz, 1 tojás
A citromoshoz: 4 dl (kb. 25 dkg) finomliszt, 1 púpozott kiskanál sütőpor, fél mokkáskanál só, 1,5 dl olvasztott vaj, 1-1 púpozott kiskanál reszelt citrom- és narancshéj (lehet mandarin is), 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 0,5 dl (kb. 7 dkg) porcukor, 1 tojás
A nyújtáshoz: liszt,
A tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj, a mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg finom porcukor, 2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményítő, ételszínezék
A díszítéshez: tej, színes cukorkák, kókuszreszelék, pirított, szeletelt mandula, csokoládé, mazsola stb.
Elkészítése: A gyömbéres változathoz a lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat meg a szegfűszeget összekeverjük. Az olvasztott margarint kézi habverővel habosra verjük, a cukrot hozzáadjuk, és addig keverjük, míg utóbbi elolvad benne. Először a mézzel meg a tojással, majd a fűszeres liszttel dolgozzuk össze. 3 részre osztjuk, egyenként cipóvá formáljuk és follpackba csomagolva, legkevesebb 4 órára behűtjük, de akár 2 napig is tárolhatjuk, mielőtt hozzálátnánk. A citromos tésztát ugyanígy készítjük el. Sütéskor egy tésztacipót lisztezett nyújtólapon kb. 4 milliméter vastagságúra ellapítunk. Különféle, lisztbe mártott kiszúrókkal csinos kis formákat készítünk belőle, és kivajazott tepsire (sütőlapra) rakosgatjuk. Előmelegített sütőben közepesnél kisebb lánggal (150-160 °C) kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. 1-2 percnyi pihentetés után lapátkanállal tálcára átszedjük, így hagyjuk kihűlni. A többi tésztával hasonlóan járunk el. A tojásfehérjét a rizsliszttel és a porcukorral elkeverjük úgy, hogy sűrű tejfölhöz hasonló állagú legyen. Ennek 2/3-át félretesszük, a többit pedig, a festéket cseppenként hozzáadva, megszínezzük. A fehér mázból 5-6 evőkanálnyit kiveszünk, pár csepp tejjel lágyítjuk, majd ecsettel néhány sült kekszre kenjük, és dermedni hagyjuk. A többi mázat kis lyukú, sima csöves habzsákba töltjük. Akinek nincs ilyen, a masszát töltse nejlonzacskóba, és a csücskét vágja le: kész is a házi habzsák. A mázat ízlés szerint a kekszekre nyomjuk-pöttyözzük. Ha valaki nem akar bajlódni a habzsákkal, a mázat a süteményekre kiskanállal is rácsurgat hatja. A tésztát szeletelt mandulával, színes cukorkákkal stb. is díszíthetjük, de előtte vékonyan kenjük meg mázzal, hogy ezek ráragadjanak. 2-3 órán át, száradni hagyjuk. Fémdobozokban 2 hétig is eláll.
GYUFA SÜTEMÉNY
Tészta: 15 dkg lágy margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 tasak vanília cukor, fél üvegcse vanília aroma, 1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő
Máz: 10 dkg porcukor, 3-4 evőkanál víz, fél tasak erdei gyümölcs- vagy eperízű zselépor
Elkészítése: A margarint vagy vajat egy keverőedényben egy konyhai robotgéppel habosra keverjük. A cukrot, a vanília cukrot és az aromát hozzákeverjük, és addig keverjük, amíg egy sűrű masszát nem kapunk. A tojást kb. fél percig keverjük bele. A lisztet elkeverjük a keményítővel, és a masszába szitáljuk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, egyesével habzsákba töltjük. Egy, kb. 0,7 cm átmérőjű nyomófejjel 7 cm hosszú csíkokat húzunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Alsó vagy felső sütés kb. 200 fok előmelegítve, sütési idő 6 perc. A süteményt a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről.
Máz: A porcukrot és a vizet egy nagy tálban sűrű mázzá keverjük. A zseléport egy edénybe öntjük. A süteményt “fejükkel” kb. fél cm mélyen a mázba mártjuk, az alját letöröljük, majd egyből a zseléporba mártjuk. Kb. 30 percig állni hagyjuk.
GYÜMÖLCSDIÓ
Hozzávalók kb. 70 darabhoz: 3 tojás, 15 dkg barnacukor, 35 dkg Graham liszt, késhegynyi sütőpor, 15 dkg aszalt trópusi gyümölcskeverék, 15 dkg kandírozott citromhéj, egy citrom reszelt héja
A mázhoz: 4 evőkanál citromhéj, 15 dkg porcukor, színes cukorkák a díszítéshez
Elkészítése: Keverjük habosra a tojásokat cukorral, majd keverjük hozzá a lisztet és a sütőport. Aprítógépben aprítsuk fel a kandírozott citromhéjat és az aszalt gyümölcsöket, azután keverjük ezt és a reszelt citromhéjat is a tésztához. Jól dolgozzuk össze. Formáljunk kicsi golyókat a tésztából, helyezzük őket kizsírozott tepsibe, majd süssük ki 160 fokon kb. húsz perc alatt. Miután kihűltek a golyócskák, kenjük be valamennyit citromléből és porcukorból kevert mázzal és díszítsük apró, színes cukorkákkal.
GYÜMÖLCSÖS HABCSÓK
Hozzávalók: 125 g vaj v. margarin, 75 g zabpehely, 50 g cukor, 2 tojássárgája, 25 g csoki dara, 50 g durvára aprított mazsola, 75 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 100 g sötét bevonó-csoki díszítéshez
Elkészítése: 25 g vajon megpirítjuk a zabpelyhet, majd félretesszük. A maradék vajat habosra keverjük a cukorral és tojássárgákkal.
Belekeverjük a többi hozzávalót is. Olajos kanállal kis halmokat szaggatunk a sütőlemezre, és világosbarnára sütjük.
Kihűlés után ízlés szerint díszíthetjük.
HAGYOMÁNYOS KARÁCSONYI PUDING
Hozzávalók: 23 dkg sótlan vaj, 2 ek fekete melasz, 1,8 dl brandy, 2 citrom leve és reszelt héja, 2 narancs reszelt héja, 4 tojás, 23 dkg zsemlemorzsa, egyenként 23 dkg ribizli, mazsola és muskotálymazsola, 23 dkg nyers nádcukor. 8,5 dkg sima liszt, 8,5 dkg aprított, pirított mandula, 8,5 dkg aprított, pirított dió, 8,5 dkg aprított, kandírozott gyömbér, 1 nagy alma apróra vágva, 1 ek őrölt szegfűbors és szerecsendió, 1 ek őrölt szegfűszeg
Elkészítése: Kis lángon olvasszuk fel a vajat és a melaszt egy lábasban. Miután kihűlt, adjuk hozzá a brandyt, a citromlevet, a citrom- és narancshéjat és a felvert tojásokat. A maradék hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban. A tojásos masszát keverjük a száraz hozzávalókhoz. Helyezzük egy jól kizsírozott, 1 kg-os kerek pudingformába és gőzöljük 6 órán át. Hűtsük 10 percig, majd vegyük ki a formából. Burkoljuk be műanyag fóliával (folpack) és tároljuk 2 hónapig. Tálalás előtt gőzöljük újabb 1,5 órán át.
HAVAS FENYŐK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
Tészta: 30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 8 dkg finomra darált mandula, 1 mandulaízű sütőaroma.
Töltelék: 10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor
Tálalás: porcukor
Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen, legalább fél órán át, pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis fenyőformákat szórunk ki belőle. Mindegyiket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 5-6 perc alatt világossárgára sütjük.
A töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a kakaóval simára keverjük. 2-2 kihűlt fenyőkekszet a mogyorókrémmel összeragasztunk, porcukorral meghintjük. Kedvünk - és időnk - szerint cukormázzal is díszíthetjük.
HIDEG, ÜNNEPI (KARÁCSONYI) NESSELRODE* SZELET
* nevét Karl Nesselrode (1780-1862) gróf, orosz politikusról, megalkotójáról kapta. Befőzött gyümölcsöket, diót, stb. tartalmazó keverék, fagylaltokban, pudingokban, tortákban használatos.
Az ünnepi időszak a legalkalmasabb, hogy a rokonságot, a barátokat egy kávéra, néhány süteményre vendégül lássuk. Az ünnepi vigalmaknak ez a legegyszerűbb, egyszersmind legnépszerűbb módja. A gondos háziasszony előre tervez, és hűtőszekrényét még idejében Ínyenc sütemények garmadájával tölti meg. E sütemények listáján a hideg Nesselrode szelet előkelő helyet foglal el. Így azután a felszolgálás előtt a tortát csak ki kell venni a hűtőből, a karácsonyt jelképező hófehér tejszínhabbal kell megkoronázni és néhány mélyhűtött (maraschino) cseresznyével “feldobni”. Ezáltal az egész ugyanolyan kedves lesz a szemnek, mint a szájnak.
Hozzávalók: 0,5 dl felezett, mélyhűtött (maraschino) cseresznye felolvasztva és lecsepegtetve, megszárítva, 2 evőkanál konyak, 1,5 dl tej, 1 dl méz, 2 db tojás jól meghabarva. 1 db kb. 24 cm átmérőjű, kivájt Graham tortalap, 1/8 teáskanál tejsodó, 1 dl vegyes kandírozott gyümölcs, narancs- és citromhéj, 1 dl apróra vágott dió, 1 dl apróra zúzott csokoládétörmelék, 3 dl felvert tejszínhab
Elkészítése: Tegyük a cseresznyéket és a konyakot egy kis edénybe, és több órán át, hagyjuk állni, még jobb, ha egész éjszaka pihentetjük. Keverjük össze a tejet, a mézet, a habart tojásokat és a sót. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük a keveréket, míg az forrni nem kezd, és enyhén meg nem sűrűsödik. Öntsük aztán egy közepes méretű tálba, és alaposan hűtsük le. Keverjük bele a cseresznyét, a kandírozott gyümölcsöket, a diót, a csokoládédarabkákat és a behűtött tejsodót. Finoman adjuk hozzá a tejszínhabot is.
Öntsük az egészet a kivájt Graham tortalapba. Fagyasszuk addig, amíg össze nem áll. Ezután burkoljuk alumínium vagy műanyag fóliába, és tegyük vissza a mélyhűtőbe. Fagyott állapotban kínáljuk. Elvileg 8-10 adag lesz belőle, de úgy fogyasszuk, ahogy azt a derékbőségünk diktálja.
KARÁCSONYFA
Hozzávalók kb. 6 személyre:
Tészta: 1 citrom, 4 tojás, 30 dkg cukor, 1 joghurt, 1,5 dl olaj, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor
Díszítés: 25 dkg margarin + a formához, 15 dkg cukor, 2 tojás, néhány csepp zöld ételfesték, 1 kávéskanál kakaó
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk. Karácsonyfa alakú sütőformát kikenünk margarinnal, és beszórjuk liszttel. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegítjük.
Elkészítése: A tojásokat mély tálba ütjük, lazán felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és habverővel addig keverjük, amíg krémszerű lesz. A joghurtot összekeverjük az olajjal, és a masszához adjuk. Rászitáljuk a lisztet, a sütőport és belereszeljük a citrom héját. Az egészet sima tésztává kikeverjük, a formába öntjük, és a sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. A formában hűtjük ki (előző nap is elkészíthetjük).
A krémhez a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább habosítjuk. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, és sima krémmé keverjük. A krém kétharmadát megfestjük zöld ételfestékkel, ezzel bevonjuk a karácsonyfa “gallyas részét”. A maradék krém feléhez hozzátesszük a kakaót, jól összekeverjük és bevonjuk a karácsonyfa “törzsét”. A maradék natúr krémmel “feldíszítjük” a karácsonyfát. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
KARÁCSONYI COPF
Hozzávalók: 2 csomag mirelit leveles tészta, 10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dkg vaj, 3 dkg kristálycukor, 15 dkg porcukor, egy csipetnyi fahéj, zsiradék a tepsihez
Előkészítés: A töltelékhez a mazsolát, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöt apróra vágjuk, majd fahéjjal és kristálycukorral jól összekeverjük. A felengedett leveles-tésztát belisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és felolvasztott vajjal bekenjük. Két egyenlő nagy részre vágjuk és elosztjuk rajta a tölteléket. Ezután mindkét tésztalapot szorosan összecsavarjuk, és hosszában félbevágjuk. Két-két csíkot a vágott felületükkel kifordítva, a nem vágott felületükkel egymás mellé helyezünk a gyúródeszkára és “copfot” csavarunk belőle. A tésztavégeket jól összenyomkodjuk. A “copfokat” enyhén bezsírozott tepsire fektetjük, és addig hagyjuk kelni, míg 1/3-ával megemelkednek.
Elkészítése: A “copfokat” előmelegített sütőben, 200 Celsius fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ez alatt a porcukrot citromlével, és szükség szerinti vízzel összekeverve mázat készítünk. A “copfokat” a sütőből kivéve bekenjük egy kevés felmelegített citrommázzal, ezután rácson kihűtjük.
KARÁCSONYI CSEMEGE
Hozzávalók: 3,5 dl mézes Graham keksz morzsa (kb. 30 kekszből), 1/2 teáskanál só, 1 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp, 2 evőkanál habosított méz (1 tojásfehérjével melegen felvert méz), 2 evőkanál lágy vaj vagy margarin, 2 dl félédes tört csokoládé
Töltelék: 2 dl kimagozott, finomra metélt datolya, 1 dl mazsola, felaprítva, 1 dl finomra felaprított kandírozott cseresznye, 2 dl durván felaprított dió, 2 evőkanál habosított méz, 2 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp, 0,5 dl felezett, kandírozott cseresznye a díszítéshez
Elkészítése: Keverjük össze a Graham keksz morzsát a sóval. Adjuk hozzá a konyakot, és a habosított mézet. Egy mártásos edényben lassú tűzön olvasszuk meg a vajat és a csokoládédarabkákat. Finoman dolgozzuk bele a Graham morzsás keverékbe. Az így kapott keverék felét nyomkodjuk be egy kivajazott 20 x 20 x 5 cm-es tepsibe.
A töltelékhez tegyük az előkészített gyümölcsöket a konyakkal, és a habosított mézzel együtt egy mártásos edénybe. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig melegítsük, míg a keverék egészen fel nem forrósodik. Vegyük le a tűzről, és azon melegében forgassuk bele a diót. Az így elkészített gyümölcsös keveréket kenjük rá a Graham morzsás alapra, majd fedjük be a morzsás keverék maradék felével. A felső részt jó erősen nyomkodjuk rá a töltelékre. A hűtőben hűtsük le, borítsuk ki a tepsiből, majd egy éles késsel vágjuk fel “falatnyi” kockákra. A kockákat a félbevágott kandírozott cseresznyével díszítsük. A falatkák hűtőben tartva ropogósak maradnak. Kb. 30 kocka lesz az eredmény.
KARÁCSONYI CSILLAGOK
Hozzávalók: 4 dkg búzadara, 7,5 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 7,5 dkg liszt
A tetejére: 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése: A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral keverje habosra. Fakanállal dolgozza bele a búzadarát és a lisztet. Ha simára keverte, lisztezze be a kezét, és kézzel dagassza, míg az edénytől és a kezétől elválik a tészta. Ekkor lisztezett deszkán nyújtsa 3 mm vastagra. Lisztbe mártott formával szúrja ki a csillagokat. Fektesse sütőlemezre mindegyiket, és 15-20 perc alatt süsse a 150 fokos sütőben aranysárgára. Forrón szórja meg a vaníliás cukorral.
KARÁCSONYI GRILLÁZS
Hozzávalók: 12 dkg kristálycukor, 15 dkg szeletelt mandula, 10 dkg apróra vágott dió, 1-1 evőkanál cukrozott narancshéj, mazsola, 3 evőkanál méz, 1 evőkanál tej
Elkészítése: Egy edényben olvasszuk aranysárgára a kristálycukrot 2 evőkanál mézzel! A karamellhez keverjük hozzá a pirított mandulát és a diót! Mérsékelt tűzön adjuk hozzá a tejet és a maradék mézet, és kevergessük tovább kb. 1 percig, végül adjuk hozzá a cukrozott narancshéjat és a mazsolát! Vigyázzunk, hogy a cukrot ne pirítsuk túl sötétre, különben grillázsunk kesernyés lesz! Még mielőtt megdermedne, a grillázst kiborítjuk egy olajjal megkent fémlapra, 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Nyújtás előtt a sodrófát okvetlenül kenjük be olajjal, nehogy hozzáragadjon a grillázsmassza! Még mielőtt teljesen megszilárdulna, 3x3 cm-es négyzetekre szeleteljük. Végül a bonbonokat zsírpapírba tekerjük, és vékony karácsonyi papírba vagy színes sztaniolba csomagoljuk. Akár karácsonyfadísznek is használhatjuk. A másik lehetőség, hogy csokoládéval vonjuk be a grillázsbonbonokat.
KARÁCSONYI FATÖRZS
Elkészítése: 8 egész tojást 25 deka porcukorral, meg egy vaníliás cukorral habüstbe öntünk, és habverővel gőz fölött verjük. míg kemény, habos nem lesz. (“Szalagos” legyen a massza). A gőzről levéve tovább verjük, míg ki nem hűlt (hideg vízbe állítjuk az üstöt). majd csipet sót és szitálva 25 deka réteslisztet adunk hozzá. Végül óvatosan beleöntünk 12,5 deka olvasztott, langyos vajat vagy margarint. Kizsírozott, lisztezett tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük. és nem túl sötétre sütjük
Még melegen tiszta konyharuhára borítjuk, és összegöngyölve hűtjük ki. Közben 3 tojás sárgáját habosra keverünk 15 deka cukorral, és gőz fölött, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd habosra keverjük 10 deka olvasztott csokoládéval (vagy 3 evőkanál kakaóval), meg 25 deka vajjal, illetve margarinnal. A krém felével megkenjük a széthajtogatott tésztalapot, újra összegöngyöljük, és külsejét is krémmel vonunk be. Hideg vízbe mártott villával fatörzsszerűre recézzük. Jól behűtjük. Díszíthetjük marcipán tobozokkal. csokoládé tortadarával, csillag alakú keksszel.
KARÁCSONYI KARIKÁK
(teasütemény)
Elkészítése: 35 dkg lisztet 1/2 csomag V.-sütőporral elkeverünk, és hozzágyúrunk 15 dkg zsírt, 1 citrom levét, és reszelt héját, 2 egész tojást, 14 dkg cukrot, és késhegynyi V.-vanillincukrot. A jól összedolgozott tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. A korongocskák széle felé gyűszűvel, vagy egész kis alakú kiszúróval lyukat szúrunk ki. Az így elkészült tésztakarikákat zsírozott, lisztezett tepsibe téve, tojás sárgájával jól megkenjük, és nagy szemű kristálycukorral megszórjuk. Szép sárgára sütjük.
KARÁCSONYI KEKSZ
Hozzávalók egy tepsire való adaghoz: 12,5 dkg Graham liszt (teljes őrlésű búzaliszt), egy evőkanál porcukor, egy evőkanál vaníliás cukor, egy csipetnyi só. 7,5 dkg margarin, 2,5 dkg tejföl, némi liszt a munkafelületre, sütőpapír (vagy helyette liszt és zsiradék a tepsi bekenéséhez), egy tojássárgája a kekszek tetejére (el is maradhat, helyette cukros víz is megteszi), a díszítéshez mogyoró, dió, díszítőcukorkák
Elkészítése: A tészta valamennyi hozzávalóját alaposan összegyúrjuk, vagy konyhai robotgéppel összedolgozzuk. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, majd egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180°C-ra állítjuk be. A tepsit előkészítjük a sütéshez.
A tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd különféle formákkal kis kekszeket szaggatunk belőle. Fontos, hogy a tészta hideg legyen! Egy tojássárgáját összekeverünk egy kanál vízzel, majd bekenjük a kekszek tetejét. Erre kerülnek a díszítések: mandula, dió, mogyoró, színes díszítőcukorkák. Kb. 13 percig sütjük, akkor jó, ha a színe már aranybarna.
Tipp: ha a kekszeket jól záródó fémdobozban tároljuk, sokáig frissek maradnak, s nedvességgel sem szívják tele magukat.
KARÁCSONYI KUGLÓF
Hozzávalók: 500 gr liszt, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 5 tojássárgája, 2 dl tej, 3 cl tojáslikőr, csipet só, 1 ek kakaó, 1 étcsokoládés tortabevonó, 2 ek olaj, hámozott mandulaszemek
Elkészítése: A tejet az élesztővel, egy kanál cukorral és 10 dkg liszttel kelesszétek kovásszá. A vajat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, a likőrrel keverjétek össze, adjátok hozzá a kovászt, a citromhéjat, a többi lisztet és dolgozzátok jól össze. Válasszátok ketté, a felébe dolgozzátok bele a kakaót. Konyharuhával letakarva hagyjátok megkelni.
Kivajazott, kilisztezett formába előbb a fehér, majd a fekete tésztát helyezzétek bele. Hagyjátok a formában is megkelni, majd kb. 200 fokon süssétek pirosra. Ha kihűlt, olajjal kikevert bevonó- masszával öntsétek nyakon, az alját körbe hámozott mandulaszemekkel díszítsétek.
KARÁCSONYI MÁKOS GUBA
Hozzávalók:
A kovászhoz: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej
A tésztához: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só
A tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz
Elkészítése: A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.
Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet.
Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.
KARÁCSONYI MÉZES 01.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl méz, 1 egész tojás, fél csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, ízlés szerint mézeskalácsfűszer, pl.: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.
Elkészítése: Melegítse meg a mézet (pl. mikrohullámú sütőben), hogy folyós legyen, de ne forralja fel. Keverje el a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel. Keverje bele a tojást és a mézet. Gyúrja a tésztát néhány percig, majd nyújtsa ki fél cm vastagra és szaggassa ki különböző formákkal. Kenje meg a süteményeket cukros vízzel és díszítse hámozott mandulaszeletekkel. Közepes tűzön (180 fok) 15 perc alatt süsse meg őket.
KARÁCSONYI MÉZES 02.
Elkészítése: 25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk 30 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával díszítjük. Közepes tűznél sütjük.
KARÁCSONYI MÉZES 03.
Elkészítése: 30 dkg lisztet összekeverünk 1 csomag sütőporral, belereszelünk 1 citrom héját, fűszerezzük 2 késhegynyi fahéjporral, 4 szem finomra tört szegfűszeggel, beleöntünk 25 dkg meleg mézet, és 1 tojással simára gyúrjuk. Lisztes gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Különféle formájú szaggatókkal kiszaggatjuk, vajazott tepsibe rakjuk, cukrozott vízzel megkenjük, majd mandulával (gondolom törve) díszítjük. Lassú tűzön sárgára sütjük. Fémdobozban sokáig friss vendégváró, de kitűnően beválik karácsonyfadísznek is.