Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - Palacsintatorták


ALMÁS PALACSINTATORTA 01.
Hozzávalók: 20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom.

ALMÁS PALACSINTATORTA 02.
Hozzávalók 12 szelethez: 1 kg alma, 25 dkg finomliszt, 5 tojás, 5 dl tej, 12 dkg cukor, 2 dkg élesztő, csipetnyi só, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál porcukor, a sütéshez olaj

Elkészítése: A tojásokat fölverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Simára eldolgozzuk és letakarva 1-1,5 óra alatt megkelesztjük. Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, a citromlével meglocsoljuk, és a mézzel összekeverjük. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és a kelt palacsintatésztából nem túl vékony palacsintákat sütünk. A megsült palacsintákat a reszelt, mézes almával rétegezve tűzálló tálra fektetjük és a „tortát” addig rakjuk, míg a palacsinta és az alma is elfogy. A tetejét porcukorral meghintve forró sütőbe toljuk és 220°C-on csak addig sütjük, míg a cukor a tetejére rápirul. (Kb. 10 perc.)
Azon forrón szeletelhetjük.

ALMÁS PALACSINTATORTA SZANDI MÓDRA
Elkészítése: Könnyen és gyorsan elkészíthető, aki először csinálja, annak sem fog 1 óránál tovább tartani! Első lépésként az almát meghámozom, és lereszelem. 2 - 3 tojásból, 20 dkg lisztből, tejből vagy szódából, 2 evőkanál olajból összeállított palacsintatésztába keverem a lereszelt almát, amit a levéből kicsit kinyomkodok. A kellemetlen szagokat elkerülhetjük, ha az első palacsinta sütése előtt a serpenyőt vékonyan kikenjük olajjal.
A palacsinta 1/2 cm vastag legyen, és a tetejét szórjuk meg fahéjas porcukorral, majd építkező jelleggel folytassuk. Én a hetedik palacsintánál fejezem be - ez a szerencseszámom - a tortát. A tetejére reszelt almát teszek, és megszórom fahéjas porcukorral. A díszítés lehet almahéj vagy fenyőfaág.

AMERIKAI PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 üveg szilvalekvár, 1 db keményebb mangó, 2 db banán, 2 db kivi
A palacsintatésztához: 30 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 3 tojás, 3 dkg vaj, 6 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, olaj

Elkészítése: A gyümölcsöket megtisztítjuk, húsukat apró darabokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tésztához habosra keverjük a vajat, a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával. Beletesszük a lisztes keveréket, a tejet, a tejszínt, egy csipet sót, majd simára keverjük. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk.
Serpenyőben kevés olajat melegítünk, és a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. A tányért megszórjuk cukorral és őrölt fahéjjal, ráteszünk egy palacsintát, megkenjük szilvalekvárral, ráreszeljük a mangót, rátesszük a szeletelt banánt, majd egy újabb réteget, és így tovább, amíg el nem fogy a palacsinta.
Egy serpenyőben cukrot karamellizálunk, felöntjük rummal, majd az így kapott öntetet rálocsoljuk a palacsintatortára. Az édességet szeletekre vágott kivivel díszítjük.

ANANÁSZOS PALACSINTATORTA
Elkészítése: Tésztához tegyünk egy keverőtálba 10 dkg cukrot, 3 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, egy csipetnyi sót, üssünk bele 6 tojássárgáját, öntsünk hozzá 7 dkg olvasztott vajat, majd másfél deci tejjel keverjük simára. Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan dolgozzuk a palacsintatésztához. Kis serpenyőben süssük ki a palacsintákat úgy, hogy csak az egyik felét süssük meg, a másik oldala krémes maradjon és halmozzuk egymás tetejére.
Egy kis lábasban főzzünk fel 2 deci vizet 20 dkg cukorral, majd ha már kezd sziruposodni, adjuk hozzá 1 doboz összeturmixolt ananászkonzervet és egy citrom kifacsart levét. Tálaláskor pár karika ananásszal dekoráljuk az egymásra csúsztatott palacsintát, öntsük nyakon a cukros sziruppal, majd friss mentaágakkal dekoráljuk.

BRETAGNE-I PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 12 db palacsinta = 50 dkg liszt, 3 tojás, 2 dkg cukor, 5 dl tej, 1 cs. sütőpor, csipet só
Töltelék: 25 dkg húspástétom, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj

Elkészítése: Tálban összekeverjük a palacsintatésztát, lefedve egy lábas langyos vízbe állítjuk, 3 órán át, pihentetjük.
A szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Forró vízzel telt edényre helyezett tányérra tesszük.
Megkenjük húspástétommal, tejföllel vagy vajjal, egymásra rakjuk, lefedjük, hogy a gőz jól átjárja, mert így nyeri el jellegzetes ízét.
Tortaszerűen szeleteljük.

CSOKIS BANÁNOS PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 5 dkg darált mogyoró, 1 tk mandula kivonat (vagy Amaretto), 4 ek tej, 1 adag palacsinta tészta, 30 dkg csokis-mogyoró krém (pl. Nutella), 4 ek tejszín, 5 banán, 2 ek citromlé
Dekoráció: egy maréknyi mogyoró pörkölve, tejszínhab vagy fagylalt

Elkészítése: A darált mogyorót, tejet és mandula kivonatot keverjük a palacsinta tésztába, majd süssük ki a palacsintákat. A csoki krémet keverjük el a tejszínnel, és melegítsük egy kicsit fel, annyira hogy puhább legyen, de ne folyékony.
A banánokat vágjuk fel vékony karikákra, és locsoljuk le a citromlével. Egy palacsintát helyezzünk egy lapos tányérra, kenjük meg a csokis krémmel, majd borítsuk be banánszeletekkel.
Fedjük le egy újabb palacsintával, és ismételjük meg a csokis-banános bevonatot. Az utolsó palacsinta tetejét szórjuk meg porcukorral és mogyoró darabokkal. Hagyjuk hűtőszekrényben lehűlni.  Vágjuk fel torta szeletekre, és tálaljuk fagylalttal vagy tejszínhabbal.

CSOKIS PALACSINTATORTA
Hozzávalók:
A palacsintához: 25 dkg liszt, 2 db tojás, csipet só, 1 evőkanál cukor, tej vagy víz (vagy ezek keveréke)
A puding töltelékhez: 1 vagy 2 pudingpor, pudingonként 4 dl tej, 3 evőkanál cukor

Elkészítése: összekeverjük a palacsinta szilárd hozzávalóit, a tojást is, majd a tejet, vizet fokozatosan hozzákeverjük, míg egy csomómentes nem túl híg alapanyagot kapunk. Megsütjük lapos serpenyőben. Megfőzzük a pudingokat a tasak hátulján található utasítás alapján, s rétegesen 1palacsinta-1réteg puding fog következni, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Tetejére tehetünk tejszínhabot, csoki szirupot.
Fontos, hogy a pudingot a szokásosnál kevesebb tejjel (5dl helyett 4dl) készítsük el, hogy sűrűbb legyen, és ne folyjon ki a palacsinta közül.
Elkészítési idő: 20-21 perc

CSÚSZTATOTT PALACSINTATORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 6 dkg vaj, 6 tojás, 6 dkg liszt, só, kevés tej, 5 dkg zsír
A töltelékhez: 10 dkg darált dió, 6 dkg cukor, 3 szelet reszelt csokoládé

Elkészítése: A vajat habosra keverem, egyenként hozzáadom a tojások sárgáját. 15 percig együtt keverem, ezután beleteszem a lisztet, pici sót és annyi tejet, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjak.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, és a tésztához keverem.
Bezsírozott palacsintasütőben kisujjnyi vastag palacsintákat sütök, de csak az egyik oldalukat sütöm meg.
A kész palacsintákat egymás után lapos tűzálló tálra csúsztatom. Az egyiket megszórom cukros darált dióval, a következőt reszelt csokoládéval, amíg a tészta el nem fogy. Az utolsó lapot úgy borítom a tálra, hogy a megsült része legyen felül.
Mérsékelten meleg sütőben 12-15 percig sütöm.
Forrón, tortaszerűen szeletelve tálalom.

DISZNÓSAJTOS PALACSINTATORTA
Elkészítése: A disznósajtot megdaráljuk és kevés olajjal, meg finomra vágott hagymával pörköltet készítünk belőle. Pici tört fokhagymával ízesíthetjük. Tehetünk bele egy egész tojást is. Hagyományos sós palacsintákat készítünk, de nem hajtogatjuk össze, hanem egymásra fektetve a húsmasszával megkenjük. A tetejére juhtúrót kenünk, és a sütőben közepes lángon pirosra sütjük. Úgy vágható, akár a torta. Salátával, savanyúsággal tálaljuk.

EPRES PALACSINTATORTA 01.
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 3 tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2,5 dl tejszín, só, olaj, tej, 20 dkg eper

Elkészítése: Az epret mossuk meg, s vágjuk félbe vagy negyedbe, s öntünk rá egy kis likőrt, amelyben hagyjuk állni, míg a palacsintatésztát elkészítjük.
Egy tálba kiöntöm a lisztet, majd hozzáadjuk a habosra vert vajat és tojás sárgáját és a tejszínt. Ízesítésként reszelhetünk bele citromhéjat is. Összekeverjük az alapanyagokat, sóval picit ízesítjük. Kiverjük a tojás fehérjét, és azt is a tésztához keverjük.
Kiolajozzuk a palacsintasütőt, és kisütjük a palacsintákat, de csak az egyik oldalukat sütjük ki. A kész palacsintákat tűzálló tálra csúsztatjuk, és ráhelyezzük a feldarabolt epreket és darált dióval megszórjuk, majd ráhelyezzük a következő palacsintát, azt esetleg reszelt csokoládéval szórjuk meg, de lehet ugyanúgy dióval is vagy tejszínhabbal díszíteni a tetejét.
Mikor már elég magas a palacsinta tortánk, akkor behelyezzük a sütőbe kb. 10 percre, hogy összesüljön. Mikor kész, a tetejére valamilyen öntetet csurgatunk.

EPRES PALACSINTATORTA 02.
Hozzávalók: 50 dkg friss eper, 2 evőkanál porcukor, 5 cl rumos diólikőr
A palacsintához: 5 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 5 tojás, 5 dkg rétesliszt, 3 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál olaj, 10 dkg őrölt dióbél, 3 evőkanál tejszínhab

Elkészítése: Az epret gondosan megmosom, lecsepegtetem, és a szárát leszedem. A nagyobb szemeket félbe vagy négyfelé vágom. Meghintem porcukorral, meglocsolom likőrrel, majd letakarva félreteszem.
A csúsztatott palacsintához a kissé meglágyított vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra kikeverem, beleteszem a lisztet, hozzáöntöm a tejszínt, a reszelt citromhéjat, és vaníliás cukorral ízesítem. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverem.
Fölforrósított teflonserpenyőbe kevés olajat, rá kisujjnyi vastagságú tésztát öntök, és a serpenyő körkörös mozgatásával egyenletesen elosztom a tésztát. Az egyik oldalán pirosra sütöm, azután átcsúsztatom egy lapos tálra, ízesített epret halmozok rá, meghintem őrölt dióval, majd beborítom a következő palacsintával, így tortaszerűen addig rétegezem a palacsintákat, amíg tart a hozzávalókból. A felső palacsinta közepére tejszínhabot halmozok, és díszítésül körberakom szép eperszemekkel.
Azonnal, még melegen tálalom.

EPRES PALACSINTATORTA 03.
Hozzávalók: 8 db csúsztatott palacsinta tésztája, 3 cl rumos diólikőr, 4 dkg vaj
Töltelékhez: 60 dkg eper, 5 cl rumos diólikőr, 5 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: Először tisztítsuk és mossuk meg az epret. A nagyobb szemeket vágjuk négyfelé, a kisebbeket kétfelé. Hintsük meg cukorral, locsoljuk rá a rumos likőrt és tegyük félre, hogy jobban összeérjen az íze. Ezután — a már ismert módon — készítsük el a csúsztatott palacsinta tésztáját, amelybe ezúttal keverjünk bele egy pohárka rumos diólikőrt is. Kezdjük el sütni a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat. Az első palacsintát kivajazott, kerek kerámia-, porcelán- vagy jénai tálra csúsztassuk át. Szórjuk meg vaníliás cukorral és tegyünk rá egy réteg cukrozott epret. Ezt a rétegezést addig ismételjük, amíg az összes palacsintát meg nem sütöttük. Az egészet kb. 8 percre tegyük be a sütőbe. Tálalás előtt a tetejét rakjuk körbe szép eperszemekkel, és közepét díszítsük tejszínhabbal.

GOMBÁS PALACSINTATORTA 01.
Elkészítése: A gombákat apróra vágjuk és reszelt vöröshagymával, kevés zsiradékon, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, törött borssal ízesítve puhára pároljuk. A sós tésztából sütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk úgy, hogy a palacsintákat a gombakrémmel megkenjük. A záró-réteg is gomba legyen. Meghintjük reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Forrón, paradicsommártással tálaljuk.

GOMBÁS PALACSINTATORTA 02.
Hozzávalók: 8 db sima vagy habos sós palacsinta, 25 dkg gomba, 1 dl tejföl, 2 dkg zsír, 2 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg reszelt sajt, 1 késhegynyi pirospaprika, só, 2 csipet őrölt fekete bors

Elkészítése: A vöröshagymát apróra vágjuk és zsíron megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és rátesszük az apróra vágott gombát, megsózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg saját levét elfövi. A tejfölt elkeverjük a liszttel, ráöntjük a gombára, és sűrű krémmé főzzük. A kész palacsintákat egyenként megkenjük ezzel a krémmel, és egymásra rakjuk. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben átmelegítjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

KÁPOSZTÁS PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 8 db sima vagy habos sós palacsinta, 5 dkg zsír, 3 kockacukor, 50 dkg fejes káposzta, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 késhegynyi só

Elkészítése: A fejes káposztát apróra vágjuk vagy reszeljük és besózzuk. A zsíron megpirítjuk a kockacukrot, rátesszük a kicsavart káposztát, és jó barnára pároljuk. Végezetül frissen őrölt borssal fűszerezzük. Tortaformába helyezünk egy palacsintát, ráteszünk egy réteg párolt káposztát, megint palacsintát és így tovább. A káposztás palacsintatortát sütőbe téve 15 perc alatt átforrósítjuk. Tortaszerűen felvágva tálaljuk.

KÖRÖZÖTTES PALACSINTATORTA
Elkészítése: A sós tésztából sütött palacsintákat kettesével egy lapos tányérra lerakjuk, és közte hagyományosan készített körözöttel megkenjük.
Végül az egész palacsintatortát körözöttel bekenjük, kemény tojás karikákkal díszítjük és 2 órai hűtőszekrényben történt tárolás után tálaljuk.

KRÉMES PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 5 dkg darált mogyoró, 1 evőkanál kakaó, 3 tojás, 13 dkg cukor, 2,5 dl tej, 50 dkg mascarpone sajt, 2 tojássárgája, 20 dkg aszalt sárgabarack, a sütéshez, vaj, a díszítéshez vegyes aszalt gyümölcs

Elkészítése: a sárgabarackot 10 percre beáztatjuk. A lisztbe belekeverjük a kakaót és a mogyorót, majd tálba öntjük, és alaposan összekeverjük a tojásokkal és 2 evőkanál cukorral. Folyamatosan hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük, és 20 percre félretesszük.
A tojássárgákat a maradék cukorral felverjük, beledolgozzuk a mascarponét, és a finomra vágott aszalt sárgabarackot. Átkeverjük a palacsintatésztát, és felforrósított, tapadásmentes, kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben 8-9 db nagyjából egyforma vastag palacsintát sütünk belőle. Amikor kész vagyunk a sütéssel, a palacsintaszeleteket tálra rakjuk, és mascarpone krémet kenünk közéjük, majd újra palacsinta és töltelék következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A tetejére krém kerüljön.
A tortát 2 órára hűtőbe tesszük, a tálaláskor aszalt gyümölcsdarabkákkal díszítjük.

LECSÓS PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 10 db sós palacsinta, 50 dkg lecsó, 3 tojás, só, vaj, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A lecsót felmelegítjük, elkeverjük a felvert tojásokkal, sóval ízesítjük. Egy tűzálló formát kivajazunk. Belehelyezünk 1 palacsintát, rá egy réteg lecsót, majd így folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejét reszelt sajttal szórjuk meg. Előmelegített megsütjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

NARANCSOS PALACSINTATORTA
Hozzávalók 8 szelethez: 30 dkg liszt, 6 tojás, 2 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 7,5 dl tej, 45 dkg narancslekvár, 4 narancs, 2 érett körte, 1 dl narancslikőr, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál citromlé, a kisütéshez olaj, a díszítéshez csokoládécsillagok, csipetnyi só

Elkészítése: A tojásokat a tejjel, 2 ek cukorral és sóval habosra verjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd a tésztát 20 percig pihentetjük. Olajjal kikent, 15 cm átmérőjű serpenyőben 25 igen vékony palacsintát sütünk. A lekvárt 1 evőkanálnyi kivételével megmelegítjük. A palacsintákat megkenjük, és tűzálló tálban egymásra helyezzük. A tojásfehérjét a maradék cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd a palacsintatorta tetejére halmozzuk. Előmelegített sütőben, 225 fokon kb. 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük. 2 meghámozott narancs fehér héját eltávolítjuk, a gerezdeket a hártyából kiemeljük. A meghámozott körtéből karalábévájóval gömböket vájunk ki. A maradék lekvárt a maradék 2 narancs kinyomott levében megmelegítjük. Hozzáadjuk a likőrt, majd beletesszük a gyümölcsöket, és 2 percig pároljuk. A tetejét porcukorral, kakaóval megszórjuk, és csokoládécsillagokkal díszítjük. Végül köré halmozzuk a likőrös gyümölcsöt.
Elkészítési idő kb. 1 3/4 óra

ÖRMÉNY PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 8 db édes habos palacsinta (a tojásfehérjét habbá verve tesszük bele), 10-10 dkg darált dió, darált mák, porcukor, barackíz, szilvaíz, 2 dkg vaj

Elkészítése: A diót és a mákot elkeverjük a porcukorral.
A palacsintákat vajjal kikent jénaiba rétegezzük úgy, hogy tetejüket felváltva szórjuk, kenjük a töltelékekkel. A tetején lévő palacsintát csak porcukorral szórjuk.
Tortaszeletekként vágjuk fel.

ŐSZI PALACSINTATORTA
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg liszt, 4 tojás, 12 szelet bacon, 20 dkg márvány sajt, 2 körte, 60 dkg parajlevél, 1 fej vöröshagyma, 1,2 dl tej, 2 dkg cukor, 2,5 dl szódavíz, 8 evőkanál vaj vagy margarin, só, bors, reszelt szerecsendió

Elkészítése: 2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk. A felütött tojásokat összekeverjük a liszttel, a tejjel és 1,2 dl szódavízzel. Csipetnyi sóval ízesítjük. Belecsorgatjuk az olvasztott zsiradékot, simára keverjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a körtét meghámozzuk, megmossuk, félbevágjuk, és magházát kiemeljük. Húsát cikkek re vágjuk, majd kevés cukros vízben kb. 3 percig pároljuk. A márvány sajtot szétmorzsoljuk, vagy kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk. Kb. 2 evőkanál megforrósított zsiradékon megpároljuk a hagymakockát, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott parajt. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és fedő alatt, kb. 5 percig fonnyasztjuk. A maradék szódavizet a tésztába keverjük. Serpenyőben megpirítunk 2 szelet bacont. Rámerünk 1 merőkanál palacsintatésztát, és mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Ugyanezen a módon még öt, nem túl vékony palacsintát sütünk. A palacsintákat megrakjuk a párolt parajlevetekkel, morzsolt márvány sajttal és párolt körtével. Forró sütőben kissé átmelegítjük, és tortaként szeleteljük.
Elkészítési idő 1 1/4 óra

PALACSINTATORTA 01.
Hozzávalók: 8-10 db megsütött palacsinta, 1 tojás, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 3 evőkanál darált dió, 3 evőkanál darált mák, 15 dkg tehéntúró, 2 dl kefir, 2 evőkanál mazsola, ízlés szerint cukor vagy méz, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só

Elkészítése: A diót és a mákot külön-külön kevés cukorral vagy mézzel és csipetnyi sóval összekeverjük. Ha szükséges, a lekvárt kenhetőre keverjük egy-két teáskanál vízzel. A túrót áttörjük, és két teáskanál kefirrel összekeverjük. Cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd hozzáadjuk a megmosott, leszárazott mazsolát. Előkészítünk egy kerek, lehetőleg kapcsos tortaformát vagy tűzálló tálat. Az aljára egy palacsintát teszünk. Vékonyan bekenjük a cukros dióval, majd ráborítunk egy újabb palacsintát. Ezt mákkal kenjük be. Erre ismét palacsinta kerül, amelyet lekvárral kenünk meg. Az ismételt palacsintarétegre mazsolás túrót kenünk, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsintának kell kerülnie, amelyet leöntünk a tojással elkevert, kissé megédesített, maradék kefirrel. A tortát az előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 15-20 percig sütjük. A sütőből kivéve még forrón cikkekre szeleteljük.

PALACSINTATORTA 02.
Hozzávalók: 1/2 l tej, 2 tojás, 20 dkg liszt, só, cukor, szódavíz, 1/2 csomag, élesztő, olaj, a töltelékhez: 1 l tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg darált dió, 1 tortabevonó

Elkészítése: Az élesztőt kevés cukorral édesített tejben felfuttatjuk, majd a többi alapanyaggal együtt palacsintatésztát készítünk. Kb. 1/2 órán keresztül pihentetjük, majd egyenként olajozott palacsintasütőben kisütjük. A tejből és a pudingporból sűrű krémet főzünk, majd belekeverjük a diót. A langyosra hűlt palacsintákat egymásra rakjuk, közben krémmel megkenjük, majd olvasztott csokival leöntjük. Friss gyümölcsökkel díszítjük.

PALACSINTATORTA ASZALT GYÜMÖLCCSEL
Hozzávalók: 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt sárgabarack, 10 dkg aszalt szilva, 1 citrom, 1 kávéskanál fahéj, 1 evőkanál rum, 0,5 liter víz, körülbelül 20 palacsinta, 8 evőkanál méz

Elkészítése: Vágjuk apróra az aszalt gyümölcsöket, a fahéjjal, a rummal és a citrom levével tegyük egy lábosba, öntsük rá a vizet, és lassú tűznél főzzük addig, amíg a víz elpárolog. Ez alatt az idő alatt készítsük el a palacsintákat és tartsuk őket melegen. Rétegesen töltsük meg a palacsintákat az aszalt gyümölcsökből készített kompóttal, majd olvasszuk fel a mézet, és öntsük a tetejére.

PALACSINTATORTA PIROS GYÜMÖLCSÖKBŐL
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: félliternyi tej, 15 g cukor, 125 g liszt, 2 tojás, 15 g vaj
A krémhez: fél liter tej, 15 g liszt, 15 g kukoricakeményítő, 4 tojássárgája, 125-150 g cukor, 5 levél zselatin, 500 g tejszín, 500 g piros gyümölcs

Elkészítése: Forraljuk fel a tejet. Egy edényben a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet, keményítőt, csipet sót keverjük, amíg kifehéredik. Öntsük hozzá a tejet lassan, majd melegítsük, míg besűrűsödik.
Folyton kevergetve adjuk hozzá a zselatint, melyet előzőleg hideg vízbe áztattunk. Verjük fel keményre a tejszínt, majd adjuk a kihűlt krémhez.
Tegyük a lisztet egy mély tálba, üssük bele a tojásokat, egy csipet sóval keverjük össze, majd apránként adjuk hozzá a tejet, hogy nehogy csomós legyen. Adjuk hozzá az olvasztott vajat is. Hagyjuk állni egy órát.
Tegyünk vajat egy serpenyőbe. Süssünk rajta négy 22-25 cm átmérőjű palacsintát.
Készítsünk egy 8 cm magas, a palacsinták nagyságának megfelelő tortaformát kartonból. Tegyünk az aljára egy palacsintát, rá krémet, majd a gyümölcsöt, folytassuk a rétegezést, míg elfogynak a hozzávalók. T együk hidegre, 2 órára. Eper- vagy málnaszósszal tálalhatjuk.
Előkészítés: 45 perc
Sütés: 4 perc

PILISI PALACSINTATORTA
Hozzávalók 6 személyre: 10 palacsinta, 30 dkg ribiszkedzsem, 15 dkg darált dió, 1/2 dl rum, 1 csomag mazsola, 4 tojásfehérje, 3 evőkanál porcukor, 3-4 fürt ribiszke

Elkészítése: A frissen megsütött palacsintákat egy kerek jénai tálba a következő módon rakom le.
A kiterített palacsintát vékonyan megkenem ribiszkedzsemmel, és meghintem a cukorral elkevert dióval. Minden második palacsintára pár szem rumban áztatott mazsolát is szórok.
A lerakott palacsinták tetejét bevonom keményre vert, cukrozott tojásfehérjével.
Ribiszkeszemekkel díszítem, és nagyon forró sütőbe téve (220-240 C-on) kb. 10-12 perc alatt, világosbarnára sütöm.
Ezt a finom édességet az étkezők számától függően vágom tortaszerű szeletekre még melegen!

PILISI, ZÖLDSÉGES PALACSINTATORTA
A palacsintához: 3 tojás, 25 dkg finomliszt, 5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 1 csipetnyi só
A töltelékhez: 20 dkg darált sertéshús, 10 dkg Ráma margarin, 1 késhegynyi currypor, 2 csipetnyi őrölt bors, 1 késhegynyi póréhagymás só, 2,5 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 40 dkg kelkáposzta, só. 1 evőkanál zsemlemorzsa, 35 dkg gomba, 20 dkg konzerv sárgarépakocka, 15 dkg konzervkukorica, 20 dkg konzerv zöldborsó, 25 dkg reszelt sajt

Elkészítése: Először elkészíteni a tölteléket. A darált húst kevés margarinnal zsírjára pirítom, curryvel, borssal, póréhagymás sóval fűszerezem. Végül fél evőkanál liszttel elkevert két evőkanálnyi tejszínt keverek hozzá. A kelkáposztát megtisztítom, torzsáját kivágom. Csíkokra vágom, sós vízben puhára főzöm, majd lecsepegtetem. Kevés margarinban megpirított zsemlemorzsával összekeverem. A gombát megtisztítom, kockákra vágom. Kevés margarinban zsírjára pirítom, sóval, borssal fűszerezem, és kevés liszttel elkevert tejszínnel dúsítom. A konzerv sárgarépakockát leszűröm, margarinban átforrósítom, lisztes tejszínnel összekeverem, megsózom. Ugyanígy készítem el a kukoricát és a zöldborsót is.
A palacsintához a tojássárgáját a liszttel összekeverem, tejjel hígítom. Kevés olajat és egycsipetnyi sót teszek bele, és hozzákeverem a kemény habbá felvert tojásfehérjét is. A kész masszából teflonserpenyőben hét-nyolc vastag palacsintát sütök.
Az első palacsintán egyenletesen elosztom a kelkáposztát, és megszólom reszelt sajttal. Erre csúsztatom rá a következő palacsintát, amelyet a darált hússal kenek meg. A következő palacsintákon egyenletesen elosztom a sárgarépát, a zöldborsót, a gombát, végül a kukoricát. Közben minden réteget megszórok kevés reszelt sajttal. A legfelső palacsintára bővebben teszek sajtot.
A rakott palacsintát sütőben átforrósítom. Tortaszerűen cikkekre vágom, és ízlés szerint hideg mártásokkal kínálom. Ajánlható hozzá ketchup is.

PIŇA COLADÁS PALACSINTATORTA
Hozzávalók: palacsinta tészta, 1 doboz ananász konzerv, 1 dl Bacardi rum, 1 tejszín ízű puding (elkészítve a szokásos módon), 1 dl piňa coladás koktél szirup

Elkészítése: Annyi palacsintát készíts, amennyi tortát akarsz, én kb. 15-17 szelet palacsintából készítettem a tortát. szóval kisütöd a palacsintát és egy tányérra teszed. A felkockázott ananászt beáztatod rumba, összekevered kihűlt pudinggal és öntesz hozzá vagy koktél szirupot, vagy pedig üveges piňa coladás likőrt. (ha ezt választod, akkor az ananászt nem kell beáztatni rumba)
Egy szelet palacsintát beleteszel egy tálba, utána megkened ilyen krémmel, még egy szelet palacsinta. Egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak.
Két órára a hűtőbe teszed, utána kiborítod a tálból és máris lehet szeletelni.
Elkészítési idő: 60 perc

PRALINÉ PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 9 db habos édes palacsinta, 10 dkg áttört tehéntúró, 2 dkg vaj, 3 evőkanálnyi baracklekvár, 5 dkg őrölt dió, 3 evőkanálnyi eperlekvár, 5 dkg őrölt mák, 6 dkg porcukor, 5 dkg vágott mogyoró

Elkészítése: Az alaprecept szerint kisütött 9 db palacsintát kivajazott tortaformába rétegesen lerakjuk. Az első palacsintát cukorral elkevert őrölt dióval szórjuk meg. A másodikra baracklekvárt kenünk, és megszórjuk vágott mogyoróval. A harmadikra elosztjuk a cukorral elkevert, áttört tehéntúrót. Az ezután következőt eperlekvárral kenjük, és meghintjük darált mákkal. A rétegezést ebben a sorrendben még egyszer megismételjük. Legfelülre palacsintát teszünk. A lerakott palacsintát középmeleg sütőben átmelegítjük. Tálalás előtt a tetejét vastagon megszórjuk porcukorral. Gázláng felett megtüzesített sütővillával a cukor tetejét sakktáblaszerűen karamellizáljuk, majd tortaszerűen felvágva kínáljuk.

RAKOTT BURGONYÁS PALACSINTATORTA
Hozzávalók 8 személyre: 12 db, a szokásos módon megsütött hagyományos palacsinta, 4 evőkanál burgonyapehely, másfél dl tej, 3 dl tejföl, 1 db egész tojás, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor. 5 dkg mazsola, 3 dkg vaj (vagy margarin), csipetnyi só

Elkészítése: A mazsolát megmosom, szárát leszedegetem és annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi, majd nagyon kis lángon forráspontig melegítem. Fedőt teszek rá, és a lében hagyom kihűlni, addigra majdnem az összest felszívja. Közben a burgonyapehelyre ráöntöm a tejet, a tejfölt, majd jól összekeverem, és tíz percig hagyom állni. Ezután újból összekeverem és a citromlével, a citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval ízesítem. Belekeverem a leszűrt mazsolát és az olvasztott, de már nem meleg vajat, valamint a habosra felvert tojást. Az egészet alaposan átkeverem. Kerek tűzálló tálat kibélelek palacsintával. Megkenem a burgonyás krémmel, majd ráborítom a második palacsintát, amit ugyancsak megkenek a krémmel. A rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogy a palacsinta. A tetejét vastagon bekenem a krémmel, és a tálat az előmelegített forró sütőbe tolom. Legalább huszonöt percig sütöm, illetve addig, amíg a teteje szépen megpirul, ropogóssá sül. Tortacikkekre vágva, frissen, forrón tálalom. (A maradékot a sütőben lehet megmelegíteni.)
Elkészítési ideje: kb. 90 perc

SAJTOS-KÁPOSZTÁS PALACSINTATORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj; a töltelékhez 50 dkg fejes káposzta, 20 dkg reszelt parmezán sajt, 2 tojás, 2 dl tejföl, só és törött fekete bors, ízlés szerint, fél dl olaj

Elkészítése: A palacsintatésztát megkeverjük, majd beledolgozzuk a fél dl olajon pirított reszelt fejes káposztát. Ha teljesen kihűlt, kissé vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Tűzálló tálba teszünk egy palacsintát, megszórjuk reszelt sajttal, ezt beborítjuk egy újabb palacsintával. A tejfölt elkeverjük a felvert tojással, megsózzuk, meghintjük kevés törött borssal, és a tetejére öntjük. Reszelt sajttal bőven megszórjuk, és annyi időre tesszük bele a forró sütőbe, amíg a sajt megolvad a tetején. Cikkekre vágva kínáljuk.

SAJTOS PALACSINTATORTA
Elkészítése: A sós tésztából sütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk úgy, hogy a palacsinták közé reszelt sajtot hintünk. Tetejét felvert tojásfehérjével bevonjuk, de előtte a habba is reszelt sajtot keverünk.
Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor tartármártást adunk mellé.

SONKÁS-BURGONYÁS PALACSINTATORTA
Hozzávalók:
A palacsintához: 20 dkg Unikorn krumplis lángos-por, 1 mokkáskanál só, 2 tojás, 4 dl tej, 1 evőkanál olaj
A töltelékhez: 30 dkg főtt sonka, 2 dl tejföl, 20 dkg juhtúró, 1 csomó metélőhagyma, 2 dkg vaj só

Elkészítése: A lángos-port sóval elkeverem. Beleeresztem a tojást, részletekben hozzákeverem a tejet és végül az olajat is. Csomómentes tésztát készítek, amit legalább 20-30 percig pihentetek.
Közben a főtt sonkát apróra vágom vagy ledarálom, és kevés tejfölt adok hozzá. A juhtúrót villával áttöröm, tejföllel krémszerűvé keverem. Megsózom, és finomra vágott metélőhagymát teszek bele.
A tésztából a vajon nyolc közepes vastagságú palacsintát sütök. Ahogy sülnek a palacsinták, elkezdem a rétegezést. Az egymásra rakott palacsintákat felváltva megkenem az ízesített juhtúróval vagy sonkával. A legfelső palacsintát vastagon bekenem tejfölös juhtúróval.
A rakott palacsintát kb. 15-20 perc alatt meleg sütőben átforrósítom, és kissé megpirítom a tetejét. Tortaszerűen felszeletelve tálalom.

SONKÁS-SPENÓTOS PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 8 db sima vagy habos sós palacsinta. 20 dkg reszelt sajt. 6 dl tejföl, 1 csomag mirelit spenót, só, 25 dkg főtt füstölt hús

Elkészítése: A füstölt húst ledaráljuk és összekeverjük 2 dl tejföllel. A mirelit spenótot hagyjuk felolvadni, leszűrjük, kinyomkodjuk és összekeverjük szintén 2 dl tejföllel. A kisütött sós palacsintákat egymásra fektetjük, és felváltva kenjük meg a sonka- és a spenótkrémmel, minden harmadikat pedig reszelt sajttal hintünk meg. A legfelső palacsinta üres marad, ezt megkenjük a maradék 2 dl tejföllel, rászórjuk a maradék sajtot. A forró sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg. Úgy szeleteljük, akár egy tortát.
Jó előre elkészíthető, csak átsütni kell tálalás előtt, ezért is kitűnő vendégváró étel.
Készíthetjük burgonyás és kukoricás palacsintákkal is.

SPENÓTOS PALACSINTATORTA 01.
Hozzávalók: 10-12 palacsinta, 50 dkg spenót, kevés vaj, 1 evőkanál liszt, 2,5 dl tej, reszelt sajt, ízlés szerint, só, bors

Elkészítése: Sós vízben főzzük meg a tisztított spenótot, majd csepegtessük le. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk le rétegesen a palacsintákat és a spenótot. Ezután olvasszunk meg egy diónyi vajat egy serpenyőben, hintsük rá a lisztet, majd állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet is. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön főzzük addig, míg a szósz sűrűsödni kezd. Ezután öntsük rá a rétegezett palacsintára, tetejét szórjuk meg reszelt sajttal. Tegyük sütőbe és süssük ropogósra.

SPENÓTOS PALACSINTATORTA 02.
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 3 dl tejföl, 1 csomag mirelit spenót, 15 dkg reszelt sajt, 4 dkg liszt, 1 késhegynyi szerecsendió-reszelék, 2 dl tej, 2 dkg vaj, só, 1 késhegynyi őrölt fekete bors

Elkészítése: A mirelit spenótot felengedjük és alaposan kinyomkodjuk. A lisztet megpirítjuk a vajon, felengedjük a tejjel, és sűrűre főzzük. Megsózzuk, borsozzuk és közé keverjük a spenótot, 1 dl tejfölt és 10 dkg reszelt sajtot. Ezzel a krémmel megkenjük a palacsintákat és egymásra fektetjük. Végül az egészet leöntjük 2 dl tejföllel, melybe öt deka reszelt sajtot meg csipetnyi reszelt szerecsendiót kevertünk, és forró sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

SZEGEDI PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 10 db sima édes palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 tojás, 5 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 5 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg darált dió, 1 dl tejszín, 1/4 rúd vanília, 6 dkg kakaópor, 6 dkg cukor, 25 dkg barackíz, 5 dkg vaj

Elkészítése: Az áttört túrót olvasztott vajjal és tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, mazsolát, cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és jól elkeverjük.
Tejszínt cukorral és vaníliával felforralunk, hozzáadjuk a diót, és addig forraljuk, míg jól kenhető massza lesz belőle.
A palacsintákat megkenjük a diós krémmel, erre egy palacsinta, rá túró. A következő palacsintát kakaóporral és cukorral hintjük meg, az erre tett palacsintát lekvárral bekenjük. Ezt ismételjük.
Vajazott sütőlapra tesszük, kevés vajjal meglocsoljuk (lehet a palacsintákat közben is). Mérsékelt hőfokon 5-10 percig sütjük.
A fehérjékből vert kemény habba, lekvárt és cukrot teszünk. Nyomózsákból úgy díszítjük vele a palacsintát, mintha torta lenne. Pirosra sütjük.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.

TÉLI PALACSINTATORTA
Hozzávalók a palacsintához (kb. 20db): 35 dkg finomliszt, 3 db tojás, 4-5 dl tej, 10 dkg sertészsír, 2 dkg kristálycukor, kávéskanálnyi szárított reszelt citromhéj, csipetnyi asztali só, 10 dkg olvasztott vaj
Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt sárgabarack, 10 dkg aszalt szilva, 1 citrom, 1 kávéskanál fahéj, 1 evőkanál rum, 0,5 liter víz, körülbelül 20 palacsinta, 8 evőkanál méz

Elkészítése: Először a palacsinta tölteléket készítjük el. Vágjuk apróra az aszalt gyümölcsöket, a fahéjjal, a rummal és a citrom levével tegyük egy lábosba, öntsük rá a vizet, és lassú tűznél főzzük addig, amíg a víz elpárolog.
Közben süthetjük a palacsintákat. A lisztet a tojássárgájával, a cukorral, a sóval, az olvasztott vajjal és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket és a reszelt citromhéjat.
Palacsintasütőben kevés forró zsírban kb. közepes merőkanálnyi tésztát, szétfolyatunk majd mindkét oldalát világosra, sütjük, tartsuk melegen.
Rétegesen töltsük meg a palacsintákat az aszalt gyümölcsökből készített kompóttal, majd olvasszuk fel a mézet, és öntsük a tetejére.

TÖLTÖTT PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 5 dkg liszt, 5 dkg olaj, 1/2 l tej, 1 tojás, só
A töltelékhez: 20 dkg darált hús, 10 dkg szójapehely, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa (reszelve), 10 dkg zeller, 1 db Aranyfácán paradicsompüré vagy ketchup, 1 dl vörösbor, só, bors, ízlés szerint, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: Az olajon megpároljuk a hagymát, ízlés szerint kevés sót, borsot, pirospaprikát adunk hozzá, majd a darált húst, áztatott szóját, sárgarépát, zellert, vörösbort, paradicsompürét vagy 3 - 4 kanál ketchupot, s mindezt kevés vízzel puhára pároljuk. Ha kész, 2 gerezd fokhagymát zúzunk bele. Ha a massza híg, 1 - 2 kanál liszttel sűrítjük.
A hozzávalókból palacsintatésztát készítünk, és 4 db nagyméretű palacsintát sütünk. A masszát 4 részre osztjuk, és a palacsintákkal tortakarikába rétegesen lerakjuk. A tetejére massza kerüljön, 5 dkg reszelt sajttal megszórjuk.
Forró sütőben pár percig sütjük. A töltelékből nagyobb mennyiséget is lehet készíteni, adagokra osztani, lefagyasztani.
Felengedés után csak a palacsintákat kell megtölteni, átsütni.

TÜDŐS PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 30-40 dkg tüdő, 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 1,5 dl nagyon sűrű tejföl, 10 dkg reszelt parmezán (vagy óvári sajt), 2 dl fűszerezett paradicsomlé, 0,5 dl olaj, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál rozmaring és kakukkfű, törött fekete bors, só

Elkészítése: A tüdőt jól megmossuk, darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Levétől leszűrve langyosra hűtjük, majd ledaráljuk. A tojásokat habosra felverjük, hozzáöntjük a tejet, a lisztet és annyi szódavizet, hogy a szokásosnál valamivel hígabb palacsintatésztát kapjunk. Megsózzuk, és a darált tüdőt belekeverjük a masszába, 15 percig pihentetjük. Az alatt a paradicsomlét felforraljuk, a fűszerekkel és a tejföllel összekeverjük, de már nem forraljuk. A palacsintatésztába beleöntjük a fél dl olajat, így nem kell a palacsintasütőt minden egyes palacsinta sütése előtt megolajozni. Kis palacsintákat sütünk a masszából. Tűzálló tálra teszünk egy palacsintát, megkenjük a paradicsomos-tejfölös mártással, és megszórjuk reszelt sajttal. Erre egy újabb palacsintát borítunk, azt is megkenjük a mártással, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg a palacsinta el nem fogy. A tetejére reszelt sajtnak kell kerülni. Forró sütőben addig sütjük, amíg kéreg nem képződik rajta. Tálalás előtt 4 cikkre vágjuk, és a tányérján ki-ki megszórhatja még reszelt sajttal. Barna sörrel a legfinomabb.

VANÍLIAKRÉMES PALACSINTATORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 18 dkg finomliszt, 4 tojás, csipet só, 3,5 dl tej, 6 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor
A vaníliakrémhez: 3 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A lisztbe beleeresztjük az elkevert tojást, és állandó keverés mellett annyi tejet adunk hozzá, hogy híg palacsintatésztát kapjunk. Ebből a tésztából kb. 15 cm átmérőjű kis palacsintákat sütünk. A palacsintákat a vaníliakrémmel megkenjük, egymásra helyezzük. Jól lehűtjük, majd tortaszerűen felvágva kínáljuk.
Vaníliakrém: A tojások sárgáját a cukorral jól elkeverjük, felöntjük vaníliás cukorral ízesített forró tejjel, és állandó keverés mellett felforraljuk. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a keményre felvert tejszínhabot.

VEGYES PALACSINTATORTA
Hozzávalók 8 személyre: 12 előre megsütött palacsinta, 3 evőkanál sárgabaracklekvár (vagy dzsem), 1 evőkanál reszelt étcsokoládé, 5 dkg finomra darált dióbél, 10 dkg gesztenyemassza, 10 dkg tehéntúró. 5 dkg mazsola, 0,5 dl tej, 1 evőkanál sűrű tejföl, ízlés szerint porcukor; a tetejére 1 tojás, 1 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 teáskanál liszt, 1 dkg vaj, csipetnyi só

Elkészítése: Kerek tűzálló tál aljára teszek egy palacsintát. Meghintem a reszelt csokoládé felével, majd ráborítok egy újabb palacsintát. Ezt megkenem a kevés tejjel kenhetőre kevert gesztenyemassza felével. Erre ismét palacsintát teszek. Kevés porcukorral kevert darált dióval bőven meghintem, majd egy újabb palacsintaréteg után lekváros réteg következik. A ráborított palacsintára tejföllel és mazsolával összekevert túrókrém kerül, majd a következő palacsinta után bőven hintek rá vaníliás cukrot. Addig folytatom a rétegezést, amíg az összes palacsinta, illetve töltelék elfogy. A tetejére palacsintának kell kerülnie. A vajat habzásig hevítem a liszttel, beleöntöm a meleg tejet, és simára keverve, sűrűre főzöm. Porcukorral és vaníliás cukorral ízesítem. Ha langyosra hűlt, belekeverem a közben habosra felvert tojást, és csipetnyi sóval ízesítem. Ezt a masszát rákenem a palacsinta tetejére, és előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg szép piros-barna kérge lesz. Hidegen, melegen egyaránt nagyon jó. Cikkekre vágva kínálom, mint a tortát szokás.

VEGYES TÚRÓS PALACSINTATORTA
Hozzávalók: 8 db kelt sós palacsinta, 1/2 csomag metélőhagyma, 10 dkg tehéntúró, 1 késhegynyi só, 20 dkg juhtúró, 1 késhegynyi pirospaprika, 5 dkg vaj, 1 kávéskanál köménymag

Elkészítése: A tehéntúrót és juhtúrót szitán áttörjük, összekeverjük, hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott metélőhagymát. Köménymaggal, sóval, pirospaprikával ízesítjük, jól kikeverjük és a meleg palacsintákat egyenként megtöltjük, egymásra rakjuk, és pár perc alatt meleg sütőben átmelegítjük. Tortaszerűen szeleteljük.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta