Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Egérke


EGÉRKE
Hozzávalók: 1 tojás, 20 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz vagy víz, késhegynyi só, cukor, 2 kg alma durvára reszelve és gyengén kinyomkodva, porcukor, fahéj

Elkészítése: A hozzávalókból a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát keverünk, majd bő forró olajban kisütjük az “egérkéket”, őrölt fahéjjal elkevert porcukorral meghintjük és forrón tálaljuk.

TÚRÓS EGÉRKE
Hozzávalók: 50 dkg túró, 2 dl tejföl, 30 dkg liszt, 4 tojás, 1 púpozott evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, só a sütéshez bőven olaj, a tetejére porcukor

Elkészítése:A túrót áttörjük és a tejföllel, az egész tojásokkal, a cukorral, a vaníliás cukorral meg a citromhéjjal összekeverjük. Végül a sütőporral elkevert lisztet is beledolgozzuk, és kanállal apró galuskákat szaggatunk belőle a forró olajba. Mindkét oldalukat szép pirosra sütjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

UGRÓ EGÉRKE
Ez egy igazi finomság
Hozzávalók: 1/2 kg túró, 20 dkg liszt, 4 tojás, 1 pohár tejföl (2 dl), 1 cs sütőpor, só (bors, oregánó, stb.), fokhagyma

Elkészítése: Kb. másfél teáskanálnyi sót, keverjük bele, a tejfölbe, hogy feloldódjon (kb. 15-20 perc) az egészet összekeverjük, 1/2 órát pihentetjük, féltenyérnyi, ujjnyi vastag lepénykéket formálunk, olajban kisütjük.
Ketchuppal finom!