Aszalt szilvás göngyölt hús
Elkészítése: Az aszalt szilvát szegfűszeges vörösborban fél napig áztatom.
Tarja szeleteket vékonyra kiklopfolok (ha a száraz húst szereted jobban, csináld karajból), fokhagymás, sós tejben egy éjszakán át áztatom. Másnap a hússzeleteket ízlés szerint fűszerezd. Én intenzív görög vagy provencei fűszerrel szoktam megszórni. Szép sorban a szilvával megpakolok egy-egy szelet húst, szépen felgöngyölöm, hústűvel vagy fogvájóval megtűzöm, hogy ne nyíljon szét. Serpenyőben zsiradékon minden oldalát megpirítom, majd zsírozott tepsibe átrakom, kicsi húslét öntök alá és puhára párolom. Egy-egy szeletet középen ferdén elvágok és így tálalom. Köret lehet bármi, ki mit szeret.
Én krumplipürét szoktam adni hozzá!
Krumplipüré
Gondolom, mindenki ismeri, de azért elmondom, hogy én hogy csinálom.
Sós vízben megfőzöm, burgonyatörőn átnyomom. Forró tejet, olvasztott ráma margarint, sót, őrölt fehér borsot és őrölt szerecsendiót teszek bele és jó habosra kikeverem. Nyomózsákból szép halmokat teszek a húsok mellé.
Forrás: Szuchányi Judit - Rendhagyó szakácskönyv
SZIVÁRVÁNY-SZIGETCSÉP NYUGDÍJAS KLUB Bíró Erzsi receptje