Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - E


EGERVÁRI GÖNGYÖLT PALACSINTA
Hozzávalók:
A töltelékhez: 15 dkg darált dió, 2 dl tej, 6 ek porcukor vagy méz, 1 citrom, 15 dkg mák, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 2 ek búzadara, 30 dkg fagyasztott meggybefőtt, késhegynyi őrölt fahéj
A konyharuha megkenéséhez: 3-4 dkg vaj
A töltéshez: 18 db kész palacsinta, a főzéshez: 1 l tej. A mártáshoz: 1 cs 5 dkg-os puncsízű pudingpor (főznivaló), 2 tojásfehérje, 3-4 ek cukor

Elkészítése: Először a négyféle tölteléket készítjük el. A dióshoz a darált diót 1 dl tejjel, 2 ek porcukorral és egy kevés reszelt citromhéjjal elkeverjük. A máktölteléket ugyanígy készítjük el. A túrót áttörjük, és a 2 tojássárgájával, 1 ek búzadarával, a két ek cukorral meg egy kevés citromhéjjal simára keverjük. Ezután kimagozzuk a meggyet, és nemcsak lecsepegtetjük, de alaposan ki is nyomkodjuk, majd 1 ek búzadarát meg csipetnyi fahéjat keverünk bele.
Egy tiszta konyharuhát kiterítünk, és vajjal alaposan megkenjük. A felénk eső szélén a közepére 1 palacsintát fektetünk. A következő palacsintát úgy borítjuk rá, hogy az elsőt csak félig fedje, majd a máktöltelék negyedrészével megkenjük. Üres palacsintával befedjük, erre a túrókrém negyedrészét simítjuk. Ezután ismét palacsinta, rá a diókrém negyedrésze, majd újra palacsinta és a meggytöltelék fele kerül. A műveletet megismételjük, végül az egész tetejére egy üres palacsintát fektetünk. az alsó, félig kilógó palacsinta és konyharuha segítségével az egymásra rakott palacsintákat összetekerjük. A többi palacsintából és a maradék töltelékből, ugyanígy még egy tekercset készítünk. Mindkét tekercset átkötjük zsineggel.
Közben a főzéshez a tejet felforraljuk. A palacsintatekercseket óvatosan belefektetjük, és tejet újra felforraljuk. Ekkor az edényt lefödjük, és a lángot a legkisebbre állítva a tekercseket 20 percig főzzük. Ügyeljünk ara, hogy akkora lábast válasszunk, amelyben a tej a két göngyöleget ellepi, de nem fut ki. Végül a tekercseket óvatosan kiemeljük a tejből, és félretesszük.
A pudingport a két tojássárgájával és a cukorral simára keverjük. A forró tejet apránként hozzáöntjük, simára keverjük, és tovább verve krémmé főzzük. Közben a töltelékből maradt tojásfehérjéhez még két tojásfehérjét adunk. Kemény habbá verjük, és óvatosan a tűzről lehúzott, de még meleg krémbe keverjük.
A palacsintatekercseket a konyharuhából kibontjuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágva, a puncsmártással körülöntjük.

ÉGŐ CSOKOLÁDÉS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 palacsinta, 10 dkg dió, 4 evőkanál cukor, 1 narancs héja, 5 dl tej, 5 dkg mazsola, 2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 10 dkg csokoládé, 2 dkg vaj, 5 cl rum, 1 cl alkohol

Elkészítése: A diót ledarálom és 2 evőkanál cukorral, a narancshéjjal, 1 dl tejjel és a beáztatott mazsolával felforralom. Ez lesz a töltelék.
A csokoládéöntethez a két tojássárgáját a maradék cukorral, a kakaóval, a liszttel, és az olvasztott csokoládéval és a maradék tejjel összekeverem, és vízgőz fölött folyamatosan keverve besűrítem.
A diókrémmel töltött, negyedére összehajtott palacsintákat kivajazott jénai tálra teszem sorba úgy, hogy eldöntött dominók módjára félig fedjék egymást. A palacsinták egyik felét leöntöm csokoládéöntettel, a másik felüket meghintem porcukorral. Rumos alkoholt öntök rá, és tálalás előtt meggyújtom.

ÉGŐ JONATÁN PALACSINTA
Hozzávalók: palacsintatészta 10 adag (20 db), liszt 35 dkg, tojás 3 db, só 2 dkg, cukor 5 dkg, tej 6 dl, zsír 15 dkg, palacsinta 20 db, alma 150 dkg, kristálycukor 20 dkg, fahéj (őrölt) 1 g. Zsemlemorzsa 10 dkg, mazsola 5 dkg, vaníliás cukor 5 g, tej 5 dl. tojás sárgája 3 db, cukor 20 dkg, liszt 5 dkg, vaj 5 dkg, Casino rum 5 cl

Elkészítése: Édes palacsintatésztát készítünk, közben a jonatán almát megdinszteljük, fahéjjal, cukorral, mazsolával együtt Ezzel a töltelékkel megtöltjük, csoki mártással leöntjük.
Kívánság szerint flambírozzuk.

EGRI GÖMBPALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta
Töltelék: 1,5 dl tej, 12 dkg cukor, 12 dkg darált dió, 0,5 citrom reszelt héja, 0,5 cs. vaníliás cukor, 2 dkg mazsola,
A palacsinta kifőzéséhez: 1,2 l tej, 3 dkg vaj
Krémöntet: 2 tojás, 2 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1/4 rúd vanília, 5 dl tej, 3 cl rum
A díszítéshez: 3 dkg pörkölt, durvára őrölt dió vagy mogyoró, mandula

Elkészítése: A tejet a cukorral feltesszük főni, hozzáadjuk a diót, sűrűre befőzzük és hozzákeverjük a citromhéjat, vaníliás cukrot, mazsolát.
A palacsintákat megkenjük, egymásra helyezzük. A felső maradjon üres!
Egy nagy szalvétát megnedvesítünk, megkenjük vajjal, közepére helyezzük a palacsintakupacot, gömb alakúra összekötjük. A közben felforralt vajas tejbe tesszük, és 15 percig főzzük. Kiszedjük, és meleg helyre állítjuk.
A tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, kevés tejjel. Beleteszünk 10 dkg cukrot, vaníliát, tejet és felfőzzük.
Hozzákeverjük a 2 dkg cukorral habbá vert tojásfehérjét, és ismét felforraljuk.
A tűzről levéve beleöntjük a rumot.
A palacsintagömböt tálra tesszük, leöntjük az öntettel, megszórjuk dióval.

EGYSZERŰ PALACSINTA BOCUSE MÓDRA
Hozzávalók kb. 20 palacsintához: 25 dkg finomliszt, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 3 tojás, 4 dl tej, 5 cl narancslikőr vagy rum, vagy mandulatej, vagy cseresznyelikőr – ízesítéshez, 4 dkg vízmentes vaj, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése: A tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót. A tojásokat egyenként adjuk a liszthez, s jól dolgozzuk össze vele. A simára kikevert tésztához kis adagokban keverjük hozzá a tejet, hogy egy megfelelő sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. A palacsintatésztát Bocuse mester legalább két órán át meleg helyen pihenteti, hogy a tésztában alig észrevehetően megindulhasson a kedvező erjedés. Sütés előtt, ízlésünknek megfelelő likőrrel ízesítjük a tésztát. Még egyszer átkeverjük. Öntöttvas serpenyőben egy kevés - vízmentes - vajat felforrósítunk, majd egy kis merőkanálnyi tésztát beleöntve, azt egyenletesen elterítjük a serpenyőben. A palacsinta mindkét oldalát aranysárgára megsütjük. Porcukorral megszórjuk, és háromszögletűre hajtva, forrón tálaljuk.
(Az így kisütött palacsintákat ízlés szerint különböző anyagokkal is tölthetjük, illetve különböző mártásokkal is kínálhatjuk.)

EMPIRE PALACSINTA (FRANCIAORSZÁG)
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 2,5 dl tej, 0,5 cs. Oetker vaníliapuding-por, 2 ek ananászkocka, 2 ek édes morzsa (babapiskóta), 2 ek ribizli-zselé

Elkészítése: A tejből és a pudingporból a tasakon feltüntetett módon megfőzzük a vaníliakrémet. Hagyjuk kihűlni, közben kevergetjük, hogy ne legyen csomós (én a főzés nélkülit használom, de ebben az esetben kicsit kevesebb tejet kell hozzáönteni).
A kihűtött krémbe tegyük bele az ananászt és a morzsát. Jól keverjük össze.
Töltsük meg a palacsintákat. Hajtsuk négyrét. Zselével díszítjük.

ÉNEKES PALACSINTA
Elkészítése: A tojássárgáját vaníliás porcukorral, pár csepp rummal habosra keverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük. Négyrét hajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.

EPRES PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 10 dkg Delma light margarin, 3 dl tej, 3 db. tojás, 12 dkg liszt, 40 dkg eper, folyékony édesítőszer

Elkészítése: A margarint habosra keverjük az édesítőszerrel, tojássárgájával, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet és a tojások felvert habját. Teflon palacsintasütőben kisütjük. Apróra vágott nyers eperrel rétegezve megrakjuk, édesítjük, és egymásra helyezzük a palacsintákat. Melegen tálaljuk. Úgy szeljük, mint a tortát.

EPRES PALACSINTA 02.
Elkészítése: 200 g liszttel, 2 tojással, 2 dl tejjel, csipetnyi sóval, meg annyi szódavízzel, hogy közepesen sűrű legyen, palacsintatésztát készítünk, végül beleöntünk 3-4 ek. olajat. Fél óráig állni hagyjuk, aztán palacsintákat sütünk.
A töltelékhez 30 g vajból, 30 g lisztből, 3 dl tejből besamelmártást főzünk, és a tűzről levéve egy csomag vaníliás cukorral, meg 300 g darabokra vágott eperrel ízesítjük. Alaposan kikeverjük, hogy az eperszemek törjenek szét. Ezzel a krémmel töltjük meg a palacsintákat, tetejüket tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

EPRES PALACSINTA 03.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg friss eper, 4 evőkanál sűrű tejföl vagy tejszínes krémsajt (mascarpone), 4 vastagabb palacsinta, 2 evőkanál porcukor.

Elkészítése: A palacsintákat süssük meg előző nap. Használjunk hozzá teljes kiőrlésű lisztet, így egészségesebb. Egy kevés tejfölt (tejszínkrémsajtot) és epret helyezzünk a palacsinták egyik negyedére, hajtsuk ketté, tegyünk rá újabb epres tölteléket, ismét hajtsuk ketté. A nagyobb szerű epreket vágjuk félbe, negyedbe. Szórjuk meg porcukorral, két percre tegyük forró grill alá vagy forró sütőbe, és azonnal tálaljuk. Tejszínnel vagy csokisziruppal is tálalhatjuk.

EPRES PALACSINTA 04.
Elkészítése: A tisztított epreket 4-5 percig forró cukros vízben főzzük, majd jól lecsurgatjuk. Az édes tésztából sütött palacsintákat az eperrel úgy töltjük meg, hogy a gyümölcsöket óvatosan szétnyomkodjuk. A palacsintákat hengerformába göngyöljük, nagyon gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezzük, 1 dl tejszínt aláöntünk, és néhány percig forró sütőben sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

EPRES VAGY MÁLNÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 3 cl meggylikőr, 40 dkg eper vagy málna, 2 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A frissen kisütött palacsintákat a megtisztított, megmosott, lecsurgatott friss eperrel (a nagy szeműeket feldarabolva) vagy málnával egyenletesen beborítjuk. Porcukorral meghintjük, és meggylikőrrel meglocsolva négyrét hajtjuk. Kivajazott tűzálló tálban 4-5 percre középmeleg sütőbe tesszük, hogy a gyümölcsök kissé átmelegedjenek. Melegen, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

ERDÉLYI PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, só, 6 dkg zsír

Elkészítése: A lisztből a tojással és sós langyos vízzel rétestésztát készítünk. Négy kis cipóra osztva, letakarva 20 percig pihentetjük. Tányér nagyságúra nyújtva a cipókat meleg zsírral megkenjük, majd mindegyiket feltekerjük, és két végét behajtjuk. Újabb 10 percre letakarjuk, majd az előbbi méretre kinyújtva derelyevágóval körbevágjuk. Forró zsírral enyhén megkent palacsintasütőben mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

ERDÉLYI PALACSINTA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg csirkehús, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, pirospaprika, só, 8-10 sós palacsinta, 2 dl tejföl

Elkészítése: Nagyon rövid lével csirkepaprikást készítünk. A jó puhára párolt húst lefejtjük a csontról, megdaráljuk, és a leszűrt paprikás lével jól beforraljuk. A palacsintákat széles metéltre vágjuk, összekeverjük a húspéppel, olajjal, vagy vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, bőven meglocsoljuk tejföllel és vigyázva arra, nehogy kiszáradjon, forró sütőben kissé megpirítjuk.

ERDÉLYI PALACSINTÁS CSIRKE
Elkészítése: Két csirkemellből a szokásos módon pörköltet készítünk. Ha elkészült, kiszedjük a szaftból a húst és kicsontozzuk, apróra vágjuk. (Egy kisebb csirkéből is lehet, de azzal több a macera.) 8-10 palacsintát metéltre vágunk, összekeverjük a hússal. Egy kerek jénait kibélelünk 2 palacsintával. Beletesszük a csirkés keveréket. A tetejét betakarjuk 2 palacsintával. A pörköltszaftot 2 dl tejföllel behabarjuk, ráöntjük a “tortára”. Kb. 200 fokon 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

ERDÉLYI PALACSINTÁS CSIRKE, ROHANÁS KÖZBEN
Elkészítése: Volt, hogy megígértem a családnak az Erdélyi palacsintás csirkét vacsorára. Közben úgy alakult, hogy nem volt időm palacsintát sütni. (A pörköltet előző nap megfőztem.) Kifőztem kb. 30 dkg nagykocka tésztát, belekevertem a husit, és a továbbiakban úgy jártam el, mint fent, persze alsó-felső lapok nélkül. Nagyon finom volt így is. Savanyúságot adjunk hozzá! Nem egy fogyókúrás kaja, de néha lehet vétkezni!

ERDÉLYI TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 5 dkg mazsola, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 2 tojás, 5 cl tej, 5 dkg porcukor, 2 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja

Elkészítése: Az áttört túrót simára keverjük a tojások sárgájával, porcukorral, reszelt citromhéjjal, megmosott és leszárított mazsolával és a tejföl felével.
Kevés tejjel lazítjuk, és hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. Az elkészült krém egyharmad részét félretesszük, a többivel megtöltjük a palacsintákat, és feltekerve kivajazott mély tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A félretett krémbe belekeverjük a maradék tejfölt, és a palacsintákra öntjük. Sütőben addig sütjük, amíg a teteje meg nem pirult.

ERDÉSZ METÉLT
Elkészítése: Vajon megpároljuk a vékonyan felszeletelt gombát, sózzuk, őrölt fehér borssal és reszelt parmezán sajttal megszórjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, jól összeforraljuk, és a széles metéltre vágott palacsintához keverjük.
Azonnal, forrón tálaljuk. Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

ESTERHÁZY PALACSINTA
Elkészítése: Öt dkg vajat habosra keverünk 5 dkg por-cukorral, 5 tojássárgájával és csipetnyi sóval.
Óvatosan hozzáadunk 5 dkg lisztet, 2 dl tejet és a tojások felvert habját. A masszából teflonserpenyőben, kevés vajon palacsintákat sütünk, de csak az egyik oldalukat sütjük meg, nem fordítjuk meg. Tálaláskor a tányérra csúsztatjuk, megrakjuk kis kockákra vágott vegyes befőttel, tojáslikőrrel meglocsoljuk és félbehajtjuk. Vaníliás cukorral meghintve adjuk asztalra.

ÉVI PALACSINTÁJA
Elkészítése: A szokásos módon vanília ízű pudingporból krémet főzünk, amelyet kis kockákra vágott vegyes gyümölcsbefőttel elkeverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és forró diómártással áthúzva tálaljuk.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta