Palacsinták - G-GY
GÁBRIS PALACSINTÁJA
Elkészítése: A szokásos módon Újházy tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk, sóval ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig sütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
GAMBRINUS-PALACSINTÁK 01.
Hozzávalók: 9 db sima sós palacsinta, 2 dl tejföl
1. töltelékhez: 20 dkg darált sertéshús, 1 evőkanál olaj, 1 kis csipet hagymasó, 1 csipet őrölt fekete bors, 1 késhegynyi pirospaprika
2. töltelékhez: 4 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 10 dkg trappista sajt, 1 tojás sárgája, 1 csipet reszelt szerecsendió, 1 csipet őrölt fehér bors, só
3. töltelékhez: 15 dkg sertésvelő, 1 diónyi zsír, 1 csipet őrölt fekete bors, 1 csipet őrölt majoránna, 1 csipet pirospaprika, 1 késhegynyi vöröshagyma-só
Elkészítése: Legelőször külön elkészítjük a háromféle tölteléket.
Az 1. tölteléknél kevés olajban átpirítjuk a ledarált sertéshúst. Borssal, hagyma-sóval, pirospaprikával fűszerezzük, és zsírjára pirítjuk.
A II. töltelék készítésénél vajban átforrósítjuk a lisztet, tejszínnel felengedjük, beletesszük a lereszelt sajtot, reszelt szerecsendióval, borssal, sóval ízesítjük, és mikor kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját is.
A III. tölteléknél a velőt forró vízbe mártva lehártyázzuk, megtisztítjuk, majd összevágjuk. Kevés zsírban a velőt átpirítjuk, borssal, hagyma-sóval, majoránnával és paprikával fűszerezzük. Töltelékenként három-három palacsintát kiterítünk, megkenjük tejföllel, és elosztjuk rajta a töltelékeket, feltekerjük, és sütőben átforrósítjuk.
Tálaláskor mindegyiket négy darabra felvágjuk. Az így kapott kis palacsinta rudacskába egy-egy fogvájót szúrunk. Melegen tálaljuk. Kitűnő sör- és borkorcsolya.
GAMBRINUS-PALACSINTÁK 02.
Hozzávalók: 6 sós palacsinta, 2 dl tejföl
1. töltelékhez: 5 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg darált sertéshús, 1 késhegynyi só, 1 csipet törött bors, 1 csipet pirospaprika
2. töltelékhez: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, 10 dkg trappista sajt, 7 késhegynyi só, 1 csipet törött bors, 1 csipet reszelt szerecsendió, 1 tojássárgája
3. töltelékhez: 2 velő, 1 kis fej vöröshagyma, diónyi zsír, 1 késhegynyi só, 1-1 csipet törött bors, majoránna, pirospaprika
Elkészítése: A finomra vágott hagymát zsíron megpirítom, ráteszem a darált húst, sóval, borssal, paprikával ízesítem, rövid ideig párolom, majd a tölteléket hagyom kihűlni.
A vajon megpirítom a lisztet, tejszínnel felengedem, beleteszem a reszelt sajtot, fűszerezem, és csak a kihűlt töltelékhez keverem hozzá a tojássárgáját.
A velőt forró vízbe mártom, lehártyázom. A finomra vágott hagymát zsíron megpirítom, ráteszem a durvára vágott velőt, megszórom a fűszerekkel és kihűtöm.
A sós palacsintákat kiterítem, tejföllel megkenem, a különböző töltelékekkel megtöltöm, felcsavarom, és forró (180 C-os) sütőben kb. 10-12 perc alatt átsütöm.
A palacsintákat feldarabolom, s a képen látható módon díszítem. Műanyag kardot vagy fogvájót szúrok bele, és azonnal tálalom.
GÁBRIS PALACSINTÁJA
Elkészítése: A szokásos módon Újházy tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk, sóval ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig sütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
GÉPI PALACSINTA
Hozzávalók kb. 100 db-hoz: 2,5 l szódavíz, 1,5 kg finomliszt, 2 l tej, 10 tojás, 2 dl olaj
Elkészítése: A finomlisztet a habverő, illetve a keverőgép üstjébe tesszük. Megsózzuk, beletesszük a feltört tojásokat és a géppel összedolgozzuk. Beleöntjük az olajat, fokozatosan a tejet és a szódavizet.
Nagyon fontos, hogy addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz. Felhasználás előtt pihentessük a tésztát.
GESZTENYEKRÉMES PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db előre megsütött palacsinta, 25 dkg gesztenyemassza, 1 csésze házi rumos meggy (vagy meggybefőtt), 1 dl rumos meggylé, 1 dl tejszín, kevés porcukor
Elkészítése: A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a rumos meggylével. Ha szükséges, kevés porcukorral édesítem. A rumos meggyet kimagozom, és apróra vágom, majd hozzáteszem a gesztenyekrémhez. A palacsintákat bekenem a gesztenyekrémmel, és felcsavarva tűzálló tálra teszem. Előmelegített, forró sütőben, fedő alatt éppen csak átmelegítem, majd a tejszínből vert kemény habbal feldíszítve, melegen kínálom. Azonnal kell fogyasztani, mert a hab elolvad!
GESZTENYÉS CSÚSZTATOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db csúsztatott palacsinta tésztája, 3 cl triple sec, 4 dkg vaj
Töltelékhez: 25 dkg gesztenyemassza, 3 cl rum, 5 dkg dióbél, 5 dkg porcukor
Elkészítése: A már ismert módon elkészítjük a csúsztatott palacsinta tésztáját, amibe egy kis pohárka triple sec likőrt is keverünk. A gesztenyemasszát kevés rummal ízesítjük és burgonyanyomóba tesszük. A diót ledaráljuk, és kevés cukorral összekeverjük. Mikor mindent előkészítettünk, a szokásos módon elkezdjük sütni a palacsintákat. Az elsőt vajjal kikent tűzálló tálra csúsztatjuk, majd a krumplinyomó segítségével a tetejére nyomunk gesztenyemasszát, amit egy villa segítségével egyenletesen eloszlatunk a palacsintán. Kevés cukrozott, őrölt dióval is megszórjuk. A palacsintasütést és a rétegezést az előkészített anyagok felhasználásáig folytatjuk. Az utolsó palacsintát a pirult oldalával felfelé borítsuk rá a többire. Ezután az egészet közepes meleg sütőbe tolva kb. 8-10 perc alatt átsütjük. Tálalás előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral, és cikkekre vágva kínáljuk.
GESZTENYÉS METÉLT PALACSINTA
Hozzávalók: 10-12 db megsütött palacsinta, 15 dkg gesztenyemassza, 1 csésze meggybefőtt leve nélkül, 3 dl tejszín, 2 dkg vaj, 2 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), kevés porcukor, 1 dkg vaj a tál kenéséhez
Elkészítése: A megsütött, de töltelék nélküli palacsintákat szorosan feltekerem, és nagyon vékony csíkokra vágom. Beleszórom egy kivajazott tűzálló tálba. A meggyet kimagozom, és nagyon apróra vágom. A gesztenyemasszát a tejszínnel és a rummal kikeverem. Mire az összes folyadékot felveszi, lágy, folyós lesz. Hozzákeverek kevés porcukrot, majd ezt a gesztenyés öntetet rálocsolom a vagdalt palacsintacsíkokra. Meghintem az apróra vágott meggybefőttel, végül a vajat borsónyi darabkákban rászórom a tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg a meggyszemek el nem színeződnek a tetején. Jéghideg, keményre vert tejszínhabbal a legfinomabb, de nem mondható éppen fogyókúrás édességnek!
GESZTENYÉS PALACSINTA 01.
Hozzávalók 6 személyre: 12 db édes palacsinta, 30 dkg gesztenyepüré, 3 dl tejszín, fél dl rum (használhatunk helyette rum aromát), 5 dkg mazsola, 2 csomag vaníliás cukor, fél üveg meggybefőtt
Elkészítése: A gesztenyepürét a tejszín felével és a rummal jól elkeverjük, majd beletesszük a mazsolát. A maradék tejszínt a cukorral habosra verjük. A gesztenyés krémmel megtöltjük a palacsintákat, melyeket tejszínhabbal és meggybefőttel díszíthetünk.
GESZTENYÉS PALACSINTA 02.
Elkészítése: Simára keverve 3 tojássárgáját 3 dkg porcukorral, 4 ek olajjal, felöntjük 1 l tejjel, csipet sóval ízesítve hozzáadunk 20 dkg réteslisztet. Fél óráig pihentetjük. Ekkor hozzáadva 3 tojásfehérjéből vert kemény habot, teflon serpenyőben a szokottnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Jól kikeverve 25 dkg gesztenyemasszát kis tejjel, 1-2 ek barackízzel, 2 ek rummal, a kisült palacsintákba töltjük. Négyrét hajtva tűzálló tálra rakjuk, félig egymásra fektetve. Porcukorral meghintve átmelegítjük. Ne pirítsuk!
GESZTENYÉS PALACSINTA 03.
Elkészítése: A készen kapható gesztenyemasszát áttörjük. Tejszínnel, 2 cl rummal habosra keverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
GESZTENYÉS PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 25 dkg készen vett mélyhűtött gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 2-3 evőkanál rum, 1-2 evőkanál tej, 5 dkg mazsola, 12 palacsinta, 1 evőkanál porcukor, 4 szem meggybefőtt
Elkészítése: Burgonyanyomón áttöröm a gesztenye-masszát. A tejszín felével, a rummal meg egy kevés tejjel simára, habosra keverem, gőzfürdőben megforrósítom, és közé keverem a megmosott mazsolát.
A meleg palacsintákra csíkot rakok a töltelékből, és egyenként összegöngyölöm. Forró tálra fektetem.
Minden palacsintára egy-egy halom habbá vert, porcukorral édesített tejszínt rakok, és kimagozott, lecsöpögtetett, meggybefőtt-szemekkel díszítem. Azon forrón kínálom.
GESZTENYÉS PALACSINTA FLAMBÍROZVA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1 dl tejszín, 25 dkg gesztenyemassza, 5 cl rum, 2 tojás, 2 dkg vaj, 5 dkg babapiskóta-morzsa, 1 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: A gesztenyemasszát jól kikeverjük a tojássárgájával, az összemorzsolt babapiskótával, vaníliás cukorral és a tejszínnel. A krémmel megtöltjük a kisütött palacsintákat, feltekerjük, és kivajazott tűzálló tálba téve sütőben átforrósítjuk. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk, meglangyosított rummal meglocsoljuk, meggyújtjuk, és lángolva visszük az asztalhoz. Forró csokoládémártást adhatunk hozzá.
GESZTENYÉS PALACSINTA, MÁSKÉPP
Hozzávalók: 8 sós palacsinta, 25 dkg gesztenyemassza, 1 tojássárgája, 0.5 dl tej, 1 tk kakaópor, porcukor, 3 dl tejszín
Elkészítése: A gesztenyemasszát, tejet, felvert tojást, kakaóport, kis cukrot eldolgozzuk. A krémmel a palacsintákat vastagon kenve felcsavarjuk, tűzálló edénybe fektetve, rálocsolunk 2 dl tejszínt. Befedve, előmelegített, forró sütőben pároljuk, míg a palacsinta minden tejszínt beszív. A többi tejszínből kemény habot verünk. A forró palacsinta mellé a tányérra 1-1 ek habot rakunk.
GESZTENYÉS PALACSINTA TEJSZÍNHABBAL
Hozzávalók: palacsinta alapmassza, 25 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor, 2 evőkanál rum
Elkészítése: A gesztenyemasszát a rummal összegyúrom, és fél óráig pihentetem. Közben a palacsintát a szokásos módon megsütöm, a tejszínből a porcukorral kemény habot verek. A kisült palacsintára krumplinyomóval rányomok egy kevés gesztenyemasszát, és tejszínhabbal bekenem, majd a palacsintát félbehajtva tálra teszem. Ha az összes palacsinta már a tálon van, akkor a maradék gesztenyemasszát rányomom és kevés tejszínhabbal feldíszítve tálalom.
GESZTENYÉS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8-10 db palacsinta, 25 dkg gesztenye-massza, 1 db citrom héja, 3 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg kimagozott meggybefőtt, 3 dl tejszín
Elkészítése: 20 dkg gesztenyemasszát a reszelt citromhéjjal, a rummal, a cukorral, a meggyel és 2 dl tejszínnel simára keverjük. A palacsintákat a töltelékkel megkenjük, összehajtogatjuk, és tálra tesszük. A tetejét a maradék tejszínből vert kemény habbal, reszelt gesztenyemasszával és meggydarabokkal díszítjük.
Addig sütjük, míg a teteje halványpiros nem lesz. Melegen tálaljuk.
GESZTENYÉS RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához: 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, kevés só
A töltelékhez: 25 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha édes), csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 dl sűrű tejföl, só és törött fekete bors, ízlés szerint, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 2 tojás
Elkészítése: A palacsintatésztát a szokott módon megsütjük. A gesztenyemasszát sóval, törött borssal, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a tejföllel fellazítva, kenhetővé keverjük. A palacsintákat egyenként megtöltjük, majd a két végét behajtva felcsavarjuk. Lisztbe, habosra felvert tojásba, végül zsemlemorzsába hempergetjük, és bő forró olajban, erős tűznél hirtelen kisütjük. A felesleges olajat lecsepegtetjük; tartármártással kínáljuk.
GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT ÍNYENCPALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 8 db édes palacsinta, 20 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum, 5 dkg mazsola, 10 dkg étcsokoládé, fel deci tej, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: A gesztenyemasszát villával összetörjük, egy deciliter tejszínnel és egy evőkanálnyi rummal simára keverjük, majd a mazsolát beleszórjuk.
A maradék tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A palacsintákat megkenjük a gesztenyés töltelékkel, és négyrét hajtva tálra tesszük.
Az étcsokoládét összetörjük, a tejjel felontjuk, és lassú tűzön kevergetve megolvasztjuk. (Én gőz felett csináltam). A tűzről levéve simára keverjük a maradék rummal, és a palacsintákra öntjük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db édes habos vagy sima palacsinta, 5 cl tej, 1 evőkanál porcukor, 20 dkg kész gesztenyemassza, 4 dkg mazsola, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál meggybefőtt, 2 evőkanál rum
Elkészítése: A gesztenyemasszát szitán áttörjük, tejszínnel, rummal és a tejjel habosra keverjük. A krémet tartalmazó edényt vízfürdőbe állítva felmelegítjük, és belekeverjük a megmosott, leszárított mazsolát. A frissen kisütött palacsinták tetejét megkenjük a még meleg gesztenyekrémmel, feltekerjük, és felmelegített kistányérra helyezzük. Adagonként egy-egy halom kemény, cukrozott tejszínhabot teszünk a palacsinták tetejére, és meggybefőttel díszítve tálaljuk.
GHÁNAI PALACSINTA
A tésztához: 20 dkg liszt, 5 ek porcukor, 5 tojás, 3,5 dl tej, só, 4 banán, földimogyoró- vagy salátaolaj a sütéshez
A többihez: 2 ek porcukor, 1 tk őrölt fahéj, 3 banán, 1 tk citromlé, 2 tojásfehérje kemény habja
Elkészítése: Keverjük össze a lisztet, 5 ek porcukrot, 5 tojást. Villával nyomkodjuk szét a banánt, keverjük el jól a tejjel, öntsük a lisztes masszához. A szokásos módon, kissé vastagabb palacsintákat süssünk. Szitán törjük át a többi banánt, a tojásfehérje kivételével keverjük össze a többivel. Kenjük be a palacsintákat, fektessük egymásra kivajazott tűzálló tálon. Tegyük rá a habot, közepesen meleg sütőben addig süssük, míg megpirul a teteje (kb. 15 perc).
Forrón tálaljuk.
(Fantasztikusan finom - a habba 1 cs. vaníliás cukrot, a krémbe 1 ek rumot szoktam tenni. Ajánlom! Amanda)
GOMBÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 3 dl tej, 1 dl szódavíz, ásványvíz vagy víz, 1 tojás, 15 dkg liszt, só, olaj (a sütéshez), 30 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek szója-granulátum, olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, reszelt sajt
Elkészítése: A hozzávalókból kevert tésztából hagyományos módon palacsintát sütünk. A töltelékhez a gombából sűrű pörköltet készítünk úgy, hogy a gombával egy időben a szója-granulátumot is hozzáadjuk. Ha elkészült a fele tejfölt bele- keverjük. A palacsintákat a gombás masszával megtöltjük, feltekerjük, és egy tűzálló tálban szorosan egymás mellé fektetjük. A maradék tejföllel és egy kevés gombamártással bekenjük a tetejét.
Reszelt sajttal megszórva, forró sütőben átsütjük.
GOMBÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók 6 személyre: 2 tojás, 3 dl tej, 12 evőkanál liszt, 20 dkg gomba, olaj, só, őrölt bors, konzerv lecsó, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése: Pároljuk meg az apró darabokra vágott gombát. A tojást a tejjel és a liszttel keverjük simára, ízesítsük sóval, borssal, és adjuk hozzá a párolt gombát. A gombás masszából süssünk palacsintát, melyeket töltsünk meg lecsóval, szórjuk meg a reszelt sajttal, és tegyük a sütőbe. Ha a sajt megpirult, elkészült a palacsinta.
GOMBÁS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 20 sós palacsinta, 50 dkg gomba, 1 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, Piros Arany, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, bors, 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése: Az olajon a hagymát, majd az apróra vágott gombát megpároljuk, amíg a levét elfövi. Fűszerezzük, majd besűrítjük 1 dl tejföllel elhabart liszttel. A kisütött palacsintákat ezzel a gombás masszával kenjük meg, és tekerjük fel. Tűzálló tálba rakjuk, minden sort megkenünk tejföllel, és megszórunk sajttal. A sütőben átmelegítjük. Jó vendégváró.
Van, aki a megdinsztelt gombára tojást üt, és a gombás tojással tölti meg a palacsintákat.
GOMBÁS PALACSINTA 04.
Elkészítése: A szokásos módon sós tésztából palacsintákat sütünk. Finomra vágott gombát kevés zsiradékon és reszelt vöröshagymán, sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel ízesítve megfonnyasztunk. Elkeverjük 1 evőkanál zsemlemorzsával és 1 tojással. Megtöltjük a palacsintákat úgy, hogy vánkos formájúak legyenek.
Bundázzuk, és bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük. Tartármártást vagy ketchupot adunk mellé.
GOMBÁS PALACSINTA 05.
Elkészítése: Apróra vágott hagymát pirítunk olajon, majd hozzáadjuk a gombát, amit szintén apróra felvagdaltunk, valamint kevés pirospaprikát, sót. Lefedve hagyjuk saját levében rotyogni, míg meg nem fő a gomba. Ha kell, kevés vizet még töltünk hozzá, hogy megfőjön, de a végére elpárologtassa a levét.
Ekkor levesszük a tűzről, s ha már kicsit meghűlt, tejfölbe kevert liszttel behabarjuk, és krém sűrűségűre főzzük. A korábban megsütött palacsintákat megtöltjük vele, és tűzálló tálba tesszük. Ráöntünk tejfelt, és sütőben sütjük tálalás előtt. Fejenként 2-3 darabot számoljunk, mert laktató étel: ennél lényegesen többet nem lehet belőle megenni. Ezért főétkezésnek is ajánlható, de vendégváró ételnek is.
GOMBÁS PALACSINTA 06.
Hozzávalók: 20 dkg kucsma- vagy vargányagomba (10 db palacsinta töltéséhez), 10 dkg vaj, 1 dkg só, 0.2 dkg törött bors
Elkészítése: A megtisztított, megmosott erdei gombát apró dara-bokra vágjuk, vajban megpároljuk, egy kevés sót és törött borsot teszünk rá. A szokásos módon palacsintatésztát keverünk, valamivel több sót téve hozzá, mint más-kor, és palacsintasütőben kisütjük. A tölteléket rákenjük, összegöngyöljük, és tepsiben egymásra rakjuk. Olvasztott vajjal megöntözgetjük. 15 percig sütjük.
GOMBÁS PALACSINTA 07.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 dl tej, 1,5 dkg cukor, 1 tojás, só, 1 evőkanál olaj
A töltelékhez: 20 dkg gomba, 6 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, só, őrölt bors
A tetejére: 1 dl tejföl
Elkészítése: A tojást verje fel a sóval és a cukorral. Adja hozzá a tejet és az olajat, majd folyamatosan keverve dolgozza csomómentesre a liszttel. Tegye félre, amíg a tölteléket elkészíti. A vajon párolja üvegesre a hagymát. Fűszerezze ízlése szerint, majd adja hozzá az apróra vagdalt gombát. Párolja 5-6 percet, majd vegye le a tűzről. Keverje bele a felvert tojást, és annyi zsemlemorzsát, amivel lágy, nem folyós tölteléket kap. Süssön szokásos palacsintákat a tésztából, de csupán az egyik oldalukat süsse meg. A sült oldalukra kenje a tölteléket, majd csavarja fel, és tegye kivajazott tűzálló tálba a palacsintákat. Locsolja meg tejföllel, és előmelegített sütőben 15 perc alatt süsse készre.
GOMBÁS PALACSINTA 08.
Hozzávalók: 5 tojás, 2 kisebb vöröshagyma, 18 dkg liszt, 7 dkg zsír vagy vaj, 1,2 dl tej, 12 dkg főtt sonka, 2 csipet őrölt szerecsendió, 2 csipet őrölt fekete bors, 50 dkg sampinyon gomba, só
Elkészítése: Összekeverjük a tojásokat, lisztet, tejet, sót. Az apróra vágott hagymát a zsiradékban sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, apróra szeletelt gombát, és együtt pároljuk. Sóval, borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük, belekeverjük a csíkokra vágott sonkát, majd a palacsintatészta-keveréket. A szokásos módon megsütjük. 4-6 palacsinta lesz belőle.
GOMBÁS PALACSINTABATYU
Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 60 dkg gomba, 5 dkg vaj, 5 dkg hagyma, 2 tojás sárgája, 3 dkg liszt, 2 dl tej, só, bors, zöldpetrezselyem, snidling, a mártáshoz: 20 dkg gomba, 4 dkg vaj, 2 dkg póréhagyma, 4 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Vajon aranysárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a gombát, és addig pároljuk, amíg a leve elfő. Fűszerezzük, megszórjuk liszttel, felengedjük tejjel, sűrűre forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tojások sárgáját. A palacsinták közepére snidlinget halmozunk, majd, mint a batyut összefogjuk, és snidlinggel összekötjük. Tűzálló tálba rakjuk. A gombamártáshoz vajon megpirítjuk a hagymát, megpároljuk rajta a felszeletelt gombát, fűszerezzük, megszórjuk liszttel, majd a tejfölt és a tejszínt összekeverve felengedjük a mártást. Jól kiforraljuk, és az elkészített palacsintákra öntjük.
Forrón tálaljuk.
Fűszerekkel, például bazsalikommal fokozhatjuk az ízhatást.
GOMBÁS PALACSINTA RÁNTVA
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: 2 tojás, 20 dkg liszt, 4 dl tej, só, olaj
A töltelékhez: 25 dkg csiperkegomba, 1 fej hagyma, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, só, bors, kakukkfű, vaj, a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a kisütéshez olaj
Elkészítése: A tésztából a szokásos módon nyolc sós palacsintát sütünk. Vajon üvegesre pároljuk a megtisztított, kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát is. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Megpároljuk, majd meghintjük liszttel. Egy percnyi pirítás után felöntjük a tejjel, és összefőzzük. Ha szükséges, utánízesítjük. A palacsintákat megkenjük a gombás töltelékkel, és úgy hajtogatjuk össze, hogy a töltelék ne folyjon ki. A szokásos módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk, és bő forró olajban kisütjük. Tartármártással, joghurttal vagy ketchuppal tálaljuk.
GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1/2 kg gomba, 2 dl tejföl + 2 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg sajt, 1 kk pirospaprika, késhegynyi szerecsendió, só, bors, a tésztához liszt, tojás, tej, só
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük. Ha megpuhult, a tejfölös eresztékkel besűrítjük és hozzákeverjük a felvert tojást, szerecsendióval ízesítjük. 12 db sós palacsintát sütünk, majd kivajazott tűzálló tálban rétegesen lerakjuk a gombát és a palacsintákat, felülre palacsinta kerüljön, azt kenjük meg tejföllel, majd szórjuk rá a reszelt sajtot. 15 percig sütjük, friss salátával tálaljuk.
GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 20 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, bors
Elkészítése: A vaj felén az apróra vágott hagymát megpirítjuk, beletesszük a finomra vágott gombát, és fedő alatt pároljuk. Amikor megpuhul, zsírjára sütjük, közben sózzuk, borsozzuk. Felöntjük tejszínnel, és mártás sűrűségűre főzzük. Megtöltjük a palacsintákat ezzel a gombamártással, feltekerjük, és jénaira rakjuk úgy, hogy tejföl kerüljön alulra, és a palacsinta rétegek közé is. A maradék tejfölt a tetejére öntjük, reszelt sajttal megszórjuk. A maradék vajat megolvasztjuk, a palacsintára öntjük, és forró sütőben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.
GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 30 dkg vargányagomba, 18 db sós palacsinta, 8 dkg vaj, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt, kevés pirospaprika, só
Elkészítése: A kellően megtisztított erdei gombát feldaraboljuk. A hagymát vajon megpirítjuk, meghintjük paprikával, és hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát. Megsózzuk, enyhén megborsozzuk, és addig pároljuk, míg a saját levét el nem főtte. Ez után a tejfölben elkevert liszttel besűrítjük olyan sűrűre, hogy kenhető massza legyen. A kisütött sós palacsintákat az így nyert gombás péppel megkenjük, és egymásra rakjuk. A legfelülre került palacsintát meghintjük sajttal, és a sütőben helyezve az egészet felhevítjük, majd tálaljuk.
GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 12 db sós palacsinta, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg gomba, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 10 dkg sajt, 1 kávéskanál pirospaprika, késhegynyi szerecsendió, só, bors
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük. Ha megpuhult, a tejfölből és 2 két evőkanál lisztből készített habarással besűrítjük, hozzákeverjük a felvert tojást, és szerecsendióval ízesítjük. Kivajazott tűzálló tálban rétegesen lerakjuk a gombát és a palacsintákat. Megkenjük tejföllel, majd reszelt sajtot szórunk rá. 15 percig sütjük, friss salátával a legfinomabb.
GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 05.
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 5 dkg Ráma margarin, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1/2 kg gomba, só, késhegynyi kakukkfű. 4 tojás, 1 kiskanál liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj
Elkészítése: A reszelt vöröshagymát a margarinon üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a megtisztított apróra vágott gombát, megsózzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Fedő alatt addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Két részre osztjuk, egyikre ráöntjük az elhabart tojásokat, és állandóan kevergetve addig hagyjuk a tűzön, míg kocsonyássá nem vált. A gombás tojással megkenjük a palacsintákat, kivajazott tűzálló tálra, egymásra fektetjük és a felső lapot üresen hagyva a sütőben átmelegítjük, de nem pirítjuk meg. A maradék gombát meghintjük a liszttel, felengedjük tejjel, és sűrű mártássá főzzük. Hozzákeverjük a tejfölt, és külön tálkában adjuk a palacsinta mellé.
GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 06.
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, késhegynyi kakukkfű, 5 dkg vaj, egy ágacska rozmaring, 40 dkg gomba, késhegynyi szárított rozmaring, csipetnyi borsikafű. 1 dl vörösbor, só, 10 dkg reszelt sajt, 1 kis doboz paradicsompüré
Elkészítése: A megtisztított, apróra vágott gombát sóval, borsikafűvel ízesítve addig pároljuk a vajon, míg saját levét el nem főtte. Mikor zsírjára sült, hozzáadjuk a paradicsompürét, és kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük, fölengedjük a vörösborral, és sűrű mártássá főzzük. A kisütött palacsintákat megkenjük a mártással, meghintjük reszelt sajttal, és egymásra fektetjük. Tetejére üres palacsinta kerül, amit reszelt sajttal megszórunk. Forró sütőben átmelegítjük, és úgy szeleteljük fel, mint a tortát.
GOMBÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 4,8 dl liszt, 4,8 dl tej, 2 tojás, fél teáskanál sütőpor, 1 evőkanál étolaj, só
A töltelékhez: 80 dkg gomba, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál vagdalt kapor, 2 evőkanál tejföl, 4 evőkanál zsemlemorzsa, só, késhegynyi őrölt bors
A tetejére: 2 evőkanál reszelt sajt
Elkészítése: A vajon párolja meg az apróra vágott gombát. Fűszerezze, tegye bele a kaprot, és pirítsa zsírjára. Vegye le a melegről, keverje bele a tejfölt, és annyi zsemlemorzsát, hogy kenhető krémet kapjon. Gőz fölé téve az edényt tartsa melegen. A tészta hozzávalóit keverje ki csomómentesre, és forró serpenyőben a szokásos módon süsse ki a palacsintákat. Közvetlenül sütés után kenje meg a langyon töltelékkel, tekerje fel, és még forrón szórja meg a reszelt sajttal.
GOMBÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA SZÜPRÉM MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 csipet őrölt fekete bors, 40 dkg sampinyon gomba, 4 dkg vaj, 3 evőkanál olaj, 4 adag szüprém mártás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csipet só, 1/2 csomó petrezselyemzöldje
Elkészítése: A gondosan megtisztított, megmosott gombát apróra összevágjuk. Kevés olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, és hozzáadjuk a gombát. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és zsírjára pirítjuk. Belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, és 3-4 evőkanál szüprém mártást. így jól kenhető tölteléket nyerünk, amellyel megkenjük a kisütött sós palacsintákat. Feltekerjük, vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és sütőben átforrósítjuk. Tálaláskor a külön készített szüprém mártást hozzáadva tálaljuk.
GOMOLYATÚRÓVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg gomolyatúró, 1 csipet só, 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna
Elkészítése: A gomolyatúrót kikeverjük a tojással, megsózzuk, és apróra vágott metélőhagymával ízesítjük. A kisütött palacsintákat megtöltjük a túrókrémmel, feltekerjük, és tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk. Tetejét meglocsoljuk kevés olvasztott füstöltszalonna zsírral, és sütőbe téve átforrósítjuk.
GÖRÖG FÖLDIEPRES PALACSINTA
Hozzávalók: 5 tojás, 1 dl tej, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dkg cukor, 50 dkg földieper, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 5 dkg porcukor
Elkészítése: A földiepret megmossuk, lecsepegtetjük róla a vizet, megcukrozzuk, és pár órára hűtőszekrénybe tesszük. A tojásokat jól felverjük, összekeverjük a liszttel, cukorral, reszelt citromhéjjal és kevés tejjel. Forró vajban palacsintát sütünk, óvatosan tálra csúsztatjuk. Rárakjuk a földiepret és egy másik palacsintával beborítjuk. Tetejét megszórjuk porcukorral.
GRILLEZETT BANÁNOS TEKERCSEK
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db nagy tortilla* (vagy palacsinta), 13 dkg darabos földimogyoró krém, 1/2 kg banánpüré, 10 dkg méz, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 dkg teavaj
Elkészítése: Osszuk el egyenletesen a tortillák középső harmadán a banánpépet és a földimogyoró krémet. A tetejét szórjuk meg mézzel és hintsük meg a fahéjjal. Tekerjük fel a tortillákat, a végeket hajtsuk be, a jó zárás érdekében. Közepes tűzön olvasszuk fel a vajat egy teflon serpenyőben.
Ebben a vajban pirítsuk a töltött tortillákat, oldalanként 2 - 3 percig, amíg szép aranyszínűek nem lesznek.
Tortilla - alaprecept
Hozzávalók: 4 dl liszt, 0,5 dl finom étolaj, 1/2 teáskanál só, 1 dl meleg víz
Elkészítése: Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes, finom keveréket kapunk. Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta ki nem alakul. Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és rugalmas nem lesz, kb. 2 - 3 percig. Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es tortillákhoz. Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél órát. Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy 25 cm-es kerek korongokat. Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére. Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra, hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen. Óvatosan helyezzünk egy tortillát a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni nem kezd, az alján pedig megbarnult foltok kezdenek megjelenni, ez 20 - 30 másodpercet vesz igénybe. Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20 másodpercig. Ha a tortilla fel kezdene puffadni a második oldal sütése közben, gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával. Rakjuk át a tortillát egy alumínium fóliára. Süssük meg a többi tortillát is. Egymás tetejére helyezve, letakarva tároljuk a tortillákat, amíg valamennyi el nem készül.
GRINZINGI PALACSINTA
Hozzávalók: 3 tojás, 12 dkg liszt, egy csipetnyi só, 1 evőkanál olaj, tej szükség szerint, vaj a sütéshez
Töltelék: 20 dkg darált dió, 3 dkg mazsola, egy csipetnyi fahéj, egy csipet vaníliás cukor, 1,5 dl tej, 6 dkg kristálycukor, 3 cl rum
Borsodó: 2 tojássárgája, 1,5 dl száraz fehérbor, 5 dkg kristálycukor, porcukor meghinteni.
Előkészítés: A tojásokat a sóval együtt felverjük, apránként hozzákeverjük a szitált lisztet, a tejet és az olajat. Az egészet simára keverjük, majd a tésztát rövid ideig pihentetjük. A töltelékhez összekeverjük a darált diót a mazsolával, a fahéjjal és a vaníliás cukorral. A tejet a cukorral felforraljuk, és ráöntjük a dióra, végül hozzáadjuk a rumot is, majd a töltelék hozzávalóit jól összekeverjük, és hagyjuk kihűlni.
Elkészítése: Egy palacsintasütőben vajat hevítünk, és a tésztából egymás után vékony palacsintákat sütünk. Mindegyiket megtöltjük diómasszával, összecsavarjuk, félbevágjuk, és melegen tartjuk. A borsodóhoz a tojássárgájákat a borral és a cukorral forró vízfürdőben habverővel sűrű krémmé verjük. A palacsintákat por-cukorral meghintjük, és a borsodóval együtt forrón szervírozzuk. Gyerekeknek inkább vaníliasodóval vagy csokiöntettel tálaljuk.
GUNDEL PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 1 adag palacsinta
Töltelék: 20 dkg darált dió, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor
Csokoládéöntet: 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál rum
Elkészítése: A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, és megfőzzük benne a diót. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, és negyedbe hajtjuk. Leöntjük a csokoládé-öntettel.
Csokoládéöntet: A kakaót a cukorral és egy kevés vízzel sűrűre főzzük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, rummal ízesítjük. A palacsintákra öntjük. Forrón tálaljuk.
GUNDEL PALACSINTA 02. (AZ IGAZI)
Hozzávalók: 12 db palacsinta
Töltelék: 1,5 dl rum, 4 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott narancshéj, 18 dkg dió, 1 dl tejszín, 12 dkg cukor, fahéj
Mártás: 2,5 dl tej, vanília, 3 dkg cukor, 10 dkg csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 1,5 dkg liszt
Elkészítése: A rumba beáztatjuk a mazsolát és a narancshéjat. A felforralt tejszínbe beletesszük a darált diót, cukrot, kis fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, 1-2 percig főzzük, esetleg egy kevés tejet is adva hozzá, míg kenhető pép lesz. Mikor kissé lehűlt, a fele rumot beleöntjük. A kisütött palacsintákat a szokott módon megtöltjük, hengeresre csavarjuk.
A mártáshoz a tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A csokoládét a sütőben megolvasztjuk. A tejszínből kemény habot verünk. A tojás sárgákat a cukorral, majd a kakaóval, kevés liszttel és tejjel, a habverővel simára keverjük. Hozzávegyítjük a megolvadt csokoládét, majd gyors keverés mellett, öntjük hozzá a forró tejet. Mérsékelt tűzön, forrpontig hevítjük. Levéve a tűzről még kevergetjük, majd a tejszínhez keverjük, melybe beleöntjük a rum másik felét. A forró mártást csak a tányéron öntjük a palacsintákra.
GUNDEL PALACSINTA 03.
Palacsintatészta: 350 g liszt, 4 db tojás, 100 g porcukor, 150 g olaj (vagy zsír), 6 dl tej, só
Töltelék: 500 g darált dió, 50 g mazsola, 300 g porcukor, 2 dl tej, 1,5 dl rum, őrölt fahéj, reszelt citromhéj
Csokoládémártás: 250 g porcukor, 200 g csokoládé, 50 g kakaópor, 5 db tojássárgája, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 1 dl rum, 1 rúd vanília
Elkészítése: Rozsdamentes habüstben az egész tojásokat felütjük, hozzáadjuk a hideg tejet, csipetnyi sót és kevés porcukrot. Habverő segítségével simára keverjük. Állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a szitált lisztet, ügyelve arra, hogy ne csomósodjon össze. Így egy sűrű palacsintatésztát kapunk. Ha a palacsintatésztát sűrűnek találjuk, állandó keverés mellett szódavizet adunk hozzá. Palacsintasütőben olajat vagy zsírt hevítünk, és vékony palacsintákat sütünk, melyet tányérra, egymásra felhalmozzuk.
A darált diót összekeverjük a forralt tejjel, a rumban áztatott mazsolával és porcukorral. A palacsintákat megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk, tűzálló tálra helyezzük, és rummal ízesített forró csokoládémártással bevonjuk. A porcukrot a tojássárgájával elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, a darabokra tört csokoládét, a kakaóport, a tejszínt és a vanília rudat. Habüstben vízfürdőben, állandó keverés mellett felfőzzük. A vízfürdőből kivéve rummal ízesítjük.
GUNDEL-PALACSINTA 04.
Ahogy Gundel Károly megalkotta
A töltelékhez: 1,5 dl 50-60%-os rum, 40 g mazsola, 20 g cukrozott narancshéj, 180 g dióbél,1 dl tejszín, 120 g cukor, törött fahéj
A csokoládémártáshoz: 2,5 dl tej, 1 vanília, 30 g cukor, 100 g csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 80-100 g cukor, 50 g kakaópor, 15 g liszt, 5 dl tej
12 db palacsinta: 2 tojás, 240 g rétesliszt, 2 dl te (vagy szódavíz), kevés cukor. 50 g vaj (pirításhoz)
Előző nap áztassuk rumba a mazsolát, a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat.
Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszínt felforraljuk, hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát és a narancshéjat. 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, míg kenhető pép lesz. Ha kissé lehűlt elkeverjük benne a rum felét.
Ezután 12 palacsintát sütünk. A tölteléket 1-1 csíkban rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, meleg helyen tartjuk.
A mártáshoz: a csokoládét felolvasztjuk, a tejszínből kemény habot készítünk, a tejet cukorral, vaníliával felforraljuk.
A tojássárgákat a cukorral, majd a kakaóval, a liszttel, hideg tejjel habosra keverjük habverővel. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel gyorsan keverve fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet. Mérsékelt tűzön forrpontig melegítjük, de forralni nem szabad. A tűzről levéve még egy ideig kevergetjük, majd hozzáadjuk a többi rumot.
A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyőben a vajon ropogósra pirítjuk és tűzálló, előmelegített tálra téve, a forró mártást a tálalás pillanatában öntjük rá.
GUNDEL PALACSINTA 05,
Elkészítése: A darált diót porcukorral, kevés tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. A palacsintákat rumos csokoládémártással áthúzzuk és forrón tálaljuk.
GYOMAI HALHÚSOS PALACSINTA RÁNTVA
(Palacsintába töltött busa rántva)
Hozzávalók: 40 dkg főtt busahús, szálkamentes 10 dkg gomba, 1 szál sárgarépa, 1 db zöldpaprika, fűszerek, só fehérbors, Delikát 8
A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, étolaj.
Elkészítése: Palacsintát készítünk cukor nélkül. A töltelékhez a főtt halhúst, a főtt sárgarépát, a főtt gombát, a darabolt zöldpaprikát sóval, fehér borssal, delikáttal ízesítve össze- kavarjuk és 20 percig állni, hagyjuk. A kétfelé vágott palacsintába belehelyezzük a tölteléket és összehajtjuk úgy, hogy a palacsinta teljesen elfedje a tölteléket.
A töltött palacsintákat panírozzuk és kirántjuk. A kirántott palacsintákat gombamártással tálaljuk.
GYÜMÖLCSÍZES RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 4 db tojásfehérje, 3 evőkanál bármilyen pikáns gyümölcslekvár, fél citrom leve, ízlés szerint porcukor
Elkészítése: A tojásfehérjékből nagyon kemény habot verek, majd hozzáadom a gyümölcslekvárt, a porcukrot és a szűrt citromlevet. A palacsintákat egyenként megkenem a gyümölcsös habbal, majd tűzálló tálban egymásra rakom. A tetejére üres palacsintát teszek, és a sütőben jól átforrósítom, de nem pirítom meg. Cikkeket vágok belőle és rögtön kínálom.
GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA
Hozzávalók: Gyümölcsbefőtt, túrókrém, palacsinta
Elkészítése: A palacsintákat a szokásos módon megsütjük, 4 darabot félreteszünk, a többit metéltre vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, aljába két palacsintát teszünk. Erre öntjük a metéltet, rá a cukorral kikevert túrókrémet. Rászórjuk az apróra vágott gyümölcsöt, s a tetejét befedjük a maradék két palacsintával. Előmelegített sütőben átsütjük.
GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA-FELFÚJT
Elkészítése: 20 deka lisztből a szokott módon palacsintákat sütünk, és ujjnyi csíkokra vágjuk. Kivajazunk, vagy margarinnal kikenünk egy kerek, mély tűzállótálat és beleterítjük a palacsinta egyharmadát. Simára keverünk három tojássárgát 10 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, két deci tejjel, és óvatosan, ne-hogy összetörjön, beleadjuk a tojások habbá vert fehérjét. Meglocsoljuk vele a lerakott palacsintát, és kirakjuk kis kockákra vágott befőttel vagy kimagozott cseresznye-vagy meggybefőttel. illetve beteríthetjük reszelt almával is. Erre ismét palacsinta. rá ismét gyümölcsöt rakunk, a vaníliás krémmel locsolva. Tetejére palacsintacsíkokat terítünk, és az egészet a maradék krémmel leöntve, a sütőben megsütjük.
Ha gazdagabban akarjuk adni, a gyümölcsréteget megszórhatjuk még durvára vágott dióval is.
GYÜMÖLCSÖS PALACSINTAMETÉLT
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 dl tej, 3 tojás, 25 dkg őszibarack, cseresznye vagy meggybefőtt, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg vaj
Elkészítése: A kisütött palacsintákat ujjnyi csíkokra vágjuk és egyharmadát kivajazott mély tűzálló tálba tesszük. Simára keverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. Óvatosan beleadjuk a tojások habbá vert fehérjét. Ezzel a vaníliás krémmel meglocsoljuk a lerakott palacsintacsíkokat, majd megszórjuk kis kockákra vágott őszibarackbefőttel, kimagozott cseresznye- vagy meggybefőttel, III. reszelt almával. Erre ismét palacsintametélt jön, majd gyümölcs, a vaníliás krémmel meglocsolva. Tetejére palacsintacsíkokat terítünk, és az egészet a maradék krémmel leöntve a sütőben megsütjük.
GYÜMÖLCSÖS-TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók: palacsinta alapmassza, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg bármilyen kimagozott és apróra darabolt idénygyümölcs (esetleg lecsöpögtetett befőtt), 3 dl tejföl, 2 egész tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, és porcukor, ízlés szerint
Elkészítése: A tehéntúrót áttöröm, simára keverem 1 dl tejföllel és a tojások sárgáival, majd belekeverem az apróra vágott gyümölcsöt. Beleforgatom a tojásfehérjéből vert kemény habot, amit kevés porcukorral édesítettem. A palacsintákat megsütöm. Megtöltöm a gyümölcsös túróval, majd felcsavarva adagonként tűzálló tálba rakom. A maradék tejfölt összekeverem kevés porcukorral, valamint a vaníliás cukorral és a palacsintákra öntöm. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon addig sütöm, amíg az öntet megszilárdul a tetején. Ügyelek arra, hogy a tészta ne piruljon meg. Csak frissen, forrón jó!
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta