Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - P


PADLIZSÁNNAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg padlizsán, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1/2 dl olaj, só

Elkészítése: Sütőben kb. 30 perc alatt egészben megsütjük a padlizsánt, majd deszkára téve fa-, vagy műanyagkéssel lehúzzuk a külső, sötétlila héját és a húsát apróra vágjuk. Ezután az olajban világossárgára pirítjuk az összezúzott fokhagymát, rátesszük a padlizsánt, megsózzuk és néhány percig pirítva pároljuk. A töltelékkel megkenjük a kisütött palacsintákat, és azonnal forrón tálaljuk.

PADLIZSÁNOS PALACSINTA 01.
Elkészítése: A hámozott padlizsánt karikákra vágjuk. Sózzuk, és enyhe fűszerkeverékkel ízesítjük, kevés vajon megpároljuk. Ezután sós palacsintatésztát készítünk, és a padlizsánkarikákra öntve palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával meghintve, lepényszerűen tálaljuk.

PADLIZSÁNOS PALACSINTA 02.
Elkészítése: A megmosott és szárazra törölt padlizsánt forró sütőben megsütjük, még melegen meghámozzuk, és műanyag- vagy fakéssel pépesre vágjuk, cseppenként - mintha majonézt készítenénk - hozzáadjuk az olajat, habos krémmé keverjük és finomra vágott vöröshagymával, sóval, citrommal, mustárral, 1 kávéskanál porcukorral ízesítjük.
A sós tésztából sütött palacsintákat meg- töltjük vele és forró tejföllel áthúzva tálaljuk.

PADLIZSÁNOS PALACSINTA 03.
Elkészítése: Forró sütőben 20 percig sütünk két szép, közepes nagyságú padlizsánt, majd műanyagkéssel meghámozzuk, és összetörjük. Két evőkanál olajon üvegesre párolunk egy kis fej reszelt vöröshagymát, hozzáadunk két gerezd tört fokhagymát, és néhány percig együtt pirítjuk. Közé keverjük az összetört padlizsánt, sózzuk. borsózzuk, és megtöltünk vele 16 darab, kisütött, sós palacsintát. Tűzálló tálra fektetjük az összegöngyölt palacsintákat, leöntjük két deci tejföl, egy tojássárga, meg öt deka reszelt sajt keverékével, és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen meg nem pirul. (Ha gazdagabban akarjuk adni, az olajon, a hagymával együtt piríthatunk még 15 deka laskára vágott főtt füstölt húst, és azt keverjük a padlizsántöltelékhez.)

PALACSINTA 01.
Hozzávalók 2 személyre: 6 evőkanál liszt (4 db palacsintához) 1/2 tojás, 1 szem szacharin, szódavíz, csipet só, 4 dkg diétás dzsem

Elkészítése: A vékony palacsintákat teflonban zsiradék nélkül sütjük.

PALACSINTA 02.
Elkészítése: Fél liter liszt, 2-3 tojás, kevés cukor és sóval, tejjel nem nagyon híg tésztát habarunk, palacsintasütőbe forró zsírban, - melyből csak annyi kell a sütőbe, hogy a tészta oda ne ragadjon, - vékony palacsintákat sütünk. Megtöltve barack, vagy más befőttel összegöngyöljük, vajjal kikent tálba rakjuk, tejfelt, cukrot és egy kis vajat teszünk rá és a sütőben világos barnára megsütjük.

PALACSINTA 03. (PANCAKE)
Hozzávalók: 10 dkg liszt, só, 2 tojás, tej

Elkészítése: Az összetevőket habverővel keverje simává. Hagyja állni pár percig. Egy kávéskanálnyi zsiradékot melegítsen fel a serpenyőben. Merjen rá egy merőkanálnyi tésztát. A serpenyő mozgatásával egyenletesen terítse el. Amikor enyhén füstölni kezd, akkor átfordítva a másik oldalát is süsse meg. Amikor valamennyit megsütötte és egymásra borította, egyenként töltse meg krémes (édes vagy sós) töltelékkel és csavarja fel azokat.

PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 20 dkg rétesliszt, 2 tojás, 3 dl tej, kb. 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, csipetnyi só

Elkészítése: A tésztához valókat sütés előtt 1-2 órával simára keverem, de egy mokkáskanálnyi olajat félreteszek.
Közvetlenül sütés előtt a tésztamasszát habverővel ismét simára keverem. A félretett olajjal kikenem a palacsintasütőt, a tűzre téve megforrósítom, egy kis merőkanálnyi tésztamasszát öntök bele, és azt az edény forgatásával egyenletesen elosztom a palacsintasütőben. A tűzre visszatéve, addig sütöm, amíg a tészta fehéredni, a palacsintasütő rázására csúszkálni nem kezd, akkor palacsintalapáttal vagy tompa hegyű, lapos késsel a tészta alá nyúlok, és egy mozdulattal megfordítom, hogy a másik fele is megsüljön. Egy palacsinta sütése nem tart tovább 1-2 percnél.
A kisütött palacsintákat, forró tálra, egymásra borítom, majd valamilyen krémmel megtöltöm. Lehet vanília-, dió-, csokoládé- és túrókrémmel tölteni, de porcukorral kevert darált dióval, cukros, őrölt mákkal vagy kakaóporral megszórva is finom. Leggyakrabban a valamilyen barackízzel kenem meg a kisült palacsintákat, és összegöngyölve, megcukrozva, forrón kínálom.

PALACSINTA 05. (PANCAKES)
Elkészítése: Lisztet, sütőport, csipet sót, kevés cukrot és tojássárgákat keverjen csomómentesre annyi tejjel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjon. Óvatosan forgassa bele a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Kivajazott serpenyőben a szokottnál vastagabb palacsintákat süssön. Amikor a tészta kezd buborékozni, akkor szórjon rá bármilyen apróra vagdalt, friss gyümölcsöt. Kicsit nyomkodja bele a palacsintába, majd azt megfordítva a másik oldalát is süsse barnára. Háromszögre hajtogatva, fahéjas porcukorral meghintve tálalja.

PALACSINTA 06.
Hozzávalók 5 személyre: 25 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál étolaj

Elkészítése: Meleg vízben feloldjuk a cukrot, a sót, az élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a lisztet, majd az egészet egyenletes állományú masszává keverjük ki. Állománya szerint a tésztának a lángos alapanyagáéval megegyezőnek kell lennie. A kész tésztát meleg helyen kelni hagyjuk. Miután felemelkedett, összekeverjük és hagyjuk, hogy ismét megemelkedjen. Ezután felforraljuk a tejet, és jól elkeverve kis adagokban hozzáadjuk az élesztős masszát. A palacsintát forró palacsintasütőben kisütjük. Azért, hogy a palacsinta könnyen elváljon az edénytől, a tésztához kevés étolajat is hozzáadunk.

PALACSINTA ALMÁVAL
Elkészítése: 4-5 almát vékonyra vágva cukorral péppé főzünk. s egy kis citrom héját, 2 kanál baracklekvárt, mandula és mazsolát keverünk hozzá, evvel a palacsintát megtöltjük, összegöngyöljük, tojásba mártjuk, zsemlyemorzsába hempergetjük, s forró zsírban kisütjük.

PALACSINTA ANGOL MÓDRA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 1 citrom, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: Az alaprecept szerint kisütött francia palacsintákat négyrét hajtjuk. Meleg tálon sorba rakjuk, és a tetejét porcukorral meghintjük. A megmosott, szárazra törölt citromot vékony cikkekre vágjuk, és ezekkel körberakjuk a palacsintákat. Fogyasztás előtt ki-ki, ízlése szerint meglocsolhatja a palacsintáját a citromgerezdekből kinyomott lével.

PALACSINTÁBAN SÜLT SAJT
Hozzávalók: 25-30 dkg parmezán sajt, 1 db egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál curry-por, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés szódavíz

Elkészítése: A tojást habosra verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a sót, a borsot, a curry-t, és belekeverjük a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd annyi szódavizet öntünk hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb legyen a palacsintatészta. A sajtot vastag, hosszú csíkokra vágjuk. Először lisztben megforgatjuk, majd belemártjuk a tésztába, és a 180 fokra felforrósított olajba tesszük. 1-2 perc alatt szép világossárgára megsütjük.
Az olajból kivéve itatóspapírra vagy papírszalvétára rakjuk, hogy az a felesleges olajat felszívja. Ha kihűlt, újra belemártjuk a tésztába, és ismét beletesszük a forró olajba. Immáron pirosra sütve lecsöpögtetjük, és melegen tálaljuk. Saláta vagy majonézes mártás illik hozzá, petrezselyemmel ízesített rizs társaságában. Kissé munkaigényes, de nagyon finom sörkorcsolya.

PALACSINTABOMBA
Elkészítése: Az 1 cm-es csíkokra vágott palacsintákat kakaóval, dióval, rummal, baracklekvárral elkeverjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és a tetejére almakarikákat fektetünk. Fahéjas cukorral meghintjük, és málnaszörppel ízesített tojásfehérje habbal bevonjuk. Kb. 15 percig sütjük, cikkekre vágva tálaljuk. Adhatunk mellé vanília- vagy borhabot.

PALACSINTA BURGONYÁVAL ÉS TÚRÓVAL TÖLTVE, LENGYELESEN - BLINCSIKI
Hozzávalók a tésztához: 2 és fél dl tej, 1-2 tojás, 2 és fél dl szódavíz, 20 dkg liszt, 5 dkg zsír a sütéshez, mártás a tálaláshoz
A töltelékhez: 80 dkg burgonya, 15 dkg túró, 1 kis fej vöröshagyma, 4 dkg zsír, só és tőrölt bors

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, leszűrjük, s a túróval, valamint a pirított hagymával együtt megdaráljuk. Hozzáadunk sót és borsot. Megsütjük a palacsintákat. Minden palacsintát bekenünk a töltelékkel, és négyrét hajtjuk. Zsíros serpenyőbe tesszük, és mindkét felén átsütjük. Tejföllel, gomba- vagy paradicsommártással tálaljuk.

PALACSINTA CITROMOS LÉBEN
Hozzávalók: 8, a szokásos módon megsütött palacsinta, 2 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, 1 dkg vaj, 3 dl tejföl, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése: Előző este a megmosott és leszárazott mazsolát pohárba szórom. Rácsvarom az egyik citrom levét és másnapig áztatom. Időnként megkeverem, hogy minden mazsolaszem beszívhasson a citromléből egy keveset. Másnap a palacsintákat megtöltöm a megduzzadt mazsolával, és felcsavarva egy vajjal kikent hosszúkás, lapos tűzálló tálra fektetem, szorosan egymás mellé. A tejfölbe belekeverem a citromhéjat, a csipetnyi sót, a citromlevet, meg kevés porcukrot, és rálocsolom a palacsintákra. Előmelegített forró sütőben éppen csak annyi ideig sütöm, amíg a palacsinta átmelegszik, de pirítani nem szabad.

PALACSINTA CSÁSZÁRNŐ MÓDRA
Hozzávalók: 8 db franciapalacsinta
Töltelék: 4 dl tej, 1 vaníliarúd, csipet só, 1 citrom héja nagyobb darabokban, 10 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 dkg vaj, 6 dkg cukor, 4 ek tejszínhab, 6 cl Maraschino likőr
Díszítéshez: 6 db fél körtebefőtt, 2 ek cukor, 2,5 dl csokoládémártás

Elkészítése: A tejet a vaníliával, sóval, citromhéjjal felforraljuk, beleszórjuk a rizst. Amikor újra forrni kezd, lefedjük és takarékon (használjunk gáztűzhelynél elosztót) hagyjuk lassan főni 35 percig (nem sok ez?). Közben nem szabad megkeverni.
Ha elkészült, vegyük le a fedőt, hagyjuk kicsit hűlni, szedjük ki a vaníliát és a citromhéjat. Szórjuk meg cukorral.
A tojássárgáját kevés langyos tejjel és kis darabokra vagdalt vajjal keverjük simára. Villával könnyedén keverjük a rizshez. Keverjük hozzá a kemény tejszínhabot, 2 apróra vágott fél körtét. Kevés likőrrel ízesítsük.
A palacsinták közepére tölteléket teszünk. Először félhold alakúra hajtjuk, majd ezeket tetőcserépszerűen kivajazott jénai tálon koszorúba rakjuk. Tetejét porcukorral gazdagon megszórjuk. Nagyon forró sütőben pár perc alatt ráolvasztjuk a cukrot.
A tál közepén maradt szabad körbe a körtéket helyezzük el, amit bevonunk a likőrrel ízesített csokoládémártással.
A megmaradt mártást külön csészében kínáljuk.

PALACSINTA CSIRKÉS TÖLTELÉKKEL
Elkészítése: Felforrósítunk 25 cl tejet. Közepes lábasban, mérsékelt lángon megolvasztunk 2 evőkanál vajat. 2 evőkanál lisztet keverünk bele, lassanként hozzá- öntjük a forró tejet. Főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik. 125 g főtt, apróra vágott csirkehúst és 50 g szeletekre vágott gombát adunk hozzá, majd további 5 percig főzzük. Máris megtöltjük, és feltekerjük a palacsintákat.

PALACSINTA DÉLIGYÜMÖLCSÖKKEL
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 30 dkg banán, 1 ananász, 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 30 dkg narancs, 20 dkg mandarin, 1 dl maraschino vagy triple sec likőr, 1 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: A déligyümölcsöket meghámozzuk, a datolyát kimagvaljuk, a füge erős szárait levágjuk. A banánt felkarikázzuk, a narancsot, datolyát, fügét és ananászt felkockázzuk, a mandarint gerezdjeire szedjük. Az egészet összekeverjük és meglocsoljuk illatos likőrrel. Hűtőszekrénybe tesszük, lefedjük, és legalább egy fél órát hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Közben az alaprecept szerint megsütjük a palacsintákat, elosztjuk rajtuk a déligyümölcs-salátát, tölcsérszerűen összehajtjuk, és cukrozott tejszínhabbal díszítjük.

PALACSINTA DIÓVAL
Elkészítése: 15-20 palacsintát, ha megsütöttünk, - egy ugyan olyan nagyságú vajjal kikent lábosba, mint egy palacsinta, - egymásra rakjuk, közben cukorral kevert dióval hintve be mindegyiket. 3 tojássárgáját, vaníliás cukor s egy csésze tejjel elhabarva, a palacsintára öntünk, s a sütőbe téve fél óráig sütjük, s azután tálra borítjuk.

PALACSINTA ÉDES-SAVANYÚ TÖLTELÉKKEL
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintatésztához: 9 dkg liszt, 3 dl tej, 2 felvert tojás, 0,5 teáskanálnyi só, vaj a sütéshez
A töltelékhez: 2 sárgarépa vékonyra szeletelve, 1 póréhagyma apróra vágva, 2 zellerszár, apróra vágva, 1 pirospaprika apróra kockázva, 2 burgonya nagyon vékony csíkokra szelve, 10 dkg kukorica, 10 dkg babcsíra, 2 evőkanálnyi olaj,
Az édes-savanyú szószhoz: 1,5 dl húsleves, 4 evőkanálnyi vörösborecet, 4 evőkanálnyi cukor, 1 evőkanálnyi szójaszósz, 2 teáskanálnyi keményítő (legjobb a kukoricaliszt),
A tetejére: 2,5 dkg sajt

Elkészítése: A tészta alapanyagait dolgozd össze, s süss belőle 8-10 palacsintát. A szószt készítsd el úgy, hogy a húsleveshez hozzáadod a cukrot és az ecetet, majd felforralod és belekevered a keményítőt és a szóját, hogy kicsit besűrűsödjön. A zöldségeket wokban (vagy vastagaljú serpenyőben) süsd meg: forrósítsd fel az
olajat, tedd bele a sárgarépát, majd 1 perces eltérésekkel a pórét, a zellert, paprikát, burgonyát, kukoricát és a csírát, majd főzd együtt még 2 percig. Figyelj arra, hogy közben mindig jól átforgasd a keveréket! Végül öntsd rá a szószt és főzd még néhány percig. Ha kész, töltsd meg a palacsintákat, tedd tűzálló tálba, szórd meg a reszelt sajttal és süsd 10 percig 225°C-on.
Győrödi Lajos

PALACSINTAFELFÚJT 01.
Hozzávalók: Tojás 2 db, liszt 40 dkg, tej 7.5 dl, cukor 1 ek zsír 15 dkg, cukros dió 15 dkg, tojásfehérje 6 db, vaníliás cukor 10 dkg

Elkészítése: Készítünk palacsintatésztát, cukros dióval meghintjük, felsodorjuk, és kisujjnyi széles metéltnek felvágjuk, habot készítünk rá, és tálalás előtt 10 perccel enyhe tűznél sütjük.

PALACSINTAFELFÚJT 02.
Hozzávalók: 6 db palacsinta, 12 dkg barackíz, 8 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 dl tej, 2 db vaníliarúd, 6 dkg cukor, 5 db tojás

Elkészítése: A szokásos módon megsütjük a palacsintákat. Barackízzel megkenjük, összecsavarjuk és kb. 5 cm-es darabokra felvágjuk. Világos vajas rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő vaníliás tejjel, és állandó keverés mellett felforraljuk. A tűzről levesszük, langyosra hűtjük, majd hozzákeverünk 4 dkg cukrot és egyenként a tojások sárgáját. Végül lazán belekeverjük a megmaradt cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
A magas falú tűzálló edényt vajjal kikenjük, és az aljára teszünk egy réteget a felfújt masszából, erre rakjuk a felvágott palacsintadarabokat, majd ismét egy sor felfújtat teszünk rá. Ismét körberakjuk palacsintákkal, majd az egészet bevonjuk a megmaradt vaníliás masszával. Mérsékelten meleg sütőbe toljuk, és szép lassan készre sütjük. Külön vaníliasodót adunk hozzá.

PALACSINTAFELFÚJT 03.
Elkészítése: 15 darab sós palacsintát ujjnyi széles csíkokra vágunk. Felolvasztunk egy csomag gyorsfagyasztott parajt, levétől alaposan kinyomkodjuk, és simára keverjük a sajtos póréhagymánál leírt mártással meg 20 deka, apró kockára vágott, főtt füstölt hússal. Alaposan kizsírozott tűzálló tálba öntjük, és a tálat a sütőben vízfürdőbe állítjuk. (Tepsibe ujjnyi magasan vizet töltünk, a forró sütőbe toljuk, és amikor a víz már langyos, akkor állítjuk bele a tálat.)
A sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálalás előtt olvasztott vajjal öntözzük meg, esetleg sajtmártást kínálunk hozzá.

PALACSINTAFORGÁCS
Hozzávalók: 1 db egész tojás, 3 dl tej, 15-20 dkg finomliszt, 1 dl szódavíz, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csapott teáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, késhegynyi sütőpor

Elkészítése: A tojást habosra verjük, hozzákeverünk 2 dl tejet és a lisztet, majd a fűszereket is beleszórjuk. Ha a massza már sima, apránként hozzáöntjük a maradék tejet és a szódavizet. A szokásos palacsintatésztánál kissé sűrűbbnek kell lennie. Legalább fél óráig hagyjuk állni, hogy a liszt jól megduzzadhasson, majd teáskanállal adagolva beleforgatjuk a 170 fokos olajba. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajba, nehogy nagyon összesüljenek a szabálytalan alakú falatok! Ha szép barnáspirosra sültek (2-3 perc), leszűrjük, és az újabb adagot beletesszük. Melegen is, hidegen is remek bor- vagy sörkorcsolya, akkor érdemes készíteni, ha nagyobb társaság gyűlt egybe és gyorsan ennivalót kell adni az ital mellé. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

PALACSINTA GŐZBEN PÁROLVA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 dkg őrölt mandula, 2 dkg vaj, 2,5 dl tej, 3 tojás sárgája, 10 dkg meggybefőtt, 5 dkg porcukor

Elkészítése: A külön kisütött palacsintákat feltekerve ujjnyi vastag csíkokra felvágjuk és kivajazott tűzálló tálba rakjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, őrölt mandulával és a tejjel. A palacsintára öntve meleg sütőbe tesszük, és szép lassan pároljuk. Tálaláskor a tetejét pár szem kimagozott meggybefőttel díszítjük.

PALACSINTA GYÜMÖLCSKRÉMMEL
Hozzávalók: 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, 20 dkg liszt, só, kevés olaj.

Elkészítése: Tejjel, szódavízzel, tojással, liszttel, csipetnyi sóval palacsintatésztát keverünk, vékonyan olajozott serpenyőben megsütjük. A szezonnak megfelelő gyümölcsöket, pl.: eper, banán, ananász, szőlő stb. likőrrel ízesített vaníliakrémmel keverjünk össze és töltsük a palacsintákba.
Tetejét percukorral hintsük, forrón tálaljuk. 

PALACSINTA HÚSHAGYÓ KEDDRE (PANCAKES FOR SHROVE TUESDAY)
Elkészítése: Negyven deka lisztet szitáljon keverőtálba. A közepébe készített mélyedésbe üssön három tojást. Hintsen bele reszelt szerecsendiót és citromhéjat. Sózza meg, majd kézzel alaposan dolgozza össze. Közben folyamatosan adjon hozzá annyi tejet, hogy palacsintatészta sűrűségű keveréket kapjon. Kikent serpenyőben süssön a szokásos módon palacsintákat. A mindkét oldalán megsütött tésztákat csúsztassa tányérra, majd azonnal szórja meg cukorral. Az így elkészült palacsintatortát tálalás előtt tolja pár percre forró sütőbe. Cikkekre vágva savanykás lekvárral megöntözve tálalja.

PALACSINTÁK (WAFFLES)
Hozzávalók: 3,6 dl teljes kiőrlésű liszt, 1 tk só, fél tk sütőpor, 1 tojás, 1,2 dl + 1 ek kristálycukor, 2 ek puha vaj, 2 ek olaj, 1,2-1,2 dl főzőtejszín és tej, negyed tk vanília aroma

Elkészítése: Keverje össze a lisztet, a sót és a sütőport egy közepes tálban. Másik tálban kissé verje fel a tojást. Adja hozzá a cukrot, a vajat, és az olajat, és elektromos mixerrel alaposan keverd simára. Hagyja állni negyed órát. Keverje bele a tejszínt és a tejet, valamint a vaníliát. Pihentesse rövid ideig, majd állandó keverés mellett öntse a liszthez. Keverje simára. Takarja le, és tegye egy éjszakára a hűtőbe. (Még jobban teszi, ha lehetősége van rá, ha legalább 12 órát pihenteti.)
A sütőt vékonyan kenje le olajjal. Melegítse fel. Vegye ki a tésztát a hűtőből, hogy addig az is kissé felengedjen. Egy adagra való tésztát merjen a sütőre, és süsse 3-4 percig, amíg világosbarna lesz.

PALACSINTA KÖRTELEKVÁRRAL
Az őszi és a téli piac csemegéje a körte, amelyből különleges csemege készíthető. Két kiló körtéből, fél liter szőlőléből és egy kiló cukorból gyorslekvárt főzhetünk.
Elkészítése: A meghámozott, ledarált körtét a szőlőlével összekeverjük. A forrás kezdetén hozzáadjuk a cukrot. Ezzel csupán pár percig főzzük. A tűzről levéve, néhány csepp mandula-aromát adunk hozzá. Ez a pikáns ízű lekvár a palacsinták, piték, lepények elegáns tölteléke.

PALACSINTA KÖRTÉVEL ÉS FAGYLALTTAL
Hozzávalók: 1 tk vaj, citromfagylalt (1 gombóc/fő), 1 ek citromszörp, 1 citrom, palacsintatészta, 1 dl tejszín, cukor, vaníliás cukor, szeletelt mandula, porcukor, fahéj, csokoládéforgács, citromfű, felezett körtebefőtt, vilmoskörte pálinka, a sütéshez 1 ek vaj

Elkészítése: A mandulát megpirítjuk. Palacsintát sütünk a szokott módon. A vajat, a citromszörpöt a tejszínnel és a vilmoskörte pálinkával habosra keverjük a mártáshoz. Tálaláshoz a palacsintát a tányérra helyezzük. A vajas forró serpenyőben a körték mindkét oldalát gyorsan megsütjük. A magház helyére a fagylalt kerüljön. Körbeöntjük a mártással, megszórjuk csokoládé-forgáccsal, mandulával, porcukorral és fahéjjal, majd citromfűvel díszítjük.
Édes desszertborokat - pl. tokaji- ajánlunk hozzá.

PALACSINTÁK SZIVÁRVÁNYSZÍNBEN
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 5 dkg hajdinaliszt, 1,5 dl tej, 2 tojás, 1 dl sör, 1 evőkanál olaj, csipetnyi cukor, só
Az 1. töltelékhez: 15 dkg vargánya gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál snidling, bors
A 2. töltelékhez: 10 dkg camembert sajt, 4 evőkanál áfonyalekvár
A 3. töltelékhez: 2 szelet sonka, 4 tojás, 4 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A lisztet, a tejet, a tojásokat, a sört, az olajat, a cukrot és csipetnyi sót simára eldolgozzuk, majd lefedjük és 2 óráig állni hagyjuk. A gombát vékony szeletekre vágjuk. Teflonedényben megpirítjuk a zúzott fokhagymát a vargányával (levével együtt), majd hozzáadjuk a snidlinget, és sóval, borssal ízesítjük. Melegen tartjuk. A sonkát apróra vágjuk, a sajtot vékonyan felszeleteljük. 4 palacsintát sütünk, a gombás töltelékkel megtöltjük. 4 másik palacsintát készítünk, a sütés vége felé egy-egy tojást ütünk rájuk, és a sonkával meg a sajttal megszórjuk. Addig sütjük, míg a tojásfehérje megkeményedik. Ismét 4 palacsintát készítünk, a sütés vége felé egy-egy sajtszeletet teszünk rájuk, és még két percig sütjük. Az áfonyalekvárral meglocsoljuk.

PALACSINTA LENGYEL MÓDRA
Hozzávalók kb. 10-12 palacsintához: 5 dl tej, 40 dkg liszt, 1 evőkanál brandy, 4 tojás, 5 dkg cukor, 4 dkg vaj, 1 csipet só, 1 csipetnyi élesztő, 5 dkg vaj

Elkészítése: A tojások sárgájából és a többi hozzávalóból palacsintatésztát készítünk, s egy éjszaka állni hagyjuk. Másnap óvatosan hozzákeverjük a tojások fehérjéből készült habot, és kevés vajon kisütjük a palacsintákat. Főtt hússal, sajttal, tejföllel vagy lekvárral megtöltjük, és összehajtogatva egy kis vajban átsütjük.

PALACSINTA LEPÉNY
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 1 dl víz, 1 gerezd fokhagyma, törött bors és só ízlés szerint, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A felvert tojást, a tejet, a vizet, a lisztet, a szétzúzott fokhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet simára keverjük, majd beledolgozzuk az olajat is. Kikent, felforrósított teflonserpenyőben, evőkanállal adagolva, lepényeket sütünk a tésztából.

PALACSINTA LYONI MÓDRA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 4 evőkanál tejszínhab, 25 dkg gesztenyepüré, 4 evőkanál sárgabarackdzsem, 5 cl rum, 8 dkg hámozott mandula, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A gesztenyepürét vaníliás cukorral, rummal és a keményre felvert tejszínhabbal könnyedén összekeverjük. Az alaprecept szerint kisütött palacsintákat megkenjük a gesztenyepürével, feltekerjük, végeit egyenesre levágjuk. Előmelegített tálon egymás mellé helyezzük a palacsintákat, megkenjük a tetejüket felmelegített barackdzsemmel és megszórjuk durvára összevágott, hámozott, pirított mandulával.

PALACSINTA MASCARPONE KRÉMMEL
Hozzávalók: 4 alma, 3 dkg vaj, 1 dl juharszirup, 10 dkg Mascarpone sajt, (natúr tejszínes krémsajt), 10 dkg pirított mandula
A tésztához: 10 dkg finomliszt, 1 mk só, 3 tojás, 2,5 dl tej
A sütéshez: vaj

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházukat kimetsszük. Az olvasztott vajon 6-7 perc alatt puhára pároljuk, félidőben megforgatjuk, majd a juharsziruppal ízesítjük. A tésztához valókat turmixoljuk, 30 percet pihentetjük. A mi palacsintánkhoz hasonlóan megsütjük.
Mindegyikre egy púpozott evőkanálnyi Mascarponét halmozunk, a juharszirupos almával meglocsoljuk, a pirított mandulával megszórjuk, félbehajtjuk.
Elkészítési idő: 1 óra

PALACSINTAMETÉLT
Elkészítése: A sós tésztából sütött palacsintákat 2-4 mm széles metéltekre vágjuk és levesbetétként tálaljuk.

PALACSINTA MOCSÁRI HAMVASSZEDER-DZSEMMEL
Hozzávalók 4 személyre: 1 liter tej, 50 dkg liszt, 5 tojás, 1 dl víz, só, vaj, hamvasszeder-dzsem

Elkészítése: Alaposan kikeverjük a tojást, vizet, sót és lisztet, majd 30-60 percre letakarva pihentetjük a palacsintatésztát. A palacsintasütő serpenyőben vajat olvasztunk, amelyet egyenletesen elosztunk. A palacsintákat egyenként kisütjük, majd mocsári hamvas szederből készült dzsemmel tálaljuk.

PALACSINTA NARANCS ÉS GRAND MARINER ÖNTETTEL
Hozzávalók négy személyre:
A palacsintához: 125 g liszt, 15 g cukor, csipet só, 2 tojás, 325 ml tej, 100 ml tejszín, 2 csepp vaníliaeszencia, 15 g olvasztott vaj
Az öntethez: 60 g vaj, 60 g cukor, 1 narancs leve, 30 g Grand Marnier, 30 g brandy

Elkészítése: A palacsinta hozzávalóit jól összekeverjük, és 12 db palacsintát sütünk belőle. Az öntethez a vajat és a cukrot keverjük krémmé és adjuk hozzá fokozatosan az italokat. Melegítsük meg és öntsük a forró palacsintára.

PALACSINTA NORMANDIAI MÓDRA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 1 evőkanál almapüré, 4 db alma, 3 cl calvados, 2 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: A megmosott almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk és kockára összevágjuk. Felforrósított vajban kb. 5 percig pároljuk. Hozzákeverjük az almapürét és egy kevés calvadost. Ezt a tölteléket elosztjuk a külön kisütött francia palacsintákon, feltekerjük, és porcukorral megszórva a tetejét, tálaljuk.

PALACSINTA OLASZOSAN
Hozzávalók:
A tésztához: 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj
A töltelékhez: 1 kis doboz paradicsompüré, 15 dkg vagdalt-hús (konzervből), 1 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 5 dkg füstölt szalonna, mokkáskanálnyi rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, 1 teáskanál szurokfű, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A palacsintákat a szokásos módon megsütjük. Egy evőkanál olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadjuk az apróra vágott vagdalt húst, rászórjuk a fűszereket, belekeverjük a paradicsompürét, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd néhány percig együtt pirítjuk. Ezután felöntjük 4 dl vízzel, jól megsózva, borssal meghintve felforraljuk, és 15 percig főzzük. Tűzálló tál aljára terítünk egy palacsintát, megkenjük a sűrű paradicsomos mártással, majd reszelt sajtot szórunk rá; erre újabb palacsinta kerül. A tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, leöntjük a megmaradt mártással, és a tálat lefedve, előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük. Tálaláskor cikkeket vágunk belőle.

PALACSINTA PÁSZTOR MÓDRA
Hozzávalók: 25 dkg friss spenótlevél, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 1/4 dl zöldség erőleves (kockából), frissen reszelt szerecsendió, 2 nagy paradicsom (30 dkg), 10 dkg juhsajt, 5 tojás, 1 1/4 dl tej, 1 1/4 dl ásványvíz, 12-13 dkg liszt, sütőpapír, só, őrölt bors

Elkészítése: A spenótleveleket megtisztítjuk, megmossuk és lecsöpögtetjük. A vöröshagymát apróra felkockázzuk. A fokhagymagerezdet finomra felaprítjuk. A felhevített olajon a kétféle hagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a spenótot, a zöldség-erőlevessel felöntjük és megfonnyasztjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd szűrőre téve alaposan lecsöpögtetjük.
A paradicsomot felkarikázzuk, a juhsajtot szétmorzsoljuk. Egy 34x38 cm-es tepsit valamivel nagyobbra vágott sütőpapírral kibélelünk. Olajjal megkenjük és előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 5 percig hevítjük.
Közben a felütött tojásokat robotgép habverőjével elkeverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd belevegyítjük a tejet és az ásványvizet. Rászitáljuk a lisztet, összedolgozzuk, és a tésztát a forró sütőpapírra öntjük. Ráhalmozzuk a borssal megszórt paradicsomkarikákat, a spenótot és a juhsajtot. Ugyanazon a hőfokon 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 4-6 darabra vágjuk. Azonnal fogyasztjuk.
Elkészítési idő: 45 perc

PALACSINTASALÁTA
Elkészítése: A sós palacsintákat 1/2 cm széles metéltre vágjuk, és kevés tartármártással elkeverjük. Hűtőszekrényben 1 órán át, pihentetjük, majd salátalevéllel, paradicsom- és tojáskarikákkal díszítve tálaljuk.

PALACSINTÁS MÁJ
Elkészítése: A vékony sertésmáj-szeleteket vagy a csirkemájat sűrű, sós palacsintatésztába forgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük. Tálaláskor sózzuk, almapürét adunk mellé.

PALACSINTA SÓLETTEL
Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 20 dkg sólet, olaj, tejföl

Elkészítése: A sólettel megtöltjük a palacsintákat. feltekerjük, és egy tűzálló, kiolajozott tálba tesszük. Előmelegített sütőben átsütjük, tejföllel tálaljuk.

PALACSINTA SZIRUPPAL 01.
Hozzávalók 4 személyre: 27 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2,5 dl kefir, 4 dkg cukor, 1/2 cs. sütőpor, só, 4 dkg margarin, 4 gombóc vaníliafagylalt, 4 ek juharszirup és folyós méz, a díszítéshez citromfű
Elkészítési idő: körülbelül 60 perc

Elkészítése: A tojásokat felverjük, majd hozzákeverjük a kefirt és a megolvasztott vajat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a sót meg a cukrot, és a kefires keverékbe szitáljuk. A margarint adagonként, serpenyőbe felforrósítjuk, és a tésztából egymás után 12 vastag palacsintát sütünk. Személyenként 3-3 palacsintát tányérra teszünk, rányomunk 1-1 gombóc fagylaltot és juharsziruppal vagy mézzel leöntve, citromfűvel díszítve tálaljuk.

PALACSINTA SZIRUPPAL 02.
Hozzávalók: 8 dkg kukoricaliszt, 2 dl kefir, 12 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj, 1 tojás, 0,5 tk só, 0,5 tk sütőpor, 2 ek olaj
A sziruphoz: 30 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só

Elkészítése: 2 dl, forrásban lévő vízben, állandóan kevergetve 5 percig főzzük a kukoricalisztet.
A tűzről levéve beleöntjük a kefirt, hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sót, sütőport, olvasztott vajat és a felvert tojást. Sűrű tésztát kapunk. Palacsintasütőt gyengén kiolajozzuk, vékony palacsintákat sütünk. Kistányéron egymásra téve tálaljuk, közéjük leheletvékonyan vajat kenünk, és meleg sziruppal leöntjük.
Szirup: a cukrot barnára pörköljük, ráöntünk 1 dl vizet, 1 percig forraljuk, végül beletesszük a vaníliás cukrot és a sót.

PALACSINTA SZIRUPPAL 03. (PANCAKES WITH MAPLE SYRUP)
Hozzávalók: 4 ek kukoricaliszt, 2 dl kefir (vagy 2,5 dl tej), 12 dkg liszt, 2 kk. cukor, 0,5 kk. só, 0,5 kk. sütőpor, 1 ek olvasztott vaj, 1 tojás
Szirup: 30 dkg kristálycukor, csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dl víz.

Elkészítése: 2 dl-nyi, forrásban lévő vízben, állandóan kevergetve 5 percig főzzük a kukoricalisztet.
A tűzről levesszük, beleöntjük a kefirt, lisztet, cukrot, sót, sütőport, olvasztott vajat, felvert tojást. Sűrű palacsintatésztát kapunk. A palacsintasütőt nagyon enyhén olajozzuk. Kis merőkanállal mérve adagoljuk a tésztát. Akkor fordítjuk meg, amikor a teteje tele lesz buborékkal. Kistányéron tálaljuk egymásra téve. Közéjük leheletvékonyan vajat kenünk és leöntjük meleg sziruppal.
A sziruphoz a kristálycukrot barnára pörköljük, ráöntünk 1 dl vizet, 1 percig forraljuk, beletesszük a sót és a vaníliás cukrot.

PALACSINTA TABÁNI MÓDRA
Elkészítése: Kivajazott tűzálló tál aljára egymásra fektetünk 2 palacsintát. Erre rakjuk a karikákra vágott kemény tojást és a kolbászkarikákat. Vegetával ízesítjük. Újra két db palacsinta következik, majd tojás és kolbászkarika. A záró-réteg palacsinta legyen. Áthúzzuk tejföllel és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.

PALACSINTA TEJSZÍNBEN
Hozzávalók: palacsinta alapmassza, 10 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 dkg vaj vagy margarin, ízlés szerint porcukor

Elkészítése: A palacsintát megsütöm, és melegen tartom. A tehéntúrót áttöröm és a tejföllel simára, krémszerűre keverem. Hozzáteszem a megmosott, leszárazott mazsolát, a reszelt citromhéjat és annyi cukrot, hogy kellemesen édes legyen a krém. Ezzel megkenem a palacsintákat, és felcsavarva egy nagy tűzálló tálra szorosan egymás mellé fektetem. A tejszínt és az olvasztott vajat a vaníliás cukorral összekeverem, majd rálocsolom a palacsinták tetejére. Éppen csak annyi időre teszem be a sütőbe, hogy átforrósodjon, de ne piruljon meg a palacsinta. Nem éppen fogyókúrás, de nagyon finom!

PALACSINTATEKERCS
Hozzávalók: 12 db sós, töltetlen palacsinta, 25 dkg csirkemáj, 1 birsalma (vagy más savanyú alma), 1 tojás, 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál konyak, 5 dkg reszelt márványsajt, 1 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A csirkemájat forrásban lévő vízbe dobom és főzöm, amíg meg nem fehéredik. Ezután a léből kiveszem, lecsöpögtetem, és ha kihűlt, a meghámozott, kicsumázott birsalmával együtt, almareszelőn lereszelem. Az almareszeléket a májas vízbe dobom és egy percig forralom, majd szűrőben lecsöpögtetem. A vöröshagymát tisztítás után fokhagymaprésen átnyomkodom, vagy lereszelem. A tojássárgát sóval, csöpp cukorral, a fűszerekkel, a reszelt vöröshagymával jól kikeverem, majd hozzáadom a konyakot, a tejfölt, a reszelt csirkemájat, a birsalmát és a reszelt márványsajtot. Ezután óvatosan beledolgozom a tojásfehérjéből vert kemény habot. A palacsintákat a májas töltelékkel egyenként megkenem, és szorosan felcsavarom. A vajjal kikenek egy hosszúkás tűzálló tálat, és a palacsintákat hosszában egymás mellé teszem. Lefedve, előmelegített, forró sütőben 20 percig sütöm, majd ha kihűlt, hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül dermesztem. Tálalás előtt salátával kibélelek egy nagy tálat, és a 3 centis darabokra vágott palacsintákat azon elhelyezem. Mindegyikbe beleszúrok egy-egy ropi rudacskát, és majonézes salátát vagy tartármártást kínálok mellé.
Elkészítési ideje: 70 perc

PALACSINTATEKERCSEK
Elkészítése: Süssünk szép vékony palacsintákat 20 dkg lisztből, 2 egész tojásból és 1/2 l tejből kevert masszából. Hintsük meg szokás szerint cukros dióval. Csavarjunk össze belőle kettőt - kettőt, vágjuk 3 - 4 darabba, és a kis tekercseket helyezzük szorosan egymás mellé kizsírozott Termover tál aljára. Készítsünk mártást 3 tojás sárgájából és 1/2 l tejből, állandó keveréssel felforralva. Ízesítsük vaníliás cukorral, tegyünk bele 5 dkg mazsolát. Öntsük a palacsintatekercsekre, és süssük meleg sütőben, míg megszilárdul. Közben verjünk habot a 3 tojás fehérjéből, keverjünk hozzá evőkanálnyi porcukrot. Ezzel vonjuk be a Termover tál tartalmát, és tegyük vissza a sütőbe most már csak takaréklángra 5 - 6 percre.

PALACSINTA-TITOK
Hozzávalók: 8 db, a szokásos módon megsütött palacsinta, 20 dkg kimagozott meggy (vagy meggybefőtt), 1 tojássárga, 1-2 teáskanál zsemlemorzsa (vagy édes piskóta-morzsa), kevés porcukor, késhegynyi törött szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítése: A kimagozott meggyet apróra vágjuk és összekeverjük a tojássárgával valamint a zsemlemorzsával. Hozzáadjuk a fűszereket és kevés cukrot. (Ha befőttből készítjük, sokkal kevesebb cukorra van szükségünk). A palacsintákat egyenként megtöltjük a meggyes töltelékkel, és a két szélüket behajtva szorosan felcsavarjuk. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd óvatosan beleeresztjük a forró olajba. 2-3 perc alatt pirosra sütjük. Kevés porcukorral meghintjük, és vagy magában, vagy gesztenyemasszából készített gesztenyemártással tálaljuk. Egyszerűen és gyorsan készíthető (palacsintasütés nélkül).

PALACSINTA VANÍLIÁS KRÉMMEL
Töltelék: 2 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 3 dl tej, ízlés szerint vanília

Elkészítése: Palacsintákat készítünk, melyeket a következő krémmel töltjük meg: a tojássárgáját elkeverjük a liszttel, a cukorral, majd a tejjel, és ízlés szerint vaníliával. Sűrű péppé főzzük. Megtöltjük a palacsintákat. Ha marad krém, tálaláskor ráöntjük a palacsinták tetejére.
PALACSINTA VÁRÚRNŐ MÓDRA (FRANCIAORSZÁG)
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 10 dkg gesztenyepor *, 10 dkg cukor, só, 6 tojás, 1,5 dl tej, 5 cl konyak, 4 dkg vaj, 1 ek porcukor
Töltelék: 4 dl tej, 1 rúd vanília, 5 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 12 dkg cukrozott gesztenyepüré, 2 ek porcukor

Elkészítése: A lisztet, gesztenyeport, sót, cukrot összekeverjük.
Összekeverjük a tojást, tejet, majd állandóan kevergetve hozzáöntjük a lisztet.
A tejet felforraljuk a vaníliával, a tűzhely szélén hagyjuk kissé hűlni.
A lisztet, cukrot, csipet sót, a tojássárgáját habosra keverjük, majd lassan hozzáöntjük a kissé lehűlt vaníliás tejet, miközben az egészet habverővel intenzíven keverjük.
Visszatesszük a tűzre, tovább kevergetve sűrű krémmé főzzük.
A tűzről levéve hozzákeverjük a szitán átnyomott gesztenyepürét. Addig keverjük fakanállal, míg kihűl.
Sütés előtt konyakkal ízesítjük a palacsintatésztát, majd kevés vajban vékony palacsintákat sütünk.
A palacsinták közepére 1 ek-nyi krémet teszünk, négyrét hajtjuk, kivajazott tűzálló tálon sorba rakjuk. Porcukorral gazdagon megszórjuk, és nagyon forró sütő felső részére téve a cukrot ráolvasztjuk.
Azonnal tálaljuk.
* Kapható valahol?
Én ezt úgy készítettem, hogy a tejjel eldolgoztam kis darab mirelit gesztenyepürét, majd összekutyultam a többivel. Finom, akár közönségesen, lekvárral töltve is.

PALACSINTA VELŐVEL
Elkészítése: Elkészítjük a velőt a szokott mód szerint, kis petrezselyem zöldjét, finomra vágott hagymát zsírban pirítunk, hozzátesszük a megtisztított összevagdalt velőt, megsózzuk, kevés borsot teszünk hozzá, egy-kétszer felforraljuk és félretesszük. Ha kihűlt, egy-két sárgáját keverhetünk hozzá, kiadósabb és jobban összeáll, de nem okvetlen szükséges. Az időközben kisütött vékony palacsintákat kettévágjuk, bekenjük az elkésztíett velővel, összegöngyöljük, felvert tojásba belemártva, zsemlyemorzsába meghempergetjük, és forrózsírban megsütjük.
Zöldpetrezselyemmel díszítjük a lapos tálon szalvétára szépen felhalmozott palacsinta croquetteket.

PALACSINTA ZÖLDSÉGKEVERÉKKEL
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 4 tojás, 2 dl tej, só, ásvány- vagy szódavíz, 4 evőkanál olaj, 25 dkg spenót, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg sampinyon gomba, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál rizsliszt, 4 dl tejföl

Elkészítése: Simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, kevés sóval és annyi ásvány- vagy szódavízzel, hogy folyós masszát kapjunk. Belekeverünk 2 evőkanál olajat, lefedjük, fél órát pihentetjük. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós vízben 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, finomra vágjuk. A palacsintatésztából 6 palacsintát kisütünk. A maradék tésztában pedig elkeverjük a spenótot, és további 6 palacsintát sütünk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. a gombát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra felkockázzuk. A maradék olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, elkeverjük a pirospaprikával, rádobjuk a gombát, a paradicsomot és a zöldpaprikát, 15 percig pároljuk, majd ízesítjük. A gombát leszűrjük, összekeverjük a tojásokkal és finomra vágott petrezselyemmel, arányosan elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Batyuszerűen feltekerjük, és tűzálló tálba tesszük. A rizslisztet elkeverjük 3 dl tejföllel, a felforralt gomba-léhez adjuk, mártássűrűségűre főzzük, és a palacsinták tetejére öntjük.
Előmelegített sütőben átforrósítjuk, petrezselyemmel díszítve kínáljuk. 

PANÍROZOTT LENGYEL HÚSOS-PALACSINTA
Hozzávalók: 10 dkg hús (lehet szárnyas hús is, lehet sülthús maradék), 20-25 dkg belsőség (tüdő, máj), 1 db száraz zsemle, 1-2 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 3-4 kanál tejföl vagy húsleves, zsemlemorzsa, só, bors (esetleg egy kiscsepp piros paprika), és természetesen palacsintatészta

Elkészítése: A húst és belsőséget megfőzzük puhára. A hagymát vágjuk apróra, zsíron aranysárgára pirítjuk. A zsemlét áztatjuk vízben (vagy, még jobb, tejben), kinyomjuk.
A húst, belsőséget, megpirított hagymát, áztatott zsemlét ledaráljuk. Jól megkeverjük fűszerekkel, tejföllel. Töltőlék olyan sűrű legyen, hogy tudjuk, széles késel kenni.
Sütünk palacsintákat. 2-3 dl tésztát hagyunk. A palacsintákat kenjünk töltőlékkel. A két oldalát felhajtjuk 2-3 cm-re.
Feltekerjük szorosan (szabályos henger alakja legyen!).
A palacsintákat bepanírozunk: először a maradék tésztába beleforgatjuk és utána a zsemlemorzsába.
Forró zsírban kisütjük.  Tálaljuk gomba szósszal (zöld-petrezselyemmel), besamel szósszal, céklalevessel…
Nagyon finom, ha töltőlékbe keverjük, még pl.: főtt rizs, gombát, paradicsompasztát, reszelt sajtot, dió vagy mandulát (kipróbáltam), májkrém, zöldborsot, stb.
Hidegen - szeletelhetünk. Szeletelt nagyon finom magyar pörkölttel.

PAPRIKÁS CSIRKÉVEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Elkészítése: Elkészítünk egy nagyobb csibét paprikásnak, jó tejfelesen. A csirke húsát a csontokról leszedjük, késsel vagy húsvágóval apróra összevagdaljuk. 12-15 palacsintát sütünk, természetesen cukor nélkül, kettőt meghagyunk egészben, a többit pedig ujjnyi csíkokra vágjuk. most elővesszünk egy formát, vagy porcelán lábast, vajjal kikenjük s beletesszük az egyik palacsintát, azután egy sort az összevágott palacsintából, azután a húst, megint palacsintát, húst addig, amíg elfogyott. Elővesszük a csirke mártását, áttörjük szitán, s még jó sok tejfelt keverünk bele, s ezt ráöntjük az elkészített tömegre. tetejébe tesszük a másik palacsintát, s a sütőbe tesszük, míg jól átsül az egész.

PAPRIKÁS-HÚSOS KUKORICÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 4 db vastag kukoricás palacsinta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 40 dkg sertéslapocka, 1,5 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt

Elkészítése: Legelőször összekeverjük a kukoricás palacsinta tésztáját, s hagyjuk pihenni. Ezután a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, az olajban megfuttatjuk, majd beleszórjuk a paprika felét. Gyorsan elkeverjük, és beletesszük a kis kockára felvágott húst. Zsírjára lepirítjuk, megsózzuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Mielőtt a hús teljesen puha lenne, beleszórjuk a maradék paprikát is. Végezetül a tejfölbe kevert lisztes habarással besűrítjük, s még felforraljuk egyszer. Közben - míg a paprikásunk még egyszer felforr - a tésztából vastagabb palacsintákat sütünk. Azon nyomban megtöltjük a paprikással, feltekerjük, vagy ha nagyon sok a töltelék, egyszerűen áthajtjuk. Tejföllel és egy kevés paprikás mártással meglocsolva a tetejét, még forrón asztalra tesszük.

PAPRIKÁS PALACSINTAMETÉLT
Elkészítése: Készítsünk 12 sós palacsintát, valamint harminc deka sertéscombból pörköltöt. Ez utóbbit leve nélkül átdaráljuk, hozzáadunk két deci tejfölt, két tojás sárgáját és a habbá vert fehérjét. Két palacsintalapot félreteszünk, a többit ujjnyi széles csíkokra vágjuk, rásimítjuk a hússal összekevert palacsintametéltet, majd befedjük a második félretett lappal. A sütőben átmelegítjük, de nem pirítjuk meg. Külön csészében kínáljuk hozzá a sóval, fűszerpaprikával ízesített levet, amelyben a lisztet és a tejfölt elkevertük.

PARADICSOMOS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 darab a szokásos módon megsütött sós palacsinta, 1 üveg (2 dl) ketchup, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 késhegynyi törött fekete bors, csipetnyi cukor, ízlés szerint só

Elkészítése: A ketchupot kis lábosba öntjük és felmelegítjük, majd belemorzsoljuk a húsleveskockát, és addig keverjük, amíg feloldódik. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajtot, de már nem melegítjük. Sóval, borssal, fahéjjal és curry porral fűszerezzük, s ha szükséges, csipetnyi cukrot is teszünk bele. A krémet jól összekeverjük. Kerek tűzálló tálra fektetünk egy palacsintát, ezt megkenjük a sajtos krémmel, majd ráborítunk egy másik palacsintát. A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak el nem fogy a töltelék és a palacsinta. A tetejére kevés krémet kenjünk, és toljuk be az előmelegített forró sütőbe. 20 percig közepes lángon sütjük. Ezután cikkekre vágjuk, mint a tortát.

PARAJJAL TÖLTÖTT PALACSINTA 01.
Elkészítése: 1/2 kg parajból tejszínes parajt készítünk. (Leírást lásd Tejszínes paraj címen.) Közben 8 db cukor nélküli palacsintát sütünk, és ezeket még forrón megtöltjük a tejszínes parajjal. Megvajazott jénai tálba vagy megfelelő nagyságú sütő tepsibe egymás mellé rakjuk a palacsintákat, megszórjuk 3 dkg olvasztott vajjal és középmeleg sütőben 4-5 perc alatt megpirítva, forrón tálaljuk.

PARAJJAL TÖLTÖTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 80 dkg friss paraj, 8 dkg vaj, 3 g szerecsendió, 1 dl tejszín, 8 db palacsinta, 8 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A megtisztított, megmosott friss parajt sós vízben megpároljuk, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, szükség szerint kissé kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb vizet tartalmazzon, majd összevágjuk vagy áttörjük. Vajat hevítünk, és benne a parajt jól átforrósítjuk. Sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük, hozzákeverjük a tejszínt, és simára, krémszerűvé keverjük. A szokásos módon sós palacsintákat sütünk, megtöltjük a tejszínes parajjal, összegöngyöljük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőbe téve 4-5 percig sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc

PARAJKRÉMES PALACSINTA GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 20 dkg paraj, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj
A mártáshoz: 2 evőkanál szárított vargánya, 1,2 dl fehérbor, só, 3 csipet őrölt bors, 2 csipet szerecsendió-reszelék, 2,5 dl tejszín

Elkészítése: A gombát megmossuk, majd három óra hosszat a borban áztatjuk. Közben előkészítjük a tésztát, és hidegre állítjuk. Megtisztítjuk a parajt, és egy percre forró vízbe tesszük. Szűrőben lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. A szétzúzott fokhagymával együtt a tésztához keverjük. A masszát erősen fűszerezzük. A gombát leszűrjük, a bort egy kis lábasban felére beforraljuk. Állandó keverés közben hozzáadjuk a tejszínt, és krémsűrűségűre főzzük. Apróra vágjuk a gombát, a mártásban áthevítjük, ízlés szerint utánízesítjük. A palacsintákat megsütjük, egyenként összetekerve csíkokra vágjuk, és a gombamártással tálaljuk.

PARAJOS - RICOTTA PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 3 dl tej, csipet só, olaj a sütéshez, 20 dkg ricotta (vagy túró), 10 dkg forrázott paraj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, kis szerecsendió, 1 dl tejföl

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból csomómentes masszát készítünk, ebből előmelegített serpenyőben, kevés olajon vékony palacsintákat sütünk. A túrót összekeverjük a parajjal, ízesítjük a fűszerekkel, majd elkeverjük a tejföllel. A palacsintákat bőven megkenjük a töltelékkel, majd föltekerjük a tésztát. Sajttal vagy tejföllel kínáljuk.
PARAJPALACSINTA
Elkészítése: Hagyományos módon sós palacsintatésztát készítünk. Hozzáadjuk a megfőtt és finomra összevágott parajt. Sózzuk, borsozzuk. A tojások fehérjét habbá verjük és eldolgozzuk a masszával, majd palacsintákat sütünk.
Tálalhatjuk üresen, de tölthetjük is tejfölös sonkavagdalékkal vagy reszelt sajttal.

PARASZT PALACSINTA
Elkészítése: Finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon, kis kockákra vágott lángolt kolbásszal, zöldpaprikával és paradicsommal meg- fonnyasztunk. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Egy-egy adagot palacsintasütőbe helyezünk és ráöntjük a sós tésztából készült palacsintamasszát. A szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával megszórva tálaljuk.

PARFÉS-GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA
Elkészítése: 10 dkg vegyes gyümölcsöt (narancs, alma, meggy, ananászbefőtt) kis kockákra vágjuk.  2 adag vaníliás parfét nagyobb kockákra vágunk, összekeverjük a gyümölccsel, és a palacsintába töltjük. Vaníliaöntettel leöntjük, és sütőben gyorsan átmelegítjük. Ügyeljünk arra, hogy minden munkafolyamatot gyorsan végezzünk el, különben elolvad a parfé.

PARFÉVAL TÖLTÖTT FRANCIA PALACSINTA PUNCSMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 4 adag vanília parfé, 4 evőkanál tejszínhab, 8 szem koktélcseresznye, 4 adag puncsmártás

Elkészítése: Az előzetesen kisütött és kihűlt francia palacsinták közepére egy-egy szelet házilag készített, vagy készen vásárolt vanília parfét fektetünk. Félbehajtjuk a palacsintákat és megfelelő nagyságú tányéron sorba rakjuk. Tetejüket cukrozott tejszínhabbal és koktélcseresznye szemekkel díszítjük, puncsmártással körbeöntjük, és azonnal tálaljuk. Gyorsan kell dolgozni, nehogy a parfé idő előtt megolvadjon.

PÁRIZSI PALACSINTA
Elkészítése: A zsemléket kevés tejben beáztatjuk, a párizsit közepes fej vöröshagymával húsdarálón ledaráljuk, majd átengedjük a kicsavart zsemléket is. Összedolgozzuk tojással, sóval, törött borssal, pirospaprikával, 1 evőkanál tejföllel, egészen kevés köménymagporral.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, táska alakúra hajtogatjuk és lisztben, felvert tojásban bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.

PÁRIZSIS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg párizsi (vagy krinolin, esetleg szafaládé), 1 tojás, kb. 20 dkg liszt, 2 dl tej, 1 nagy ecetes uborka, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, a tetejére 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A párizsi bőrét eltávolítjuk, és az uborkával együtt ledaráljuk. A tojást habosra verjük a tejjel, majd hozzákeverjük az olajat és a fűszereket, valamint a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet. Ez után fokozatosan annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a szokásos sűrűségű palacsintamassza legyen belőle. Végül belekeverjük a darált uborkás párizsit, és vékony palacsintákat sütünk belőle. A forró palacsintákat meghintjük reszelt sajttal, gyorsan felcsavarjuk és azonnal tálaljuk. (Ha csak későbbi fogyasztásra szánjuk, a tűzálló tálba rakott palacsintákat forró sütőbe tehetjük, de kizárólag befedve, nehogy kiszáradjanak.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

PÁROLT ALMÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1 késhegynyi törött fahéj, 40 dkg alma, 2 evőkanál porcukor, 8 dkg cukor

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és kevés vízben megpároljuk. Ha a levét elfőtte, beletesszük a cukrot, a törött fahéjat és burgonyanyomón áttörjük. A közben frissen kisütött palacsintákat megtöltjük a fűszeres almapürével, feltekerjük, tűzálló tálba, sorba rakjuk. Sütőben átforrósítjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

PÉK PALACSINTA
Elkészítése: A karikákra vágott kiflit vaníliás cukros meleg tejben áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Tojássárgájával, 1 evőkanál tejföllel, mazsolával habosra keverjük, reszelt citromhéjával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és forró vaníliamártással áthúzva tálaljuk.

PEKINGI TAVASZI PALACSINTAROLÁD
Hozzávalók 12 palacsinta roládhoz: 4 tojás, 3 dkg liszt, 1 evőkanál víz, 1 késhegynyi őrölt fehér bors só, 1 evőkanál olaj
Töltelékhez: 25 dkg sovány sertéshús, 12 dkg szójababcsíra (lehetőleg friss), 1 közepes sárgarépa, 1 kis zellergumó, 2-3 fokhagyma zöld szára, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál rizsbor. 2 kávéskanál búzakeményítő, 1 evőkanál cukor, 1 1/2 kávéskanál szezámolaj, 1 késhegynyi őrölt fekete bors
Mártáshoz: 2 evőkanál ketchup, 1 evőkanál Worcester-mártás, 2 evőkanál édes szójamártás, 1 kávéskanál chilimártás, 1 kávéskanál fokhagymakrém, 1 kávéskanál cukor

Elkészítése: Először a tojásokat a vízzel jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a lisztet, a sót és az olajat is. Ebből a masszából vékony palacsintákat sütünk. Elég a palacsinták egyik oldalát megsütni, s azt sem szabad barnára pirítani. A kész palacsintákat zsírpapírra tegyük rá.
A töltelék készítésénél vékony csíkokra vágjuk a sertéshúst, megszórjuk kevés sóval, egy kávéskanál étkezési keményítővel, és meglocsoljuk rizsborral. Ha az nincs kéznél, tokaji szamorodni száraz borral is helyettesíthetjük. A húst legalább 10 percig hagyjuk pácolódni.
Közben zsülienre (vékony csíkokra) vágjuk a megtisztított sárgarépát, a zeller gumóját és külön-külön blansírozzuk őket - a babcsírát is. Majd vízből kivéve, jól csepegtessük le és tegyük félre.
Kevés olajat forrósítsunk fel a serpenyőben, ebben kb. 2 perc alatt pirítsuk fehérre a sertéshúscsíkokat. Ekkor tegyük bele az előfőzött zöldségeket, valamint az apróra vágott fokhagymaszárat, a szezámolajat és sóval, őrölt fekete borssal fűszerezzük. Szórjuk rá a maradék keményítőt is. Többször megkeverve még kb. 2-3 percet erős tűzön pirítsuk. A tölteléket tegyük szűrőbe, hogy jól lecsepegjen, és minél szárazabb legyen.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tojásos palacsintákat, és két szélét behajtva feltekerjük. A végeket tojásos lisztkeverékkel megkenve leragasztjuk. Középmeleg, bő olajban aranysárgára és ropogósra sütjük. Olajból kiemelve a roládokat hagyjuk jól lecsepegni.
Külön tálkában kínáljuk hozzá a következőképpen összeállított mártást: Egy tálkába keverjük össze a ketchupot, a Worcester-, a szója-, a chili mártásokat a megadott mennyiségekben. A keveréket fokhagymakrémmel és cukorral ízesítjük.

PETREZSELYMES PALACSINTA
Hozzávalók: 10 db sós palacsinta, 10 szelet sonka, 1 üveg gomba, sok petrezselyemzöld, só, bors, 1 evőkanál vaj, 1 pohár tejföl, 15 dkg sajt, 3 dl tejszín, 1evőkanál liszt, 1 tojás sárgája

Elkészítése: A gombát nagyon apróra vágjuk, mintha reszelve lenne. Vajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük. Apróra vágott petrezselymet adunk hozzá. Meghintjük fél evőkanál liszttel, és 3 dl tejszínnel felöntjük. Addig hagyjuk a tűzön, amíg teljesen be nem sűrűsödik. A palacsintákra 1-1 szelet sonkát fektetünk, majd megtöltjük a gombával. Tűzálló tálba rakjuk, és meglocsoljuk a tejföl és tojássárgája keverékével. A tetejére reszelt sajtot szórunk. aranysárgára sütjük.

PEZSGŐS PALACSINTA
Elkészítése: Két tojássárgáját 1 tojással, 2 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál citromlével, 1 1/2 dl pezsgőt turmixgépben habosra keverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat henger alakúra formázzuk, a pezsgőhabbal leöntjük és vaníliás porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.

PIKÁNS PALACSINTA
Hozzávalók: 4 tojás, 1/4 l tej, 1/2 teáskanál só, pár csepp Tabasco, 12 dkg liszt
A csirkemájas töltelékhez: 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1/2 gerezd fokhagyma, 20 dkg csirkemáj, 1/4 teáskanál só, pár csepp Tabasco, 1/4 teáskanál zsálya, 1 teáskanál édesnemes paprika, 1/2 csésze erőleves vagy víz, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem

Elkészítése: A tojásokat tálba ütjük, habverővel hozzákeverjük a tejet, a sót, a tabascot és végül a lisztet. Kevés olajjal vagy vajjal híg palacsintatésztát keverünk belőle. A májas töltelékhez felmelegítjük a vajat egy serpenyőben, megpároljuk benne az apróra vagdalt hagymát, majd a szétzúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vagdalt májat, fűszerezzük, felöntjük az erőlevessel, lassú tűzön megpároljuk, végül belekeverjük a petrezselymet.
Megtöltjük a palacsintákat, és akár tálalhatjuk is, de igény szerint át is süthetjük a sütőben.

PILISI RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók 6 személyre: 10 palacsinta, 30 dkg ribiszkedzsem, 15 dkg darált dió, 1/2 dl rum, 1 csomag mazsola, 4 tojásfehérje, 3 evőkanál porcukor, 3-4 fürt ribiszke

Elkészítése: A frissen megsütött palacsintákat egy kerek jénai tálba a következő módon rakom le.
A kiterített palacsintát vékonyan megkenem ribiszkedzsemmel, és meghintem a cukorral elkevert dióval. Minden második palacsintára pár szem rumban áztatott mazsolát is szórok.
A lerakott palacsinták tetejét bevonom keményre vert, cukrozott tojásfehérjével.
Ribiszkeszemekkel díszítem, és nagyon forró sütőbe téve (220-240 C-on) kb. 10-12 perc alatt, világosbarnára sütöm.
Ezt a finom édességet az étkezők számától függően vágom tortaszerű szeletekre még melegen!

PILISI, ZÖLDSÉGES RAKOTT PALACSINTA
A palacsintához: 3 tojás, 25 dkg finomliszt, 5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 1 csipetnyi só
A töltelékhez: 20 dkg darált sertéshús, 10 dkg Ráma margarin, 1 késhegynyi currypor, 2 csipetnyi őrölt bors, 1 késhegynyi póréhagymás só, 2,5 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 40 dkg kelkáposzta, só. 1 evőkanál zsemlemorzsa, 35 dkg gomba, 20 dkg konzerv sárgarépakocka, 15 dkg konzervkukorica, 20 dkg konzerv zöldborsó, 25 dkg reszelt sajt

Elkészítése: Először elkészíteni a tölteléket. A darált húst kevés margarinnal zsírjára pirítom, curryvel, borssal, póréhagymás sóval fűszerezem. Végül fél evőkanál liszttel elkevert két evőkanálnyi tejszínt keverek hozzá. A kelkáposztát megtisztítom, torzsáját kivágom. Csíkokra vágom, sós vízben puhára főzöm, majd lecsepegtetem. Kevés margarinban megpirított zsemlemorzsával összekeverem. A gombát megtisztítom, kockákra vágom. Kevés margarinban zsírjára pirítom, sóval, borssal fűszerezem, és kevés liszttel elkevert tejszínnel dúsítom. A konzerv sárgarépakockát leszűröm, margarinban átforrósítom, lisztes tejszínnel összekeverem, megsózom. Ugyanígy készítem el a kukoricát és a zöldborsót is.
A palacsintához a tojássárgáját a liszttel összekeverem, tejjel hígítom. Kevés olajat és egycsipetnyi sót teszek bele, és hozzákeverem a kemény habbá felvert tojásfehérjét is. A kész masszából teflonserpenyőben hét-nyolc vastag palacsintát sütök.
Az első palacsintán egyenletesen elosztom a kelkáposztát, és megszólom reszelt sajttal. Erre csúsztatom rá a következő palacsintát, amelyet a darált hússal kenek meg. A következő palacsintákon egyenletesen elosztom a sárgarépát, a zöldborsót, a gombát, végül a kukoricát. Közben minden réteget megszórok kevés reszelt sajttal. A legfelső palacsintára bővebben teszek sajtot.
A rakott palacsintát sütőben átforrósítom. Tortaszerűen cikkekre vágom, és ízlés szerint hideg mártásokkal kínálom. Ajánlható hozzá ketchup is.

PIRÍTOTT HÚSOS KELKÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db egyszerű sós palacsinta, 2 csipet őrölt fekete bors, 20 dkg sertés apróhús, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 6 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 6 dkg zsemlemorzsa, 30 dkg kelkáposzta, 1 dl tejföl, 1 késhegynyi köménymag, só

Elkészítése: A megtisztított kelkáposztát sós vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük és késsel összevágjuk. Kevés olajban aranysárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a ledarált sertéshúst, sóval, borssal fűszerezzük és zsírjára pirítjuk. Hozzákeverjük az összevágott kelkáposztát, kevés őrölt köménymaggal ízesítjük, és még egy rövid ideig együtt pároljuk, végül hozzáöntjük a felvert tojást. A töltelékkel megkenjük a kisütött palacsintákat, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló edénybe egymás mellé rakjuk. Sütőben átforrósítjuk. Tálaláskor vajban pirított zsemlemorzsával beborítjuk és tejföllel meglocsoljuk.

PIRÍTOTT SZÁRNYAS-VÉRREL TÖLTÖTT KUKORICÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db kukoricás palacsinta, 3 evőkanál olaj, 2 dl szárnyas-vér, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy, húsos zöldpaprika, 1 evőkanál majoránna, só

Elkészítése: A finomra vágott hagymát és a kutterrel pürésített zöldpaprikát kevés olajban megpirítjuk. Beletesszük az összevágott, megalvadt vért. Sóval, majoránnával, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és zsírjára pirítjuk. A fűszeres vérrel megtöltjük a kukoricás palacsintákat. Sütőben átforrósítjuk, és savanyúsággal tálaljuk.

POPEYE-PALACSINTA
Elkészítése: Két deci langyos tejben megfuttatunk egy deka összemorzsolt élesztőt, majd simára keverjük négy evőkanál rétesliszttel, négy tojássárgájával. egy kevés sóval meg egy evőkanál olajjal. Egy fél óráig állni hagyjuk, majd közé keverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy szódavízzel hígítsuk. Ebből a nehezen folyó tésztából vajon, négy nagy omlettet sütünk, mindkét felén megpirítva.
Miközben a tészta áll, öt deka vajjal, egy kevés sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval vagy őrölt borssal meg egy deci tejföllel simára keverünk egy csomag felolvasztott mirelit parajt (vagy negyven deka főtt, leszűrt, összevagdalt friss parajt), és jól átmelegítjük. Ezzel kenjük meg a négy omlettet. és egyenként összegöngyöljük, tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Tetejére négy vékony sajtszeletet fektetünk. és csak annyi időre toljuk a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta