Palacsinták - R
RÁKKAL ÉS GOMBÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 1 rákkonzerv, 30 dkg erdei gomba, 2 dl tej, törött bors, 1 adag palacsinta, só
Elkészítése: A rákkonzervet felmelegítjük. A megtisztított erdei gombát sóval és kevés borssal puhára pároljuk. Összekeverjük a rákot és a gombát, majd a kisült palacsintákat megtöltjük vele. Jénai tálba helyezzük, kis vajgolyókat teszünk a tetejére és sütőben kb. 20 percig sütjük.
RÁKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA 01.
Elkészítése: Rendes palacsintákat sütünk. de több sóval és cukor nélkül, Azután elkészítjük a következő tölteléket: 14-15 főtt ráknak kiszedjük a farkuk és ollóik húsát, és apróra vágjuk. Egy tejbe áztatott zsemlét átpasszírozunk. Néhány szép gombát megpárolunk vajon, kevés petrezselyem zöldjével és ezt is apróra vagdaljuk. Mindezt összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és még egy pár kanál jó tejfölt, és egy darabka vajat teszünk hozzá. Most tűzálló edényt kikenünk vajjal, beleteszünk egy palacsintát, nem göngyöljük össze, tetejét megkenjük a töltelékkel, erre megint palacsintát teszünk, ezt is megkenjük és így tovább. A legfelsőt megkenjük vajjal és az egészet sütőbe téve, megsütjük.
RÁKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 10 sós palacsinta, 30 folyami rák, 1,5 zsemle, fél dl tejszín, 25 dkg gomba, 4 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg zsír, 1,5 dl tej, zsemlemorzsa, só, bors, kömény, paprika, petrezselyemzöld
Elkészítése: A főtt rákfarkakat, ollóhúst és a gombát kis kockákra vágom, és a finomra vágott petrezselyemmel együtt vajban megpirítom. Hozzáadom a tejben áztatott és szitán áttört zsemlét, sóval, borssal, paprikával fűszerezem és elkeverem a tejszínnel. A palacsintákat megkenem a töltelékkel, összetekerem, panírozom, és forró olajban kisütöm. Forrón tálalom.
RÁKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 1 rákkonzerv, 30 dkg erdei gomba, 2 dl tej, törött bors, 1 adag palacsinta, só
Elkészítése: A rákkonzervet felmelegítjük. A megtisztított erdei gombát sóval és kevés borssal puhára pároljuk. Összekeverjük a rákot és a gombát, majd a kisült palacsintákat megtöltjük vele. Jénai tálba helyezzük, kis vajgolyókat teszünk a tetejére és sütőben kb. 20 percig sütjük.
RÁKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA 04
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1/2 csomó petrezselyemzöldje, 16 dkg főtt rákhús (konzerv), 2 csipet őrölt fekete bors, 1 tejbe áztatott zsemle, 1 dl tejföl, 10 dkg gomba, só, 5 dkg vaj
Elkészítése: A rákhúst apróra összevágjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd szitán áttörjük. A megtisztított, megmosott gombát apróra vágjuk, vajon megpároljuk és meghintjük petrezselyemzölddel. Hozzáadjuk a rákhúst, az áttört zsemlét, a tejfölt és egy darabka vajat. Sóval, borssal ízesítjük, és a kisütött palacsintákra kenjük. Feltekerjük, és tűzálló edénybe egymás mellé rakjuk. Tetejét vajjal megkenjük, és sütőbe téve az egészet átforrósítjuk.
RAKOTT BURGONYÁS PALACSINTA
Hozzávalók 8 személyre: 12 db, a szokásos módon megsütött hagyományos palacsinta, 4 evőkanál burgonyapehely, másfél dl tej, 3 dl tejföl, 1 db egész tojás, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor. 5 dkg mazsola, 3 dkg vaj (vagy margarin), csipetnyi só
Elkészítése: A mazsolát megmosom, szárát leszedegetem és annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi, majd nagyon kis lángon forráspontig melegítem. Fedőt teszek rá, és a lében hagyom kihűlni, addigra majdnem az összest felszívja. Közben a burgonyapehelyre ráöntöm a tejet, a tejfölt, majd jól összekeverem, és tíz percig hagyom állni. Ezután újból összekeverem és a citromlével, a citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval ízesítem. Belekeverem a leszűrt mazsolát és az olvasztott, de már nem meleg vajat, valamint a habosra felvert tojást. Az egészet alaposan átkeverem. Kerek tűzálló tálat kibélelek palacsintával. Megkenem a burgonyás krémmel, majd ráborítom a második palacsintát, amit ugyancsak megkenek a krémmel. A rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogy a palacsinta. A tetejét vastagon bekenem a krémmel, és a tálat az előmelegített forró sütőbe tolom. Legalább huszonöt percig sütöm, illetve addig, amíg a teteje szépen megpirul, ropogóssá sül. Tortacikkekre vágva, frissen, forrón tálalom. (A maradékot a sütőben lehet megmelegíteni.)
Elkészítési ideje: kb. 90 perc
RAKOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 20 db előre megsütött palacsinta, 30 dkg darált dió, 20 dkg étcsokoládé, 30 dkg tehéntúró, 20 dkg vaj, 50 dkg porcukor, 30 dkg barackíz, 5 dkg mazsola, 6 db tojás, 1 db citrom, 3 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: A rakott palacsintát előre megsütött palacsintákból rétegezve töltjük meg, soromként különböző töltelékkel. A túrót átpasszírozzuk, és kevés olvasztott vajjal, tejszínnel, kevés porcukorral, tojássárgájával, mazsolával, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral összekeverjük, ezután felhasználásig félre tesszük.
A darált diót kevés tejszínnel, porcukorral, reszelt citromhéjjal összekeverjük, és felhasználásig félre tesszük. Tűzálló tálat vajjal kikenünk. Az első palacsintát a tál aljára helyezzük, megkenjük a már elkészített diótöltelékkel, erre egy másik palacsintát teszünk, melyre finoman reszelt csokoládét szórunk. Ismét palacsintát helyezünk rá, és a túrótöltelékkel kenjük meg. Ismét palacsintát teszünk rá, és barackízzel kenünk meg. Ebben a sorrendben rétegezzük a palacsintákat, amíg a töltelék el nem fogy. Tetejére üres palacsintát teszünk. Mérsékelt meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Közben tojásfehérjét porcukorral habbá verjük, melybe barackízt is keverünk. A sütőből kivett palacsintát, a felvert tojáshabbal díszítjük, 5 percre visszatesszük a sütőbe, ezután előmelegített tálon tálaljuk.
RAKOTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg főző- vagy étcsokoládé, 5 dkg darált mandula vagy mogyoró, 15 dkg gesztenyemassza, kevés porcukor, 2 tojássárga, 2 dl tejföl, fél dl tej
Elkészítése: Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát és meghintem kevés reszelt csokoládéval. Erre ráborítok egy másik palacsintát, amit megkenek kevés sárgabaracklekvárral. Erre megint palacsinta kerül, és darált mandulát szórok rá. A következő palacsintaréteg után rákenek a tejjel lazított gesztenyemasszából, majd a rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére rákenem a porcukorral kikevert tojássárgájával ízesített tejfölt, majd a forró sütőben átmelegítem. Cikkekre vágva kínálom. Melegen is, hidegen is egyaránt nagyon finom.
RAKOTT PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 8 db sima habos palacsinta, 10 dkg dió, 10 dkg túró, 3 tojás, 1 dl tejszín, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg cukor, 2 dkg vaj, 5 dkg barackíz, 5 dkg mazsola, 5 dkg csokoládé, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: A diót megdaráljuk, a csokoládét lereszeljük. Az áttört túrót összekeverjük a tojások sárgájával, a felvert tejszínhabbal, a reszelt citromhéjjal és a cukorral. Vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk a palacsintákat, amelyeket rétegenként felváltva töltünk meg. Az elsőre darált diót, a következőre reszelt csokoládét, majd barackízt, aztán mosott, leszárított mazsolát, végül túrókrémet teszünk. Tetejére üres palacsinta kerül, és az így összeállított rakott palacsintát sütőben átforrósítjuk. Mikor már elég meleg, kivesszük, és a cukorral felvert tojáshabot a tetején egyenletesen elkenjük. Újból sütőbe tesszük, és rövid sütés után, mikor a tojáshab már megpirult, vaníliás cukorral meghintjük, és tortaszelet alakúra vágva tálaljuk.
RAKOTT PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 10 db sima édes palacsinta, 2 dkg vaj
Töltelékhez: 6 dkg cukor, 1-2 dl tej, 20 dkg darált mák, 1/2 citrom reszelt héja, 3-4 db alma, 5-6 evőkanál barackíz
Krémhez: 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1/2 citrom szűrt leve, 2 evőkanál barackíz
Elkészítése: A máktöltelék elkészítésekor először a cukros tejet fölforrósítjuk, és beletesszük a darált mákot. A tűzről levéve belereszeljük a citrom héját, és néhány alma reszelékével dúsítjuk a masszát.
Elkészítjük a vaníliakrémet is a következő módon: a 3 tojás sárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük, végül felöntjük a tejjel.
A külön kisütött palacsintákat először barackízzel megkenjük, majd a máktöltelékkel megtöltjük. Feltekerjük, kivajazott tűzálló tálba csiga alakba egymás mellé fektetjük és leöntjük vaníliakrémmel, és forró sütőben addig sütjük, míg a krém kocsonyásodni kezd. Ekkor a tetejére rákenjük a porcukorral kemény habbá vert tojásfehérjét, amihez egy fél citrom levét és 2 evőkanál barackízt kevertünk. A palacsintát rövid időre visszatesszük a sütőbe, kis lángnál világosra sütjük a tetejét.
RAKOTT PALACSINTA 05.
Hozzávalók: 8 db édes habos palacsinta (a tojásfehérjét habbá verve tesszük bele), 10-10 dkg darált dió, darált mák, porcukor, barackíz, szilvaíz, 2 dkg vaj
Elkészítése: A diót és a mákot elkeverjük a porcukorral. A palacsintákat vajjal kikent jénaiba rétegezzük úgy, hogy tetejüket felváltva szórjuk, kenjük a töltelékekkel. A tetején lévő palacsintát csak porcukorral szórjuk.
Tortaszeletekként vágjuk fel.
RAKOTT PALACSINTA GYÜMÖLCCSEL
Hozzávalók 10 db palacsintához: 2 db tojás, 180 g liszt, 2.5 dl tej vagy szódavíz, 1 dl étolaj, só
A töltelékhez: 300 g friss gyümölcs (ribizli, málna, barack stb.), 100 g darált dió, 0.5 dl rum, 50 g mazsola, 5 db tojásfehérje, 50 g kristálycukor, 30 g porcukor, 100 g dzsem (lehetőleg a felhasznált gyümölcsből)
Elkészítése: A lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és a palacsinta mindkét oldalát világosra sütjük. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, majd ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a dzsemet felmelegítjük, hogy kenhető legyen. A megsütött palacsintát tűzálló tálba rétegezzük a következő módon: a tál aljára teszünk egy palacsintát, megszórjuk a porcukorral elkevert darált dióval, és pár szem mazsolát szórunk rá, ráhelyezünk a következő palacsintát, amelyen elhelyezzük a gyümölcsöt. Így folytatjuk a rétegezést, amíg az anyagok el nem fogynak. A tetejére mindig palacsinta kerül, amelyet, valamint az oldalát bekenjük a kemény tojáshabbal és előmelegített forró sütőben a habot megsütjük. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, és éles késsel cikkekre vágjuk.
RAKOTT PALACSINTA - MÁSKÉPPEN
Hozzávalók:
A palacsintához: 1 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 2-3 dl szódavíz, 1 mokkáskanálnyi só, fél dl olaj
A töltelékhez: 3 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kapor), 1 teáskanál paradicsompüré, só és törött fekete bors
Elkészítése: A palacsintát a szokásos módon megsütöm. (Csak az első palacsinta sütése előtt szükséges kiolajozni a palacsintasütőt, a többi palacsinta már “saját magát olajozza”.) A megsült palacsintákat egymásra rakva vékony csíkokra vágom. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kikenek kevés olajjal, és a palacsintacsíkokat szétszedve, egyenletesen elterítem az edény alján. A megmaradt lisztet a vajjal habzásig hevítem, majd a tejjel felöntve folytonosan kevergetem, és sűrűre főzöm. Ezután a tűzről lehúzva addig keverem benne a tejfölt, amíg a massza azt teljesen felveszi. Beleszórom a fűszereket meg a reszelt sajtot, és a tojások sárgáit is belekeverem. Ha a massza már egynemű, óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéből vert kemény habot, és jól összeforgatom. Ezt a masszát ráöntöm a palacsintacsíkokra, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Addig pirítom közepes lángon, amíg a tetején világosbarna réteg keletkezik. Vigyázni kell, nehogy túlsüljön, mert akkor keserűvé válhat. Kockákra vágva, salátával tálalom. Kissé munkaigényes, de nem drága és ízletes étel. A töltetlen palacsinta fagyasztható, azonban a rásült mártással csak egy napig tárolható a hűtőszekrény normál terében (a mártással már nem fagyasztható).
90 perc szükséges az elkészítéséhez.
RAKOTT PALACSINTA MÁS MÓDON
Hozzávalók: fél kiló liszt, tojás, só, cukor, túró, dió, lekvárok, citrom, tejföl, kakaó, porcukor
Elkészítése: A palacsintatésztát elkészítjük a szokásos módon. Adhatunk hozzá szódavizet, hogy lazább legyen. Megsütjük a palacsintákat, és szabályos rétegekben rakjuk egymásra. Előtte a túrót, a tejfölt egy fél citrom levét és héját némi cukorral édesítve kikeverjük. Jó sorrend: túró réteg, őrölt dió réteg, málna lekvár, baracklekvár, kakaó.
A tetejére ízlés szerint csokoládéöntet, tejszínhab, stb. is rakható.
RAKOTT PALACSINTA ÖRMÉNYORSZÁGBÓL
Hozzávalók: 8 db édes habos palacsinta (a tojásfehérjét habbá verve tesszük bele), 10-10 dkg darált dió, darált mák, porcukor, barackíz, szilvaíz, 2 dkg vaj
Elkészítése: A diót és a mákot elkeverjük a porcukorral.
A palacsintákat vajjal kikent jénaiba rétegezzük úgy, hogy tetejüket felváltva szórjuk, kenjük a töltelékekkel. A tetején lévő palacsintát csak porcukorral szórjuk.
Tortaszeletekként vágjuk fel.
RAKOTT PARAJTEKERCS
Elkészítése: 15 deka réteslisztet két tojással, egy deci tejjel, csipetnyi sóval meg annyi szódavízzel keverjük simára, hogy palacsintatésztát kapjunk. Legalább egy óráig pihentetjük, majd három evőkanál olajjal kikeverjük. Ha az állás során megsűrűsödött volna, még egy kevés szódavízzel hígítjuk. Az első palacsinta alá kiolajozzuk a palacsintasütőt, a többit olaj nélkül sütjük. (Sose süssük teflonedényben, márt más állagú lesz a kész palacsinta. Hagyunk felolvadni egy csomag mirelit parajt (vagy ennek megfelelő mennyiségű friss parajt megfőzünk, leszűrünk s áttörünk), és két deci tejföllel meg őrölt borssal kikeverjük, megsózzuk. Ezzel kenjük meg a palacsintákat, és szorosan összegöngyöljük. Ha teljesen kihűlt a tészta, fél centi vastag szeletekre vágjuk, amelyeket félig egymásra fektetve, körkörösen egy tűzálló tálra fektetünk. Két deci tejet két deka liszttel simára keverünk, öt deka vajat dobunk bele, és kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. Sóval meg csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és egy deci tejföllel hígítjuk. Belereszelünk öt deka sajtot, és bevonjuk vele a csiga formájú palacsintaszeleteket. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje világos piros nem lesz.
RATATOUILLE-OS PALACSINTA
Elkészítése: 2 fej vöröshagymát felszeletelünk, majd 2 gerezd apróra vágott fokhagymával együtt 4 evő-kanál olívaolajban megpároljuk. 1 kisebb padlizsánt kockákra, 1 paprikát csíkokra és 2 cukkínit szeletekre vágunk. 3 paradicsom héját lehúzzuk, és kockákra vágjuk. 2 evőkanál petrezselymet, 0,5 teáskanál szárított bazsalikomot, sót és borsot is adunk hozzá, Lefedjük az edényt, és 15 percig gyenge lángon főzzük. Néhány percig fedő nélkül is főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik. Megtöltjük ~ és összehajtogatjuk a palacsintákat.
RÁNTOTT GOMBÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 csomó petrezselyemzöldje, 3 dl olaj, 1 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 30 dkg gomba, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, só, 10 dkg liszt, 2 dl tartármártás, 1,5 dl tej, 2 dkg ecetes uborka
Elkészítése: Kevés olajon megpirítjuk a lereszelt vagy apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vagdalt gombát, és sóval, őrölt borssal addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte. Ekkor meghintjük egy kanál liszttel, egy kicsit pirítjuk, felengedjük a tejjel és 2-3 percig forraljuk. A tűzről levéve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és összekeverjük a tejföllel. Minden palacsintára halmozunk egy kanállal, a tészta két szélét ráhajtjuk, majd feltekerjük. A szokott módon lisztben, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró, bő olajban ropogós pirosra sütjük. Tartármártással tálaljuk, amibe nagyon apróra vágott ecetes uborkát is rakunk.
RÁNTOTT GOMBÁS-SAJTOS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 10 dkg liszt, 30 dkg sampinyon gomba, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 kis fej vöröshagyma, 3 dl olaj, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 2 dl remulád mártás, 1/2 csomó petrezselyemzöldje, 3 tojás, 10 dkg sajt
Elkészítése: A gondosan megtisztított, több vízben megmosott gombát apróra vágjuk. Két kanál olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a gombát. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és zsírjára lepirítjuk. Ekkor beleszórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet és hozzákeverjük a reszelt sajtot. A külön kisütött palacsinták közepére elosztjuk a sajtos gombapépet, a már ismert módon négyrét hajtjuk, majd lisztben, felvett tojásban és zsemlemorzsában megforgatva bundázzuk, és forró, bő olajban kirántjuk. Tálaláskor külön adunk hozzá remulád mártást.
RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 4,5 dl liszt, 1 tasak sütőpor, 5 dkg vaj, 1 l víz, 1 evőkanál cukor, 3 tojás, 2 dl zsemlemorzsa, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg darált hús, só, őrölt bors, olaj a sütéshez
Elkészítése: Meleg vízben oldja fel a cukrot és a sót. Adja bele az olvasztott vajat, 1 felvert tojást, a szitált lisztet és sütőport, majd keverje csomómentes palacsintatésztává, végül tegye félre. A hagymát vagdalja apró kockává, keverje össze a darált hússal. Fűszerezze, és kézzel dolgozza simára. A tésztából süssön palacsintákat, ám csak az egyik oldalukat süsse, míg a szélük barnulni kezd. A sült oldalukra kenje a tölteléket, és a palacsinták két szélét behajtva, tekerje fel azokat, mint a töltött káposzták esetében. Forgassa mindegyiket először a tojásba, majd zsemlemorzsába. Bő forró olajban süsse aranybarnára.
Majonézzel tálalja.
RÁNTOTT PALACSINTA HÚS MELLÉ
Elkészítése: Palacsintát sütünk, cukor helyett kevés sóval és valamivel kisebbeket, mint rendesen szoktunk. Azután reszelt ementáli sajttal jó vastagon meghintjük, összegöngyöljük, a széleit benyomkodjuk, mint a tölteléknek, majd morzsában meghengergetjük, és zsírban kisütjük.
RÉGIMÓDI PALACSINTA (GEWONE PANNENKOEKEN)
Hozzávalók: 1 l liszt, só, 1 tasak élesztőpor, 1 l kéz-meleg tej, vaj vagy margarin, 15 dkg mazsola
Elkészítése: Tegye keverőtálba a lisztet és a sót. Forgassa össze, majd öntse a közepébe a kevés langyos tejjel elkevert élesztőt. Keverje össze, majd lassan adagolja bele a többi tejet. Keverje csomómentesre. Letakarva pihentesse 45 percig langyos helyen. Egy-egy merőkanálnyi tésztát süssön mindkét oldalukon barnára a kizsírozott serpenyőben. Forrón kenje meg lekvárral, szórjon rá mazsolát, és háromszögűre hajtogatva rögtön kínálja.
RETEKKRÉMES PALACSINTA
Elkészítése: A retket lereszeljük, és tojássárgás besamellel eldolgozzuk. Sóval, törött borssal ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megkenjük vele, felgöngyöljük.
Tejföllel áthúzva tálaljuk.
RÉSZEG METÉLT
Elkészítése: Az édes tésztából sütött palacsintákat kb. 4 mm széles metéltre vágjuk, és forró vajban átforrósítjuk. Szegfűszeggel ízesített, forralt vörösborral meglocsoljuk és azonnal, melegen, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
RESZELT BURGONYÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 8 db egyszerű sós palacsintához, 8 dkg vaj szükséges tészta, 1 dl tejföl 25 dkg főtt burgonya, 1/2 csomó metélőhagyma, 2 tojás fehérje, só, 1 késhegynyi szerecsendió-reszelék
Elkészítése: A szokásos módon elkészített palacsintatésztába belekeverjük a héjában megfőzött, lereszelt burgonyát és két tojás felvert habját. Szerecsendióval, sóval fűszerezzük, és kevés felhevített vajban a szokásostól vastagabb palacsintákat sütünk. Tálaláskor a palacsintákat kettéhajtjuk. Meglocsoljuk tejföllel, és díszítésül kevés apróra összevágott metélőhagymát teszünk a tetejére.
RESZELT BURGONYÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 50 dkg nyers burgonya, 1 dl tejföl, 3 evőkanál Barbara kenyérpor 1 db tojás, 1 pici hagyma, só, étolaj a kisütéshez
Elkészítése: A nyers burgonyát lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a reszelt hagymát, a kenyérport, és sóval ízesítjük. Serpenyőben étolajat forrósítunk, majd evőkanállal halmokat teszünk bele, elsimítjuk, és mindkét oldalát piros ropogósra sütjük. Melegen tálaljuk.
RIBIZLIS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg ribizli, 10 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 2 dkg vaj
A piskótamasszához: 2 tojás, 4 dkg liszt, 4 dkg kristálycukor
Elkészítése: A frissen kisütött palacsinták tetején egyenletesen elosztjuk a jól megmosott, lecsurgatott friss ribizlit, majd meghintjük diós cukorral és feltekerjük. Kivajazott tűzálló tálba tesszük. A tojásból, cukorból és lisztből könnyű piskótamasszát készítünk, és ezzel bevonjuk az egymás mellé fektetett palacsintákat. Középmeleg sütőbe tesszük kb. 7-8 percre, amíg a piskóta megsül, és a palacsinták átforrósodnak. Tetejét megszórjuk vaníliás cukorral, és azonnal tálaljuk.
RIZZO FELÜGYELŐ PALACSINTÁJA
Elkészítése: Elsőként süssünk ki apróra vágott szalonnát vagy angolszalonnát. Gomolyatúrót ízesítsünk borssal, oregánóval, kakukkfűvel vagy ízlés szerint bármivel. A gomolyatúrót gyúrjuk össze a kisült szalonnával, adjunk hozzá egy kis tejfölt, hagyjuk pihenni, amíg megsütjük a palacsintát. A palacsintát a szokásos módon készítjük csak nem adunk a tésztájához cukrot, vagyis sós palacsintát sütünk. A palacsintákat a gomolyatúróval megtöltjük, tepsibe tesszük, tejföllel leöntjük, reszelt füstölt sajttal megszórjuk, átsütjük.
RIZSES PALACSINTA
Elkészítése: A rizsből tejberizst főzünk, amelyet darált mandulával, reszelt citromhéjával és vaníliás porcukorral eldolgozott tojássárgájával elkeverünk. Óvatosan eldolgozzuk a tojások fel- vert habjával. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, és táskaformára hajtogatjuk.
A töltött palacsintákat lisztbe, felvert tojásba forgatjuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Jól lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
RIZZSEL TÖLTÖTT RAKOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 4 tojás, 25 dkg rizs, 12 dkg porcukor, 1 liter tej, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg őrölt mandula, 1 dkg kakaó, 8 dkg vaj, 10 dkg baracklekvár
Elkészítése: A rizsből a tejjel tejberizst főzünk, közben az őrölt mandulát és 6 dkg vajat is belekeverünk. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral és a kihűtött rizshez adjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan hozzákeverjük a rizshez. Ezután a tölteléket három egyenlő részre osztjuk. Az egyiket a citrom reszelt héjával, a másodikat a kakaóval, a harmadikat pedig a baracklekvárral ízesítjük. A külön kisütött palacsintákat kivajazott tortaformába rakjuk, felváltva megtoljuk a citromos, kakaós, illetve baracklekváros töltelékkel, és sütőben átmelegítjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
RIZZSEL TÖLTÖTT RAKOTT PALACSINTA 02.
Elkészítése: 25 dkg rizsből tejberizst készítünk, darált mogyorót és 3 tojássárgáját keverünk hozzá.
A tejberizst három részre osztjuk. Az elsőt reszelt citromhéjjel, a másodikat kakaóval, a harmadikat baracklekvárral ízesítjük. Ezekkel felváltva rétegezzük a palacsintákat.
Sütőben átmelegítjük, porcukorral megszórva tálaljuk.
ROKFORTOS PALACSINTA 01.
Elkészítése: A roquefortot lereszeljük, és kevés vajjal elkeverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat a sajtkrémmel megtöltjük, henger alakúra formázzuk. A töltött palacsintákat kivajazott tűzálló tálba helyezzük és 1 db tojássárgájával, törött borssal ízesített tejföllel áthúzzuk.
Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.
ROKFORTOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 15 dkg rétesliszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1 dl világos sör, 10 dkg rokfort (márványsajt), a sütéshez vaj (tejföl)
Elkészítése: Az egész tojásokat a liszttel, a tejjel, meg a sörrel kikeverjük, és belereszeljük a rokfortot. A szokottnál egy kicsit sűrűbb palacsintatésztát kell kapnunk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés tejjel hígítjuk. Fél óráig állni hagyjuk, majd vajon az átlagosnál kisebb és vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Félbe hajtva, salátával kínáljuk. (Tálalhatjuk hideg tejföllel is, hogy azzal a tányéron meglocsolhassuk.)
ROKFORT SAJTTAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 10 dkg rokfort sajt, 4 dkg liszt, 1 csipet reszelt szerecsendió, 2 dl tej, só, 4 dkg vaj
Elkészítése: A lisztet a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a fele vajat, és sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve belereszeljük a sajtot, és szerecsendióval ízesítjük, A sajtkrémmel megtöltjük a kisütött palacsintákat, négyrét hajtjuk, és a maradék vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk, majd sütőbe téve átforrósítjuk.
ROMÁN KUKORICÁS PALACSINTA
Hozzávalók 8-10 db palacsintához: csipet só, 12 dkg kukoricaliszt csipet sütőpor, 2 tojás, 8 dkg vaj, 5 dl tej, 1 dl olaj
Elkészítése: A hozzávalókból sima palacsintatésztát keverünk, kevés olajjal kisütjük, és joghurtot adva mellé, forró olvasztott vajjal meglocsolva tálaljuk.
RÓZSAPALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 10 dkg barack- vagy eperlekvár, 10 dkg mandula vagy dió, 25 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 4 adag borsodó, 5 dkg porcukor, 5 dkg mazsola
Elkészítése: A rendesnél valamivel vastagabb palacsintát sütünk. Lapos, tűzálló tálra 6-8 erős pamutfonalat fektetünk, ráborítunk egy palacsintát, meghintjük darált mandulával vagy dióval, megmosott, leszárított mazsolával és reszelt citromhéjjal kevert porcukorral. A második palacsintát barack vagy eperlekvárral kenjük meg. A következő tetejére újra mandulás töltelék, majd megint lekváros következik. Ezt így folytatjuk, míg valamennyi palacsintát felhasználtuk. Most a fonalat felül olyan szorosan kötjük össze, hogy a tészta rózsához hasonló alakot nyerjen. Beletesszük annyi olvasztott vajba, hogy az kb. az edény harmadrész magasságáig érjen. Ebben a palacsintát szép sárgára sütjük. Tálaláskor eltávolítjuk a fonalakat, és cukorral meghintve szervírozzuk a palacsintát. Borsodót külön kínáljunk hozzá.
RUMOS PALACSINTA
Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 5 cl rum
Elkészítése: A tojássárgáját keverjük simára a vajjal és a porcukorral. Öntsük hozzá a rumot és a citromhéjat. A kész krémet töltsük a palacsintákba, majd ezeket hajtsuk négyrét. Porcukorral meghintve tálaljuk.
RUMOS-BURGONYÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db előre megsütött palacsinta, 4 evőkanál burgonyapehely, fél dl rum, 1 dl tej, 2 db egész tojás, 5 dkg mazsola, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz
Elkészítése: A burgonyapehelyre ráöntjük a tejet és a rumot, majd 5 percnyi várakozás után meglocsoljuk a citromlével és a citromhéjjal. Kevés porcukorral ízesítjük. Belekeverjük a megmosott és leszárított mazsolát. Az egészet jól összekeverjük. A megsütött palacsintákat egyenként bekenjük a rumos krémmel, és felcsavarva, úgy hajtjuk be a két végüket, hogy ne nyílhassanak szét. Ezután lisztbe, felvert tojásba, valamint zsemlemorzsába mártjuk, és 180 fokos hőmérsékletű olajba téve 2-3 perc alatt pirosra sütjük. Papírtörülközőre rakjuk a palacsintákat, hogy a fölösleges olajat leitassuk. Kevés porcukorral meghintve tálaljuk. Melegen is, hidegen is egyaránt nagyon finom. Egyszerűen és gyorsan készíthető.
RUMOS-DIÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db előre megsütött palacsinta, 10 dkg dióbél, 3 cl rum, másfél dl tej, 1 teáskanál burgonyaliszt (vagy búzakeményítő), 2-3 evőkanál porcukor, ízlés szerint, csipetnyi só
Elkészítése: A tisztított diót nagyon finomra daráljuk, és kis lábosba szórjuk. A lisztet simára keverjük a tejjel és 2 evőkanálnyi porcukorral, majd ráöntjük a dióra. Nagyon kis lángon, folytonos keverés közben addig főzzük, amíg az egész krémmé nem sűrűsödik. (Vigyázzunk, nehogy elégjen, mert kellemetlen melléke lesz!) Ha már sűrű, a lángról lehúzzuk, és belekeverjük a rumot meg a sót. Ezzel már nem melegítjük, mert a rum a hő hatására elveszítené jellegzetes ízét. A palacsintákat egyenként bekenjük a rumos diókrémmel, négyrét hajtjuk, és tűzálló tálra helyezzük. A megmaradt krémet rákenhetjük a palacsinták tetejére, és a tálat befedjük. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, de csak éppen annyi időre, amíg a palacsinták átmelegednek, de még nem sülnek. (Ha gyerekek is esznek belőle, a rumot rumaromával kevert tejjel pótolhatjuk.)
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta