Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - F


FÁCÁN DIÓS PALACSINTÁVAL ÉS CIKÓRIÁVAL
Hozzávalók: 2 fácánmell, 25 g vaj, só, bors,
Palacsinta: 5 dkg darált mogyoró, 25 dkg főtt burgonya, 3/4 dl tejszín, 1 tojás, 1/2 ek zsemlemorzsa, olaj, 30 dkg cikória, 1 tk gyömbér, 1 alma, 1 tk cukor

Elkészítése: Az asztali sütőt előmelegítjük 180C-ra.
Palacsinta: A burgonyát törjük össze és keverjük hozzá a többit. A sütőlap egyik felén olajban süssük meg a kb. 1 cm vastag palacsintákat mindkét felükön. 
A cikória leveleket és a megtisztított almát vágjuk szeletekre. Süssük meg gyömbérrel megszórva a sütőlap másik felén. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg cukorral.
A fácánmellet vágjuk darabokra és klopfoljuk meg egy kicsit. Mindkét felén süssük át, majd sózzuk, borsozzuk.

FAGYLALTOS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db megsütött palacsinta, 35-40 dkg vaníliafagylalt (vagy készen vásárolt jégkrém, esetleg parfé), 1 narancs, 1 csésze apróra vágott, kimagozott, levétől lecsöpögtetett őszibarackbefőtt, 8 karika ananászbefőtt, fél dl rum, fél dl triple sec (gyerekeknek csak aromával készült édességet szabad adni!), 3 dl csokoládéöntet, kevés porcukor

Elkészítése: A narancsot meghámozom, és a lecsöpögtetett ananászbefőttel együtt karikákra, majd kis kockákra vágom. A rumot és a triple sec-et összekeverem, majd a felaprított gyümölcsökre öntöm, és két órán keresztül hagyom benne. Időnként megkeverem, hogy az alkohol mindenütt jól átjárja. A frissen kisütött palacsintákat megkenem a fagylalttal és rászórom a leszúrt gyümölcsöket, majd négyrét hajtva tányérokra teszem, külön-külön adagokban. Leöntöm a forró csokoládéöntettel elkevert, leszűrt rumos-likőrös lével és rögtön kínálom. A jéghideg fagylalt és a forró csokoládéöntet nagyon finom együtt!

FAHÉJAS PALACSINTA
Elkészítése: Az édes tésztából sütött palacsintákat fahéjas porcukorral megszórjuk és összehajtogatva, forrón tálaljuk.

FAGYLALTOS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db megsütött palacsinta, 35-40 dkg vaníliafagylalt (vagy készen vásárolt jégkrém, esetleg parfé), 1 narancs, 1 csésze apróra vágott, kimagozott, levétől lecsöpögtetett őszibarackbefőtt, 8 karika ananászbefőtt, fél dl rum, fél dl triple sec (gyerekeknek csak aromával készült édességet szabad adni!), 3 dl csokoládéöntet, kevés porcukor

Elkészítése: A narancsot meghámozom, és a lecsöpögtetett ananászbefőttel együtt karikákra, majd kis kockákra vágom. A rumot és a triple sec-et összekeverem, majd a felaprított gyümölcsökre öntöm, és két órán keresztül hagyom benne. Időnként megkeverem, hogy az alkohol mindenütt jól átjárja. A frissen kisütött palacsintákat megkenem a fagylalttal és rászórom a leszúrt gyümölcsöket, majd négyrét hajtva tányérokra teszem, külön-külön adagokban. Leöntöm a forró csokoládéöntettel elkevert, leszűrt rumos-likőrös lével és rögtön kínálom. A jéghideg fagylalt és a forró csokoládéöntet nagyon finom együtt!

FALUSI PALACSINTA
Hozzávalók: 3 dl liszt, 3 dl tejszín, 0,8 dl búzadara, 1 tojás, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, 0,6 dl olaj, fél teáskanál só

Elkészítése: Valamennyi összetevőt turmixgéppel keverjen össze nagy sebességgel habosra. A kiolajozott, és felmelegített serpenyőben merőkanalanként süssön vastagabb palacsintákat. Mindkét oldalukat pár perc alatt süsse aranybarnára. Ízlése szerint ízesítve, forrón tálalja.

FEKETEGYÖKÉRREL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 evőkanál liszt, 40 dkg feketegyökér (friss vagy konzerv), 1 dl tejszín, 1 csipet só, 1 csipet cukor, 4 adag szüprém mártás, 4 dkg vaj

Elkészítése: A feketegyökeret megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk, és a sóval és cukorral ízesített vízben megfőzzük. Mikor puha, leszűrjük. Közben kevés vajban a lisztet átforrósítjuk, felöntjük kevés zöldség főzőlével, majd a tejszínt is hozzáöntve kiforraljuk. Belekeverjük a megfőzött vagy konzerv feketegyökér darabokat. A külön kisütött palacsintákat megtöltjük ezzel a zöldségraguval, feltekerjük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Sütőbe téve tálalás előtt átforrósítjuk, majd szüprém mártással bevonjuk.

FELVIDÉKI PALACSINTA
Elkészítése: A juhtúrót áttörjük, finomra vágott vöröshagymával, sóval, törött borssal, tejföllel krémszerűvé keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és felgöngyöljük. Kivajazott tálba fektetjük a palacsintákat, finomra vágott kaporral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Fejes salátával tálaljuk.

FINN PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 5 dl tej, 1/2 dl olaj, só, alma, párizsi, téli szalámi, uborka, sonka, tarja törek stb. 

Elkészítése: A hozzávalókat bot turmixszal, vagy egyéb olyan szerszámmal, amely jobban és kényelmesebben kever, mint Te, csomómentesre összekavarjuk. Ha ennek ellenére mégis maradt csomó, sebaj, szűrd le. A lényeg, hogy a tészta állagának sűrű palacsinta tészta formájúnak kell lennie.
Összeszedjük az otthon található maradék gyümölcsöt, felvágottat, zöldséget meghámozzuk, - már amit kell - apró, 1×1 cm-s kockákra vágjuk. Határ a fantáziánk és a vasárnap esti frizsider.
A folyékony tésztát olyan tepsibe kell önteni, amelyben a tészta magassága a másfél centimétert nem haladja meg. Majd az előkészített “maradékokat” véletlen eloszlásban beleszórjuk a tésztába.
A tepsit forró sütőbe tesszük, és majd 20 percig ott tartjuk, majd hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Az etikett szerint a lepényt három- vagy négyszög alakúra vágjuk (kb. 10×10 cm) és ketchup vagy majonéz mellett tálaljuk.

FINOM RAGUVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 30 dkg főtt sertésnyelv, 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 csésze erőleves, 4 evőkanál fehérbor, 1 citrom szűrt leve, 2 csipet frissen őrölt fehér bors, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál kapri, 8 dkg ementáli sajt, 8 dkg trappista sajt

Elkészítése: A főtt, megtisztított sertésnyelvet kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A fele vajban kissé átpirítjuk a lisztet, majd felengedjük hideg erőlevessel, sóval, borssal, és ízlés szerint összevágott kaprival fűszerezzük. Kiforraljuk és belekeverjük az összevágott nyelvet. Fehérborral, citromlével ízesítjük és tojássárgájával legírozzuk. Ezzel a raguval megtöltjük a külön kisütött palacsintákat, feltekerjük, kivajazott tűzálló tálba egymás mellé sorba rakjuk. Vastagon megszórjuk reszelt sajttal és a tetejére vajdarabkákat teszünk. Forró sütőbe tesszük, amíg a tetején a sajt megolvad, és kissé megpirul. Tálaláskor külön kínáljunk hozzá citromot és Worcester-mártást.

FIRENZEI PALACSINTA (OLASZORSZÁG)
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 10 dkg gépsonka, 20 dkg spenót, 4 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, késhegynyi bors, 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, csipet só

Elkészítése: A spenótot sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kinyomkodjuk, összedaraboljuk.
Elkeverjük 2 dkg vajjal, a sajt felével, a borssal és jól besűrítjük.
A palacsintákra 1-1 hajszálvékony sonkát terítünk, spenótot kenünk rá, feltekerjük, egymás mellé kivajazott jénaiba tesszük.
A tejfölbe keverjük a sajtot, tojássárgáját, ráöntjük a palacsintákra.
Sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul.

FLAMAND RAKOTT PALACSINTA (HOLLANDIA)
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 dkg tört fahéj, 10 dkg kristálycukor, 2 dkg olvasztott vaj

Elkészítése: A vékonyra kisütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálba rakjuk egymásra fektetve. Egyenként meghintjük kristálycukorral elkevert tört fahéjjal, és egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk. A legfelső palacsintát csak porcukorral hintjük meg, és lefedve sütőben átmelegítjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

FLAMBÍROZOTT FRANCIA CSERESZNYÉS PALACSINTA 01.
Hozzávalók 8 db francia palacsintához: 12 dkg finomliszt, 2 evőkanál porcukor 1/2 citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 1 tojás, 1.2 dl tej, 1.3 dl tejszín, 10 dkg vaj

Töltelékhez: 8 ek magozott meggybefőtt, 1,2 dl meggylé, 2 ek cukor, 1,5 ek búzakeményítő
Flambírozáshoz: 2 dkg vaj, 3 narancs, 1 citrom, 10 db kockacukor, 2 ek cukor, 6 cl Chartreuse likőr

Elkészítése: A befőttet jól lecsepegtetjük. 1,2 dl meggylét, a cukrot felforraljuk. Besűrítjük előzetesen kevés hideg vízben kikevert keményítővel. Belekeverjük a befőttet.
A meggyes krémmel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük és kettévágjuk.
A megmosott és szárazra törölt narancs- és citromhéjjal bedörzsöljük a kockacukrok mindkét oldalát.
Kicsavarjuk a narancsok és a citrom levét.
A vajat felforrósítjuk egy flambírozó serpenyőben. Beletesszük a kockacukrot és a kristálycukrot. Kevergetve megolvasztjuk.
Beleöntjük a szűrt narancs- és citromlevet, kissé beforraljuk. Beleöntjük a likőr felét, majd a palacsintákat.
Locsolgatva, a serpenyőt mozgatva felforrósítjuk a palacsintákat, majd rálocsoljuk a maradék felmelegített likőrt, meggyújtjuk és röviden flambírozzuk.
Azonnal, forrón tálaljuk.

FLAMBÍROZOTT FRANCIA CSERESZNYÉS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 12 dkg finomliszt, 2 evőkanál porcukor 1/2 citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 1 tojás, 1.2 dl tej, 1.3 dl tejszín, 10 dkg vaj
Töltelékhez: 8 evőkanál magozott meggybefőtt, 1,2 dl meggy lé, 2 evőkanál cukor, 1,5 evőkanál búzakeményítő
Flambírozáshoz: 2 dkg vaj, 3 narancs, 1 citrom, 10 db kockacukor, 2 evőkanál cukor, 6 cl Chartreuse likőr

Elkészítése: A lisztet a porcukorral és a citromhéj-reszelékkel összekeverjük. 5 dkg vajat felolvasztunk és hagyjuk ismét kihűlni. A tojást, a tojássárgáját a tejjel és tejszínnel előzetesen összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett a liszthez öntjük. Csomómentesre keverjük. Végül beleöntjük az olvasztott vajat is, és jól összedolgozzuk. Ebből a tésztából kevés vajjal nyolc kis, vékony palacsintát sütünk, és felhasználásig melegen tartjuk. A kimagozott meggybefőttet leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A meggyléből kimérünk 1,2 dl-t, s ezt és a cukrot egy lábaskában felforraljuk. Kevés hideg vízben előzetesen csomómentesre kikevert étkezési keményítővel besűrítjük a cukros befőttlevet. Majd belekeverjük a meggybefőttet is. Ezzel a palacsintákat megtöltjük és feltekerjük, majd kettévágjuk. A megmosott és szárazra törölt narancs- és citromhéjjal bedörzsöljük a kockacukrok minden oldalát. A narancsok és a citrom levét kicsavarjuk. A maradék vajat felforrósítjuk egy flambírozó serpenyőben. Beletesszük a narancs- és citromhéjjal ízesített kockacukrot és kristálycukrot. Többszöri keverés mellett megolvasztjuk. Beleöntjük a megszűrt narancs- és citromlevet, kissé beforraljuk. Beleöntjük a likőr felét is, mielőtt beletesszük a palacsintákat. Locsolgatva, a serpenyőt mozgatva felforrósítjuk a palacsintákat, majd rálocsoljuk a maradék felmelegített likőrt, meggyújtjuk és röviden flambírozzuk. Azonnal, forrón tálaljuk.

FLAMBÍROZOTT KÖRTÉS PALACSINTABATYUK
Csavard batyuba a gyümölcsöt, és gyújtsd fel egész bátran. Előtte persze kapcsold le a villanyt!
Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg liszt, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 tojás, 10-10 dkg cukor és vaj, csipetnyi só, fél citrom
A körethez: 1 doboz körtebefőtt, 6 evőkanál sárgabaracklekvár
A flambírozáshoz: 1 üveg körtepálinka

Elkészítése: A tésztához a lisztet tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a tejet és a vizet. Simára keverjük, és 1 órát állni hagyjuk. A tojássárgákat kevés masszával elkeverjük, majd ezt az egész tésztához adjuk. Beledolgozzuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat, és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a tésztába keverjük.
A körtéket lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. A masszából palacsintákat sütünk, lekvárral mindegyiket megkenjük, és a körtekockákkal megszórjuk.
Mindegyikből kis batyut formázunk, és fogvájóval megtűzzük. Kivajazott sütőlapra tesszük, porcukorral megszórjuk, és meleg sütőben átsütjük.
Tálaláskor a pálinkával meglocsoljuk, és meggyújtjuk (flambírozzuk).
Ha a folyadékot (tej, víz) előbb adjuk a liszthez, mint a tojást és a vajat, sokkal finomabb, lágyabb tésztát kapunk.
Variáció: Friss körtével is készíthetjük. Akkor a körtéket meghámozzuk, és cukorszirupban félpuhára főzzük.

FOGAS-HÚSSAL TÖLTÖTT KAVIÁROS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sós habos vagy sima palacsinta, 25 dkg fogas színhús, 2 dl fehérbor, 3-4 szem bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csipet őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál Univer halízesítő, 1 doboz kaviár, 1 dl tejszín, 2 dl veluté mártás, 1/2 citrom szűrt leve, 2 tojás sárgája, 3 dkg vaj

Elkészítése: Először a halhúst fehérborban és kevés vízben, szemes borssal, apróra vágott vöröshagymával kb. 10 perc alatt megfőzzük. Ezután kiemeljük a halat, és a levét beforraljuk kb. 1,5 dl mennyiségre, majd átszűrjük. A halhúst apróra összevágjuk, sóval, csipetnyi fehér borssal, Univer halízesítővel fűszerezzük, hozzáadjuk a kaviár felét és egy-két kanál tejszínnel összekeverjük. Ezzel a halpürével egyenként megtöltjük a palacsintákat. Feltekerjük, egy kivajazott sütőlapra egymás mellé tesszük. Közben a külön készített veluté mártást citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a beforralt hal-főzőlevet, és rövid ideig forraljuk, majd a tűzhelyről levéve fokozatosan hozzákeverjük a tejszínnel összekevert tojássárgát. Végezetül beletesszük a maradék kaviárt és a vajdarabkákat. Ezzel a mártással leöntjük a sütőben előzetesen felforrósított palacsintákat.

FOGASSAL TÖLTÖTT KAVIÁROS PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg fogasfilé, 2 dl fehérbor, 3-4 szem bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csipetnyi fehérbors, 1 mokkáskanál Univer halízesítő, 1 doboz kaviár, 1 dl tejszín, 8 palacsinta, 3 dl veluté mártás, 1/2 citrom, 2 tojássárgája, 3 dkg vaj

Elkészítése: A halat fehérborban és kevés vízben szemes borssal, apróra vágott vöröshagymával 8-10 perc alatt megfőzöm. Ezután kiveszem a halat, és a levét beforralom kb. 1,5 dl mennyiségre, majd átszűröm.
A hal húsát apróra összevágom, sóval, csipetnyi fehérborssal, Univer halízesítővel fűszerezem, és egy kevés kaviárt, valamint 1-2 kanál tejszínt keverek hozzá. Ezzel a pürével töltöm meg a palacsintákat.
A külön készített veluté mártást citrommal ízesítem, hozzákeverem a beforralt halalaplevet, és néhány percig forralom. Ezután hozzáadom a tejszínnel összekevert tojássárgákat, és a habverővel simára keverem az egészet. Végül beleteszem a kaviárt és a vajdarabkákat.
A sütőben az átforrósított palacsintákat leöntöm a simára elkevert mártással, és azonnal tálalom.[Más szálkátlan halból (pl. tonhalból) is készíthető!]

FÖLDIEPRES PALACSINTA (GÖRÖGORSZÁG)
Hozzávalók: 5 tojás, 15 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1 kk. reszelt citromhéj, 1 dl tej, 5 dkg vaj, 50 dkg eper, 5 dkg porcukor, a tetejére porcukor.

Elkészítése: A megmosott epret lecsepegtetjük, megcukrozzuk, és néhány órára hűtőbe tesszük.
Palacsintákat sütünk. Óvatosan tálra csúsztatjuk. Rárakjuk az epret, és egy másik palacsintával beborítjuk. Tetejét megszórjuk porcukorral.

FRANCIA NARANCSOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintához: 80 g finomliszt, 1 csipet só, 1 ek cukor,1/2 tasak vaníliás cukor, 1 tojás+1 tojássárgája, 1,5 dl tej, 1 ek. olaj, néhány citromfű levélke
Továbbá: 3 narancs, 30 g cukor, 30 g vaj/margarin, 2 dl rostos narancslé, 3 cl narancslikőr, 1/2 dl brandy

Elkészítése: Összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, végül apránként a tejet, és csomómentes masszává keverjük (ha túl sűrű volna, egy kevés szénsavas ásvány- vagy szódavízzel hígítjuk). Letakarjuk, 30 percig pihentetjük, majd belekeverjük az olajat, és teflonserpenyőben 8-12 vékony palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk.
Miközben a tészta pihen, a narancsokat megmossuk, 1 narancs héját burgonyahámozóval lehántjuk, gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. Forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és lecsepegtetjük. Az összes narancsot vastagon meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A munka közben keletkező lét a rostos narancsléhez öntjük. Nagyobb serpenyőben barnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat/ margarint, azonnal felöntjük a narancslével, jól összeforraljuk, végül hozzáadjuk a narancslikőrt és a brandyt. A palacsintákat zsebkendőszerűen összehajtogatjuk, gyors mozdulatokkal a mártásba forgatjuk, végül hozzáadjuk a narancsgerezdeket és a narancshéjat. A palacsintákat (2-3 darabonként) lapostányérra fektetjük, melléjük szedjük a narancsot és a mártást, tetejüket narancshéjjal és citromfű levélkével díszítjük, azonnal tálaljuk csak melegen jó! Mutatós, mennyei, biztos siker!

FRANCIA NARANCSOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 4,5 dl tej, 2 kicsi tojás, 5 dkg vaj vagy Margarin, csipetnyi só, 2 narancs frissen kipréselt leve, kevés porcukor

Elkészítése: A tojássárgákat kikeverem a sóval és kevés tejjel, majd apránként hozzákeverem a lisztet és a többi tejet. Ha a massza már teljesen sima, akkor keverem hozzá az olvasztott, de már nem forró vajat, végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A masszából vajazott palacsintasütőben apró palacsintákat sütök mindkét oldalán. Ez a palacsinta pehelykönnyű, ám a megszokottnál kicsit vastagabb. A kisült palacsintákat a friss narancslével megöntözöm, félbehajtom és kevés porcukorral megszórva kínálom.

FRANCIA PALACSINTA (CRÉPES) 01.
Hozzávalók: 12 dkg finomliszt, 4,5 dl tej, 1 mokkáskanál só, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál konyak

Elkészítése: Keverőtálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, beleütjük a tojást, majd apránként hozzáadjuk a tejet és a 3-4 dkg olvasztott vajat. A tésztát csomómentesre kikeverjük, hozzáöntjük a konyakot. Finom szűrőn átszűrjük a masszát és két óra hosszat állni hagyjuk. Sütés előtt híg krém állagú legyen az előkészített tészta. Ha túl sűrű, kevés vízzel felhígítjuk.
Egy-egy palacsintához 2 evőkanálnyit öntünk a masszából a megvajazott, megforrósított serpenyőbe. Sütés közben egy darabka vajjal kenjük át a serpenyő oldalát. Közepes tűznél kb. 1-1 perc alatt aranysárgára sütjük mindkét oldalát. Tálon feltornyozzuk, míg az összes palacsinta elkészül.

FRANCIA PALACSINTA (CRÉPES) 02.
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 4-4,5 dl tej, 5 tojás, csipet só, 4 dkg kristálycukor
Sütéshez: 4 dkg vaj

Elkészítése: A lisztet, cukrot (csak édes változatoknál), sót jól elkeverjük. A tojást a tejjel robotgép segítségével felverjük, lassan hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre elkeverjük. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük a tésztát. 20 cm átmérőjű serpenyőben, palacsintánként felhevített 1 evőkanál zsiradékon kis merőkanálnyi tésztát sütünk meg egyszerre. Egyik oldalát kis lángon egy percig, a másik oldalát 30 másodpercig sütjük. A fenti adag 10 crépes készítéséhez elegendő.

FRANCIA PALACSINTA CSÁSZÁRNŐ MÓDRA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta
Töltelékhez: 4 dl tej, 1 vaníliarúd, 1 csipet só, 1 citrom héja, 10 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 dkg vaj, 6 dkg cukor, 4 evőkanál tejszínhab, 6 cl maraschino likőr
Díszítéshez: 6 db fél körtebefőtt, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl csokoládémártás

Elkészítése: Legelőször a tejet a vaníliarúddal, citromhéjjal és a sóval felforraljuk, majd beleszórjuk a rizst. Mikor ismét forrni kezd, lefedjük, és takaréklángon — gáztűzhely esetében, alatta lángelosztóval — kb. 35 percig hagyjuk lassan főni (közben nem szabad keverni). Mikor kész, vegyük le a fedőt, hagyjuk egy kissé hűlni, távolítsuk el a vaníliát és a citromhéjat. Szórjuk meg cukorral. A tojássárgáját kevés langyos tejjel és kis darabokra csipegetett vajjal keverjük simára. Ezt villa segítségével könnyedén keverjük hozzá a rizshez. Az így elkészített rizshez keverjünk hozzá 4 evőkanál kemény tejszínhabot, egy kevés (2 fél körte) apróra vágott körtebefőttet. Ezt a tölteléket kevés Maraschinoval ízesítjük. Az alaprecept szerint kisütött francia palacsinták közepére egy-egy evőkanál tölteléket teszünk. A palacsintákat először félhold alakúra hajtjuk. Az áthajtott palacsintákat tetőcserépszerűen a kivajazott kerek tálon koszorúba rakjuk. Porcukorral gazdagon megszórjuk a palacsinták tetejét, és nagyon forró sütőbe betéve, pár perc alatt ráolvasztjuk a cukrot. A tál közepén lévő szabad körbe négy fél körtebefőttet helyezünk el, amit bevonunk Maraschinoval ízesített csokoládémártással. A maradék csokoládémártást külön tálkában kínáljuk a palacsintához.

FRANCIA PALACSINTA CSOKOLÁDÉVAL
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 5 dkg csokoládé

Elkészítése: Az alaprecept szerint kisütött francia palacsintákat négyrét hajtjuk, és melegre tesszük. Közben a csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk és melegen leöntjük vele a palacsintákat. Azonnal tálaljuk.

FRANCIA PALACSINTA MENTSCHIKOW MÓDRA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 2,5 dl borhab, 12 dkg sűrű almapüré, 1 késhegynyi őrölt ánizs, 6 dkg ananászkonzerv, 2 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése: Az ananászkonzervet nagyon kis kockákra felvágjuk és összekeverjük a sűrű almapürével. Felmelegítjük, és ezzel megtöltjük a külön kisütött francia palacsintákat, majd feltekerjük, kivajazott tűzálló tálra helyezzük. A tetejét gazdagon megszórjuk porcukorral és sütőben, felső lángon vagy grillsütőben a cukrot ráolvasztjuk a palacsintákra. Külön készített, kevés őrölt ánizzsal ízesített borhabot kínálunk hozzá.

FRANCIA PALACSINTA VÁRÚRNŐ MÓDRA
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 10 dkg gesztenyepor, 10 dkg cukor, só, 6 tojás, 1,5 dl tej, 5 cl konyak, 4 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor
Töltelékhez: 4 dl tej, 1 rúd vanília, 5 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 12 dkg cukrozott gesztenyepüré, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése: A lisztet, a gesztenyeport, a sót és a cukrot összekeverjük. Ugyancsak külön összekeverjük a tojást a tejjel, majd - állandó keverés mellett - hozzáöntjük a liszthez. Simára keverjük. Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, a tűzhelyről lehúzva hagyjuk egy kissé lehűlni. Közben a lisztet, a cukrot egy csipet sóval, valamint a tojássárgájával habosra keverjük, majd lassan hozzáöntjük a kissé lehűtött vaníliás tejet, miközben az egészet habverővel intenzíven keverjük. Az összekevert, folyékony masszát állandó keverés mellett a tűzre visszatéve sűrű krémmé főzzük. Mikor a tűzhelyről levesszük, hozzákeverjük a szitán átnyomott gesztenyepürét is. Addig keverjük fakanállal a krémet, amíg kihűl. Sütés előtt konyakkal ízesítjük a palacsintatésztát, majd kevés forró vajban vékony palacsintákat sütünk. A kész palacsinták közepére egy evőkanál krémet teszünk, négyrét hajtjuk, és kivajazott tűzálló tálon sorba rakjuk. Porcukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, és nagyon forró sütő felső részébe betéve, a cukrot ráolvasztjuk. Azonnal tálaljuk.

FRANCIA PALACSINTA VATEL MÓDRA
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 7 dkg cukor, 3 tojás, 3 tojás sárgája, 2 dl sűrű tejszín, 15 dkg vaj, 5 dl tej, só, 5 cl maraschino likőr, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: Egy tálban a lisztet, cukrot egy csipetnyi sóval összekeverjük. A tojásokat egyenként beleengedjük, és csomómentes tésztát készítünk belőle. Majd beleöntjük fokozatosan a sűrű tejszínt, a forralt tejet és 10 dkg felolvasztott vajat. A szokásosnál folyékonyabb tésztát hosszan (kb. 2 órát) pihentetjük. Ezután a maraschino likőrrel ízesítjük, és kevés felforrósított vajban nagyon vékony palacsintákat sütünk. Azonnal megszórjuk porcukorral, vagy kevés cukorsziruppal meglocsoljuk.

FRANCIA RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 3 tojás, 4 dkg cukor, 8 dkg finomra őrölt mandula, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 kávéskanál szűrt citromlé, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj

Elkészítése: A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk az őrölt mandulát. Pár csepp citromlével és kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük. Végül hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kivajazott tűzálló tálba egyenként, rétegezve lerakjuk a palacsintákat, miközben megkenjük töltelékkel. Az utolsó palacsinta tetejét tejföllel meglocsoljuk, majd forró sütőben megpirítjuk.

FRANCIA SÓS PALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához 13 dkg liszt, 2 tojás, másfél dl tej, kevés rum, citrom- és narancshéj, ízlés szerint, 5 dkg vaj, csipetnyi só
A töltelékhez 1 doboz camembert sajt, 3 evőkanál ketchup, késhegynyi só
A serpenyő kikenéséhez 1 teáskanál olaj

Elkészítése: A tejjel, tojással és kevés olvasztott vajjal elkevert palacsintatésztát rummal, reszelt narancs- és citromhéjjal ízesítjük. A camembert sajtot annyi szeletkére vágjuk, ahány palacsintát sütöttünk. Minden palacsintába beleteszünk egy sajtszeletet, megkenjük a ketchuppal, majd négyrét hajtva tűzálló tálra tesszük. A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben, erős lángon 10 percig sütjük, hogy a belsejében lévő sajt megolvadjon.

FRANCIA VAGY CSÚSZTATOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2, 5 tej, só, 10 dkg vaníliás cukor

Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet, sót, s a tejjel lassanként elkeverjük. Végül könnyedén hozzákeverjük a tojások kemény habját. A sütése eltér a többi palacsintáétól, mert csak az egyik oldalát sütjük meg, nem túl gyors tűzön. Ha egyik oldala rózsaszínűre sült, egy kerek tálra csúsztatjuk a kisütött felével lefelé, vaníliás cukorral megszórjuk, s a következő kisült palacsintát rácsúsztatjuk. Így folytatjuk felváltva, amíg a palacsinták mind kisülnek. A legutolsót megfordítva borítjuk a tetejére. Azonnal, forrón, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

FÜLÖP-SZIGETI TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
Tésztához: 15 dkg liszt, 1/2 teáskanál só, 2 evőkanál olaj, 3,5 dl víz
Töltelékhez: 25 dkg párolt csirkemell, 20 dkg párolt sertéshús, 25 dkg kínai kel, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó újhagyma, 5 evőkanál olaj, 20 dkg tisztított, főtt rák, 12 dkg friss szójacsíra, 1/2 teáskanál só. 1/4-1/2 teáskanál chilipor, 3 evőkanál szójaszósz, 1-1 salátalevél

Elkészítése: A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót. Hozzáöntünk egy evőkanál olajat és a vizet, jól elkeverjük, és 2 óra hosszat állni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket; a párolt csirkemellet és a sertéshúst felkockázzuk, a kínai kelt lereszeljük. Végül a zúzott fokhagymát és az újhagymát 2 evőkanálnyi olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott párolt húst, a lereszelt kelt, a rákot, szójacsírát, és sóval, chilivel, szójaszósszal ízesítjük. 5 percig, folytonos keverés közben pároljuk, majd a tűzről levéve melegen tartjuk. A tésztából kis átmérőjű palacsintákat sütünk a maradék olajjal. Mindegyikre egy-egy salátalevelet fektetünk, erre tesszük a töltelék arányos részét. Négybe hajtva tálaljuk.

FŰSZERES-GOMBÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 10 gerezd fokhagyma, 4 tojás, 5 dl tej, 20 dkg liszt, 10 dkg sajt, 20 dkg erdei gomba, 10 dkg póréhagyma, só, fehér bors, kakukkfű, olaj

Elkészítése: A fokhagymát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. a Tojásokat lazán habbá verjük, hozzákeverjük a tejet és annyi lisztet, palacsintatésztához hasonló sűrűségű tésztát kapjunk, sózzuk, őrölt fehér borssal és finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, végül belekeverjük a fokhagymát és a lereszelt sajtot. Felforrósított serpenyőben megsütjük a palacsintákat, és megtöltjük a póréhagymával lepirított, sóval ízesített, borssal, kakukkfűvel fűszerezett erdei gombával.

FŰSZERES PALACSINTA
Elkészítése: 40 dkg lisztből, 1,5 dl tejből és 2,5 dl ásványvízből enyhén sós palacsintákat sütünk.
Töltelék: 20 dkg tehéntúró 17 dkg reszelt zellergumó 1,5 dl tejföl 1/2 kk őrölt koriander só, bors, ízlés szerint
A zellert puhára pároljuk, összetörjük. Habosra keverjük a túrót a tejföllel, hozzáadjuk a zellert és a fűszereket. A palacsintákat négyrét hajtjuk, megtöltjük a töltelékkel.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta