Palacsinták - T
TÁLBAN FŐTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 10 dkg barack- vagy egyéb íz, 10 dkg mazsola, 3 tojás, 2,5 dl tej, 2 dkg porcukor, 2 dkg vaj
Elkészítése: Külön sütünk sima édes palacsintákat, vagy a maradék száraz palacsintát is felhasználhatjuk másnap. A palacsintákat egyenként megkenjük barack- vagy egyéb ízzel, meghintjük megmosott, leszárított mazsolával. Feltekerjük és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Egy kivajazott tűzálló tálat egész palacsintával kibélelünk, ebbe helyezzük a vagdaltakat. A tojást összekeverjük a tejjel, porcukorral, és ráöntjük a palacsintákra. A tetejére egy egész palacsintát teszünk, és sütőben addig sütjük, amíg megpirul.
TANYASI PALACSINTA
A tésztához: 2 tojás, 4 dl tej, só, 20 dkg liszt, 1 evőkanál olaj
A töltelékhez: 10 dkg őrölt dió, 1,5 dl tej, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dkg mazsola, 15 dkg baracklekvár, 8 cl kecskeméti barackpálinka, 20 dkg sárgabarackbefőtt
Elkészítése: A tojásokat felütöm, a tejjel és csipetnyi sóval elkeverem, majd a keverést állandóan folytatva fokozatosan beleszórom a lisztet. A csomómentesre kevert tésztát fél órán át, állni hagyom. Palacsinta- vagy teflonozott sütőben az olajjal a szokásos módon palacsintákat sütök.
A diót a tejjel, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjreszelékkel felfőzöm, majd belekeverem a mazsolát is.
A palacsintákat ezzel a töltelékkel megtöltöm és felcsavarom, egymás mellé, sorba rakom. Az egyik felét meghintem porcukorral, a másik felét pedig leöntöm a pálinkával elkevert baracklekvárral; félbevágott sárgabarackkal díszítem.
TARKA RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 25 dkg főtt, füstölt hús (comb vagy tarja), 1 csomag mirelit paraj, 6 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt
Elkészítése: A főtt füstölt húst simára keverjük 2 dl tejföllel. Egy másik tálban a felolvadt, alaposan kinyomkodott parajt szintén elkeverjük 2 dl tejföllel. A sajtot megreszeljük, és 5 dkg-ot félreteszünk belőle. A kisült, egymásra rakott palacsintákat felváltva kenjük meg a sonka - és parajkrémmel, minden harmadikat pedig reszelt sajttal szórunk meg. A tetejére üres palacsinta kerüljön. Az egészet leöntjük a maradék 2 dl tejföllel, megszórjuk a félretett 5 dkg reszelt sajttal. A sütőben addig sütjük, amíg a teteje rózsaszínű nem lesz. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
TEHÉNTÚRÓS PALACSINTA LEKVÁRRAL
Hozzávalók: 15 dkg tehéntúró, 2 dl tej, 5 dkg liszt, 10 dkg lekvár, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás
Elkészítése: A tehéntúrót szitán áttörjük, majd liszttel, cukorral, tojással alaposan összedolgozzuk, végül hozzákeverjük a tejet is. Ebből, a szokásosnál kissé sűrűbb tésztából palacsintákat sütünk. Megkenjük őket ízlés szerint megválasztott lekvárral, félbehajtjuk, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
TEJFÖLÖS-TÚRÓS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 3 tojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 pohár tejföl, 2 dkg vaj
Elkészítése: A túrót keverjük össze 2 tojás sárgájával, a porcukorral, a vaníliás cukorral és 1 dl tejföllel. A 3 tojás fehérjét verjük kemény habbá. A habot adjuk a túrós masszához, keverjük össze, és az egészet töltsük a kisütött palacsintákba. Csavarjuk fel őket, és tegyük egymás mellé egy kivajazott tűzálló tálba. A megmaradt tojássárgáját keverjük el a maradék tejföllel, és locsoljuk a palacsintákra. Szórjunk rá porcukrot, és sütőben melegítsük át.
TEJFÖLÖS-TÚRÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
Töltelék: tojás 2 db, túró 0.5 kg, tejföl 1 dl, cukor 15 dkg, vanília 1/3 rúd, mazsola 8 dkg
Elkészítése: Palacsintatésztát készítünk tojás sárgával, cukorral, kis vaníliával, áttört friss túróval, mazsolaszőlővel tejfölt összekeverünk, végül 2 tojás keményre vert habját tesszük hozzá, és ezzel megtöltjük a palacsinta lapokat. Felsodorjuk, azután cukorral, tojássárgájával kevert tejföllel a tűzálló edénybe rakott palacsintákat a sütőbe téve, negyedóráig gyengén sütjük.
TEJFÖLÖS-TÚRÓS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 3 tojás, 2 dkg vaj, 15 dkg porcukor
Elkészítése: A tehéntúrót összekeverjük 2 tojás sárgájával, porcukorral, vaníliás cukorral és 1 dl tejföllel. Hozzáadjuk a 3 tojás fehérjéből vert kemény habot, és megtöltjük vele a kisütött palacsintákat. Felcsavarjuk, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk. Porcukorral meghintjük, 1 tojás sárgájával elkevert maradék tejföllel meglocsoljuk, és sütőben gyengén átsütjük.
TEJFÖLÖS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 10 dkg szőlő, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, 2 dkg vaj
Elkészítése: A kisütött palacsintákat egy-egy evőkanál tejföllel megkenjük, meghintjük porcukorral, megszórjuk a megmosott és leszárított szőlővel és mazsolával. Feltekerve vajjal kikent tűzálló tálba szorosan egymás mellé rakjuk, tetejét meglocsoljuk tejföllel, és pár percre forró sütőbe tesszük, hogy átforrósodjon. Porcukorral meghintve tálaljuk.
TEJSZÍNES-EPRES PALACSINTA
Hozzávalók: 8 palacsinta, 200 g eper, 2 dl tejszín, 50 g cukor, 2 cs. vaníliás pudingpor, fél citrom leve
Elkészítése: A pudingport kevés vízzel simára keverjük. Az eper kétharmadát összetörjük, a cukorral és a citromlével ízesített kevés vízben felfőzzük, majd a pudingporhoz adjuk. Gyenge tűzön folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. A palacsintákat megtöltjük a krémmel, a maradék eperszemeket félbevágjuk, rászórjuk és feltekerjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
TEJSZÍNES MÁKOS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 15 dkg őrölt mák, 5 dkg méz, 10 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 2 dkg vaj
Elkészítése: Kevés cukros vizet felforrósítunk, beleöntjük az őrölt mákot, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a mézet. A külön kisütött palacsintákat megtöltjük ezzel a töltelékkel, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálra fektetjük, egymás mellé. A tejszínt kevés porcukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, majd a palacsintákra öntjük. Sütőben átsütjük.
Porcukorral meghintve, forrón tálaljuk.
TÉLI PALACSINTA
Elkészítése: A sült tököt áttörjük, kevés citromlével, narancslével ízesítjük és eldolgozzuk 1 tojás felvert habjával.
Az édes tésztából sütött palacsintákat a masszával megtöltjük. Vaníliás porcukorral meghintve, tejszínhabbal tálaljuk.
TENGERÉSZ PALACSINTA
Elkészítése: A szardíniát levétől lecsurgatjuk, összetörjük. Citrommal, törött borssal, kevés tejföllel elkeverjük, és a sós tésztából készített palacsintákat a halkrémmel megtöltjük.
Kivajazott tűzálló tálba a hengereket egymás mellé fektetjük. A tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.
TOJÁSKRÉMES PALACSINTA 01.
Elkészítése: A kemény tojásokat pépesre vágjuk, sóval, törött borssal, vajjal, tejföllel, kevés mustárral és finomra vágott vöröshagymával habosra keverjük.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra formázzuk, és a rántott húshoz hasonlóan bundázzuk, kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
TOJÁSKRÉMES PALACSINTA 02. PALATSCHINKE MIT EIERKREM
Elkészítése: A szokásos módon palacsintát sütünk. Szintén a szokásos eljárással, de egy kicsit sűrűbb besamelt készítünk, amelyet személyenként 2 tojássárgájával, kevés finomra vágott tárkonnyal és sóval keverünk el.
Megtöltjük a palacsintákat, bundázzuk és forró zsírban, vagy olajban kirántjuk. Sós vízben főtt burgonyával, és párolt káposztával tálaljuk.
TOJÁSOS PALACSINTA
Elkészítése: Sós tésztából palacsintákat készítünk, és a szokásosnál keményebbre sütött rántottával megtöltjük. Felgöngyöljük és forrón, pirospaprikával meghintve tálaljuk.
Hagymás paradicsom- vagy burgonyasalátát adunk mellé.
TOJÁSOS PARADICSOMRAGUVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 3 evőkanál olaj, 40 dkg paradicsom, 2 csipet frissen őrölt fekete bors, 4 tojás, 8 dkg húsos füstölt szalonna, 1 késhegynyi vöröshagyma-só, só
Elkészítése: A paradicsomot néhány másodpercre forró vízbe mártjuk, lehámozzuk és kockára vágjuk. Kevés olajban addig pároljuk, amíg felesleges leve elfő. Közben hagyma sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, ráöntjük a felvert tojást, és lágy rántottát készítünk. Ezzel megtöltjük a külön kisütött palacsintákat, feltekerjük, és szalonnazsírral kikent tűzálló tálba, sorba rakjuk. Leöntjük apró kockára vágott húsos szalonna zsírjával és töpörtyűjével. Tálalás előtt sütőben átforrósítjuk.
TOJÁSOS, PIRÍTOTT HAGYMÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 nagy fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 4 tojás, 2 hegyes zöldpaprika, 2 dkg vaj, só
Elkészítése: A megtisztított hagymát félbevágjuk és felszeleteljük. A zöldpaprikát is kisebb szeletekre vágjuk, majd a hagymával együtt kevés olajban világossárgára megpirítjuk. Ráöntjük a felvert, megsózott tojást, és lágy rántottat sütünk. A tojással megtöltjük a kisütött palacsintákat, feltekerjük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A palacsinták tetejére vajdarabkákat teszünk, és sütőben átforrósítjuk. Tálaláskor pusztaszószt kínáljunk hozzá.
TOJÁSOS SPENÓTTAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 40 dkg friss spenót, 2 tojás, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 gerezd fokhagyma, 8 dkg füstölt szalonna, só, 2 dkg vaj, 4 adag tejszínes gombamártás
Elkészítése: A vastag szárától megtisztított, többször megmosott friss spenótot kb. 10 percig sós vízben főzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük és késsel összevágjuk. Kis kockára vágott füstölt szalonnát félig kiolvasztunk, a zsírban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát és rátesszük a parajt. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Amikor a felesleges leve elpárolódott, hozzákeverjük a felvert tojást, és egy lágy tölteléket készítünk. Ezzel megtöltjük a már megsütött palacsintákat, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló edénybe, sorba rakjuk. Sütőben átforrósítjuk, és tejszínes gombamártással leöntve tálaljuk.
TOJÁSOS VELŐVEL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 3 dl olaj, 40 dkg velő, 2 csipet őrölt fekete bors, 4 tojás, só, 1/2 csomó petrezselyemzöldje, 2 dl remulád mártás, 15 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése: A megtisztított és összevágott borjú- vagy sertésvelőt zsíron megpároljuk. Finomra vágott petrezselyemzöldjével, frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük, ráütünk két tojást és jól összekeverjük. A külön kisütött palacsintákat megtöltjük a velővel, feltekerjük, és felvert tojásban, majd morzsában megforgatva bő, forró olajban kisütjük. Tálaláskor külön adunk mellé remulád mártást.
TOJÁSSAL TÖLTÖTT PALACSINTA (BREIK)
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 10 dkg dara, 6 tojás, 1 mokkáskanál őrölt koriander (vagy korianderlevél), 4 evőkanál olívaolaj, bő olaj a sütéshez, só és bors
Elkészítése: A darát megsózzuk és hozzáadjuk az olajat, és néhányszor annyi vizet öntünk rá, hogy folyamatosan kevergetve lágy tésztát kapjunk.
Olajjal kikent, jól felforrósított serpenyőbe egy kevés darakrémet teszünk, laposra szétsimítjuk, majd amikor megsült, tűzálló tálra kiszedjük. Összesen 8 db palacsintát sütünk.
A felvert tojásokat serpenyőben hirtelen megsütjük, (ne túl keményre) megsózzuk, megborsozzuk, és korianderrel ízesítjük.
Ezzel a töltelékkel megkenünk minden palacsintát, majd félbehajtva nagyon forró bő olajban átsütjük. Papírszalvétán lecsöpögtetjük, és tálaljuk.
Megjegyzés: A korianderlevelet petrezselyemzölddel és egy csipetnyi reszelt narancshéjjal helyettesíthetjük.
TÖLTÖTT BURGONYÁS PALACSINTA SERTÉSPÖRKÖLTTEL
Hozzávalók: 8 db burgonyás palacsinta l. 1/2 gerezd fokhagyma, 50 dkg sertéslapocka, 1 nagy paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy zöldpaprika, 6 dkg sertészsír, só, 1 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítése: A finomra vágott hagymát zsírban kissé megpirítjuk, majd beletesszük a paprikát, összezúzott fokhagymát és a kis kockára vágott húst. Zsírjára lepirítjuk, beletesszük a kockára vágott zöldpaprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Megsózzuk, és egy kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ezzel a pörkölttel megtöltjük a külön kisütött burgonyás palacsintákat, majd ezeket áthajtjuk, paradicsom- és paprikaszeletekkel díszítjük.
TÖLTÖTT ÍNYENC PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 5 dkg mazsola, 1 dl meggylikőr, 1 narancs, 2 tojás fehérje, 10 dkg porcukor, 2 dl tej, 3 dkg finomliszt, 1/4 rúd vanília, 2 dkg vaj, 5 dkg dióbél
Elkészítése: A megmosott, leszárított mazsolát likőrben megáztatjuk, és kevés narancshéjat reszelünk hozzá. Az egyik tojás fehérjét a porcukorral és egy kevés hideg tejjel jól kikeverjük, hozzáöntjük a lisztet és a vaníliával felforralt tejet. Állandó keverés közben forrpontig melegítjük. A tűzről levéve beletesszük a mazsolát, a fele likőrt és a másik tojás, habbá vert fehérjét. Jól összekeverjük és hozzáadjuk a meghámozott, kimagozott, kockára vágott narancsot.
A kisütött palacsintákat megtöltjük, négyrét hajtjuk, és kivajazott tűzálló tálra rakjuk. Megszórjuk darabosra vágott dióval, és sütőben átmelegítjük. Tálaláskor vaníliás cukorral megszórjuk, és a megmaradt likőrrel meglocsoljuk.
TÖLTÖTT PALACSINTA
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát darált marhahússal, sóval, pirospaprikával, törött borssal, 1 db tojással eldolgozzuk és megtöltjük a palacsintákat. Táskaformára hajtogatjuk, és kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Áthúzzuk tojássárgájával elkevert tejszínes besamellel vagy tejföllel.
Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
TORMÁS PALACSINTA
Elkészítése: A készen kapható ecetes tormát besamellel eldolgozzuk. Ha szükséges, akkor sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, 1 tojássárgájával elkeverjük.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, és henger alakúra formázzuk. Tejföllel áthúzva, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
TÖKRAGUS PALACSINTA
Hozzávalók: 10 dkg teljes magvú búzaliszt, 1 csipet só, 1 tojás, 1,5 dl tej, 1 evőkanál vaj vagy margarin
A raguhoz: 1 cső (kb. 12 dkg-os) piros paprika, 1 cső (kb. 12 dkg-os) zöldpaprika, 25 dkg sütőtök, 1/4 l víz, 1 evőkanál Mazola kukoricacsíra - olaj, 1 tasak Ratatouille főzelékpor
A sütéshez: 2 evőkanál kukoricacsíra – olaj
Elkészítése: A lisztből a sóval, tojással és tejjel sima tésztát keverünk. 1/2 órára állni hagyjuk. Végül belekeverjük a folyékony zsiradékot. A paprikák magházát eltávolítjuk, húsukat kockákra vágjuk. A meghámozott és kimagozott sütőtököt is kockákra vagdaljuk. Forró olajban megpároljuk a paprikát és a tököt. Felöntjük hideg vízzel és belekeverjük a Ratatouille - port (ízlés szerinti mártás - vagy leves-porral is készíthetjük.) Állandó keverés közben felforraljuk, és kb. 5 percig fedő alatt, takaréklángon főzzük.
Közben többször megkeverjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A tésztából palacsintákat sütünk.
Megtöltjük őket a tökös raguval, és szépen áthajtjuk a tésztát.
TÖLTÖTT PALACSINTA 01. (CHILE)
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát darált marhahússal, sóval, pirospaprikával, törött borssal, 1 db tojással eldolgozzuk és megtöltjük a palacsintákat. Táskaformára hajtogatjuk, és kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Áthúzzuk tojássárgájával elkevert tejszínes besamellel vagy tejföllel.
Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
TÖLTÖTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 5 dkg liszt, 5 dkg olaj, 1/2 l tej, 1 tojás, só, a töltelékhez: 20 dkg darált hús, 10 dkg szójapehely, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa (reszelve), 10 dkg zeller, 1 db Aranyfácán paradicsompüré vagy ketchup, 1 dl vörösbor, só, bors, ízlés szerint, 2 evőkanál olaj
Elkészítése: Az olajon megpároljuk a hagymát, ízlés szerint kevés sót, borsot, pirospaprikát adunk hozzá, majd a darált húst, áztatott szóját, sárgarépát, zellert, vörösbort, paradicsompürét vagy 3 - 4 kanál ketchupot, s mindezt kevés vízzel puhára pároljuk. Ha kész, 2 gerezd fokhagymát zúzunk bele. Ha a massza híg, 1 - 2 kanál liszttel sűrítjük.
A hozzávalókból palacsintatésztát készítünk, és 4 db nagyméretű palacsintát sütünk. A masszát 4 részre osztjuk, és a palacsintákkal tortakarikába rétegesen lerakjuk. A tetejére massza kerüljön, 5 dkg reszelt sajttal megszórjuk.
Forró sütőben pár percig sütjük. A töltelékből nagyobb mennyiséget is lehet készíteni, adagokra osztani, lefagyasztani.
Felengedés után csak a palacsintákat kell megtölteni, átsütni.
TÖLTÖTT PALACSINTÁK
Hozzávalók 6-6 adaghoz:
A palacsintához: 1/2 l tej, 20 dkg liszt, 2 tojás, 4 tojássárgája, 2 evőkanálnyi olvasztott, langyos vaj, a sütéshez olaj, só, bors
A pulykás töltelékhez: 50 dkg sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 2 pulykamellfilé (kb. 50 dkg), 1 evőkanálnyi olívaolaj, 2 dl narancslé, só, curry, bors
A csilihez: 2 fej vöröshagyma, 1-2 csilipaprika, 2 piros húsú paprika, 1 evőkanálnyi olívaolaj, 25 dkg bárány apró hús (ha nincs, marhahús is jó), 1 babkonzerv (kb. 425 ml), 1 paradicsom-konzerv (kb. 425 ml), 1 kukoricakonzerv, só, paprika, chili
A gyümölcsös töltelékhez: 25 dkg túró, 1,5 dl joghurt (1,5%), 1 evőkanálnyi méz, 3 banán, 1 teáskanálnyi vaj vagy margarin, 2 evőkanálnyi apróra vágott mogyoró, fahéj, ízlés szerint
Elkészítése: Habverővel összekeverjük a tejet, a tojást, a lisztet és egy csipet sót, majd fél órára hideg helyre tesszük. Belekeverjük az olvasztott vajat, és egy vékonyan kiolajozott palacsintasütőben 18-20 palacsintát sütünk belőle. Ha elkészültek, melegen tartjuk őket.
A pulykás töltelékhez megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk a répát és az újhagymát. A pulykamelleket leöblítjük, szárazra töröljük és felkockázzuk. Forró olajban megpirítjuk, sóval és curryvel ízesítjük, majd a húst kivesszük. A megmaradt zsiradékban megpirítjuk a répát és a hagymát, felöntjük a narancslével, és pároljuk 10 percig. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, majd visszarakjuk a húst is a fazékba, és főzzük tovább újabb 5 percig. A tölteléket melegen tartjuk, míg elkészítjük a többit is.
A csilihez megtisztítjuk a hagymát, kivesszük a chili paprikák magházát, és a paprikákat apróra vágjuk. A piros húsú paprikát is megtisztítjuk, majd az egészet megpirítjuk forró olajon. Hozzáadjuk a bárányt, megpirítjuk azt is a zöldségekkel együtt. Ízlés szerint sóval, borssal és chilivel ízesítjük. A babot és a paradicsomot is a raguhoz adjuk, majd 20 percig sütjük. Ezután következik a kukorica, majd újabb 5 percnyi párolás. Ha elkészült, ezt is melegen tartjuk.
Simára keverjük a túrót és a joghurtot, és mézzel édesítjük. Hosszában félbevágjuk a banánokat, hirtelen megpirítjuk a vágott felüket a forró vajon vagy a margarinon, majd megszórjuk fahéjjal. A palacsintákat megtöltjük a különböző töltelékekkel, és még langyosan kínáljuk.
TÖLTÖTT PALACSINTA-ROLÁD
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg liszt, 20 dkg juhsajt, 3 dkg reszelt parmezán sajt, 2 tojás, 2 dl tej, 3 kis doboz (425 ml) hámozott paradicsom, 10 dkg paradicsompüré, 1 kis üveg (240 ml) paprikával töltött olajbogyó, 2 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 4 bazsalikomág, édesnemes pirospaprika, só, bors, a sütéshez olaj
Elkészítése: A konzerv paradicsomot lecsöpögtetjük. A lisztet a tojással, tejjel, csipetnyi sóval és 1 dl szódavízzel palacsintatésztává keverjük. Kb. 15 percig állni hagyjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a megforrósított olívaolajon vagy margarinon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a villával összetört konzerv paradicsom kétharmadát és a paradicsompürét. Sóval, borssal, paprikával ízesítjük, és 5 percig főzzük. A lecsöpögtetett olajbogyót, felszeleteljük, majd a szétmorzsolt juhsajttal együtt a paradicsomhoz adjuk. A bazsalikomot megmossuk, a leveleket lecsipkedjük. A tésztából olajjal kikent serpenyőben 8 palacsintát sütünk. Megkenjük a juhsajtos paradicsommal, és megszórjuk bazsalikomlevéllel. A feltekert palacsintákat vastagon felszeleteljük. A roládokat lapos tűzálló tálban egymás mellé állítjuk, és leöntjük a félretett konzerv paradicsommal. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-25 percig sütjük. Melegen, a reszelt parmezán sajttal megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1 óra
TÖLTÖTT TÚRÓPALACSINTA
Hozzávalók: 10 dkg sovány tehéntúró, 9 dkg liszt, egy csipet só, 4 evőkanál tej, 3 tojás, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 2 evőkanál vaj
Töltelékhez: 2 fej vöröshagyma, 20 dkg parasztkolbász vagy gyulai kolbász, 20 dkg kígyóuborka, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál édesnemes paprika, só és bors
Elkészítése: A túrót, lisztet, sót, tejet, tojásokat és apróra vágott petrezselymet simára keverünk. 30 percig állni hagyjuk, hogy a liszt megduzzadjon. A hagymát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. a kolbászt és az uborkát vékony szeletekre vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát megpirítjuk. Rövid ideig sütjük benne a kolbászt, majd lisztet szórunk bele és összekeverjük. Hozzátesszük az 1/8 l vízben feloldott húsleveskockát és pirospaprikát, majd felforraljuk. Hozzákeverjük az uborkát, és még tíz percig főzzük. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük. Egy kevés vajat egy serpenyőben felolvasztunk, néhány palacsintát sütünk, megtöltjük, feltekerjük, és előmelegített tányéron tálaljuk. Vaj helyett olajban is süthető.
TÖLTÖTT ZÖLDBORSÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, só, szódavíz, 20 dkg cukorborsó, 10 dkg reszelt sajt, 1 üveg szeletelt gomba, 1 fej vöröshagyma, bors, sajtszósz
Elkészítése: A kikevert palacsintatésztába belekeverjük a cukorborsót, és így sütjük ki a palacsintát. A gombát olajon a hagymával megpároljuk, sóval, törött borssal ízesítjük. A sajtszósz felét a párolt gombával összekeverjük, majd a palacsintákra halmozzuk. Félbehajtva helyezzük a tálcára, a maradék sajtszósszal meglocsoljuk, és a tetejére sajtot szórunk.
TÖRÖK PALACSINTA
Elkészítése: A darált diót és mákot egy kevés tejjel együtt felfőzzük. Porcukorral, baracklekvárral, mazsolával és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Az édes tésztából készülő palacsintákat a krémmel megtöltjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
TRÓPUSI FELFÚJT PALACSINTA (TROPICAL PUFF PANCAKE)
Hozzávalók:
A tésztához: 1 evőkanál olaj, 3,2 dl liszt, 1 tasak sütőpor, negyed mokkáskanál só, 4 db tojás, 2,4 dl tej, 2 evőkanál puha vaj vagy margarin
A töltelékhez: 1 evőkanál kukoricaliszt, 5 dl ananász kocka (konzerv), 1,2 dl kókuszreszelék, 1 db közepes banán (szeletelve)
Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Közepes méretű keverőtálban gépi habverő legmagasabb sebességi fokozata mellett dolgozza sima tésztává a lisztet, a sütőport, a sót, a felvert tojásokat és a tejet. Ezt követően forgassa egybe a vajjal. Simítsa a megolajozott és felforrósított, 20 centi átmérőjű serpenyőbe. Süsse 10 percig, mialatt felpuffad és aranysárgára sül a tészta. Közben a liszttel összekevert gyümölcsöket alacsony hőfokon, kislábosban párolja össze. Öntse rá a félig sült tésztára. Hintse meg a reszelékkel, végül pár perc alatt süsse össze a süteményt. Ha félig kihűlt, emelje deszkára és felszeletelve kínálja.
TÚRÓS-BARACKOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 13 dkg liszt, 4 tojás, 2,5 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 dl tejszín, 25 dkg tehéntúró, 1,2 dl tejföl, 1/2 doboz (425 ml) sárgabarackbefőtt, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál szálasra vágott mandula, csipetnyi fahéj, só
Elkészítése: A lisztet összekeverjük 1 tojással, sóval és a tejjel. A palacsintatésztát kb. 20 percig állni hagyjuk. Közben a többi tojást szétválasztjuk. 2 tojássárgáját és 3 evőkanál cukrot habosra keverünk, majd hozzáadjuk a puha vajat. A tehéntúrót átpasszírozzuk, kikeverjük a tejföllel, és a krémhez adjuk. 3 tojásfehérjét csipetnyi sóval nagyon kemény habbá verünk, és a palacsintatésztához vegyítjük. A befőttet lecsöpögtetjük. 4 fél barackot kettévágunk, a többit a felfogott lével együtt pürésítjük. Vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük. A tésztából olajjal kikent serpenyőben 8 palacsintát sütünk. Megtöltjük a túrókrémmel, összetekerjük, majd tűzálló tálra fektetjük. A maradék tojássárgáját és cukrot a tejszínben elkeverjük, és a palacsintára öntjük. Rátesszük a félretett barackdarabokat, majd meghintjük a szálasra vágott mandulával. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-30 percig sütjük. A fahéjas sárgabarackpürét külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra
TÚRÓS CUKKINIPALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojás, 40 dkg cukkini, késhegynyi só, bors, ásványvíz
A töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 1 paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, pirított szezámmag
Elkészítése: A cukkinit almareszelőn lereszeljük, és a hozzávalókból sűrű palacsintatésztát készítünk. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a kis darabokra vágott paradicsompaprikát. megtöltjük a töltelékkel a kisütött palacsintákat, feltekerjük, és halványra pirított szezámmaggal meghintve tálaljuk.
TÚRÓS-LEKVÁROS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók 6-8 személyre: 10-12 db sima édes palacsinta, 1 teáskanál citromhéj-reszelék, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 2 evőkanál porcukor, 5 cl tejszín, 15 dkg sárgabarack-lekvár, 1 tojás sárgája, 2 dkg vaj, 2 dkg mazsola
Elkészítése: A túrót villával összetörjük, tejszínnel, tojás sárgával krémszerű sűrűségűre keverjük. Megmosott, leszárított mazsolával, egy evőkanál porcukorral és citromhéjreszelékkel ízesítjük.
A palacsintákat kivajazott tűzálló tálba lerakjuk, felváltva baracklekvárral, illetve túrókrémmel megkenve. A legfelső palacsintát gazdagon hintsük be porcukorral. Sütőben átforrósítjuk, majd tortaszerűen felvágva, melegen tálaljuk.
TÚRÓS PALACSINTA 01. (AUSZTRIA)
Hozzávalók: 4 db nagy édes palacsinta, 2 tojás, 5 dkg mazsola, 30 dkg sovány tehéntúró, 1 pohár tejföl, 1 citrom reszelt héja, 8 dkg cukor, 2 dkg vaj
Elkészítése: A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
Az áttört túrót 1 ek tejföllel, a citromhéja, cukorral, tojássárgájával krémmé keverjük. Hozzátesszük a tojáshabot és a mazsolát.
Megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük. Kivajazott jénaiba tesszük. A maradék tejföllel megkenjük.
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
TÚRÓS PALACSINTA 02.
Elkészítése: A túrót áttörjük, tojássárgájával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal, porcukorral, mazsolával habosra keverjük.
Az édes tésztából sütött palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, felgöngyöljük és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
TÚRÓS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 1 adag palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 3 evőkanál porcukor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, 2 teáskanál tej, 2 dl tejföl
Elkészítése: A túrót áttörjük, és összekeverjük a tojások sárgájával, a többi ízesítővel, 1 dl tejföllel, a tejjel, végül a tojások kemény habjával. A krém nagy részét beletöltjük a palacsintákba, felgöngyöljük, majd tűzálló tálra fektetjük. Ez a fázis elmaradhat: A megmaradt krémet összekeverjük 1 dl tejföllel, és a palacsintákra öntjük. Sütőben felső lángon addig sütjük, míg pirosodni nem kezd.
TÚRÓS PALACSINTA EPERREL
A palacsintához: 125 g túró, 100 g liszt, 2 db tojás, 20 g kristálycukor, 2.5 dl tej
A töltelékhez: 500 g eper, 50 g porcukor, 0.5 dl eperlikőr,
Sütéshez: margarin
Szóráshoz: porcukor
Elkészítése: Az epret átválogatjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, és egy tálban megcukrozzuk, a likőrrel meglocsoljuk, majd állni hagyjuk. A palacsintához a lisztet az áttört túróval, a cukorral, a tojással összekeverjük, majd a tejjel egyneműsítjük. Serpenyőben, kevés olvasztott margarinnal megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. Tálaláskor a palacsinták egyik felére rakjunk az eperből, hajtsuk rá a másik felét és szórjuk meg porcukorral. Hasonlóképpen készíthetünk bármilyen gyümölccsel töltött palacsintát is.
TÚRÓS PALACSINTA, SÜTŐBEN
Hozzávalók: 12 édes palacsinta, 30 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 4 tojás, 5 dkg mazsola, 12 dkg vaníliás cukor, 5 dkg vaj, reszelt citromhéj
Elkészítése: A túrót áttörjük, hozzáadunk 2 kanál tejfölt, 5 dkg vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját, a mazsolát, kevés reszelt citromhéjat, és 2 tojásfehérje felvert habját. Jól összekeverjük és megtöltjük vele a palacsintákat. Vajjal kikent tűzálló tálba fektetjük egymás mellé. A maradék tejfölbe beleütünk 2 egész tojást, hozzáadunk 5 dkg vaníliás cukrot, és jól összekeverve ráöntjük a palacsintákra. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, és középmeleg sütőben kb. 10-15 percig sütjük, addig, míg a teteje megpirul. Vaníliás cukorral meghintjük tálaláskor.
TÚRÓS PALACSINTA, ŐSZIBARACKÖNTETTEL
Hozzávalók: 3 db tojás, 25 dkg liszt, 6-7 dl tej, fél kg tehéntúró, fél csomag mazsola, 6 evőkanál cukor, fél kg őszibarack (vagy befőtt), késhegynyi só, sütéshez: olaj
Elkészítése: 3 dl tejet habverővel csomómentesen elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 1 tojássárgájával, és lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni. Közben a barackok héját lehúzzuk, magvát kivesszük, és keskeny csíkokra vágjuk. Belekeverjük a mártásba, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot és pihentetjük. A megmaradt lisztből és tejből, a 2 db egész tojással palacsintatésztát készítünk. Sózzuk, és szükség esetén szódavízzel hígítjuk. Palacsintákat sütünk belőle. Eközben a túrót burgonyanyomón áttörjük, összekeverjük a megmaradt cukorral, a mazsolával, majd a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és összedolgozzuk vele. Ezzel töltjük meg a palacsintákat, és tálaláskor az őszibaracksodóval borítjuk.
TÚRÓS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2dbtojás, 2 evőkanál tejföl, 1 db citrom reszelt héja, 7 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojássárgákat, 1 evőkanál tejfölt, a kristálycukrot, a reszelt citromhéjat, és a tojások keményre vert habját. Az így elkészített töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, vajazott jénai tálba helyezzük, a tetejére 1 evőkanál tejfölt csepegtetünk, és kb. 15 percre forró sütőbe tesszük. Tálalás előtt vaníliás porcukorral meghintjük.
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta