Palacsinták - M
MÁGNÁS PALACSINTA 01.
Elkészítése: 4 tojássárgáját 4 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 2 dkg olvasztott zsírt, pici sót, 2 dl tejet, annyi lisztet, amennyivel jó simára tudjuk keverni. Mikor jól kikevertük, felhígítjuk még egy-egy deci tejjel, azután könnyedén beleadjuk a tojás keményre vert habját. Palacsintasütőben sütjük, de csak az egyik oldalát Tűzálló tálra csúsztatjuk, a sületlen oldalát bőven megszórjuk cukrozott csokoládéporral. A legfelsőre is szórunk. 10-15 percre a sütőbe tesszük, átsütjük. Ügy vágjuk, mint a tortát. Készíthetjük cukros dióval is.
MÁGNÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 12 dkg vaj, 5 tojás, 5 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg finomliszt, 3 dl tejszín
Töltelékhez: 10 dkg narancsdzsem, 10 dkg dióbél, 10 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 4 adag puncsmártás
Sütéshez: 4 dkg vaj
Elkészítése: A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral jól kikeverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Hozzákeverjük a lisztet, tejszínt, simára eldolgozzuk, és végül hozzáadjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét is. A kész tésztából a csúsztatott palacsintánál leírtak szerint a vajon palacsintákat sütünk, egymásra csúsztatjuk. A félig megsütött palacsinták tetejét narancsdzsemmel csepegtetjük meg, darált dióval, porcukorral és reszelt citromhéjjal megszórjuk. Felülről mindkét oldalán megsütött palacsinta kerül, és sütőbe téve rövid idő alatt átmelegítjük. Tortaszerűen felszeleteljük, porcukorral megszórjuk, és puncsmártással félig leöntve tálaljuk.
MÁGNÁS PALACSINTA, MEGGYEL
Hozzávalók: 4 db tojás, 2 dl tej, 4 dl tejszín, 20 dkg liszt, csipet só, 8 dkg Koronás kristálycukor, 10 dkg Rama margarin, a sütéshez 20 dkg narancslekvár, 25 dkg gesztenyemassza
Elkészítése: Keverje simára a tojás sárgákat a tejjel és a tejszínnel. Adja hozzá a lisztet, így sűrű palacsintatésztát kap, ízesítse csipetnyi sóval. A tojásfehérjéket verje kemény habbá a Koronás kristálycukorral. Óvatosan keverje a palacsintatésztához - könnyű masszát kap-.
Olvasszon meg kevés margarint egy palacsintasütőben, majd egy merőkanálnyi tésztát süssön félkeményre (célszerű sütőben). Kb. 6 db lapot kell kapnia belőle. Ha az első megsült, kenje meg vékonyan narancs lekvárral, reszelje rá a gesztenyemasszát. Így rétegezze a többi lapot is. A végeredmény egy torta formájú, roppant finom palacsinta.
MÁJAS PALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához: 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, fél dl olaj, 2 dl szódavíz, mokkáskanálnyi só
A töltelékhez: 15-20 dkg májkrém, 1 tojás, 1 mokkáskanál majoránna, 2 evőkanál tejszín, 5 dkg reszelt parmezán sajt, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés mustár, késhegynyi pástétomfűszer, 1 dkg vaj
Elkészítése: A palacsintát a szokásos módon megsütjük. A májkrémet simára keverjük a tojássárgájával, a tejszínnel, a fűszerekkel, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A palacsintákat megtöltjük a májas töltelékkel, szorosan felcsavarjuk, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük őket. Megszórjuk a reszelt sajttal, és előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad a tetejére.
MÁJKRÉMES PALACSINTA
Hozzávalók 6 személyre: 12 db sós palacsinta, 45 dkg kenőmájas, 2 tojás, 1 csomag snidling, a panírhoz 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa
Elkészítése: A kenőmájast a tojással és az apróra vágott snidlinggel összekeverjük. A palacsintákat megtöltjük a májas töltelékkel, majd bepanírozzuk, és piros színűre sütjük.
MÁKOS PALACSINTA
Hozzávalók: 2 db tojás, 10 dkg rizsliszt, 5 dkg darált mák, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, só, 1 evőkanál kristálycukor, 1 db citrom reszelt héja, 3 evőkanál étolaj
Elkészítése: A hozzávalókat habverővel alaposan összekeverjük, és kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk. Sütés után a palacsintákat háromszögletűre hajtogatjuk, majd vaníliás porcukorral meghintjük.
MÁKOS PALACSINTA
Elkészítése: A mákot porcukorral, kevés tejjel eldolgozzuk és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, négyrét hajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.
MÁKOS PALACSINTA TEJSZÍNNEL
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1 dl tejszín, 15 dkg őrölt mák, 2 tojás sárgája, 5 dkg méz, 2 dkg vaj, 10 dkg porcukor
Elkészítése: Kevés cukros vizet felforrósítunk, beleöntjük az őrölt mákot, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a mézet. A külön kisütött palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálra egymás mellé rakjuk. A tejszínt kikeverjük kevés porcukorral és a tojások sárgájával, majd a palacsintákra öntjük. Sütőben átsütjük, és porcukorral meghintve, forrón tálaljuk.
MÁKOS PALACSINTA VANÍLIA ÖNTETTEL
Hozzávalók 4 személyre:
Tészta: 4 tojás, 35 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dl szódavíz, csipet só
Töltelék: 30 dkg mák, 2,5 dl víz, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor
Öntet: 4 dl tej, 4 tojássárga, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, 15 dkg cukor, 1 vaníliarúd
Elkészítése: A hozzávalókból palacsintákat sütünk. A töltelékhez a vízből és a cukorból szirupot készítünk, majd belekeverjük a többi alapanyagot is. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. A vaníliaöntethez a hozzávalókat habverővel simára keverjük, majd forrásban lévő víz fölé állítjuk (a víz ne érje az üst alját!). Sűrűsödésig kevergetjük. A palacsintákat megkenjük a mákkrémmel, majd feltekerjük. 3 cm-es darabokra vágjuk, melyeket felállítgatunk a tányérokon. A vaníliaöntetet köré öntve kínáljuk.
MÁKOS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók kb. 6-8 személyre: 10-12 db sima édes palacsinta, 15 dkg mák, 10 dkg sárgabarackdzsem, 10 dkg méz, 2 evőkanál tejszínhab, 2 evőkanál porcukor
Elkészítése: A palacsintákat kivajazott tálra rétegezve lerakjuk, a következő sorrendben: az első palacsintát sárgabarackdzsemmel kenjük meg, a másodikra vékonyan mézet csurgatunk, és meghintjük őrölt mákkal, s ezt ismételjük, míg van palacsintánk. A legfelsőt mézzel, tejszínhabbal kenjük meg, és hintsük meg vastagon porcukorral elkevert mákkal. Sütőben átforrósítjuk, majd tortaszerűen felvágva azonnal tálaljuk.
MALÁJ PALACSINTA
Hozzávalók: 34 dkg búzaliszt, 4 kávéskanál sütőpor, 3 kávéskanál cukor, 2 felvert tojás, csipet só, 2 csésze víz, 1 csésze tej, 2 evőkanál olaj
Töltelék: 2 kávéskanál pörkölt szezámmag, 3 evőkanál pörkölt földimogyoró durvára darálva, 6 kávéskanál vaj, 6 kávéskanál cukor, 6 kávéskanál édes kukoricakonzerv
Elkészítése: Keverjük össze a tölteléket. Keverjük össze a tésztát, és forró serpenyőbe tegyünk egy adag palacsintát. Amikor félig megsült, szórjuk rá a tölteléket, egy kanálka vajat és lefedve süssük néhány percig.
Félbehajtva tálaljuk.
MÁLNÁS PALACSINTA
Elkészítése: A megmosott málnát porcukorral elkeverjük, majd kb. 1 órai állás után jól lecsurgatjuk. Az édes tésztából sütött palacsintákat a málnával megkenjük, felgöngyöljük. Vaníliás porcukorral meghintve, kevés saját levét aláöntve tálaljuk.
MÁLNÁVAL TÖLTÖTT TEJSZÍNHABOS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 2 dl tejszín, 20 dkg málna (mirelit is lehet), 1 evőkanál porcukor
Elkészítése: A francia palacsinták közepére egy-egy evőkanál cukrozott tejszínhabot és málnát teszünk, majd háromszögletűre hajtjuk. Kettesével kistányérra tesszük a palacsintákat, tejszínhabbal és szép málnaszemekkel díszítve tálaljuk.
MANDARINNAL TÖLTÖTT ATAIF
Hozzávalók: 1 kg hámozott mandarin karikákra vágva, 6 ek mandarin-vagy narancsdzsem, 3 teáscsésze tejszínhab, 2 db cukorral készült ataif
Elkészítése: Kenjük be lekvárral az ataifokat, és tegyünk egyet egy kerek lapos tálra. Rakjunk rá egy sor mandarin. Folytassuk, amíg elfogy a mandarin és az ataif. A tetejét díszítsük tejszínhabbal.
MANDARIN PALACSINTA
Hozzávalók: 2 csésze finomliszt, 1 csésze forróvíz, 2 evőkanál szezámolaj
Elkészítése: A lisztet tegyük egy tálba, az apránként adjuk hozzá a forró vizet, miközben egy fakanállal keverjük el. Gyúrjuk 5-6 percig, aztán fedjük le és hagyjuk állni 10 percig.
Sodorjuk az egészet egy 5 cm átmérőjű rúddá, és vágjuk fel l cm vastag korongokra, melyeket 15 cm-es kerek lapokká nyújtunk. Kenjük meg a tetejüket olajjal, majd kettőt-kettőt olajos felükkel borítsunk össze. Melegítsünk fel egy vastag aljú (vagy teflon) serpenyőt, és süssük a dupla palacsinták mindkét oldalán 3 percig. Kicsit hagyjuk hűlni, majd vegyük szét, és egyenként hajtsuk félre, az olajos felükkel befelé. Rakjuk őket egymásra, és tartsuk melegen, míg az összes palacsinta kisül. Ha kész a rakás, helyezzük víz fölé egy gőzölő edénybe, és gőzöljük 10 percig.
MANDULÁS PALACSINTA
Elkészítése: A darált mandulát porcukorral, mazsolával, tejszínnel, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából készült palacsintákat megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
MANDULÁS PALACSINTA BORSODÓVAL
Hozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 15 dkg darált mandula, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás porcukor, 4 adag borsodó
Elkészítése: A darált mandulát összekeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a palacsintákra rászórom. Négyrét hajtva éppen csak átmelegítem a forró sütőben és a frissen elkészített borsodóval kínálom.
MANDULÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 2 tojás, 3 dl tej, 20-25 dkg liszt, 2-2 1/2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 gerezd fokhagyma
A töltelékhez: 10 dkg pörkölt, finomra darált mandula, 10 dkg juhtúró, 2 evőkanál sűrű tejföl, ízlés szerint só és törött bors
Elkészítése: A tojásokat habosra verjük, majd összekeverjük a tejjel és a liszttel. Simára keverjük, hozzáöntjük az olajat és a megfelelő mennyiségű szódavizet. Végül megsózzuk, megborsozzuk, és zúzott fokhagymával ízesítjük. 15 percig pihentetjük. Közben összekeverjük a mandulát, a juhtúrót, a tejfölt és a sót meg a borsot. A palacsintákat a szokásos módon (külön olaj vagy zsír hozzáadása nélkül), az első palacsinta sütése előtt kikent palacsintasütőben megsütjük. A mandulás krémmel egy-egy palacsinta egész felületét bekenjük, majd egymásra, tűzálló tálba terítjük, és befedjük. Előmelegített, forró sütőbe toljuk. Néhány percig sütjük, de nem pirítjuk meg, nehogy a teteje kiszáradjon. Cikkekre vágva tálaljuk.
Sörrel vagy száraz fehérborral fogyasztva kiváló “korcsolya”; melegen és hidegen egyaránt nagyon jó.
MARHANYELVKRÉMMEL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 tojás, 25 dkg főtt marhanyelv, 15 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg besamel, 3 dl olaj, 2 dkg vaj, 4 dl majonézmártás, 2 csipet őrölt bors, 1/2 citrom, só, 1 evőkanál reszelt torma, 10 dkg liszt
Elkészítése: A főtt marhanyelvet vágjuk csíkokra, és a külön készített besamellel együtt apró lyukú tárcsán daráljuk le. Tegyük hozzá a vajat, borssal, sóval fűszerezzük, és jól keverjük össze a krémet. Ezt a tölteléket egyenletesen kenjük el a külön kisütött palacsinták tetején. Két szélét kicsit felhajtva feltekerjük, és először lisztben, majd felvert tojásban, végül zsemlemorzsában meghempergetve bepanírozzuk a palacsinta-roládokat. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Tálaláskor külön csészében reszelt tormával és szűrt citromlével ízesített majonézmártást adjunk hozzá.
MAROKKÓI PALACSINTA
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 4,25 dl langyos víz, 1 ek olaj, csipet só
Elkészítése: Tegyük meleg helyre az átszitált,* sózott lisztet.
Keverjük el az élesztőt langyos vízben, majd fakanállal keverjük a liszthez. Kb. 1,5 óra alatt megkel.
Pár csepp olajat tegyünk a palacsintasütőbe, ha forró kistányér méretű vastag palacsintát süssünk benne. Addig süssük, míg egy-egy oldala hólyagos lesz.
Készíthetjük cukorral is. Fogyaszthatjuk előételként, desszertnek töltve vagy rakottként.
* A szitálással nemcsak tisztítjuk, hanem lazítjuk is a lisztet, ezért feltétlenül szitáljuk át a süteményekhez!
MÁRTÁSOS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 előre megsütött palacsinta, 10 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 2 dl kefir, 1 citrom leve és reszelt héja, méz vagy cukor, ízlés szerint, 1 tojás, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só
Elkészítése: A töltelékhez a túrót áttörjük, és 1 teáskanálnyi tejföllel, valamint a sárgabaracklekvárral simára keverjük. Csipetnyi sóval, a reszelt citromhéj felével és a vaníliás cukorral ízesítjük. A megmaradt tejfölt, a kefirt és az előzőleg habosra felvert tojást összekeverjük, és cukorral vagy mézzel, valamint a megmaradt reszelt citromhéjjal-citromlével kellemesen pikánsra, ízesre fűszerezzük. A palacsintákat a túrókrémmel megkenjük, majd négyrét hajtogatjuk, és egy tűzálló tálra, egymás mellé rakjuk. A mártással leöntjük, és az előmelegített forró sütőben annyi ideig sütjük, amíg a tejfölös tojás színesedni nem kezd a tetején. Frissen, forrón tálaljuk.
MAZSOLÁS PALACSINTA 01.
Elkészítése: 2 db tojással, 1/2 liter tejjel, cukorral palacsintatésztát keverünk. 10 dkg fél deci rumban áztatott mazsolát keverünk bele és sütjük. Cukor helyett lehet mézzel is édesíteni.
MAZSOLÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: egyszerű palacsinta alapmassza, 10 dkg mazsola, 1 dl tej, 1 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál porcukor
Elkészítése: A megmosott, leszárazott mazsolát, előző este beleteszem a rummal ízesített tejbe, és a palacsinta elkészítéséig áztatom benne. A palacsintamasszába belekeverem a leszűrt mazsolát és a sárgabaracklekvárt, majd a palacsintákat egyenként megsütöm. Kevés porcukorral megszórva összesodrom, és tűzálló tálba rakom. A sütőben éppen csak átforrósítom, de pirítani nem szabad.
MAZSOLÁS PALACSINTA 03. (FRANCIAORSZÁG)
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 4 dl tej, 2 tojás, 5 dkg mazsola, 5 dkg darált dió, 5 dkg vaj, 1 dl rum
Elkészítése: A mazsolát 15 percig áztatjuk a rumban, majd leszűrjük és megszárítjuk.
A lisztet, cukrot, tojások sárgáját összekeverjük, apránként hozzáöntjük a tejet, simára keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a tojások keményre vert habját, a mazsolát, diót.
4 vastag palacsintát sütünk.
Melegen, porcukorral meghintve kínáljuk.
(Finom és érdekes!)
MAZSOLÁS PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1 dl tej, 15 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 15 dkg dióbél, 1 evőkanál rum, 5 dkg mazsola
Elkészítése: A tejet a cukorral felforraljuk, citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a darált diót, és addig főzzük, amíg kenhetővé nem válik. A tűzről levéve rummal ízesítjük, belekeverjük a megmosott, leszárított mazsolát. A töltelékkel megtöltjük a kisült palacsintákat, feltekerjük, és tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Sütőben átforrósítjuk, és tálalás előtt puncsmártással leöntjük.
MECSÉRI ALMÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1 kg alma, 15 dkg cukor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 citrom, 3 cl rum, 5 dkg babapiskóta-morzsa, 3 dkg porcukor, 2 dkg vaj
Elkészítése: Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és apróra feldaraboljuk. Nagyon kevés vízzel, a cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és a citrom szűrt levével megpároljuk, majd szitán áttörjük. Ha túl lágy, kevés babapiskóta-morzsával sűrítjük. Az almapürét végül rummal ízesítjük, és megtöltjük vele a palacsintákat. Háromszög alakúra hajtjuk, kivajazott tűzálló tálba téve sütőben átforrósítjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
MEDITERRÁN PALACSINTA
Hozzávalók: 10 db sós palacsinta, 5 dkg vaj, 25 dkg eidami sajt, fél csomó snidling, 3 dkg olajbogyó, köménymag, szerecsendió, só
Elkészítése: A vajat, 20 dkg reszelt sajtot, a sót, az apróra vágott snidlinget, a köményt és a szerecsendiót simára keverjük. Az előre kisütött palacsintákat a sajtkrémmel megkenjük, majd háromszög alakúra hajtva tűzálló tálba fektetjük őket. A maradék reszelt sajttal meghintjük, olajbogyóval, snidlinggel díszítjük. Előmelegített sütőben 5 perc alatt gyengén átsütjük.
MEGGYES-MÁKOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 15 dkg mák, 10 dkg porcukor, fél dl tej, fél csésze meggybefőtt (leve nélkül)
Elkészítése: A mákot ledarálom, és a cukorral összekeverve ráöntöm a tejet. Felforralom, és a tűzről máris lehúzva belekeverem a kimagozott és apróra vágott meggyet. A kisült palacsintákat egyenként megtöltöm a mákos-meggyes töltelékkel, és négyrét hajtva teszem a tányérokra. Kevés porcukorral megszórva kínálom. Hidegen is, melegen is egyformán finom.
MEGGYES-MÁKOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: egyszerű palacsinta alapmassza, 1 csésze levétől leszűrt meggybefőtt (vagy házi rumos meggy), 1 mk őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A kimagozott meggyet ledaráljuk. vagy nagyon apróra összevágjuk. A fahéjjal együtt belekeverjük a palacsintamasszába, majd a szokásos módon megsütjük a kissé vastagabb palacsintákat. Kerek tűzálló tálba teszünk egy palacsintát, megkenjük a porcukorral összekevert tejföllel, és ráborítjuk a második palacsintát. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogy a palacsinta. A sütőben éppen csak átmelegítjük, és cikkekre vágva kínáljuk, mint a tortát szokás.
MEGGYES PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 40 dkg meggybefőtt vagy friss meggy, 10 dkg apróra vágott dió, 10 dkg porcukor
Elkészítése: A meggyet mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk apró darabokra. Keverjük össze a cukorral. Ezt a tölteléket csavarjuk a palacsintába. Szórjuk meg a dióval és egy kevés porcukorral.
MEGGYES PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg liszt, 0,5 liter tej (vagy fele tej és fele szódavíz), 0,5 dl olaj, csipetnyi só, késhegynyi szódavíz), 0,5 dl olaj, csipetnyi só, késhegynyi őrölt szegfűszeg, fahéjas porcukor, ízlés szerint
Elkészítése: A meggyet megmosom, kimagozom, és apróra vágom. A tojásokat a liszttel és a tejjel csomómentesre keverem (legkönnyebb turmixgépben keverni), majd hozzáadom az olajat is. Fűszerezem csipetnyi sóval és az őrölt szegfűszeggel, végül belekeverem a meggyet. Teflonserpenyőt vagy palacsintasütőt kiolajozok az első palacsinta sütése előtt, a többi palacsinta már “önmagát” olajozza. Vékony palacsintákat sütök a masszából, és még forrón megszórom fahéjas porcukorral. Félbehajtva kínálom.
MEGGYES PALACSINTA 03.
Hozzávalók: egyszerű palacsinta alapmassza, 1 csésze levétől leszűrt meggybefőtt (vagy házi rumos meggy), 1 mokkáskanál őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor, 2 dl tejföl
Elkészítése: A kimagozott meggyet ledarálom, vagy nagyon apróra összevágom. A fahéjjal együtt belekeverem a palacsintamasszába, majd a szokásos módon megsütöm a kissé vastagabb palacsintákat. Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát, megkenem a porcukorral összekevert tejföllel és ráborítom a második palacsintát. A rétegezést addig folytatom, amíg el nem fogy a palacsinta. A sütőben éppen csak átmelegítem és cikkekre vágva kínálom, mint a tortát szokás.
MEGGYES PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 10 dkg dióbél, 40 dkg friss meggy, vagy meggybefőtt, 10 dkg porcukor
Elkészítése: A megtisztított meggyet jól megmossuk, kimagozzuk, apróra összevágjuk és megcukrozzuk. A kisütött palacsintákat a meggyhússal megtöltjük, megszórjuk durvára vágott dióval. Négyrét hajtjuk, és porcukorral megszórva találjuk.
MEGGYES RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 10 db palacsinta, 30 dkg meggydzsem, 15 dkg darált dió, 1/2 dl rum, 1 csomag mazsola, 4 db tojásfehérje, 4 evőkanál porcukor, 15-20 szem kimagozott meggy
Elkészítése: A frissen megsütött palacsintákat egy kerek jénai tálba a következő módon rakjuk le. Az alsó palacsintát vékonyan megkenjük meggydzsemmel, és meghintjük cukros dióval. Minden második palacsintára néhány szem rumba áztatott mazsolát rakunk. A négy tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd a palacsinták tetejére kenjük. Meggyszemekkel díszítjük, és mérsékelten meleg sütőben 15 percig világos barnára sütjük.
MEGGYES TÚRÓS PALACSINTA
Elkészítése: A készen kapható meggyes túrós krémmel az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük. Ha nincs kész krém, akkor a túrót áttörjük, porcukorral és kimagozott, finomra vágott meggybefőttel elkeverjük. A megtöltött palacsintákat porcukorral meghintve tálaljuk.
MENTÁS-TÚRÓKRÉMES PALACSINTA, SÜTŐBEN
Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, 8-10 dkg porcukor, 1 marék friss mentalevél, 2 tojássárgája
Elkészítése: A túrót áttörjük, a tojássárgákkal és 1 dl tejföllel simára keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a fölvágott mentalevelet. A palacsintákat megkenjük vele, és kivajazott tűzálló tálba szorosan egymás mellé fektetjük. Meglocsoljuk a maradék tejföllel, és forró sütőben 200 C fokon 8-10 perc alatt készre forrósítjuk.
METÉLT PALACSINTA ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg liszt, 1 tojás, 2,5 dl víz, 15 dkg gépsonka, 2,5 dl édes-savanyú mártás
Elkészítése: A lisztből, a tojásból és a vízből készítsünk palacsintatésztát. Pihentessük egy óráig. Daráljuk meg a gépsonkát és keverjük a tésztához. Süssünk közepes vastagságú palacsintákat. Azonmód forrón szeleteljük fel 1,5 cm x 5 cm-es csíkokra. Forrósítsuk meg az édes-savanyú mártást, és öntsük a metéltre.
Önálló vacsoraételnek is tálalhatjuk, de köretként is adhatjuk szárazabb húsok mellé.
Bíró Endréné
MEXIKÓI PALACSINTA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 5 tojás, 25 dkg vegyes erdei gomba, de lehet csiperke is, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál tej, evőkanál olaj, só, bors, szerecsendió, petrezselyem
Elkészítése: Az olaj felén pirítsuk üvegesre, a finomra vágott hagymát, tegyük rá az apróra vágott gombát, s gyakran kevergetve addig pirítsuk, amíg a gomba leve teljesen elpárolog. A végén adjuk hozzá a szétnyomott vagy finomra vágott fokhagymát is. Verjük fel villával a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, ízesítjük sóval, borssal reszelt szerecsendióval, finomra vágott petrezselyemmel, adjuk hozzá a pirított gombát, öntsük az olaj másik felét a serpenyőbe, melegítsük fel, s közepes lángon süssük meg benne mindkét oldalát a gombás mexikói palacsintának. Szeletekre vagy csíkokra vágva ital mellé kínálhatjuk.
MEXIKÓI PALACSINTA 02. (SOPA DE TAQUITOS) (MEXIKÓ)
Mártáshoz: 1 dl paradicsomlé, 3 ek olaj, 0,5 l húsleves
Palacsintatésztához: 10 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, 1 csipet só, 1 tojás, 2,5 dl felforralt langyos tej
Töltelékhez: 10 dkg vaj és reszelt sajt / vagy 10 dkg vaj és 10 dkg főtt, apróra vágott csirke vagy más hús / vagy 10 dkg vaj és 10 dkg sós vízben főtt zöldség
Elkészítése: A paradicsomlevet az olajjal néhány percig főzzük, hozzáadjuk a levest és felforraljuk. Vékony palacsintákat sütünk (kb. 8 db). Megtöltjük a töltelékkel, összecsavarjuk, tányérra teszünk 2-2 darabot. Rámerjük a forró levest. Keménytojás-szeletekkel díszítjük.
MEXIKÓI PALACSINTA 03.
Hozzávalók 4 személyre: 12 dkg liszt, 12 dkg kukoricaliszt, 2 tojás, 10 dkg marinált paradicsompaprika, 2 ecetes uborka, 6 zöld olajbogyó, 4 szelet lágy sajt, 2 paradicsom, 2 csokor petrezselyem, 15 dkg HERA főzőmargarin, só, bors
Elkészítése: A kétféle lisztet összekeverjük a tojással, kb. 3 dl langyos vízzel, kevés sóval és 4 evőkanál olvasztott HERA főzőmargarinnal. A maradék HERA főzőmargarinon a szokásos módon 12 palacsintát sütünk a tésztából. A palacsintákat meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel, majd kirakjuk a lecsöpögtetett, feldarabolt marinált paprikával, a felkarikázott ecetes uborkával és az olajbogyóval. A töltött palacsintákat négyrét hajtjuk, HERA főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük. A tetejét kirakjuk paradicsomkarikákkal, ráfektetjük a sajtszeleteket és forró sütőben kb. 10 perc alatt összemelegítjük.
MEXIKÓI PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
Tésztához: 10 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 1 csipet só, 1 tojás, 1/4 l forralt, langyos tej
Töltelékhez: 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg főtt, apróra vágott csirke-, vagy borjúhús, 10 dkg sós vízben főtt zöldség
Mártáshoz: 5 cl paradicsomlé, 0,6 dl olaj, 1,5 dl húsleves, 1 csipet őrölt bors
Elkészítése: A lisztből, tojásból, tejből palacsintatésztát keverünk, sózzuk, hozzáadjuk a sütőport. Vékony palacsintákat sütünk. Az apróra vágott húst összekeverjük az összeaprított zöldséggel, reszelt sajttal és vajjal. A palacsintákat megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és a külön készített mártással leöntve tálaljuk.
A mártás készítése során a paradicsomlevet néhány percig főzzük az olajjal, hozzáadjuk a levest és ismét felforraljuk.
MÉZES-BANÁNOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl tej, 2 banán, 6 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál méz, 4 dkg szálasra vágott mandula, csipetnyi őrölt fahéj
Elkészítése: A lisztet csomómentesre keverjük a tejben, majd kikeverjük a tojással. A palacsintatésztát ízlés szerint kevés szódavízzel hígítjuk. 2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk. A tésztába csorgatjuk, átkeverjük, és kb. 30 percig állni hagyjuk. A tésztából a maradék zsiradék felén, egymás után 4 nagyobb vagy 8 kisebb palacsintát sütünk. Alufóliával letakarjuk, és melegen tartjuk. A banánt meghámozzuk, felszeleteljük, majd citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A banándarabokat a maradék vajon vagy margarinon 1-2 perc alatt megfuttatjuk, és megszórjuk őrölt fahéjjal. A szálasra vágott mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A palacsintákat adagonként előmelegített kistányérra helyezzük. Ráhalmozzuk a sült banánt, és leöntjük a meglangyosított mézzel. Pirított mandulával meghintve tálaljuk. Azonnal fogyasztjuk.
A palacsintákat meg is tölthetjük a banánnal, ekkor azonban ne vágjuk karikákra, hanem villával törjük össze, majd a gyümölcspépet keverjük össze a mézzel és a citromlével. A tölteléket tetszés szerint őrölt szegfűszeggel is ízesíthetjük.
Elkészítési idő kb. 30 perc
MÉZES PALACSINTA
Elkészítése: Az édes tésztából sütött palacsintákat mézzel megkenjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral meghintjük. Forrón tálaljuk.
MILÁNÓI PALACSINTA
Elkészítése: A szokásos módon milánói paradicsomos makarónit készítünk. A sós tésztából készült palacsintákat a makarónival megtöltjük, négybe hajtjuk, és reszelt sajttal vastagon megszórjuk. A sajt olvadásáig sütőbe helyezzük, majd forrón tálaljuk.
MIRJAM PALACSINTÁJA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 1/2 narancs reszelt héja, 1,5 cl friss narancslé, 8 cl szűrt citromlé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 5 cl Lánchíd brandy, 5 cl kecskeméti cseresznyepálinka, 30 dkg friss eper
Elkészítése: A francia palacsinta tésztájába sütés előtt egy kevés narancshéjat is reszeljünk bele. Tálalás előtt a vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, a cukrot kissé karamellizáljuk benne, majd felöntjük narancs- és citromlével. A palacsintákat egyenként beletesszük a serpenyőbe, és mindkét oldalukat keresztülhúzzuk benne. Előmelegített tányérra rakjuk, rátesszük a friss epret, megszórjuk kevés cukorral, meglocsoljuk felmelegített brandyvel és cseresznyepálinkával, meggyújtjuk, és rövid ideig flambírozzuk. A palacsintákat háromszögletűre hajtjuk, és meglocsoljuk vajas-narancsos lével.
MOGYORÓS PALACSINTA 01.
Elkészítése: A darált mogyorót porcukorral, tejszínnel elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
MOGYORÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 2 tojás, 2 dl tej, 1 teáskanál só, csipetnyi törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, 15-20 dkg liszt, 2 dl szódavíz, 10 dkg darált földimogyoró (vagy sós mogyoró), fél dl olaj, a tetejére 5 dkg darált mogyoró
Elkészítése: A tojásokat habosra verjük, és összekeverjük a tejjel. Ezután beleszórjuk a fűszereket, a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a lisztet és a darált mogyorót, simára keverjük, majd annyi szódavizet öntünk bele, hogy tejszínsűrűségű legyen a tészta. Végül az olajat is belekeverjük. 15 percig pihentetjük, majd kiolajozott palacsintasütőben (külön olaj vagy zsír hozzáadása nélkül) vékony, kicsi palacsintákat sütünk belőle. Megszórjuk a megmaradt darált mogyoróval, és szorosan felcsavarjuk. Ujjnyi darabokra vágjuk, és egy-egy fogvájót (vagy apró dárdácskát) beleszúrva, sör mellé tálaljuk.
MOGYORÓS SÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, 10 dkg darált mogyoró, l púpozott mokkáskanál só, ízlés szerint törött fekete bors, 1 nagy csokor snidling
Elkészítése: A palacsintatésztát a szokásos módon összekeverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a darált mogyorót és a finomra metélt snidlinget. A palacsintákat megsütjük, és négyrét hajtva kínáljuk.
MÜZLIS PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 10 dkg méz, 4 db tojás, 2 ek rum, csipetnyi só, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 10-10 dkg kukoricapehely és zabpehely, 10 dkg müzli, 1 db citrom reszelt héja, 1 pohár joghurt
Elkészítése: A puha margarint, a mézet, az egész tojásokat, a rumot, a csipetnyi sót habosra keverjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk a pelyheket, a müzlit, a joghurtot és a reszelt citromhéjat.
A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg kell, hogy legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön. Melegítsük fel a kontaktgrillt, és margarinnal kenjük be, ez utóbbit 3-4 darabonként ismételjük meg. A tésztából körülbelül 2 decilitert kenjünk szét az alsó rácson, majd csukjuk rá a kontaktgrill felső részét körülbelül 3-4 percre. Ha a sütő felső részét túl hamar nyitnánk fel, a tészta szétszakadhat. Aranybarnára süssük, a sütő felső részét óvatosan nyissuk fel, és kész a palacsinta. A sima kontaktgrillből kikerülő palacsintát összetekerhetjük, szétvághatjuk, a szíves mintájú grillből készültet szétszedhetjük.
Porcukorral megszórhatjuk, krémmel vagy tejszínhabbal kenhetjük az egyik oldalt, és a másikkal lefedhetjük. Hidegen és melegen egyaránt finom.
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta