Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - L


LÁNGOLÓ PALACSINTA 01. CREPES SUZETTES (KREPP SZÜZETT)
Hozzávalók:
A palacsintához: 15 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1/2 citrom héja, 5 dkg vaj
A flambírozáshoz: 10 nagyobb szem kockacukor, 2 narancs, 1 citrom, 3 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 5 cl Cointreau vagy Grand Marnier (vagy más narancslikőr), 3 cl konyak

Elkészítése: A felsorolt hozzávalókból palacsintatésztát készítek, amelyhez 5 dkg olvasztott vajat is hozzáadok. Forró vajon nagyon vékony palacsintákat sütök. A kockacukrokat az előzőleg alaposan megmosott és megtörölt narancs és citrom héján ledörzsölöm. Flambírozó - serpenyőben (akinek nincs, megteszi egy teflonserpenyő is, amelyet másra nem használunk) kevés olvasztott vajon a kockacukrot a kristálycukorral együtt megolvasztom, majd hozzáadom a narancs és a citrom kifacsart levét és felforralom. 2 cl narancslikőrt is hozzáöntök. A serpenyőben egyenként átpirítom a palacsintákat a likőrös mártásban, majd négyrét hajtom. Egyszerre négy palacsintát flambírozok. Ha jól magukba szívták a narancsos levet, meglocsolom a maradék narancslikőr és konyak keverékével és meggyújtom. Ha a láng elaludt, a palacsintákat tányérra teszem, és a serpenyőben maradt szirupot rákanalazom. Italnak jégbe hűtött Coinreau-t adok mellé. A Coinreau-t helyettesíthetjük a Curacao változataival is. Ez olyan önálló fogás, amely még vendégségben is megállja a helyét!

LÁNGOLÓ PALACSINTA 02.
Elkészítése: A szokásos módon tányér nagyságú palacsintákat sütünk (ne legyenek túlságosan vékonyak), külön-külön tányérra tesszük őket, megszórjuk porcukorral, és már az asztalnál leöntjük rummal, majd meggyújtjuk. A lángoló palacsintákat összetekerjük, és meglocsoljuk citromlével.

LÁNGOLÓ PALACSINTA 03.
(francia recept)
Hozzávalók: 12 dkg finomliszt, 4 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 1 tojás, 1,2 dl tej, 1,2 dl tejszín, 10 dkg vaj
Flambírozáshoz: 3 narancs, 1 citrom, 10 db kockacukor, 2 evőkanál kristálycukor, 5 cl Grand Marnier, 5 cl konyak

Elkészítése: A lisztet a porcukorral meg a lereszelt citromhéjjal elkeverjük. A tojássárgáját, a tojást, a tejet és a tejszínt először külön keverjük össze és folyamatos keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá a lisztkeverékhez. A vajat is olvasszuk fel és a felét öntsük hozzá a tésztához. A maradék vajjal nagyon vékony, kb. 15 cm átmérőjű, kis palacsintákat sütünk. A kész palacsintákat tegyük melegre. Mossuk meg a narancsot és a citromot. Töröljük szárazra, és a kockacukor mindegyik oldalát addig dörzsöljük a narancs és a citrom héjához, amíg azok át nem veszik a citrus olaj aromáját. Ezután a narancsok és a citrom levét kinyomjuk és megszűrjük. A maradék vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, beletesszük az aromatizált kockacukrot és a kristálycukrot. Mikor a cukor megolvadt, hozzáöntjük a narancs és a citrom levét. Kissé beforraljuk, hozzáöntjük a likőrt. Ebben az aromás mártásban egyenként átmelegítjük a kis palacsintákat, majd azokat a serpenyőben háromszögletűre hajtjuk. Az összehajtott palacsintákat visszatesszük a serpenyőbe, meglocsoljuk langyos konyakkal, meggyújtjuk és rövid ideig flambírozzuk. Azonnal forrón tálaljuk.

LÁNGOLÓ PALACSINTA 04.
(francia recept)
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 1 dl konyak, 10 dkg vaj, 3 narancs, 20 db kockacukor, 5 cl Cointreau likőr

Elkészítése: Először a kockacukrok minden oldalát narancshéjjal bedörzsöljük, majd az aromatizált cukrot feloldjuk 6 cl konyakban, végül a konyakos cukrot összedolgozzuk a habosra kevert vajjal. A narancsos vajat hűtőben megdermesztjük. Az alaprecept szerint elkészített melegen tartott palacsintákat, a narancsos vajat és egy kis denaturált szesszel működő asztali főzőt helyezzünk az asztalra. Gyújtsuk meg a spirituszégőt, majd a serpenyőbe tegyünk bele egy evőkanálnyi narancsos vajat. Olvasszuk meg, majd tegyünk bele egy palacsintát, locsoljuk meg egy kis likőrrel és konyakkal. Gyújtsuk meg, és rövid ideig hagyjuk lángolni. Ezután a palacsintát többször húzzuk keresztül az olvasztott vajban, majd négyrét hajtva, meleg tányéron tálaljuk. A maradék aromás, forró vajat öntsük a tetejére.

LÁNGOLÓ RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 3 cl rum, 20 dkg darált dió, 2 dl csokoládémártás, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 cl Budafok brandy

Elkészítése: Az alaptésztából 8 db palacsintát sütünk. Diós, vaníliás porcukorral meghintve egymásra rakjuk, leöntjük rummal elkevert csokoládéöntettel, majd erős konyakkal meglocsolva flambírozva tesszük az asztalra.

LÁNGOLÓ TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 3 dkg mazsola, 1 dl rum, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg tehéntúró, 1 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 2 cl 96°-os alkohol, 2 dkg vaj

Elkészítése: A megmosott mazsolát előző nap rumba áztatjuk. A 2 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, tejfölt, reszelt citromhéjat. Összekeverjük az áttört túróval, a leszűrt mazsolával, végül óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. Ezzel a töltelékkel megkenjük a palacsintákat, feltekerjük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A tojással habosra keverjük a cukrot, hozzátesszük a tejfölt, a palacsintákra öntjük, és nem túlságosan forró sütőben pirosra sütjük. Megszórjuk porcukorral, ráöntjük a kissé langyos, 96°-os alkohollal feljavított rumot, és meggyújtva, flambírozva tálaljuk.

LAZACCAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 1 kis üveg piros lazactörmelék, 12 db előre megsütött, sós palacsinta, 1 db egész tojás teáskanálnyi citromlé, 1 evőkanál tejföl, teáskanálnyi búzadara, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítése: A lazacot lecsöpögtetjük (az olajat később belekeverjük egy hideg mártásba vagy szendvicskrémbe). A tojást felverjük, összekeverjük a citromlével, a tejföllel és a búzadarával, majd hozzáadjuk a leszűrt lazactörmeléket. A krémmel egyenként megkenjük a palacsinták egész felületét.
A tésztát először félbe-, majd pedig negyedekbe hajtjuk, és lisztben, felvert tojásban, valamint zsemlemorzsában megmártjuk. 180 fokos olajban (3-4 perc alatt) szép pirosas-barnára sütjük. Forrón, jéghideg, kapros tejföllel előétel gyanánt, vagy dupla mennyiségben készítve, főételnek tálaljuk. Sör- vagy borkorcsolyának is nagyon jó, akkor pedig hidegen tesszük az asztalra.
Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon finom étel.

LAZACCAL TÖLTÖTT PALACSINTA OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: Lecsepegtetünk 1 kis üveg piros lazactörmeléket (az olaj, később belekeverhető hideg mártásba vagy szendvicskrémbe). Felverve 1 tojást, elkeverjük 1 tk citromlével, 1 ek tejföllel, 1 tk búzadarával, hozzáadjuk a lazactörmeléket.
A krémmel bekenjük 12 sós palacsinta egész felületét. A tésztát négyrét hajtva bepanírozzuk. 180 C-os olajban 3-4 perc alatt piros-barnára sütjük. Forrón, jéghideg, kapros tejföllel előételként vagy dupla mennyiségben főételként tálaljuk. Hidegen sör- vagy borkorcsolya.

LAZACOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz lazackonzerv, 20 dkg rétesliszt, 1 dl olaj, 2 tojás, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, szódavíz

Elkészítése: 15 dkg lisztből 1 egész tojással és 1 tojásfehérjével, 2 dl tejjel, az olajjal és annyi szódavízzel, hogy megfelelően híg legyen, palacsintatésztát keverünk. 1 óráig állni hagyjuk, majd palacsintatésztákat sütünk belőle. A vajból a maradék liszttel és tejjel besamelmártást főzünk, a tűzről levéve langyosra hűtjük, és belekeverjük az 1 tojássárgáját. Hozzáadjuk olajával együtt a villával összetört halkonzervet, megtöltjük vele a palacsintákat, és egyen-ként összetekerve tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. Tejföllel megkenjük, és 10 percre a forró sütőbe tesszük. Ez alatt szépen megduzzad, és átforrósodik. A hal általában elég sós, a besamelt ezért nem nagyon kell sózni, de más fűszert sem kíván, elég a lazac saját zamata.

LAZACOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: a kelt palacsinta alapanyagai, kis dobozka lazactörmelék, 1 dl sűrű tejföl, 1 csokor snidling, 1 mokkáskanál citromlé, csipet só

Elkészítése: A lazacot olajától lecsurgatom. A törmeléket elkeverem a palacsintatésztában, és a palacsintákat a gép segítségével megsütöm. Minden palacsintát meghintek kevés apróra vágott snidlinggel, majd négyrét hajtom, és lapos tűzálló tálra félig egymásra rakom. A citromlével összekevert, enyhén megsózott tejföllel lelocsolom, és a sütőben átforrósítom, de ügyelek arra, hogy ne piruljon meg.

LECSÓS PALACSINTA 01.
Elkészítése: A hagyományos módon lecsót készítünk, zsírjától lecsurgatjuk. A szokásosnál egy kicsit sűrűbb palacsintamasszát eldolgozzuk a lecsóval.
A palacsintákat kisütjük és lepényszerűen tálaljuk.

LECSÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 40 dkg gombapörkölt, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, só, bors

Elkészítése: A gombapörköltet lecsepegtetjük, és apróra vágjuk, kevés sóval és borssal megpirítjuk. Megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, és egy tűzálló tálba tesszük. Leöntjük a tejföllel elkevert paprikás szaft felével, és előmelegített sütőben mintegy 20 percig sütjük. Ekkor ráöntjük a szaft másik felét. Paprikakarikákkal és paradicsomszeletekkel díszítve forrón tálaljuk.

LEKVÁROS, KÓKUSZOS PALACSINTA (GHÁNA)
Hozzávalók: 2 tojásból palacsinta, 1 kis doboz darabolt ananász, 2 ek kajszi lekvár, 2 cs tejszínhab, 3 ek kókuszreszelék

Elkészítése: Főzzük az ananászkonzerv levét felére, tegyük bele a gyümölcsöt, forraljuk fel, majd szűrjük le a levét. Az ananászt keverjük össze 1 ek lekvárral. Töltsük meg vele a palacsintákat. Tegyük hosszúkás tálra egymás mellé szorosan, kenjük be a maradék lekvárral, borítsuk rá a habot, szórjuk rá a kókuszt.

LEKVÁROS PALACSINTA
Elkészítése: Ízzel töltve besodorjuk, megcukrozzuk, és a sütőbe tesszük egy pár pillanatig.

LENCSECSÍRÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 1 csésze (BL 80-s) fehér kenyérliszt, 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csésze zabpehely, 1 tojás, 1/2 csésze apróra vágott lencsecsíra vagy mungóbab-csíra, só, ízlés szerint bors, bazsalikom, szerecsendió és annyi víz, hogy híg palacsintatésztát kapjunk

Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat, majd süssünk belőle palacsintákat. Tölthetjük diókrémmel, mandulakrémmel vagy túróval is.

LENGYEL PALACSINTA 01. (PLACUSZKI)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej. 1 kávéskanál élesztőpor, 2 alma, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, a sütéshez: vaj

Elkészítése: A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe ütjük a tojásokat. A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk. A meghámozott almák húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk. Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk egyszerre). Melegen cukorral megszórva tálaljuk.
Az almákkal gyorsan dolgozzunk, hogy ne barnuljanak meg!

LENGYEL PALACSINTA 02.
Ez a palacsinta édes töltelékkel is készülhet.
Hozzávalók: 12 db palacsinta, 40 dkg liszt, 4 tojás, 4 dkg vaj, csipetnyi élesztő, 5 dl tej, 1 ek brandy, 5 dkg cukor, csipet só, 5 dkg vaj

Elkészítése: A tojások sárgájából és a többi hozzávalóból palacsintatésztát keverünk. Egy éjszakán át, állni hagyjuk. Óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjékből vert kemény habot. Kevés vajon kisütjük a palacsintákat.
Főtt hússal, sajttal, tejföllel vagy lekvárral töltjük. Összehajtva egy kis vajban átsütjük.

LIBAMÁJAS-BURGONYÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db burgonyás palacsinta, 1 kis fej vöröshagyma
A töltelékhez: 50 dkg libamáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy zöldpaprika, 1 késhegynyi frissen őrölt bors, 1 késhegynyi rózsapaprika, 1 csapott evőkanál őrölt majoránna, 2 evőkanál olaj, só, 2 evőkanál libazsír
A díszítéshez: 2 paradicsom, 2 hegyes zöldpaprika

Elkészítése: A már ismert módon burgonyás palacsintatésztát készítünk, amibe belekeverünk egy kis fej finomra vágott, kevés olajban megfonnyasztott vöröshagymát. A húsos zöldpaprikát és a nagy fej vöröshagymát kutterral nagyon apróra vágjuk. Ezt a keveréket kevés olajban aranysárgára pirítjuk. Rátesszük az apróra összevágott libamájat. Borssal, majoránnával és kevés paprikával fűszerezzük, és rövid idő alatt átpirítjuk. Még melegen finom lyukú tárcsán ledaráljuk és megsózzuk. A palacsinták oldalait a szokásosnál kissé jobban megpirítjuk. Egymás tetejére helyezzük őket, miközben mindegyiket megkenjük libamájpürével. A legfelső tetejét egy kevés libazsírral megkenjük, és sütőben rövid idő alatt átmelegítjük az egészet. Tálaláskor a rakott palacsinta tetejét paradicsom-cikkekkel és vékony zöldpaprika szeletekkel tortaszerűen díszítjük.

LIBAMÁJJAL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA EGRI MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, só, 20 dkg liba- vagy kacsamáj, 10 dkg liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 kávéskanál őrölt majoránna, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 csipet őrölt bors, 3 dl olaj, 2 evőkanál olaj 4 dl egri mártás

Elkészítése: A finomra vágott hagymát kevés olajban kissé megpirítjuk, rátesszük a csíkokra vágott libamájat, majoránnával, borssal fűszerezzük, és zsírjára pirítjuk. Még melegen szitán áttörjük, és a májpürét megsózzuk. Ezzel megkenjük a külön kisütött palacsintákat, széleit kissé behajtva feltekerjük. A palacsintatekercseket először lisztben, majd felvert tojásban, végül zsemlemorzsában megforgatva bundázzuk. Forró, bő olajban szép pirosra kisütjük. Tálaláskor külön csészében adunk hozzá egri mártást.

LUCULLUS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 6 dkg vaj, 10 dkg vágott mandula, 8 cl rum, 8 evőkanál Casanova fürjtojáslikőr, 4 evőkanál porcukor

Elkészítése: A palacsintákat a vágott mandulával elkevert tojáslikőrrel megtöltjük, és kétszer összehajtjuk úgy, hogy háromszögeket kapjunk. Mikor minden palacsintát megtöltöttünk, egy flambírozó serpenyőben olvasszuk fel a vajat, tegyük bele körbe a palacsintákat, szórjuk meg vastagon porcukorral, locsoljuk meg a felmelegített rummal, és gyújtsuk meg. Rövid flambírozás alatt a cukor kissé karamellizálódik. Meleg tányéron azonnal tálaljuk.

LYONI PALACSINTA (FRANCIAORSZÁG)
Hozzávalók: 8 db. francia palacsinta, 25 dkg gesztenyepüré, 5 cl rum, 1 cs. vaníliás cukor, 4 ek tejszínhab, 4 ek sárgabarackdzsem, 8 dkg hámozott mandula

Elkészítése: A gesztenyepürét vaníliás cukorral, rummal, keményre vert tejszínhabbal lazán összekeverjük.
A palacsintákat megkenjük, feltekerjük, végeit egyenesre levágjuk.
Előmelegített tálon egymás mellé helyezzük a palacsintákat, megkenjük felmelegített dzsemmel, megszórjuk hámozott, durvára vágott mandulával.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta