Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Karácsonyra - Édességek 01.


ADVENTI KOSZORÚ
Hozzávalók: 16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc Cappuccino fagylalt, 16 db karácsonyi aprósütemény

Előkészítés: A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük

Elkészítése: A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és négy tányérra - az adventi koszorúhoz hasonlóan - nagy kört nyomunk. A habra, mint nagy gyertyát, ráültetjük a fagylaltgombócokat. Mindegyikbe, mint a gyertyaláng, egy-egy szem mandulát szúrunk. A koszorúnkat aprósüteményekkel (vaníliás kifli, linzerkarika, stb.) díszítjük. Azonnal tálaljuk.

ADVENTI MÁKOS/DIÓS KOSZORÚ
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj

Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.
Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelt tészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.
Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Dr. Oetker Marcipán ízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

AJÁNDÉKOS TÁL
Hozzávalók: 25 dkg karamellfagylalt, 10 dkg eperfagylalt, 8 dkg pisztáciafagylalt, 2 evőkanál csokoládészósz, 2 evőkanál folyékony eperlekvár, 1 evőkanál tojáslikőr, aprósütemény a díszítéshez

Előkészítés: A fagylaltból az alábbiak szerint éles, forró vízbe mártott késsel téglalapokat vágunk: készítünk 4 db kb. 2 cm vastag 9x3 cm nagy téglalapot, 4 db 2 cm vastag 6x3 cm nagyságút, és 4 db kb. 4x3 cm nagyságút. (A doboz oldalaival párhuzamosan szeleteljük 2 cm vastagra a fagylaltot, és ezeket a szeleteket vágjuk ketté, illetve háromfelé.)

Elkészítése: A fagylaltból kivágott téglalapokat 4-4 tányérra fektetjük. Az egyik csomagra csokoládészósszal, a másikra folyékony eperlekvárral, a harmadikra pedig tojáslikőrrel keresztet rajzolunk, azaz úgy dekoráljuk, mintha át lennének kötve szalaggal. A tányér szélét aprósüteménnyel díszítjük, vagy a szószokkal mintát folyatunk rá.

ANGOL KARÁCSONYI SÜTEMÉNY
Elkészítése: Huszonkét deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete apró-szőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió. Egy kikent gömbölyű kuglófformában megsütjük. (Soká, hónapokig eláll.)

ANGYALHAJ
Hozzávalók: 1 nagy konzerv felezett barack, fél liter vanília fagylalt, 1 doboz tejszínhabspray, 2 evőkanál csokoládéreszelék

Előkészítés: A barackok felét lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk. A többit a lével összeturmixoljuk.

Elkészítése: A turmixot összekeverjük a barackdarabokkal, és négy tányér közepére szétosztjuk. Fagylaltos kanállal tányéronként 6 db “loknit” szaggatunk a fagylaltból, és a barack köré tesszük. A tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a tányérra, nem túl bőven megszórjuk a csokoládéreszelékkel, és azonnal tálaljuk.

AMISH* SÜTEMÉNY (AMISH CHRISTMAS COOKIES)
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1,2 dl barna cukor, 1 dl juharszirup, 1 tojás, 9 dl liszt, negyed teáskanál só, 1 tasak sütőpor, 1-1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, csipet szerecsendió
A tetejére: narancslé, fahéjas cukor

Elkészítése: Keverje krémesre a vajat a cukorral. Verje fel a tojásokat a sziruppal. Ebbe adagolja, folyamatos keverés mellett a száraz hozzávalók keverékét. Végül dolgozza össze vajas krémmel. A lágy, formázható tésztát lisztezett deszkán nyújtsa ki. A tetszőleges formára kivágott tésztákat kiolajozott sütőlapon tegye a 180 fokra előmelegített sütőbe. Tíz-tizenkét perc alatt süsse aranybarnára. Amikor készen van, még forrón minden sütemény közepére cseppentsen egy-egy cseppet a frissen csavart narancsléből. Pihentesse pár órát, majd fahéjas cukorral meghintve kínálja.
(*) Az Amishok konzervatív, elszigetelt közössége főként Észak-Amerikában élve zárt csoportokat alkotnak. Legjellemzőbb rájuk, hogy elutasítanak minden technikai vívmányt. Kizárólag a természetben előforduló erőket alkalmazzák, és az ott létező terméseket, állatokat fogyasztják és termelik.

ÁNIZSOS SÜTEMÉNY (ANISPLATZCHEN)
Hozzávalók: 4 tojás, 2 dl liszt, 3 dl cukor, 3,5 evőkanál kukoricaliszt, 1 tasak sütőpor, 1 evőkanálnyi őrölt ánizs

Elkészítése: Verje habosra a tojásokat. Adjon hozzá kanalanként 2,5 dl cukrot. Közben folyamatosan keverje. Elegyítse a liszteket, és a süt port, majd keverje simára a cukros tojással. A legvégén az ánizst forgassa a tésztába.
Nyomózsákkal tegyen kis halmokat sütőpapírral kibélelt tepsire. Hagyja állni egy órán keresztül, végül közepes hőmérsékletű sütőben 10-12 perc alatt süsse zsemleszínűre. Még forrón szórja meg kristálycukorral.

ÁNIZSOS SZÍV
Hozzávalók 36 darabhoz: 2 tojás, 15 dkg cukor, egy teáskanálnyi vaj, egy késhegynyi szalalkáli, egy kevés tej, 30 dkg rétesliszt, egy teáskanál ánizs

Elkészítése: Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a vajat és a tejben feloldott szalalkálit. Szitáljuk bele a lisztet, gyúrjuk sima tésztává. Pihentessük egy éjszakán át a tésztát, majd másnap nyújtsuk ki belisztezett deszkán egy centiméter vastagságúra. Szórjunk rá egy kis lisztet, azután szaggassunk belőle szívformával kicsi süteményeket. Nyúljunk óvatosan késsel a szívek alá, és emeljük bele az ánizzsal beleszórt tepsibe. 160 fokon 20 percig süssük, amíg sárgásfehér nem lesz.

BARACKOS MANDULARÚD
Kb. 30 db
Tészta: 75 g cukrozott narancshéj, 20 dkg nyers marcipánmassza, 12,5 dkg baracklekvár, 1,5 cl cseresznyepálinka, 15 dkg apróra vágott mandula.
Díszítés: 15 dkg sötét, 15 dkg világos süteménybevonó máz.

Elkészítése:
Tészta: a cukrozott narancshéjat finomra vágjuk. A marciánból, a lekvárból és a cseresznyepálinkából sima tésztát gyúrunk. A masszát nyomózsákba töltjük.
A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral. A mandulát lapos tálra rakjuk, és a marcipánmasszából óvatosan 3 cm-es csíkokat nyomunk a tetejére. A rudakat megforgatjuk a mandulában és a sütőpapírra helyezve előmelegített sütőben
10-15 percig sütjük. A süteményt levesszük a sütőlemezről, és hűlni hagyjuk.
A kétféle bevonó csokoládét felolvasztjuk. A rudacskák egyik felét a világos, a másik felét a sötét mázba mártjuk.

BASELI CSEMEGE
Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 25 dkg méz, 10 dkg reszelt alma, 25 dkg reszelt mandula, 30 dkg Graham liszt, késhegynyi sütőpor, 7 dkg kandírozott citromhéj, 7 dkg apróra vágott mazsola, szerecsendió, gyömbér, őrölt szegfűszeg, egy teáskanál fahéj, 3 evőkanál citromlé, 4 evőkanál sűrített tej, 5 dkg pucolt és csíkokra vágott mandula a díszítéshez

Elkészítése: Melegítsük meg a mézet, majd keverjük hozzá a reszelt almát. Szórjuk bele a darált mandulát, keverjük össze alaposan az egészet, majd vegyük le a lángról. Dolgozzuk össze a liszttel, a sütőporral, az aprított, kandírozott citromhéjjal, és mazsolával, a fűszerekkel és a citromlével. Nyújtsuk ki lisztezett deszkán a tésztát egy cm. vastagságúra, vágjuk fel kicsi kockákra, majd hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap kenjük be a kockákat sűrített tejjel, majd szórjuk meg manduladarabkákkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. huszonöt percig süssük.

BROWNIES
Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dióbél, 12,5 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor. A mázhoz: 20 dkg csokoládé bevonó-massza, díszítéshez: kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék

Elkészítése: A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Az egész masszát simára dolgozzuk. A sütőt, elő kell melegíteni 180°C-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük. Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk. A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak.

BURGENLANDI KOSZORÚ
Hozzávalók kb. 65 db-hoz: 275 g liszt, 250 g hideg vaj, 50 g porcukor, 3 tojássárgája
A díszítéshez: 3 tojásfehérje, 250 g cukor, 3-4 ek sárgabarack lekvár, kevés citromlé

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a porcukorral és a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk az egészet. Fóliába csomagolva 1 órán át, pihentetjük a hűtőszekrényben.
Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és 5,5 cm-es köröket szúrunk ki a tésztából. A lapokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk.
180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt. A tojásfehérjét a hozzáadott cukorral vízgőz fölött kemény habbá verjük. A csillagvégű nyomózsákba töltött masszából a lapocskák külső peremére szorosan egymás mellé pöttyöket nyomunk. A koszorúkat 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.  Hagyjuk kihűlni.
A lekvárt kevés citromlével felmelegítjük, szitán átsimítjuk és a koszorúk közepébe töltjük. Hagyjuk megszáradni.

CITROMOS KÓKUSZKARIKA
Hozzávalók: 12 dkg kókuszreszelék, 1 citrom, 7 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 25 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 ek kristálycukor, 1 tojásfehérje

Elkészítése: Serpenyőben 10 dkg kókuszreszeléket zsiradék nélkül aranybarnára pirítunk, majd kihűtjük. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A porcukrot a kókuszreszelékkel, a tojássárgájával, a liszttel, a vajjal, 3 ek citromlével és héjjal összedolgozzuk. Ezt a tésztát vastag csövű nyomózsákba töltjük és két sütőpapírral kibélelt tepsire 5-6 cm átmérőjű köröket nyomunk. Előmelegített sütőben (175 fokon) 18 percig sütjük.
A cukrot a maradék kókuszreszelékkel összekeverjük, a még forró karikákat megkenjük tojásfehérjével, megforgatjuk a kókuszreszelékben, kihűtjük.(Fémdobozba tesszük.)

CORNFLAKES KONFEKT
Hozzávalók: 25 deka étcsokoládé, 25 deka tejcsokoládé, 15 deka Cornflakes (kukoricapehely), pici, egy centi átmérőjű mignonos papirkák

Elkészítése: A csokoládét fel kell olvasztani, a cornflakest összetörni, de nem egészen apróra, és az egészet összekeverni. Kiskanállal egy-egy adagnyi masszát tegyünk a mignonos papírokba, majd tegyük hűtőbe. Kb. 60-70 darab konfekt lesz belőle.

CUKROZOTT NARANCSHÉJ (CANDIED ORANGE PEEL)
Hozzávalók: 3 narancs, 4 dl kristálycukor, 2,4 dl víz, 0,6 dl kukoricaszirup, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A narancsokat hámozza meg. Tegye lábosba héj darabokat. Öntsön rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Közepes hőfokon forralja fel, majd csökkentse a hőfokot, hogy gyöngyözve forrjon tovább. Fedő alatt főzze 25 percen át, majd szűrje le, és éles késsel távolítsa el a belső oldalról a fehér belső héjat. A maradékot vágja 6-8 mm-es négyzetekre. Egy lábosban keverje össze a cukrokat és a szirupot 1 deci vízzel, és forralja fel. Ha forr, akkor tegye bele a narancshéjakat. Csökkentse a hőfokot, és időnként megkeverve, gyöngyözve főzze 45-50 percig, mialatt üvegesre fő a héj. (Az idő a héj vastagságától függ.) Nagyobb tálcát szórjon be kristálycukorral. A megfőtt narancshéjakat szűrőkanállal vegye ki a főzővízből, csepegtesse le, majd egy rétegben tegye a tálcán lévő cukorra. Nyomkodja bele, forgassa meg, majd tegye át sütőpapírra. Hagyja száradni 1-2 órán át. Zárt dobozban két-három hétig eláll. 

CSILLAGOS ÉG
Hozzávalók: 2 evőkanál porcukor, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, fél teáskanál őrölt fahéj, negyed-negyed doboz sztracsatella -, mogyoró- és karamellfagylalt

Előkészítés: Négy nagy tányért szitakanál segítségével beszórunk porcukorral.

Elkészítése: A tejszínt kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a vaníliás cukrot és a fahéjat. Csillagcsőrös habzsákba szedjük. A fagylaltot kb. 1, 5-2 cm vastag szeletre vágjuk, és különböző nagyságú csillagmintás kiszúróval csillagokat szaggatunk belőle. A tányérra rakjuk. Köré fahéjas tejszínhabrózsákat nyomunk, és cukor gyönggyel megszórjuk. Azonnal tálaljuk.

CSILLAGOS LINZER
Hozzávalók: 1 kg liszt, pici só, 1/2 kg vaj (margarin is megfelel, de vajjal szerintem jobb), 40 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1 egész tojás + 1 sárgája, 1 tojás, kenésre, 4 főtt tojás sárgája átpasszírozva, 3-5 citrom, nagyságtól és lédússágtól függően, durvára vágott dió v. mandula a tetejére

Elkészítése: A lisztbe passzírozom-reszelem a négy főtt tojás sárgáját, belemorzsolom a vajat es a cukrot, hozzáadom a nyers tojást és tojássárgát. Összegyúrom, belereszelem egy citrom héját, és kifacsart citromlével összeállítom, amíg a kezemtől el nem válik. Négy cipóra osztom, hidegre teszem néhány órára. Utána nem túl vékonyra kisodrom, és kiszaggatom a sokféle formával. Tetejét tojássárgával kenem, es cukros vágott diót szórok rá, közepes lángon sütöm.

CSIPKÉS HABCSÓK
Hozzávalók kb. 80 darabhoz: 4 tojásfehérje, 25 dkg barna cukor, 30 dkg dió, 6 evőkanál csipkebogyólekvár, vagy helyette csipkehús mézzel keverve

Elkészítése: Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, szórjuk bele apránként a barnacukrot. Vágjuk apróra a diót, és 25 dekányit tegyünk bele a felvert habba. Három evőkanál csipkelekvárt keverjünk óvatosan a masszához. Töltsük az egészet habnyomó zsákba, és formázzunk kicsi, kerek tallérokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg a tallérok tetejét a maradék diódarabkákkal. Előmelegített sütőben, 160 fokon huszonöt-harminc percig szárítsuk. Miután kihűltek a habcsókok, ragasszunk össze kettőt-kettőt a maradék csipkelekvárral.

CSOKOLÁDÉ-NYALÓKA (CHOCOLATE-DIPPED)
Hozzávalók: 30 db aszalt őszibarack, 2 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 1-1 evőkanál mandula és kókuszreszelék

Elkészítése: Az étcsokoládét a tejszínnel és a vaníliás cukorral együtt gőz fölött folyamatosan keverve pépesítse egyneművé. Az aszalt gyümölcsök mindegyikébe szúrjon fogpiszkálót, s ezzel mártsa bele az elkészített pépbe. Felváltva szórja meg ezeket kókusz-, illetve csokoládéreszelékkel. Szúrja a pálcikákat piskótába, s alaposan lehűtve tegye az ünnepi asztalra.

CSOKOLÁDÉ PATIENCE 01.
(Gyors karácsonyi sütemény)
Elkészítése: 25 deka reszelt csokoládét fél kg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 3 tojás fehérjével simára eldolgozunk. Ha nem tart jól össze, lehet még tojásfehérjét hozzáadni. A csokoládétömeg inkább keményebb, mint lágy legyen. Késfok vastagra nyújtjuk, s különböző formákkal kiszakítjuk, vagy ceruza vastag rudakat sodorva, különböző alakokra hajlítjuk s viasszal bedörzsölt, vagy gyengén vajjal kikent sütőbádogon sütjük.

CSOKOLÁDÉ PATIENCE 02.
Elkészítése: 20 deka porcukrot és 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot 4 tojás fehérjének jó keményre vert habjához könnyedén hozzákeverünk, majd e habtömeghez még 12 deka sima lisztet és 2 deka reszelt csokoládét keverünk. Papírzacskóból vagy nyomózsákból vajazott lemezre karikát, betűket, ókat, szíveket, négyszögeket stb. nyomunk és pár órára langyos helyre tesszük nyugodtan pihenni. Később enyhe sütőben szárítjuk. Igen alkalmas karácsonyfadísznek is. 

CSOKOLÁDÉS KARAMELLSZELETEK
Elkészítése: 30 deka mogyorót vagy hámozott mandulát csak úgy szárazon egy tepsiben a sütőbe téve, gondosan pirítsunk meg szép egyenlő pirosra. Ha ez megvan, akkor 30 deka cukrot egy lábasban folytonos kavarás mellett pirítsunk meg szép sötétbarnára. Ekkor a pörkölt mogyorót vagy mandulát úgy egészben tegyük bele, kavarjuk jól össze és vegyük le a tűzről, egy megvajazott tálra borítsuk ki és hagyjuk hűlni. Mikor egészen kihűlt, törjük meg mozsárban és szitáljuk át, mindaddig törve, míg mind átment a szitán. Ekkor 4 egész tojást 4 bő evőkanál cukorporral tűzön fövő víz fölött egy üstben habverővel addig verjük, amíg sűrűsödni kezd, aztán vegyük le és verjük tovább, ameddig kihűl. Ekkor adjunk hozzá 15 deka puhított csokoládét, 15 deka habosra kavart finom friss vajat és végül az átszitált pirított cukros mogyorót vagy mandulát, és kavarjuk mindezzel nagyon jól össze. Aztán márvány- vagy tortalapra lapítsuk el ujjnyi vastag rétegre, és ha hideg helyen előbb megkeményedett, vágjuk fel kis hosszúkás kockákra, és viaszos papírba csomagoljuk be.

CSOKOLÁDÉS KOSZORÚK
(Karácsonyi édesség)
Elkészítése: 14 deka finomra őrölt héjas mandulát, 14 deka porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 4 szelet csokoládét 2 tojásfehérje keményre vert habját elkeverünk. Formázózsákból koszorúkat nyomunk ostyára vagy lisztezett vajas sütőbádogra, lassú tűznél szárítjuk.

DILI-BOGYÓ (BERRY FUDGE)
Hozzávalók: 20 dkg natúr krémsajt, 6 dkg porcukor, 1 teáskanál mandula aroma, 10-10 dkg darált mandulás dió, 20 dkg áfonya, 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítése: Keverőtálban keverje habosra a krémsajtot a cukorral, az aromával és a mandulával. Tegye hűtőszekrénybe, majd formázzon vizes kézzel apró golyókat a keverékből úgy, hogy mindegyik közepére 1-1 szem áfonyát tesz. A golyókat forgassa kókuszreszelékbe, és alaposan lehűtve kínálja.

DIÓS LINZER
(JOSEF ZAUNER, BAD ISCHL-I CUKRÁSZMESTER)
Hozzávalók: 300 g porcukor, 600 g vaj, 800 g liszt, 200 g darált dió, 1 tojássárgája, késhegynyi só, késhegynyi fahéj

Elkészítése: A hozzávalókat szokásos módon gyúrjuk össze, majd két órára tegyük hűtőbe a tésztát.
Kb. 3 mm-re nyújtsuk ki, és kör alakú cikkcakkos formával szúrjuk ki. A formák fele középen legyen lyukas. 180 fokon, 13 percig süssük őket. Ragasszunk egy teli és egy lyukas formát össze baracklekvárral, a lyukba tegyünk diót, vagy ha a lyuk kisebb, mogyorót.
Másnapra ragyogó puha lesz.

DIÓS PÁRNÁCSKÁK
Hozzávalók: 
A tésztához: 22 dkg RAMA margarin, 22 dkg liszt, 7 db tojássárgája
A töltelékhez: 25 dkg darált dió, 22 dkg porcukor, 7 db tojásfehérje, fahéj. ízlés szerint

Elkészítése: A fenti anyagokat gyorsan összegyúrjuk, 3-4 órára hűtőbe tesszük. Legjobb, ha egy egész éjszakát hűtőben áll. Huszonöt egyenlő részre osztjuk, letakarva újra hűtőbe tesszük. Ezután elkészítjük a tölteléket. A diót, porcukrot, a 7 db tojás felvert habját lazán összekeverjük. Egy sütőlemezt kivajazunk. A cipócskákat egyenként kinyújtjuk (kb. 10-12 cm átmérőjűre) kör alakúra, nagyon vékonyra! A fahéjas, diós, cukros tölteléket nyomózsákkal a kör közepére nyomjuk, majd a tésztácskákat félbehajtjuk, a széleket szorosan egymásra nyomkodjuk. 180°C-os sütőben aranysárgára sütjük. Tálalás előtt megszórjuk vaníliás cukorral.
Elkészítési idő: 45 perc

ELZA CSÓKJA
Hozzávalók kb. 80 darabhoz: 80 kör alakú sütőostya (ostya tortalapból pogácsaszaggatóval vághatjuk ki) 6 tojás 40 dkg porcukor 20-20 dkg kandírozott narancs és citrom finomra vágva 25 dkg hámozatlan, finomra darált mandula 25 dkg finomra darált mogyoró 2 citrom reszelt héja 2 kiskanál őrölt szegfűszeg 2 kiskanál őrölt szerecsendió-virág 2 evőkanál fahéj
A tetejére: aszalt gyümölcsök vagy mandula

Elkészítése: Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, az ostyákat elrendezzük rajta. A tojásokat a cukorral krémesre keverjük, a finomra vágott kandírozott gyümölcsöket, a mandulát, a mogyorót és a fűszereket is beleszórjuk. Az ostyákra 2-2 evőkanál masszát halmozunk, és gyümölccsel vagy mandulával díszítjük. Kb. 20 perc alatt 150°C-on megsütjük. A sütőt nem kell előmelegíteni!
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

ÉDES CSEMEGE
Hozzávalók: 10 db téli körte, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál étkezési keményítő,
A bevonáshoz: 2 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 10 dkg háztartási csokoládé, só

Elkészítése: Keverjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá két tojás sárgáját, az étkezési keményítőt, a lisztet és pici sót. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, és a cipót tegyük fél órára a hűtőszekrénybe. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3 mm-es vastagságú téglalappá. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük a 180 fokos sütőben 10 percet. Még forrón vágjuk 10 egyforma téglalapra, majd hagyjuk kihűlni. Közben a maradék cukorral és a vaníliás cukorral keverjünk el 5 deci langyos vizet. Forraljuk fel, majd tegyük bele a megmosott körtéket. Gyöngyözve főzzük, amíg a körték megpuhulnak. A csokoládét a maradék vajjal feloldjuk, hozzáadunk két tojássárgáját és az evőkanál cukrot. A fehérjéket felverjük, és a már lágy csokoládéhoz keverjük. A kihűlt tésztákat tálra rendezzük, rásimítunk a csokoládéöntetből és elrendezzük rajtuk a szirupból kivett, kihűlt körtéket. Díszítésként a maradék csokoládét rájuk csurgatjuk. Szobahőmérsékleten kínáljuk.

FAHÉJAS CSILLAGOCSKÁK
Hozzávalók kb. 75 db-hoz: 2 tojásfehérje, 20 dkg besűrűsödött méz, egy evőkanálnyi fahéj, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, 35 dkg darált mandula

Elkészítése: Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd adagoljuk hozzá apránként a mézet. Tegyünk félre belőle öt evőkanálnyit, a többit fűszerezzük fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, azután keverjük bele a mandulát és gyúrjuk az egészet kemény tésztává. Folpack fólia közé téve nyújtsuk ki a tésztát, különben nagyon ragadna. Öt centiméter átmérőjű tésztaformával, szaggassuk ki a csillagocskákat, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 12 percig. Utána vonjuk be a süteményeket a félretett tojás-méz keverékkel.

FEHÉR PÜSPÖKKENYÉR
Általában karácsonykor készül, mert a süteményekből sok tojás fehérje marad és azt kár kidobni.
Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 11 dkg rétesliszt, 10 dkg mazsola, 5 dkg csokoládé, 5 dkg kandírozott gyümölcs (cukrozott), a forma kikenéséhez zsiradék

Elkészítése: A nagyon kemény habbá vert fehérjébe óvatosan hozzákeverjük a hozzávalókat (érdemes a lisztbe előre belekeverni, és úgy önteni apránként a habba), majd a kivajazott és finomliszttel megszórt püspökkenyérformába simítjuk. Úgy kell sütni, mint a piskótát.

FINN KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS
Hozzávalók: 30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg melasz (helyette használhatunk mézet), 2 kiskanál őrölt gyömbér, 2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt narancshéj, 1 kg teljes kiőrlésű liszt 3 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál őrölt fahéj
Elkészítése: A melaszt vagy a mézet és a fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük a masszát, amíg ki nem hűl. Ezután felverjük a tojást, és hozzáadjuk a cukrot. A liszt egy részét összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a melaszos (vagy mézes) margarint. Végül belekeverjük a felvert tojást és a maradék lisztet. A tésztát csak egy kicsit gyúrjuk össze, majd egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap a tésztát kinyújtjuk (a finnek mézeskalácsai vékonyabbak a nálunk szokásosnál), és tetszés szerint formákra (fenyőfa, szív, csizma stb.) szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük. (Ha a melasz helyett mézet használunk, a tészták színe világosabb lesz.)

FINOM MÉZESKALÁCS
Elkészítése: 25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg! Egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit. Turmix-géppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe! Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele kézzel 60 dkg sima lisztet!
Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig.
Nyújtsd kb. 2-4 mm vékonyra, formázd, tedd alumínium-fóliával bélelt sütőlemezre!
Tetejét felvert egész tojással kend be, sütés előtt vagy sütés után, hogy fényes legyen!
Forró sütőben süsd mogyoró barnára! (kb. 4 perc)
Díszítő cukormáz: 1 tojás fehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjál, hogy összekavarva igen sűrű legyen! (Habverővel nem szabad verni!)
Kanállal rakd kicsi nylonzacskóba, pici lyukat vágj a sarkára, és mint a ceruzával, rajzolhatsz vele.