Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - K


KAKAÓS PALACSINTA 01.
Elkészítése: A kakaóport porcukorral összekeverjük. Az édes tésztából sütött, még meleg palacsintákat kakaós cukorral megszórjuk, négyrét összehajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.

KAKAÓS PALACSINTA 02. (CREPES AU CACAO)
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 10 perc
Hozzávalók 4-6 személyre:
A tésztához: 100 g liszt, 2 tojás, 20 g cukrozatlan kakaópor, 1 zacskó vaníliás cukor, 20 g cukor, 1/4 l tej, 50g olvasztott vaj, 1 evőkanál rum
A szószhoz: 100 g cukor, 1 kávéskanál citromlé, 100 g durvára vágott dió vagy mogyoró, 100 g tejszín, 4 evőkanál öreg rum, 50 g vaj, 25 g vaj a sütéshez

Elkészítése: A palacsintatésztát készítsük el a megadott hozzávalókból.
Egy 20 cm átmérőjű palacsintasütőben süssünk 13-15 palacsintát a vajon.
Készítsük el a szószt is: a cukorral, a citromlével és 2 evőkanál vízzel készítsünk aranybarna karamellt. Adjuk hozzá a tejszínt, a vajat, a rumot és a diót vagy mogyorót. 1 percig forraljuk.
A palacsintákat a szósszal leöntve tálaljuk, akár forrón, akár hidegen.

KAKAÓS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 18 dkg rizsliszt, 2 dkg kakaó, 2 db tojás, 2 dl tej, 1 dl szódavíz, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál kristálycukor, só
Töltelék;
Csokoládémártás: 2 dl tej, 1 tojássárgája, 2,5 dkg kristálycukor, 1 evőkanál rizsliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 dkg vaj, 1 dkg kakaó

Elkészítése: A tojássárgáját fél dl tejjel, a kristálycukorral, a rizsliszttel, és a kakaóval elkeverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, és forrón a tojássárgájához öntjük. Folyamatosan keverve addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. A tűzről levéve, beletesszük a vajat, és ezzel fényesre keverjük. A palacsintához való anyagokból sima, csomómentes masszát készítünk. Sütés után a palacsintákat csokoládémártással töltjük meg.

KAKAÓS PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 4 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor

Elkészítése: A kakaót összekeverjük a porcukorral, és a frissen kisütött palacsintákat megszórjuk a keverékkel. Négyrét összehajtogatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

KANADAI PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 750 ml liszt, 2,5 mokkáskanál só, 6 evőkanál cukor, 3,5 mokkáskanál sütőpor, 4 egész tojás, 6,5 evőkanál vaj, vagy margarin, 2,5 pohár tej

Elkészítése: A hozzávalókat jól összekeverni. Halmokat rakni a jól kikent palacsintasütőre (körülbelül 10 cm-es átmérőjű, 0,5 cm vastag). Közepes lángon megsütni. Juhar sziruppal meglocsolni.

KANADAI PALACSINTA 02. (CANADIAN FLAPJACKS)
Hozzávalók: 2 csésze liszt, 2 tojás, 1 1/2 csésze almalé vagy tej, 2 evőkanálnyi sütőpor, 1 (McIntosh) alma lereszelve

Elkészítése: A hozzávalókat - az alma kivételével - keverd össze egy mixerben, majd a masszát öntsd ki a gépből, s keverd hozzá a lereszelt almát is. Végül e tésztából a szokásos módon süss palacsintákat.
A megtöltött és felgöngyölt palacsintákat, hintsd meg porcukorral és öntsd le juharsziruppal.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt, 2 dl szódavíz, 3 dl tej, fél dl olaj, kevés só
A töltelékhez: 50 dkg fejes káposzta, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés cukor, 1 dl tejföl, fél dl olaj

Elkészítése: A fejes káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, megsózzuk, pár percig állni hagyjuk, majd a felforrósított fél dl olajon, cukorral, borssal megszórva, világosbarnára pirítjuk. Ha szükséges, utána sózzuk. A palacsintatésztát megkeverjük a maradék fél dl olajjal, és a már teljesen kihűlt pirított káposztát belekeverjük a masszába. A szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, megkenjük a tejföllel, és négyrét hajtva kínáljuk.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA 02.
A palacsintatésztához: 2 tojás, 3 dl tej, 15 dkg liszt, 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 1 mokkáskanál só
A káposztához: 50 dkg fejes káposzta, 1/2 dl olaj, 1 evőkanál kristálycukor, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött bors
A tálaláshoz: 2 dl tejföl

Elkészítése: A szokásos módon palacsintatésztát készítünk. A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk. Megsózzuk, és jól összeforgatjuk, hogy a só mindenhol egyformán érje. 15 percnyi pihentetés után kissé kinyomkodjuk, és olajon, fedő alatt puhára pároljuk. Ezután zsírjára sütjük, rászórjuk a cukrot, és világosbarnára pirítjuk. Közben borssal fűszerezzük. Hagyjuk kihűlni. Belekeverjük a palacsintatésztába, és a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk. Kevés tejföllel megkenjük, négyrét hajtjuk, és tűzálló tálba tesszük. Tálalás előtt a befedett tálat forró sütőbe toljuk, és jól átmelegítve kínáljuk.
Sör is, bor is illik hozzá.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 40 dkg fehér fejes káposzta, 1 dl olaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 20-25 dkg liszt, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2-3 dl szódavíz, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só

Elkészítése: A káposztát tisztítás után az almareszelő durva fokán lereszeljük. Két evőkanálnyi olajon, kevés sóval, borssal, fedő alatt, 10 percig pároljuk a saját levében, majd fedetlenül, kevergetve, világosbarnára pirítjuk. Közben meghintjük a cukorral. Hagyjuk, hogy kihűljön. A palacsintatésztához a tojásokat a tejjel habosra felverjük, ez után apránként hozzáadjuk a lisztet és annyi szódavizet, hogy a szokásos palacsintamassza legyen belőle. Megsózzuk, fél dl olajat belekeverünk, végül a pirított, de már egészen kihűlt káposztát is hozzáadjuk. A masszát 10 percig hagyjuk állni, az alatt a benne lévő liszt kissé megduzzad. Palacsintasütőt vagy teflonserpenyőt felforrósítunk (nem kell olajat tenni bele, mert a palacsintában bőven van), és a szokásos módon kis palacsintákat sütünk belőle. A megsült palacsintákat egyenként megkenjük kevés tejföllel, és meghintjük kevés reszelt sajttal, majd szorosan összecsavarva, szögletes tepsibe tesszük. A megmaradt sajtot összekeverjük a megmaradt tejföllel, és rákenjük a palacsinták tetejére. Előmelegített forró sütőbe toljuk néhány percre, de nem szabad nagyon megpirítani, mert kiszárad és az égett sajttól megkeseredik.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA 04.
Hozzávalók: Káposzta 1 kg, só, bors, só 1-2 késhegynyi, zsír 25 dkg
Elkészítése: Cukornélküli palacsintatésztába teszünk zsírban pirított reszelt káposztát, melybe sót és borsot teszünk. Ezzel sütjük a palacsintát.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA 05.
Elkészítése: A torzsájától megtisztított káposztát vékony szálakra vágjuk, besózzuk, 1/2 óráig állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. Kevés zsíron 1 evőkanál porcukorral, törött borssal, állandó keverés mellett a káposztát megpirítjuk.
A sós tésztából készített palacsintákat a káposztával megtöltjük. Egyéni ízlés szerint porcukorral meghintve is tálalhatjuk.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA 06.
Hozzávalók: 60 deka fehér káposzta, só, 10 deka zsír, 10 deka cukor, törött bors,
A palacsintához: 2 tojás, 20 deka liszt, 2 deci tej, 4 deka zsír, 1 deci szódavíz, só

Elkészítése: A megtisztított káposztát lereszeljük, és lesózva kb. 30 percig állni hagyjuk. Forró zsírban először a cukrot, majd a kinyomkodott káposztát aranyszínűre pirítjuk és megborsozzuk.
A szokottnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk, hozzákeverjük a lehűtött káposzta háromnegyed részét, és nyolc palacsintát sütünk belőle. Tálaláskor félbehajtogatjuk, a tetejét a maradék káposztával díszítjük.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA 07.
Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 1kg fejes káposzta, só, 5 dkg zsír 2 dkg cukor, bors

Elkészítése: A káposztából kiszedjük a torzsáját, lereszeljük, sózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. Eközben a felhevített zsírban megpirítjuk a cukrot. Ezután beletesszük a jól kinyomkodott káposztát, borsozzuk, és kis lángon állandó kevergetés mellett aranysárgára pirítjuk. A káposztát a palacsintákba töltjük, és forrón tálaljuk.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA 08.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 70 dkg édeskáposzta, só, szódavíz, 2 dkg cukor, őrölt bors, a sütéshez zsír vagy olaj

Elkészítése: Az édeskáposztát lereszeljük, enyhén besózzuk és 20-25 perc állás után jól kicsavarjuk. Három dkg zsiradékban a cukrot aranysárgára pirítjuk, beletesszük a káposztát és megdinszteljük, megpirítjuk, majd őrölt borssal ízesítjük. Míg langyosra hűl, a lisztből a két tojással, csipetnyi sóval, szódavízzel palacsintatésztát készítünk, belekeverjük a káposztát, és a szokásosnál egy kicsit vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Adhatjuk édesen is, sósan is. Gyorsan elkészül, s még azt sem kell kivárni, míg a háziasszony megtöltögeti őket.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA 09.
Elkészítése: Palacsintatésztába 1 kg dinsztelt káposztát keverünk, amit előzőleg kicsit lehűtöttünk. Úgy sütjük, mint a többi palacsintát.
KÁPOSZTÁS PALACSINTA 10.
Hozzávalók: 22 dkg finomliszt, 25 dkg reszelt káposzta, 2 tojás, késhegynyi őrölt fekete bors, 4 dl tej, 6 dkg zsír, 1 evőkanál olaj, só

Elkészítése: A szokásosnál valamivel sűrűbb palacsintatésztát készítünk. A lereszelt káposztát zsíron megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A káposzta felét a tésztába keverjük, másik felével pedig a kisütött palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, és melegen tálaljuk.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA 11.
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 2 tojás, 4 dl tej, 1 evőkanál olaj, 50 dkg reszelt káposzta, 2 tojás, 2 dkg vaj, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: A káposztát apróra vágjuk, besózzuk, kb. fél órával később kinyomkodjuk, és a lisztből, 2 tojásból, tejből és olajból készített palacsintatésztához keverjük. A másik két tojás fehérjéből kemény habot verünk, és ezt is a tésztához adjuk. Kisütjük a palacsintákat, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk. A tejfölt elkeverjük a két tojás sárgájával, ráöntjük a palacsintákra, és pár percre forró sütőbe tesszük.

KÁPOSZTÁS PALACSINTA-ROLÁD
Hozzávalók: 25 dkg fehér édeskáposzta, 2 tojás, 20 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 1 dl olaj, 1 evőkanál cukor, ízlés szerint törött fekete bors, ízlés szerint só
A tetejére: 2 dl tejföl, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, csipetnyi só

Elkészítése: A tojásokat turmixgépbe törjük, hozzáöntjük a tejet, beleszórjuk a sót és borsot, végül a liszttel is összekeverjük. A sűrű masszát mély tálba öntjük, és annyi szódavízzel hígítjuk, hogy a szokásosnál kissé hígabb palacsintamassza legyen belőle. A káposztát megreszeljük és megsózzuk, majd lábosba tesszük. Ráöntjük az olaj felét, befedjük, és üvegesre pároljuk. A fedőt levesszük, és rászórjuk a cukrot, majd szép világos barnára pirítjuk. A pirított káposztát kissé kihűtjük, és belekeverjük a palacsintatésztába. A megmaradt olajból, 1 evőkanállal még hozzáadunk, ezután a szokásos módon vékony palacsintákat sütünk belőle. A palacsintákat nagyon kevés reszelt sajttal meghintjük, és összegöngyöljük. Tűzálló tálat vagy tepsit beolajozunk a megmaradt olajjal, és az egyforma, 2-3 centis kis rudakra vágott palacsintákat beleállítjuk. A tejfölt összekeverjük a felvert tojással és a megmaradt reszelt sajttal, kissé megsózzuk, és ráöntjük a rudak tetejére. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a mártás rá nem sül. Kockákra vágva kínáljuk.

KAPROS-ORDÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 20 hagyományosan elkészített híg palacsinta, 40 dkg orda (vagy tehéntúró),3 dl tejföl, só, 1 csokor friss zöld kapor 1 tojássárgája

Elkészítése: Az ordát vagy túrót, elkeverjük, 1 dl tejföl sóval, finomra vágott kaporral és egy tojássárgájával. Megtöltjük a palacsintákat a fenti töltelékkel, kivajazott tepsibe lerakjuk. Tejföllel meglocsoljuk, és forró sütőben megpirítjuk a tetejét.

KAPROS PALACSINTA
Elkészítése: A sós tésztából sütött palacsintákat finomra vágott kaporral meghintjük, feltekerjük.
Kivajazott tűzálló tálba rakjuk, annyi tejföllel áthúzzuk, hogy az ellepje. Sütőben átsütjük, forrón tálaljuk.

KAPROS RÁKOS PALACSINTA - MONACO
Elkészítése: A szokásos módon palacsintákat sütünk, és besamelt készítünk. Amikor kihűlt, akkor az apróra vágott rákkonzervvel és kaporral elkeverjük. Sóval ízesítjük.
Megtöltjük a palacsintákat, és kivajazott tűzálló tál aljára fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, és előmelegített sütőben jól átforrósítjuk.

KAPROS-TÚRÓS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 2 tojás, 4 dl tej, 1 evőkanál olaj, só, 25 dkg túró, 1 tojás, 1 dl tejföl, 1 csomó kapor

Elkészítése: A hozzávalókból szokásos módon sós palacsintatésztát keverünk, majd elkészítjük a tölteléket. A túrót összekeverjük a tojással, tejföllel és az apróra vágott kaporral. Sütéskor a palacsintáknak csak az egyik felét sütjük meg, ezt kenjük meg a túróval, majd kettéhajtva a másik oldalt is megsütjük. Azonnal forrón tálaljuk.

KAPROS-TÚRÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 3 tojás, 8 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomó kapor, 25 dkg tehéntúró, 8 palacsinta, 1 dl tejföl

Elkészítése: A három tojássárgáját a fele cukorral habosra keverem, és reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, meg finomra vágott kaprot adok hozzá.
Belekeverem az áttört túrót és a maradék cukorral felvert tojásfehérje habját.
A töltelék felével megtöltöm, és kivajazott jénai tálba rakom a palacsintákat. A tetejére öntöm a tejföllel dúsított maradék tölteléket.
Sütőben jól átforrósítom, és melegen tálalom.

KAPROS-TÚRÓS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 8-10 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 csokor friss kapor, csipetnyi só, 3 dkg vaj

Elkészítése: A tehéntúrót áttöröm (vagy villával szétnyomkodom) és sóval, porcukorral meg 1 dl tejföllel simára keverem. Ezután beleteszem a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott kaprot és az ugyancsak megmosott mazsolát. A túrókrémmel megkenem a palacsintákat, és négyrét hajtva tűzálló tálra teszem. A maradék tejfölt kevés porcukorral összekeverem, és ráöntöm a palacsinta tetejére. A vajat borsónyi darabkákban rászórom, és előmelegített, forró sütőben jól átsütöm. A tejföl megakadályozza, hogy a teteje kiszáradjon.

KAPROS-TÚRÓS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához: 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, mokkáskanálnyi só
A töltelékhez: 25 dkg juhtúró, 5 dkg füstölt szalonna, 2 csokor kapor, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése: A juhtúrót simára keverjük a tejföllel, a finomra vagdalt kaporral, kevés sóval. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük, majd a zsírt a pörccel együtt a tejfölös túróhoz adjuk. Tűzálló tálba lerakunk egy szokásos módon elkészített palacsintát, megkenjük a töltelékkel, és ráborítunk egy másik palacsintát. Sütőben jól átforrósítjuk, majd cikkeket vágunk belőle. Italkorcsolyaként is kínálhatjuk.

KAPROS TÚRÓVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 csomó kapor, 25 dkg tehéntúró, só, 1 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj

Elkészítése: A túrót krumplinyomón áttörjük, a tojással és tejföllel simára keverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, megsózzuk, és a krémmel megtöltjük a már kisütött palacsintákat. Feltekerve kivajazott tűzálló tálra egymás mellé rakjuk, és sütőbe téve átforrósítjuk. Tálaláskor a tetejére vékony sültszalonna-szeleteket rakhatunk, vagy leönthetjük a füstölt szalonnából kisütött zsírral.

KAPUSPALACSINTA
Hozzávalók: 5 dl tej, 2 tojás, 22 dkg liszt, 10 dkg vaj, 30 dkg trappista sajt, kis só

Elkészítése: A tejet liszttel, tojásokkal habosra keverjük. A vajat felolvasztjuk, a sajtot felszeleteljük. A sós tésztából kb. 1 dl-t a vajjal kikent gofri sütőbe öntünk (palacsintasütőbe). Ne süssük túl, mert kiszárad! A kész tésztára egy szelet sajtot rakunk, összehajtjuk.

KARFIOLLAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Elkészítése: A rózsáira szedett karfiolt sós vízben puhára főzzük, majd leszűrve pépesre vágjuk.
Elkeverjük sóval, törött borssal, tejföllel, 1 db tojássárgájával.
A sós tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Önálló ételként, de sült húsok mellé köretként is adhatjuk.

KARFIOLOS RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db a szokásos módon megsütött, sós palacsinta, 1 kis fej karfiol (kb. 25-30 dkg), 1 púpozott evőkanál finomliszt, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 tojás, másfél dl tej, fél dl sűrű tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só, a bundázáshoz 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.

Elkészítése: A karfiolt tisztítás után apró rózsáira szedjük, szűrőkanálba rakjuk, és beleengedjük a forrásban lévő, sós vízbe. Az újraforrástól számított 3 perc múlva kiemeljük a karfiolt a léből, és jól lecsurgatjuk. Közben a vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd ráöntjük a forró tejet, és folytonosan kevergetve olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, belekeverjük a tejfölt, majd hozzáadjuk a leszűrt karfiolt, végül elkeverjük a felveretlen, nyers tojással. A palacsintákat egyenként megtöltjük a karfiolos mártással, és összegöngyöljük. Mind a két végét behajtjuk, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, és bő, forró olajban gyorsan megsütjük. A felesleges olajat leitatjuk, és még melegen, sajtmártással tálaljuk.

KARFIOLOS-SONKÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 4-4 db üres, sós palacsinta, 25-30 dkg karfiol, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejszín, 20 dkg darált sonka, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 tojás, 1 késhegynyi törött fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 2 tojás, liszt zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

Elkészítése: A karfiolt tisztítás után rózsáira szedjük, és szűrőkanálban forrásban lévő sós vízben megfőzzünk. Az újraforrástól számított 3 perc múlva kiemeljük a léből, és jól lecsorgatjuk. Közben a vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd ráöntjük a tejszínt, és folyamatosan kevergetve olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, belekeverjük a tejfölt, majd hozzáadjuk a leszűrt karfiolt, végül elkeverjük a felveretlen nyers tojással és a darált sonkával. A palacsintákat egyenként megtöltjük a karfiolos mártással, és összegöngyölve mind a két végüket behajtjuk, hogy ne folyhasson ki belőlük a töltelék. Ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, és bő forró olajban gyorsan megsütjük. A felesleges olajat leitatjuk, és még melegen, sajtos, tejszínes zöld fűszermártással tálaljuk.

KARIB PALACSINTA
Elkészítése: A banánokat pépesre vágjuk, pár csepp citrommal meglocsoljuk, darált dióval, kevés porcukorral ízesítjük. Az édes tésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük. Porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.

KARIKÁS PALACSINTA-BÉLES
Hozzávalók: 60 dkg alma, 10 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 3 tojás, 25 dkg porcukor, 5 dl tej, 10 dkg dió, 8 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 2 cl rum, 2 cl cseresznyepálinka, só, 1 dl tejföl

Elkészítése: Kevés tejben felforraljuk az élesztőt. A maradék tejbe belekeverjük a lisztet, a tojások sárgáját, 5 dkg porcukrot és kevés sót. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd 10 percnyi pihentetés után belekeverjük a felvert tojáshabot. Ebből a kelt tésztából palacsintákat sütünk.
Közben a reszelt almát a porcukorral, a darált dióval, a megmosott mazsolával, rummal és cseresznyepálinkával sűrűre főzzük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, egyenként feltekerjük, 3 cm vastagra felszeleteljük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, s tejföllel leöntve megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

KASTÉLYOS PALACSINTA (FRANCIAORSZÁG)
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 8 ek tejszínhab, 1 cs vaníliás cukor, 3 dkg karamellizált mandula (krokant) - magunk is elkészíthetjük, 2,5 dl csokoládémártás

Elkészítése: A mandulát mozsárban porrá törjük, átszitáljuk. Összekeverjük a keményre vert tejszínhabbal, a vaníliás cukorral.
1-1 ek-nyi krémmel megtöltjük a palacsintákat, négyrét hajtjuk.
Meleg tányérra téve, forró csokoládémártással bevonjuk.
Gyorsan kell dolgozni, és azonnal tálalni.

KATI PALACSINTÁJA
Elkészítése: A tojássárgáját vaníliás porcukorral, pár csepp rummal, reszelt citromhéjjal, kevés mazsolával habosra keverjük. A krémmel megtöltjük az édes tésztából sütött palacsintákat és forró meggylekvárral áthúzva tálaljuk.

KÁVÉS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 4 dkg porcukor, 4 dkg pörkölt kávé

Elkészítése: A kávét púder finomságúra ledaráljuk és összekeverjük a porcukorral. A külön kisütött, még meleg palacsintákat meghintjük ezzel a keverékkel, négyrét összehajtjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

KAVIÁROS KELT PALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 2 tojás, másfél dl tej, 1/2 dkg élesztő, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, 5 dkg vaj
A töltelékhez: 1 kis doboz kaviár, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál citromlé, 1 csokor snidling (vagy egy teáskanál reszelt vöröshagyma), 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A kissé sűrűbb palacsintatésztába élesztőt morzsolunk, langyos helyen megkelesztjük, hozzáadjuk a törött borsot és a megtisztított, összezúzott fokhagymát. Forró olajon a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk a masszából. A kaviárt óvatosan belekeverjük 1 dl tejfölbe, hozzáadjuk a finomra metélt snidlinget, citromlével ízesítjük, majd a palacsintákat megkenjük a kaviáros töltelékkel. Négyrét hajtva lapos tűzálló tálra tesszük, tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és forró sütőben átmelegítjük.
KAVIÁROS PALACSINTA 01.
Elkészítése: A sós tésztából sütött palacsintákat a fekete vagy piros kaviárral megkenjük, pár csepp citromlével lecsepegtetjük. Háromszögletűre hajtjuk és gyengén kivajazott edényben, tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzva, sütőben megmelegítjük.

KAVIÁROS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 12 db vékony, sós palacsinta, 1 kis doboz (5 dkg) fekete kaviár, 1 csokor zöldhagyma, 10 dkg tejszín krémsajt, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál konyak, a bundázáshoz liszt és tojás

Elkészítése: A krémsajtot összekeverjük a citromlével és a konyakkal, majd hozzáadjuk a megtisztított és nagyon vékonyra karikázott zöldhagymát. A sajtos krémmel megkenjük a palacsintákat és elosztjuk rajtuk a kaviárt. Ezután a palacsintákat szorosan felcsavarjuk, és két végüket úgy hajtjuk össze, hogy ne bomolhassanak ki. Lisztbe, felvert nyers tojásba mártjuk, majd ismét lisztbe forgatjuk. Azonnal 180 fokos olajba rakjuk, és 5-6 perc alatt szép világosbarnára megsütjük. Két részletben süssük meg, hogy a kis palacsintáknak elegendő helyük legyen úszni, különben összeragadhatnak. Az olajból kivéve, papírtörülközőn leszárítjuk, és tetszés szerint hidegen vagy melegen kínáljuk.
Egyszerűen és gyorsan készíthető, különleges ínyencfalat.

KAVIÁROS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: személyenként 2-3 palacsinta

Elkészítése: Két tojásból 1 dkg élesztővel sós palacsintatésztát készítünk.
10 dkg kaviár elég 6 személyre. A kisült palacsintákat forrón megtöltjük egyik sarkában elhelyezett egy kiskanálnyi kaviárral. s négyrét összehajtjuk.
Ezt is forrón adjuk asztalra.

KAVIÁROS PALACSINTA OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 10 dkg tejszín krémsajtot elkeverve 1 tk citromlével, 1 tk konyakkal, hozzáadunk 1 cs. finomra karikázott zöldhagymát. A krémmel megkenve 12 vékony, sós palacsintát, rájuk osztunk 5 dkg fekete kaviárt. Szorosan felcsavarva végeiket visszahajtjuk, hogy ne nyíljanak szét. Lisztbe forgatva felvert tojásba mártjuk, újra lisztbe hempergetve rögtön 180 C-os olajban 5-6 perc alatt világosbarnára sütjük. Ne süssük egyszerre az egészet! Ha kész, papírtörölközőn leszárítjuk. Hidegen vagy melegen kínáljuk.

KÁVÉKRÉMES PALACSINTA
Elkészítése: 3 tojássárgáját simára keverünk 10 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, egy púpos evőkanál liszttel, és egy deci tejjel meg egy csésze erős feketekávéval felengedve, gőz fölött sűrű krémmé főzzük. A szokásos módon 16 darab palacsintát sütünk, megtöltjük a krémmel és összegöngyöljük. Tűzálló tálba egymás mellé fektetjük tetejét grillázs-krémmel, megkenjük. A grillázs-krémhez 10 deka cukrot megpirítunk, hozzáadunk 10 deka őrölt diót, olajozott tányérra öntjük, és ha kihűlt, megdaráljuk. 2 tojás sárgáját simára keverjük a grillázzsal, és a tojások habbá vert fehérjét hozzáadva, a palacsintára kenjük. A sütőbe téve a tálat, a palacsintát átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.

KÁVÉS PALACSINTA 01.
Elkészítése: A karamell ízű pudingporból krémet készítünk úgy, hogy a felöntéshez használt tejet 1 dl kávéval ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, tejszínhabbal díszítve és kávélikőrrel leöntve tálaljuk.

KÁVÉS PALACSINTA 02.
Hozzávalók 6 személyre: 12 db édes palacsinta, 4 tojás, 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 dkg liszt, 3 dl feketekávé, 15 dkg fehér csokoládé, 2 dl tejszín, 3 dl tej

Elkészítése: A tojássárgákat keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a lisztet, a tejet és a kávét. Lassú tűzön kevergetve főzzük sűrűre. Az így kapott krémmel töltsük meg a palacsintákat. A fehércsokoládét törjük apróra, tegyük a tejszínbe, és olvasszuk fel. A csokoládéöntettel locsoljuk meg a palacsintákat.

KECSKEMÉTI RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db habos édes palacsinta, 4 tojás fehérje, 30 dkg barackdzsem, 1 evőkanál porcukor, 1 dl kecskeméti barackpálinka, 2 dkg vaj, 15 dkg darált dió

Elkészítése: A barackdzsemet elkeverjük a barackpálinkával. A palacsintákat, ahogy sütjük, azonnal rétegezve lerakjuk a következőképpen: egy vajjal kikent tűzálló tálban az első palacsinta tetejét megkenjük pálinkás dzsemmel, megszórjuk dióval, majd a következő palacsintát ugyanígy ízesítjük. Ezt addig ismételjük, ameddig az alapanyagok elfogynak, legfelülre üres palacsintát tegyünk. Sütőbe téve a rakott palacsintát átmelegítjük, majd kivéve, a tetejét keményre felvert, cukorral ízesített tojáshabbal bevonjuk, és ismét visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, míg a hab megszilárdul és kissé karamellizálódik a teteje.

KELKÁPOSZTÁS PALACSINTA
Hozzávalók:  8 db sima sós palacsinta, 4 dkg liszt, 50 dkg kelkáposzta, 4 dkg gesztenye, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl

Elkészítése: A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük és ledaráljuk. A zsíron megpirítjuk a lisztet, kevés vízzel vagy csontlével feleresztjük, majd hozzákeverjük a kelkáposztához. Főtt vagy sült áttört gesztenyét vegyítünk hozzá, és ezzel a keverékkel megtöltjük a palacsintákat. Feltekerjük, és tűzálló tálra sorba egymás mellé rakva, a tejföllel leöntve sütőben megsütjük.

KELT ALMÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 2 alma, 1 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 4 tojás, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 5 dl tej, 1 csipet só, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál olaj

Elkészítése: Egy pohár langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyre tesszük, letakarjuk, és hagyjuk felfutni. Közben a tojássárgát a tejjel, majd a liszttel simára keverjük. Teszünk bele egy csipet sót, és hagyjuk pihenni. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk és vékonyan felszeleteljük. A palacsintatésztához hozzákeverjük a megkelt élesztős tejet, az almát, majd a kemény habbá felvert tojásfehérjét is. Konyharuhával letakarjuk, és még kb. 10-15 percet hagyjuk kelni a tésztát sütés előtt. A már ismert módon, a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk. Tálaláskor a félhold alakúra hajtott palacsinták tetejét vastagon meghintjük fahéjjal ízesített porcukorral.

KELT ALMÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 6 dl tej, 1 dkg élesztő, 1 evőkanálnyi cukor, 20 dkg liszt, 4 tojás, só, 2 alma, 1 kávéskanál fahéj, 10 dkg porcukor

Elkészítése: Egy fél pohár langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, kevés cukrot adok hozzá. Meleg helyre teszem, és letakarom konyharuhával. Simára keverem a lisztet, a tojássárgákat, a tejet és egy késhegynyi sót.
Az almákat meghámozom, és vékony szeletekre vágom. A palacsintatésztához keverem az élesztős tejet és az almát. A tojásfehérjékből habot verek, és ezt is lazán a tésztához keverem.
Teflonbevonatú serpenyőben, kevés vajban, vastagabb palacsintákat sütök.
A félhold alakúra hajtott palacsintákat tálaláskor fahéjas porcukorral hintem meg.

KELT BURGONYÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 7-8 szem burgonya, 2 pohár liszt, 3-4 dkg élesztő, 4 pohár tej, 5 dkg vaj, fél pohár tejszín, 5 tojás, só

Elkészítése: Egy edénybe 2 pohár langyos tejet öntünk, elkeverjük benne az élesztőt, beleszórjuk a lisztet, és jól összekeverjük. A főtt burgonyát még melegen áttörjük krumplinyomón, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, majd alaposan összekeverjük. Amikor élesztős tészta megkelt, hozzáadjuk a burgonyamasszát, sót, az elhabart tojássárgákat, végül a tojások keményre felvert fehérjét. A tésztát a maradék tejjel jól kidolgozzuk, és hagyjuk ismét megkelni, majd szalonnával kenegetett serpenyőben kisütjük.

KELT PALACSINTA FÜSTÖLT LAZACCAL
Hozzávalók: 8 db kelt palacsinta, 2 dl tejföl, 20 dkg lazac, 8 evőkanál kemény tejszínhab, 8 dkg vaj

Elkészítése: A szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk. Melegen tároljuk tálalásig. A lazacból - ha nincs felszeletelve - hosszában és keresztben vékony szeleteket vágunk. Végső esetben használható a kis konzerv formában beszerezhető lazactörmelék is. A vajat felolvasztjuk, a tejszínt kemény habbá verjük. Közvetlen tálalás előtt, előmelegített kistányérra kiterítünk egy kőttes palacsintát. Meglocsoljuk forró vajjal, ráhelyezünk két kis szelet lazacot, meglocsoljuk egy evőkanál tejföllel és befedjük egy másik palacsintával, amelyre ismét egy kanálnyi forró vajat és egy kanál tejszínhabot teszünk.

KELT PALACSINTA SZARDÍNIÁVAL
Hozzávalók: 8 db kelt palacsinta, 8 dkg vaj, 1 doboz szardínia, 1 dl tejszín, 1 citrom szűrt leve, 1 evőkanál kaviár

Elkészítése: A palacsintákat a szokásosnál kissé vastagabbra sütjük, és tálalásig meleg helyre állítjuk. A szardíniakonzervet felnyitjuk, kiemeljük belőle a halakat, és vékony késsel a gerinc mellett felvágjuk. Vigyázzunk, hogy ne törjön szét, hanem lehetőleg egyben maradjanak a haldarabok. A tejszínből kemény habot verünk. Tálaláskor, előmelegített kistányérra kiterítünk egy palacsintát, meglocsoljuk citromlével, és a közepére két fél szardíniát fektetünk. A palacsintákat gyorsan feltekerjük. Kettesével egymás mellé tesszük, a tetejét citromlével meglocsoljuk, és tejszínhabbal díszítjük, amibe egy kevés kaviárt is szórunk.

KELT TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 50 dkg túró, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 5 tojás, csipetnyi cukor, 10 dkg füstölt szalonna, só, késhegynyi paprika, őrölt bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: A lisztet három tojással, kevés cukros tejben felfuttatott élesztővel és annyi tejjel keverjük össze, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Fél óráig langyos helyen kelesztjük, majd palacsintákat sütünk belőle.
A töltelékhez a füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, a finomra tört túróval meg a tejföllel összekeverjük. kissé megsózzuk, megpaprikázzuk, megborsozzuk.
A palacsintákat tűzálló tálba úgy rakjuk egymásra, hogy két-két evőkanál tölteléket simítunk mindegyikre, a tetejére sima palacsinta jusson. Az egészet két tojás és egy deci tej keverékével megöntözzük. Fél óráig, nem túl meleg sütőben átsütjük, és úgy vágjuk fel, mint a tortát. Csak melegen jó!

KEMÉNY PALACSINTA (ERDÉLY)
Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 1 tojás, 6 dkg zsír, 1 cs. vaníliás cukor, só

Elkészítése: A lisztből a tojással, sós langyos vízzel rétestésztát készítünk. 4 kicsi cipóra osztva, letakarva 20 percig pihentetjük. Mindegyiket tányér nagyságúra kinyújtjuk, meleg zsírral megkenjük. Majd egyenként feltekerjük, és a 2 véget behajtjuk.
10 percre letakarjuk, majd az előbbi mérete kinyújtjuk. Derelyevágóval körbevágjuk.
Forró zsírral enyhén megkent palacsintasütőben mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük.
Vaníliás cukorral megszórva kínáljuk.

KENŐMÁJASSAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 palacsinta, 15 dkg reszelt sajt, 20 dkg bőrös kenőmájas, 3 evőkanálnyi majonéz

Elkészítése: A kenőmájast elkeverem a reszelt sajt felével és a majonézzel, majd megtöltöm vele a palacsintákat. A tűzálló tálba rakott töltött palacsintákat meghintem a sajt másik felével, majd a sütőbe tolom, és a sajt megpirulásáig sütöm.

KERTÉSZ PALACSINTA
Elkészítése: Sárgarépát, fehérrépát, zellert és kelkáposztát vegetával ízesített vízben puhára főzünk, és főtt tojásokkal együtt áttörjük.
Sóval, törött borssal, 1 evőkanál tejföllel, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és krémesre keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra formázzuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.

KERTÉSZ PALACSINTAFELFÚJT
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 dl tejföl, 25 dkg konzervborsó, 5 dkg reszelt sajt, 25 dkg konzerv finomfőzelék, 2 dkg vaj, 25 dkg konzervkarfiol, só, 4 tojás

Elkészítése: A palacsintát 1/2 cm-es laskára vágjuk és kivajazott, mély tűzálló tálba rakjuk. A konzervborsót, karfiolt és finomfőzeléket leszűrjük, összekeverjük, és a palacsintára terítjük. A tojást felütjük, enyhén megsózzuk, és simára keverjük a tejföllel. Ráöntjük a zöldség tetejére, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben jól átsütjük.

KERTI ZÖLDPALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 1 doboz csemege kukorica-konzerv, 3 tojás, 1 evőkanál olaj, 20 dkg gomba,
1 mokkáskanál só, 8 dkg Ráma margarin, 4 dl tej, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, 1 csomó petrezselyemzöldje, só, 1/2 csomó metélőhagyma

Elkészítése: Legelőször a szokásos módon a sós palacsintatésztát készítjük el. A friss, kerti fűszernövényeket finomra vágjuk és belekeverjük a tésztába. Míg a tészta pihen, az alatt a gondosan megtisztított, megmosott gombát közepes nagyságú kockára vágjuk, és kevés margarinban, sóval, borssal fűszerezve puhára pároljuk. A konzervkukorica levét lecsurgatjuk, és a gombához keverjük. Ezután a tésztából a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, majd ezeket megtöltjük gombás kukoricával, és tölcsérformára hajtva forrón tálaljuk. Különböző hideg mártásokat kínálhatunk hozzá (ketchup, tiroli, Auróra, tartár stb.).

KÉTFEDELŰ PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsintához szükséges tészta, 2 csipetnyi őrölt fekete bors, 2 csipetnyi szerecsendió-reszelék, 1 evőkanál vágott rozmaring, 1 ágacska rozmaring, 2 evőkanál olaj, 30 dkg füstölt sonka,
25 dkg középérett, szeletelt Gouda sajt

Elkészítése: A palacsintatésztát frissen őrölt borssal, szerecsendióval, finomra vágott rozmaringgal fűszerezzük. A masszából nagy, lapos serpenyőben, letakarva két palacsintát sütünk. Egy olajjal kikent tűzálló tálba tesszük az egyik palacsintát, felváltva sonka- és sajtszeletekkel befedjük, majd ráhelyezzük a második palacsintát. Előmelegített sütőben, közepes lángon tíz percig sütjük. Rozmaring ágacskával díszítve tálaljuk.

KÍNAI PALACSINTA 01. (CSUNGUN)
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, egy csipet só, 2 egész tojás, 4 dl víz
A töltelékhez: 1 csirkemell vékony metéltre vágva, vagy 25 dkg disznóhús vékonyra vágva, vagy 25 dkg apró rák vékonyra vágva, vagy együtt a háromféle, 3-4 zöldhagyma vékonyra vágva, só, bors, 2 evőkanál szójamártás

Elkészítése: Keverjünk palacsintatésztát a lisztből, sóból, tojásokból, és süssünk belőle nagyon vékony palacsintákat.
Töltelék: egy kevés olajban pároljuk meg a húst (húsokat vagy rákot) a sóval, borssal, hagymával, és a végén öntsünk rá 2 evőkanál szójamártást. Mikor kész, hagyjuk kihűlni, és csak hidegen töltsük meg a palacsintákat. A tölteléket középre tesszük, először a két oldalon hajtjuk be, majd összecsavarjuk. Forró olajban a palacsinták mindkét oldalát megsütjük, és meleg előételként tálaljuk.

KÍNAI PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, 1,5 dl tej, 1,2 dl szódavíz, só
A töltelékhez: 2 szál sárgarépa, 1 db karalábé, 1 csokor zöldhagyma, 1 cikk fokhagyma, 10 dkg szójababcsíra, 4 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál fehérbor, cukor, 1 csipet gyömbér, 15 dkg margarin, 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése: Keverjük el a lisztet, tojást, tejet, szódát és sót, majd süssünk belőle palacsintákat. A zöldségeket vékony csíkokra metéljük, a fokhagymát zúzzuk szét. Forrósítsunk olajat és állandó keverés mellett dobjuk bele a hagymát, fokhagymát, répát, karalábét, míg kissé megpirul. Adjuk hozzá a szójacsírát, locsoljuk meg borral, ízesítsük cukorral, gyömbérrel, szójaszósszal. Halmozzuk a tölteléket a palacsintákba és hajtsuk félbe őket.

KÍNAI PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 12 dkg finomliszt, 2 tojás, 1 mokkáskanál só, 3 dl víz

Elkészítése: A feltört tojásokat összekeverjük. Liszttel és sóval összedolgozzuk, fokozatosan beleöntjük a vizet és csomómentes tésztát keverünk. A kész tésztából hagyományos módon, kevés zsiradékkal, teflonozott serpenyőben vagy elektromos palacsintasütővel zsiradék nélkül is megsüthetjük a palacsintákat. A kínai palacsintának mindig csak az egyik oldalát sütjük, s itt is vigyázni kell arra, hogy az se barnuljon meg sütés közben.
Bármely eszközzel is sütöttük a kínai palacsintákat, tegyük egymásra és nedves konyharuhával takarjuk le a további felhasználásig.
A kínai palacsintákat nyers, vagy serpenyőben (wokban) előzetesen megpirított zöldség-, szárnyas-, hús-, kel-, rákragukkal tölthetjük. Nagyon fontos, hogy a különböző töltelékeket, ragukat szűrőbe téve, jól csepegtessük le, és töltés előtt a palacsintát hűtsük ki. Ha ezeket elfelejtjük, akkor sütés közben az „átnedvesedett”, vékony kínai palacsinta szétesik, „kifolyik” a töltelék.
A különböző alakúra formázott palacsintákat bő forró olajban kisüthetjük, vagy fazékban kigőzölhetjük, illetve kevés zsiradékban mindkét oldalát megpiríthatjuk. Kínában szokás egyes töltött palacsintákat először rövid ideig, kb. 10 percig gőzben tartani, majd utána bő forró olajban kisütve elkészíteni.

KÍNAI PALACSINTA CSIRKEHÚSSAL
Hozzávalók: 8 db kínai palacsinta, 6 dkg szójababcsíra, 3 db szárított feketegomba, 3 dkg spenót, 15 dkg csirkemell-filé, 2 zöldhagymaszár, 1 kávéskanál búzakeményítő. 4 evőkanál olaj, 1/2 kávéskanál só, 1 evőkanál szójamártás, 1/2 kávéskanál cukor, 1 tojás, 1 kávéskanál szójamártás

Elkészítése: A szárított gombát áztassuk be. A csirkemellet bőr nélkül vágjuk vékony csíkokra, étkezési keményítővel, sóval, cukorral és egy kávéskanál szójamártással keverjük össze. Hagyjuk legalább 10 percet állni. Közben a szójababcsírát - ha nyers - kissé főzzük meg. A megtisztított spenótot durvára összevágjuk. A hagymazöldet vágjuk apróra és a gombát vékony szeletekre. A fele olajat forrósítsuk fel a serpenyőben, tegyük bele a hagymazöldet, két-háromszor keverjük át. Ezután tegyük bele a gondosan lecsepegtetett babcsírát, a spenótot, a gombát és 2 percig pirítsuk. Kevés szójamártással meglocsoljuk és félretesszük. Egy másik serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olajat. Tegyük bele a csirkehúst, addig pirítsuk, amíg színe fehér nem lesz (kb. 2 perc). Ekkor tegyük hozzá az előzőleg megpirított zöldségeket, és kb. még 1 percig pirítsuk együtt. A ragut tegyük egy szűrőbe, hogy jól lecsepegjen és hagyjuk kihűlni. Ezzel a raguval megtöltjük a külön kisütött kínai palacsinták közepét. Az alsó részét a palacsintának áthajtjuk a tölteléken, majd a bal oldali, utána a jobb oldali következik. Végül alulról felfelé feltekerjük, kissé meglapítjuk, hogy a töltelék eloszolhasson. A felső palacsintaszélt kenjük meg keményítővel elkevert tojással, hogy jól összetapadjon. Kevés olajat felforrósítunk a serpenyőben, amiben mindkét oldalát szép barnára megsütjük a palacsintáinknak.

KÍNAI PALACSINTA GARNÉLÁVAL TÖLTVE
Hozzávalók: 8 db kínai palacsinta, 10 dkg garnélarák (tisztított-mirelit), 1/2 kávéskanál búzakeményítő, 1 késhegynyi só, 1 kávéskanál sherry vagy száraz tokaji szamorodni. 10 dkg szójababcsíra, 5 dkg sampinyon gomba, 5 dkg zellergumó, 2 evőkanál olaj, 1/2 kávéskanál cukor, 1 tojás

Elkészítése: A 3. kínai elkészítési mód szerint megsüthetjük, a palacsintákat.
A tisztított, mélyhűtött garnélát, ha felengedett, 1 cm nagyságú kockára vágjuk. A keményítőt sóval és a sherryvel elegyítjük és összekeverjük a rákkal. A babcsírát kissé előfőzzük. A megtisztított gombát és zellert vékony csíkokra felvágjuk. A zeller nedvességét konyharuhába csomózva leszárítjuk. Olajat felforrósítunk, beletesszük a garnélát, s addig pirítjuk, amíg rózsaszínű lesz. Ekkor kevés cukorral megszórjuk. Beletesszük a gombát, 1 percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a leszűrt, előfőzött babcsírát és a zellert, s további 1 percet pirítjuk együtt. A kész tölteléket tegyük szűrőbe, hogy jól lecsepegjen. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a kínai palacsintákat, két szélüket kissé ráhajtva feltekerjük. A végét kevés keményítővel elkevert tojással kenjük meg, hogy jól összeragadjon.

KÍNAI PALACSINTA SERTÉSHÚSSAL TÖLTVE
Hozzávalók: 8 db kínai palacsinta, 2 evőkanál szójamártás, 25 dkg félkövér sertéshús, 1 evőkanál víz, 3 dkg friss gyömbérgyökér, só, 1 csomó zöldhagymaszár, olaj a kisütéshez

Elkészítése: A sertéshúst, a gyömbérgyökeret és a hagymaszárat finomra összevágjuk, szójamártással és kevés vízzel összekeverjük, megsózzuk. A tölteléket elosztjuk az alaprecept szerint külön kisütött kínai palacsintákban. Két szélét ráhajtva feltekerjük azokat. A palacsinta szélét keményítővel összekevert tojással kenjük meg, hogy jól összetapadjon. A nyers töltelékkel készített palacsintatekercseket legalább 30 percig gőzölni kell a következő módon. A palacsintákat egy olajjal kikent lapos tűzálló tálra úgy helyezzük el, hogy azok ne érjenek össze. A tálat a palacsintákkal egy nagyobb 2-3 ujjnyi vizet tartalmazó fazék aljára tett edényre ráfektetjük. Az edényt lefedjük és forraljuk benne a vizet. A fedő alatt képződő gőzben készítjük el ilyenkor a palacsintát. Ha csak kigőzölve kívánjuk elkészíteni, akkor egyesek megkenik a palacsintákat szójaszósz, olaj és víz keverékével. Amennyiben a gőzölés után ropogósra kívánjuk megsütni, úgy elég, ha csak 10-15 percig gőzöljük. Utána hagyjuk kihűlni, s csak azután sütjük ki 200°C-os bő olajban. Mikor minden oldala ropogósra megsült, kivesszük az olajból, jól lecsepegtetjük, és így kínáljuk.

KÍNAI PALACSINTA SZÓJASZÓSSZAL
Hozzávalók: 25 cl tyúkhús-alaplé, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 1 teáskanál szójaszósz, 1 késhegynyi cukor, 0,5 teáskanál szezámolaj, 1 kisebb újhagyma zöldje, 100 g szójacsíra, 4 tojás, 200 g főtt rákocska, 2-3 evőkanál olaj
Előkészítés: 12 perc
Főzés: 16 perc

Elkészítése: Kisebb serpenyőben az alaplevet, keményítőt, szójaszószt és cukrot jól elkeverjük. A mártást erős lángon, állandóan kevergetve, felforraljuk. Hozzáöntjük a szezámolajat, majd a kész mártást levesszük a tűzhelyről, és a palacsinták elkészültéig melegen tartjuk.
Megmossuk, felaprítjuk a hagyma zöldjét. A szójacsírákat durvára vágjuk. Ezután a tojásokat, rákot, szójacsírát, és hagyma zöldjét egy tálban jól összekeverjük. Nagy, teflonos serpenyőben 1 evőkanál olajat felforrósítunk.
Minden palacsintához 3-4 evőkanál tojásmasszát teszünk a serpenyőbe. Egyszerre 2-3 palacsintát süssünk, egyenként körülbelül 2 percig, amíg az alsó felük aranybarna lesz. Ezután fordítsuk meg a palacsintákat, majd süssük meg a másik oldalukat is. Ha elkészült, tegyük lapos tálra és tartsuk melegen.
Süssünk az egész tojásmasszából palacsintákat, szükség szerint esetleg tegyünk még olajat a serpenyőbe: Minden tányérra helyezzünk 2-2 palacsintát, az előkészített szójaszószt osszuk el arányosan rajtuk, és azonnal tálaljuk.

KIRÁLYI PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 10 dkg porcukor, 2 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mazsola

Elkészítése: Az áttört túrót jól elkeverjük a tojások sárgájával, a 4 dkg vajjal, a fele tejföllel, porcukorral, zsemlemorzsával és a megmosott, leszárított mazsolával. Hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét. A töltelékkel megkenjük a palacsintákat, összecsavarjuk, és vajjal kikent tűzálló tálba lerakjuk. A maradék tejföllel meglocsoljuk, és sütőbe téve pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

KIRÁLYI PALACSINTA 02.
Elkészítése: Az édes tésztából sütött palacsintákat vanília-parféval megtöltjük és tűzforró rumos csokoládémártással leöntve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

KIRÁLYI PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg darált dió, 4 dl tejföl, 15 dkg porcukor, 2 dkg vaj, 5 tojás

Elkészítése: A tojások sárgáját a porcukor nagyobbik részével és a vaníliás cukorral elkeverjük. Hozzákeverjük a tejfölt és az őrölt diót, majd a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verve óvatosan belevegyítjük. A kivajazott tortaformát 1-2 palacsintával kibéleljük, a többi palacsintát ujjnyi széles metéltre vágjuk, összekeverjük a töltelékkel, és a kibélelt formába tesszük. Előmelegített sütőbe téve átsütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.

KIRÁLY-PALACSINTA
Hozzávalók: palacsinta
Töltelék: dió 10 dkg, cukor 15 dkg, tojás 5 db, vanília 1/3 rúd, tejföl 0.5 l

Elkészítése: Készítünk palacsintatésztát, 3-4 db-ot üresen hagyunk, a többit kisujjnyi szélességű metéltre vágjuk. A formát kikenjük, és az üres palacsintatésztával kibéleljük.

KÓKUSZDIÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1 csipet szerecsendió-reszelék, 10 dkg cukor, 1 evőkanál szűrt citromlé, 10 dkg kókuszreszelék, 2 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: 2 dl vízből és 10 dkg cukorból cukorszirupot főzünk. Belekeverjük a kókuszreszeléket, a vaníliás cukrot, és mérsékelt tűzön folytonos keverés mellett 4-5 percig főzzük. A tűzről levéve szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Ezzel a krémmel megtöltjük a kisütött palacsintákat, feltekerjük és olvasztott vajjal megkenve forrón tálaljuk.

KÓKUSZKRÉMES PALACSINTA
Elkészítése: A krémes palacsintához hasonló módon készítjük, azzal a különbséggel, hogy a krémbe 10 dkg kókuszreszeléket és egy kevés reszelt citromhéjat keverünk.
A tetejére is szórunk egy kevés kókuszreszeléket.

KÓKUSZOS PALACSINTA 01.
Elkészítése: Az édes tésztából sütött palacsintákat porcukros kókuszreszelékkel meghintjük és felcsavarjuk. Vanília- vagy csokoládémártással tálaljuk.

KÓKUSZOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 1 dl liszt, 1 tojás, 1,5 dl tej, só, 2 kávéskanál vaj, olaj, fél l tej, 3 evőkanál cukor, 5 dkg kókuszreszelék, 1 citrom

Elkészítése: A lisztet keverőtálban forgassa össze a sóval. A közepébe formált mélyedésbe üsse a tojást, öntse a tejet, majd a puha vajjal együtt csomómentesre dolgozza össze a tésztát. Tegye félre egy órára. Sütés előtt újra jól keverje át. Olajozott serpenyőben süssön 15 centi átmérőjű palacsintákat. Közben forró tejből a cukorral és a kókuszreszelékkel kavarjon sűrű krémet.
Ezzel töltse meg a palacsintákat. Forrón, 1-1 papírvékony citromszelettel díszítve tálalja.

KÓKUSZOS PALACSINTA 03.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 10 dkg kókuszreszelék, 8 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 teáskanál citromlé, őrölt fahéj

Elkészítése: A lisztet csomómentesre keverjük a tojással, tejjel és a szódavízzel. A tésztát 30 percig pihentetjük, majd a vajon nyolc palacsintát sütünk belőle.
A cukrot 2 dl vízben feloldjuk, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd erős tűzön, állandóan kevergetve, enyhén karamellizáljuk. A szirupot citromlével és őrölt fahéjjal ízesítjük, majd a palacsintákba töltjük. Ízlés szerint valamilyen friss - lehetőleg egzotikusgyümölccsel vagy fagylalttal együtt kínáljuk.

KÓKUSZOS PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 4 db tojás, 10 dkg méz, 15 dkg kókuszreszelék, 1 db citrom reszelt héja, 4 kk citromlé, 3 dl szódavíz, 20 dkg liszt, 1 kk sütőpor

Elkészítése: A puha margarint, a mézet, az egész tojásokat habosra keverjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk a kókuszreszeléket, a lisztet, a szódavizet, a citromlét és a reszelt citromhéjat.
A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg kell, legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön. Melegítsük fel a kontaktgrillt, és margarinnal kenjük be, ez utóbbit 3-4 darabonként ismételjük meg. A tésztából körülbelül 2 decilitert kenjünk szét az alsó rácson, majd csukjuk rá a kontaktgrill felső részét körülbelül 3-4 percre. Ha a sütő felső részét túl hamar nyitnánk fel, a tészta szétszakadhat. Aranybarnára süssük, a sütő felső részét óvatosan nyissuk fel, és kész a palacsinta. A sima kontaktgrillből kikerülő palacsintát összetekerhetjük, szétvághatjuk, a szíves mintájú grillből készültet szétszedhetjük.
Porcukorral megszórhatjuk, krémmel vagy tejszínhabbal kenhetjük az egyik oldalt, és a másikkal lefedhetjük. Hidegen és melegen egyaránt finom.

KOLBÁSZKRÉMMEL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 10 dkg liszt, 30 dkg füstölt tarja, 2 tojás, 10 dkg fehér, sózott szalonna, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 3 dl olaj, 2 késhegynyi pirospaprika, 4 dl Valentin mártás, 1 késhegynyi őrölt bors

Elkészítése: A füstölt tarját még előző napon áztassuk be hideg vízbe, majd konyharuhával töröljük szárazra. Vágjuk csíkokra. A fehér szalonna tetejéről kaparjuk le a sót, és ezt is vágjuk csíkokra, majd a füstölt hússal együtt apró lyukú tárcsán daráljuk le. Fokhagymával, pirospaprikával és frissen őrölt borssal fűszerezzük, és jól összekeverjük. Ezzel a krémmel megkenjük a palacsintákat. Két szélüket felhajtva feltekerjük, és lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatva bepanírozzuk a palacsintatekercseket. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Tálaláskor külön edényben Valentin mártást adunk hozzá.

KOLBÁSZOS PALACSINTA
Elkészítése: 10 deka lisztből egy tojással, egy fél deci tejjel meg szódavízzel palacsintatésztát keverünk, és legalább egy óráig állni hagyjuk, majd nyolc palacsintát sütünk belőle. 30 deka cserkészkolbászt akkora darabokra vágunk, amekkora a palacsinta átmérője. Minden palacsintát megkenünk vékonyan mustárral, belegöngyölünk 1-1 kolbászdara-bot, és tűzálló tálra téve, leöntjük két deci tejföl meg egy tojássárga keverékével. A forró sütőben szép rózsaszínűre sütjük. Sütés előtt meghinthetjük a tetejét reszelt sajttal is.

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Elkészítése: A lángolt kolbász héját lehúzzuk, és a húst pépesre vágjuk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.

KÖRTEPALACSINTA KARAMELLSZÓSZBAN
Hozzávalók: 6 palacsinta, 3 körte, maroknyi dió, kevés cukor, a karamellhez: 10 dkg cukor, 1 dl meleg víz

Elkészítése: Hámozzuk meg a körtét, vágjuk félbe, és kevés szirupban főzzük néhány percig. Tegyünk 10 dkg cukrot egy lábasba, hintsük meg egy kevés vízzel, és gyenge tűznél kezdjük pirítani. Ne kavargassuk, de az edényt időnként rázogassuk, hogy a cukor le ne ragadjon. Amikor már szép színe van, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a meleg vizet. Alaposan keverjük össze. Ez után töltsünk minden palacsintába egy fél körtét úgy, hogy kis batyut kapjunk. Szórjuk meg a dióval, majd öntsük rá a karamellszószt.

KÖRTÉVEL TÖLTÖTT PALACSINTA VANÍLIAÖNTETTEL
Hozzávalók 4 személyre: 6 púpozott ek liszt, 8,5 dl 1,5% zsírtartalmú tej, 1 db tojás, 40 dkg keményebb körte, 1 cs. vaníliás pudingpor, szódavíz, citromlé, fahéj, mesterséges édesítőszer

Elkészítése: A lisztből, tojásból és 2,5 dl tejből szokásos módon palacsintatésztát készítünk szükség szerinti szódavíz hozzáadásával. Ízlés szerint édesítjük mesterséges édesítővel. Olajjal vékonyan kikent teflonedényben 8 db-ot kisütünk. A körtét megmossuk, magházát eltávolítjuk, és kockákra vágjuk. Kevés citromlevet csepegtetünk rá, és fahéjjal megszórva fedő alatt puhára pároljuk. A vaníliaöntetet 6 dl tejből 1 cs. pudingporral elkészítjük szintén szokásos módon. Miután felforrt, akkor édesítjük ízlés szerint. A körtét a palacsintákba töltjük, négybe hajtjuk és meglocsoljuk az öntettel.

KÖRÖZÖTTES PALACSINTATEKERCS
Elkészítése: A hagyományosan készített körözöttet finomra vágott szalámival elkeverjük, megtöltjük vele a sós tésztából sütött palacsintákat, és néhány percre forró sütőbe helyezzük.
Teával kitűnő téli vacsora.

KŐTTES PALACSINTA
Hozzávalók: 25 dk finomliszt, 12 dkg kristálycukor, 6 tojás, 1 dkg élesztő, 5 dl tej, csipet só

Elkészítése: Kevés langyos tejben feloldjuk az élesztőt. Megfelelő méretű tálba tesszük az előzetesen kissé felmelegített lisztet és apránként, állandó keverés mellett beleöntjük a tejet, a tojások sárgáját, a feloldott élesztőt, a cukrot és jól összekeverjük. Felverjük a tojások fehérjét és könnyedén hozzákeverjük az előzetesen csomómentesre kidolgozott palacsintatésztához. A kikevert tésztát konyharuhával letakarjuk és a tálat meleg helyre állítjuk. Amikor a tészta megkelt, elkezdjük kisütni a palacsintákat.
A már ismert módon kevés zsiradékot (sertészsír, olaj, vaj) felhevítünk a palacsintasütőben. Beleöntünk egy kisebb merőkanálnyi tésztát, miközben a serpenyőt úgy mozgatjuk, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön benne. Szokásos módon először az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is megsütjük. Különböző anyagokkal tölthetjük, rétegezhetjük, vagy csupán porcukorral meghintve tálalhatjuk.

KRÉMES PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 5 dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja és leve, ízlés szerint porcukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 dl kefir, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, a tűzálló tálhoz kevés vaj, 8 db, szokásos módon megsütött, töltetlen palacsinta

Elkészítése: A tehéntúrót simára keverjük a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a sóval és annyi porcukorral (vagy édesítőszerrel), hogy kellemesen édes, de ne túl édes krémmé váljon. A mazsolát megmossuk, szárát leszedegetjük. A túrókrémet megfelezzük. Az egyik felébe belekeverjük a mazsolát, a másik felét félretesszük. A palacsintákat egyenként megkenjük a mazsolás túróval. Felcsavarjuk, és kivajazott ovális alakú tálba fektetjük, jó szorosan egymás mellé. (Ha nincs nagy tálunk, akkor két kisebbe tegyünk 4-4 palacsintát.) A túrókrém másik felét a turmixgép poharába öntjük a kefirrel és a tojással. Kevés porcukorral (vagy édesítővel) kissé pikánsra ízesítjük. A tálba rakott palacsintákat leöntjük a folyékony öntettel, majd előmelegített, forró sütőbe toljuk. Annyi ideig pirítjuk, amíg, egybefüggő réteg sül a palacsinták tetejére. 

KRÉMES PALACSINTA 02.
Elkészítése: 8 db palacsintát sütünk. 3 tojássárgáját elkeverünk 5 dkg porcukorral, 3 g vaníliás cukorral, óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és 2 dl tejszínből készült habot.
A palacsinta teljes felületét 2 mm vastagon megkenjük és felcsavarjuk. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, a maradék krémet ráhalmozzuk, és forró sütőben rápirítjuk.

KRÉMES PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 dl tejszín, 3 tojás, 2 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A tojássárgáját jól kikeverjük a cukorral, a fehérjéből kemény habot verünk. A kettőt óvatosan összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Ezzel a krémmel megkenjük a kisütött palacsintákat, félbehajtjuk, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A maradék krémmel bevonjuk a palacsinták tetejét. Sütőbe téve átmelegítjük, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

KRÉMES RAKOTT PALACSINTA
Hozzávaló: 12 db palacsinta, 5 dkg vaj, 5 evőkanál kakaó, 5 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál tej, 1, 5 dl tejszínhab

Elkészítése: A vajból, a kakaóból, a kristálycukorból és a tejből lassú tűzön sűrű krémet főzünk. A palacsinták közé csokoládékrémet kenunk, majd a tetejét tejszínhabbal díszítjük.

KRUMPLIS PALACSINTA 01. (POTATO PANCAKES)
Hozzávalók: 1 db közepes vöröshagyma, 4 db nagyobb burgonya, 2 db tojás, 2 evőkanál liszt, 6-6 evőkanál olaj és vaj, só, őrölt bors

Elkészítése: Melegítse fel 180 fokra a sütőt, és két teflonos tepsit benne. A meghámozott hagymát és burgonyát reszelje keverőtálba. Közben sózza, hogy a krumpli ne barnuljon meg. Fűszerezze, adja hozzá a lisztet és a tojást. Fakanállal alaposan dolgozza össze. A felmelegített tepsikbe tegyen 1-1 kanál olajat és vajat. Ha felforrósodott a zsiradék, akkor evőkanállal tegyen mindegyikbe 4-4 kanál burgonyás keveréket, de lapogassa ujjnyi vastagra.  Tolja a sütőbe. Négy-öt perc múlva fordítsa meg a palacsintákat, és ezen oldalukat is süsse aranybarnára. Szedje a sülteket tálra, majd újabb kanál olajat és vajat téve a tepsikbe folytassa a sütést, amíg a keverék tart. Melegen kínálja, hideg, mártogatós almamártással.

KRUMPLIS PALACSINTA 02. (POTATO PANCAKES)
Hozzávalók: 3 nagyobb burgonya, 1,2 dl liszt, 1,2 dl tejszín, 1,2 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál oregánó, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió, 12,5 dkg rokfort sajt, 1 dl olívaolaj

Elkészítése: Héjában süsse puhára a burgonyákat a sütőben. Amikor kihűltek, hámozza meg, és krumplinyomóval törje egy keverőtálba. Adja hozzá a lisztet, a tejszínt, az olívaolajat és a tojást. Ízesítse a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, végül keverje simára a tésztát. Szükség szerint öntsön hozzá tejet, hogy önthető sűrűségű tésztát kapjon. Olajozott palacsintasütőben süsse meg mindkét oldalukon a tésztákat, még melegen szórja meg reszelt sajttal, és négyrét hajtva tálalja.

KRUMPLIS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 30 dkg krumpli, 1 l tej, 1 tojás, só, 10 dkg sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl, olaj

Elkészítése: A héjában főtt burgonyát áttörjük. Turmix géppel simára keverjük a tejjel, liszttel, egész tojással, kevés sóval. A szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk belőle. A töltelékhez a reszelt sajt felét, és a darált sonkát külön-külön összekeverjük 1-1 deci tejföllel. A palacsintákat felváltva megkenve a kétfajta krémmel, tűzálló tálra halmozzuk. Legfelül üres palacsinta legyen, melyet megszórunk a maradék reszelt sajttal. A sajt megolvadásáig forró sütőben sütjük. Ha kissé kihűlt, torta szeletekre vágva kínáljuk. Ízlés szerint kapros tejfölt kínálhatunk hozzá.

KRUMPLIS PALACSINTA 04.
Általában Samhainkor készítik, rengeteg változata van. Kiváló megoldás a maradék krumplipüré felhasználására… Hasonlít a magyar krumplislángoshoz.
Hozzávalók: fél kg nyers krumpli, negyed kiló krumplipüré, kb. negyed kiló liszt, 2 evőkanál meleg víz, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál vaj/margarin, só, bors, kb. 1 csésze tej

Elkészítése: Reszeljük le a nyers krumplit, tegyük ruhára, hogy a nedvességet kinyerjük belőle. Ha leszáradt, keverjük össze a krumplipürével. Adjuk hozzá az összes hozzávalót. A lisztet apránként tegyük hozzá! Ha úgy látjuk, hogy a tészta ragadós, önthetünk még hozzá egy kevés tejet. A tésztából púpozott evőkanálnyit tegyünk a vékonyan megzsírozott, felforrósított serpenyőbe. Hagyjuk megbarnulni az alját, spatulával ezután nyomkodjuk le a tetejét egy kicsit.
Fordítsuk meg, és ezt az oldalát is süssük aranybarnára. Készíthetünk extra vékony, ropogós boxtyt, de vastagot is. Kínálhatjuk vajjal vagy cukorral megszórva. Tehetünk a tésztába kevés rozmaringot vagy egyéb fűszert is.

KUKORICÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1.5 dl szódavíz, 1 evőkanál olaj, 1 púpozott mokkáskanál só

Elkészítése: A kukoricalisztet a sóval összekeverjük, beleütjük a tojást, és jól összedolgozzuk.
Fokozatosan hozzákeverjük a tejet és a szódavizet. Beleöntjük az olajat, a lisztet és csomómentesre keverjük.
30-40 perc pihentetés után, kisütjük a palacsintákat. A tészta vastagságát a további felhasználási mód (rétegezés, töltés) szerint válasszuk meg.
A kukoricás palacsintát, a már ismertetett sütési módok valamelyike szerint készíthetjük el.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta