Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - S


SAJTOS BURGONYAPÜRÉVEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 40 dkg burgonya, 1 késhegynyi vöröshagyma-só, 4 dkg vaj, 10 dkg Zala sajt, 1 dl tejszín, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 tojás sárgája, só

Elkészítése: A meghámozott burgonyát kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és áttörjük. Vajat, tejszínt, tojássárgáját teszünk bele, szerecsendióval, hagyma-sóval ízesítjük, és habosra keverjük. Végül hozzáadjuk a lereszelt sajtot. A sajtos pürével megtöltjük a már elkészített sós palacsintákat, feltekerjük, és szalonnazsírral kikent tűzálló edénybe, sorba rakjuk. Leöntjük apró kockára vágott, kissé kiolvasztott kolozsvári szalonnatöpörtyűvel. Tálalás előtt sütőben átforrósítjuk.

SAJTOS-KÁPOSZTÁS PALACSINTA (HOLLANDIA)
Hozzávalók: 2 tojás, 2,5 dl tej, 14 dkg liszt, 15 dkg holland Gouda sajt 2 cm hosszú, vékony csíkokra vágva, 1 dkg vaj, 4 ek reszelt káposzta, csipet só, 2 csipet fehér bors

Elkészítése: A tojást tejjel elkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Hozzáöntjük a liszthez, simára keverjük.
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a tészta negyedét beletesszük, s kb. 2 percig sütjük.
Ekkor a sajt negyedét rászórjuk, további 3 percig sütjük, majd megfordítjuk. Ezt az oldalt 1 percig sütjük.
Sajtos felével felfelé tesszük tányérra. 1 ek káposztával meghintjük, feltekerjük, és melegre tesszük. Így készítjük el a többi palacsintát is.
Forrón tálaljuk, joghurt-, vagy citromöntetes fejes salátát adunk mellé.

SAJTOS MÁJJAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg sertésmáj, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi póréhagymás só, 1 késhegynyi, őrölt fekete bors, 5 cl Badacsonyi szürkebarát, 20 dkg Balaton sajt, 2 csipet reszelt szerecsendió, só, 8 sós palacsinta, 10 dkg liszt, 2 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj

Elkészítése: A májat vékony csíkokra vágom, és kevés olajban átpirítom. Póréhagymás sóval, frissen őrölt borssal fűszerezem. Hozzáöntöm a bort, és fedő alatt puhára párolom. Amikor kissé kihűlt, szitán áttöröm. A sajtot lereszelem, és a májpüréhez keverem, ízlés szerint kevés szerecsendióval fűszerezem és megsózom.
A pikáns tölteléket egyenletesen elosztom a palacsinták tetején. Szélüket felhajtva először lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatom a töltött palacsintákat, majd bő forró olajban kisütöm.
Tartármártással kínálom.

SAJTOS-MÁJJAL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 20 dkg Balaton sajt, 20 dkg sertésmáj, 10 dkg liszt, 5 cl Badacsonyi szürkebarát, 2 tojás, 2 evőkanál olaj. 15 dkg zsemlemorzsa, 2 csipet őrölt szerecsendió, 2,5 dl olaj, 1 csipet őrölt fekete bors, 4 adag kaviáros tartármártás, 1 késhegynyi póréhagyma-só

Elkészítése: Az előkészületek során a vékony csíkokra vágott sertésmájat kevés olajban gyorsan átpirítjuk. Póréhagyma-sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, hozzáöntjük a fehérbort, és fedő alatt készre pároljuk. Még melegen szitán áttörjük, és hozzákeverjük a lereszelt Balaton sajtot, s végül az őrölt szerecsendióval is fűszerezzük. A pikáns pürét egyenletesen elosztjuk a palacsintákon. Széleit kétoldalt kissé felhajtva, feltekerjük. Először lisztben, majd felvert tojásban és végül zsemlemorzsában megforgatva bepanírozzuk, és bő, forró olajban kirántjuk a palacsintatekercseket. Tálaláskor, külön csészében kaviárral ízesített tartár- vagy ravigote- mártást kínálunk hozzá.

SAJTOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók 6 személyre: 6 tojás, 10 dkg vaj, 6 dl tej, 15 dkg liszt, só, 20 dkg trappista sajt, 20 dkg füstölt sajt, 4 dl tejföl

Elkészítése: A tojások sárgáját keverjük ki a vajjal, majd adjuk hozzá a tejet, a lisztet és ízlés szerint sót. Forgassuk bele a felvert tojásfehérjéket. A kétféle sajtot megreszeljük és összekeverjük.
A palacsintáknak csak az egyik felét süssük meg; a kevésbé sült oldalát megszórjuk a reszelt sajttal, felgöngyöljük, tejföllel meglocsoljuk, és egy rövid időre a sütőbe tesszük.

SAJTOS PALACSINTA 02.
Elkészítése: A sós tésztából sütött palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk és forró tejföllel leöntve tálaljuk.

SAJTOS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, szódavíz vagy tej, 30 dkg camembert sajt, 3-4 dl tejföl, 1 kis csomó petrezselyem vagy snidling, a sütéshez zsír vagy olaj

Elkészítése: A lisztet a két tojással elkeverjük és folyamatosan kevergetve, lassan felengedjük szódavízzel vagy tejjel, hogy nagyjából tejföl sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. Csipetnyi sóval ízesítjük. A palacsintasütőben egy jó kanálnyi zsiradékot hevítünk úgy, hogy a serpenyő egész felületét bevonja, a felesleges zsírt vagy olajat visszaöntjük. Kis merőkanálnyi palacsintatésztát egy gyors mozdulattal terítsünk szét a serpenyőben, és mindkét oldalát süssük meg. A kisült palacsinták egyik felére tegyünk egy-egy félujjnyi vastag sajtszeletet, a másik felét hajtsuk rá, rakjuk egymás mellé tepsibe vagy tűzálló tálba, gazdagon locsoljuk meg tejföllel és forró sütőben melegítsük át, hogy a sajt megolvadjon. Tálalásnál hintsük meg finomra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel.

SAJTOS RÁKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 25 dkg fagyasztott rákhús (az apróbb, olcsóbb is jó hozzá), 8 dkg vaj, 1 kiskanál liszt, 2 dl tejszín, 10 dkg reszelt eidami sajt, só, őrölt bors, 12 db cukor nélküli palacsinta

Elkészítése: A rákhúst fölengedjük, a fele olvasztott vajon 2-3 percig sütjük, és a liszttel behintjük. Épp csak 1 percig pirítjuk, majd a tejszínnel fölöntjük. 2-3 percig forraljuk, hogy jó sűrű legyen, a reszelt sajtot beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A palacsintákat egyenletesen megkenjük a tejszínes rákkal, szorosan fölgöngyöljük, és olvasztott vajjal meglocsolt tűzálló tálba sorakoztatjuk. A tetejüket is megkenjük vajjal. Tálalás előtt 5-6 perccel jó forró sütőben átmelegítjük. Hideg tejfölt és forró pirítóst is kínálhatunk hozzá.
Elkészítési idő: 15 perc + a palacsinta sütése

SAJTOS RÁNTOTT PALACSINTA
Elkészítése: Sós tésztából a szokásos módon palacsintákat sütünk. 1/2 cm vastag sajtszeleteket helyezünk a közepükre, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.

SAJTOS-SPENÓTOS PALACSINTA
Elkészítése: Közepes méretű lábasban, mérsékelt lángon megolvasztunk 50 g vajat. 40 g lisztet és 1 kés-hegynyi borsot teszünk bele, majd lassanként 225 ml főzőtejszínt öntünk hozzá. Gyenge hő-fokon, kevergetve főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. 500 g kiolvasztott spenótot és 125 g reszelt gruyere sajtot elvegyítünk benne. Kevergetve addig forrósítjuk, amíg a sajt meg nem olvad. Rákenjük a palacsintákra, és feltekerjük őket.

SAJTOS-TÚRÓS RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db szokásos módon sütött sós, töltetlen palacsinta, 10 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt, csípős ízű sajt (például ementáli), 2 gerezd fokhagyma
A bundázáshoz: 2 tojás, 6 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

Elkészítése: A juhtúrót és a reszelt sajtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, és a palacsintákat megkenjük. Két szélét behajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle, ezután feltekerjük. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába, majd ismét tojásba, végül még egyszer zsemlemorzsába forgatjuk. Óvatosan forró olajba fektetjük, és közepes lángon szép pirosra sütjük. Kaporral ízesített tartármártással tálaljuk.
Sör vagy félszáraz fehérbor illik hozzá.

SAJTTAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához: 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, fél dl olaj, 2 dl szódavíz, mokkáskanálnyi só
A töltelékhez: 15-20 dkg parmezán sajt, l dkg vaj, 2 dl tejföl, törött fehér bors és só ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A palacsintát a szokásos módon megsütjük. Mindegyiket megtöltjük reszelt parmezán sajttal, felcsavarjuk, és vajjal vastagon kikent tűzálló tálba tesszük. A tejfölbe belekeverjük a törött fehér borsot, a sót, az összezúzott fokhagymát, és rálocsoljuk a palacsintákra. A tálat lefedjük, és forró sütőben 10-15 percig sütjük. Jégbe hűtött barna sör illik mellé.

SÁFRÁNYOS PALACSINTA
Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát finomra vágott petrezselyemmel, kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a kevés meleg vízben feloldott sáfrányt. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a reszelt sajttal elhabart tojásokat, majd a tűzre visszatéve lágy rántotta sűrűségűre sütjük.
Megtöltjük a sós tésztából sütött palacsintákat, forrón, ketchuppal tálaljuk.

SIMA ÉDES PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt,1 evőkanál olaj, 2 tojás, 2 dkg kristálycukor, 4 dl tej, csipet só

Elkészítése: A tojást felütjük és egy mély tálba eresztjük. Hozzáöntjük a hideg tejet, cukrot teszünk bele, megsózzuk, és habverővel simára keverjük. Állandó keverés közben apránként beleszórjuk a lisztet, ügyelve arra, hogy a tészta ne csomósodjék össze. A palacsintatésztához szükséges tejmennyiség fele részben szódavízzel helyettesíthető. Ilyenkor a szódavizet az előzőleg tejjel elkevert sűrű tésztához kell fokozatosan hozzáönteni és simára keverni. Annyi szódavizet adjunk hozzá, hogy a tészta nyers tejszín sűrűségű legyen. A kész tésztát legalább félóra hosszat pihentetjük.

SIMA SÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, csipet só, 4 dl tej

Elkészítése: A sima édes palacsintatészta készítésénél leírtak szerint a feltört egész tojásokat, a sót, az olajat és a tejet összekeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és a tésztát csomómentesre kidolgozzuk. A tej fele mennyisége helyett szódavízzel is készíthetjük a sós palacsintatésztát is. A kész tésztát legalább fél órát, de jobb még hosszabb ideig pihentetni.

SODÓS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 10 dkg porcukor, 5 dl tej, 5 tojás, 1 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A tejet felforraljuk. Közben a tojássárgáját, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a forralt tejet, majd a tűzre téve habverővel állandóan verve, forrpontig hevítjük. A tojásfehérjéből kevés porcukorral kemény habot verünk. A forró tejes keveréket a tojáshabbal - állandó keverés közben - fokozatosan összekeverjük, és megfelelő edénybe átöntve meleg vízbe állítjuk. A külön kisütött palacsintákat a sodóval megkenjük, négyrét hajtjuk, előmelegített tányérra tesszük, és leöntjük a maradék sodóval.

SODÓS PALACSINTA 02.
Elkészítése: Palacsintatésztát készítünk, vaníliás cukorral meghintjük, felsodorjuk, tejsodóval leöntjük.

SONKÁS-BURGONYÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
A palacsintához: 20 dkg Unikorn krumplis lángos-por, 1 mokkáskanál só, 2 tojás, 4 dl tej, 1 evőkanál olaj
A töltelékhez: 30 dkg főtt sonka, 2 dl tejföl, 20 dkg juhtúró, 1 csomó metélőhagyma, 2 dkg vaj só

Elkészítése: A lángos-port sóval elkeverem. Beleeresztem a tojást, részletekben hozzákeverem a tejet és végül az olajat is. Csomómentes tésztát készítek, amit legalább 20-30 percig pihentetek.
Közben a főtt sonkát apróra vágom vagy ledarálom, és kevés tejfölt adok hozzá. A juhtúrót villával áttöröm, tejföllel krémszerűvé keverem. Megsózom, és finomra vágott metélőhagymát teszek bele.
A tésztából a vajon nyolc közepes vastagságú palacsintát sütök. Ahogy sülnek a palacsinták, elkezdem a rétegezést. Az egymásra rakott palacsintákat felváltva megkenem az ízesített juhtúróval vagy sonkával. A legfelső palacsintát vastagon bekenem tejfölös juhtúróval.
A rakott palacsintát kb. 15-20 perc alatt meleg sütőben átforrósítom, és kissé megpirítom a tetejét. Tortaszerűen felszeletelve tálalom.

SONKÁS-GOMBÁS TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg főtt füstölt sonka, 50 dkg csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1.2 dl tej, 1.2 dl tejszín, 1.2 dl húsleves, (kockából). 1.2 dl szódavíz, 1 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, késhegynyi sütőpor. 1 csokor metélőhagyma, só, fehérbors, a díszítéshez, petrezselyemzöld

Elkészítése: A lisztet kikeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval és a tojással, majd a tejjel és a szódavízzel. 10 percig állni hagyjuk. Közben a megtisztított csiperkegombát felszeleteljük. A vörös- és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd a forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát és a felkockázott sonkát. Sózzuk, borsozzuk, majd a raguból 2 evőkanálnyival félreteszünk. A többit felöntjük a levessel, és kb. 5 percig pároljuk. A tejszínben csomómentesre keverjük az étkezési búzakeményítőt. A mártást besűrítjük, és hozzáadjuk a frissen vágott metélőhagymát. A tésztából a megforrósított zsiradékon egymás után 4 palacsintát sütünk. Megtöltjük a raguval és feltekerjük. Előmelegített tálra helyezzük, és megszórjuk a félretett raguval. Petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra

SONKÁS-JUHTÚRÓS RAKOTT BURGONYÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db vastag burgonyás palacsinta, 1 csomag metélőhagyma, 30 dkg főtt sonka, 2 dl tejföl, só, 20 dkg juhtúró, 2 dkg vaj

Elkészítése: A főtt sonkát ledaráljuk vagy kis kutterral összeaprítjuk. Egy kevés tejföllel összekeverjük. A juhtúrót villával összenyomjuk és tejföllel lágy, krémszerűre keverjük. Megsózzuk és beletesszük a finomra vágott metélőhagymát. A palacsintatésztát elkészítjük a burgonyás palacsinta II. receptje szerint, majd teflonozott serpenyőben vastagabb palacsintákat sütünk. Ahogy egy-egy palacsinta megsül, elkezdhető a rétegezés. Vajjal kikent tűzálló tál aljára tesszük rá az első palacsintát. A tetejét megkenjük tejfölös juhtúróval, majd a következő palacsintát ráborítjuk. Ennek a tetejére tejfölös sonkapépet kenünk, majd leborítjuk a következő palacsintával. Felváltva a juhtúrót és a sonkát elosztjuk a palacsinták tetején. A legfelső palacsintát vastagon kenjük be tejfölös juhtúróval. A rakott palacsintát kb. 15-20 percig meleg sütőben átforrósítjuk, és kissé megpirítjuk a tetejét. Tálaláskor tortaszerűen felszeleteljük, és fűszeres paradicsommártást vagy ketchupot kínálunk hozzá.

SONKÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, 1 mokkáskanál só
A töltelékhez: 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 evőkanál tejföl, kevés mustár, törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A palacsintát a szokásos módon megsütjük. A sonkát ledaráljuk és összekeverjük a tejföllel, a mustárral, a törött borssal. A kisült palacsintát megtöltjük a sonkás töltelékkel, szorosan felcsavarjuk, és tűzálló tálban, a sütőben jól átforrósítjuk.

SONKÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint az előző recepteknél
A töltelékhez: 20 dkg főtt füstölt sonka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 10 dkg reszelt parmezán sajt, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A főtt füstölt húst ledaráljuk; a tejszínnel, a tejföllel, csipetnyi sóval, törött borssal és a reszelt sajt háromnegyed részével összekeverjük. Tűzálló tálba terítünk egy szokásos módon készült palacsintát, ezt megkenjük a sonkás-sajtos krémmel, majd leborítjuk egy újabb palacsintával. A maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, és előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad. Tűzforrón, cikkekre vágva tálaljuk.

SONKÁS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint az előző recepteknél
A töltelékhez: 20 dkg sonka vagy egyéb, kicsontozott főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldpetrezselyem, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A megkevert palacsintatésztába beledolgozzuk a kétszer átdarált füstölt sonkát, a nagyon finomra metélt zöldpetrezselymet, a sót és a törött borsot. (A sóval óvatosan bánjunk, mert a sonka sós!) A masszát 20 percig pihentetjük. Ezután a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, és a tejföllel megkenve, négyrét hajtva kínáljuk.

SONKÁS PALACSINTA 04.
Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint az előző recepteknél
A töltelékhez: 20 dkg darált főtt sonka, 2 dkg vaj, 15 dkg reszelt márványsajt, 1 fiola kapribogyó, 2 tojás, törött bors

Elkészítése: A darált sonkával összekevert palacsintatésztát kisütjük, a palacsintákat ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A vajjal vastagon kikent tűzálló tálban rétegezve lerakjuk, és a reszelt sajttal, a leszűrt, apróra vágott kapribogyóval, a tejföllel, a sóval, a borssal habosra kevert tojást ráöntjük a tetejére. Előmelegített forró sütőben 15 percig sütjük. Tálaláskor cikkeket vágunk belőle.

SONKÁS PALACSINTA 05.
Hozzávalók: 15-20 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, 15 dkg főtt, darált sonka, fél dl olaj, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só
A tetejére: 5 dkg reszelt sajt és, 2 dl tejföl

Elkészítése: A palacsintatésztát a szokásos módon összeállítjuk, végül hozzáadjuk a megdarált sonkát és az összes fűszert. Jól összekeverjük, és 15 percig pihentetjük. Ezután megsütjük a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat. Minden palacsintát bekenünk tejföllel, meghintjük kevés reszelt sajttal, és négyrét hajtva tűzálló tálra tesszük. Előmelegített sütőben átforrósítjuk.
Mindenfajta italhoz illik, de a legjobb hideg sörrel.

SONKÁS PALACSINTA 06.
Hozzávalók: Tejföl 2 dl, sonka 25 dkg

Elkészítése: Teljesen úgy készül, mint a cukros palacsinta, csak tejföllel kevert, apróra vágott sonkával töltjük.

SONKÁS PALACSINTA 07.
Hozzávalók:
Tészta: tojás 3 db, liszt 40 dkg, tej 0.75 l, zsír 15 dkg.
Töltelék: sonka 25 dkg, tejföl 3 dl

Elkészítése: Készítünk palacsinta tésztát, ha már mind nagyon vékonyra kisütöttük, a következőkkel töltjük: finomra vágott sovány sonkát tejföllel összekeverünk. Formába rakjuk, felváltva soronként a tésztával. Azután gőzben negyed óráig főzzük.

SONKÁS PALACSINTA 08.
Hozzávalók 6 személyre: 3 tojás, 18 dkg liszt, 4 dl tej, só, őrölt bors, 3 dl tejföl, 15 dkg főtt, füstölt sonka

Elkészítése: A tojások sárgáját keverjük simára a tejjel és a liszttel, majd ízesítsük sóval, borssal. A sonkát vágjuk apró darabokra, és a tojások fehérjéjéből felvert habbal együtt adjuk a palacsintatésztához. Az így kapott sonkás masszából kicsit vastagabb palacsintákat sütünk, melyeket tejföllel megkenve kínálunk.

SONKÁS PALACSINTA 09.
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg rétesliszt, 2 tojás, só, 0,5 l tej, 10 dkg zsír (15-20 palacsinta lesz belőle)
A töltelékhez: 20 dkg főtt füstölt sonka, 0,5 dl tejföl, 1 tojássárgája, törött bors, só

Elkészítése: A lisztet magasabb szélű edénybe tesszük, a tejnek csak egy részét keverjük bele, hogy sűrű, galuska keménységű tésztát kapjunk. Ezt csomótlanra keverjük, hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót, azzal is jól elkeverjük, és azután, apránként annyi tejet öntünk bele, hogy közepesen híg palacsintatésztánk legyen. (Lehet, hogy a tej egy része ki is fog maradni.) Vigyázzunk arra, hogy túl híg ne legyen, mert lisztet utólag már nem lehet belekeverni, ugyanis csomós lesz. A palacsintasütőt bezsírozzuk, melegre tesszük, merünk bele a tésztából, megforgatjuk a palacsintasütőt úgy, hogy a tészta egyenletesen szétfolyjon benne. Ekkor visszatesszük az erős tűzre, és a palacsintát szép pirosra sütjük.
Ha azt akarjuk, hogy a palacsintánk könnyű legyen, és ne zsíros, akkor, ha a tésztát elkészítettük a sütéshez, keverjünk el benne kb. 1/4 dl étolajat. Így a sütése is gyorsabb, mert csak az első palacsinta sütése előtt kell a palacsintasütőt bezsírozni.
Az apróra vágott főtt sonkát összekeverjük a tejföllel, tojássárgájával, borssal és sóval. A töltelékkel megkenjük a palacsintákat, és összetekerve tálaljuk. Spenótot is adhatunk hozzá.

SONKÁS PALACSINTA 10.
Elkészítése: A füstölt sonkát egészen finomra vágjuk, 1 tojássárgájával, tejföllel krémesre keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele. Felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Forrón, vágott sonkával és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

SONKÁS PALACSINTA 11.
Elkészítése: Palacsintatésztát készítünk sóval. 20 dkg darált sonkát egy db apróra vagdalt főtt tojással, két kanál tejfellel összekeverünk, megtöltjük vele a kisült palacsintákat. Összegöngyöljük úgy, mint a töltött káposztát. Két végét bedugjuk, lisztbe, tojásba mártva kisütjük, mint a rántott húst. (Prézlibe mártva is lehet.) Főzelékhez vagy egyedül vacsorára is jó.

SONKÁS PALACSINTA 12.
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 dl tejföl, 8 szelet gépsonka, 2-3 evőkanál olaj, 20 dkg gomba, 1 csipet őrölt bors, 10 dkg parmezán sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, só, 4 evőkanál besamelmártás

Elkészítése: A külön elkészített besamelmártással vékonyan megkenjük a sós palacsintákat. Ráteszünk egy-egy szelet sonkát. Kevés olajban megpároljuk a felszeletelt gombát. Sóval, borssal ízesítjük, és a kész ragut a sonka tetejére halmozzuk. A palacsintákat egyenként feltekerjük, tűzálló tálra rakjuk, és a maradék besamellel elkevert tejföllel leöntjük. A tetejét reszelt sajttal és zsemlemorzsával meghintjük, pár percre forró sütőbe tesszük.

SONKÁS PALACSINTA 13.
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 tojás, 4 dkg vaj, 20 dkg sonka, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: A tojások sárgáját a fele vajjal kikeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, tejfölt, és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Tűzálló tálat kivajazunk, és a palacsintákat egyenként megkenve a habos, sonkás tojással, tortaszerűen egymásra rakjuk. Forró sütőben megsütjük, és tortaszelet alakúra szeleteljük.

SONKÁS PALACSINTA MÁSKÉPPEN
Tészta: tojás 3 db, liszt 40 dkg, szódavíz 0.75 l, margarin 15 dkg.
Töltelék: sonka 25 dkg, tejföl 3+1 dl.

Elkészítése: Palacsintatésztát készítünk, vékonyra kisütjük, finomra vágott és a 3 dl tejföllel összekevert sovány sonkával megtöltjük. Összetekerjük, és sütőben még tovább sütjük, de nem engedjük megkeményedni. Végül az 1 dl tejfölt rálocsoljuk és visszatesszük a sütőbe, de csak addig, hogy a tejföl is átmelegedjen.

SONKÁS-GOMBÁS TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg főtt füstölt sonka, 50 dkg csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1.2 dl tej, 1.2 dl tejszín, 1.2 dl húsleves, (kockából). 1.2 dl szódavíz, 1 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, késhegynyi sütőpor. 1 csokor metélőhagyma, só, fehérbors, a díszítéshez, petrezselyemzöld

Elkészítése: A lisztet kikeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval és a tojással, majd a tejjel és a szódavízzel. 10 percig állni hagyjuk. Közben a megtisztított csiperkegombát felszeleteljük. A vörös- és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd a forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát és a felkockázott sonkát. Sózzuk, borsozzuk, majd a raguból 2 evőkanálnyival félreteszünk. A többit felöntjük a levessel, és kb. 5 percig pároljuk. A tejszínben csomómentesre keverjük az étkezési búzakeményítőt. A mártást besűrítjük, és hozzáadjuk a frissen vágott metélőhagymát. A tésztából a megforrósított zsiradékon egymás után 4 palacsintát sütünk. Megtöltjük a raguval és feltekerjük. Előmelegített tálra helyezzük, és megszórjuk a félretett raguval. Petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő kb. 1 óra

SONKÁS RÁNTOTT PALACSINTA TIROLI MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 10 dkg főtt sonka, 1 csipetnyi só, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 5 dkg besamelmártás, 3 tojás, 8 palacsinta, 4-5 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, zsír vagy olaj, 2 dl tiroli mártás

Elkészítése: A sonkát ledarálom, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem.
A besamelt összekeverem az ízesített sonkával, hozzáadok egy tojást, és jól összekeverem.
A kész sós palacsintát megtöltöm a sonkás töltelékkel. Felcsavarom.
Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatom, és bő zsírban vagy olajban megsütöm.
Tiroli mártást adok hozzá.

SONKÁS PALACSINTAMETÉLT
Hozzávalók 4 személyre: 12-14 palacsinta, 15 dkg főtt füstölt sonka (parasztsonka), 15 dkg szárnyas-máj, 3 dkg vaj, fél csokor petrezselyem, 1 dl tejföl, őrölt bors. A mártáshoz 3 dkg vaj, 2-3 dkg liszt, 1.5-2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése: Az apróra vágott csirke- vagy más szárnyas-májat forró vajon teljesen átsütjük, finomra vágott petrezselymet adunk hozzá, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a ledarált sonkával. (Ha a sonka elég sós - és legtöbbször az -, egyáltalán ne sózzuk.) A két tojást válasszuk szét sárgájára és fehérjére, a fehérjét verjük fel kemény habbá. Készítsünk tejmártást oly módon, hogy a forró vajban a lisztet halványan megpirítjuk, kis lángon, folytonosan keverve felöntjük forró tejjel. Sóval, borssal ízesítjük (a bors helyett használhatunk szerecsendiót is), s ha langyosra hűlt, hozzákeverjük előbb a tojássárgáját, majd a habbá vert tojásfehérjét. A palacsintát vágjuk ujjnyi széles metéltre, keverjük össze a mártással és a pirított májas darált sonkával, öntsük bele egy vajjal vékonyan kikent tepsibe vagy tűzálló tálba, szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal, és közepesen meleg, előmelegített sütőben addig süssük, míg a palacsinta tetején megolvad és szép pirosas színű lesz a sajt.

SONKÁS PALACSINTA MÁSKÉPPEN
Tészta: tojás 3 db, liszt 40 dkg, szódavíz 0.75 l, margarin 15 dkg.
Töltelék: sonka 25 dkg, tejföl 3+1 dl

Elkészítése: Palacsintatésztát készítünk, vékonyra kisütjük, finomra vágott és a 3 dl tejföllel összekevert sovány sonkával megtöltjük. Összetekerjük és sütőben még tovább sütjük, de nem engedjük megkeményedni. Végül az 1 dl tejfölt rálocsoljuk és visszatesszük a sütőbe, de csak addig, hogy a tejföl is átmelegedjen.

SONKÁS-SAJTOS RÁNTOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 1 csipet őrölt fekete bors, 1 dl tejszín, 2,5 dl olaj, 1 csipet szerecsendió, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 paradicsom, 1/2 csomó petrezselyemzöldje, 20 dkg prágai sonkaszelet, só, 10 dkg liszt

Elkészítése: A reszelt sajtot összekeverjük a tejszínnel, szerecsendióval, borssal fűszerezzük. A paradicsomot felszeleteljük, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A palacsintákra teszünk 1-1 vékony szelet sonkát, rá a paradicsomszeleteket, sajtkrémet, és meghintjük petrezselyemzölddel. A palacsinta széleit tojásfehérjével megkenjük, téglalap alakúra - a már ismert módon - összehajtjuk. Először lisztben, felvert tojásban, végül zsemlemorzsában megforgatva, bepanírozzuk, és forró, bő olajban kirántjuk. Külön adunk hozzá vegyes salátát.

SONKÁS-SAJTOS RÁNTOTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 8 db töltetlen, sós palacsinta, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg sonka, 3 tojás, ízlés szerint törött bors, 4-5 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, sütőzsiradék

Elkészítése: A sonkát finomra összevágom, és a sajttal összekeverem, egy gyengén felvert tojást is hozzáadok. Borssal fűszerezem.
A sonkás masszával bekenem a palacsintákat, majd szorosan fel-csavarom. A megmaradt tojásokat habosra keverem. A megtöltött palacsintákat először lisztben megmártom, ezután tojásban megforgatom, végül zsemlemorzsában meghempergetem.
Forró sütőzsiradékban szép pirosra sütöm. A felesleget papírtörülközőn leitatom és a palacsintákat felébe vagy harmadába vágva, kapros tejföllel vagy kapros majonézzel kínálom.

SONKÁS ZÖLDPALACSINTA
Hozzávalók: fél csomag gyorsfagyasztott paraj, 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 dl tejföl, fél dl olaj, mokkáskanálnyi só, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A felengedett, levéből enyhén kicsavart parajt apróra vágva elkeverjük a habosra vert tojással, a liszttel, a tejjel, a szódavízzel, a ledarált füstölt sonkával, a törött borssal, a sóval, és belekeverjük a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és az olajat. 20 percnyi pihentetés után a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk a masszából. Megkenjük sózott tejföllel, majd négyrét hajtva forró sütőben jól átmelegítjük.

SONKÁVAL TÖLTÖTT PÁRIZSI PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 dkg mustár, 20 dkg sonka, 2 dl tejföl, 3 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 3 dkg búzakorpa, 1 csipet borsikafű, 1 csomag petrezselyem-zöldje, 3 dl olaj, só

Elkészítése: A sonkát finomra ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel, egy tojással, reszelt hagymával, búzakorpával, mustárral, finomra vágott petrezselyemzölddel. Sóval és borsikafűvel ízesítjük. A külön kisütött palacsintákat megkenjük a krémmel és négyrét hajtjuk. Felvert, gyengén sózott tojásba mártjuk, és forró, bő olajban kisütjük. Idénysalátát kínáljunk hozzá.

SONKÁVAL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 csipetnyi pirospaprika, 25 dkg sonka, 1 tojás, 2 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg vaj, só, 1 dl tej, 2 dl madeira mártás, 1 dl tejföl, 3 dl olaj, 1 csipetnyi őrölt fekete bors

Elkészítése: A vajból és lisztből világos rántást készítünk, fölengedjük a tejjel, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük az apróra felvágott sonkát, tejfölt. Csipetnyi sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. A külön kisütött kész palacsintákat megtöltjük a sonkakrémmel, két szélét ráhajtjuk és feltekerjük. Tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró bő olajban kisütjük. Tálaláskor külön tálkában madeira mártást kínálunk hozzá.

SÓS GESZTENYEPALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához: 1 db egész tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, ízlés szerint só,
A töltelékhez: 25 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha cukrozott), 1 dl sűrű tejföl, mokkáskanálnyi reszelt szerecsendió, ízlés szerint só és törött fekete bors,
A bundázáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítése: A palacsintát a szokott módon megsütjük. A gesztenyemasszát a tejföllel kenhetőre keverjük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A palacsintákat egyenként megtöltjük a gesztenyés krémmel, és két végüket behajtva, szorosan felcsavarjuk.
Lisztbe mártjuk, a habosra felvert tojásba beleforgatjuk, és zsemlemorzsába hempergetve, 180 fokra felforrósított olajba tesszük. 1-2 perc alatt szép pirosra megsütjük, a fölösleges olajat leitatjuk, és tartármártással tálaljuk. Egyszerűen és gyorsan készíthető.

SÓSKÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 25 dkg sóska, 2 dl tejföl, 1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1,5 dl szódavíz, 5 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, 1 késhegynyi őrölt fekete bors és 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A tojást habosra verem, hozzákeverem a sót, az őrölt fekete borsot, a tejet, majd a liszttel simára dolgozom. Ezután belekeverem a megmosott, lecsöpögtetett és metéltre vágott nyers sóskát, az olajat, és végül a szódavizet. Néhány percig pihentetem a masszát. Az első palacsinta sütése előtt kikenem a palacsintasütőt, de a további palacsinták már olajozás nélkül sülhetnek. Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát, a tejföllel elkevert reszelt sajttal megkenem, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. Ez után annyi időre teszem a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de pirítani nem szabad!

SÓS MOGYORÓS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 25 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, kb. 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 1 teáskanál porcukor, kevés só, 5 dkg sós mogyoró (vagy sótlan és kevés só), 5 dkg reszelt ementáli sajt, 2 dl tejföl

Elkészítése: A mogyorót megdarálom, vagy aprítógépben összezúzom. A palacsinta-masszát a szokásos módon megkeverem, és a darált mogyorót is beleteszem.
Egyenként megsütöm a palacsintákat. Megkenem tejföllel, rászórom a reszelt sajtot, és szorosan összecsavarom, majd az előmelegített sütőben kissé átforrósítom.

SÓS PALACSINTA
Annyi palacsintát sütünk, amennyit szeretteink étvágya megkíván.
A töltelék: 15 dkg juhtúró 20 dkg tofu 1 cs frissen vágott kapor 1-2 dl tejföl attól függően, mennyi kell a töltelék krémszerű állagához. Ha nem frissen esszük, tegyük tűzálló tálba a töltött palacsintákat, és reszelt Anikó sajttal megszórva, melegítsük át a sütőben, amíg a sajt szépen ráolvad.

SÖRÖS - KAPRIS PALACSINTA
Hozzávalók: 1 tojás, 15 dkg liszt, 4 dl világos sör, fél dl olaj, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál só, ugyanannyi őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 1 fiola kapribogyó

Elkészítése: A tojást habosra verjük, és a liszttel, a sörrel, a fűszerekkel, a pépesre zúzott fokhagymával, az olajjal meg a finomra vágott kapribogyóval és a levével simára keverjük. A szokott módon megsütjük a palacsintákat, tejföllel megkenjük és felcsavarjuk.

SÖRPALACSINTA
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2 tojás, 1 üveg világos sör, 3 evőkanál tej, 2 evőkanál étolaj, 10 dkg gomba, 1 evőkanál olvasztott vaj, 1 mokkáskanál cukor, só

Elkészítése: A lisztből, a tejből, a sörből és a tojásból keverjen csomómentes palacsintatésztát. Adja hozzá a sót és a cukrot is. Keverje bele az apróra vágott gombát. Igen forró, olajozott serpenyőben, a szokásos módon süsse ki a palacsintákat. Tejföllel meglocsolva, forrón kínálja.

SÜTŐTÖKÖS PALACSINTA DIÓBUNDÁBAN
Hozzávalók: 8 kész palacsinta, 40 dkg sült sütőtök, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé
A bundázáshoz: 8-10 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez: olaj

Elkészítése: A sült tök húsát kikaparjuk, a mézzel és a citromlével simára keverjük, a palacsintákra kenjük. Két oldalukat középre hajtjuk, felgöngyöljük, majd lisztbe, felvert tojásba és a diós zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban kb. 3 perc alatt mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, végül jól lecsöpögtetjük. Tetejükre fahéjas porcukrot is szitálhatunk
Elkészítési idő: 25 perc + a tök és a palacsinta sütése

SPÁRGA KRÉMMÁRTÁSBAN SONKÁS PALACSINTÁVAL
Hozzávalók: 1 kg szólóspárga, fél citrom, 1-1 kiskanál só és cukor
A mártáshoz: 12,5 dkg natúr tejszínes krémsajt, 4 evőkanál tejföl (20%-os), 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál só, fél citrom leve
A körethez: 8 hagyományos módon sütött, sós palacsinta, 8 szelet gépsonka, a díszítéshez: kapor

Elkészítése: A spárgát megtisztítjuk, megmossuk, majd 8-10 szálat a fejénél összefogunk, és egyforma hosszúságra vágunk. Vékony zsineggel összekötve csinos kis kötegekké rendezzük. Közben lábasban vizet forralunk, a citromot beledobjuk, sóval és cukorral ízesítjük. A spárgát belerakjuk, majd a lángot mérsékelve, 12-15 perc alatt (a szálak vastagságától függően) félpuhára főzzük. Ha kész, szűrőkanállal óvatosan jeges vízbe szedjük. Megvárjuk, amíg kihűl, leszűrjük, lecsepegtetjük. A mártáshoz a krémsajtot a tejföl felével kis lángon, kevergetve fölmelegítjük. A lisztből és a maradék tejfölből habarást készítünk, a krémsajtos masszát ezzel sűrítjük. Megsózzuk, és a citromlével ízesítjük; ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítjuk. A palacsintákra egy-egy szelet sonkát fektetünk, és jó szorosan föltekerjük, végül kicsit ferdén, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megmelegítjük. A spárgákat, miután a zsineget leoldottuk róluk, szintén megmelegítjük, tálra rakjuk. A forró mártással leöntjük, és a sonkás palacsintával körítjük. Tetejét kaporlevéllel díszítjük.

SPÁRGÁS FRANCIA PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db cukor nélküli, sós francia palacsinta, 2 db paradicsom, 2-3 szál petrezselyemzöldje, 30 dkg konzervspárga, 1-2 deka vaj, 10 dkg ementáli sajt, csipet só, 1/2 csomó kapor

Elkészítése: A francia palacsinta receptje szerint, cukor nélkül készített tésztából 8 palacsintát sütünk. A konzerv spárgát leszűrjük, jól lecsepegtetjük és elosztjuk a palacsintákon. Megszórjuk reszelt sajttal, és finomra vágott kaporral, feltekerjük. Kivajazott lapos tűzálló tálba egymás mellé fektetjük őket. Megmosott, cikkekre vágott paradicsomot elosztunk a palacsinták tetején. Az egészet megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd sütőbe tesszük, átforrósítjuk, míg megolvad a tetején a sajt. Megmosott, leszárított petrezselyemzöld ágacskákkal díszítve tálaljuk.

SPÁRGÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 dkg vaj, 30 dkg konzervspárga, 2 paradicsom, 16 dkg ementáli sajt, só, 1/2 csomó friss kapor

Elkészítése: A konzerv spárgát leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A már kisütött palacsintákon elosztjuk a spárgadarabokat, megszórjuk reszelt sajttal, finomra vágott kaporral, és feltekerjük. Vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé sorba rakjuk. A palacsinták találkozásánál ízlésesen elhelyezzük a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot és az egészet gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben a sajtot kissé ráolvasztjuk, és forrón, azonnal tálaljuk.

SPENÓTOS PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db sós palacsinta, 1 zacskó mirelit spenót, só, 4 evőkanál besamelmártás, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojássárgája, őrölt fekete bors, 2 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 3 dkg olvasztott vaj

Elkészítése: A spenótot forró, sós vízben pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Besamelmártást készítünk, és belekeverjük a zúzott fokhagymát, a tojássárgáját, a borsot, egy evőkanálnyi tejfölt és egyharmadnyi reszelt sajtot. Az egészet összedolgozzuk a spenóttal, és megtöltjük vele a palacsintákat. Kivajazott jénai tálba rakjuk, és előmelegített sütőbe tesszük. Amikor átforrósodott, tejföllel megöntözzük, a maradék reszelt sajttal megszórjuk, rácsepegtetjük az olvasztott vajat, és még pár percig a sütőben tartjuk.

SPENÓTOS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 15 db sós palacsinta, 20 dkg mirelit spenót, 3 dkg vaj, kevés őrölt szerecsendió, só, bors, 1 csokor kapor, 25 dkg túró, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejszín, 6 szem olívabogyó

Elkészítése: Kevés zsiradékon puhára pároljuk a kinyomkodott spenótot. Sóval, borssal, szerecsendióval és zöldfűszerekkel ízesítjük. A tűzről levéve és kicsit lehűtve hozzáadjuk a villával jól összetört túrót. Az összekeverés után ne legyen teljesen száraz a massza. A túrós-spenótos tölteléket tetszés szerint helyezzük a palacsintákra, azaz tortaszerűen rétegezzük egy kivajazott tűzálló edényben. A kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, és a szalonnakockákat a palacsinták tetejére szórjuk. Fűszerekkel ízesítjük a tejszínt, apróra vágott olajbogyót teszünk bele, és az egészet a palacsinta halomra zúdítjuk. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

SPENÓTOS-TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 12 darab palacsinta, 40 dkg friss, zsenge spenót, 30 dkg tehéntúró, 7 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán), 3 dkg vaj, só, szerecsendió

Elkészítése: A szokásos módon 12 palacsintát sütünk, illetve annyit, amennyi a család kapacitása, de a hozzávalókat arányosan növelni kell. A spenótot alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, s vagy egészen apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. Egy tálban villával áttörjük a tehéntúrót, hozzákeverjük a spenótot, a reszelt sajt felét, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, Ha a túró szárazabb, adhatunk hozzá egy-két kanál tejfölt is. A töltelékkel egyenletesen bekenjük a palacsintákat, összetekerjük, s egészben, vagy két-három darabra vágva, vajjal kikent tűzálló tálban, szorosan egymás mellé helyezzük, Az egészet meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk bőségesen reszelt sajttal és forró sütőben, kb. 10-12 percig sütjük, s forrón tálaljuk. A tálalásnál még külön tejfölt adhatunk hozzá.

SPENÓT-PALACSINTA
Elkészítése: 2 db tojással, sóval sűrű palacsintatésztát keverünk 6 dl tejből. Közé keverünk 30 dkg főtt, átpasszírozott spenótot. Ha kisütöttük, készítünk hozzá tejjel hígított rántottát, ezzel vagy juhtúróval töltjük.

SPENÓTTAL TÖLTÖTT MAROKKÓI PALACSINTA
Hozzávalók: 2 csésze főtt spenót, 10 dkg zsíros tehéntúró, 4 ek reszelt sajt, késhegynyi fokhagyma-só, csipet cayenne-i bors, csipet reszelt szerecsendió, 3 ek olvasztott vaj, 3 ek reszelt parmezán, bors, só, 10 db palacsinta

Elkészítése: A 3 ek vaj és reszelt sajt kivételével az összes hozzávalót keverjük simára, kenjük be vele a palacsintákat, tegyük egymásra egy tűzálló tálban. Locsoljuk meg a tetejét vajjal, szórjuk be reszelt sajttal.
Tegyük közepesen meleg grillbe, a sajt barnulásáig süssük. Forrón tálaljuk.

SPENÓTTAL TÖLTÖTT PALACSINTA 01. (SPINACH STUFFED PANCAKES)
Hozzávalók: 4 dl palacsintatészta, 1 közepes vöröshagyma, 2 kávéskanál vaj, 60 dkg friss spenót, 2 tojás, 3 dl tej, 1 evőkanál liszt, só és őrölt bors, 10 dkg füstölt sajt

Elkészítése: Süssön 18 darab palacsintát, és tartsa melegen. A vajon pirítsa barnára a finomra vagdalt hagymát. Tegye rá a megtisztított, megmosott és lecsepegtetett spenótot, majd alacsony hőfokon párolja puhára. Habverővel keverje simára a tejet a liszttel és a tojással. Ízesítse sóval és őrölt borssal. Folyamatos keverés közben öntse a spenótra és főzze sűrű krémmé. Kenje a palacsintákra, amelyeket azután (a két oldalukat behajtva) felteker. Fektesse a tekercseket a Remoskába. A tetejüket szórja meg a reszelt sajttal, végül az edényt lezárva süsse rájuk a sajtot.

SPENÓTTAL TÖLTÖTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 12 sós palacsinta, 30 dkg spenót, só, 4 evőkanál besamelmártás, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojássárgája, őrölt fekete bors, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, olvasztott vaj

Elkészítése: A spenótot alaposan megmosom, és kevés sós vízben puhára párolom. Leszűröm, és nagyon erősen kinyomkodom a levét. Hagyom kihűlni.
A besamelmártásba keverem az összetört fokhagymát, a tojássárgáját, a borsot, egy kanálnyi tejfölt, és kevés reszelt sajtot. Az egészet összedolgozom a spenóttal, és megtöltöm vele a palacsintákat. Kivajazott jénai tálba rakom a palacsintákat, és beteszem a sütőbe. Amikor átforrósodott, tejföllel megöntözöm, reszelt sajttal megszórom, rácsepegtetem az olvasztott vajat, és még pár percig a sütőben tartom.
Forrón tálalom.

SPENÓTTAL TÖLTÖTT PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 10 dkg trappista sajt, 50 dkg paraj, 2 csipet reszelt szerecsendió, 10 dkg vaj, só

Elkészítése: A parajt megtisztítjuk, megmossuk, és sós vízben megfőzzük. Szitán lecsurgatjuk, és húsdarálón ledaráljuk. Összekeverjük 8 dkg vajjal, sóval és szerecsendió-reszelékkel ízesítjük. A parajpürével megtöltjük a kisütött palacsintákat, feltekerjük, és a maradék vajjal kikent tűzálló tálra egymás mellé rakjuk. Reszelt sajttal meghintjük, és pár percre forró sütőbe tesszük, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére.

SÜTŐTÖKÖS PALACSINTA
Hozzávalók: 40 dkg sült sütőtök, 1 evőkanálnyi méz, 1 evőkanál citromlé, olaj
A bundázáshoz: liszt, 2 tojás, 5 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése: A sült tök húsát kikaparjuk, a mézzel és a citromlével simára keverjük, a palacsintákra kenjük. Két oldalát középre hajtjuk, felgöngyöljük, majd lisztbe, felvert tojásba és a diós zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, tetejükre fahéjas porcukrot szórunk.

SÜTŐTÖKÖS PALACSINTA DIÓBUNDÁBAN
Hozzávalók: 8 kész palacsinta, 40 dkg sült sütőtök, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé
A bundázáshoz: 8-10 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez: olaj

Elkészítése: A sült tök húsát kikaparjuk, a mézzel és a citromlével simára keverjük, a palacsintákra kenjük. Két oldalukat középre hajtjuk, felgöngyöljük, majd lisztbe, felvert tojásba és a diós zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban kb. 3 perc alatt mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, végül jól lecsöpögtetjük. Tetejükre fahéjas porcukrot is szitálhatunk.
Elkészítési idő: 25 perc + a tök és a palacsinta sütése

SÜTŐTÖKÖS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sütőtök, 1 tojás, 25 dkg liszt, 4-5 dl szódavíz, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A sütőtököt az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra megsütjük, majd villával pépesre összetörjük. A tojást habosra felverjük, összekeverjük a liszttel, a szódavízzel és a tökpüré felével. Sózzuk, borsozzuk, majd a zúzott fokhagymát és az olajat is belekeverjük. A masszából 12-14 palacsintát sütünk, amelyeket rétegenként megkenünk a reszelt sajttal, a tökpürével, a tejföllel, valamint a sóval, borssal elkevert krémmel. Alufóliával befedjük, és a forró sütőben kissé átsütjük.
Cikkekre vágva tálaljuk, mint a tortát.
Elkészítési ideje: kb. 105 perc

SUZETTE-PALACSINTA
Elkészítése: Habosra keverünk 50 g vajat 2 teáskanál porcukrot 2 teáskanál narancslével, 2 teáskanál re-szelt narancshéjjal és 1 teáskanál narancslikőrrel. Ezzel a narancsos vajjal megkenjük a palacsintákat majd egymás után, vajas felükkel felfelé 1-2 percig sütjük őket serpenyőben. Két-szer félbehajtogatjuk a palacsintákat, majd egymásra téve melegen tartjuk őket, amíg mindegyik elkészül Ekkor nagy serpenyőben, egymás mellé fektetjük őket, egyenként leöntjük 2-2 evőkanál Grand Marnier-val majd flambírozzuk.

SVÉD BARACKOS PALACSINTA
Hozzávalók: 6-8 palacsinta, 1 üveg vagy két doboz őszibarack kompót, 5 dkg csokoládé, 1 diónyi vaj

Elkészítése: A palacsintát és a kompótot rétegesen tegyük egy üvegtálba, tegyük félórára, hűvösre. Két kanál víz hozzáadásával olvasszuk meg a csokoládét, majd a tűzről lehúzva keverjük hozzá a diónyi vajat. Öntsük forrón a palacsintákra, és azonnal tálaljuk.

SVÉD PALACSINTA
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 2 ek cukor, csipet só, 3 tojás, 5 dl tej, 2 ek olvasztott vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 5 cl olaj, 20 dkg eper- vagy málnadzsem, 8 ek cukrozott tejszínhab

Elkészítése: A lisztet, cukrot, a felvert tojásokat jól elkeverjük. Lassanként hozzáadjuk a tejet, olvasztott vajat, vaníliás cukrot. Simára keverjük. 2 órán át, pihentetjük.
Apró (10-15 cm) palacsintákat sütünk.
Dzsemmel megkenjük, egymásra helyezzük. Tetejére cukrozott tejszínhabot teszünk.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta