Palacsinták - Z-ZS
ZALAI GÖNGYÖLT PALACSINTA
Hozzávalók: 10 db sima édes palacsinta, 25 dkg dióbél, 15 dkg mák, 5 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 3 cl rum, 1,5 dl tej, 1/4 rúd vanília, 1 citrom reszelt héja, 4 adag vaníliamártás, 2 dkg vaj.
Elkészítése: A darált diót kevés cukorral, mazsolával és 1-1,5 dl tejjel sűrű krémmé főzzük, rummal ízesítjük. A ledarált mákot cukorral összekeverjük, kevés forró tejjel leforrázzuk, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A külön kisütött palacsintákat felváltva megkenjük a kétféle töltelékkel, és vajjal megkent konyharuhára, kissé elcsúsztatva egymásra rakjuk. A konyharuha segítségével feltekerjük, a konyharuhát összekötjük, és a palacsintákat a maradék vaníliával ízesített tejben kifőzzük.
Kivesszük a konyharuhából, karikákra vágjuk, és vaníliamártással leöntve kínáljuk.
ZELLERES PALACSINTA SALÁTÁVAL
Hozzávalók: 20 dkg tönkölybúza, liszt, 1 tojás, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, só, 1 közepes zeller, 2 alma, 2 dl tejszín, Worcester szósz, előkészített saláta
Elkészítése: A tönkölybúzát összekeverjük a tojással, a tejjel, a szódavízzel és annyi liszttel, hogy tejszínsűrűségű masszát kapjunk, melyből a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk. A töltelékhez az almákat és a zellert megtisztítjuk, apróra reszeljük. Hozzáadjuk a tejszínt, és ízlés szerint Worcester-szósszal ízesítjük. Megtöltjük a palacsintákat, és frissen készített salátával tálaljuk.
ZELLERKRÉMES PALACSINTA
Elkészítése: A kockákra vágott zellert tejes vízben puhára főzzük, majd áttörjük. Sóval, törött borssal, reszelt sajttal és annyi főzőlével elkeverjük, hogy kenhető pépet kapjunk.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Finomra vágott zellerlevéllel meghintve tálaljuk.
ZÖLDBABBAL, GOMBÁVAL TÖLTÖTT MANDULÁS PALACSINTA (INDIAI RECEPT)
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 evőkanál friss, vágott tárkony vagy 1 teáskanál szárított tárkony, 40 dkg tisztított, vágott zöldbab, 5 dkg margarin, 5 dkg vágott mandula, 1 késhegynyi fehér bors, 10 dkg gomba, 1 kávéskanál pirospaprika, só
Elkészítése: A megtisztított, felvágott zöldbabot majdnem készre pároljuk. Megolvasztjuk a margarin felét, s benne aranysárgára pirítjuk a vágott mandulát. A serpenyőből kivéve félretesszük. A visszamaradt olvasztott margarinban átpirítjuk a felszeletelt gombát. Elkeverjük a párolt zöldbabbal, majd tárkonnyal, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük.
A sós palacsintákat egyenként megtöltjük a gombás zöldbabraguval, feltekerjük, kivajazott tűzálló tálra fektetjük. A maradék margarinból a tetejére morzsolunk és meghintjük pirított mandulával. Sütőben átforrósítva tálaljuk.
ZÖLDBORSÓS KUKORICÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 4 db vastagabb kukoricás palacsinta l. , 6 dkg reszelt trappista sajt, 2 dkg vaj, 30 dkg konzerv zöldborsó, só, 1/2 csomó petrezselyemzöldje
Elkészítése: Először elkészítjük a kukoricás palacsintatésztát, s pihentetjük. A konzerv zöldborsót leszűrjük, jól lecsepegtetjük, és olvasztott vajon átforgatva felmelegítjük. Megsózzuk és finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük. A tésztából vastagabb palacsintát sütünk. Megtöltjük zöldborsóval, feltekerjük, vagy egyszerűen csak áthajtjuk a palacsintát. Tetejére reszelt sajtot halmozunk. Melegen tálaljuk.
ZÖLDBORSÓS PALACSINTA
Elkészítése: A hagyományosan készített sós palacsintatésztát elkeverjük a levétől lecsurgatott zöldborsókonzervvel és finomra vágott petrezselyemmel - így sütjük meg.
A megsütött palacsintákat reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
ZÖLDPALACSINTA 01.
Hozzávalók: 10 dkg zöldség (káposzta, paraj, sóska, karalábé), Graham-liszt, vagy teljes őrlésű búzaliszt, vagy tönkölyliszt, tej, tojás, olaj
Elkészítése: A kiválasztott zöldséget gyengén sós vízben blansírozzuk. (Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét!) Ez alatt elkészítjük a palacsintatésztát. A zöldségeket leszűrjük, és belekeverjük a palacsintatésztába. Olajban kisütjük, vastag palacsintákat kapunk. Sajttal meghintve pikáns mártással tálalhatjuk.
ZÖLDPALACSINTA 02.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 10 dkg mirelit paraj, 0.5 dl olaj, 20 dkg kukorica, 10 dkg sajt.
Elkészítése: A szokásos módon készített palacsintatésztába néhány evőkanál parajlét keverünk. A szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, és megtöltjük mindegyiket egy-egy evőkanálnyi. összegöngyölve tűzálló tálra tesszük, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben annyi ideig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
ZÖLDPALACSINTA SAJTTAL
Hozzávalók: 1 csokor bazsalikom, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, só, bors, kevés olaj, 25 dkg reszelt sajt
Elkészítése: A zöldfűszereket leöblítjük, szárazra rázzuk, és apróra vágjuk. A palacsintatésztához összekeverjük a lisztet a tojásokkal, a tej felével, és sóval, borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a tej másik felét, a zöldfűszereket, és tovább keverjük. Egy kisebb serpenyőt kiolajozunk, közepes lángon felmelegítjük és a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Háromszög alakúra hajtogatjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, és tálalhatjuk.
ZÖLDSÉGES PALACSINTA
Hozzávalók: 8 sós palacsinta, 1 zeller, 10 dkg kelkáposzta, 15 dkg sárgarépa, 1 póréhagyma, só, bors, 1 pasztinák, 5 dkg margarin, 1 dl húsleves kockából, 5 dkg reszelt sajt, 1 csomó petrezselyem, szerecsendió, bors, só, panír, olaj
Elkészítése: A zöldségeket vékony csíkokra reszeljük, a pórét felkarikázzuk, majd az egészet margarinon félpuhára pároljuk, apránként hozzáadagoljuk a húslevest. A tűzről levéve, a zöldségeket jól lecsepegtetjük, fűszerezzük, belekeverjük a sajtot és a petrezselymet. A tölteléket a palacsintákba töltjük, két szélüket visszahajtva feltekerjük. Bepanírozzuk palacsintákat, és forró olajban kisütjük.
ZÖLDSÉGES PALACSINTA RÁNTVA
Hozzávalók: liszt 20 dkg, tojás 4 db, 2 dl tej, só 5 g, olaj fél dl, sárgarépa 10 dkg, brokkoli 5 dkg, karfiol 5 dkg, zsemlemorzsa 10 dkg, 1, 5 dl majonéz, porcukor 3 dkg, tejföl 1 dl, fehér bors 5 g, mustár 2 dkg
Elkészítése: Sós palacsintát sütünk és megtöltjük a vajban párolt zöldségekkel (piros, fehér, zöld sorban). A palacsintát panírozzuk és sütjük, salátalevélre tálaljuk, tartármártást adtunk hozzá.
ZÖLDSÉGES RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 30 dkg aprított zöldség, reszelt sajt, 15 dkg liszt, 3 dl tej, csipet só
Elkészítése: A besamelmártáshoz a tejet felmelegítjük, a vajat serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és amikor megpirult, beleöntjük a meleg tejet. Simára keverjük és sózzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük. A mártás kétharmadát a zöldséggel elkeverjük, a palacsintába rétegesen belehelyezzük, a tetejére ráöntjük a megmaradt mártást, és reszelt sajttal megszórjuk. Sütőben megpirítjuk.
ZÖLDSÉGES TAVASZI TEKERCS
Hozzávalók: 10 dkg búzaliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 2 evőkanál olaj, 2 dl víz, 1 dl tej
A töltelékhez: 2 sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 1 petrezselyemgyökér, 15 dkg fejes káposzta, 10 dkg kígyóuborka, szójacsíra, retek, 1 kaliforniai paprika, 2 evőkanál olívaolaj, kevés kifőzött cérnametélt, só, chili, mogyoróolaj, ízlés szerint szójaszósz
Elkészítése: Az alapanyagokat összekeverjük. Teflon palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat. A zöldségeket apró csíkokra felvágjuk. A wokban megpirítjuk félig az olívaolajon, és hozzáadjuk az előre kifőzött cérnametéltet. Ízesítjük sóval, chilivel, majd amikor kihűlt, megtöltjük vele a palacsintákat. Szintén a wokban felhevítjük a mogyoróolajat, és kisütjük benne az immár megtöltött palacsintákat. Frissen, szójaszósszal fogyasztjuk.
ZÖLDSÉGGEL, SONKÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 csipet őrölt fekete bors, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg paradicsompüré, 1 csomó petrezselyemzöldje, 20 dkg sonka, 1 dl tejföl, 5 dkg trappista sajt, só
Elkészítése: Az apróra felvágott hagymát kevés olajban üvegesre fonnyasztjuk, rátesszük a kis kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, fokhagymát. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel és paradicsompürével ízesítjük, majd puhára pároljuk. A sonkát is apró kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, és a zöldségekkel összekeverjük. A külön kisütött palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, és olajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben átforrósítjuk, míg a sajt ráolvad a tetejére.
ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT KÁVÉS PALACSINTA
A palacsintához: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só, olaj (a sütéshez)
A töltelékhez: 40 dkg cukkíni, 20 dkg padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra vágott friss menta, őrölt fehérbors, só
Elkészítése: Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockákra vágott cukkínit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük, joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat alatt, készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből, szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban, kisütjük a palacsintát.
Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött palacsintákat meghintjük reszelt sajttal, és grillsütőben megpirítjuk.
ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA CURRY- SZÜPRÉM MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 30 dkg vegyes zöldség, 2 dkg vaj, 1/2 csomó petrezselyemzöldje, 2 csipet őrölt fehér bors, só, 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, 4 dl szüprém mártás, 1 kávéskanál currypor
Elkészítése: A megtisztított vegyes zöldséget (sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót) gyufaszál vastagságú metéltre vágjuk és sós vízben nem túl puhára megfőzzük, leszűrjük, és kevés vajban átforgatjuk. Sóval, csipetnyi frissen őrölt borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Ezzel a zöldségraguval megtöltjük a palacsinták közepét, négyrét összehajtjuk, s először lisztben, majd felvert tojásban, végül zsemlemorzsában megforgatva bepanírozzuk. Bő, forró olajban aranysárgára kisütjük. Tálaláskor külön csészébe adunk mellé curry porral ízesített szüprém mártást.
ZSÁKBAMACSKA PALACSINTA
Hozzávalók: egyszerű palacsinta alapmassza, tetszés szerinti palacsintatöltelék, liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, porcukor a tetejére, olaj a sütéshez
Elkészítése: 3-4 féle tölteléket készítek, tetszés szerint. A megsütött palacsintákat egyenként megtöltöm (egy palacsintát természetesen csak egyféle töltelékkel), majd a palacsinta két végét behajtva összegöngyölöm és lisztben, felvert tojásban, végül zsemlemorzsában meghempergetve, bő olajban kisütöm. Itatóspapírra vagy papírtörülközőre téve a felesleges olajat leitatom róla, és még melegen meghintem kevés porcukorral. A tölteléktől függően kínálok hozzá valamilyen mártást vagy öntetet, de ez el is hagyható.
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta