Palacsinták - B
BABOS PALACSINTA
Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 20 dkg fehér szárazbab, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika, olaj, 2 dkg cukor, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése: A szárazbabot előző nap beáztatjuk. Sós vízben puhára főzzük, és olajból liszttel, reszelt hagymával, zúzott fokhagymával és a pirospaprikával készített rántással sűrítjük. Cukorral ízesítjük. A palacsintákat ezzel a babfőzelékkel megtöltjük, feltekerjük és egy tűzálló tálba helyezzük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és kb. 20 percre forró sütőbe toljuk.
BACONÖS PALACSINTA (SPEKPANNENKOEKEN)
Elkészítése: Vékony bacon szalonna szeleteket serpenyőben süssön ropogósra. Csepegtesse le, majd a visszamaradt zsiradékot öntse le. Fektessen a serpenyő aljára egy szelet ropogós szalonnát. Merjen rá a szokott módon kikevert palacsinta tésztából, és süsse mindkét oldalukon barnára. Így folytassa a szalonna és a visszamaradt zsiradék használatával addig, míg tart az összetevőkből. Háromszögűre hajtogatva forrón kínálja.
BAJOR PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 8 tojás, 3 dl tej, 25 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg baracklekvár
Elkészítése: A vajat simára keverjük a tojássárgájával. Hozzávegyítjük kanalanként és felváltva a tejet és a lisztet. Végül porcukrot, vaníliás cukrot adunk bele, és a tojások keményre vert habját keverjük óvatosan hozzá. A vajjal kikent palacsintasütőben 4 db palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat megkenjük baracklekvárral, egymásra tesszük, tetejét megkenjük vajjal, meghintjük porcukorral, és pár perc alatt a sütőben átforrósítjuk.
BAJOR PALACSINTA 02.
Elkészítése: A szokásosnál egy kicsit sűrűbb burgonyapürét készítünk, és a sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele. Henger alakúra formázzuk.
Kivajazott tűzálló tálba fektetjük a palacsinta-tekercseket, finomra vágott petrezselyemmel és 1 tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Fejes salátával tálaljuk.
BAKONYI PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, ásvány- vagy szódavíz, 2 evőkanál olaj, 25 dkg spenót
A töltelékhez: 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg sampinyon gomba, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál rizsliszt, 4 dl tejföl
Elkészítése: A palacsintához simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel 2 csipet sóval és annyi ásvány- vagy szódavízzel, hogy folyós, vékony tésztát kapjunk. Belekeverjük az olajat, lefedjük, fél órát pihentetjük. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós vízben 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, finomra vágjuk. A palacsintatésztából 6 fehér palacsintát sütünk. A maradék tésztában elkeverjük a spenótot, és további legalább 6 palacsintát sütünk belőle. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra felkockázzuk. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, elkeverjük a pirospaprikával, rádobjuk a gombát, a paradicsomot és a zöldpaprikát, fedő alatt 15 percig főzzük, csak a végén sózzuk, borsozzuk. A gomba levét lábaskába szűrjük, a gombát alaposan lecsepegtetjük, hagyjuk langyosra hűlni. Összekeverjük a tojásokkal és a finomra vágott petrezselyemmel, arányosan elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Batyuszerűen feltekerjük, és tűzálló tálba rakjuk. A gomba levét felforraljuk. A rizsliszttel elkeverjük 3 dl tejföllel, a gomba léhez adjuk, mártássűrűségűre főzzük, és bevonjuk vele a palacsintákat. Tálaláskor előmelegített sütőben (200°C) éppen csak átforrósítjuk. Tetejüket meglocsoljuk a maradék tejföllel, és petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
BAKONYI VADHÚSOS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 evőkanál olaj, 40 dkg sovány vaddisznó hús, 1 késhegynyi füstízű só, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 4 dl bakonyi mártás, 1 kis fej vöröshagyma, 4 dl tejföl
Elkészítése: A vaddisznó húst megmossuk és finomra ledaráljuk. Kevés olajban kissé megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a darált vadhúst. Többször átkeverve zsírjára pirítjuk. Meghintjük füstízű sóval, frissen őrölt fekete borssal, kevés vizet aláöntve, fedő alatt megpároljuk a húst. A közben kisütött palacsintákat az ízes vadhús-vagdalékkal megtöltjük. Széleit felhajtjuk és téglalap alakúra összehajtjuk. Tűzálló tálon sorba rakjuk, sütőben átforrósítjuk. Tálalás előtt bakonyi mártással leöntjük, tejföllel meglocsoljuk, paradicsommal, zöldpaprikával díszítjük.
BANÁNOS PALACSINTA 01. (ARGENTÍNA)
Hozzávalók: 35 dkg passzírozott banán, 1 mk őrölt fahéj, 1 tk sütőpor, 2 ek porcukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1 ek kukoricaolaj, olaj a sütéshez.
Elkészítése: Mindent keverjünk össze palacsintatésztává. Süssük meg a palacsintákat a következőképpen: addig süssük, amíg hólyagos nem lesz, csak ekkor fordítsuk meg.
Töltsük meg párolt banánnal és szitáljunk rá porcukrot.
BANÁNOS PALACSINTA 02. (CREPES AUX BANANES)
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók4 személyre: 1/2 l szőlőlé, 1 kávéskanál fahéj, 1 banán, 100 g liszt, 40 cl tej, 2 evőkanál porcukor, 20+40 g vaj, 2 tojás, 1 csipet só
Elkészítése: A szőlőlevet főzzük a fahéjjal kis lángon 20 percig, míg szirupszerű lesz.
Hámozzuk meg a banánt, vágjuk darabokra. Turmixoljuk le. Adjuk hozzá fokozatosan a lisztet, tojást, 20 g olvasztott vajat és végül apránként a tejet.
Süssük meg a maradék vajon a palacsintákat, öntsük le a szőlős szósszal.
BANÁNOS PANCAKES (REGGELI PALACSINTA)
Hozzávalók: 4 banán, 250 ml tej, 250 ml liszt, 1 tojás, 2 tk sütőpor, 1/2 tk só
Elkészítése: Krumplitörőn átpasszírozzuk a banánt. A tejet és a tojást összekeverjük, a banánhoz adjuk. A keverékhez hozzáadjuk a lisztet, sót, sütőport és addig keverjük, amíg egy sima masszát nem kapunk.
Sütés: egy teflon serpenyőben egy pici olajat forrósítunk, majd merőkanállal a serpenyő közepére teszünk egy halmot. Picit szétfolyik körülbelül 0,5 centi vastagságú lesz. Amikor az alja aranybarna megfordítjuk. Melegen tálaljuk, ízlés szerint sziruppal vagy cukorral.
PANCAKE (ALAPRECEPT)
Hozzávalók: 1 tojás, 250 ml liszt, 175 ml tej, 1 ek cukor, 1 ek olaj, 1 ek sütőpor, 1/4 tk só
Elkészítése: Egy edényben, a tojást habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalókat, és csomómentesre keverjük. A sütés a banánosnál leírtak alapján. A pancake akkor jó, ha sütés közben apró hólyagokat látunk, a felszínén.
Variációk: 125 ml friss vagy fagyasztott gyümölcs. Apróra vágott alma, körte, barack banán. Vagy apró gyümölcsök, mint áfonya, málna, eper
“Ropogós”: 125 ml apróra vágott dió vagy mogyoró, mandula, igazan csak a fantáziád szab határokat. Az alaptésztába bármit belekeverhetsz, pl. sütésálló csoki darabkákat.
BARACKLEKVÁROS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: Szép, vékony közepes nagyságú palacsintákat sütünk, megkenjük baracklekvárral, összetekerjük, és forró vajban még egyszer megforgatjuk. Azonnal tálaljuk. Ha szeretjük, meghinthetjük, meghinthetjük még reszelt mandulával. A palacsinta akkor sikerül igazán jól, ha sütés előtt legalább egy fél órával elkészítjük a tésztáját, és állni hagyjuk.
BARACKLEKVÁROS PALACSINTA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg liszt, 3 ek zsír, 2 tojás, 3 dl tej, 1 mk só
Elkészítése: Egy egész tojást és egy tojássárgáját liszttel, csipet sóval, a tejjel és egy deci szódavízzel felengedünk, és jól elkeverjük. A simára kevert - nem túl sűrű - tésztából palacsintákat sütünk úgy, hogy a palacsintasütőben felforrósítjuk a zsiradékot, és merőkanállal a ferdén tartott, forró zsiradékkal kikent sütőbe öntjük a majdnem folyékony tésztát. A palacsintasütőt gyengéden mozgatjuk, hogy a tészta ne ragadjon le, sütés közben kés segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát is átsütjük. A palacsintát baracklekvárral megtöltve tálaljuk.
BARACKOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: Az édes tésztából sütött palacsintákat egész kevés vízzel hígított és átforralt baracklekvárral megkenjük. Henger alakúra göngyöljük, porcukorral meghintve tálaljuk.
BARACKOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: Kicsi serpenyőben 1 l vizet felforralunk 50 g porcukorral. 4 hámozott és vékony szeletekre vágott-barackot beleteszünk, majd kis lángon 10 percig főzzük. Közben narancsos vajat készítünk (lásd Suzette-palacsinta); s a palacsinták egyik oldalát megkenjük vele. Vajas felükkel lefele 1-2 percig forrósítjuk őket a serpenyőben. A palacsintákat megtöltjük barackkal, tölcsérformára összehajtogatjuk, majd nagy serpenyőben egymás mellé fektetjük őket és 2 evőkanál Grand Marnier-val flambírozzuk
BASZK PALACSINTA (GALETTES BASQUAISE)
Hozzávalók: hagyományos palacsinta, lecsó, sonka
Töltelék: a lecsó, belekeverve vékonyan sonka
Elkészítése: A palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, süthetünk a tetejére 1-1 tükörtojást.
BELGA SPENÓTOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintához: 10 dkg rétesliszt, 2-3 tojás, 2 dl tej, szódavíz, 3 evőkanál olaj, só
A töltelékhez: 50 dkg friss vagy 1 csomag fagyasztott paraj, 5 dkg vaj, 1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma, csipetnyi Cayenne-bors, 15 dkg rokfort (márvány) sajt, 1 dl tejföl, 35 dkg sonka, a tetejére: 1 dl tejföl, 1 nagy csokor összevagdalt petrezselyem
Elkészítése: A tésztához valókat - 1 evőkanál olajat félretéve - habverővel simára keverjük, és annyi szódavízzel hígítjuk, hogy palacsintatésztát kapjunk. Egy óráig pihentetjük, ez alatt összeállítjuk a tölteléket. Ha friss parajból készítjük, akkor megtisztítjuk, vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd apróra vágjuk vagy turmixoljuk. Ha fagyasztottat veszünk, akkor felolvasztjuk, és alaposan kinyomkodjuk. A hagymát a vajban megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. A parajt beleforgatjuk, a sajtot bele morzsoljuk, és a tejföllel összekeverve Cayenne-borssal ízesítjük. Végül a sonka apróra vágott felét is hozzáadjuk. A palacsintasütőt az első palacsinta sütéséhez a félretett olajjal vékonyan kikenjük, majd a tésztamasszából vékony palacsintákat sütünk. (Utána már csak akkor kell a palacsintasütőt kiolajozni, ha lesül, különben a tésztában levő olaj magától megkeni.) A kisült palacsintákat a töltelékkel megkenve egyenként összegöngyöljük, és tűzálló tálra egymásmellé fektetjük. A tetejüket tejföllel vékonyan megkenjük, és a maradék, vékony laskára vágott sonkával megszórjuk. Forró sütőben, vagy mikrohullámú készülékben alaposan átmelegítjük, és tálalás előtt a petrezselyemmel meghintjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
BÉCSI PALACSINTA
Elkészítése: A darált diót porcukorral, tejszínnel, rummal, kis kockákra vágott ananásszal elkeverjük, és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. Forró csokoládémártással áthúzzuk, tejszín-habbal díszítve, azonnal tálaljuk.
BLINCSIKI (PALACSINTA) BURGONYÁVAL ÉS TÚRÓVAL TÖLTVE
Hozzávalók:
A tésztához: 2 és fél dl tej, 1-2 tojás, 2 és fél dl szódavíz, 20 dkg liszt, 5 dkg zsír a sütéshez, mártás a tálaláshoz
A töltelékhez: 80 dkg burgonya, 15 dkg túró, 1 kis fej vöröshagyma, 4 dkg zsír, só és törött bors
Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, leszűrjük, s a túróval, valamint a pirított hagymával együtt megdaráljuk. Hozzáadunk sót és borsot. Megsütjük a palacsintákat. Minden palacsintát bekenünk a töltelékkel, és négyrét hajtjuk. Zsíros serpenyőbe tesszük, és mindkét felén átsütjük. Tejföllel, gomba- vagy paradicsommártással tálaljuk.
BLINI KAVIÁRRAL (OROSZ RECEPT)
Hozzávalók: 8 db kis, sós, kelt palacsinta (Blini), 6 dkg vaj
5 dkg kaviár, 1 dl tejföl
Elkészítése: A szokásosnál kisebb, de vastagabb kelt palacsintákat sütünk a már ismert alaprecept szerint. Tálalásig melegen tartjuk ezeket. Az asztalra odakészítjük a kaviárt, a tejfölt, a forró vajat, és behozzuk a meleg palacsintákat. Tálaláskor forró kistányérra ráteszünk egy palacsintát, megkenjük olvasztott vajjal, ráteszünk egy kávéskanál kaviárt, meglocsoljuk tejföllel. Az egészet lefedjük egy újabb palacsintával, amelyre ismét egy kanálnyi forró vajat és egy kanál tejfölt teszünk. Az így elkészített orosz ételkülönlegességet azonnal tálaljuk.
BODZAPALACSINTA 01.
Hozzávalók: 2 tojás, 15 dkg liszt, 1 dl tej, szép friss bodzavirág, csipetnyi só, a sütéshez olaj, a tálaláshoz porcukor.
Elkészítése: A tojások sárgáját a liszttel, a tejjel meg annyi vízzel simára keverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, és csipetnyi beletéve legalább egy óráig pihentetjük. Ezután a tojások kemény habbá vert fehérjét is belekeverjük.
A szép, ernyős bodzavirág szárát lecsípjük, a virágot megmossuk, hagyjuk megszikkadni, majd a tésztában megmártva forró olajban, erős lángon megsütjük.
Porcukorral meghintve adjuk asztalra.
BODZAPALACSINTA 02. (RÉGI MAGYAR ÉDESSÉG)
Elkészítése: 15 deka lisztből 2 tojással, csipet sóval, egy evőkanál Jaffa szörppel meg kevés tejjel nagyon sűrű palacsintatésztát keverünk, és 1-2 óráig állni hagyjuk. A bodzavirág ernyőjét levágjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd egyenként a sűrű palacsintatésztába mártva, bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy a felesleges zsírját leitassuk róla, és fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
BODZA PALACSINTATÉSZTÁBAN
Hozzávalók: habos édes palacsintatészta, 2 dl olaj, 8 db bodzavirág, 3 dkg porcukor
Elkészítése: Sűrű habos édes palacsintatésztát készítünk. A bodzavirág szárát lecsípjük és ernyős virágát a tésztában megmártva bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
BOLOGNAI RAKOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 darab zeller, 10 dkg darált marhahús, 1 kis doboz paradicsompüré. 1,5 dl vörösbor, só, 2 csipet őrölt fekete bors, 1 késhegynyi őrölt babérlevél, 2 csipet őrölt rozmaring, 20 dkg reszelt sajt
Elkészítése: Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, belereszeljük a tisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, és tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a darált marhahúst és még két percig élénk tűzön pirítjuk, majd hozzákeverjük a paradicsompürét. Felengedjük vörösborral, sóval, őrölt borssal, őrölt babérlevéllel, rozmaringgal fűszerezzük, és fedő alatt, lassú tűzön 30 percig főzzük. Az elfőtt levét vízzel pótoljuk. Az elkészült sűrű mártással egyenként megkenjük a kisütött palacsintákat, vékonyan meghintjük reszelt sajttal, és egymásra rakjuk. Tetejére üres palacsintát borítunk és ezt is meghintjük sajttal. Sütőben átmelegítjük, hogy a sajt ráolvadjon. Úgy szeleteljük, akár a tortát.
BOLOGNAI RAKOTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 ek olaj, 1 apróra vágott hagyma, reszelve 1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér, 1 darab zeller, 10 dkg darált marhahús, 1 kisdoboz paradicsompüré, 1,5 dl vörösbor, só, 2 csipet bors, késhegynyi őrölt babér, 2 csipetnyi rozmaring, 20 dkg reszelt sajt
Elkészítése: Az olajon megpirítjuk a hagymát, zöldségeket. Hozzáadjuk a húst, és 2 percig élénk tűzön pirítjuk, majd hozzákeverjük a paradicsompürét. Felengedjük a borral, hozzátesszük a fűszereket, sót és lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzzük. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk.
Megkenjük a mártással a palacsintákat, megszórjuk sajttal, és egymásra rakjuk. Tetejére üres palacsinta kerüljön, ezt sajttal szórjuk be.
Sütőben átmelegítjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
BORSOS PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, másfél dl tej, 1/2 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál olaj
Elkészítése: A kissé sűrűbb, olvasztott vajjal kevert palacsintatésztába élesztőt morzsolunk, langyos helyen fél óráig kelesztjük, hozzáadjuk a törött borsot, a megtisztított, összezúzott fokhagymát, és óvatosan beledolgozzuk a tojások fehérjéből vert kemény habot. A palacsintasütőt kiolajozzuk, felforrósítjuk, és a masszából a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Még melegen megkenjük tejföllel, négyrét hajtjuk, tűzálló tálra tesszük, majd a tetejére kenjük a maradék tejfölt. Előmelegített forró sütőbe téve addig sütjük, amíg a tetején piros kéreg nem képződik.
BRETAGNE-I PALACSINTA (FRANCIAORSZÁG)
Hozzávalók 12 db palacsintához: 50 dkg liszt, 3 tojás, 2 dkg cukor, 5 dl tej, 1 cs. sütőpor, csipet só
Töltelék: 25 dkg húspástétom, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj
Elkészítése: Tálban összekeverjük a palacsintatésztát, lefedve egy lábas langyos vízbe állítjuk, 3 órán át, pihentetjük.
A szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Forró vízzel telt edényre helyezett tányérra tesszük.
Megkenjük húspástétommal, tejföllel vagy vajjal, egymásra rakjuk, lefedjük, hogy a gőz jól átjárja, mert így nyeri el jellegzetes ízét.
Tortaszerűen szeleteljük.
BROKKOLIS PALACSINTA
Hozzávalók: 1 csokor petrezselyemzöld, 35 dkg liszt, 1 csipet szerecsendió, só, 5 dl tej, 6 tojás, 8 dkg vaj
A töltelékhez: 30 dkg brokkoli, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg karalábé, 25 dkg póréhagyma, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 citrom leve, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése: A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. A lisztet összekeverjük a szerecsendióval, fél kávéskanál sóval, a tejjel, a petrezselyemmel, és egymás után beledolgozzuk a tojásokat. A tésztát 20 percig állni hagyjuk. A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük. A répát, a karalábét meghámozzuk, vékony rudakra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk. A szebb zöldségdarabokat félretesszük, a maradékot fél liter vízben kb. 30 percig főzzük, majd átpasszírozzuk. Felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és belekeverjük a zöldséglevet az átpasszírozott zöldségekkel. Hozzáadjuk a tejszínt, és kb. 15 percig főzzük. Sóval, citromlével ízesítjük. A tésztából egymás után vastag palacsintákat sütünk. A félretett zöldségeket külön-külön, bő forró vízben ropogósra főzzük. Leszűrjük, elkeverjük kevés mártással, és megtöltjük vele a palacsintákat. Kivajazunk egy tűzálló tálat. A palacsintákat összehajtjuk, a tálba fektetjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt rápirítjuk a sajtot. A megmaradt mártással leöntve kínáljuk.
BUDAGYÖNGYE PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 15 dkg darált dió, 6 dkg porcukor, 1 dl tej, 4 db hámozott, felezett őszibarack (kompót), 1 dkg vaj, 4 adag keserűcsokoládé-öntet
Elkészítése: A dióból, cukorból, tejből diókrémet főzünk. Megtöltjük a palacsintákat, majd mindegyik közepére fél barackot teszünk. A palacsinta széleit ráhajtogatjuk. A kis batyukat kivajazott jénaira tesszük, lefedjük, és sütőben átforrósítjuk.
Porcukorral meghintve, csokoládé-öntettel kínáljuk.
BUGACI PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 2 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg baracklekvár, 1 dl kecskeméti barackpálinka
Elkészítése: A palacsintákat 3szögletűre hajtjuk, tálon egymás mellé rendezzük. Megszórjuk citromhéjjal, vaníliás cukorral.
A lekvárt kevés vízzel hígítva felforraljuk, belekeverjük a pálinka felét, és a palacsintákra öntjük. Sütőben átforrósítjuk.
A megmaradt pálinkát felmelegítjük, a forró palacsintákra locsoljuk és meggyújtjuk.
BUNDÁS KENYÉR PALACSINTATÉSZTÁBAN
Elkészítése: Az egész vékony szeletekre vágott kenyeret sós palacsintatésztában megforgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük. Pirospaprikával meghintve, reszelt sajttal megszórva, idénynek megfelelő salátával tálaljuk.
BURGONYAPALACSINTA 01.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg burgonya, 5 dl tej, 30 dkg finomliszt, fél dl olaj, 1 db egész tojás, 1 teáskanálnyi só
A töltelékhez: 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl, csipet só
Elkészítése: A megmosott, és héjában megfőzött burgonyát hámozás után, azonnal áttöröm, majd hozzáöntöm a tejet, a lisztet, a felvert tojást és a sót. Az egészet simára keverem, végül az olajat is belecsorgatom. A masszából a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütök. Egy kerek tűzálló tál aljára rakok egy palacsintát, amire kevés reszelt sajtot és darált sonkát szórok. Erre egy újabb palacsintaréteg kerül, amit tejföllel megkenek, reszelt sajttal és a sonkával meghintem. A rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávaló. A tetejére palacsintának és tejfölnek kell kerülnie. A tálat az előmelegített sütőbe tolom, és csak annyi ideig hagyom benne, amíg a palacsinta átforrósodik. Ügyelek arra, hogy ne pirítsam meg a tetejét. Tálalás előtt cikkekre vágom, és forrón teszem az asztalra.
BURGONYA PALACSINTA 02. (ANGOL-FRANCIA)
Töltelék: gomba, hagyma, fokhagyma megpárolva és apróra vágott fekete olíva bogyó belekeverve. Sóval, borssal ízesítjük.
Elkészítése: 2 nagy héjában főtt burgonyát megtisztítunk és áttörünk, kis gombócokat gyúrunk belőle, kb. 8 cm-re ellapítjuk, beleteszünk a gombás töltelékből és egy másik lappal beborítjuk. A széleit összenyomogatjuk és forró olajban lassan barnára sütjük.
BURGONYÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 1 tojás, só, frissen őrölt bors, olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl
Elkészítése: A meghámozott burgonyát és a hagymát finomra reszeljük. Összekeverjük a liszttel és a tojással. Sóval, borssal erőteljesen ízesítjük. A palacsintatésztát 20 percig állni hagyjuk, majd kevés megforrósított olajon palacsintákat sütünk. Zúzott fokhagymával és sóval fűszerezett tejföllel kínáljuk.
BURGONYÁS PALACSINTA 02.
Elkészítése: 30 dkg áttört, főtt burgonyát 20 dkg liszttel, 1 dkg sóval, 2 egész tojással és 1/2 liter tejjel jól összekeverünk. Ha még kell, önthetünk hozzá tejet. Palacsintasütőben vastagabb palacsintákat sütünk. Ha sűrűsödni kezd, még újra adunk hozzá tejet. Lehet lekvárral tölteni, vagy fahéjas cukorral megszórni. Reszelt sajttal is tálalhatjuk.
BURGONYÁS PALACSINTA 03.
Elkészítése: A szokásos módon elkészített sós palacsintatésztához a lereszelt főtt burgonyát és két tojás felvert habját óvatosan hozzáadjuk, reszelt szerecsendióval, sóval, majoránnával ízesítjük. Vajban a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk.
BURGONYÁS PALACSINTA 04.
Hozzávalók: 20 dkg Unikorn krumplis lángospor, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, 4 dl tej
Elkészítése: Az Unikorn krumplis lángosport sóval elkeverjük. Beleütjük a tojást, majd részletekben hozzákeverjük a tejet és az olajat. Gondosan keverjük össze a tésztát, amíg csomómentes nem lesz.
A kész tésztát legalább 30-40 percig hagyjuk állni, majd teflonozott sütőben vagy elektromos palacsintasütővel - a már ismertetett módon - megsütjük. Elég, ha a vékony palacsintának csak az egyik oldalát sütjük meg akkor, ha azt majd lerakjuk vagy kirántjuk, mivel az újabb hő hatására a palacsinta kellően átsül vagy megpárolódik.
Amennyiben a kisütött palacsintákat nem használjuk fel azonnal, rakjuk egymásra, fedjük le, és úgy tároljuk felhasználásig.
BURGONYÁS PALACSINTA 05.
Hozzávalók: 10 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál só, 10 dkg Unikorn burgonyapüré-por, 1 evőkanál olaj, 4 dl tej, 3 tojás, 2 dl szódavíz
Elkészítése: A feltört tolásokat kellő mélységű tálba tesszük. Elkeverjük a tejjel, megsózzuk és hozzáadjuk az Unikorn burgonyapüré-port. Beleöntjük az olajat, fokozatosan hozzákeverjük a finomlisztet. A keverést addig folytatjuk, amíg a tészta csomómentes nem lesz.
Ha szükséges, turmixgéppel simára keverjük.
A kész tésztát legalább 30-40 percig hagyjuk állni. Teflonozott serpenyőben 2-4 mm vastag palacsintákat sütünk. Ezek a vastagabb, mindkét oldalukon barnára sütött palacsinták húsvagdalékkal, pörköltökkel, paprikásokkal, zöldségragukkal, túróval, tejfölös sajttal egyaránt tölthetők, vagy rétegezett, rakott palacsinta készíthető belőlük.
BURGONYÁS PALACSINTA PARASZTOSAN
Hozzávalók: 8 db burgonyás palacsinta, 1/2 csomó metélőhagyma
A töltelékhez: 10 dkg húsos kolozsvári szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg főtt burgonya, 10 dkg kolbász, 1 nagy zöldpaprika, só
Elkészítése: Elkészítjük a burgonyás palacsinta-tésztát, és belekeverjük az apróra összevágott metélőhagymát. A húsos szalonnát kockára vágjuk, félig kiolvasztjuk és leszűrjük. A szalonna zsírjába beletesszük a kockára vágott hagymát és a húsos zöldpaprikát. Aranysárgára pirítjuk. Ekkor beletesszük a kockára vágott kolbászt, majd a hasonló nagyságúra felkockázott főtt burgonyát. Végezetül visszatesszük az előzetesen leszűrt, kissé megpirult szalonnát is. Még egyszer átpirítjuk az egészet, megsózzuk. Ezután a kisütött palacsintákat gazdagon megtöltjük a raguval, és a palacsintát áthajtva, paradicsom- és paprikaszelettel díszítve tálaljuk.
BURGONYÁS-TEJFÖLÖS PALACSINTA
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 1 tojás, 50 dkg burgonya, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, olaj, só, frissen őrölt bors
Elkészítése: A meghámozott burgonyát és hagymát finomra reszeljük. Összekeverjük a liszttel és a tojással. Sóval, borssal erőteljesen ízesítjük. A palacsintatésztát 20 percig állni hagyjuk. A tésztából a szokásos módon, kevés, megforrósított olajban palacsintákat sütünk. Zúzott fokhagymával és sóval fűszerezett tejfölt kínálunk mellé.
....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta