Palacsinták - V
VADHÚSSAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 narancs leve, 30 dkg főtt vagy sült vadhús, 1 kávéskanál majoránna, 2 dkg vaj, 1 késhegynyi kakukkfű, 2 dkg finomliszt, 2 csipet őrölt fekete bors, 2 dl tej, só, 1 dl fehérbor
Elkészítése: A vadhúst apróra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítjük, és megtöltjük a palacsintákat. Feltekerjük, forró tányérra tesszük, és külön készített boros-narancsos mártással leöntve tálaljuk. A mártás készítése során lábaskában felolvasztjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, majd állandó keverés mellett apránként hozzáadjuk az előre felforrósított tejet, és habverővel simára keverjük, lassú tűzön sűrűre főzzük, majd sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a fehérbort és a narancs levét. Az így elkészített mártást ráöntjük a palacsintákra.
VADHÚSSAL TÖLTÖTT PALACSINTA HUBERTUSZ MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 8 db egyszerű sós palacsinta, 1 dl száraz vörösbor, 30 dkg főtt vagy sült vadhús, 5 cl Hubertusz, 3 cl Hungária brandy, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 5 dl barna mártás, 3 dkg vaj
Elkészítése: A főtt vagy sült vadhúst csíkokra vágjuk és ledaráljuk, vagy kis kutterral apróra vágjuk. Annyi barna mártást keverünk hozzá, hogy könnyen kenhető tölteléket kapjunk. Kevés frissen őrölt fekete borssal és brandyvel fűszerezzük. Közben a barna mártásba beleöntjük a vörösbort, és kb. 3-3,5 dl mennyiségűre kiforraljuk. Végezetül, közvetlen a tálalás előtt beletesszük a Hubertusz likőrt is és nyers vajdarabkákat morzsolunk a tetejére. A külön kisütött palacsintákat megkenjük a vadpürével, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Sütőbe téve átforrósítjuk, és tálalás előtt leöntjük forró Hubertusz-mártással.
VADNYUGATI KELT PALACSINTA (WESTERN SOURDOUGH FLAPJACKS)
Hozzávalók: 2,4 dl liszt, 2 tasak sütőpor, 2 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál kristálycukor, 3 tojás, 1 kávéskanál vaj, 1,2 dl tej, 2 mokkáskanál ecet
Elkészítése: Az ecetet keverje össze a tejjel, és tegye félre pár percre. A száraz összetevőket forgassa össze egy keverőtálban. Adja hozzá az olvasztott vajat és a felvert tojásokat, végül a tejet. Csipet sóval ízesítse. Kivajazott serpenyőben süssön palacsintákat a tésztából. Édes lekvárral megkenve, negyedekbe hajtogatva, melegen adja fel.
VAJAS PALACSINTA
Hozzávalók: 4 db tojás, 5 dkg vaj, 12 dkg rizsliszt, 2, 5 dl tej, só, 10 dkg vaníliás cukor
Elkészítése: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a rizslisztet, sót, 2 dkg vaníliás cukrot, a tejjel lassanként elkeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd könnyedén a masszához keverjük. A palacsintáknak csak egyik oldalát sütjük meg. Ha már rózsaszínűre sült, egy kerek tálra csúsztatjuk a kisütött felével lefelé, vaníliás cukorral megszórjuk, s a következő kisült palacsintát rácsúsztatjuk. Így folytatjuk felváltva, amíg a palacsinták mind kisülnek. A legutolsót megfordítva borítjuk a palacsintákra. Forrón vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
VANÍLIÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg vaj, 5 dkg dió, 5 dkg mazsola, 5 cl rum, 1 tojás sárgája
Elkészítése: A vajból, lisztből és tejből besamelt főzünk, amit a tűzről levéve vaníliás porcukorral ízesítünk. A külön kisütött palacsintákat megkenjük a vaníliakrémmel, összehajtjuk, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk. Meghintjük durvára vágott dióval és megmosott, előzetesen rumba áztatott mazsolával. A megmaradt vaníliakrémet egy kevés tejjel felhígítjuk, és egy tojás sárgáját simára elkeverve benne ráöntjük a palacsintákra. Az egészet sütőbe tolva átmelegítjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
VANÍLIÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 12 db szokásos sült palacsinta, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 2 egész tojás, 1 teáskanál liszt, 1-2 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, csipetnyi só
Elkészítése: A palacsintákat egyenként megkenem a sárgabaracklekvárral, és felgöngyölve tűzálló tálba rakom. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd hozzáadva a lisztet és a tejet, kis lángon, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Még forrón hozzáadom a tojásfehérjékből vert kemény habot, ezután pedig az egészet rákenem a palacsinták tetejére. Előmelegített, forró sütőben addig pirítom, amíg a palacsinta teteje (amit a krémnek el kell fednie) szép piros nem lesz.
VANÍLIAKRÉMES PALACSINTA
Hozzávalók: 1 adag palacsinta, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál porcukor
Elkészítése: A krémhez valókat összekeverjük, és sűrű krémmé főzzük. Megtöltjük a palacsintákat, és feltekerjük. Kakaóport belekeverve csokoládékrémes palacsintát készíthetünk.
VANÍLIÁS KRÉMBEN SÜLT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db palacsinta, 2 dl tejföl, 10 dkg tehéntúró, 3 dkg vaj vagy margarin, 2 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor, kevés reszelt citrom- vagy narancshéj, csipetnyi só
Elkészítése: A krémhez az áttört túrót simára keverjük a tejföllel, a cukorral, a vajjal és a vaníliás cukorral, hogy kellemesen, de ne túl édes legyen. Citromhéjjal és a sóval fűszerezzük. A palacsintákat töltelék nélkül szorosan összegöngyöljük, és hosszúkás tűzálló tálra egymás mellé fektetve a vaníliás krémmel lelocsoljuk, majd az előmelegített, forró sütőbe tolva annyi ideig sütjük, amíg a palacsinta majdnem az összes krémet beszívja. Sülés közben letakarjuk, hogy ne száradjon ki a teteje.
VANÍLIÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8-10 db palacsinta, 3 dkg vaj, 3 dkg rizsliszt, 3 dl tej, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: A rizslisztet a tejjel sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a péppel összevegyítjük. Az így elkészített krémmel megtöltött palacsintákat meleg tálra helyezzük, és porcukorral meghintjük.
VANÍLIÁS-RUMOS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 dkg liszt, 6 tojás,
2 dl tej, 8 dkg porcukor, 5 cl rum, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg vaj
Elkészítése: A tojások sárgáját a porcukorral és vaníliás cukorral jól kikeverjük. A lisztet és tejet hozzáadva, habverővel állandóan kevergetve, gőzön sűrűre főzzük. A tűzről levéve még forrón hozzákeverjük a keményre vert tojáshabot és rumot. A krémmel megtöltjük a már kisütött palacsintákat, és feltekerve tűzálló tálra - szorosan egymás mellé - rakjuk. Olvasztott vajjal megöntözzük, és sütőben átmelegítjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
VASTAG MAZSOLÁS PALACSINTA
(francia recept)
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, 5 dkg dióbél, 4 dl tej, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1 dl rum
Elkészítése: A mosott mazsolát 15 percig áztatjuk a rumban, majd leszűrjük és leszárítjuk. A lisztet, porcukrot, tojások sárgáját összekeverjük, apránként hozzáöntjük a tejet és simára keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a tojások keményre vert habját, a mazsolát és a darált diót. Palacsintasütőben 4 vastag palacsintát sütünk. Melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
VELŐS-BUNDÁS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 12 db sós palacsinta, 35-40 dkg sertés- vagy borjúvelő, 1 kis fej hagyma, törött bors, só, 1 evőkanál olaj, a panírozáshoz liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj
Elkészítése: A szokásosnál valamivel kisebb sós palacsintákat sütünk. A velő hártyáját leszedjük - előtte le is forrázhatjuk -, apró darabokra vagdaljuk. A finomra vágott hagymát olajban megpirítjuk, rátesszük a velőt, sózzuk, borsozzuk és megpároljuk. A palacsintákon egyenként elosztjuk a tölteléket, s a szokásos módon felgöngyöljük. A széleit összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljanak szét. A palacsintákat lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük. Tartárt, majonézt adhatunk hozzá, de forró, paprikás-tejfölös mártással még ízletesebb.
VELŐS PALACSINTA 01.
Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hártyáitól megtisztított és összevágott sertésvelőt. Sóval, törött borssal, majoránnával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, 1 vagy 2 db tojással, kevés zsemlemorzsával összefogjuk.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
VELŐS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 3 tojás, 50 dkg liszt, 7 dl tej vagy szódavíz, só, egy kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 sertésvelő, 10 dkg gomba, zöldpetrezselyem
Elkészítése: A megadott nyersanyagokból vékony palacsintákat sütünk, majd a palacsintát laskára vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát zsírban sárgára pirítjuk, beletesszük a felszeletelt gombát és a zöldpetrezselymet, megpároljuk, hozzáadjuk a sós vízben megfőtt és apróra vágott sertésvelőt, és összekeverjük a palacsintával. Egy nagyobb jénai tálat zsírral kikenünk, morzsával megszórjuk, és beletesszük az összekevert palacsintát. Megsütjük, tálra borítjuk, és leöntjük gombamártással.
VELŐVEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 sós palacsinta, 40 dkg sertésvelő, 5 dkg vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 késhegynyi törött bors, egy fél csomó petrezselyemzöld, 1 kávéskanál őrölt majoránna, 4 kemény tojás, 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, 2 dl tartármártás, só
Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát vajban halvány sárgára pirítjuk, beletesszük a hártyáitól megtisztított, összevágott velőt. Sóval, őrölt borssal, majoránnával és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, zsírjára lepirítjuk, majd hozzákeverjük az apró kockákra vágott kemény tojásokat is. Ezzel megtöltjük a palacsintákat, téglalap alakúra összehajtjuk, és először lisztben, majd felvert tojásban és végül zsemlemorzsában megforgatva forró olajban megsütjük.
Tálaláskor tartármártást adunk hozzá.
VELŐVEL TÖLTÖTT PALACSINTA RÁNTVA 01.
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 60 dkg sertésvelő, só törött fekete bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 tojás, 8 sós palacsinta
A bundázáshoz: 5 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj a sütéshez
Elkészítése: Vajon megpirítom a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a véres hártyáitól megtisztított, összevágott velőt. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Az egészet átpirítom, lehúzom a tűzről, hozzákeverem a felvert tojásokat, és a tűzön besűrítem.
A palacsintákat megtöltöm a velős töltelékkel, téglalap alakúra hajtogatom, majd lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába bundázom. Bő, forró olajban szép ropogósra sütöm.
Köretnek párolt rizst adok hozzá, és külön mártásos-tálban tartármártást kínálok mellé.
VELŐVEL TÖLTÖTT PALACSINTA RÁNTVA 02.
Hozzávalók: 40-50 dkg velő, 20 dkg gomba, 10-15 dkg húsos kolozsvári szalonna, 1-2 fej vöröshagyma, 2 db tojás, 10 dkg reszelt sajt (én karavánt szoktam), só, bors, pirospaprika
Elkészítése: A szokásos módon, készítsünk sós palacsintát.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd a finomra vágott hagymát megdinszteljük, a tűzről lehúzva belekeverünk egy kevés pirospaprikát, hogy színe legyen, hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt gombát és a velőt, sózzuk, borsozzuk, és zsírjára lesütjük, majd belekeverjük a felvert tojásokat, és a csak annyira sütjük, hogy megkocsonyásodjon, majd legvégül belekeverjük a reszelt sajtot.
A palacsintákra egy-egy kanállal teszek a velős töltelékből, majd az egyik végén felhajtom, majd a két szélét ráborítom és felgöngyölöm, mint a hortobágyi húsos palacsintát szokás.
Egy kicsit sűrűbb palacsintatésztába, majd zsemlemorzsába mártom, és nagyon forró zsiradékban pirosra sütöm.
Majonézes krumplit, vagy párolt rizst majonézzel adok hozzá.
VELŐVEL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 4 kemény tojás, 40 dkg sertésvelő, 5 dkg vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1/2 csomó petrezselyem-zöldje, 1 kávéskanál őrölt majoránna, só, 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, 2 dl tartármártás
Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát vajban halvány sárgára megpirítjuk, beletesszük a hártyáitól gondosan megtisztított, összevágott velőt. Sóval, őrölt borssal, majoránnával és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Zsírjára lepirítjuk, majd hozzákeverjük az apró kockára összevágott kemény tojásokat is. Ezzel megtöltjük a palacsintákat - a már ismert módon -, téglalap alakúra összehajtjuk, s először lisztben, majd felvert tojásban és végezetül zsemlemorzsában megforgatva bepanírozzuk. Forró, bő olajban szép ropogósra sütjük. Tálaláskor külön adunk hozzá jól hűtött tartármártást.
VERONAI PALACSINTA
Elkészítése: A sós tésztából készült palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Henger alakúra formázzuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és paradicsommártással áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Tálaláskor finomra vágott kapribogyóval megszórjuk.
WAFFLE HOUSE® PALACSINTÁK (WAFFLE HOUSE® WAFFLES)
Hozzávalók: 3,6 dl teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál só, fél teáskanál sütőpor, 1 tojás, 1,2 dl + 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál puha vaj, 2 evőkanál olaj, 1,2-1,2 dl főzőtejszín és tej, negyed teáskanál vanília aroma
Elkészítése: Keverje össze a lisztet, a sót és a sütőport egy közepes tálban. Másik tálban kissé verje fel a tojást. Adja hozzá a cukrot, a vajat, és az olajat, és elektromos mixerrel alaposan keverd simára. Hagyja állni negyed órát. Keverje bele a tejszínt és a tejet, valamint a vaníliát. Pihentesse rövid ideig, majd állandó keverés mellett öntse a liszthez. Keverje simára. Takarja le, és tegye egy éjszakára a hűtőbe. (Még jobban teszi, ha lehetősége van rá, ha legalább 12 órát pihenteti.)
A sütőt vékonyan kenje le olajjal. Melegítse fel. Vegye ki a tésztát a hűtőből, hogy addig az is kissé felengedjen. Egy adagra való tésztát merjen a sütőre, és süsse 3-4 percig, amíg világosbarna lesz.
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta