Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - O


OLASZ GOMBÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 5 cl olaj, 25 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 dl vörösbor, 10 dkg parmezán ízű sajt, 1 ágacska friss rozmaring, só

Elkészítése: Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a megtisztított, apróra vágott gombát, paradicsompürét. Sóval, őrölt borssal, egy ágacska friss rozmaringgal fűszerezzük. Felengedjük vörösborral és 10 percig pároljuk, majd rövid lére beforraljuk. A külön kisütött palacsintákat egyenként megtöltjük a töltelékkel, reszelt sajttal megszórjuk és kivajazott tűzálló tálra, egymásra fektetjük. A felső palacsintát csak sajttal szórjuk meg és annyi időre tesszük a tálat az előmelegített sütőbe, hogy a sajt megolvadjon rajta. Tálaláskor úgy szeleteljük, mint a tortát.

OLASZ HÚSOS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta
Töltelékhez: 20 dkg főtt marhahús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kemény tojás, 1 evőkanál vaj, 1 csipet őrölt bors, 1 evőkanál vágott kapor, só
Mártáshoz: 1 dl húsleves, 2 evőkanál liszt, 10 dkg párolt, szeletelt gomba, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje, 1 dkg vaj

Elkészítése: Először elkészítjük a tölteléket. A főtt húst ledaráljuk, összekeverjük kevés vajban megfuttatott apróra vágott vöröshagymával. Hozzátesszük az összevágott kemény tojást is. Sóval, borssal és finomra vágott kaporral fűszerezzük. A kisütött palacsintákat megtöltjük ezzel a töltelékkel, majd feltekerve kivajazott tűzálló tálon egymás mellé fektetjük. Forró sütőben 20 percig sütjük, eközben elkészítjük a mártást.
A vajban átforrósítjuk a lisztet, felöntjük húslevessel, simára keverjük. Beletesszük a párolt, szeletelt gombát és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Jól kiforraljuk. Ezzel a mártással leöntve, forrón tálaljuk a palacsintát.

OLASZ PARAJOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 15 dkg rétesliszt, 2 dl tej, 1 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz, 2 tojás, só, olaj
A töltelékhez: 20 dkg mélyhűtött paraj, 20 dkg túró, 10 dkg reszelt parmezán, só, őrölt bors, 1 tojás, 10 dkg apróra vágott sonkafelvágott, 0,5 dl húsleves, 0,5 dl tejföl, 10 dkg reszelt parmezán, 5 dkg margarin

Elkészítése: A tésztához valókat összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk, majd 8-10 vékony palacsintát sütünk belőle. A töltelékhez a felengedett parajpürét a túróval, a reszelt parmezánnal, a tojással és a sonkafelvágottal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és palacsintákat egyenként megkenjük vele. Mindegyiket felhengergetjük, és kiolajozott tűzálló tálba sorakoztatjuk. A húslevest aláöntjük, a reszelt parmezánt összekeverjük a tejföllel, majd ráöntjük a palacsintákra. A margarint a tetejére morzsoljuk, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 percig sütjük.

OLASZ PARAJOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
A palacsintatésztához: 15 dkg rétesliszt, 2 dl tej 1 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz, 2 tojás, só
A töltelékhez: 25 dkg mélyhűtött paraj 25 dkg túró 10 dkg reszelt parmezán só, őrölt bors, 1 tojás 10 vékony szelet húsos szalonna (ún. sliced bacon)
A tetejére: 1 dl húsleves, 2 evőkanál reszelt parmezán, 5 dkg Rama margarin
A sütéshez: olaj

Elkészítése: A palacsintatésztához valókat összekeverjük, 1 órán át, állni hagyjuk, majd az olajon 8-10 vékony palacsintát sütünk belőle. A töltelékhez a felengedett parajpürét a túróval, a reszelt parmezánnal, a tojással összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a palacsintákat egyenként megkenjük vele. Mindegyiket felhengergetjük, és keresztben kettévágjuk.
Az így kapott tekercsek felét szalonnaszeletekbe burkoljuk, és a “meztelen” palacsintahengerekkel felváltva kiolajozott tűzálló tálba sorakoztatjuk. A húslevest aláöntjük, a reszelt parmezánnal megszórjuk, a margarint rámorzsoljuk, és sütőben közepes lánggal (220°C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc + palacsintasütés

ÖRDÖG METÉLT
Elkészítése: Az édes tésztából sütött palacsintákat metéltre vágjuk. A szokásosnál sűrűbb kakaót tejszínes tejjel felfőzünk. Gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezett tésztát a tejszínes kakaóval meglocsoljuk, és előmelegített sütőben addig pároljuk, amíg a folyadékot beszívja.
Porcukorral meghintve, tejszínhabbal díszítve, forrón tálaljuk.

ÖRDÖGŰZŐ
Hozzávalók: 12 palacsinta, ízlés szerint jégkrém, tejszínhab, gyümölcs, 1.5 l tej, 10 dkg csokis pudingpor, 10 dkg vaníliás pudingpor, 10 dkg Holland kakaópor, 2 cs. vaníliás cukor, 15 dkg cukor, rum, ízlés szerint

Elkészítése: 1 l langyos tejbe keverjük a pudingot, cukrot, rumot, kakaót. Ha forr, hozzáadjuk a többi tejet, folyton keverve besűrítjük. A palacsintákat jégkrémmel kenve négyrét hajtjuk, tányérra rakjuk. Leöntjük a kihűlt öntettel, körberakjuk gyümölcsszeletekkel. Végül tejszínhabbal díszítjük.

ÖRMÉNY PALACSINTA
Hozzávalók: egy adag kisütött palacsinta, 10 dkg darált mák, 15 dkg darált dió, porcukor, barack- vagy szilvaíz, 2 dkg vaj

Elkészítése: A mákot meg a diót a porcukorral külön-külön összekeverjük. A palacsintákat egymásra borítva, felváltva megkenjük lekvárral, meghintjük a cukros mákkal, ill. a cukros dióval. Tetejére üres palacsintát fektetünk, a vajat rátördeljük, és a sütőben átmelegítjük, de nem pirítjuk meg. Úgy szeleteljük, akár a tortát.

ÖRMÉNY RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db édes habos palacsinta, 10 dkg barackíz, 10 dkg darált dió, 10 dkg szilvaíz, 10 dkg darált mák, 2 dkg vaj, 10 dkg porcukor

Elkészítése: A diót és a mákot elkeverjük a porcukorral. A külön kisütött palacsintákat vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük. Az egyes palacsinták tetejét felváltva meghintjük a mákkal, dióval, és megkenjük barack-, illetve szilvaízzel. A lerakott palacsinták tetejére egy üres palacsintát teszünk, amelyet vajdarabkákkal megszórunk. Sütőben átmelegítjük, és porcukorral megszórva tortaszelet formára vágva kínáljuk.

ŐSZI RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg liszt, 4 tojás, 12 szelet bacon, 20 dkg márvány sajt, 2 körte, 60 dkg parajlevél, 1 fej vöröshagyma, 1,2 dl tej, 2 dkg cukor, 2,5 dl szódavíz, 8 evőkanál vaj vagy margarin, só, bors, reszelt szerecsendió

Elkészítése: 2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk. A felütött tojásokat összekeverjük a liszttel, a tejjel és 1,2 dl szódavízzel. Csipetnyi sóval ízesítjük. Belecsorgatjuk az olvasztott zsiradékot, simára keverjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a körtét meghámozzuk, megmossuk, félbevágjuk, és magházát kiemeljük. Húsát cikkek re vágjuk, majd kevés cukros vízben kb. 3 percig pároljuk. A márvány sajtot szétmorzsoljuk, vagy kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk. Kb. 2 evőkanál megforrósított zsiradékon megpároljuk a hagymakockát, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott parajt. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és fedő alatt, kb. 5 percig fonnyasztjuk. A maradék szódavizet a tésztába keverjük. Serpenyőben megpirítunk 2 szelet bacont. Rámerünk 1 merőkanál palacsintatésztát, és mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Ugyanezen a módon még öt, nem túl vékony palacsintát sütünk. A palacsintákat megrakjuk a párolt parajlevetekkel, morzsolt márvány sajttal és párolt körtével. Forró sütőben kissé átmelegítjük, és tortaként szeleteljük.
Elkészítési idő 1 1/4 óra

OSZTRÁK TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 4 nagyobb sima édes palacsinta, 1 pohár tejföl, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 8 dkg cukor, 30 dkg sovány tehéntúró, 2 dkg vaj

Elkészítése: A mazsolát megmossuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Az áttört túrót egy evőkanál tejföllel, reszelt citromhéjjal, cukorral és a tojássárgájával krémszerű masszává keverjük. A tojás habját és a mazsolát hozzákeverjük. A krémet elosztjuk a palacsintákra, feltekerjük, majd egy kivajazott tűzálló tálra rakjuk. A maradék tejföllel leöntjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta