Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - H


HAB-PALACSINTA
Hozzávalók: Tojás 6 db, vaj 8 dkg, cukor 10 dkg, vanília 1/2 rúd, liszt 3 ek, tej 0.5 l, só 1/2 késh.

Elkészítése: Hat tojás sárgáját, vajat, cukorral, kevés vaníliával habosra keverünk, teszünk bele 3 ek lisztet, kis sót, és fél l tejjel feleresztjük, hozzá tesszük a tojás keményre vert habját, palacsintasütőben nem nagyon vékonyra sütjük, de csak az egyik oldalát, egymás tetejére tesszük, sütőben kissé átsütjük, vaníliás cukorral behintjük.

HABOS ÉDES PALACSINTA
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 1 evőkanál olaj, 3 tojás, 1 teáskanál cukor, 5 dl tej, csipet só

Elkészítése: Feltörjük a tojásokat és szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgáját a tejjel, az olajjal, a cukorral és a sóval elkeverjük, majd fokozatosan és csomómentesen hozzákeverjük a lisztet is. A félkész tésztát legalább 30-40 percet pihentetjük.
Végül a tojások fehérjéből kemény habot verünk és azt is a tésztához keverjük.
A kész, habos tésztából a szokottnál vastagabb palacsintákat sütünk. Különböző gyümölcsökkel, lekvárokkal, olajos magvakkal, édesített tejtermékekkel és egyéb édes anyagokkal töltve, valamint rétegezve készíthetjük el.

HABOS PALACSINTAMETÉLT
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 3 tojás fehérje, 8 dkg porcukor, 10 dkg baracklekvár, 5 dkg mazsola

Elkészítése: A kisütött palacsintákat metéltre vágjuk és kivajazott tűzálló tálba rakjuk. Megszórjuk a darált dióval, porcukorral és a megmosott, leszárított mazsolával. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan összekeverjük a baracklekvárral, s a palacsintametélt tetejét bevonjuk vele. Forró sütőben átsütjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.

HABOS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db palacsinta, 15 dkg cukros darált dió, 2 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál baracklekvár, 3 db tojásfehérje, 10 dkg kristálycukor, citromlé

Elkészítése: A palacsintákat tűzálló tálba, felváltva diós cukorral és baracklekvárral rétegezve lerakjuk. A tojások fehérjét habnak felverjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, két evőkanál baracklekvárt, néhány csepp citromlevet, majd a palacsintákra öntjük. Fogyasztás előtt 10-15 perccel, közepesen meleg sütőben sütjük addig, amíg a teteje világos barna nem lesz. Melegen tálaljuk.

HABOS SÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 evőkanál olaj, csipet só

Elkészítése: Az édes változatnál leírt módon készítjük, azzal a különbséggel, hogy ennek a tésztájába cukrot nem teszünk.
A sós habos palacsinták párolt zöldségekkel, hús-, szárnyas-vagdalékokkal, túróval, sajttal töltve, rétegezve, mártásokkal leöntve készíthetők.

HABOS-TÚRÓS PALACSINTA 01.
Elkészítése: 8 db palacsintát túróval megtöltünk. Kivajazott tűzálló tálba tesszük.
A palacsintákra meggy és sárgabarack befőttet teszünk. 1 dl tejfölt, 1 dkg liszttel, 5 dkg cukorral, vaníliás cukorral, 2 tojássárgájával és felvert habjával elkeverjük. A masszát a palacsintákra öntjük, és sütőben megsütjük.
Bármilyen más befőttel is elkészíthetjük.

HABOS-TÚRÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 8 túrós palacsinta, vegyes befőtt, 1 dl tejföl, 1 dkg liszt, 4 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojás

Elkészítése: A palacsintákat tűzálló tálba rakva megszórjuk a befőttel. A tejfölből, lisztből, cukorból, vaníliás cukorból, a tojások sárgájából kevert masszához óvatosan hozzáadjuk a fehérjékből vert kemény habot. Rásimítjuk a tésztára, sütőben megsütjük.

HABOS-TÚRÓS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1/2 citrom, 25 dkg tehéntúró, 2 dkg liszt, 1 dl tejföl, 10 dkg kristálycukor, 4 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 5 dl tej

Elkészítése: Az áttört tehéntúrót a tejföllel, egy tojás sárgájával, porcukorral és kevés reszelt citromhéjjal simára keverjük. Megtöltjük vele a külön kisütött palacsintákat, és feltekerjük, tűzálló tálba - szorosan egymás mellé - fektetjük. Három tojás sárgáját simára keverünk a liszttel, kristálycukorral, vaníliás cukorral és a tejjel. Gőz fölött - állandó keverés mellett - sűrű krémmé főzzük. Először ezzel, majd a kemény habbá vert, egy evőkanál kristálycukorral és kevés citromlével ízesített tojásfehérjével bevonjuk a palacsintákat. Forró sütőbe téve halvány rózsaszínűre sütjük a tetejét.

HAGYMÁS PALACSINTACSÍKOK
Hozzávalók: 2 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 1 pohár tejföl, 3 fej hagyma, a sütéshez: olaj, 1 teáskanál só

Elkészítése: A felvert tojásokból, a lisztből sóval, tejjel (esetleg szódavízzel) a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Az olajban vastagabb palacsintákat sütünk belőle, amelyeket hosszú csíkokra vágunk. Egy nagyobb teflonedényben vagy serpenyőben 1 evőkanál olajon jól megpirítjuk, majd megpároljuk a megtisztított és felkockázott hagymát. Erre dobjuk a palacsintacsíkokat és a tejföllel még egyszer jól átforrósítjuk. Köretként, például a szója fasírthoz, kiváló.

HAGYMÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 2 dl ecetes gyöngyhagyma leve nélkül, 10 dkg liszt, 0,5 l tej, kevés szódavíz, 10 dkg reszelt sajt, 0,5 dl olaj, 1 tojás, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió, őrölt gyömbér, őrölt koriander, 1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors, 2 evőkanál ecetes hagymalé

Elkészítése: A leszűrt gyöngyhagymát nagyon apróra vágom. A tojást habosra verem, belekeverem a tejet, majd hozzáadom a lisztet. Simára keverve hozzáadom a sót és a fűszereket, majd az ecetes hagymalevet és az apróra vágott gyöngyhagymát, végül az olajat is belekeverem. 12-14 palacsinták sütök oly módon, hogy csak az első sütése előtt olajozom ki a palacsintasütőt, a többi “önmagát” olajozza. Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát, rászórok reszelt sajtot, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalóból. A tetejére sajtnak kell kerülnie. Forró sütőben éppen csak annyi ideig melegítem, amíg a sajt egybefüggő réteget képez a tetején, de pirítani nem szabad. Tálaláskor cikkeket vágok belőle, ki-ki a saját tányérján még külön is megszórhatja reszelt sajttal.

HAJDINAPALACSINTA 01.
Hozzávalók: 2,4 dl hajdinaliszt, 2 tojás, 1,6 dl búzaliszt, 4 dl tej, 1,2 dl méz, 1 tasak sütőpor, 0,6 dl olívaolaj, fél teáskanál só, 1 teáskanál vanília aroma, fél teáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
A sütéshez: olaj

Elkészítése: Szitálja keverőtálba a liszteket, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. A felütött tojásokat kézi habverővel verje fel. Dolgozza egybe a tejjel, a mézzel, a kevés olajjal és az aromával. Folyamatos keverés mellett lassan adagolja a liszthez, és dolgozza sima, csomómentes palacsintatésztává. Hagyja állni, tíz-tizenöt percen át, majd kiolajozott teflonserpenyőben a szokásos módon süssön palacsintákat. Lekvárral megkenve és negyedekbe hajtva, forrón tálalja.

HAJDINAPALACSINTA 02.
Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgóolaj, só

Elkészítése: A tojásokat egy keverőtálba ütjük, és habosra verjük, hozzáöntjük a tejet, és jól kihabosítjuk. Kevés olajat öntünk hozzá, sóval ízesítjük és folyamatos keverés mellett annyi hajdinalisztet adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. A tésztát kb. 10 percig pihentetjük, majd hagyományos módon palacsintákat sütünk belőle. A palacsintát fogyaszthatjuk sósan vagy édesen egyaránt.

HAJDINAPALACSINTA - GESZTENYEPÜRÉVEL
Hozzávalók 15 db palacsintához: 1 csomag gesztenyemassza, 6 csésze víz, 1 kicsi só, 2 csésze hajdinaliszt átszitálva, 1 tojás, (kukorica) olaj

Elkészítése: A lisztből, vízből, tojásból, a kicsi sóval készítsünk palacsintatésztát! Hagyjuk pihenni fél órát! Süssük ki a szokásos módon a palacsintákat! A gesztenyemasszát ízlés szerint ízesítjük és megtöltjük vele a palacsintákat.
Töltelékként természetesen minden más szokásos használható.

HAJDINAPALACSINTA MÉZES, GYÜMÖLCSÖS TÚRÓVAL TÖLTVE
Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgó olaj, 20 dkg túró, 4 evőkanál méz, 25 dkg gyümölcs

Elkészítése: A túrót áttörjük, mézzel édesítjük és beletesszük az apróra vagdalt friss gyümölcsöt (lehet eper, málna, banán, őszibarack és szinte bánni más) és jól összekeverjük. A frissen kisütött hajdinapalacsintákat megtöltjük a túrókrémmel és feltekerjük, friss gyümölcsökkel tálaljuk.

HALIKRÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 4 tojás, 2 doboz kaviár, 1/2 csomó metélőhagyma, 2 dl tejföl, 1/2 citrom szűrt leve, 2 dkg vaj

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, lehámozzuk és durvára összevágjuk. Beletesszük a kaviárt, a finomra vágott metélőhagymát, és 2-3 kanál tejfölt keverünk hozzá. A kisütött palacsintákat meglocsoljuk kevés citromlével, megkenjük a töltelékkel, háromszögletűre hajtjuk, és vajjal kikent tűzálló tálba egymást félig takarva, sorba rakjuk. Tejföllel leöntjük, és sütőbe téve átforrósítjuk.

HALVAGDALÉKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 32 dkg szálkamentes hal színhús, 1 teáskanál ételízesítő, 1/2 babérlevél, 1 dl száraz fehérbor, 4 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 csipet őrölt szerecsendió, 4 dkg trappista sajt, 1 csipet só, fehérbor mártás

Elkészítése: A szálkamentes, fehér halhúst megszórjuk ételízesítővel, rátesszük a babérlevelet, ráöntjük a bort és egy kevés vizet, és lefedve rövid ideig pároljuk. A halhúst kivesszük, és apró kockákra összevágjuk. Lábasban a vaj felét felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, átforrósítjuk, felengedjük egy kevés hal-főzőlével és tejszínnel kiforraljuk. Beletesszük a halhúst, szerecsendió-reszelékkel és reszelt sajttal ízesítjük, és ha szükséges, még egyszer megsózzuk. A töltelékkel megkenjük a kisütött palacsintákat, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Átforrósítjuk, és tálaláskor fehérboros mártással bevonva tálaljuk.

HAMAR-PALACSINTA
Elkészítése: 4 tojássárgáját pici sóval elkeverünk, 3 dl tejet hozzáöntünk, 30 dkg liszttel jól kidolgozzuk, akkor a 4 tojás kemény babját belekeverjük. Lábasba, forró bő zsírba evőkanállal beleszaggatjuk. Nem kell gyorsan sütni, és vastagra szaggatni. Mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Főzelék feltétnek, de cukorral meghintve magában is kiadós, gyors süteménypótló.

HAMIS HORTOBÁGYI PALACSINTA
Hozzávalók: 1 csomag szója-granulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, a sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta

Elkészítése: A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk, és a szójával az olajon megpároljuk. Rászórunk 2 evőkanál lisztet, a pirospaprikát, az ízesítőket, és 1 dl-nyi vízzel puhára főzzük. Kisütjük a palacsintákat, egyenként megtöltjük a szójás masszával. Táska alakúra hajtogatjuk, és egy kivajazott tűzálló tálba rakjuk őket egymás mellé. A megmaradt pirospaprikás levet elkeverjük a tejföllel, és a palacsintákra öntjük. Forró sütőben, kb. 15 percig sütjük.

HAVASI GESZTENYÉS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 5 dkg narancslekvár, 25 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 5 dkg reszelt csokoládé, 5 cl rum, 2 dkg kókuszreszelék

Elkészítése: A gesztenyemasszát üstbe tesszük, és folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tejet. Belekeverjük a vajat, majd porcukorral és rummal ízesítjük. A kisütött palacsintákat vékonyan megkenjük narancslekvárral és a gesztenyekrémmel. Feltekerjük, és minden palacsintát három darabra vágunk. A palacsinta rudacskákat kivajazott tűzálló tálra szorosan egymás mellé lerakjuk. A tejszínt elkeverjük a tojások sárgájával, vaníliás cukorral, óvatosan hozzáadjuk a tojások felvert habját. Mindezzel leöntjük az előkészített palacsintákat. Csokoládét reszelünk rá, és vízgőzön sütőbe téve megszilárdulásig sütjük. Kókuszreszelékkel meghintve tálaljuk.

HELÉNA PALACSINTA
Elkészítése: A hámozott körteszeleteket cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük, összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval megszórjuk, a körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.

HIDEG GESZTENYÉS PALACSINTA
Hozzávalók: 25 dkg mélyhűtött gesztenyemassza, 1 citrom héja, 3 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg kimagozott meggybefőtt, 3 dl tejszín, 8 palacsinta
Elkészítése: A gesztenyemasszát - 5 dkg kivételével - a reszelt citromhéjjal, a rummal, a cukorral, a kimagozott meggyel és 2 dl tejszínnel simára, kenhetővé keverem. A kihűlt palacsintákat a töltelékkel megkenem, háromszög alakúra hajtom, és tálra helyezem. A tetejét a maradék tejszínből vert kemény habbal, reszelt gesztenyemasszával és meggydarabokkal díszítem.

HOLLAND ALMÁS PALACSINTA (APPELPANNEKOEK)
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só, 2 egész tojás, vaj, 2 db alma (édes), citromlé, porcukor

Elkészítése: Hámozza meg az almákat, távolítsa el a magházát és szeletelje fel vékonyan. Forgassa meg citromlében az almaszeleteket. Keverje össze a lisztet, a sütőport és a sót. Dolgozza össze hideg vízzel sűrű tésztává. Folyamatos kevergetés közben dolgozza bele a tojásokat. Olvasszon egy kevés vajat egy nagyméretű palacsintasütő serpenyőben és öntsön bele egy merőkanálnyi tésztát. Rakjon a palacsintatészta tetejére cseréptetőszerűen almaszeleteket és szórja meg porcukorral. Süsse a palacsinta alját barnára. Tányér vagy fedő segítségével óvatosan fordítsa meg a palacsintát. Borítsa tányérra az aranybarnára pirult almás palacsintát. Ismételje addig a folyamatot, amíg a tészta elfogy.
Tálalja forrón a palacsintát, kínáljon mellé fehér desszertbort.

HOLLAND PALACSINTA 01. (DUTCH PANCAKES)
Ezeket a palacsintákat nagy serpenyőben, mintegy 30 centi átmérőjűekre szokták sütni. Jobbára csak éttermekben lehet ekkorákat rendelni, otthon a szokott méretben készítik. Általában pikáns, fűszeres ízesítéssel fogyasztják – füstölt kolbásszal, baconnal vagy sajttal. (Persze van, hogy édes ízesítéssel kerül az asztalra.) Az alábbi recept egy adagra vonatkozik.)
Hozzávalók: 2,4 dl liszt, 2-3 tojás (mérettől függően), só, 2,4 dl tej, 1 evőkanál vaj vagy margarin

Elkészítése: Tegye a liszt és a só keverékét tálba. Csináljon a közepébe mélyedést. Öntse bele a felvert tojásokat, majd dolgozza simává. Folyamatos keverés közben adagolja hozzá a tejet. Közben kevés olvasztott vajat is forgasson bele. Amikor teljesen sima a keverék, akkor nagy serpenyőbe öntve süsse mindkét oldalukat ropogós aranybarnára.

HOLLAND PALACSINTA 02.
Elkészítése: A túrót áttörjük, vaníliás porcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal habosra keverjük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük, felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Annyi tojássárgájával elkevert tejföllel húzzuk át, hogy az ellepje. Porcukorral meghintjük és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.

HOLLAND SÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 10 db töltetlen palacsinta, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 2 dl tejszín, 1 tojás, só, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 gerezd fokhagyma, a formához 1 dkg margarin, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Előkészítése: egy kerek tűzálló tálat vagy sütőformát margarinnal kikenek, a morzsával behintem. A palacsintákat üresen összecsavarom, és akkora darabokra vágom, hogy a formába beállítva ne lógjanak ki belőle. A formát szorosan megtöltöm a palacsintadarabokkal és félreteszem. A tejszínt, a reszelt sajtot és a tojást habosra keverem, a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával ízesítem.

Elkészítése: a tojásos-sajtos öntetet egyenletesen rálocsolom az állított palacsinta rudakra, majd az edényt alufóliával befedem és az előmelegített sütőben 20 percig sütöm. Nem szabad barnára sütni, mert keserűvé válhat a sajt!

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 18-20 sós palacsinta, 5 adag paprikás csirke, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, só, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél cs. petrezselyemzöld, őrölt bors

Elkészítése: A paprikás csirke mártásából a húst kiszedve bőrét lehúzzuk. Kicsontozva finomra daráljuk. Serpenyőben vajat melegítünk, belerakjuk a húst, kis borssal, sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítve 10-15 percig pihentetjük, a palacsintákra kenjük, feltekerjük. Tűzálló tálba rakva leöntjük a mártással.
Szeletelt paradicsommal, zöldpaprikával díszítve kis tejföllel meglocsoljuk.

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 10 sós palacsinta, 60 dkg borjúhús, vagy bármilyen sertés- csirkehús, 10 dkg zsír, 5 dl tejföl, 2 dkg liszt, 20 dkg hagyma, pirospaprika, Piros Arany, só.

Elkészítése: A borjúhúsból pörköltet készítünk. A kész pörköltből a húst kiszedjük, összevagdaljuk. Hozzáadjuk a pörköltlé felét, 1-2 kanál tejfölt, s addig pároljuk, amíg pépszerű lesz. A palacsintákat ezzel töltjük. Tűzálló tálba fektetjük a palacsintákat. A pörköltlé másik felét tejfölös habarással felforraljuk, átszűrjük. Ezzel a mártással öntjük le a palacsintákat.

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 1 kg darált hús, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 1 db paprika, tejföl, mustár, só, bors

Elkészítése: A húst pörköltnek készítjük el, a palacsintákat cukor nélkül sütjük ki. A húst leszűrjük, a tejfölt egy kis mustárral, borssal és fél kanál liszttel kikeverjük, majd besűrítjük vele a pörkölt szaftot. A húst beletekerjük a palacsintába, majd a tejfölös-pörköltes szafttal leöntjük.

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA, RÁNTVA
Hozzávalók: mint a hortobágyi húsos palacsintához

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint hajtogatott elődje, csak a befejezése alakul másként.
Nem hajtogatjuk, hanem a betöltött palacsintákat feltekerjük, a végeiket begyűrjük ugyanúgy, mint a töltött káposzta töltelékét, aztán mintha rántott húst készítenénk, lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk, majd serpenyőben kirántjuk.
A maradék szaftot liszttel sűríted, tejföllel összekevered. Ez a mártás kerül a rántott palacsintákra is, és máris fogyaszthatod.

HORTOBÁGYI HÚSOS, RÁNTOTT PALACSINTA ANITA MÓDRA
Elkészítése: Zsíron finomra vágott vöröshagymát üvegesre párolok. A tűzről levéve fűszerpaprikát szórok rá, sózom, borssal fűszerezem.  Ráteszem a ledarált sertéshúst, jól összekeverem és megpárolom. Amikor már majdnem kész egy kevés tejfölt keverek hozzá. Közben sós palacsintákat sütök és betöltöm őket a hússal. Összehajtogatom és bepanírozom, majd kevés zsírban szép pirosra sütöm. Törtburgonyát és tartármártást szoktam hozzá készíteni.
Mivel elég pepecs munka, én azt szoktam csinálni, hogy amikor több időm van, egyszerre 3-4 adagot készítek, és a panírozás után be vele a fagyra. Amikor kell, csak kiveszem és még fagyosan forró zsírban megsütöm.

HORTOBÁGYI PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 1 kis csirkéből készült paprikás csirke (maradék is lehet) vagy 30 dkg sertéshúsból készült pörkölt, 2 dl tejföl, 12 db sós palacsinta

Elkészítése: A paprikás csirkét kicsontozzuk és a csirke- (vagy sertés-) húst kis darabkákra vágjuk. A húsvagdalékot kevés pörkölt-lével meg 1 dl tejföllel elkeverjük, és a palacsintákat ezzel megtöltve, összegöngyöljük, majd tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. A maradék pörköltlevet a másik deci tejföllel elkeverjük, és a palacsintákra öntjük. csak annyi időre tesszük a sütőbe sülni, míg átmelegszik, de nem szabad megpirítani.

HORTOBÁGYI PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 4 db tojás, 4 dl tej, 2 dl szódavíz, 35 dkg liszt, 2 dkg só, 1,5 dl olaj, 4 adag paprikás csirke, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín

Elkészítése: A hozzávalókból palacsintákat sütünk, majd jó szaftos paprikás-csirkét sütünk. A csirkét kiszedjük a szaftból, a húst leszedjük a csontról, és ledaráljuk, vagy finomra vagdossuk és összekeverjük annyi mártással, hogy jól kenhető masszát kapjunk. A palacsintákat betöltjük a masszával, széleit behajtogatjuk, és végül kettéhajtjuk (négyszögletűnek kell lennie). A betöltött palacsintákat - adagonként 2 db-ot - előmelegített tálra helyezzük, ráöntjük a megmaradt mártást, amit időközben a tejszínnel elkevertünk és kiforraltunk. Jól felforrósítjuk. Tálaláskor tejföllel és paprikaszínnel (kevés zsírt felforrósítunk, a tűzről levéve fűszerpaprikát szórunk bele, ettől a zsír szép piros lesz, és nagyon jól mutat a fehér tejfölön).
Forrás: Vendéglátó technológia III. Ételkészítési ismeretek 1983. - Szakközépiskolai tankönyv

HORTOBÁGYI PALACSINTA 03.
Hozzávalók: paprikás csirke, 2 dl tejföl

Elkészítése: A paprikás csirkét kicsontozzuk és a csirke- (vagy sertés-) húst kis darabkákra vágjuk. A húsvagdalékot kevés pörkölt-lével meg 1 dl tejföllel elkeverjük, és a palacsintákat ezzel megtöltve összegöngyöljük, majd tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. A maradék pörköltlevet a másik deci tejföllel elkeverjük, és a palacsintákra öntjük. Csak annyi időre tesszük a sütőbe sülni, míg átmelegszik, de nem szabad megpirítani.

HORTOBÁGYI PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
A palacsintához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej, só
A töltelékhez: 40 dkg marhapörkölt, 3 dl tejföl, 1 evőkanál liszt

Elkészítése: Körülbelül 16 db palacsintát sütünk a fenti mennyiségből. A lisztet, tejet, a tojást simára kavarjuk, sózzuk, kevés vízzel hígítjuk, és forró palacsintasütőben olajon kisütjük. A pörköltet apróra vágjuk, szaftját külön besűrítjük simára kevert liszttel és tejföllel. A húsmasszához 2-3 evőkanálnyi mártást teszünk, jól elkeverjük és meg- töltjük vele a palacsintákat. Kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk a töltött palacsintákat és leöntjük a fenti mártással. Sütőbe rakjuk és átforrósítjuk. Melegen tálaljuk.

HORTOBÁGYI PALACSINTA 05.
Hozzávalók 6 személyre: 12 db sós palacsinta, 1 fej vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, 1 kg borjúhús, 6 dkg liszt, 3 dl tejföl, 2 dl tejszín, 2 evőkanál olaj, só és pirospaprika

Elkészítése: Pirítsuk meg a hagymát, majd tegyük rá a kockákra vágott borjúhúst, az apróra vágott paprikát, paradicsomot, a pirospaprikát, és készítsünk pörköltet. A pörkölt levét szűrjük le, forraljuk fel újra, és tejfölös habarással sűrítsük be, majd adjuk hozzá a tejszínt. A húst daráljuk meg, és hígítsuk fel egy kicsit az elkészült mártással. Töltsük meg a palacsintákat, tegyük be a sütőbe, végül locsoljuk meg a megmaradt mártással.

HORTOBÁGYI PALACSINTA 06.
Hozzávalók: 8 db egyszerű sós palacsinta, 40 dkg borjúlapocka, 6 dkg zsír, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek pirospaprika, só
Elkészítése: A borjúhúsból - a már ismert módon - pörköltet készítünk. Mikor a hús megpuhult, kiszedjük levéből és apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a pörköltlé felét és egy-két kanál tejföllel még addig pároljuk, míg a vagdalék pépszerű lesz. A külön kisütött palacsintákat ezzel megtöltjük. A palacsinták széleit felhajtva feltekerjük, egy tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, és sütőben átforrósítjuk. Közben a pörköltlé felét liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, átforraljuk, és tálaláskor ezzel a forró paprikás mártással bevonjuk a palacsintákat. Tetejét egy-egy kanál tejföllel meglocsoljuk.

HORTOBÁGYI PALACSINTA 07.
Hozzávalók:
A palacsintához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej, só
A töltelékhez: 40 dkg marhapörkölt, 3 dl tejföl, 1 evőkanál liszt

Elkészítése: Körülbelül 16 db palacsintát sütünk a fenti mennyiségből. A lisztet, tejet, a tojást simára kavarjuk, sózzuk, kevés vízzel hígítjuk, és forró palacsintasütőben olajon kisütjük. A pörköltet apróra vágjuk, szaftját külön besűrítjük simára kevert liszttel és tejföllel. A húsmasszához 2-3 evőkanálnyi mártást teszünk, jól elkeverjük és meg- töltjük vele a palacsintákat. Kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk a töltött palacsintákat és leöntjük a fenti mártással. Sütőbe rakjuk és átforrósítjuk. Melegen tálaljuk.

HORTOBÁGYI PALACSINTA HARCSÁBÓL
Hozzávalók 6 személyre: 70 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1 nagy vöröshagyma, 4 ek olaj, 1 ek pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, fél mk őrölt köménymag, 1 kk só, 1 mk Piros Arany csípős paprikakrém, 2 dl tejföl, 1 ek finomliszt, 12 darab hagyományos, de cukor nélküli palacsinta, 2 dkg vaj

Elkészítése: A halat lebőrözzük, kiszálkázzuk és felkockázzuk.
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, rászórjuk a pirospaprikát, majd beledobjuk a felvágott paprikát és paradicsomot. fokhagymával, köménymaggal, sóval és paprikakrémmel fűszerezzük. Felöntjük 4 dl vízzel és lefedve 30 percig főzzük. Majd a halat is hozzáadjuk, pár percig még pároljuk benne. Ezt felöntjük a lisztes, tejfölös, vizes habarással és alaposan összedolgozzuk. Majd leszűrjük, a halat összetörjük, és a palacsintákba töltjük. Egy kivajazott tepsibe tesszük, a mártást rákanalazzuk és a sütőben csak megmelegítjük.

HUBERTUSZ PALACSINTA
Elkészítése: A főtt vagy sült vadhúst finomra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, 1 tojással, tejföllel és annyi zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Hubertusz likőrrel ízesítjük. A sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele és kivajazott tűzálló edényben, tejföllel áthúzva, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Citromkarikákkal díszítve, áfonyalekvárral tálaljuk.

HÚSOS PALACSINTA 01. (GEVULE PANNENKOEK)
A tésztához: 2,4 dl liszt, 3,6 dl tej, 2 tojás, 2 dkg olvasztott vaj, mokkáskanál só
A sütéshez: sütőmargarin
A töltelékhez: 4 evőkanál vaj, 1 dl liszt, 4,8 dl húsleves, ízlés szerint só, bors, szerecsendió, 30 dkg főtt hús, 5 db párolt gomba

Elkészítése: Habverővel keverje sűrű, csomómentes tésztává a hozzávalókat. Hagyja állni, míg a töltelékhez felolvasztja a vajat, és zsemleszínűre pirítja benne a lisztet. Öntse fel a levessel és keverje csomómentesre. Adja hozzá a fűszereket, a ledarált húst és gombát, majd lassú tűzön kevergetve párolja kenhető, sűrű masszává. Tegye meleg helyre félre. Süsse mindkét oldalukon barnára a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat. Mindegyiket kenje meg a keverékkel, és hajtogatás nélkül rétegezze egymásra azokat. Cikkekre vágva, zöldsalátával kínálja.

HÚSOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 12 sós palacsinta, 40 dkg dagadó, 1,5 dl száraz vörös bor, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 evőkanál olaj, törött bors, só

Elkészítése: A húst megmossuk, leszárítjuk és ledaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk. Rádobjuk a darált húst, és erős tűzön, állandó keverés közben hirtelen lepirítjuk. Sózzuk, meghintjük törött borssal, hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és felöntjük a vörös borral. Egyet forralunk rajta, majd lefedve hűlni hagyjuk. Kikent mély tűzálló tál aljára terítünk egy palacsintát, ezt megkenjük a boros hússal. Megszórjuk reszelt sajttal, erre újabb palacsintát helyezünk. Ezt a rétegezést folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. A tetejére palacsintának és reszelt sajtnak kell kerülnie. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt teljesen rá nem olvad a tetejére. Úgy szeletelhetjük, akár a tortát. Tálaláskor bőven szórhatunk rá reszelt sajtot.

HÚSOS PALACSINTA 03. (FÜLÖP-SZIGETEK)
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 0,5 tk só, 2 ek olaj, 3,5 dl víz
Töltelék: 25 dkg párolt csirkemell, 20 dkg párolt sertéshús, 25 dkg kínai kel, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 cs. aprított újhagyma, 5 ek olaj, 20 dkg főtt rák, 12 dkg friss szójacsíra, 0,5 tk só, 1/4 - 1/2 tk. chilipor, 3 ek szójaszósz, salátalevelek

Elkészítése: Elkészítjük a palacsintatésztát, és 2 órányit állni hagyjuk.
A párolt csirkemellet, sertéshúst felkockázzuk, a kelt lereszeljük.
A hagymákat megpároljuk 2 ek olajon, hozzáadjuk a húsokat, a rákot, szójacsírát, sóval, chilivel, szójaszósszal ízesítjük. 5 percig folytonos keverés mellett pároljuk. Melegen tartjuk.
Kicsi palacsintákat sütünk a maradék olajon.
Mindegyikre 1-1 salátalevelet fektetünk, erre tesszük a tölteléket. Négybe hajtjuk.

HÚSOS PALACSINTA ZÖLDSÉGMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 1/4 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 60 dkg darált hús, 1- 2 evőkanál paradicsompüré, 2 ek fekete olajbogyó. 1 tk olasz fűszerkeverék, (vagy szárított bazsalikom, oregánó, kakukkfű és rozmaring). 2 szál sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 3 ek tejszín, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 3 ek ásványvíz, 7.5 dkg Gouda sajt, só, bors, a díszítéshez zöldfűszerek

Elkészítése: A tojásból, lisztből, tejből és csipetnyi sóból palacsintatésztát készítünk. Lefedve, 30 percig pihentetjük. Közben a fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, majd a felhevített olajban a darált hússal együtt meg pirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, az olasz fűszer keverékkel ízesítjük, majd kivesszük a serpenyőből. Az olajbogyó húsát cikkekben levágjuk a magról. A lekapargatott, megmosott sárgarépát feldaraboljuk, a pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk. A zöldségeket kb. 2,5 dl vízben kis lángon, fedő alatt 10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, 3 evőkanál vajat összekeverünk 1 evőkanál liszttel, és óvatosan besűrítjük vele a tejszínes zöldséget. A forrástól számítva, 5 percig főzzük. A megmosott petrezselyemzöldet lerázzuk, és felaprítjuk, majd a szószhoz adjuk. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Az ásványvizet a palacsintatésztába keverjük. Serpenyőben, kevés forró olajon 3-4 palacsintát sütünk. Megtöltjük a húsos masszával, feltekerjük, és átlósan 4 részre vágjuk. A feldarabolt palacsintát óvatosan tűzálló tálba helyezzük. Rámerjük a zöldséges szószt, majd meg szórjuk olajbogyócikkekkel és reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-30 percig sütjük. Melegen, tetszés szerint friss zöldfűszerekkel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra

HÚSOS RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók 10 palacsintához: 2 tojás, 15 dkg liszt 3 dl tej, só, 1 dl olaj
A töltelékhez: 60 dkg sertéslapocka, 6 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 kávéskanál paprika, só, 1 késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál tejföl
A bundázáshoz: 4 evőkanál liszt, 2 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, 4 dl tartár, 1/2 csomó metélőhagyma

Elkészítése: A két tojásból, lisztből, tejből, kevés sóval palacsintatésztát keverek. és palacsintasütőben vagy teflonserpenyőben 10 palacsintát sütök.
A húst ledarálom. Zsírban aranysárgára pirítom a finomra vágott hagymát, meghintem pirospaprikával, összekeverem és hozzáadom a darált húst. Sóval, borssal ízesítem. Először pirítom, majd fedőt teszek rá, és kb. 15 perc alatt kevés vízzel megpárolom. Végül 2 kanál tejfölt keverek a töltelékhez.
A palacsinták közepét egyenletesen megtöltöm, és a tésztát tégla alakúra hajtogatom. Először lisztben, majd felvert tojásban, utoljára zsemlemorzsában megforgatva bundázom.
5-6 perc alatt mindkét oldalát szép pirosra sütöm bő, forró olajban.
Finomra vágott metélőhagymával kevert tartárral adom asztalra.

HÚSOS-SAJTOS RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 4 dkg besamelmártás, 20 dkg félkövér sertéshús, 10 dkg liszt, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, 1 késhegynyi füstízű só,, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 csipet frissen őrölt fekete bors, 3 dl olaj, 1 csipet reszelt szerecsendió, 4 adag Pritaminos tartármártás, 6 dkg trappista sajt

Elkészítése: A félkövér sertéshúst apró lyukú tárcsás húsdarálón ledaráljuk. Kevés felforrósított olajon átpirítjuk. Füstízű sóval, frissen őrölt fekete borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Lefedjük, és puhára pároljuk. Közben elkészítjük — a külön recept szerint — a sűrű besamelmártást, és lereszeljük a sajtot. Mikor a hús leve elpárolgott, hozzákeverjük a besamelt és a reszelt sajtot. A keveréket elosztjuk a palacsintákra, majd mindegyiket téglalap alakúra hajtjuk. A töltött palacsintákat lisztbe, felvert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsában meghempergetjük és bő, forró olajban kisütjük. Tálaláskor Pritaminos tartármártást kínálunk hozzá.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta