Palacsinták - töltelékek
ALMÁS TÖLTELÉK
Hozzávalók: 4 db jóízű, aromás alma, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, az alma édességétől függően 8-10 dkg porcukor
Elkészítése: Az almát meghámozom és kicsumázom, majd lereszelem. A citromlével és a porcukorral összekeverve kis lángon, fedő nélkül addig párolom, amíg szárazzá válik. Ezután rászórom a fahéjat, és jól összekeverem. A palacsinta tálalásától függően hidegen vagy melegen használom fel.
ANANÁSZOS-TÚRÓS TÖLTELÉK
Hozzávalók: 4 karika (vagy fél doboz darabolt) ananászbefőtt, 15 dkg tehéntúró, 1 evőkanál sűrű tejföl, kevés porcukor
Elkészítése: A tehéntúrót áttöröm, vagy villával szétnyomom, és a tejföllel meg a porcukorral simára keverem. Ezután hozzáadom, a közben lecsöpögtetett, és nagyon apróra vágott, vagy összeturmixolt ananászt.
CSOKOLÁDÉS GESZTENYETÖLTELÉK
Hozzávalók: 20 dkg gesztenyemassza, 3 dkg csokoládé, 1 dl tej vagy tejszín, kevés porcukor, 1 evőkanál rum (vagy rumaroma)
Elkészítése: A gesztenyemasszát a tejjel, a rummal és kevés porcukorral jól kikeverem, majd hozzáadom a vízfürdőn felolvasztott csokoládét. (Csokoládé helyett kakaóporral is készíthető, 1 púpozott evőkanál kakaóporhoz másfél dkg olvasztott vajat keverek.)
CSOKOLÁDÉS TÖLTELÉK
Hozzávalók: 5 dkg főző- vagy étcsokoládé, 1 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, másfél dl tej vagy tejszín (esetleg fele tej, fele tejszín), 1 mokkáskanál Nescafé, ízlés szerint porcukor
Elkészítése: A vajat felolvasztom, rászórom a lisztet, és habzásig hevítem, majd ráöntöm a tejet és állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ezután belekeverem a megreszelt (vagy felolvasztott) csokoládét, és 2 evőkanál vizet meg a Nescafét. Folytonos keverés közben sűrűre forralom, végül porcukorral a kellő édességűre ízesítem. Csak langyosan vagy hidegen használom fel.
DIÓTÖLTELÉK
Hozzávalók: 15 dkg darált dió, 2 evőkanál mazsola, 1,5 dl tej, 10-12 dkg porcukor
Elkészítése: A mazsolát megmosom, szárát leveszem, majd a tejbe beleteszem. Fedő alatt néhány percig főzöm, addigra a mazsolaszemek megduzzadnak. Ezután hozzáöntöm a darált diót és jól összekeverve, éppen csak egyet forralok rajta.
DIÓS-KRÉMSAJTOS TÖLTELÉK
Hozzávalók: 10 dkg krémsajt, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg darált dió, 10 dkg porcukor vagy méz
Elkészítése: A krémsajtot simára keverem a tejföllel, majd a cukrot is hozzáadva, addig keverem, amíg a cukor föl nem oldódik benne. Ezután teszem hozzá a darált diót.
FINOM ÍZES TÖLTELÉK
Hozzávalók: 20 dkg gyümölcsíz, fél citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, 1 evőkanál porcukor, 1 teáskanál édes kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
Elkészítése: A gyümölcsízt a citromlével és egy evőkanál vízzel kenhetőre keverem, majd hozzáadom a porcukrot, a sót és a kekszmorzsát. Jól összekeverem, és hidegen kenem meg vele a palacsintát.
KAJSZIBARACKOS TÖLTELÉK
Hozzávalók: 1 csésze kajszibarackbefőtt, 2 púpozott evőkanál kajszibaracklekvár, 1 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), 1 evőkanál porcukor
Elkészítése: A befőttet levétől leszűröm, és kimagozva apróra vágom. A kajszibaracklekvárt összekeverem a rummal és a gyümölcsdarabokat beletéve, hidegen töltöm meg vele a palacsintákat.
KÁVÉS TÖLTELÉK
Hozzávalók: 1 dl jó erős feketekávé (Nescaféból is készülhet), 1 dl tejszín (vagy tej), 5 db száraz babapiskóta vagy ennek megfelelő mennyiségű száraz piskótadarab, 8-10 dkg porcukor
Elkészítése: A babapiskótát apróra tördelem és ráöntöm a kávét meg a tejszínt. Addig hagyom állni, amíg az összes folyadékot a piskóta felszívja. Akkor hozzáteszem a porcukrot, és jól összekeverem.
KRÉMSAJTOS TÖLTELÉK
Hozzávalók: 20 dkg bármilyen krémsajt, 1-2 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál citromlé, 8-10 dkg porcukor
Elkészítése: Az egészet kenhető masszává keverem. Ha túl sűrű, kevés tejjel hígítom.
MÁKTÖLTELÉK
Hozzávalók: 15 dkg darált mák, 1,5 dl tej, 1 evőkanál nagyon apróra vágott cukrozott narancs- vagy citromhéj, 10-12 dkg porcukor
Elkészítése: A tejet felforralom, beleszórom a mákot és a cukrot, meg a cukrozott narancshéjat. Éppen csak egyet forralok rajta és hagyom kihűlni.
TÚRÓS TÖLTELÉK
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 2 tojássárga, 2 evőkanál mazsola, 1 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 8-10 dkg porcukor, csipetnyi só
Elkészítése: Az összes hozzávalót alaposan összekeverem, és hidegen használom.
TEJFÖLÖS MANDULAKRÉM-TÖLTELÉK
Hozzávalók: 10 dkg darált mandula, 2 dl sűrű tejföl, 8-10 dkg porcukor, 1 teáskanál zöldmandula aroma, 1-2 teáskanál zsemlemorzsa
Elkészítése: Az egészet összekeverem, és fél óráig hagyom állni.
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta