Barackos édességek
ALMÁS-BARACKOS BUKTA
Hozzávalók:
A kovászhoz: 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 3 tojássárga, 4 dkg vaj vagy margarin, kevés tej, csipetnyi só
A töltelékhez: 3 szép, aromás, savanykás alma, 2 evőkanál sárgabarack lekvár
Elkészítése: Először elkészítem az élesztőt. A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, közepébe vájok egy mélyedést és beleöntöm a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután beledolgozom a vajat is, majd lisztezett tálba téve a cipóvá formált tésztát, a tetejét is belisztezem, és ruhával letakarva, dupla nagyságúra kelesztem. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Ötször nyolc centis darabokra vágom, és még negyedóráig hagyom pihenni. Közben az almákat meghámozom, kicsumázom, és negyedekbe vágom. Egy-egy almadarabot megkenek kevés sárgabaracklekvárral, majd a tésztadarabra teszem. Úgy csomagolom be az almát, hogy ne látsszék ki a tésztából egy darabkája sem. Két végét benyomkodom és felcsavarom. Kikent tepsire vagy sütőlemezre állítom és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. Ugyanígy szoktam készíteni sárgabarackkal, körtével, esetleg kimagozott meggyel vagy cseresznyével. Ez utóbbiakból három-négy darabot teszek egy-egy buktába. Mindenkor a gyümölcshöz illó lekvárral vagy dzsemmel kenem meg a gyümölcsöt.
ALMÁS-TÚRÓS BÉLES
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg omlós tészta, 2 alma (Golden), 4-5 ek sárga- baracklekvár, citromlé, 8-10 szem rumos meggy
Töltelék: 60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár
Elkészítése: A töltelék elkészítése az előbbihez hasonló. Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.
APÁCA FÁNK
Hozzávalók: 5 dl tej, 50 dkg liszt, 4 tojás, só, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál kakaó, 2 evőkanál baracklekvár, vaj, olaj
Elkészítése: A tejben a lisztet 1 evőkanál cukorral addig főzzük, míg az edény falától elválik. Kevergetve, langyosra hűtjük, és a felvert tojássárgákat apránként hozzákeverjük. A masszából 2 evőkanál segítségével gombócokat formázunk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. A kisült fánkokat kivajazott jénaiba tesszük, majd kakaós porcukorral meghintjük. Kemény tojáshabot verünk, baracklekvárral ízesítjük, és a fánkok tetejére halmozzuk. Forró sütőben, kis lángon 5-10 perc alatt megkeményedik a hab.
BARACKFÁNK
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg búzaliszt, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg ráma margarin, 30-40 csepp Polisweet, 1 mokkáskanál sütőpor
A töltelékhez: 50 dkg apró kajszibarack, 2 dkg búzacsira, ízlés szerint őrölt fahéj, 6-8 db Polisett
Elkészítése: A sütőporral kevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a túróval és a Polisweettel. Fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtva, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Minden korong közepébe egy magházával lefelé fordított barackot nyomunk, majd megszórjuk 4 csapott evőkanál búzacsira, fahéj és a porrá tört Polisett keverékével. Előmelegített sütőben világos rózsaszínűre sütjük.
A nyers tésztalapokra szórhatunk málna vagy ribizli szemeket, de ízesíthetjük egy-egy gerezd naranccsal, negyed almával, fél szilvával is.
BÉCSI GYŰRŰFÁNK
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 2 púpozott evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4-4 1/2 dl tej, 4 tojás sárgája, csipetnyi só; olaj a sütéshez; a tálaláshoz: 2 evőkanál rum és 3 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítése: 1 dl langyos tejbe keverjük az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral, a sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, majd 5-6 cm vastag rúddá formáljuk. Ebből 3 cm-es darabokat levágunk, és egészen vékony rudacskákká sodorjuk. Két rudat összefogva fonatot készítünk belőle, majd ezt a fonatot gyűrűformára hajlítjuk. Lisztezett deszkán további 15 percig pihentetjük a gyűrűket. Bő, forró olajban először az egyik oldalukat, majd a másikat is megsütjük, a felesleges olajat lecsöpögtetjük. A rummal ízesített sárgabaracklekvárral tálaljuk oly módon, hogy a baracklekvárt a tésztagyűrűk közepébe öntjük. Ez a fánk csak frissen, forrón jó!
CSÁSZÁRFÁNK
Elkészítése: 25 deka vajat, 25 deka lisztet, fél csomag sütőport és 18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, fél csomag vaníliás cukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, és gőzön olvasztott mártó-csokoládéval leöntve vonjuk be.
DIÓFÁNK
Elkészítése: 8 deka lisztet 7 deka darált dióval összekeverünk, majd 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk, miközben hozzáadunk 2 csapott evőkanál cukrot. A habverőt fakanálra cseréljük, és a masszába belekeverünk még 10 deka porcukrot, majd a lisztes diót. Papírral bélelt sütőlemezre habzsákból félgömböket formázunk, a tetejüket finoman megszórjuk porcukorral, és 150° C-on kisütjük. Amikor kihűlt, kettőt-kettőt barackízzel összeragasztunk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Ezt a fánkot nem szabad magas hőmérsékleten sütni, inkább csak szárítani.
DIÓS BÉLES
Elkészítése: 30 deka lisztet 1 Váncza-sütőporral, 3 deka cukorral, 1 tojás sárgájával és 12 deka zsírral jól eldolgozunk. Nagyobb részét tepsiben egyenletesen szétnyomkodjuk, barackízzel megkenjük, és a következő diótöltelékkel borítjuk: 14 deka porcukrot 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 15 deka darált dióval, 1 kanálka rummal, 2 tojás sárgájával és 3 tojás keményre vert habjával elkeverünk. A diótölteléket a tészta másik felével betakarjuk, villával megszurkáljuk, és tojásos bekenés után forró sütőben szép pirosra sütjük. Kihűlés után négyzetes darabokra vágjuk.
FARSANGI FÁNK
Hozzávalók: 60 deka liszt, 4 dkg élesztő, 8 deka cukor, 3 tojássárgája, fél deka só, 1 likőrös pohár rum, 8 deka vaj, reszelt citromhéj, 3 deci tej, kis vaníliapor, baracklekvár, olaj a kisütéshez
Elkészítése: 18 deka lisztből és 4 dkg élesztőből kovászt készítünk annyi tejjel, hogy ne legyen híg. A cukrot a tojások sárgájával és a tejjel jó melegen felverjük habüstben, s ha levettük a tűzről, állandóan verjük, míg langyos lesz, utána belekeverjük a többi hozzávalót.
Jól kidolgozzuk, és akkor a felolvasztott langyos vajat hozzáöntjük, és lassan eldolgozzuk benne. Nem hagyjuk kelni, hanem azonnal gyúrótáblára tesszük a tésztát és kinyújtjuk kisujjnyi vastagságúra. A kinyújtott tésztát megjelöljük egy kiszúróval, és az anyag felébe, vagyis a fánk alsó felébe baracklekvárt teszünk. Akkor tojással körös-körül megkenjük a lekvárral töltötteket, a másik, kiszúrt fánkot rátesszük, és ismét kiszúrjuk.
A tésztát ezután letakarjuk, és kelni hagyjuk. Ha megkelt, kisütjük forró zsírban, éspedig úgy, hogy a teteje kerül alulra a forró zsírban. Az első oldal sütésénél betakarjuk, és csak ha az megsült, sütjük fedő nélkül a másik oldalát. Vaníliás cukorral meghintve tálalhatjuk.
FORGÁCSFÁNK
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 6 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 10 dkg vaníliás cukor, 1 dl tejföl, 25 dkg barackíz, reszelt citromhéj, olaj, só
Elkészítése: A vaníliás porcukrot, a tejfölt, a tojások sárgáját, a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, a citromhéjat és az olvasztott vajat hozzáadjuk a liszthez. Összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük. Ezután a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyeszaggatóval tenyérnyi darabokat vágunk belőle, amelyeket hosszirányban három helyen bemetszünk. A tészta csücskét a bemetszett részbe dugva, kifordítjuk. Forró olajban kisütjük. Barackízzel tálaljuk.
GYÜMÖLCSÖS VARGABÉLES 02.
Hozzávalók: 300 g cérnametélt tészta, 40 dkg tehéntúró, 1 kg sárgabarack vagy más idén gyümölcs, 3 csomag réteslap, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 tojás, 6 dkg mazsola, 4 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja
Elkészítése: A cérnametélt tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. A vajat, cukrot, tejfölt, tojássárgáját, mazsolát, reszelt citromhéjat összedolgozzuk az áttört tehéntúróval. Belekeverjük a kifőtt tésztát és a felvert tojáshabot. A kivajazott tepsit réteslappal béleljük, beleöntjük a metélt felét, réteslappal betakarjuk és meglocsoljuk langyos vajjal. Ráfektetjük a kimagozott, félbevágott gyümölcsöt és rátesszük a maradék tésztát. Réteslappal ismét betakarjuk, és vajjal meglocsoljuk. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
HIDRO FÁNK
Hozzávalók: 1, 5 dl víz, 4 dkg vaj, 7 dkg rizsliszt, 2 egész tojás, pici só, ízesítéshez barackíz, vaníliás cukor
Elkészítése: Enyhén sózott vízbe belekeverjük a vajat. Amikor a víz forr, beleszórjuk a rizslisztet, és addig keverjük, amíg a massza az edénytől el nem válik. A tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. A masszából vajazott tepsibe kávéskanál segítségével halmokat rakunk, 5-6 cm távolságra egymástól. Kétórai pihentetés után meleg sütőben kb. 15 percig sütjük. A fánkokat barackízzel ragasztjuk össze, majd vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
IGAZI FARSANGI FÁNK
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4 dl tej, 7 dkg vaj vagy margarin, 6 tojássárgája, késhegynyi só; olaj a sütéshez; a tálaláshoz: 2 evőkanál rum, 2 dl sárgabaracklekvár
Elkészítése: A szétmorzsolt élesztőt és a cukrot 2 dl langyos tejben simára keverjük, majd langyos helyen, letakarva felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet tálba szórjuk. Nagyobbacska mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a vaníliás cukrot és a megmaradt, ugyancsak langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, végül a vajat is belegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tálba rakjuk, és a tetejét is meglisztezzük. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatának duplájára nem nő. Ezután lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk. A deszkán még negyed óráig pihentetjük. Nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk, és felforrósítjuk. Egyszerre csak kevés fánkot tegyünk a forró olajba, mert sülés közben a fánkok térfogata megváltozik, vagyis nagyra nőnek. Alsó felüket fedő alatt sütjük, majd megfordítva, már fedő nélkül sütjük tovább. Az olajból kivett fánkokat papírtörülközőre szedjük, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Vaníliás porcukorral meghintjük, és kevés vízzel meg rummal hígított forró barackízzel kínáljuk.
KEDVENC FARSANGI FÁNK RECEPTEM
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg rétesliszt, 5 dkg porcukor, 5 g só, 4 db tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, kb. 2,5 dl tej, 2 cl barackpálinka, 3 cl rum, 10 dkg olvasztott vaj, vagy olaj
Ízesítésként: 3 dkg vaníliás cukor, 20 dkg barackíz
Sütéshez: 5-7 dl olaj
Elkészítése: A tejben kis cukorral, liszttel felfuttatott élesztőt a többi anyagokkal (a pálinkát és a rumot dagasztás közben folyamatosan adagolva) selymes fényű, rugalmas tésztává dagasztjuk, langyos helyen megkelesztjük. Az ujjnyi vastagságúra nyújtott tésztát 8-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és lisztezett textíliára kellő távolságba helyezzük. A duplájára kelt tésztát óvatosan megfogva középen kis mélyedést alakítunk ki. Mélyedéssel lefelé fordítva közepes hőmérsékletű olajba helyezzük, majd az edényt lefedjük. Ha egyik oldala megsült, megfordítjuk, és fedő feltétele nélkül aranysárgára sütjük, a felesleges zsiradékot lecsepegtetjük. A készre sült fánkokat megtölthetjük nyomópisztoly segítségével, baracklekvárral, díszíthetjük porcukorral. Ha a cukrozáskor van segítségünk, aki a cukrozó szita és a fánk közé keménypapírból kivágott figurát tart, akkor érdekes mintázattal tehetjük egyedivé, díszessé a fánkjainkat. Akinek nincs a töltéshez nyomópisztolya, a baracklekvárral, vagy ízlésének megfelelő krémmel díszítheti süteményét egy nyomózsák segítségével. De ha nyomózsák sincs a háztartásban, vastagabb falú műanyag zacskót is használhatunk a díszítéshez, csak az egyik csücskén kell ollóval kis nyílást vágni.
Sokan szeretik a dió, máktölteléket, de jó ízű töltelék készíthető dejóból is. Ezek a töltelékek baracklekvárral keverve nagyon egyszerűen elkészíthetők, ízlésünknek megfelelően fűszerezhetők.
Ha töltött fánkot készítünk, a kinyújtott tésztát kiszaggatjuk, közepébe tölteléket teszünk, a tésztát összecsípjük, majd kelesztjük a töltött tésztát. Az összecsípett részét sütjük először.
KELT CSÖRÖGE BARACKÍZZEL
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 1 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5 cl rum, 4 tojássárgája, 10 dkg vaníliás cukor, 20 dkg baracklekvár, 3 dl olaj
Elkészítése: Az élesztőt a tejben feloldjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, fél órát pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyemetszővel keskeny téglalapokra vágjuk. A lapok közepén 2 vágást készítünk, ebbe forgatjuk a két csücskét. Forró olajban, fedő alatt pirosra sütjük. Rummal ízesített lekvárt, vaníliás cukrot adunk hozzá.
KRÉMES FÁNK SÜTŐ NÉLKÜL
Elkészítése: Vásárolunk egy csomag vaníliás ízű Oetker pudingport, és egy csomag vaníliás cukorral erősítve az ízét, az előírásnak megfelelően elkészítjük. (Ha habverővel keverjük főzés közben, nem válik csomóssá!) Mikor már jó sűrű, a tűzről levesszük, és közé keverünk 30 deka friss barackot, esetleg levétől leszűrt befőttet. Kivizezett mokkás csészékbe töltjük, és hagyjuk megdermedni. Tálalás előtt édes briósok tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk, és a csészéből ebbe az üregbe borítjuk a pudingot. Tetejét friss gyümölccsel díszítjük. (Készíthetjük karamell ízű pudingporból is, akkor 20 deka pirított, összetört cukorral meg egy csomag vaníliás cukorral keverjük el, vagy csokoládé ízűből, úgy egy evőkanál kakaóval erősítjük az ízét, és tetejét tálaláskor csokoládés tortadarával hintjük be.
ŐSZIBARACKFÁNK 01.
Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg liszt, 2 tojássárga, csipetnyi só, 2 dkg élesztő, 2-2,5 dl tej, 1 teáskanál porcukor, félliternyi magozott, felezett őszibarackbefőtt, olaj a sütéshez, a tetejére fahéjas porcukor
Elkészítése: Fél dl langyos tejben simára keverem az élesztőt és hozzáadom a porcukrot. Letakarva, langyos helyen felfuttatom, majd összedolgozom a liszttel, az áttört, főtt burgonyával, a tojássárgákkal, sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Lisztezett deszkán, tiszta konyharuhával letakarva, duplájára kelesztem, majd fél centiméter vastagra kinyújtva, tízszer tíz centiméteres négyzeteket vágok belőle. Egy-egy tésztadarabra elhelyezek egy fél, mag nélküli őszibarack darabot, és a tészta négy sarkát összefogva a tenyeremben megpróbálom legömbölyíteni. Nem baj, ha nem lesz szabályosan kerek forma! Bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm, majd gondosan lecsöpögtetve, fahéjas porcukorral bőven meghintve tálalom. Más gyümölccsel is elkészíthető, pl. felezett sárgabarackkal, almadarabkával, ringlóval, szilvával stb.
ŐSZIBARACKFÁNK 02.
Hozzávalók: 50 dkg magvaváló, friss őszibarack, 20 dkg rétesliszt, 2 egész tojás, másfél-két deci száraz fehérbor, 1-2 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, olaj a sütéshez
Elkészítése: A lisztet simára keverem a tojások sárgájával, a sóval és annyi borral, hogy tejföl sűrűségű legyen a massza, majd óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A meghámozott és kimagvalt fél őszibarackokat először lisztbe, majd a tésztába mártom és bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Papírtörülközőre téve a felesleges olajat lecsöpögtetem, és vaníliás porcukorral bőven meghintve kínálom.
ŐSZIBARACKFÁNK OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 0.5 dl langyos tejbe keverve 2 dkg élesztőt, 1 tk porcukrot, fedve, langyos helyen felfuttatjuk. Eldolgozva 25 dkg lisztet, 25 dkg főtt, áttört burgonyát, az élesztőt, 2 tojássárgáját, sót, annyi tejet, hogy közép kemény tészta legyen. Lisztes deszkán ruhával fedve duplájára kelesztjük. 0.5 cm vastagra nyújtva, 10X10 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyikre fél, magvalt őszibarackbefőttet téve, sarkaikat összefogjuk, tenyerünkben összegömbölyítve 180C-os olajban 4-5 perc alatt pirosra sütjük, lecsepegtetjük. Fahéjas porcukorral hintjük.
SÁRGABARACKFÁNK FEHÉRBORRAL
Hozzávalók: 12 db sárgabarack, 2 dl édes fehérbor, 15 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál barackpálinka, 3 evőkanál kristálycukor, 2 szem összetört szegfűszeg, csipet só, olaj a sütéshez
Elkészítése: A sárgabarackot kimagozzuk. Egy lapos tálon szétterítjük, majd cukorral meghintjük, és pálinkával meglocsoljuk. 15 percig pihentetjük.
A tojások fehérjéből kemény habot verjünk. A lisztet simára keverjük a tojássárgákkal, a sóval és annyi borral, hogy tejfölsűrűségű legyen a massza, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
A levétől lecsöpögtetett barackokat először lisztbe, majd a boros tésztába mártjuk és bő, forró olajban pirosra sütjük. A visszamaradt édes, pálinkás gyümölcslevet kevés porcukorral addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvad benne, majd a kisült és lecsurgatott tésztát meglocsoljuk vele.
SÁRGABARACKFÁNK SÖRREL
Hozzávalók: 12 db sárgabarack, 2 dl sör, 15 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál barackpálinka, 2 evőkanál porcukor, 2 szem összetört szegfűszeg, olaj a sütéshez, csipetnyi só
Elkészítése: A sárgabarackokat megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Egy lapos tálra szétterítem, majd porcukorral meghintem, és a pálinkával meglocsolom. 15 percig pihentetem. Közben az összes többi hozzávalót tésztává keverem (mint az őszibarackfánknál). A levétől lecsöpögtetett barackokat először lisztbe, majd a tésztába mártom és bő, forró olajban pirosra sütöm. A visszamaradt édes, pálinkás gyümölcslevet kevés porcukorral addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne, majd a kisült és lecsöpögtetett tésztát, meglocsolom vele. (Ha gyerekeknek készül a fánk, akkor vagy aromával készítem, vagy sárgabarack lekvárral locsolom le.)
SZALAGOS FARSANGI FÁNK
Hozzávalók:
Tészta: 600 g liszt, 35 g élesztő, 60 g Koronás Porcukor, 0,5 dl rum, 50 g vaj, 3,5 dl tej, 4 tojássárgája, 10 g só
Díszítés: Koronás Porcukor a megszóráshoz, Koronás Befőző cukorral készült lekvár a tálaláshoz
Elkészítése: A szitált lisztet meglangyosítjuk. Az élesztővel, a porcukor felével, a langyos tej harmadával és kevés liszttel kovászt készítünk, ha a duplájára nő, akkor jó. A fennmaradó tejbe keverjük a sót, a cukrot, a tojássárgákat. A nagy mennyiségű lisztbe fészket készítünk, ebbe tesszük a kovászt és a tejes keveréket. 6-8 percnyi dagasztás után az olvasztott vajat dolgozzuk a tésztába, végül a rumot. Amikor az edény falától és a fakanáltól is elválik, a hólyagos tésztát meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig langyos helyen kelesztjük. Ezután a tésztát könnyedén átgyúrjuk (megszellőztetjük). Ha a térfogata ismét a duplája lesz, lisztezett nyújtótáblán 3-4 cm vastagra formázzuk. 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Újabb kelesztés után felhevített olajban fedő alatt sütjük az egyik oldalát, majd fedő nélkül a másikat. Csurgató rácson hűtjük, porcukorral meghintjük és baracklekvárral tálaljuk.
SZILVÁS KÉPVISELŐFÁNK
Hozzávalók 8 darabhoz: 15 dkg liszt, 4-5 tojás, 7 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál porcukor 3 dl tejszín, 22 dkg szilvalekvár, 10 dkg szárított sárgabarack, 4 evőkanál szilvapálinka, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó tejszínhab-keményítő por, csipetnyi só, sütőpapír
Elkészítése: Fazékban felforralunk 2.5 dl vizet a zsiradékkal, csipetnyi sóval és a cukorral. Levesszük a tűzről, egyszerre beleöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. Visszatesszük a tűzre, felforrósítjuk, majd ismét levesszük, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A tésztát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsire 8 nagyobb halmot nyomunk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 25-30 percig sütjük. A képviselőfánkokat még melegen kettévágjuk, majd hűlni hagyjuk. A szárított barackot kockákra vágjuk, meglocsoljuk a szilvapálinkával, és kb. 10 percig állni hagyjuk. A marinált barackot a levével együtt a szilvalekvárba keverjük. A barackos szilvalekvárt a fánkok alsó felére kenjük. A tejszínt felverjük a habkeményítő porral és a vaníliás cukorral. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a lekvárra nyomjuk. Ráültetjük a képviselőfánkok kalapját, végül meghintjük porcukorral.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra