Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - I-J


IKRÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: A 12 palacsintához 1 tojás, 3 dl tej, 15 dkg liszt, szódavíz, csipetnyi só
A kisütéshez FLORIOL étolaj
A töltelékhez 20-35 dkg ikra, a bundázáshoz 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa
A díszítéshez citromkarikák, zöldpetrezselyem, tartármártás
A zöldbabsalátához 20-25 dkg párolt zöldbab, 1 kis fej vöröshagyma, őrölt bors, salátalé

Elkészítése: A palacsintához a tojásból, lisztből, tejből, egy csipet sóból (más receptnél édes töltelék kerül bele, akkor egy csipet cukorból is) a szükséges mennyiségű szódavízzel tejszín sűrűségű tésztát kavarunk, s mielőtt kisütjük, tíz-tizenöt percig állni hagyjuk, hogy a lisztszemek megduzzadjanak. A palacsintasütőt jól megforrósítjuk, és kenőtollal olajozzuk, hogy a palacsinták minél kevesebb zsiradékot vegyenek fel. Sütés közben a palacsintasütőt gyengén mozgatjuk, hogy a tészta ne ragadjon le, a széleit folyamatosan olajozzuk. Az ikrát bő vízben kevés sóval megfőzzük, sűrűn kevergetve, hogy ne tapadjon az edény aljára, majd leszűrjük. A palacsintákat megtöltjük a főtt ikrával, négybe hajtogatva bepanírozzuk, és bő forró olajban kisütjük. A köretként adott zöldbabsalátához a puhára párolt zöldbabot sóval, ecettel vagy citrommal és kevés cukorral ízesített salátalével öntjük le, megszórjuk a finomra vágott hagymával, kevés őrölt borsot hintünk rá. Az ikrával töltött palacsintához tartármártást is adunk, a díszítés citromkarika és zöldpetrezselyem.

INDONÉZ PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 8 db sós palacsinta, 40 dkg főtt csirkehús, 40 dkg fejes káposzta, 1 kisebb hagyma, 1 alma, 1 evőkanál vaj, só, őrölt bors, currypor
A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
A kisütéshez 2 dl olaj

Elkészítése: A csirkét sós vízben megfőzzük, ha kihűlt, kicsontozzuk, és egészen apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A finomra vágott hagymát forró vajban megfonnyasztjuk, rátesszük a vékonyra szeletelt káposztát, megpároljuk, s a végén egy kicsit lepirítjuk. Egészen vékony metéltre szeletelve adjuk hozzá az almát, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük a hússal, s megtöltjük vele a palacsintákat. Felgöngyölve vagy négyrét hajtva bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Apróra vágott metélőhagymával ízesített tartárral leöntve, forrón tálaljuk.

ÍZES PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 dkg porcukor, 16 dkg barack- vagy egyéb gyümölcsíz, 2-3 evőkanál őszibarack-, cseresznye- v. vegyes befőttlé

Elkészítése: A frissen kisütött palacsintákat kevés befőttlével hígított barack- vagy egyéb gyümölcsízzel megkenjük, ízlés szerint feltekerjük vagy négyrét hajtjuk, és előmelegített tálra sorba rakjuk. Tetejét porcukorral megszórjuk és azonnal tálaljuk.

JÁVAI LYUKAS PALACSINTA
Elkészítése: Híg palacsintatésztát készítünk. Gyengén kiolajozott palacsintasütőt jól felforrósítunk. A tésztába belemártjuk a kezünket, és hagyjuk, hogy az ujjunkról lecsöpögő tészta a forró sütőre folyjon.
A csipkeszerű tésztát hús mellé is adhatjuk.

JUHTÚRÓS BURGONYAPÜRÉVEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 dl tejföl, 15 dkg juhtúró, 1/2 csomó metélőhagyma, 40 dkg burgonya, 1 csipet őrölt fehér bors, 4 dkg vaj, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A meghámozott burgonyát kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és forrón áttörjük. A fele vajat és fele tejfölt elkeverjük a juhtúróval, sóval, frissen őrölt fehér borssal, apróra vágott metélőhagymával fűszerezzük, és az áttört burgonyához keverjük. A töltelékkel megkenjük a már kisütött sós palacsintákat, feltekerjük, és a maradék vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Leöntjük a maradék tejföllel, és sütőben átforrósítjuk.

JUHTÚRÓS-KAPROS PALACSINTA.
Hozzávalók: 15 dkg juhtúró vagy gomolyatúró, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 1 dl tejjel készült fehérmártás, 1 tojás, 1 ek vágott friss kapor.

Elkészítése: A túrót áttörjük, elkeverjük a fehér mártással, a tojás sárgájával, vágott kaporral és a tojás habjával. A palacsintákat, amikor sütés közben megfordítottuk, levesszük a tűzről. A megsült fél oldalát megkenjük a töltelékkel, a másik felét ráhajtjuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük.  Frissen, forrón tálaljuk.

JUHTÚRÓS, KUKORICÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 4 db vékonyabb kukoricás palacsinta, 1 csipet őrölt fehér bors, 1/2 csomó metélőhagyma, 25 dkg juhtúró, só, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj

Elkészítése: A juhtúrót tejföllel összekeverjük, sóval, frissen őrölt fehér borssal ízesítjük. A metélőhagymát apróra összevágjuk és a felét a túróba belekeverjük. A 2-es alaprecept szerinti kukoricás palacsintákat megsütjük, és a tölteléket elosztva rajtuk feltekerjük. Kivajazott tűzálló tálban átforrósítjuk. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk a tetejét és metélőhagymával meghintjük.

JUHTÚRÓS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 12, a szokásos módon megsütött sós palacsinta, 25 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 1-1 csokor friss kapor és snidling, csipetnyi só

Elkészítése: A juhtúrót 1,5 dl tejföllel simára keverem, hozzáadom a finomra vágott kapor és snidling felét, megsózom, majd a palacsintákat egyenként megtöltöm a juhtúrós töltelékkel és felcsavarom. Szorosan egymás mellé fektetem egy tűzálló lapos tálra. A maradék tejfölbe belekeverem a zöldfűszereket, csipetnyi sót teszek bele és rálocsolom a palacsinták tetejére. Előmelegített forró sütőbe téve éppen csak átmelegítem, de nem pirítom meg.

JUHTÚRÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 12, a szokásos módon megsütött sós palacsinta, 25 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 2 evőkanál nagyon finomra vágott vöröshagyma), 1 tojás, 2 teáskanál liszt, csipetnyi só
Elkészítése: A juhtúrót simára keverem 2 dl tejföllel és a megtisztított, vékony karikákra vágott zöldhagymával. Kerek tűzálló tálba terítek egy palacsintát, bekenem a juhtúrós krémmel, majd egy újabb palacsintát borítok rá. Addig folytatom a rétegezést, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A maradék tejfölt összekeverem a habosra felvert tojással, csipetnyi sóval és a liszttel, majd ráöntöm a palacsinta tetejére. Előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg ropogós piros kéreg képződik a tetején. Cikkekre szeletelve tálalom.

JUHTÚRÓS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 20 db kisütött sós palacsinta, a töltelékhez: 25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 nagy csokor kapor

Elkészítése: Megsütjük a sós palacsintákat, majd amíg hűlnek, simára keverjük a juhtúrót a tejföllel, az olvasztott vajjal meg a finomra vágott kaporral, és ezzel megtöltjük a palacsintákat, majd összegöngyölve tálaljuk.

JUHTÚRÓS, PARAJJAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db egy szerű sós palacsinta, 1 késhegynyi őrölt bors, 20 dkg juhtúró, 8 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 10 dkg parajpüré (mirelit), só

Elkészítése: A parajpürét felengedjük, jól lecsepegtetjük, és kevés vajban fedő alatt megpároljuk. Mikor kihűlt, az áttört juhtúróhoz keverjük. Hozzáadunk 3-4 evőkanál tejfölt, sóval, frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük. Ezzel a pürével egyenként megtöltjük a külön kisütött palacsintákat, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A tetejét leöntjük tejföllel elkevert reszelt sajttal. Sütőben átforrósítjuk és halványan megpirítjuk a tetejét.

JUHTÚRÓS SPENÓTOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 12 palacsinta, 25 dkg sovány darált hús, (disznó, csirke, pulyka), 25 dkg spenót, 6 dkg dió, 1 fej hagyma, 1 ek reszelt sajt, 1 kk reszelt szerecsendió, 5 dkg vaj, 2.5 dl tejszín vagy tejföl, 1 tojás, 1 kk citromlé, bazsalikom, só.
Elkészítése: A spenótot megfőzzük, leszűrjük, apróra vagdaljuk. (Javaslatom: fél zacskó mirelit spenót.) A finomra vágott hagymát, vajon üvegesre pároljuk, rátesszük a darált húst, élénk lángon, kevergetve megpirítjuk. Hozzákeverjük a durvára tört diót, a spenótot, a sajtot, a tojást és a fűszereket. Ezzel a töltelékkel kenjük meg a palacsintákat. Feltekerjük, a végüket behajtjuk, és szorosan egymás mellé tesszük egy kivajazott tűzálló tálba. A szétmorzsolt juhtúrót felöntjük a tejföllel vagy tejszínnel, és kis lángon addig melegítjük, míg a juhtúró is folyós lesz. A palacsintatekercsekre öntjük, és előmelegített, közepesen forró sütőben (200 fok) 15-20 perc alatt átsütjük. Tálaláskor finomra vágott bazsalikommal hintjük meg.

JUHTÚRÓS TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12-14 sós palacsinta, kevés vaj vagy margarin, a töltelékhez: 15 dkg juhtúró, 2 dl zsírszegény tejföl, 20 dkg füstölt, főtt tarja, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, olasz fűszerkeverék, a tetejére: 1 zsírszegény tejföl, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: 12-14 db, az átlagosnál vastagabb palacsintát sütünk, ha lehet, teflon serpenyőben, hogy ne legyen túl zsíros.
A füstölt húst nagyon apró darabokra vágjuk vagy ledaráljuk, elkeverjük a juhtúróval, a tejföllel, a reszelt sajttal, a fűszerekkel, és ezzel a keverékkel megtöltjük a palacsintákat. Margarinnal vagy vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé jó szorosan lerakjuk a palacsintákat, és a tojással és reszelt sajttal elkevert tejföllel leöntjük.
Sütőben erős tűznél színesedésig sütjük.

JULCSI PALACSINTÁJA
Hozzávalók: 20 db. palacsinta, 1 dl. tej, 5 dkg cukor, 15 dkg dió, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojásfehérje, 1 kanál baracklekvár, 1 kanál kristálycukor

Elkészítése: A felforralt tejet ízesítjük a cukorral, a dióval és az így kapott krémmel kenjük meg a palacsintákat, majd tűzálló edénybe rakjuk.
A tojássárgáját kikavarjuk a tejjel, a vaníliás cukorral és ezzel öntözzük meg a palacsintákat, majd a sütőben megsütjük. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, amelybe belekeverjük a kanál lekvárt, a kristálycukrot, és a sütést megszakítva bevonjuk vele a palacsinták tetejét. Végül visszatoljuk még a sütőbe, és rózsaszínűre sütjük.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta