Palacsinták - N
NARANCSHABOS PALACSINTA 01.
Elkészítése: 4 tojássárgáját, 5 dkg cukrot, reszelt narancshéjat, narancslevet, 2 dkg lisztet simára keverünk. Gőzfürdőn, habüstben állandó kevergetés mellett mártás sűrűségűre főzzük. A vízfürdőről levéve hozzákeverjük a tojásfehérje habot. Nyolc palacsintát ezzel a habbal töltünk meg. Kivajazott tűzálló tálba tesszük. A palacsintákra hámozott narancskarikákat helyezünk, és narancslével meglocsolva átforrósítjuk.
NARANCSHABOS PALACSINTA 02.
Elkészítése: 20 deka réteslisztből három deci tejjel, két tojással meg annyi szódavízzel, amennyit felvesz, közepesen sűrű palacsintatésztát keverünk, és legalább egy óráig állni hagyjuk, egy csipet sóval ízesítjük. Végül belekeverünk három evőkanál olajat, és csak az első palacsinta alá megolajozva a sütőt, a többit olajozás nélkül megsütjük. Közben habosra keverünk négy tojássárgát öt deka cukorral, egy narancs reszelt héjával meg levével, meg két deka liszttel, és két deci tejjel felengedve, gőz fölött sűrűre főzzük. Még melegen közé keverjük a tojások habbá vert fehérjét, és 2-3 evőkanál Jaffa szörppel erősítjük az ízét. Ezzel a krémmel töltjük meg a palacsintákat, összegöngyöljük, és az egészet három deka, forró vajjal, egy narancs kifacsart levével locsoljuk meg, egy meghámozott, vékonyra szelt narancsot fektetünk a tetejére. A sütőben éppen csak átmelegítjük, de nem pirítjuk.
NARANCSHABOS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 4 tojás, 5 dkg cukor, 2 narancs, 2 dkg finomliszt, 2 dl tej, 1 dl Jaffa – szörp, 3 dkg vaj
A tojások sárgáját a cukorral, egy narancs reszelt héjával és levével, valamint a liszttel habosra keverjük. A tejjel felengedve, gőz fölött - állandó keverés mellett - sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét, és Jaffa szörppel ízesítjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a külön kisütött palacsintákat, feltekerjük, tűzálló tálba - szorosan sorba - rakjuk, és forró vajjal és narancslével meglocsoljuk. A tetejét hámozott, vékony narancsszeletekkel beborítjuk, és sütőbe téve éppen csak átmelegítjük.
NARANCSKRÉMES PALACSINTA
(francia recept)
Hozzávalók: 10 db francia palacsinta, 5 dl tej, 2 narancs, 2 tojás, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 2 dkg vaj
Elkészítése: Az előkészített tésztából 10 db palacsintát sütünk. Az egyik narancs héját vékonyan lereszeljük. A vajat egy lábasban felolvasztjuk. Rászórjuk a lisztet, és állandóan keverve világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet és a narancshéjat, további keverés mellett forrásig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tojássárgáját és közékeverjük egy fél narancs szűrt levét. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan a krémhez keverjük. Minden palacsintát 2-2 evőkanálnyi krémmel megtöltve félbehajtunk. Kivajazott tűzálló tálban, mérsékelt tűznél 15 percig sütjük. Narancsszeletekkel díszítve forrón tálaljuk.
NARANCSOS CSÚSZTATOTT PALACSINTA
Elkészítési idő kb. 1 3/4 óra
Hozzávalók 8 szelethez: 30 dkg liszt, 6 tojás, 2 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 7,5 dl tej, 45 dkg narancslekvár, 4 narancs, 2 érett körte, 1 dl narancslikőr, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál citromlé, a kisütéshez olaj, a díszítéshez csokoládécsillagok, csipetnyi só.
Elkészítése: A tojásokat a tejjel, 2 ek cukorral és sóval habosra verjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd a tésztát 20 percig pihentetjük. Olajjal kikent, 15 cm átmérőjű serpenyőben 25 igen vékony palacsintát sütünk. A lekvárt 1 evőkanálnyi kivételével megmelegítjük. A palacsintákat megkenjük, és tűzálló tálban egymásra helyezzük. A tojásfehérjét a maradék cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd a palacsintatorta tetejére halmozzuk. Előmelegített sütőben, 225 fokon kb. 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük. 2 meghámozott narancs fehér héját eltávolítjuk, a gerezdeket a hártyából kiemeljük. A meghámozott körtéből karalábévájóval gömböket vájunk ki. A maradék lekvárt a maradék 2 narancs kinyomott levében megmelegítjük.
Hozzáadjuk a likőrt, majd beletesszük a gyümölcsöket, és 2 percig pároljuk. A csúsztatott palacsintát porcukorral, kakaóval megszórjuk, és csokoládécsillagokkal díszítjük. Végül köré halmozzuk a likőrös gyümölcsöt.
NARANCSOS PALACSINTA 01.
Elkészítése: 3 tojássárgáját simára keverünk 3 evőkanál porcukorral meg 5 deka puha vajjal, belereszeljük egy narancsnak a sárga héját, és felengedjük 2 narancs kicsavart levével. A szokásos módon kisütünk 12 darab palacsintát (12 deka lisztből készül), megkenjük a narancskrémmel, és négyrét hajtva, félig egymásra fektetjük egy tűzálló tálra.
Meghintjük porcukorral, és a sütőben átforrósítva - de nem sütve - tálaljuk. (Még jobb, ha cukrozás előtt narancskarikákat is fektetünk a tetejére).
NARANCSOS PALACSINTA 02. (CREPES A L’ORANGE)
Előkészítés: 1 óra
Főzés: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: 250 g liszt, 3 tojás + 1 tojássárgája, 50 cl tej, 60 g vaj, 1 csipet só, 20 g cukor
Töltelék: 6 narancs, 250 g cukor
Hozzávalók: Készítsünk palacsintatésztát a hozzávalókból, hagyjuk pihenni egy órát.
Egy éles kés segítségével hámozzuk le a narancsok héját, vágjuk hosszú, vékony csíkokra (juliennere). Forraljuk fel vízben, majd szűrjük le. 100 g cukorból és 15 cl vízből főzzünk szirupot, nagyon kis lángon főzzük benne a narancshéjat, ami megkeményedik, már ki is szedhetjük.
A teljesen meghámozott narancsot szedjük gerezdekre. Egy kis narancslével tegyünk a tűzre 150 cukrot, tegyük bele, a lehártyázott gerezdeket, főzzük kis lángon 15 percig. Csöpögtessük le, a levet tegyük félre.
Süssük ki a palacsintákat. Töltsük meg őket a narancslekvárral, hajtsuk négybe, szórjuk meg porcukorral és tegyük a forró sütőbe 2 percre.
Tálaláskor öntsük le a főzésből megmaradt narancsos lével, körítsük a cukrozott narancshéjjal.
NARANCSOS PALACSINTA 03.(CRÉPE SUZETTE)
Hozzávalók:
A tésztához: 18 dkg rétesliszt, 3 tojás, 3-4 dl tej 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só. 4 dkg olvasztott vaj, 1 evőkanál konyak
A töltelékhez: 1 narancs, 1 citrom, 8 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 2 evőkanál rum
A sütéshez: olvasztott vaj
Elkészítése: A tojást simára verjük, majd liszttel és annyi tejjel keverjük ki, hogy sűrűn folyó palacsintatésztát kapjunk. Csipetnyi sóval, a vaníliás cukorral meg a konyakkal ízesítjük, és legalább egy óráig állni hagyjuk, az olvasztott vajat csak közvetlenül sütés előtt öntjük bele: Mialatt a tészta pihen, a töltelékhez a narancs és a citrom finomra reszelt héját meg kifacsart levét a vajjal és a porcukorral kikeverjük, a rummal ízesítjük. A palacsintasütőt ecsettel nagyon vékonyan kivajazzuk, és vékony palacsintákat sütünk benne. A narancsos töltelékkel vékonyan megkenve, félbe vagy négyrét hajtva forrón tálaljuk: (Ajánlatos tálalás előtt a fóliával letakart palacsintákat mikrohullámú készülékben átforrósítani.)
NARANCSOS PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 15 dkg narancslekvár, 1 dl Jaffa szörp, 3 dkg vaj, 5 dkg méz, 1 narancs reszelt héja
Elkészítése: A kisütött palacsintákat megöntözzük Jaffa szörppel, vékonyan megkenjük narancslekvárral. Négyrét összehajtjuk és tűzálló tálba, sorba rakjuk. Sütőbe téve néhány perc alatt átforrósítjuk. Tálalás előtt mézzel és narancshéj-reszelékkel ízesített vajdarabkákat teszünk a tetejére.
NARANCSOS-RUMOS PALACSINTA
Hozzávalók: 12 dkg rétesliszt, 5 dkg porcukor, 2 egész tojás, 2,5 dl tej, fél dl szódavíz, 1 dl rum, 2 db nagy narancs, 1 evőkanál narancsdzsem, 4 evőkanál narancsszörp, 2 dkg vaj, csipetnyi só
Hozzávalók: A tojásokat habosra verem, megsózom, hozzáadom a tejet és az olvasztott, de már nem meleg vajat meg a lisztet. Ezután keverem bele a szódavizet és a rum felét. A palacsintamasszát fél óráig pihentetem. Közben az egyik narancsot megmosom, héját lereszelem (de csak a sárga héját, mert ha a fehér bundájából is belekerül, keserű lesz) és a narancs levét kicsavarva beleteszem egy kis lábosba a reszelt narancshéjjal együtt. Ráöntöm a narancsszörpöt és egy evőkanál vizet, majd felforralom. Ezután belekeverem a narancsdzsemet és a maradék rumot. A megsütött palacsintákat a rumos-narancsos sziruppal megkenve négyrét hajtom, és tűzálló tálra teszem úgy, hogy félig egymásra feküdjenek. A maradék narancsot meghámozom, és vékony karikákra vágom. Mindegyik palacsintára teszek egy-egy narancskarikát, majd az egészet leöntöm a maradék narancsos sziruppal. Annyi időre teszem be a forró sütőbe, hogy jól átmelegedjen, de ne piruljon meg a palacsinta.
NÉGER PALACSINTA
Elkészítése: A túrót áttörjük, vaníliás porcukorral, reszelt csokoládéval, reszelt citromhéjjal, 1 tojássárgájával, darált dióval, 1 dl felvert tejszínhabbal elkeverjük. Az édes tésztából készített palacsintákat megtöltjük vele, vaníliás porcukorral meg- hintve, puncsmártással tálaljuk.
NÓRI PALACSINTÁJA
Elkészítése: Sűrű, édes tejberizst főzünk, és még mielőtt kihűlne, elkeverjük kakaóporral, mazsolával, kimagozott és félbevágott meggyel. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és csokoládémártással tálaljuk.
NORMANDIAI PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 4 db alma, 2 dkg vaj, 1 ek almapüré, 3 cl calvados, 1 ek porcukor
Elkészítése: Az almákat hámozzuk, magházukat kivájjuk, kockákra összevágjuk. Forró vajban 5 percig pároljuk. Hozzákeverjük az almapürét, a calvadost.
Megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, porcukorral megszórjuk.
NORMANN PALACSINTA
Hozzávalók: 30 dkg borízű almát megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk, 2 dkg vajban porcukorral, reszelt citromhéjjal, 3 cl Calvadossal ízesítve megpároljuk. A palacsintákba (8 db) töltjük. Átmelegítjük. Tejszínhabbal tálaljuk.
NYÁRBOLONDÍTÓ PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db palacsinta, csokoládé krém, vegyes gyümölcs (alma, körte, barack, ananász), tejszínhab
Elkészítése: A palacsintába tölteléknek összedarabolt gyümölcsöt teszünk. Lehet befőtt is. Beletöltöm, leöntöm csokoládé vagy akár vanília krémmel (ezek lehetnek pudingok) és tejszínhabbal díszítem. Édességet kedvelőknek kiválóan alkalmas.
NYÁRI TÚRÓS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 12 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 10-15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 30 dkg puha gyümölcs
A tetejére: 2 dl tejszín, 1 ek porcukor
Elkészítése: A túrót áttörjük, és kikeverjük először a tojások sárgájával, majd a cukorral meg a vaníliás cukorral. Végül a tojások kemény habbá vert fehérjét meg a megtisztított, esetleg kockákra vágott gyümölcsöt is belekeverjük. Ezzel töltjük meg a palacsintákat, majd egyenként összegöngyöljük, és tűzálló tálba fektetjük. A tálat alufóliával letakarva a sütőben átsütjük, de vigyázzunk, nehogy megkeményedjen vagy megpiruljon a teteje. (Meglocsolhatjuk egy kevés tejjel vagy tejföllel is.)
Végül édes tejszínhabot rakunk a tetejére, és azonnal tálaljuk. A tejszínhabot asztalra adhatjuk külön tálkában is, hogy ki-ki a tányérján koronázhassa meg vele a forró palacsintákat.
NYÁRI TÚRÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: A szokott módon 12 palacsintát sütünk. 25 deka tehéntúrót krumplinyomón áttörünk, habosra keverjük két tojássárgájával, meg 10 -15 deka porcukorral. Egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét is. Beleöntünk 30 deka gyümölcsöt. (Ha barackból készítjük, akkor kimagozzuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk.) Ezzel töltjük jó vastagon a palacsintákat, összegöngyöljük, tűzálló tálba fektetjük. A tálat lefedve, a sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg a palacsintákat. Kenhetünk a tetejére egy kevés tejfölt, hogy a palacsinta puha maradjon.
NYÚLPÖRKÖLTTEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 dl tejföl, 30 dkg nyúlpörkölt
Elkészítése: A szokásos módon pörköltet készítünk nyúlból. Mikor kész, a húst kiszedjük a levéből, ledaráljuk, kevés pörkölt lével és tejföllel elkeverjük. A kisütött palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, és tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk. Tetejét a maradék pörkölt lével elkevert tejföllel meglocsoljuk, és sütőben átforrósítjuk.
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta