Palacsinták - C-CS
CHARLIE PALACSINTÁJA
Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 20 dkg liszt, 4 dl tej, 8 vékony szelet kolozsvári szalonna, 2 jonatánalma, 5 dkg márványsajt, só, bors, majoránna
Elkészítése: A tojást kikeverjük a liszttel. Fél órán át, állni hagyjuk, majd felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük. Az almát meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben megolvasztunk 1 szelet vastagabb csíkokra vágott húsos szalonnát, majd mellédobunk néhány almagerezdet is. Sóval, borssal és morzsolt majoránnával meghintjük, és 1-2 percig pirítjuk, majd ráöntünk 1 merőkanál palacsintatésztát. Mindkét oldalon ropogósra sütjük. Még forrón megszórjuk reszelt márványsajttal.
CITROMOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 citrom, 10 dkg porcukor, 2 dkg vaj
Elkészítése: A frissen kisütött palacsintákat porcukorral megszórjuk és a megszűrt citromlével egyenletesen meglocsoljuk. A citrom ízt a palacsinták tetejére szórt kevés citromhéj-reszelékkel fokozhatjuk. A palacsintákat négyrét hajtogatjuk, kivajazott tűzálló tálba tesszük és forró sütőben pár perc alatt átmelegítjük. Porcukorral meghintve, forrón tálaljuk.
CITROMOS PALACSINTA 02. (ANGLIA)
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 1 citrom, 1 ek porcukor
Elkészítése: A palacsintákat négyrét hajtjuk. Meleg tálon sorba rakjuk, megszórjuk porcukorral.
A citromot vékony szeletekre vágjuk, ezzel körberakjuk a palacsintákat.
Fogyasztáskor ki-ki ízlése szerint locsolja meg a szeletekből kipréselt citromlével.
CITROMOS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db palacsinta, 3 dkg vaj, 3 dkg rizsliszt, 3 dl tej, 1 db citrom reszelt héja, és leve, 1 evőkanál citromszörp, 2 evőkanál porcukor
Elkészítése: A rizslisztet a tejjel sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve hozzávegyítjük a habos cukros vajat, a citrom levét és héját. A palacsintákat megtöltjük az így elkészített krémmel, és porcukorral meghintve tálaljuk.
CRÉPES SUSETTE EGYSZERŰBBEN
Elkészítése: Palacsintákat sütünk, forrón tányérokra rakjuk, és közepükbe 2-2 nagy evőkanál nagyon hideg fagylaltot teszünk.
Gyorsan összehajtjuk, konyakkal leöntjük, meggyújtjuk, utána megesszük.
CSALAFINTA PALACSINTA
Elkészítése: Süssünk adagonként két-két palacsintát. Az egyiket vágjuk körbe derelyevágóval, hogy a széle hullámos legyen, és rakjuk bele egy üvegkehelybe. A levágott szélt és a másik palacsintát vágjuk vékony metéltre, és keverjük össze két púpozott ek túróval, egy evőkanál tejföllel, ízesítsük cukorral vagy mézzel, adjunk hozzá megmosott mazsolát, diógerezdeket, és friss gyümölcsöt vagy kompótot. Kanalazzuk a palacsintával kibélelt kehelybe, a tetejét tejszínhabbal, gyümölccsel díszítsük.
CSEH PALACSINTA (OSZTRÁK RECEPT)
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 1/4 l tej, 3 tojás, 5 dkg vaj,
Töltelék: 15 dkg mazsola, 25 dkg dió, citrom héja, 1 tk fahéj, kardamom, 7,5 dkg málnalekvár, 1 citrom leve, 1 pálinkás pohár rum, vaj, 1/4 l tejszín, 2 dkg porcukor
Elkészítése: A lisztet, sót, vaníliás cukrot, tejet és tojást elkeverjük. 30 percig hagyjuk állni. Forró vajban vékony palacsintát sütünk belőle.
A töltelékhez a mazsolát megmossuk, összekeverjük a durvára vágott dióval, citromhéjjal, fahéjjal és kardamommal. A málnalekvárt és citromlét kikeverjük, felfőzzük, és apránként hozzákeverjük a diót majd a rumot. A palacsintát megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és formába tesszük. Leöntjük a tejföllel vagy tejszínnel, meghintjük a porcukorral és 220 fokra előmelegített sütőben, 15 percig sütjük.
CSERESZNYÉS PALACSINTA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 12 db előre megsütött palacsinta, 30 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, kevés cukor vagy egyéb édesítőszer
Elkészítése: A megmosott és leszárazott cseresznyét, kimagozzuk, és apróra vágjuk. A palacsinták felületét meghintjük a cseresznyével, és felcsavarva tűzálló tálba tesszük, szorosan egymás mellé. (Nem egymásra!) A tejszínbe kevés cukrot keverünk és ráöntjük a palacsintákra. Befedjük és az előmelegített, nem nagyon forró sütőben addig pároljuk, amíg az egész tejszínt beszívja a tészta. Végül a fedőt levéve gyengén megpirítjuk a tetejét, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki.
CSERESZNYÉS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 10 dkg cukor, 3 cl rum, 3 dkg porcukor, 10 db édes palacsinta
Elkészítése: A cseresznyét kimagozzuk, meghintjük a cukorral, és tűzre téve, állandóan keverve puhára pároljuk. Végül- még a tűzön- leöntjük a rummal és meggyújtva flambírozzuk. A palacsintákat megtöltjük cseresznyével, feltekerve tűzálló tálba rakjuk. Tetejét a maradék cseresznyével megöntözzük, porcukorral meghintjük, és sütőben jól átmelegítve tálaljuk.
CSERESZNYÉS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 50 dkg cseresznye, 10 dkg cukor, 3 cl rum, 3 dkg porcukor
Elkészítése: A cseresznyét jól megmossuk, kimagozzuk, meghintjük a cukorral, és tűzre téve, állandóan kevergetve puhára pároljuk. Végül - még a tűzön - leöntjük rummal és meggyújtva flambírozzuk. Ettől enyhe karamell ízt kap. A palacsintákat megtöltjük a párolt cseresznyével, feltekerjük, és tűzálló tálra rakjuk. Tetejét a maradék cseresznye lével megöntözzük, porcukorral meghintjük, és sütőben jól átmelegítve azonnal tálaljuk.
CSERESZNYÉS PALACSINTA RÉSZEGEN
Hozzávalók: palacsinta alapmassza 20 db palacsintához, 50 dkg cseresznye, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, kevés porcukor, 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy sherry brandy (ha gyerekek is esznek belőle, akkor 1 teáskanál pálinkaaroma)
Elkészítése: A cseresznyét megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Kissé kinyomkodva a fahéjjal együtt belekeverem a palacsintatésztába, és kicsi palacsintákat sütök belőle. A kisült tésztát porcukorral megszórom, megöntözöm néhány csepp pálinkával és félbehajtva azonnal kínálom. Ha aromával készítem, akkor fél dl tejbe belekeverem az aromát, és azzal locsolom meg.
CSÍPŐS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált marha-, vagy sertéshús, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 40 dkg paradicsom, 2 erős zöldpaprika, 1 húsleveskocka, 1 doboz (40 dkg) vörös babkonzerv, 1 teáskanál őrölt kömény, 7 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, só, bors, 8 db vastagabb, sós palacsinta
Elkészítése: Forró olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát, rátesszük a darált húst, és barnára pirítjuk. A felszeletelt paprikát, a paradicsomot, a babot, a leveskockával és a fűszerekkel hozzáadjuk a húshoz, és egészen lassú tűzön húsz percig pároljuk. Nyolc darab vastagabb, sós palacsintát sütünk, megkenjük a töltelékkel, felgöngyöljük, és tűzálló tálon egymás mellé helyezzük. Meglocsoljuk tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot, és forró sütőben átsütjük. Ha van otthon friss koriander, néhány levelet finomra vágva a töltelékekbe tehetünk, s a kész palacsintát koriander ágacskákkal díszíthetjük. Ha kukoricalisztből sütjük a palacsintát, s a töltelékbe még egy kis csípős csiliport is keverünk, igazi mexikói palacsintát kapunk.
CSIRÁGGAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Elkészítése: A szép, hosszú csirágokat gyengén sós vízben kifőzzük. A sós tésztából készült palacsintákba 3-3 szál csirágot fektetünk és összegöngyöljük. Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük a töltött palacsintákat. Tojássárgájával és sóval, fehér borssal ízesített tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.
CSIRKEHÚSSAL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 25 dkg főtt tyúk- vagy csirkemell, 4 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál fehérbor, 1 csipet őrölt fehér bors, só. 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, 4 dl csíki mártás
Elkészítése: A főtt tyúkmellet apró kockára vágjuk. A lisztet kevés vajban átforrósítjuk, felöntjük tejszínnel és 2-3 kanál fehérborral. Kiforraljuk, sóval, borssal fűszerezzük, és belekeverjük a tyúkhúst. Ezzel megtöltjük a külön kisütött palacsinták közepét, a szokásos módon négyrét hajtjuk, és először lisztben, majd felvert tojásban és végezetül zsemlemorzsában megforgatva bepanírozzuk. Bő, forró olajban aranysárgára kisütjük. Tálaláskor külön csészében csíki mártást adunk hozzá.
CSIRKEMÁJAS PALACSINTA
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 10 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, törött bors és só ízlés szerint
Elkészítése: A csirkemájat (a szívekkel együtt) forrásban lévő vízbe dobom, majd 3 percnyi forralás után levétől leszűröm, és hűlni hagyom. Közben elkészítem a tésztát: a tojásokat habosra verem, simára keverem a liszttel, a tejjel, a szódavízzel, a sóval, a törött borssal. A kihűlt májat ledarálom, és az olajjal együtt a palacsintatésztához keverem. Ha a massza túl sűrű, kevés szódavízzel hígítom, ha nem elég sűrű, kis lisztet keverek hozzá. (Leggyorsabb, ha turmixgépbe teszem az egészet, és pépesre forgatom, így a májat sem kell külön megdarálni.) 10 percig pihentetem. Közben egy mély, kerek tűzálló tálat kiolajozok, a sütőt begyújtom. Az első palacsinta sütése előtt pici olajjal bekenem a serpenyőt. Többször nem kell olajozni, a többi palacsinta “önmagát” olajozza. A kisült palacsintákból egyet a tál aljára fektetek, és vékonyan megkenem a reszelt sajttal elkevert, megsózott tejföllel. Erre palacsinta kerül. A rétegezést addig folytatom, amíg elfogy a hozzávaló. A tetejére sajtos tejfölnek kell kerülnie. A tálat fedetlenül beteszem a forró sütőbe, és közepes lángon annyi ideig pirítom, amíg a teteje szép sárgásbarnára nem sül. Tálaláskor cikkeket vágok belőle (mint a tortából szokás).
Hidegen is, melegen is nagyon finom.
CSIRKEMÁJ HAGYMÁS PALACSINTÁBAN
Hozzávalók: 4 csirkemáj (szív nélkül), 1 tojás, 2 dl tej, 13-15 dkg liszt, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só; a sütéshez bő olaj
Elkészítése: A csirkemájakat szétszedjük, az ereket letisztítjuk, és megmossuk. Beletesszük a tejbe. Legalább fél órán át, áztatjuk. A májdarabokat időnként megfordítjuk, hogy a tej mindenütt érje. Ezután a tejből kivesszük, és megtöröljük. A májak mindkét oldalát lisztbe mártjuk, és félretesszük. Elkészítjük a palacsintatésztát: a tojást habosra verjük a májas áztató tejjel. Annyi lisztet keverünk bele, hogy a szokásosnál valamivel sűrűbb legyen a massza. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával és majoránnával ízesítjük, végül belekeverjük a megtisztított és lereszelt (vagy nagyon apróra metélt) vöröshagymát, valamint 2 evőkanál olajat. A lisztes májdarabokat belemártjuk a tésztába, és azonnal bő, forró olajba tesszük. Az alsó felét fedő alatt sütjük, majd ha már megpirult, megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. A megmaradt tésztához még 2 evőkanál olajat keverünk, és 4 vékony palacsintát sütünk belőle, amit 4 tányérra rakunk. A felesleges olajat lecsöpögtetjük a sült májakról, és elosztjuk a palacsintákon.
Friss zöldségből készült salátával, vagy hideg, majonézes mártással tálaljuk.
CSIRKEPAPRIKÁSSAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 1 csirkemellből és 2 combból készült csirkepaprikás, 1 dl tejföl
Elkészítése: A csirkemellből és combból szokásos módon csirkepaprikást készítünk. A húst kicsontozzuk, apróra összevágjuk, és kevés paprikás lével összekeverjük. A kisütött palacsintákat megtöltjük, négyrét hajtjuk, és tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Tejfölös paprikás lével meglocsoljuk, és sütőbe téve átforrósítjuk. Tálaláskor egy-két kanál tejfölt teszünk rá.
CSIRKÉS PALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához 15 dkg liszt, 1 tojás, fél dl olaj, 2 dl szódavíz, 2 dl tej, mokkáskanálnyi só
A töltelékhez 1 csésze kicsontozott főtt vagy sült csirkehús, 2 tojássárga, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, mokkáskanálnyi pirospaprika, só és törött fekete bors, ízlés szerint
Elkészítése: A szokásos módon elkészített palacsinta töltelékéhez nagyon apróra metéljük a főtt csirkehúst, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, 1 evőkanál tejfölt, a reszelt sajtot, a sót, a törött borsot. A kisült palacsintákat megtöltjük a csirkés töltelékkel, majd négyrét hajtva kikent tűzálló tálba tesszük. A maradék tejfölt elkeverjük az olajjal, a pirospaprikával, csipetnyi sóval, ezután a mártást rákenjük a palacsinták tetejére. Előmelegített forró sütőben lefedve jól átsütjük.
CSOKIS PALACSINTA
Palacsintatészta: 30 dkg liszt, 3 db tojás, 2 dkg főzőmargarin, csipetnyi só, 1 kk porcukor, 1/2 l tej, 1 dl szódavíz, a kisütéshez zsiradék
Töltelék: 1 ek főzőmargarin, 3 dl tej, 10 dkg csokoládé, 1 db tojás, 2 ek porcukor, 1 ek kakaópor
Elkészítése: A csokoládét puhítsuk meg.
A kakaóport keverjük össze porcukorral, tejjel és adjuk a puha csokoládéhoz. Főzzük fel állandó keverés közben. Ha már nem forr, habverővel keverjünk bele 1 ek főzőmargarint, és egy egész tojást. A masszát kenjük a palacsintatésztára és tekerjük fel. A tetejét szórjuk meg darált dióval és porcukorral.
CSOKIS-FAGYLALTOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintához: 10 dkg liszt, 2 tojás, 2.5 dl tej, csipet só, olaj, vaníliás cukor
A díszítéshez: 4 banán, 8 kiwi, 2.5 dl csokoládémártás, 1 liter vaníliafagylalt, kevés citromlé
Elkészítése: A lisztet, tejet, tojást csipet sóval jól elkeverjük, hagyjuk tíz percig pihenni, majd nyolc palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat négyrét hajtogatva tesszük tányérra, megszórjuk vaníliás cukorral, félig leöntjük csokoládémártással, a másik oldalra fagylaltot halmozunk, a tetejét pedig karikára vágott banánnal és kivivel díszítjük.
CSOKOLÁDÉKRÉMES PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 4 tojás sárgája, 1 dkg liszt, 1,5 dl tejszín, 2 szelet csokoládé
Elkészítése: A tojássárgáját elkeverjük a liszttel, tejszínnel, a lereszelt csokoládéval és sűrű krémmé főzzük. Ezzel a krémmel megtöltjük a kisütött és melegen tartott palacsintákat. Feltekerjük vagy négyrét hajtjuk, tűzálló tálba, sorba rakjuk és a maradék krémmel leöntjük a tetejét. Néhány percre sütőbe téve átforrósítjuk és azonnal tálaljuk.
CSOKOLÁDÉS PALACSINTA 01.
Elkészítése: Szép, vékony palacsintákat sütünk. Két tojássárgáját habosra keverünk három evőkanál porcukorral. Öt-tíz dk csokoládét egy pohár tejjel tűzön felolvasztunk, elkeverjük ezt is a tojássárgájával és kevés vaníliakrémmel, és egy csipet sóval lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. Megkenjük vele a palacsintákat, amelyeket azután összetekerünk, és kristálycukorban, reszelt mandulában és pisztáciában megforgatva, azon forrón tálalunk.
CSOKOLÁDÉS PALACSINTA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 12 palacsinta - az ikrával töltött palacsintánál megadott alapanyagokból és leírt módon elkészítve
A diókrémhez: 25 dkg őrölt dió, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1-2 dl tej, reszelt citromhéj, őrölt fahéj
A csokoládékrémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 dl tej, 12 dkg csokoládé, 10 dkg pirított mandula, 2 cl rum
Elkészítése: A szokásos módon FLORIOL étolajjal kisütjük a 12 palacsintát. Tejjel leforrázzuk és összekeverjük a darált diót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a kevés őrölt fahéjat, s miután kihűlt, megtöltjük vele a palacsintákat. Lehet felgöngyölve, kettőbe, vagy négybe hajtva - az étteremben ez utóbbi mód a szokásos. Tálalásra szánt adagonként, vagy együtt tűzálló tálra, tányérokra tesszük. A puhára olvasztott vajat a porcukorral habosra keverjük, s kihűtve hozzáadjuk, a 2 dl tejjel már simára főzött csokoládét. Belekeverjük az összetört pirított mandulát, a rumot, ráöntjük a palacsintákra, és az egészet forró sütőben összesütjük. Tálalásnál meghintjük porcukorral.
CSOKOLÁDÉS PALACSINTAFELFÚJT
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 3 dkg kristálycukor, 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, 1,5 dl tej, 3 tojás sárgája, 5 tojás fehérje, 1 cs. vaníliás cukor, 6 dkg csokoládé, 2 dkg vaj
Elkészítése: A vaj felét felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, a tejben felolvasztott csokoládét, a kristálycukrot. Állandóan kevergetve felfőzzük.
A tűzhely szélére húzva, hozzákeverjük a maradék vajat, a tojás sárgáját, majd a kemény habbá vert fehérjét.
Megtöltjük a krémmel a palacsintákat, óvatosan összehajtjuk, vajjal kikent jénaiba helyezzük.
Közepesen meleg sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Azonnal, forrón tálaljuk.
CSOKOLÁDÉS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 10 db palacsinta, 12 dkg darált dió, 5 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tej, 5 dkg mazsola, 2 tojássárgája, 1 evőkanál rizsliszt, 10 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj, 1/2 dl rum, 1 evőkanál kakaó
Elkészítése: A darált diót a vaníliás cukorral és 2 evőkanál kristálycukorral összekeverjük, majd 2 dl tejjel felfőzzük. Az így elkészített töltelékkel megtöltjük a palacsintákat. A csokoládéöntethez a két tojássárgáját, a maradék kristálycukrot, a kakaót, a rizslisztet, az olvasztott csokoládét, a tejjel összekeverjük, majd vízgőz fölött sűrűre főzzük. A diókrémmel töltött, negyedére összehajtott palacsintákat üvegtálra helyezzük, majd csokoládé öntettel leöntjük.
CSÚSZTATOTT DIÓS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 3,5 dl tej, 8 dkg finomliszt, 6 dkg vaj a sütéshez
Elkészítése: A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal és fele porcukorral, felengedjük a tejjel, majd csomómentesen elkeverjük a liszttel. Könnyedén közé keverjük a kevés cukorral keményre felvert tojáshabot.
Megforrósított vajon, a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, de mindig csak egyik oldalát sütjük meg, majd a lágy felükkel fölfelé, egymás fölé csúsztatjuk, mindegyik tetejére porcukorral elkevert darált diót hintünk. Az utolsó palacsintát sült felével felfelé helyezzük a tortára. Forró sütőbe téve, néhány perc alatt átmelegítve tálaljuk.
CSÚSZTATOTT DIÓS PALACSINTA 02.
Elkészítése: Habosra keverünk négy tojássárgát öt deka porcukorral meg öt deka puha vajjal.
Felengedjük három és fél deci tej-jel, végül közé everünk nyolc deka lisztet meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Olajon palacsintát sütünk belőle, egy kissé vastagabbakat a szokottnál és csak az egyik felüket. sütjük meg, majd lágy felükkel felfelé egymás fölé csúsztatjuk őket egy tűzálló tálra.
Mindegyik palacsinta lágy felét meghintjük porcukorral kevert, egy kevés őrölt fahéjjal ízesített darált dióval. (15 deka kell hozzá). A tetejére üres palacsinta kerül, sült felével felfelé. A forró sütőben éppen csak átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.
CSÚSZTATOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
A tésztához: 4 egész tojás, 4 evőkanál olaj, 4 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, fél dl szódavíz, csipetnyi só
A töltelékhez: 50 dkg aromás, savanykás ízű alma, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg darált mandula, ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukor, 3 centiliter rum (vagy 1 teáskanál rumaroma és 2 evőkanál tej)
Elkészítése: A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a liszttel és belekeverem a tejet meg az olajat.
Ezután beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot.
A masszát 10 percre beteszem a hűtőszekrénybe. Közben elkészítem a palacsinta töltelékét.
Az almákat megtisztítom, kicsumázom és lereszelem. Összekeverem a sárgabaracklekvárral, a darált mandulával, a rummal, és annyi porcukorral, hagy kellemesen édes (de ne túl édes) legyen.
Kiolajozott palacsintasütőben a palacsinták egyik oldalát megsütöm, majd egyenként egy kerek, tűzálló tálra csúsztatom úgy, hogy a krémes (tehát a nyers) fele legyen felül. Erre rákenek az almás-mandulás töltelékből egy keveset, és a következő palacsintát teszem rá. A rétegezést addig folytatom, míg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsintának kell kerülni, mégpedig a sült felével felfelé.
Előmelegített, forró sütőben jól átmelegítem, majd cikkeket vágok belőle, mint a tortából szokás.
Melegen is, hidegen is nagyon finom, de eltenni nem szabad, még hűtőszekrényben sem, csakis aznap fogyasztható!
CSÚSZTATOTT PALACSINTA 02.
Elkészítése: Három tojás sárgáját, három kanál lisztet, három deka vajat jól kikeverünk, három tojás kemény habját és annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta legyen. Csak egyik oldalát sütjük meg a palacsintasütőben, tálra csúsztatjuk és megtöltjük vagy darált sült hússal, vagy paprikás tejfeles gombával, egy sor töltelékkel, egy sor tésztával, ha kész, sütőben összemelegítjük, reszelt sajttal tálaljuk.
CSÚSZTATOTT PALACSINTA 03.
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg finomliszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg HÉRA sütőmargarin
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből habot verünk, hozzáadunk 5 dkg cukrot, és fényesre verjük. Habüstben a tojássárgát, vaníliás cukrot, a maradék cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, tejszínt, elkeverjük, majd belekeverjük a lisztet és a tojáshabot. A HÉRA főzőmargarint felolvasztjuk, a csokoládét lereszeljük. A palacsintákat kisütjük. HÉRA margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és a palacsintát rácsúsztatjuk. Megszórjuk reszelt csokoládéval, s ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tészta tart. 120-130 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
CSÚSZTATOTT PALACSINTA 04.
Elkészítése: Habosra keverve 4 tojássárgáját 5 dkg cukorral, 5 dkg vajjal, hozzáadunk 12 dkg lisztet, felöntjük 3.5 dl tejjel, beleteszünk 4 tojásfehérjéből vert kemény habot. Forró olajon vastag palacsintákat sütünk belőle. Csak az egyik oldalukat sütve meg, tűzálló tálra, egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel felfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, vagy cukorral elkevert reszelt citromhéjjal, vagy cukros darált mandulával. Sütőben átforrósítjuk. Ne pirítsuk meg! Úgy szeleteljük, mint a tortát.
CSÚSZTATOTT PALACSINTA 05.
Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 12 dkg liszt, porcukor, reszelt citromhéj vagy darált mandula, a sütéshez olaj
Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral meg a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, végül beletesszük a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Megforrósított olajban a palacsintáknak mindig csak az egyik felét sütjük meg (vastag palacsintákat kell sütni ebből a habos, könnyű masszából) és tűzálló tálra egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel fölfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, de megszórhatjuk cukorral elkevert reszelt citromhéjjal vagy cukros darált mandulával is. A sütőben átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
CSÚSZTATOTT PALACSINTA 06.
Elkészítése: Készítsünk palacsintatésztát 4 dkg vajból, 6 dkg cukorból, 4 tojás sárgájából, a 4 tojás, habbá vert fehérjéből, 10 dkg lisztből és 3 dl tejből. Keverjünk tölteléket 5 dkg darált dióból, 15 dkg cukorból, 2 dkg kakaóból.
A palacsintákat csak egy oldalukon süssük meg, és sült oldalukkal lefelé csúsztassuk őket Termover tálba, felső oldalukat hintsük meg a töltelékkel. A legfelső palacsintának süssük meg mindkét oldalát. A tálat tegyük sütőbe, de csak közepesen melegbe, hogy ne süssön, inkább csak tartsa a hőt.
CSÚSZTATOTT PALACSINTA 07.
Hozzávalók:
A tésztához: 6 dkg vaj, 6 tojás, 6 dkg liszt, só, kevés tej, 5 dkg zsír
A töltelékhez: 10 dkg darált dió, 6 dkg cukor, 3 szelet reszelt csokoládé
Elkészítése: A vajat habosra keverem, egyenként hozzáadom a tojások sárgáját. 15 percig együtt keverem, ezután beleteszem a lisztet, pici sót és annyi tejet, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjak.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, és a tésztához keverem.
Bezsírozott palacsintasütőben kisujjnyi vastag palacsintákat sütök, de csak az egyik oldalukat sütöm meg.
A kész palacsintákat egymás után lapos tűzálló tálra csúsztatom. Az egyiket megszórom cukros darált dióval, a következőt reszelt csokoládéval, amíg a tészta el nem fogy. Az utolsó lapot úgy borítom a tálra, hogy a megsült része legyen felül.
Mérsékelten meleg sütőben 12-15 percig sütöm.
Forrón, tortaszerűen szeletelve tálalom.
CSÚSZTATOTT PALACSINTA 08.
Hozzávalók: 20 dkg grízes liszt, 8 tojás, 5 dl tejszín, 12 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja
Elkészítése: A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan beleszórjuk a lisztet és beleöntjük a tejszínt. Simára keverjük. Kb. 10-15 percet pihentetjük. Közben, a fehérjékből kemény habot verünk és óvatosan hozzákeverjük a tésztához.
A maradék vajból egy keveset palacsintasütőben felforrósítunk és körkörös forgatással annyi tésztát terítünk szét benne, hogy kb. ceruza vastagságú palacsintát kapjunk. Egyik oldalát szép pirosra sütjük, majd vajjal kikent tálra csúsztatjuk át az első palacsintát, s elkezdjük sütni a következőt.
Közben, mikor már a megsütött palacsinta teteje kissé megszikkadt, a különböző receptek szerint megadott anyagokkal megszórjuk, meglocsoljuk vagy megkenjük, s erre csúsztatjuk majd rá a második palacsintát.
A tetejére kerülő palacsintát úgy tesszük rá, hogy annak a sült oldala legyen felül, majd az egész tortaszerűen lerakott tésztát középmeleg sütőben kb. 8-10 perc alatt átsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, cikkekre vágva tálaljuk. Különböző mártásokat is adhatunk hozzá.
CSÚSZTATOTT PALACSINTA BORSODÓVAL
Hozzávalók: 8 db csúsztatott palacsinta tésztája, 4 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 dkg vaj, 4 adag borsodó, 5 dkg mazsola
Elkészítése: A már ismert módon elkészítjük a palacsintatésztát, s elkezdjük sütni a kisujjnyi vastagságú palacsintákat. Az elsőt átcsúsztatjuk egy kivajazott tűzálló tálra, megszórva mazsolával és vaníliás porcukorral a tetejét. Ezt addig folytatjuk, amíg a tészta tart. Végül kb. 8 percre meleg sütőbe tesszük, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Külön adunk mellé sűrű borsodót.
CSÚSZTATOTT PALACSINTA PÖRKÖLT MOGYORÓVAL ÉS CSOKOLÁDÉMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 8 db csúsztatott palacsinta tésztája, 4 dkg vaj
Töltelékhez: 20 dkg mogyoró, 10 dkg cukor, 2 dkg vaj. 4 dkg csokoládémártás
Elkészítése: A már ismert módon elkészítjük a csúsztatott palacsintákat. Szitán a mogyorót kissé átpirítjuk. A cukrot megolvasztjuk, beletesszük a mogyorót, és egy vajjal megkent sütőlapra öntve szétterítjük. Mikor kissé kihűl, durvára ledaráljuk. A csúsztatott palacsintákat ezzel a pörkölt, cukrozott mogyoróőrleménnyel megszórjuk. Sütőbe téve kb. 8-10 perc alatt átsütjük. Tetejét porcukorral megszórjuk, cikkekre vágva tálaljuk. Külön edényben, meleg csokoládémártást adunk mellé.
CSÚSZTATOTT PALACSINTA PUNCSMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 8 db csúsztatott palacsinta tésztája, 4 dkg vaj
Töltelékhez: 12 dkg dióbél, 12 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg narancsdzsem, 1 dkg vaníliás cukor, 4 adag puncsmártás
Elkészítése: A csúsztatott palacsintatésztát az ismert módon elkészítjük. A palacsintasütőben kevés vajat hevítünk, és elkezdjük sütni az első ceruza vastagságú palacsintát. Ezt megvajazott tálra csúsztatjuk, s ha a teteje kissé megszikkadt, megszórjuk darált dióval elkevert porcukorral, kevés reszelt citromhéjjal, erre narancsdzsemet csöpögtetünk, és ezt így folytatjuk, amíg a massza tart. Az utolsó palacsintát úgy tesszük rá, hogy sült oldala legyen felül, majd az egészet középmeleg sütőben kb. 8 percig sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, cikkekre vágva tálaljuk. A forró puncsmártást külön edényben adjuk mellé.
CSÜLKÖS PALACSINTA GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 1 db füstölt csülök, 20 dkg sajt, 3 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 dkg só, 3 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl
A palacsintához: 35 dkg liszt, 3 db tojás, 6 dl tej, 15 dkg zsír, 5 g só
Elkészítése: A lisztet a tojásokkal, a sóval és a tejjel csomómentesre eldolgozzuk, aztán az elkészült palacsinta tésztából, az olvasztott zsír felhasználásával, megsütjük a palacsintákat. A megtisztított és megmosott csülköt puhára főzzük, majd kicsontozzuk és ledaráljuk. A ledarált húst a palacsintára kenjük, reszelt sajtot szórunk rá, felgöngyöljük, aztán tűzálló tálra rakva, forró sütőben annyira átmelegítjük, hogy a sajt elolvadjon a palacsintában. Elkészítjük a gombamártást. A vöröshagymát és a gombát megtisztítjuk, a hagymát finomra szeleteljük, a gombát szeletekre, a zöldpetrezselymet ugyancsak finomra vágjuk. A felolvasztott zsírban a hagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a szeletelt gombát, majd lepirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, aztán a tejfölt hozzáadva, átforraljuk. A forró gombamártást külön edényben tálaljuk a palacsintához.
CUKKINI PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 1 kisebb cukkini, 1 tojás, fehér bors, só, ételízesítő, liszt, olívaolaj
Elkészítése: A cukkinit lereszeljük, belekeverjük a tojást, fehér borssal, ételízesítővel ízesítjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy palacsintatésztához hasonló sűrűségű legyen. Kevés olajon kisütjük a palacsintákat, ügyelve arra, hogy ne legyen túl vastag, mert akkor nem sül át.
CUKKINIS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 12 sós palacsintához való tészta, 2 cukkíni, 15 dkg füstölt sajt reszelve, 2 dl tejföl, olaj
Elkészítése: A palacsintatésztába reszeljük a megmosott cukkínit, héjastól. Kisütjük. Lehet tortaszerűen tölteni, minden réteget megkenni tejföllel, és sajttal megszórni. A végén sütőben átmelegíteni. Lehet egyenként megtölteni. Előre elkészíthető, csak melegíteni kell. Jó vendégváró.
CUKROS PALACSINTA
Elkészítése: Teljesen úgy járunk el, mint a lekváros palacsintával, csak vaníliás cukorral töltjük.
CURRYS ZÖLDBORSÓVAL TÖLTÖTT PALACSINTA, RÁNTVA
Hozzávalók: 1 csésze rizs, 20 dkg friss vagy 1/2 csomag mirelit zöldborsó, 3 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa. 1 teáskanál curry, 1 teáskanál só, vegeta, késhegynyi őrölt bors, a sütéshez: olaj
Elkészítése: A rizst puhára főzzük, a zöldborsót kevés vízben megpároljuk. Leszűrjük és összekeverjük a curryvel, sóval, borssal, vegetával. A palacsintatésztához a tojásokat felverjük, összekeverjük a liszttel és a tejjel, sózzuk. Palacsintákat sütünk, majd megtöltjük őket a rizses masszával. Összetekerjük, a végeit begyűrjük és bepanírozzuk. Forró olajban mindkét oldalát barnára sütjük. Majonézes salátával tálaljuk.
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta