Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Palacsinták - A


ÁFONYÁS PALACSINTATEKERCS
Hozzávalók: 8 db habos édes palacsinta, 10 dkg vaj, 20 dkg áfonyabefőtt, 10 dkg porcukor, 25 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése: A kisütött habos palacsintákat megkenjük vörös vagy fekete áfonyabefőttel, feltekerjük, és éles késsel egyforma nagyságú szeletekre felvagdaljuk. A tekercseket szitált zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró vajban hirtelen megsütjük. Cukorral meghintve melegen tálaljuk.

AFRIKAI PALACSINTA
Elkészítése: A kókuszreszeléket kakaóval, reszelt narancshéjjal, kristálycukorral elkeverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, henger alakúra formázzuk. Vaníliamártással tálaljuk.

ÁGI RAKOTT PALACSINTÁJA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, csipet őrölt bors, 20 dkg főtt, füstölt sertéshús, csipet reszelt szerecsendió, 4 dl tejföl, só, 1 csomag mélyhűtött paraj, 2 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A megdarált főtt füstölt húst simára keverjük 1 dl tejföllel. A mélyhűtött parajt felolvasztjuk, levétől kinyomkodjuk és elkeverjük 1 dl tejföllel, törött borssal, szerecsendióval, sóval ízesítjük. A kisütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálba rakjuk úgy, hogy az első lapot parajpürével, a másodikat a húskrémmel kenjük meg. A következőre reszelt sajtot szórunk, majd az előbbieket ismételjük. A tetejére üres lapot borítunk, erre 2 dl tejfölt simítunk, és bőven megszórjuk reszelt sajttal. A sütőt begyújtva azonnal betesszük a tálat, és addig sütjük a rakott palacsintát, amíg a teteje halvány rózsaszínűre pirul.

ALKOTÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 30 dkg lapocka vagy comb, 2 dl tejföl, 2 tojás, 13-15 dkg liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tej, 1-2 dl szódavíz, 1 csokor petrezselyemzöld, 0,5 dl olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só

Elkészítése: A megmosott és leszárított húst meg a tisztított vöröshagymát kétszer átdaráljuk, hogy kenhető legyen. A habosra felvert tojásból, a tejből, a lisztből és a húsmasszából palacsintatésztát keverünk. Annyi szódavizet adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen. Megfűszerezzük, végül a finomra metélt petrezselyemzöldet is belekeverjük. 10 percnyi pihentetés után hozzáöntjük az olajat, és ezzel is elkeverjük. Palacsintasütőt felforrósítunk (az első palacsinta sütése előtt kiolajozzuk a sütőt), és a szokásos módon, de olaj hozzáadása nélkül annyi palacsintát sütünk, amennyi a masszából kitelik. A kisült palacsintákat félbe, majd negyedekbe hajtjuk, tűzálló tálra rendezzük, a tetejüket tejföllel megkenjük, és 5 percre előmelegített forró sütőbe téve pirosra pirítjuk. Bármilyen savanyúság vagy saláta illik mellé, de reszelt sajttal is megszórhatjuk tálaláskor.

ALMÁS-FAHÉJAS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 8 palacsinta, 4 alma, 10 dkg vaj, 2 dkg fahéj, 4 dkg porcukor

Elkészítése: A lereszelt almát az olvasztott vajban kissé megfuttatjuk, cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tölteléket a palacsintákra halmozva háromszög alakúra hajtjuk. Porcukorral megszórva, forrón tálaljuk.

ALMÁS HAJDINAPALACSINTA
Hozzávalók: fél kg alma, 100 g búzaliszt, 65 g hajdinaliszt, 65 g búzadara, 2 tk sütőpor, 1 csomag vaníliás desszert-krémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, fél liter tej, szezám-mag, kevés só, 60 g margarin a sütéshez, fahéj, tejszínhab és méz a díszítéshez

Elkészítése: A liszteket, a vaníliás cukrot, a sütőport és egy csipetnyi sót öntse egy tálba. Üsse bele a tojások sárgáját, majd lassan keverje az egészet csomómentesre a tejjel. Tegyen hozzá ízlés szerinti mennyiségben szezámmagot és a meghámozott, vékony szeletekre vágott almát. hagyja állni egy fél órát, majd verje a tojásfehérjéket kemény habbá, és keverje bele a tésztába.
A forró margarinon pirítson egy evőkanál szezámmagot, öntsön rá a masszából, és süsse ropogósra. Nem kell, hogy a tészta az egész sütőben elterüljön, kisebb lepényeket érdemes készíteni. A kész palacsintákat díszítse mézzel ízesített, fahéjas tejszínhabbal.

ALMÁS-MÁKOS PALACSINTA
Elkészítése: A darált mákot állandó keverés mellett cukros tejjel sűrű péppé főzzük. Reszelt citromhéjjal és reszelt almával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a mákos krémmel megtöltjük.
Összegöngyöljük, vaníliás porcukorral meghintjük, puncsmártással tálaljuk.

ALMÁS-MAZSOLÁS PALACSINTA 01. (FRANCIA)
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 4 savanykás alma, 3 evőkanál mazsola, 1 citrom, 4 cl calvados, 2 evőkanálnyi vaj, 2 evőkanál mandula, 2-3 evőkanál porcukor

Elkészítése: Elkészítjük a tésztát, közben a megmosott mazsolát beáztatjuk a calvadosba. A mandulát egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, és félretesszük. Meghámozzuk az almát és vékony szeletekre vágjuk, szűrt citromlével meglocsoljuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, 3 percig pároljuk az almát, majd közé keverjük a mazsolát és a calvadost, a serpenyőt melegen tartjuk. A palacsintákat megsütjük, az almakeveréket elosztjuk rajtuk, meghintjük pirított mandulával, tölcsérformára begöngyöljük, porcukorral meghintve tálaljuk.

ALMÁS-MAZSOLÁS PALACSINTA 02. (FRANCIA)
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 3 ek mazsola, 4 cl calvados, 2 ek mandula, 4 savanykás alma, 1 citrom, 2 ek vaj, 2-3 ek porcukor

Elkészítése: A mazsolát beáztatjuk a calvadosba. A mandulát szárazon megpirítjuk. A hámozott almákat vékony szeletekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk. A vajat felolvasztjuk, benne 3 percig pároljuk az almát, majd közé keverjük a mazsolát, a calvadost.
Megtöltjük a palacsintákat, megszórjuk pirított mandulával, tölcsérformára begöngyöljük, porcukorral meghintve tálaljuk.

ALMÁS PALACSINTA 01.
Elkészítése: Készítünk palacsinta tésztát, nagyon vékonyra szelt almával összekeverjük, és ezzel együtt sütjük ki. Háromsarkosra hajtjuk, és vaníliás cukorral lehintjük.

ALMÁS PALACSINTA 02.
Elkészítése: Húsz deka lisztből a szokott módon 20 palacsintát sütünk. Meghámozunk, kimagvalunk, cikkekre vágunk öt almát, és egy kevés vízzel, ízlés szerint cukorral, egy darabka citromhéjjal, két deka vajjal puhára pároljuk, majd fakanállal tovább keverve, minél szárazabbra sütjük. A tűzről levéve egy evőkanálnyi baracklekvárral ízesítjük, ha nem elég édes, utána cukrozzuk. Ezzel az almapéppel töltjük a palacsintákat, és úgy göngyöljük össze, hogy először két szélüket ráhajtjuk, utána hengerítjük. A megtöltött palacsintákat egyenként lisztbe, nyers tojásba és nagyon finom zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Fahéjas cukorral meghintve kínáljuk.

ALMÁS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom.

ALMÁS PALACSINTA 04.
Elkészítése: 2 almát vékony szeletekre vágunk, 2 evőkanál vajban átsütjük, 2 evőkanál cukorral meghintjük, és addig forgatjuk őket, amíg a cukor nem karamellizálódik. Az almával megtöltjük a palacsintákat, háromszögűre hajtogatjuk, és hőálló tálba tesszük, majd 8 percre a 160°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 4 evőkanál calvadosszal flambírozzuk, tejszínhabbal díszítjük.

ALMÁS PALACSINTA 05.
Elkészítése: A hámozott, vékony szeletekre vágott almákat vajon megpároljuk. Az édes palacsintatésztából - lehetőleg vajon - a szokásosnál vastagabb tésztát sütünk úgy, hogy amikor a tészta a serpenyőben már összeállt, akkor az almaszeleteket belenyomkodjuk, megforgatjuk benne, és készre sütjük.
Melegen, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

ALMÁS PALACSINTA 06.
Elkészítése: Normális palacsinta tésztánál kicsit hígabb masszát kavarok szódával, ebbe almát reszelek nagy lyukú reszelőn (személyenként egy-másfél almát számolva).
Rendesen kisütöm. Egy tűzálló edénybe rakom egyenként, Megkenem az alma izével harmonizáló lekvárral, és darált cukrozott mákkal, a tetejét olvasztott csokival meglocsolom. /lehet mintát is rajzolni. /
Forró sütőben 5-10 percig átsütöm, mint a tortát szeletelve tálalom.

ALMÁS PALACSINTA 07.
Hozzávalók: 4 nagy reszelt alma, 1 kk sütőpor, 4 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 ek hidegen sajtolt olaj, 4-4,5 csésze víz, 1 kk fahéj, méz, 1 csipet tengeri só, hidegen sajtolt olaj.

Elkészítése: A hozzávalókhoz csomómentes palacsinta tésztát készítünk, az almát a végén adjuk hozzá. Fél óráig pihentetjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, merőkanállal kisebb adagokat teszünk bele, kissé ellapítjuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Szilvalekvárral, fahéjjal vagy kevés mézzel ízesítjük.

ALMÁS PALACSINTA 08. “EGÉRKE”
Hozzávalók: 1 tojás, 20 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz vagy víz, késhegynyi só, cukor, 2 kg alma durvára reszelve és gyengén kinyomkodva, porcukor, fahéj

Elkészítése: A hozzávalókból a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát keverünk, majd bő forró olajban kisütjük az “egérkéket”, őrölt fahéjjal elkevert porcukorral meghintjük és forrón tálaljuk.

ALMÁS PALACSINTA 09.
Hozzávalók: 20 dkg rizsliszt, 2 db tojás, 3 dl tej, 2 evőkanál étolaj, só, 1-2 dl szódavíz, fél kg alma, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A palacsintatészta elkészítése után meghámozzuk az almát, apró szeletekre vágjuk, majd hozzákeverjük a masszához. A kisütött palacsintákat kettőbe hajtjuk, és vaníliás porcukorral meghintjük.

ALMÁS PALACSINTA 10.
Hozzávalók: 15 dkg rizsliszt, 2 tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál étolaj, 1 dl szódavíz, só, 1 evőkanál kristálycukor, 2 db alma

Elkészítése: A két tojásfehérje kivételével a palacsintatésztát elkészítjük. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lazán a masszához keverjük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és ezt is a masszához adjuk. Kisütés után tetszés szerinti formára hajtogatjuk, és fahéjas porcukorral meghintjük.

ALMÁS PALACSINTA 10.
Hozzávalók: 13 dkg rizsliszt, 7 dkg darált dió, 2 db tojás, 2 dl tej, 1 dl szódavíz, 2 evőkanál étolaj, só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál kristálycukor, 2 db alma

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn megreszeljük, és a levétől kicsavarjuk. A masszát csomómentesre keverjük, majd hozzávegyítjük a reszelt almát. Sütés után összehajtogatjuk.

ALMÁS PALACSINTA 11.
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2 pohár tej, 2 tojás, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál cukor, kevés só, 2,5 dkg élesztő, 3-4 alma, zsiradék a kisütéshez

Elkészítése: Az élesztőt meleg tejjel felfuttatjuk, hozzáadjuk a vajat, tojást, cukrot, pici sót, és lassú keverés mellett a lisztet. Meleg helyre állítjuk, így kelesztjük. (Akinek kelesztő tálja van, alkalmazza!) Az almákat meghámozzuk, vékonyka szeletekre vágjuk. Ha a tészta elkészült, belekeverjük az almát. Állandóan vízbe mártott kanállal kiszaggatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Fordításnál kissé meglapogatjuk a kanál hátával, hogy pogácsaszerű alakzatot kapjunk.

ALMÁS PALACSINTA 12.
Hozzávalók kb. 20-22 palacsintához: 1 kg alma, 3 tojás, liszt, ízlés szerint cukor és őrölt fahéj
Töltelék: darált, cukrozott dió, vagy juharsziruppal kevert darált dió
Öntet: csokoládé, dióval megszórva, esetleg még tejszínhab

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. Ízlés szerint cukrozzuk, és adunk hozzá őrölt fahéjat. Ha levet engedett, beleütünk 3 tojást, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk. A serpenyőt kiolajozzuk, felforrósítjuk, és beletöltünk egy merőkanálnyi masszát. Párpercnyi sütés után megfordítjuk, és a másik felét is szép pirosasra sütjük.
A kisült palacsintákat megszórjuk-megkenjük a töltelékkel, négyrét hajtjuk, és megöntözzük a felolvasztott csokoládéval, darált, de cukrozatlan dióval megszórjuk.
Aki akarja, tehet rá tejszínhabot is.

ALMÁS PALACSINTA 13.
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, csipet só, 2 tojás, 40 dkg alma, 4 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál porcukor, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: A hozzávalókból elkészített palacsintatésztát összekeverjük a nagyon vékonyra szeletelt vagy reszelt almával. A tésztából kissé vastagabb palacsintákat sütünk. Négyrét hajtjuk, és vaníliás cukorral meghintve, melegen tálaljuk.

ALMÁS PALACSINTALEPÉNY 01.
Hozzávalók: 20-25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál porcukor, 3 db savanykás alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só
A tálaláshoz: baracklekvár, a tepsi kikenéséhez vaj és liszt

Elkészítése: Mély tálban habosra felverjük a tojásokat, majd hozzáöntjük a tejet, a porcukrot és a fűszereket. Ezután a liszttel egészen simára keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat. A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapunk. Félretesszük. Az almákat megmossuk, letörölgetjük, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Az almareszeléket a citromlével együtt azonnal belekeverjük a masszába. Kisebb tepsit vastagon kikenünk a vajjal, a liszttel meghintjük, majd az almás masszát belesimítjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon, lassan, szilárdulásig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is kellőképpen átsült-e. Még tűzforrón deszkára borítjuk, és kockákra vágjuk. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Baracklekvárt feltétlenül kínáljunk hozzá! Aki édesen szereti, a tetejét még melegen hintse meg porcukorral.

ALMÁS PALACSINTALEPÉNY 02.
Hozzávalók: 1 pohár liszt, 1 tojás, 1 pohár tej, 4 alma, kevés vaj, fahéj, cukor, ízlés szerint

Elkészítése: Hámozzuk meg az almát, vágjuk cikkekre. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, tegyük bele az almát, hintsük meg cukorral, és pároljuk 5-10 percig. Készítsünk a többi hozzávalóból sűrű palacsintatésztát, öntsük az almára. Amikor az egyik fele megsült, csúsztassuk a lepényt egy tálra, majd a sületlen felével borítsuk vissza a serpenyőben és süssük készre. Szórjuk meg fahéjas cukorral. Azonnal tálaljuk.

ALMÁS PALACSINTA RIZLINGMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 2 db tojás, 25 dkg liszt, 2 dkg Koronás porcukor, 2 dl tej, 1 db borízű alma, olaj
A sütéshez: só, Koronás porcukor, fahéj
A rizlingmártáshoz: 3 dl rizling, 1,5 dkg vaníliás pudingpor, 5 dkg Koronás kristálycukor, 4-5 db szegfűszeg, egy darabka egész fahéj

Elkészítése: Keverje simára a felütött tojást kevés tejjel. Adja hozzá a lisztet, a Koronás cukrot és egy csipet sót. A massza akkor kész, ha csomómentes és sűrű. Reszelje durvára a megtisztított almát, adja hozzá a palacsintatésztához. Tejjel állítsa be a tészta sűrűségét, keverjen hozzá kevés olajat, majd hagyományos módon süsse meg. Fahéjjal elkevert Koronás porcukorral meghintve tálalja, pikáns rizlingmártást kínáljon mellé.

ALMÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db palacsinta, 3 nagy savanyú alma, kristálycukor, 1 db citrom reszelt héja, 2 db tojásfehérje, 2 evőkanál kristálycukor, 5 dkg Ráma margarin

Elkészítése: Két almát megreszeljük, majd a margarin és a kristálycukor hozzáadásával puhára pároljuk. Kivajazott kerek jénai tálba tesszük a palacsintákat rétegezve az alma töltelékkel. A 2db tojásfehérjéből és a 2 evőkanál kristálycukorból kemény habot verünk, amit reszelt citromhéjjal ízesítünk. A felső palacsintára kenjük ezt a habot, és almakarikákkal díszítjük. Közepes meleg sütőben addig sütjük, míg a hab rózsaszínű nem lesz.

ALMÁS-TEJFÖLÖS PALACSINTA
Hozzávalók: 3 tojás, 1 citrom szűrt leve, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál olaj, só, 4 evőkanál mélyhűtött ribizli, 2 dl tejföl vagy egyéb piros gyümölcs, 12 dkg finomliszt, 4 cl Calvados, 2 alma

Elkészítése: A tojást, cukrot, sót, tejfölt 1,2 dl vízzel, lehetőleg elektromos keverővel vagy turmixgéppel összedolgozzuk. Hozzáöntjük a lisztet és simára keverjük. Az almát megmossuk, a magházat kivágjuk, 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, és rögtön meglocsoljuk citromlével, hogy meg ne barnuljon. 2 evőkanál olajat megforrósítunk a palacsintasütőben, a massza 1/4 részét beleöntjük, 4 almaszeletet teszünk rá, és gyenge tűzön addig sütjük, míg a felső oldala összeáll. Megfordítjuk és a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Meleg helyre tesszük, és ugyanúgy sütjük a többi 3 palacsintát. Előmelegített tányéron, forrón tálaljuk, az almaszeletekkel fölfelé. Minden almakorongot ribizlivel díszítünk, egy kevés Calvadosszal meglocsoljuk.

ALMÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA BORSODÓVAL 01.
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 1 csomag vaníliás cukor, 2 nagy alma, 5 cl rumos diólikőr, 8 dkg dióbél, 1 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 4 dl borsodó

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és durvára lereszeljük. Hozzákeverjük a darált diót, a porcukrot és kevés rumos diólikőrrel meglocsoljuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, majd háromszögletűre hajtva kivajazott tűzálló edénybe, sorba rakjuk. Sütőbe téve átforrósítjuk, és borsodóval leöntve tálaljuk.

ALMÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA BORSODÓVAL 02.
Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, káposztareszelőn lereszeljük. Darált dióval, porcukorral, diólikőrrel elkeverjük. 8 db palacsintát megtöltünk vele, majd háromszög alakúra hajtogatjuk, tűzálló tálba tesszük, leöntjük borsodóval, és sütőben átsütjük.

ALMÁVAL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 10 dkg apró szőlő, 40 dkg alma, 2 tojás, 10 dkg porcukor, 20 dkg zsemlemorzsa, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg hámozott mandula, 3 dl olaj

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és vékony szeletekre vágjuk, kevés vízben megfőzzük. Ha a levét elfőtte, hozzáadjuk a cukrot és egy citrom reszelt héját, majd kihűtjük. A meghámozott mandulát hosszában kettévágjuk és a szőlővel együtt az almához keverjük. A külön kisütött palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, és középen kettévágjuk. Felvert tojásban és finom zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő olajban szép sárgára sütjük. Vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.

ALPESI PALACSINTA
Elkészítése: Az áttört tehéntúrót kevés liszttel, porcukorral és személyenként 1 tojással jól eldolgozzuk. Személyenként 1/2 dl tejjel simára keverjük. Vajazott palacsintasütőben megsütjük, sárgabarack lekvárral megkenjük. Félbehajtva, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

AMERIKAI PALACSINTA 01.
Elkészítése: A juhtúrót áttörjük és eldolgozzuk a levétől lecsurgatott, morzsolt kukoricával, finomra vágott metélőhagymával, sóval, 1 evőkanál tejföllel. A sós palacsintatésztából sütött palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, és vánkos formájúra hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálban, tejföllel áthúzva kb. 15 percig, forró sütőben sütjük.
Paradicsomsalátát adunk mellé.

AMERIKAI PALACSINTA 02.
Hozzávalók: 1 tojás, 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 csipet só, 1/2 zacskó sütőpor, 1 mk szódabikarbóna, 1 ek cukor

Elkészítése: Az egészet összekeverve sűrű masszát kapunk, amiből enyhén olajozott v. forró vízzel átkent teflon serpenyőben tenyérnyi v. nagyobb, kisujj vastagságú lepényeket sütünk. Variációk: reszelt alma, banán, csoki reszelék. Egy kis vajjal és juharsziruppal is finom.

AMERIKAI PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 3 dl liszt, 1 tojás, 3 dl tej, 0,6 dl kristálycukor, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 0,6 dl olaj, ízlés szerint só

Elkészítése: Valamennyi összetevőt gépi habverővel dolgozzon simára. Melegítse fel a teflonos serpenyőt, és olajjal kissé kenje ki. Merjen bele annyit a tésztából, hogy félujjnyi vastagon terüljön el a serpenyőben. Amikor megszilárdul a tészta, akkor ügyesen fordítsa a másik oldalára, majd addig süsse, míg aranybarna lesz az alsó fele. Ekkor ismét megfordítva, a másik oldalát is süsse készre. (Töltve, ízesített cukorral meghintve – ezerféleképpen tálalható.)

AMERIKAI PALACSINTA MASCARPONE KRÉMMEL
Hozzávalók: 4 alma, 3 dkg vaj, 1 dl juharszirup, 10 dkg Mascarpone sajt, (natúr tejszínes krémsajt), 10 dkg pirított mandula
A tésztához: 10 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál só, 3 tojás, 2,5 dl tej
A sütéshez: vaj

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházukat kimetsszük. Az olvasztott vajon 6-7 perc alatt puhára pároljuk, félidőben megforgatjuk, majd a juharsziruppal ízesítjük. A tésztához valókat turmixoljuk, 30 percet pihentetjük. A mi palacsintánkhoz hasonlóan megsütjük.
Mindegyikre egy púpozott evőkanálnyi Mascarponét halmozunk, a juharszirupos almával meglocsoljuk, a pirított mandulával megszórjuk, félbehajtjuk.
Elkészítési idő: 1 óra.

AMERIKAI PALACSINTA SZIRUPPAL
Hozzávalók: 8 dkg kukoricaliszt, 2 dl kefir, 12 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj, 1 tojás, 0,5 tk só, 0,5 tk sütőpor, 2 ek olaj
A sziruphoz: 30 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só

Elkészítése: 2 dl forrásban lévő vízben, állandóan kevergetve 5 percig főzzük a kukoricalisztet.
A tűzről levéve beleöntjük a kefirt, hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sót, sütőport, olvasztott vajat és a felvert tojást. Sűrű tésztát kapunk.
Palacsintasütőt gyengén kiolajozzuk, vékony palacsintákat sütünk.
Kistányéron egymásra téve tálaljuk, közéjük leheletvékonyan vajat kenünk, és meleg sziruppal leöntjük.
Szirup: a cukrot barnára pörköljük, ráöntünk 1 dl vizet, 1 percig forraljuk, végül beletesszük a vaníliás cukrot és a sót.

AMERIKAI TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima, édes palacsinta; 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 5 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj; 1 doboz mirelit meggy vagy fél üveg befőtt, 6 dkg cukor, 1 késhegynyi fahéj, 1 dkg liszt, 1 dl meggylé, 1 dl tejszín

Elkészítése: Palacsintatésztát készítünk úgy, hogy a tojások fehérjét habbá verve tesszük a tésztába.
A szokottnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk.
Az áttört túrót a tojások sárgájával, porcukorral, citromhéjjal, mazsolával, tejföllel kikeverjük. Hozzáadjuk a fehérjék habját.
A palacsintákat megtöltjük a krémmel, összegöngyöljük, hőálló tálba tesszük egymás mellé. Meglocsoljuk olvasztott vajjal. Letakarjuk alufóliával, kissé átsütjük a sütőben, de nem pirítjuk meg.
Meggymártás: a mag nélküli meggyet a cukorral, fahéjjal lábasba öntjük.
A lisztet simára keverjük a meggylével, felengedjük tejszínnel, ráöntjük a cukros meggyre. Néhány percig forraljuk.
A mártást melegen, vagy hidegen a palacsintákra öntjük.

ANANÁSZOS PALACSINTA
Hozzávalók hat személyre: 12 db édes palacsinta, egy doboz ananászkonzerv, egy citrom, 3 evőkanál búzakeményítő, 3 dl tejföl

Elkészítése: Az ananászt vágjuk apró darabokra, a levéhez hozzáöntjük a kifacsart citrom levét, majd a búzakeményítővel simára keverjük. Lassú tűzön addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, ekkor hozzáadjuk az ananász felét. Az így kapott krémmel megtöltjük a palacsintákat, meglocsoljuk tejföllel, és a tetejére szórjuk a maradék ananászt. Előmelegített sütőben körülbelül tíz percig sütjük.

ÁNIZSOS-VELŐS PALACSINTA
Hozzávalók: 1 borjúvelő, 1 kis fej hagyma, 15 dkg borjúhús, só, csipetnyi ánizs, 12 palacsinta (későbbi fejezetben a leírása), 1 csésze olvasztott zsír, 1 csésze vaj, 2 tojás, 3 dkg zsemlemorzsa, 1 ek tejföl, 1 kiskanál finomra vágott petrezselyemzöldje

Elkészítése: A velőt megtisztítjuk, finomra vágott hagymával és petrezselyemlevéllel kevés zsírban megfuttatjuk. A borjúhúst, melyet frissiben vajban, tejföllel öntözve sütöttünk, húsőrlőn megőröljük. A velőt apróra vagdaljuk, majd összekeverjük a darált borjúhússal, sóval, borssal fűszerezzük, csipetnyi ánizzsal ízesítjük. A kisütött palacsintákat a keverékkel megkenjük, összegöngyöljük, s a végüket bezárjuk. Felvert tojásba és zsemlemorzsába mártva forró zsírban kisütjük.
Megjegyzés: Vajon megfuttatott, kevés borral is jóltartott, hámozott birsalmaszeletekkel adjuk fel.

ARANKA PALACSINTÁJA
Elkészítése: Az Aranka vanília krémport a tasakon található használati utasítás alapján elkészítjük, és az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele. Porcukorral meghintve, átmelegítve, azonnal tálaljuk.

ARGENTIN PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, 10 dkg darált dió, 4 dkg zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, csípős pirospaprika, olaj, vaj, só

Elkészítése: A tojást mély tálba ütjük, hozzáadjuk a tejet és a sót, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. A sűrű tésztát szódavízzel hígítjuk, és 30 percig pihentetjük. A tésztából kevés megforrósított olajon egymás után 8-10 palacsintát sütünk. Közben megforrósított vajon kissé megpirítjuk a zsemlemorzsát, a darált diót és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, csípős pirospaprikával ízesítjük. Ezzel a töltelékkel szórjuk meg a palacsintákat. Összehajtjuk, átmelegítjük. Tartármártás vagy mustáros tejföl illik hozzá.

ASZALT-SZILVÁS PALACSINTA
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 2 egész tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 25 dkg aszalt szilva, fél dl olaj, kevés szódavíz, fahéjas porcukor, ízlés szerint, csipetnyi só.

Elkészítése: A tojásokat habosra verem, megsózom és belekeverem a lisztet meg a tejet. Annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a massza tejföl sűrűségű legyen. Ezután belekeverem az előzőleg megmosott, majd meleg vízben megáztatott, kimagozott és nagyon apróra vagdalt aszalt szilvát. Hozzákeverem az olajat, és fél órán keresztül pihentetem a tésztát. A szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütök belőle, majd félbehajtva, fahéjas porcukorral megszórva tálalom.

ATAIF 01. (PALACSINTA)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 4,25 dl langyos víz, 1 ek olaj, csipet só

Elkészítése: Tegyük meleg helyre az átszitált *, sózott lisztet. Keverjük el az élesztőt langyos vízben, majd fakanállal keverjük a liszthez. Körülbelül 1,5 óra alatt megkel. Pár csepp olajat tegyünk a palacsintasütőbe, ha forró kistányér méretű vastag palacsintát süssünk benne. Addig süssük, míg egy-egy oldala hólyagos lesz. Készíthetjük cukorral is. Fogyaszthatjuk előételként, desszertnek töltve vagy rakottként.
A szitálással nemcsak tisztítjuk, hanem lazítjuk is a lisztet, ezért feltétlenül szitáljuk át a süteményekhez!

ATAIF 02. (ARAB PALACSINTA)
Hozzávalók: 1,5 dkg élesztő, 1 tk cukor, 2 szűk csésze langyos víz, csipet só, 2 csésze liszt, olaj, 10-12 dkg sajt (eredetileg Halloum félkemény juhsajt, a beduinok legismertebb sajtja)

Elkészítése: Az élesztőt tk-nyi cukorral elkevert 0,5 cs. langyos vízben feloldjuk. 10 percig meleg helyen tartjuk, míg az élesztő éledni kezd.
A lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, belekeverjük az élesztőt, jól eldolgozzuk. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a maradék vizet, csomómentesre keverjük.
Letakarjuk, és meleg helyen, 1 órán át, kelesztjük.
Beolajozunk öntöttvas vagy teflon serpenyőt, felforrósítjuk, majd mérsékeljük a tüzet, és kis merőkanálnyi tésztát öntünk bele. Egyik oldalát aranysárgára sütve tálra csúsztatjuk.
A meg nem sütött oldal közepére egy vékony szelet sajtot teszünk, félbehajtjuk, ujjunkkal összenyomjuk a palacsinta alsó és felső felét.
Forró olajban hirtelen átsütjük, szűrőpapíron lecsepegtetjük, forrón, salátával tálaljuk.
Készíthetjük ragus, diós vagy mandulás töltelékkel is.
(Ajánlom camembert sajt szelettel, finom.)

AUGUSZTA PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1.2 dl tej, 2 alma, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál Calvados (almapárlat), 1 teáskanál étkezési búzakeményítő, 2 evőkanál olaj, őrölt fahéj, reszelt szerecsendió

Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük. A gyümölcsöt felszeleteljük, és lábosba tesszük. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, fahéjjal és szerecsendióval. Hozzáadjuk a vajat, a citromlevet és az 1 evőkanál vízzel hígított almapárlatot. Kis lángon, kevergetve kb. 5 percig pároljuk. Az étkezési búzakeményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, és a párolt almára öntjük. Összeforraljuk, majd letakarva, kb. 2 órára hideg helyre állítjuk. A lisztet összekeverjük a tojással és a tejjel. Hozzáadunk 1 evőkanál olajat, 1 evőkanál cukrot és kevés fahéjat. Kb. 30 percig pihentetjük. A tésztából a maradék olajon 4 palacsintát sütünk, amelyeket megtöltünk a kihűlt almával. Őrölt fahéjjal megszórva, a maradék almával körítve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 40 perc

ÁNIZSOS PALACSINTA
Elkészítése: Az édes tésztából sütött palacsintákat ánizzsal meghintjük és összehajtva, porcukorral leszórva tálaljuk.

ÁSZOKPALACSINTA
Hozzávalók: 1 db füstölt csülök, 6 db tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 dl olaj
A palacsintához: 35 dkg liszt, 3 db tojás, 6 dl tej, 15 dkg zsír, 5 g só

Elkészítése: A lisztet a tojásokkal, a sóval és a tejjel csomómentesre eldolgozzuk, aztán az elkészült palacsintatésztából- az olvasztott zsír felhasználásával- megsütjük a palacsintákat. A füstölt csülköt előkészítjük és kiáztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, kicsontozzuk, a húst ledaráljuk. Héjában megfőzünk 4 tojást, sárgájukat a ledarált húshoz adjuk, ha szükséges ízesítjük, majd a megsütött palacsintákba töltjük, aztán két végüket felhajtva, a palacsintákat feltekerjük.
Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártva bundázzuk, majd forró, bő olajban kisütjük. Tálaláskor bő zsírban sült burgonyát és tartármártást adunk hozzá.

....................................
Receptközlők: Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Hargitay Dezső, Jozef Tita Protasiewicz, Kiss benő, Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta