Palacsinták - SZ
SZALÁMIS PALACSINTA
Elkészítése: A szokásos módon sós palacsintatésztát készítünk, amelyet elkeverünk kis kockákra vágott szalámival. A megszokott módon, de egy kicsit vastagabbra sütjük.
Tálaláskor paradicsomkarikákkal díszítjük.
SZALONNÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 22 dkg finomliszt, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, 15 dkg szalonna, 4 dl tej
Elkészítése: A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát készítünk. A szalonnát vékony, kicsi szeletekre vágjuk. Egyszerre 3-4 szeletet a serpenyőben kissé átsütünk, majd kis merőkanálnyi palacsintatésztát öntünk rá. Mindkét oldalát pirosra sütjük.
SZALONNÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 1/2 mokkáskanál sütőpor, 2 dl tej, 20 dkg érett füstölt szalonna, 2 dl szódavíz, 1 csomó metélőhagyma, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, 20 dkg finomliszt, só
Elkészítése: A megtisztított hagymát finomra lereszeljük. A tejet, szódavizet, tojást, reszelt hagymát és a sót habverővel jól elkeverjük. Hozzáöntjük apránként a sütőporral elkevert lisztet és az egészet simára keverjük. A szalonnát vékonyan felszeleteljük, a metélő-hagymát apróra vágjuk. A serpenyőbe palacsintánként 1 evőkanál olajat öntünk, felforrósítjuk és a tészta egynegyedét beleöntjük. Körberakjuk szalonna-szeletekkel, és az alsó oldalát lassú tűzön aranysárgára sütjük. A palacsintát a fedő segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Szalonnás felükkel felfelé, frissen tálaljuk, és a tetejét meghintjük metélőhagymával.
SZALONNÁS PALACSINTA 03.
Elkészítése: A kis csíkokra vágott szalonnát zsírjára sütjük, a zsír egy részét leöntjük, a maradék zsiradékon és szalonnán a sós tésztából készült palacsintákat megsütjük.
Lepényszerűen, finomra vágott petrezselyemmel meghintve, azonnal, forrón tálaljuk.
SZALONNÁS PALACSINTA 04. (SPEKPANNEKOEK)
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só, 2 egész tojás, vaj, 20 dkg húsos szalonna
Elkészítése: Keverje össze a lisztet, a sütőport és a sót. Dolgozza össze hideg vízzel sűrű tésztává. Folyamatos kevergetés közben dolgozza bele a tojásokat. Szeletelje fel nagyon vékonyra a szalonnát. Pirítson három szelet szalonnát egy nagyméretű palacsintasütő serpenyőben és öntsön rá egy merőkanálnyi tésztát. Süsse a palacsinták mindkét oldalát aranybarnára. Ismételje addig a folyamatot, amíg a tészta elfogy. Tálalja forrón a szalonnás palacsintákat.
SZALONNÁS-PARAJOS PALACSINTA
Hozzávalók: 15 dkg rétesliszt, 2 dl tej, 1 dl szódavíz, 2 tojás, só, olaj
A töltelékhez: 25 dkg mélyhűtött paraj, 25 dkg túró, 10 dkg parmezán, só, őrölt bors, 1 tojás, 10 vékony szelet húsos szalonna
A tetejére: 1 dl húsleves, 2 evőkanál reszelt parmezán, 5 dkg margarin
Elkészítése: A tésztához valókat összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk, majd 10 vékony palacsintát sütünk belőle. A töltelékhez a felengedett parajpürét a túróval, a reszelt parmezánnal, a tojással összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal. Ezzel a masszával megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, és keresztben kettévágjuk. Az így kapott tekercsmennyiség felét szalonnaszeletekbe burkoljuk, és felváltva a szalonna nélküli tekercsekkel kiolajozott tűzálló tálba helyezzük. A húslevest aláöntjük, a tetejére reszelt parmezánt szórunk, és a margarint rámorzsoljuk. Előmelegített sütőben kb. fél órán át sütjük.
SZATMÁRI PALACSINTA
Elkészítése: Huszonöt dkg kimagozott aszalt szilvát 5 dkg mazsolával, 10 dkg dióval, 1 nagyobb almával, húsdarálón ledarálunk. Elkeverjük porcukorral, 1 evőkanál rummal és annyi zsemlemorzsával, hogy sűrű masszát kapjunk. Ízesítjük 1 narancs lereszelt héjával.
Az édes tésztából sütött palacsintákat meg- töltjük vele, vaníliás porcukorral meghintve, kevés málnaszörpöt aláöntve tálaljuk.
SZARDELLÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
A tésztához: 1 tojás, 15 dkg liszt, 4 dl világos sör, fél dl olaj
A töltelékhez: 1 púpozott teáskanál szardellapaszta, 1 dl sűrű tejföl, 1 csokor snidling, törött bors, ízlés szerint
Elkészítése: A habosra felvert tojást, a tejet, a lisztet és a szódavizet simára keverjük, majd beleöntjük az olajat is. A tejfölt, a szardellapasztát, a törött borsot és a finomra metélt snidlinget összekeverjük, és a szokásos módon elkészített palacsintákat vékonyan megkenjük a krémmel.
Szorosan felcsavarjuk, és előmelegített sütőben jól átforrósítjuk.
SZARDELLÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
A tésztához: 1 tojás, 15 dkg liszt, 4 dl világos sör, fél dl olaj
A töltelékhez: 1 teáskanál szardella, 1 mokkáskanál só, ugyanannyi fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, 25 dkg juhtúró, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 2 dl tejföl
Elkészítése: A tojást habosra verjük, és a liszttel, a sörrel meg a fűszerekkel simára keverjük. A szokott módon megsütjük a palacsintát. Az olajjal kikenünk egy tűzálló tálat. A szardellás-snidlinges tejfölt összekeverjük a juhtúróval és a szétzúzott fokhagymával, majd a tálba tett palacsintát megkenjük a túrókrémmel. A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak el nem fogynak az anyagok. 15-20 percre forró sütőbe tesszük, hogy jól átmelegedjen.
SZARDELLÁS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 1 evőkanál szardellapaszta, 2 teáskanálnyi citromlé, fél dl olaj, 1 dl tejföl, 1 nagy csokor snidling, 1 teáskanál reszelt citromhéj
Elkészítése: A palacsintatésztába a szardellapasztát is belekeverjük. A szokásos módon megsütött palacsintákat megkenjük a citromhéjjal, citromlével és finomra vágott snidlinggel elkevert tejföllel, majd felcsavarjuk, és a sütőben jól átforrósítjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a felcsavart palacsintákat két-háromujjnyi vastagra szeleteljük, és állítva tesszük a tálba. Megszórhatjuk reszelt sajttal, és sütőbe tehetjük annyi időre, amíg a sajt ráolvad. Kitűnő borkorcsolya.
SZARDELLÁS PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
A tésztához: mint az előző receptekben
A töltelékhez: 1 púpozott teáskanál szardellapaszta, 1 dl sűrű tejföl, 1 csokor snidling, törött bors, ízlés szerint
Elkészítése: A habosra felvert tojást, a tejet, a lisztet és a szódavizet simára keverjük, majd beleöntjük az olajat is. A tejfölt, a szardellapasztát, a törött borsot és a finomra metélt snidlinget összekeverjük, és a szokásos módon elkészített palacsintákat vékonyan megkenjük a krémmel. Szorosan felcsavarjuk, és előmelegített sütőben jól átforrósítjuk.
SZÁRNYAS RAGUVAL TÖLTÖTT PALACSINTA CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók: 8 db egyszerű sós palacsinta, 4 evőkanál száraz fehérbor, 40 dkg főtt szárnyashús, 1/2 citrom szűrt leve, 4 dkg vaj. 1 késhegynyi őrölt fehér bors, 2 evőkanál liszt, 8 dkg reszelt sajt, 2,5 dl erőleves, só, 2 tojás sárgája, 2 dkg vaj
Elkészítése: A főtt szárnyashúst 1 cm-es kockákra vágjuk. Vajban kissé átpirítjuk a lisztet, majd felengedjük erőlevessel, sóval, borssal fűszerezzük. Kiforraljuk, majd belekeverjük az összevágott húst. Citromlével ízesítjük és fehérborral elkevert tojássárgájával legírozzuk. Ezzel a raguval megtöltjük egyenként a külön készített palacsintákat, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és a maradék vajat rácsipkedjük. Sütőben átforrósítjuk és rápirítjuk.
SZÁRNYAS-VAGDALÉKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 csipet őrölt fehér bors, 32 dkg főtt tyúkmell, 1 dl tejszín, 4 dkg vaj, só, 1 evőkanál finomliszt, 4 adag pilisi mártás, 2 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítése: A külön megfőzött tyúkmellet apró kockára vágjuk. A vaj felét felolvasztjuk, átforrósítjuk benne a lisztet és felengedjük kevés tyúkhúslevessel. Jól átforraljuk, beletesszük a tyúkhúst, sóval, szerecsendióval, borssal fűszerezzük, végül hozzákeverjük a tejszínt. Ezzel a keverékkel megtöltjük az előzőleg kisütött palacsintákat, háromszögletűre hajtjuk, és vajjal kikent tűzálló tálba egymást félig takarva sorba rakjuk. Sütőben átforrósítjuk, és tálaláskor pilisi mártással leöntjük.
SZEGEDI RAKOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 8-10 db sima édes palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 tojás, 5 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 5 dkg vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja, 20 dkg dióbél, 1 dl tejszín. 1/4 rúd vanília, 6 dkg kakaópor, 6 dkg cukor, 25 dkg barackíz, 5 dkg vaj
Elkészítése: A túrót áttörjük, olvasztott vajjal és tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat, mazsolát, cukrot, vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat, az egészet ismét jól összekeverjük. A tisztított dióbelet megdaráljuk. Kevés tejszínt cukorral és vaníliával felforralunk, hozzáadjuk a diót, és addig forraljuk, míg könnyen kenhető lesz. Ezután egy palacsintát megkenünk diótöltelékkel, erre egy másik palacsintát helyezünk, melyre a túrókrémből kenünk. A következő palacsintát kakaóporral és cukorral hintjük meg, erre ismét palacsintát borítunk, amelyet barackízzel kenünk meg. Addig ismételjük ezt sorrendben, amíg az anyagokból futja. A palacsintákat megvajazott sütőlapra tesszük, és kevés vajjal közben is locsolgassuk meg. Mérsékelt hőfokú sütőben 5-10 percig sütjük. Ez alatt a fehérjékből kemény habot verünk, cukorral és barackízzel elvegyítjük. Ezt nyomózsákból a palacsintákra spricceljük úgy, ahogy a tortát szoktuk díszíteni. A tésztát ezután újra a sütőbe tesszük addig, amíg a hab szép pirosra nem sül rajta. Úgy vágjuk fel, mint a tortát, porcukorral meghintve tálaljuk.
SZEGEDI RAKOTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 10 db sima édes palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 tojás, 5 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 5 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg darált dió, 1 dl tejszín, 1/4 rúd vanília, 6 dkg kakaópor, 6 dkg cukor, 25 dkg barackíz, 5 dkg vaj
Elkészítése: Az áttört túrót olvasztott vajjal és tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, mazsolát, cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és jól elkeverjük.
Tejszínt cukorral és vaníliával felforralunk, hozzáadjuk a diót, és addig forraljuk, míg jól kenhető massza lesz belőle.
A palacsintákat megkenjük a diós krémmel, erre egy palacsinta, rá túró. A következő palacsintát kakaóporral és cukorral hintjük meg, az erre tett palacsintát lekvárral bekenjük. Ezt ismételjük.
Vajazott sütőlapra tesszük, kevés vajjal meglocsoljuk (lehet a palacsintákat közben is). Mérsékelt hőfokon 5-10 percig sütjük.
A fehérjékből vert kemény habba, lekvárt és cukrot teszünk. Nyomózsákból úgy díszítjük vele a palacsintát, mintha torta lenne. Pirosra sütjük.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.
SZENTGYÖRGYHEGYI PALACSINTA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 8 db édes palacsinta, 12 dkg daráit dió, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl tej, csipetnyi reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, 3 tolás, 3 dl édes fehérbor, 10 dkg cukor, egy darabka fahéj, néhány szem szegfűszeg
Elkészítése: A vaníliás cukorral ízesített tejben a diót felfőzzük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a mazsolát. A bort a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk. A tojások sán3áját a cukorral habosra keverjük, rászűrjük a forró bort és lassú tűzön kevergetve habosra, verjük. Forralni nem szabad. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojások fehérjéből vert habot. A diós krémet a palacsintákra kenjük, négyrét hajtjuk, és a bormártással leöntve adjuk asztalra.
SZENTGYÖRGYHEGYI PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 5 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl tej, 0,5 dl szódavíz, 1 mokkáskanál cukor, só, 1 evőkanál olaj
A palacsintákba: 6 dkg porcukor, 4 dkg darált mandula
A tetejére: 3 dkg vaj, 1 tojás, 2 cl rum, 2 dkg mazsola, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl tejszín, 1 dl Szent György-hegyi rizling, 2 evőkanál baracklekvár
A tál kikenéséhez: vaj
Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítése: A palacsintához a lisztet a tojással, a tejjel, a szódavízzel, a cukorral és egy csipetnyi sóval simára keverjük. Akkor jó, ha tejszínnél kissé sűrűbb, ha kell, egy kevés tejjel vagy szódavízzel hígítjuk. A tésztát néhány percig állni hagyjuk, majd 4 palacsintát sütünk belőle.
A palacsintákat a porcukor felével összekevert darált mandulával meghintjük, lazán feltekerjük, három részre vágjuk, majd egy kivajazott kisebb tűzálló tálba szorosan egymás mellé állítjuk, úgy, hogy teljesen befedjék az alját.
Ezután a vajat a tojások sárgájával és a maradék cukorral habosra keverjük.
A rumba áztatott mazsolát, a vaníliás cukrot, a tejszínt és a rizlinget hozzáadjuk. Forróvíz-fürdőbe téve, habverővel állandóan keverve besűrítjük, ügyelve, hogy ne melegedjen túl, mert akkor a tojássárgája kicsapódik.
A krémet a palacsintákra kenjük, és közepesen meleg sütőben addig sütjük, amíg meg nem köt.
Ekkor a sütőből kiemeljük, a porcukorral és a baracklekvárral kemény habbá vert tojásfehérjét egyenletesen rásimítjuk, és a sütőbe visszatolva egy kissé megpirítjuk.
Kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.
SZENTGYÖRGYHEGYI PALACSINTA 03.
Elkészítése: 15 db palacsintát sütünk, 11 palacsinta egész felületét megkenjük diókrémmel, lazán felcsavarjuk, és négy egyenlő részre vágjuk. 2 palacsintával kibéleljük a kivajazott tűzálló tálat vagy zománc tepsit.
A palacsintákat lazán beleállítjuk. Rizlinggel főzött, vanília krémmel leöntjük. Ráteszünk 2 palacsintát, majd megismételjük a palacsintaállítgatást és a krémmel való leöntést. Sütőben elősütjük, majd 5 tojásfehérjéből készült kemény cukrozott habot halmozunk a tetejére, és egyenletesen elosztjuk rajta. Forró sütőben gyorsan rápirítjuk. Kockákra vágva tálaljuk.
SZENTGYÖRGYHEGYI PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 10 dkg darát dió, 2 dkg cukor, 0,5 cs. vaníliás cukor, 1,5 dl tej, 0,5 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola
Borhab: 3 dl Szentgyörgyhegyi rizling, 3 tojás, 10 dkg cukor, 3 dkg finomliszt, 0,5 cs. vaníliás cukor, kevés citromhéj
Elkészítése: A darált diót cukros tejben felfőzzük, reszelt citromhéjjal ízesítjük, hozzáadjuk a mazsolát.
A diókrémmel megtöltjük a palacsintákat, háromszögletűre hajtjuk.
A bort a vaníliás cukorral, citromhéjjal felforraljuk.
A tojások sárgáját a cukorral, liszttel kikeverjük, hozzáöntjük a bort. Jól elkeverjük.
A tojásfehérjéből vert habot a kihűlt bormártásba keverjük.
A borhabot a forró palacsintákra öntjük, porcukorral megszórjuk.
SZENTGYÖRGYHEGYI PALACSINTA 05.
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 dl tej, 1-1,5 dl szódavíz, 2 evőkanál olaj, csipetnyi só
A töltelékhez: 1 dl tej, 15 dkg darált dió, 10-12 dkg porcukor; az öntethez 2 dl tej, 2 tojássárga, 1 zacskó vaníliás cukor
A tetejére: 2 tojásfehérje, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, kevés kristálycukor
Elkészítése: Először megkeverem a palacsintatésztát. A felvert tojást, a tejet és a lisztet annyi szódavízzel keverem össze, hogy tejszín sűrűségű legyen, majd csipetnyi sóval ízesítve 10 percig pihentetem. Ezután szép vékony palacsintákat sütök a masszából. A töltelékhez a tejet felforralom, belekeverem a darált diót és a porcukrot, majd langyosra hűtöm. Ezzel megkenem a palacsintákat és egyenként szorosan felcsavarva, kis darabokra vágom. Egy tűzálló tálban szorosan egymás mellé állítgatom a kis palacsinta hasábokat. Az öntethez a tojássárgákat simára keverem a vaníliás cukorral és a tejjel, majd rálocsolom a tésztára. Forró sütőben addig sütöm, amíg az összes folyadékot be nem szívja. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verek, és a kristálycukorral meg a sárgabaracklekvárral ízesítem. A megsült palacsinta tetejére rákenem az ízesített habot, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, amíg a hab rászárad a tetejére. Rendkívül finom, ám munkaigényes édesség!
SZENTGYÖRGYI PALACSINTA
Hozzávalók: 5 dkg mazsola, 1 dl rum, 14 palacsinta, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 10 dkg mandulabél, 4 tojásfehérje, 2-3 evőkanál porcukor, 5 dkg sárgabarackíz, 5 dkg porcukor
Elkészítése: A mazsolát jó előre rumba beáztatom. A palacsintákat a szokott módon megsütöm. Négyesével egymásra fektetve felcsavarom, a végeiket egyenesre vágom, s a levágott végeket félreteszem.
Közepes mélységű jénai tálat 2 dkg vajjal kikenek. A palacsintatekercsekből a tál magasságánál 1,5 cm-rel alacsonyabb darabokat vágok. A kivajazott tálban úgy állítom fel lazán egymás mellé, hogy a tál alját kitöltsék.
A cukrot és a vaníliás cukrot a tojássárgával habosra, majd a lágy vajjal és a tejszínnel simára keverem. Hozzáadom a metéltre vágott palacsintavégeket, a darált mandulát, a rumos mazsolát, s az egészet egyenletesen elosztom a palacsinták tetején. Közép-meleg sütőben addig sütöm, amíg a massza megköt.
Közben a tojásfehérjéből kemény habot verek, cukorral és barackízzel elkeverem, majd a megsült tésztára kenem. Tetejét elsimítom, és a sütőben aranyszínűre sütöm. Tálalás előtt porcukorral meghintem.
SZENT ORBÁN PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 8 db sós palacsinta, 8 szelet gépsonka, 20 dkg parajlevél, 1 evőkanál vaj, 15 dkg füstölt sajt reszelve, só, őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl
Elkészítése: A parajleveleket megmossuk, majd lobogó forró vízben néhány percig főzzük, lecsöpögtetjük. Apróra vágjuk, a vajjal, a reszelt sajt felével összekeverjük, sóval, őrölt borssal és összezúzott fokhagymával ízesítjük. A palacsintákra egyenként egy-egy sonkaszeletet fektetünk, rásimítjuk a parajos krémet és felgöngyöljük. A megtöltött palacsintákat vajjal kikent tűzálló tálba tesszük szorosan egymás mellé, tejföllel meglocsoljuk, a maradék sajttat megszórjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, és 200 C-on 10-15 perc alatt a sajtot szép aranysárgára pirítjuk a tetején. Forrón kínáljuk,
SZILVALEKVÁROS PALACSINTA
Hozzávalók: 2 db egész tojás, 15 dkg finomliszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, 15 dkg szilvalekvár, késhegynyi őrölt szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, csipet só, fél dl olaj, a töltelékhez 1 üveg szilvabefőtt
Elkészítése: Turmixgép poharába töltöm a palacsintához valókat, és jól kikeverem, majd az elektromos gép segítségével megsütöm a tésztát. A szilvabefőttet levétől lecsurgatom, és kimagozva apróra vágom. A palacsintákat megtöltöm a gyümölccsel, majd félbehajtva lapos tűzálló tálra, félig egymásra teszem. A leszűrt levet felére beforralom és megöntözöm vele a megtöltött palacsintákat. Lefedve, sütőben felforrósítom és melegen tálalom.
SZILVÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 30 dkg szilvabefőtt, 1 pohár tejföl, 2 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: A szilvákat mossuk meg, vágjuk apró darabokra és tekerjük fel. Egy megfelelő nagyságú tűzálló tálat vajazzunk ki, tejföllel locsoljuk meg és tegyük bele a palacsintákat szorosan egymás mellé. Locsoljuk meg a tetejét is tejföllel. Szórjuk rá az apró vajdarabkákat, és végül hintsük meg zsemlemorzsával. Az egészet tegyük be pár percre a sütőbe, majd tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
SZILVÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók 6 személyre: 12 db édes palacsinta, fél kg szilva, 4 evőkanál cukor, 3 dl tejföl, fél dl vörösbor, kevés fahéj
Elkészítése: A kimagozott szilvákat csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a vörösborral, a cukorral és a fahéjjal. A tölteléket a palacsintára kenjük és felgöngyöljük, majd tejföllel meglocsoljuk. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, és előmelegített sütőben körülbelül tíz percig sütjük.
SZILVÁS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 dkg vaj, 25 dkg szilvabefőtt, 2 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: A kisütött palacsintákat apró darabokra vágott szilvabefőttel megtöltjük, feltekerjük és félbe vágjuk. Megfelelő nagyságú tűzálló tálat kivajazunk és tejföllel meglocsolunk. Szorosan egymás mellé belerakjuk a fél palacsintákat, megkenjük tejföllel, majd újra palacsinta és végül a tetejére tejföl kerül. Vajdarabkákat csipkedünk a tetejére, finom zsemlemorzsával megszórjuk és pár percre sütőbe tesszük, hogy átforrósodjék. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
SZILVÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 tojás, 8 dl tej, 1.5 dl olaj, 2 kg szilva, porcukor, fahéj, liszt, zsemlemorzsa, tojás a panírozáshoz
Elkészítése: A három tojást habverővel egy tálban felverjük, majd apránként annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Azután hígítjuk egy kis tejjel, hozzáadjuk a maradék lisztet, csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet is hozzáöntjük. A tejszín sűrűségű palacsintamasszát kevés cukorral édesítjük, és belekeverjük az olajat. Teflon palacsintasütőben kisütünk kb. 20 átlagos méretű palacsintát. Amíg a palacsinta kissé lehűl, a megmosott szilvákat kimagozzuk, apróra összevágjuk, és fahéjas porcukorral megszórjuk. Mindegyik palacsintát megtöltjük, feltekerjük, a végeit bedugjuk, majd lisztbe, sótlanul felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és kisütjük. Forrón, szilvaöntettel leöntve tálaljuk, melyhez a megmaradt szilvát egy lábasban, saját levében, ízlés szerinti cukorral, fahéjjal tovább ízesítve megpároljuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
SZÍNES PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db sós palacsinta, 20 dkg paradicsom, 20 dkg spenót, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 3 evőkanál olvasztott vaj, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl húsleves, 2 lap zselatin
Elkészítése: A paradicsomot forró vízbe mártjuk, hogy a héját könnyen le tudjuk húzni. Apró kockákra vágjuk, 1 fej hagymát szintén, majd ízesítjük sóval, borssal. A gombát vékonyra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzölddel. A gombás töltelékkel is összesen négy palacsintát töltünk meg. A spenótot finomra vágott hagymával megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a maradék palacsintákat ezzel a masszával töltjük meg. A húslevest felforraljuk, felolvasztjuk benne a hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatint. A megtöltött palacsintákat fóliával bélelt hosszúkás mély tálba rakjuk úgy, hogy a sorok közzé aszpikot öntünk. Hűtőszekrénybe tesszük kb. 2 órára, majd a formából kiöntjük, felszeletelve tálaljuk.
SZIRUPOS PALACSINTA (STROOPPANNEKOEK)
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só, 2 egész tojás, vaj, cukor, víz
Elkészítése: Készítsen vízből és cukorból sűrű cukorszirupot. Keverje össze a lisztet, a sütőport és a sót. Dolgozza össze hideg vízzel sűrű tésztává. Folyamatos kevergetés közben dolgozza bele a tojásokat. Olvasszon egy kevés vajat egy nagyméretű palacsintasütő serpenyőben és öntsön bele egy merőkanálnyi tésztát. Süsse a palacsinták mindkét oldalát aranybarnára. Locsolja meg még forrón a palacsintákat a cukorsziruppal. Meglocsolhatja még a serpenyőben is a palacsintát a sziruppal, közvetlenül megfordításuk előtt, hogy finoman rá karamellizálódjon a cukor. Ismételje addig a folyamatot, amíg a tészta elfogy. Tálalja forrón a palacsintát.
Kínáljon mellé friss vagy konzerv gyümölcsöt.
SZÓJAKRÉMMEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Elkészítése: Megsütjük a szójás palacsintákat, és a következő krémmel töltjük meg: 25 dkg tehéntúró, 25 dkg tofu, 25 dkg barna liszt, 3 tojás, 5 dkg vaj, 1 vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja, 5 dkg felforralt mazsola, 1/2 l szójatej, 5 ek méz keverékével.
Csupán a tojásoknak külön-külön verjük fel a fehérjét és a habját, amikor hozzáadjuk a többihez.
SZŐLŐS PALACSINTA
Elkészítése: A szőlőszemeket porcukorral ízesített, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Az édes tésztából készített palacsintákat megtöltjük ezzel, aztán batyuformára hajtogatjuk.
Vaníliás porcukorral meghintve, borsodóval tálaljuk.
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta