Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Libalevesek


BABLEVES
Hozzávalók: 25 dkg libaaprólék, 35 dkg fehér bab, 25 dkg ürücomb, 2 hagyma, fokhagyma, só, fehérbors, majoránna, petrezselyemzöld

Elkészítése: Az előző nap beáztatott babot a hússal, az aprólékkal, a hagymával, a fokhagymával és a fűszerekkel 2 liter vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, kiszedjük a húst, csontjáról lefejtjük, apróra vágjuk. A bab felét szitán áttörjük, és a hússal együtt visszatesszük a lébe. Végül petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Aki szereti pikánsan, egy kevés ecetet vagy citromlevet adjon hozzá.

BÉARNI LIBALEVES
Hozzávalók: 2 db libacomb, só, 2 l víz, 4 nagy sárgarépa, 1 zeller, 4 db közepes burgonya, 1 kis fej fehér káposzta, 2 db póréhagyma, 1 nagy hagyma, frissen őrölt fekete bors, 4 szelet pirított kenyér, 4 evőkanál frissen reszelt ementáli sajt, 5 deka vaj

Elkészítése: A libacombokat megmossuk, és sós vízben másfél órán át, főzzük. A répát, a zellert és a burgonyát megtisztítjuk, és a káposztával együtt durvára reszeljük. A pórét és a hagymát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A zöldségféléket a libacombhoz adjuk, és még egy órán át, főzzük. Ezután a zöldségeket átpasszírozzuk vagy botmixerrel pürésítjük. A combokat kicsontozzuk, kis darabokra vágjuk, és visszatesszük a zöldségpürébe. A sütőt 250 fokra előmelegítjük. Az ételt egy tűzálló tálba öntjük, befedjük pirított kenyérszeletekkel. Ezek tetejére szórjuk a reszelt sajtot, és olvasztott vajjal leöntjük. Az edényt a sütő középső részére toljuk, és addig sütjük, amíg a sajt aranysárga bevonatot nem képez a tetején.
A tűzálló tálban tálaljuk.

BÉARNI ZÖLDSÉG-BECSINÁLT (GARBURE)
Hozzávalók: 2 db zsírban lesütött liba- vagy kacsacomb, 40 dkg fejtett bab, 30 dkg húsos füstölt szalonna, 30 dkg fejes káposzta, 50 dkg rózsaburgonya, 2 póréhagyma, 4-4 kisebb sárgarépa-, és petrezselyemgyökér, 2 gerezd fokhagyma, fűszercsomó (1 babér, 1 kakukkfű, pár szál petrezselyem), só, bors, 8 szelet kis rozskenyér

Elkészítése: Legalább 4 l-es fazékba öntsünk 2,5 l vizet, forraljuk fel, tegyük bele a borsot és a szalonnát.
Ha ismét felforr, adjuk hozzá a babot, a nagy darabokra vágott burgonyát, a hosszában negyedelt répát, gyökeret, a vastagra karikázott pórét, fokhagymát. Lefedve, csendes tűzön főzzük 20 percig.
Szórjuk bele a csíkokra vágott káposztát, fedjük le és főzzük 1 órán át.
Beletesszük a combokat, 25 percig főzzük.
Vékonyra szeleteljük a rozskenyeret, levesestálba tesszük, a hús és a szalonna kivételével ráöntjük a levest.
A béarniak néhány kanál vörösbort öntenek a tányérjukba, és arra szedik a forró levest.
A főtt, húsos szalonnából és a combból ki-ki, ízlése szerint vág és szed a levesébe, vagy a leves után is fogyasztható, csípős mustárral.

BIRSALMÁS SZÁRNYAS-APRÓLÉK LEVES
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg szárnyas-aprólék (liba), 50 dkg birsalma, 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 gerezd fokhagyma, fél zellergumó, 2 dkg só, 2 dl tejföl, 2 liter víz, késhegynyi szerecsendió-virág

Elkészítése: E fogásnak a hagyományosan elkészített húsleves az alapja. Lehet bármilyen szárnyasból főzni, de leginkább a kacsa- és a libaaprólék felhasználásával kapja meg igazi karakterét.
Elkészítése: A szokásos húslevesnél valamivel, kevesebb zöldséggel főzzük. Amikor a hús már majdnem puha, leszűrjük. A vékony szeletekre vágott birsalmát hozzáadjuk, és félpuhára főzzük, majd az aprólékokat visszarakva, tejföllel behabarjuk.
A birsalmából kifőtt pikáns ízt még fokozhatjuk egy kevés szerecsendió-virággal is.
Nagy előnye ennek az ételnek, hogy a maradék húslevest is felhasználhatjuk hozzá.

CSÁNGÓ LEVES
Hozzávalók: 1 libaaprólék, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, zöldpetrezselyem, 5 dkg zeller, 5 dkg búzadara, 4 főtt tojás, 10 dkg gomba, 2 paradicsom, só, pirospaprika, 3 tojássárgája

Elkészítése: A libaaprólékot 1 l vízben feltesszük főni, később hozzáadjuk a zöldségeket. Ha minden megpuhult, hozzátesszük a búzadarát, a felszeletelt gombát, a paradicsomot. Belekeverjük a tojások sárgáját, megszórjuk pirospaprikával és zöldpetrezselyemmel. Kockára vágott főtt tojással tálaljuk.

FINOM LÚDGÉGELEVES
Hozzávalók 6-8 személyre: 3 kg liba, 25 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg karfiol, 10 dkg csiperke, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 10 dkg zöldborsó, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 10 szem bors, só, sáfrány, lúdgége tészta

Elkészítése: Az alaposan megtisztított libát vágjuk nyolc részre, és bő, hideg vízben tegyük fel főni. Ha felforrt, habját szedjük le, és adjuk hozzá a fűszereket. Amikor a hús féli megpuhult, rakjuk a zöldségeket a levesbe. Előbb a répaféléket, hagymát, fokhagymát, majd a kelkáposztát, borsót, karfiolt, végül a gombát. Ízesítsük az egész paradicsommal és zöldpaprikával. Lassú tűzön főzzük kb. három órán át. Ha minden megpuhult, a húst emeljük ki és fejtsük le a csontról. Osszuk el tetszés szerint a levesestál aljában a kifőtt lúdgége tésztával együtt. A zöldségeket metéljük vékonyra, adjuk a húshoz. A levest forraljuk fel, és szűrjük a tálba. Tetejét szórjuk meg vagdalt metélőhagymával.

FINOM MÁJLEVES
Elkészítése: 1 kacsamájat vagy kisebb libamájat megfőzünk annyi sós vízben - amelybe néhány szál levesbe való zöldséget teszünk -, hogy a májat ellepje. Külön lábasban, vajban vagy zsírban megpárolunk 8-10 deka gombát. Aztán diónyi zsírral vagy vajjal, kevés liszttel (esetleg finomra vágott petrezselyem zöldjével) szép sárga rántást készítünk, melyre ráöntve a máj levét és a gombát is, fölforralunk. A máj alá kevés zsírt öntünk, eztán mindkét oldalát megpirítjuk, és szép egyforma kockára vágjuk. Tálaláskor a levesestálba 2-3 kanál tejfölt téve, forró levet ráöntjük, és a májkockákat belerakjuk.

GŐGÖS LIBALEVES
Hozzávalók: 1.2 kg libacomb, 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 2 sárgarépa, kis darab (kb. 15 dkg) zeller, 30 dkg csiperkegomba, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél
A levesbetéthez: 4 szelet kenyér

Elkészítése: A combokat lebőrözzük, kicsontozzuk, húsukat egy centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olajon, közepes lángon megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve kb. 3 perc alatt, fehéredésig sütjük. A babérlevelet hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kevés vizet öntünk alá és lefödve kb. 45 percig pároljuk. Ez alatt a répát, a zellert meg a gombát megtisztítjuk, az előbbieket egy centis kockákra, az utóbbit szeletekre vágjuk. Mindet a libához adjuk, 10 percig pároljuk, majd szűk 1 liter vízzel fölöntjük, 5 percig forraljuk. A tejszínt a liszttel, a citrom levével meg a mustárral jól összekeverjük, és a levest ezzel sűrítjük. 2 percnyi főzés után a tárkonnyal fűszerezzük. Tálaláskor kis kockákra vágott, pirított kenyeret szórunk bele.
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

LIBAAPRÓLÉK-LEVES 01.
Hozzávalók: 1 libaaprólék, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 zöldpaprika, 2 nagyobb gomba, 1 paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, 3-4 evőkanál maceszgombóc-dara. 4-5 evőkanál olaj, 1 csípős csöves paprika vagy cseresznyepaprika, 10 szem egész bors, 3 szem szegfűszeg, 1 kis darabka lestyán gyökér, körömnyi babérlevél, kis darab szerecsendió-virág, késhegynyi pirospaprika, csipet köménymag. 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és vasfű, 1 teáskanál sáfrányos szeklice, ízlés szerint só, késhegynyi őrölt gyömbér

Elkészítése: A megtisztított és megmosott libaaprólékot feldarabolom, a zöldségeket megtisztítom, és hasábokra vágom. Legalább ötliteres fazékba készítem a libahúst, rászórom az összes fűszert a bors és a gyömbér kivételével, megsózom, majd két liter vizet ráöntök. Felforralom, habját leszedem, és kis lángon, fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ezután a levest átszűröm, a húst kicsontozom, és kis kockákra vágva visszateszem a levesbe. Ekkor adom hozzá a zöldséget és készre főzöm. Közben elkészítem a maceszgombócot: a tojásokat habosra verem, belekeverem a maceszgombóc-darát, az olajat, a sót, a borsot és a gyömbért, majd legalább egyórai pihentetés után sós, forrásban lévő vízbe dobom a vizes kézzel formált diónyi gombócokat. Ha felforrt, takaréklángon főzöm 15 percig, majd leszűrve melegen tartom. Nagy levesestálba teszem a gombócokat, mellé a húst és a zöldséget, majd rászórom a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet. A tűzforró levest rámerem. A lének kristálytisztának kell lennie. Rendkívül finom, tartalmas leves.
Elkészítési ideje: 3 óra

LIBAAPRÓLÉK LEVES 02.
Hozzávalók: 1 csomag libaaprólék, 10-10 dkg, sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, karfiol, zöldpaprika és paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyem, pár szál zellerlevél, 5-5 dkg, zeller, karalábé, kelkáposzta és zöldborsó, bors, só, sáfrány

Elkészítése: A liba alkatrészeit vágjuk darabokra, és 3 liter hideg vízben tegyük fel főni. Ha felforrt, lehabozzuk, beletesszük a cikkekre vágott zöldségeket és a fűszereket. Lassú tűzön főzzük a hús puhulásáig. Ekkor szűrjük le, a húst és a zöldségeket tálaljuk külön valamilyen meleg mártással, a levesbe főzzünk levestésztát, esetleg májgaluskát.

LIBAAPRÓLÉK-LEVES MACESZGOMBÓCCAL
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 kg libaaprólék, 80 dkg vegyes leveszöldség (amint azt a tyúkhúslevesnél leírtam), 1 csokor petrezselyemzöld, 10 szem egész fekete bors, 3 szem szegfűszeg, 2 szem szegfűbors, 1 babérlevél, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, csipetnyi cukor
A maceszgombóchoz: 20 dkg macesz-gombócdara (pászkadara), 2 egész tojás, 2 húsleveskocka, 1 evőkanál olaj (vagy libazsír), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A levest pontosan úgy készítem el, mint a tyúkhúslevest. Amíg a leves fő, elkészítem a maceszgombócokat. Ehhez a tojásokat habosra verem az olajjal és két evőkanál vízzel, beleszórom a fűszereket, majd a maceszdarával alaposan összedolgozom. Ezután legalább 1 órán keresztül állni hagyom, de még jobb, ha hosszabb ideig. A leveskockából készített 1 liter levesbe vizes kézzel formált, jó nagy diónyi gombócokat teszek, de csak akkor, ha a leves forr. Csendes forralással fél órán keresztül főzöm. A maceszgombócok ez alatt nagyra nőnek. (Lehetőleg magas peremű lábosban főzzék ki a gombócokat. A fazék azért nem igazán alkalmas erre a célra, mert a gombócok széltében is, hosszában is nőnek, és nem marad elegendő hely a terjeszkedésre.)
A leszűrt gombócokat külön tálba szedem. A leves tálalása a következőképpen történik: 2 gombócot beleteszek a levesestányérba, meghintem nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel, majd a tűzforró levest ráöntöm. A leszűrt, kicsontozott libahúst és a főtt zöldségeket egy más alkalommal, például hússalátának készítve kínálom.

LIBALEVES
Elkészítése: A libacombokat sárgarépával, fehérrépával, fokhagymával, egész borssal és sóval hideg vízbe feltesszük főni. Első habját leszedjük. Amikor a hús félig puha, akkor hozzáadjuk a gombát, zellert, karalábét, zöldborsót, karfiolt, zöldpaprikát, és paradicsomot. Sóval, zsályalevéllel ízesítjük.
A leves zsírját leszedjük. Külön edényben, a levében finom metéltet főzünk ki. Ezt adjuk levesbetétnek.

LIBALEVES (SOUPE EN OIE)
Hozzávalók: 1 liba belsőség (máj, zúza, nyak, láb), 20 dkg gesztenye, 1 dl rum, 20 dkg darált borjúhús, 1 tojás, 1 sárgarépa, 1 zeller gumó, 1 csokor petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors

Elkészítése: A megtisztított belsőségeket (a máj kivételével) tegye gyöngyöző vízbe. Adja hozzá a feldarabolt zöldségeket, ízesítse, majd fedő alatt főzze puhára. Közben a megmosott gesztenyéket éles késsel vágja be, majd sós vízben 30 perc alatt főzze puhára. Még melegen tisztítsa meg, a belső hártyát is lehúzva. Tegye a gesztenyéket tűzálló tálba, locsolja rá a rumot, és gyorsan gyújtsa meg. Amikor elaludt a láng, tegye félre. Nyomja keresztül krumplinyomón. A darált húst ízesítse ízlése szerint sóval, őrölt borssal. A felvert tojást, a gesztenyét és a húst kézzel dolgozza alaposan össze. Formázzon apró golyókat, majd tegye a levesbe. Ugyancsak adja hozzá az felkockázott libamájat. Pár percig forralja, szórja meg a finomra vagdalt petrezselyemmel, s forrón adja az asztalra. 

LIBALEVES LÚDGÉGE TÉSZTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg libaaprólék, 15 dkg sárgarépa, gyökér, 10 dkg zeller, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg vöröshagyma, 1 teáskanál leves ízesítő, 5 szem egész bors, 2 kisebb darab gyömbér, 3 dkg só, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg lúdgége tészta

Elkészítése: A húsokról, aprólékokról leszedjük a zsíros darabokat. Az aprólékot hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, lehabozzuk, takarékra tesszük a lángot. A levest bezöldségeljük, ízesítjük, fűszerezzük, és takaréklángon készre főzzük. A tésztát sós vízben kifőzzük. Tálaláskor a húst lefejtjük, majd a zöldséggel és a kifőtt tésztával tálaljuk. tetejét vágott petrezselyemmel megszórjuk.

LIBALEVES MACESZGOMBÓCCAL (GOOSE SOUP WITH JEWISH DUMPLING)
Hozzávalók: 1 liba-farhát, 2-2 szál sárga- és fehérrépa, 1-1 szelet zellergumó és karalábé, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 ujjnyi gyömbérgumó, 1 mokkáskanál egész bors, só
A gombóchoz: 10 dkg macesz, 1 evőkanál libazsír, 2 tojás, késhegynyi őrölt bors, csipetnyi őrölt gyömbér, 1 csokor petrezselyem, só

Elkészítése: A megmosott, szétbontott fahátból a feldarabolt zöldségekből, az egészben hagyott hagymákkal, ízlése szerint fűszerezve főzzön húslevest. Nagy lángon forralja fel, majd csökkentse a lángot, és fedő alatt gyöngyözve főzze 3-4 órát. (Közben a keletkező habot szedje le a tetejéről.) Ekkor húzza félre a fazekat, és hagyja néhány percet állni. Szűrje át a levest. Közben a macesz felét tegye hideg vízbe, hogy jól megszívhassa magát, majd nyomkodja ki. A macesz másik felét tördelje keverőtálba. Adja hozzá a libazsírt, a tojások sárgáját, a sót és az őrölt borsot, gyömbért és az apróra vágott petrezselymet. Gyúrja egyenletes állagúra, majd dolgozza össze az áztatott pászkával. Adja hozzá a habbá felvert tojásfehérjéket. Lisztezett kézzel készítsen diónyi gombócokat. A levesből kivett, lobogóra forralt lében főzze ki ezeket. Forrón tálalja a levest a gombócokkal. Díszítse petrezselyem ágakkal.

MACESZGOMBÓC (LEVESBETÉT)
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1 teáskanál só, fél teáskanál őrölt bors, 25 dkg macesz, 4 tojás, 1 csokor petrezselyem, víz

Elkészítése: Olvassza meg a margarint. Adja hozzá az apróra tört maceszt, a finomra vagdalt petrezselymet, a fűszereket, és egyenként a tojásokat. Annyi vízzel dolgozza össze, hogy rugalmas, formázható tésztát kapjon. Tegye legalább 20 percre hűtőszekrénybe, majd formázzon diónyi gombócokat a tésztából. Lobogó sós vízben 15 perc alatt főzze meg. Alaposan lecsepegtetve szűrőkanállal szedje tálra. Csak tálaláskor adja a levesbe, addig szobahőmérsékleten tartsa. Lefagyasztva tárolható.

LIBA-RAGULEVES
Hozzávalók: fél kiló libaaprólék, 15 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 2 ek liszt, fél citrom leve, mustár, só, bors, 2 főtt tojás, 15 dkg főtt rizs

Elkészítése: A finomra vágott hagymát zsíron megpirítjuk, az összevagdalt aprólékot és a kockákra vágott zöldséget is hozzáadva megpároljuk az egészet. Ha már majdnem puha, liszttel megszórjuk, és kellő mennyiségű vízzel felöntjük. Sót, borsot, mustárt és citromlevet adunk hozzá, tejföllel habarjuk, és jól kiforraljuk. Betétként rizst és darabolt tojást adunk bele.

LÚDAPRÓLÉK-LEVES SZOMBATOSAN
Hozzávalók: 1 libaaprólék, 20 dkg libamáj, 8 dkg vaj, libazsír, 20 dkg erdei gomba, rizs, liszt, csomó petrezselyem, só, bors, szerecsendió-virág

Elkészítése: A darabolt aprólékot 3 liter vízben feltesszük főni, szerecsendió-virággal ízesítjük, és félig puhára pároljuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk és a rizst is hozzáadjuk. Puhára főzzük. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a vágott petrezselymet és a vékonyra szelt gombát megpároljuk. Mikor zsírjára pirult liszttel meghintjük és hozzáadjuk a leveshez. A libamájat zsírban megsütjük, és kisebb kockákra vágjuk. A levesbe adjuk a májat is, és tálaljuk.

LÚDGÉGELEVES
Hozzávalók 6-8 személyre: 3 kg liba, 25 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg karfiol, 10 dkg csiperke, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 10 dkg zöldborsó, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 10 szem bors, só, sáfrány, lúdgége tészta

Elkészítése: Az alaposan megtisztított libát vágjuk nyolc részre, és bő, hideg vízben tegyük fel főni. Ha felforrt, habját szedjük le, és adjuk hozzá a fűszereket. Amikor a hús féli megpuhult, rakjuk a zöldségeket a levesbe. Előbb a répaféléket, hagymát, fokhagymát, majd a kelkáposztát, borsót, karfiolt, végül a gombát. Ízesítsük az egész paradicsommal és zöldpaprikával. Lassú tűzön főzzük kb. három órán át. Ha minden megpuhult, a húst emeljük ki és fejtsük le a csontról. Osszuk el tetszés szerint a levesestál aljában a kifőtt lúdgége tésztával együtt. A zöldségeket metéljük vékonyra, adjuk a húshoz. A levest forraljuk fel, és szűrjük a tálba. Tetejét szórjuk meg vagdalt metélőhagymával.

SZÉKELY TÁRKONYLEVES LIBATEPERTŐS GALUSKÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg tárkonylevél, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 12 dkg libatepertő, 1 db tojás, 6 dkg zsemlemorzsa, ecet, törött bors, majoránna, só

Elkészítése: A friss tárkonyt finomra vágjuk. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, beletesszük az összevágott zöldfűszert, és kb. 1.2 liter csontlével felengedjük. Kevés tejet és tejfölt öntünk hozzá, megsózzuk, majd néhány percig gyöngyözve forraljuk. Közben a libatepertőt ledaráljuk, sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük. Hozzáadjuk a tojást, majd annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy lágy anyagot kapjunk. A forrásban lévő levesbe kisebb galuskákat szaggatunk belőle. Végül a levest kevés ecettel savanykássá ízesítjük.

SZOMBATOS KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók: 1 liter savanyú káposztalé, 1 ek libazsír, 1 ek liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 40 dkg savanyú káposzta, 30 dkg füstölt marha- vagy libahús, 1 cikk fokhagyma, kevés bazsalikom, 1 dl tejföl, só, bors

Elkészítése: A húst főni tesszük, és amikor puhulni kezd, bezöldségeljük, hozzátesszük a savanyú káposzta leszűrt levét. Ha kész, a zöldséget és a húst kivesszük.
Libazsírral vékony barna rántást készítünk, teszünk bele egy fej apróra vágott vöröshagymát, de nem pirítjuk meg.
A rántást hideg vízzel felengedjük, a leveshez öntjük, és ezután a káposztát jól elkeverjük, majd beletesszük a levesbe, és főzzük 10 percig.
A levest sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá egy gerezd fokhagyma kinyomott levét, majd kevés, finomra vágott bazsalikomot. 1 dl tejfölt keverjünk el benne. Tegyük vissza a felaprózott húst és felszeletelt zöldséget, lobbantsuk fel és kész.

SZOMBATOS KÁPOSZTALEVES FÜSTÖLT LIBAHÚSSAL
Hozzávalók 4 személyre: őrölt bors, só, 1 csokor bazsalikom, 1 dl tejföl, pirospaprika, 2 evőkanál finomliszt, 1 vöröshagyma, 1 dl étolaj, 1/2 zeller, 1 fehérrépa, 2 sárgarépa, 50 dkg savanyú káposzta, 1 libamell, citromlé

Elkészítése: A füstölt húst olyan apró kockákra vágjuk, amennyire csak lehet. A savanyú káposztát kiöblítjük, azt is összevágjuk, a leveszöldségeket megtisztítjuk, és ugyancsak kockákra vágjuk. Mindezt egy nagy fazékban feltesszük főni, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek is megpuhulnak.
Az olajban megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk a liszttel, teszünk bele egy csipetnyi pirospaprikát a színe végett, majd a rántást hideg vízzel felengedjük. Elkeverjük a tejföllel, azután a lassan fövő leveshez adjuk. Körülbelül 10 perc alatt kiforraljuk, s a végén hozzáadjuk a bazsalikomot. Ha szükséges, megsózzuk, borsozzuk, citromlével ízlés szerint savanyítjuk. Tejföllel és csípős paprikával kínáljuk.
A levest csak a végén sózzuk, mert a füstölt hús és a savanyú káposzta is igen sok sót tartalmaz. Ha túlságosan füstöltnek találjuk a libahúst, néhány órára áztassuk hideg vízbe.
Elkészítési idő: 1 óra

VŐLEGÉNYLEVES LIBACOMBBAL
Hozzávalók 4 személyre: 4 libacomb, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1 csipet őrölt szerecsendió, 15 dkg csiperkegomba, 20 dkg fagyasztott zöldborsó, 2 zsemle, 3 dl tej, 2 csokor petrezselyem, 5 tojássárgája, 1 dl tejföl

Előkészítés: A libacombokat megmossuk. A leveszöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk.

Elkészítése: A húst a zöldségekkel együtt lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük, és lassú tűzön kb. 2 óra alatt, puhára főzzük. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A fagyos zöldborsóval együtt a főzés utolsó 20-25 percében a leveshez adjuk. Közben a zsömlét tejbe áztatjuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. A zsömlét kifacsarjuk, és a tojássárgájával, a petrezselyem kétharmadával összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. A libacombokat és a zöldséget a levesből kiemeljük. A zsemlés masszából két teáskanál segítségével kis gombócokat formázunk, és a levesben 6-8 perc alatt kifőzzük. A combokat, a zöldséget a levesben megforrósítjuk. Tejfölre merve, petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.