Barackos mártások, szószok
ALMA, KÖRTE, ÉS BARACK CSATNI
Hozzávalók: 1 kg alma meghámozva és feldarabolva, 1 kg körte meghámozva és feldarabolva, 2 nagyobb hagyma megtisztítva és feldarabolva, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 2 lime vagy citrom reszelt héja, és leve, 1 kávéskanál mustármag, 1 liter fehér borecet, 20 dkg mazsola, 20 dkg aszalt sárgabarack, 2-3 kávéskanál gyömbér, 1 kávéskanál só, 1 kg barna cukor
Elkészítése: Az almát, a körtét, a hagymát, a citrom héját és levét, a mustármagot és a borecet felét belerakjuk egy nagy serpenyőbe. Felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a gyümölcsök majdnem teljesen megfőnek. Hozzáadjuk a maradék borecetet és a többi hozzávalót, ismét felforraljuk az egészet, majd lassú tűzön további 20-25 percig főzzük, amíg sűrű és pépes lesz. 15-20 percig hűlni hagyjuk, majd jól záródó fedelű üvegekbe töltjük.
Fogyasztás előtt 3-4 hétig sötét helyen tároljuk.
BARACK CSATNI BORSMENTÁVAL
Elkészítése: Olívaolajon megpirítjuk a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, szezámmagot, durvára vágott diót. Majd hozzáadjuk a felkockázott őszibarackot, fűszerezzük csipetnyi sóval, fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, chilivel és végül az apróra vágott borsmentalevelekkel. Lekvárállagúra sűrítjük.
BARACK SALSA
Hozzávalók: 25 dkg őszibarack kompót, 1 db paradicsom, 2 szál újhagyma, 1 db zöldpaprika, 2 evőkanál zöldcitrom-lé, 1 teáskanál csípőspaprika-krém, 1 késhegynyi reszelt gyömbér, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 evőkanál narancslé, fél mokkáskanál őrölt fehérbors, 1 evőkanál méz
Elkészítése: A meghámozott, apró kockákra darabolt őszibarackot és paradicsomot, a zöldjével együtt vékonyra karikázott újhagymát és zöldpaprikát a mártás többi alkotóelemével kislábosban alaposan keverje össze. Első gyöngyözésig melegítse össze, majd kézi mixerrel pépesítse. Fogyasztásáig, de legalább 45 percre tegye letakarva hűtőszekrénybe.
CHILIMÁRTÁS - KÍNA
Elkészítési idő: 15 perc + érlelés
Hozzávalók: 1 evőkanál szárított chilipaprika, 2 evőkanál szárított sárgabarack, 2,5 dl borecet, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál búzakeményítő, 1 kiskanál só
Elkészítése: A sárgabarackot apróra vágjuk, és az összemorzsolt chilipaprikával együtt a borecethez adjuk. Belekeverjük a cukrot, a sót, a búzakeményítőt és lassú tűzön 6-8 perc alatt sűrűre főzzük. Néhány órai állás után kínáljuk.
ÉDES-SAVANYÚ GYÖMBÉRMÁRTÁS
Hozzávalók: 1,5 dl tejföl, 5 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 teáskanál gyömbérgyökér, 1 vanília rúd kikapart velője, 3 cl fehér portói bor, só, őrölt fehérbors, 1 teáskanál szőlőcukor, 2 evőkanál tejszín, habbá verve
Elkészítése: Az összes hozzávalót alaposan elkeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tejszínt is.
Jó kísérője a különböző nyers zöldségeknek, fondünek, valamint a rák- és kagylóételeknek.
FRUIT SALSA - GYÜMÖLCS SALSA
Hozzávalók: 5 dl felaprózott, friss gyümölcs (mangó, papaya, őszibarack, ananász vagy dinnye), fél zöldcitrom leve, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csípős paprika, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál ecet
Elkészítése: A gyümölcsöt keverőtálban locsolja meg a citrom levével. Adja hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vagdalt hagymát és zöldpaprikát. Ízesítse a fűszerekkel, majd locsolja meg az olajjal és az ecettel. Alaposan forgassa egybe az egészet. Pihentesse fél órán át, végül a chilit is adja hozzá.
Főként grillezett csirke és hal mellé ajánlható.
FŰSZERES BARACK CSATNI
Hozzávalók: egy 40 dkg-os őszibarackbefőtt, 1 kk fehérborecet, 1 dl fehérbor, fél mk őrölt fahéj, 1 mk ételízesítő, 2 ek finomra vágott korianderlevél, 1 chilipaprika, olaj
Elkészítése: A barack levét egy lábosba szűrjük és az ecetet és a bort is hozzáadjuk. Kiegészítjük cirka 4,5 -5 dl-re vízzel, felforraljuk, és 4-5 percig erős tűzön besűrítjük. Belekerül az apróra vágott barack, a fahéj, az ételízesítő, a koriander és a finomra vágott chili is.
Ha félünk a chili erejétől, magozzuk ki. Pár percig még forraljuk az egészet.
FŰSZERES BARACKOS CSATNI
Hozzávalók: 1 zöld chili paprika, 125 g méz, 2-4 őszibarack, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése: Tegyük a zöld chilit a grillre, várjuk meg, míg a bőre megbarnul. Húzzuk le a bőrét és vágjuk kockára, ugyanúgy vágjuk össze a megtisztított barackokat is. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a mézet és a reszelt fokhagymát is. Főzzük 20 percig, és ezzel a fűszeres befőttel kínáljuk a csirketekercseket.
Ha többet készítünk, amikor az őszibaracknak szezonja van, forrón üvegekbe töltve, és szárazon kidunsztolva sokáig eltarthatjuk. Kitűnő minden grill ételhez, de ajánlom sajtokhoz is.
FŰSZERES-ŐSZIBARACKOS CSATNI (CHATNY DE PÉCHES AUX ÉPICES)
Hozzávalók 2 üveghez: 50 dkg őszibarack, 5 dl borecet, 10 dkg cukor, 10 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg friss reszelt gyömbér, 4 szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 1 kis csípős pirospaprika, 6-7 szem bors
Elkészítése: A barackokat egy percre forró vízbe dobjuk, hogy a héjukat könnyen lehúzhassuk. Hámozás után kimagozzuk, és húsukat vékonyan felszeleteljük. A borecettel, a cukorral, a csípős paprikával és a zúzott fokhagymával összekeverjük, majd a többi fűszert is hozzáadjuk. Kislángon, kevergetve felforraljuk, és puhára főzzük. Amikor kész, befőttesüvegekbe töltjük, kihűtjük, és hűtőben tároljuk.
Jó tudni: A szemes borsot és a fahéjat érdemes kis teatojásba zárni, nehogy szétfőjenek a krémben.
Variáció: Adhatunk még hozzá további fűszereket is: köményt, koriandert, négyfűszer-keveréket… Különösen finom lesz, ha fele-fele arányban használunk hozzá fehér húsú őszibarackot és sárgabarackot.
Hideg sültekhez kitűnő.
GUNDEL CSATNI
Hozzávalók: 10 dkg aszalt sárgabarack, 0,5 dl tokaji aszú, 5 dkg póréhagyma, késhegynyi gyömbérpor, só
Elkészítése: A sárgabarackot kockákra vágjuk, és a tokaji aszúban fél órán át kis lángon főzzük. Közben a vékonyan felszeletelt póréhagymát és a reszelt gyömbért is beleszórjuk. Leheletnyit megsózzuk, és a végén beforraljuk. A lekvár sűrűségű édes fűszeres csatni hidegen kiváló kísérője a libamájpástétomnak.
GYÜMÖLCSÖS CSATNI
Elkészítése: 50 deka sárgabarackot, megmosunk és kimagozunk. 50 deka nyári almát meghámozunk, és a barackkal együtt kis kockákra vágjuk. A gyümölcskockákat felváltva egy mély tűzálló tálba rétegezzük, a tetejére két gerezd zúzott fokhagymát, egy cső felaprított csípős paprikát szórunk, 25 dkg cukorral, egy kiskanál sóval meg késhegynyi gyömbérporral meghintjük és négy deci 10%-os ecettel leöntjük. A tálat lefedve, a készülékbe tesszük, és a legnagyobb teljesítménnyel 13-15 percig mikrohullámozzuk; közben néhányszor megkeverjük. Ha ez alatt nem fő teljesen pépesre a mikrohullámozást tovább folytatjuk. A teljesen szétfőtt gyümölcspépet fertőtlenített és előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, végül szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Ezt a különleges csípős mártást főleg hideg sültekhez ajánljuk.
HAGYMACSATNI
Hozzávalók: 15 dkg hagyma, 25 dkg aszalt barack, 12, 5 dl fehérbor, 2 evőkanál olaj, só, 2 evőkanál ecet, 1 citrom lereszelt héja, csipetnyi kakukkfű, csipetnyi pirított rozmaring, fél kiskanál fehérbors
Elkészítése: A barackot edénybe tesszük, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, majd néhány órán át, ázni hagyjuk. Ezután 25 percig lassú tűzön főzzük, majd fakanállal szétnyomkodjuk. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, ráöntjük a barackpépet, belekeverjük az ecetet, a bort és a fűszereket. Szotyorgós sűrűre főzzük, majd üvegbe töltjük még forrón, és lezárjuk. Hűvös, sötét helyen tároljuk.
Grillezett húsokhoz, bárányhoz, kacsához kínáljuk.
KAJSZIBARACK CSATNI 01. (APRICOT CHUTNEY)
Hozzávalók: 1 kg kajszibarack, 4 közepes vöröshagyma, 15 dkg mazsola, 6 dl fehér borecet, 40 dkg barnacukor, 4 evőkanál só, 1 közepes gyömbér, 1 evőkanál mustármag, 1 teáskanál Cayenne bors, fél teáskanál kurkuma, 1 narancs reszelt héja, 1 narancs leve
Elkészítése: A kimagozott, negyedelt barackot, a finomra vagdalt hagymát, a reszelt gyömbért és a többi hozzávalót egy lábasban jól keverje össze. Forralja fel, majd gyöngyözve főzze fedő alatt 30 percet. Azonnal tegye kis üvegekbe.
Zárja le az üvegeket és 25 percre állítsa forró vízbe. Dunsztba téve hagyja kihűlni.
KAJSZIBARACK CSATNI 02. (A LEGJOBB) (APRICOT CHUTNEY -1ST PLACE)
Hozzávalók: 2,4-24 dl kristálycukor, barnacukor és almaecet, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1 fej fokhagyma, 1 kisebb zöldcitrom, 3 db piros chili paprika, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg mazsola, 1,7 kg kajszibarack, 1 teáskanál borsmenta
Elkészítése: A cukrot, a reszelt gyömbért, a finomra vagdalt hagymát és chilit tegye fazékba. Adja hozzá a fűszereket és az almaecetet. Forralja fel, majd ezt követően tegye hozzá a kimagozott, elnegyedelt barackot és a mazsolát. Fedő alatt gyöngyözve főzze 45 percet. Időnként keverje meg. Azonnal tegye kis üvegekbe. Zárja le az üvegeket és 10 percre állítsa forró vízbe. Dunsztba téve hagyja kihűlni.
KAJSZIBARACKOS-DIÓS CSATNI (APRICOT AND WALNUT CHUTNEY)
Hozzávalók: 1,3 kg kajszibarack, 45 dkg vöröshagyma, 7 dl almaecet, 2 fej fokhagyma, 2 narancs reszelt héja, 45 dk barnacukor, 25 dkg aranymazsola, 2 teáskanál só, 1 teáskanál csípősmustár, fél teáskanál borsmenta, 25 dkg dió
Elkészítése: Felezze el a megmosott barackokat, és szedje ki a magokat. A fokhagymát zúzza össze, és a diót darálja meg. Kevés vízben forralja pár percet a finomra vágott hagymát. A dió kivételével valamennyi hozzávalót tegye nagy edénybe. Forralja fel, majd lassú tűzön, gyöngyözve főzze 90 percen át. Időnként keverje meg. Ha már dzsemes a főzet, vegye le a melegről, és keverje bele a diót. Azonnal tegye kis üvegekbe. Zárja le az üvegeket és 10 percre állítsa forró vízbe. Dunsztba téve hagyja kihűlni.
KAKUKKFÜVES-BARACKOS CSATNI - APRICOT-THYME CHUTNEY
Hozzávalók: 1 nagykanál növényi olaj, 2 középnagyságú hagyma, szeletelve, 1 csomag (6 oz) aszalt sárgabarack, durván darabolva, 1 csésze kész csirkeleves, 1 nagykanál cukor, 1-1/2 kiskanál almabor ecet, 1/2 kiskanál szárított kakukkfű, megaprítva
Elkészítése: egy nagy vastag teflon serpenyőben, közép-kislángon, forrósítsuk meg az olajat. Tegyük be a hagymát és lassan puhítsuk 15-20 percig, időnként megkeverve. Keverjük bele az ízesítő többi hozzávalóját. Szorosan takarjuk le és lassan főzzük 20-25 percig, vagy amíg a barack nem puhul, időnként keverve.
Forrás: National Cattlemen’s Beef Association
KHUMANI CHUTNEY - SÁRGABARACK CSATNI MAZSOLÁVAL
Hozzávalók: 1 kg sárgabarack, 3 evőkanál citromlé, 100 ml víz, 2 evőkanál ghí vagy vaj, 1 7.5 cm hosszú fahéjrúd, 1/2 kávéskanál kalonji vagy fekete szezámmag, 1/2 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér, 85 g fekete aprószemű mazsola, 75 g barna cukor, 1/4 kávéskanál só, 1/8-1/4 kávéskanál erős fűszerpaprika
Elkészítése: A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a fahéjrudat, a kalonjit vagy fekete szezámmagot és a gyömbért, és körülbelül 1/2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és felforraljuk. Mérsékelt lángon addig főzzük, míg sűrű és fényes-mázas nem lesz (kb. 30 perc). Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható.
Elkészítési idő: 45 perc
MENTA ÉS ŐSZIBARACK CSATNI (VEGETÁRIÁNUS)
Hozzávalók: 1 maréknyi mentalevél, 1 hagyma (közepes nagyságú), 4 zöldchili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika), késhegynyi só, 1/2 kg félig érett őszibarack
Elkészítése: Hámozzuk meg a barackokat, és félbe vágva távolítsuk el a magjaikat. A mentaleveleket, a hagymát és a zöldchilit valamint a barack húsát együttesen daráljuk finom pasztává. Sózzuk meg.
MENTÁS ŐSZIBARACK CSATNI (MINTED PEACH CHUTNEY)
Hozzávalók: 1,1 kg őszibarack, 1-1 db piros és zöld húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mentalevél, 0,8 dl cukor
Elkészítése: Az őszibarackot meghámozva, kimagozva és felkockázva tegye lábosba. Keverje hozzá a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és az apró kockákra vagdalt paprikákat. Hintse rá az elmorzsolt menta leveleket is. Lassú tűzön forralja fel, folyamatos keverés közben. Ha levet eresztett, akkor fedő nélkül főzze gyöngyözve 30 percet. Ekkor forgassa hozzá a cukrot, és folyamatosan keverve sűrítse be. Hagyja kihűlni, és tegye üvegekbe.
Hűtőszekrényben kell tartani.
Főleg grillezett húsokhoz illik.
ŐSZIBARACK CSATNI (G. GYURI)
Hozzávalók: fejenként 1 őszibarack, 2-3 kiskanál őrölt koriander, fejenként 1 chilipaprika (szerintem mindegy mekkora és milyen fajta, az a lényeg, hogy csípős legyen, amennyire ti szeretitek, de nem szabad sajnálni, elsőre nagyon csípős lesz, de mire lehűl, és összeérik, veszít az erejéből), só, barackonként 1 evőkanál cukor
Elkészítése: A koriandert és a chili megfuttatod olajon, ráteszed a meghámozott, félbevágott, magnélküli őszibarackot. Picit sózod és szétfőzöd (legyen egy kicsit darabos, nekem úgy tetszik). Ha megfőtt megcukrozod, és 3-4 percig főzöd tovább, amíg elfövi a levet. Csak hidegen szabad fogyasztani. Barmi melle jó.
PEACH SALSA - 1ST PLACE - A LEGJOBB ŐSZIBARACK SALSA
Hozzávalók: 12 db őszibarack, 2 fej vöröshagyma, 1 db erős paprika, 1 db piros húsú paprika, 1 mokkáskanál őrölt koriander, 1,2 dl fehér borecet, 2 evőkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 mokkáskanál őrölt kömény, fél mokkáskanál őrölt Cayenne bors
Elkészítése: A meghámozott őszibarackokat kockázza fel, és helyezze lábosba. Adja hozzá az apróra vagdalt paprikákat, a zúzott fokhagymát, és a reszelt vöröshagymát. Öntse rá a borecetet. Nagyon lassú tűzön párolja kevergetés közben pépesre a keveréket. Közben adagolja hozzá a fűszereket is. Mintegy 25-30 perc múlva húzza félre a melegről, s mixerrel pépesítse a salsát.
Legfőképpen bundázott húsok mellé szobahőmérsékletre hűlve tálalja.
SÁRGABARACK CSATNI 01.
Hozzávalók: 10 dkg aszalt sárgabarack, 0,5 dl tokaji aszú, 5 dkg póréhagyma, késhegynyi gyömbérpor, só
Elkészítése: A sárgabarackot kockákra vágjuk, és a tokaji aszúban fél órán át, kis lángon főzzük. Közben a vékonyan felszeletelt póréhagymát és a reszelt gyömbért is beleszórjuk. Leheletnyit megsózzuk, és a végén beforraljuk.
A lekvár sűrűségű édes fűszeres csatni hidegen kiváló kísérője pl. a libamájpástétomnak.
SÁRGABARACK CSATNI 02.
Hozzávalók: 50 dkg magozott sárgabarack, 25 dkg hagyma, 25 dkg rebarbara, 5 dkg gyömbérdarab, 1 citrom, 7 dkg mazsola, 20 dkg barna cukor, 1 kk mustármag, csipetnyi Cayenne, 1 ek sáfrány, 8 dkg pirított földimogyoró, 1 ek gyümölcsecet
Elkészítése: Kockára vágni a barackot. A hagymát megtisztítani és vékony karikára vágni. Rebarbara szálait lehúzzuk, 1 cm-es darabokra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, és apróra vágjuk. Citromot gondosan tisztára súrolni, héját lereszelni, levét kifacsarni. Földimogyoró kivételével valamennyi hozzávalót lábasba rakni. Gyenge tűzön 1 óra hosszat főzzük, amíg megpuhul, és egynemű lekvárhoz hasonló masszává válik. Ekkor keverjük bele a tört, pirított földimogyorót.
A csatnit üvegbe tölteni és lezárni. Hideg és meleg sült húsokhoz, hús fondühöz illik mártásnak.
SÁRGABARACK CSATNI MAZSOLÁVAL:
Hozzávalók: 1 kg sárgabarack, 1 db friss gyömbér (2 dkg), 1 narancs lereszelt héja és leve, 1 kk tört kardamom mag, 1/2 kk fekete mustármag, 1/8 kk kurkuma por, 1 kk olaj, fél citrom leve, 2 citromkarika, 20 dkg cukor
Elkészítése: Kis tálkában elkeverjük a reszelt gyömbért, a narancshéjat és levet, a citromlevet és a tört kardamont. A zsiradékon kipattogtatjuk a fekete mustármagot, majd a gyömbéres keveréket hozzáöntjük, és pár percig forraljuk. Ezután rátesszük a sárgabarackot, a citromkarikákat és a cukrot. Amikor kezd pépesedni, belekeverjük a kurkumát és lekvárszerűre besűrítjük.
SÁRGABARACK ÉS FRISS GYÖMBÉR CSATNI
Hozzávalók: nádcukor, alma, sárgabarack, almaecet, mazsola, fokhagyma, só, gyömbér, fűszerek
Elkészítése: Hogy elkerüljük a szárított gyömbér markáns ízét, friss gyömbérgyökeret használunk, így nem veszi el a sárgabarack aromáját. Sajtok mellé, hideg sültekhez curryk és papadum mellett érvényesül leginkább.
SZILVAMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 csészényi szilva, 1 csészényi kajszibarack, 1 csészényi almapüré, félcsészényi csípős paprika húsa apróra vágva, 1 csészényi méz, 1 csészényi borecet
Elkészítése: Forrásban lévő vízbe tesszük a szilvát és a barackot, majd egy perc után levesszük, és hagyjuk 3 percig állni. Így könnyen kimagvazható és lehámozható mindkét gyümölcs. Egy közepes nagyságú edényben összekeverjük a hozzávalókat, lefedjük és még egy órán át lassú tűzön pároljuk. Néha megkeverjük. Ha nem elég sűrű, akkor vegyük le a fedőt, és növeljük a párolás hőfokát, amíg kellően be nem sűrűsödik a mártás. Forrón üvegekbe zárjuk, tartósítószer nélkül, hűvös, sötét helyen egy hónapig érleljük.
TORMÁS BARACK CSATNI 01.
Hozzávalók: 3 közepes vöröshagyma, 3 ek olaj, 3 ek kristálycukor, 60 dkg őszibarackbefőtt (tisztán mérve), 1 chili paprika, fél kiskanál só, 1 dl fehérborecet Tokaji Furmintból, 1 ek apróra vágott korianderzöld, 3 ek frissen reszelt torma, 1 zöldcitrom
Elkészítése: A hagymát finomra vágjuk, majd lábasban, az olajon, közepes lángon kevergetve 3-4 perc alatt megfuttatjuk. Félidőben a cukrot is hozzáadjuk. A lecsöpögtetett barackot, kockákra vágjuk, az előzőekre szórjuk, a vékonyan felszeletelt chili paprikával együtt. Megsózzuk, 4-5 percig főzzük, majd az ecettel ízesítjük, a korianderzölddel, a tormával és a zöldcitrom reszelt héjával fűszerezzük. Azon forrón fertőtlenített befőttes üvegekbe töltjük. Szellős, hűvös helyen 1 évig is eláll.
TORMÁS BARACK CSATNI 02.
Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 3 vöröshagyma, 3 evőkanál cukor, 1 üveg őszibarackbefőtt, 1 chilipaprika, só, bors, 100 ml fehér borecet, 1 csomó korianderlevél, 3 evőkanál reszelt friss torma, 1 evőkanál zöldcitromhéj
Elkészítése: Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a felkockázott hagymát és a cukrot. Addig pároljuk, míg a hagyma üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a felkockázott barackbefőttet, a felszeletelt chilipaprikát, ízesítsük sóval és őrölt borssal. Főzzük legalább öt percig, majd az ecetet, a koriander zöldet és a zöldcitrom csíkokra vágott héját is adjuk hozzá. Forraljuk jól össze, és tisztára mosott üvegekbe töltsük a forrásban levő lekvárt. Állítsuk fejre öt percig, visszafordítva hosszú ideig tárolhatjuk az éléskamránkban. Kitűnő kiegészítő kacsamellhez, füstölt halakhoz és grillezett húsokhoz.
Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 3 vöröshagyma, 3 evőkanál cukor, 1 üveg őszibarackbefőtt, 1 chilipaprika, só, bors, 100 ml fehér borecet, 1 csomó korianderlevél, 3 evőkanál reszelt friss torma, 1 evőkanál zöldcitromhéj
Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a felkockázott hagymát és a cukrot. Addig pároljuk, míg a hagyma üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a felkockázott barackbefőttet, a felszeletelt chilipaprikát, ízesítsük sóval és őrölt borssal. Főzzük legalább öt percig, majd az ecetet, a koriander zöldet és a zöldcitrom csíkokra vágott héját is adjuk hozzá. Forraljuk jól össze, és tisztára mosott üvegekbe töltsük a forrásban levő lekvárt. Állítsuk fejre öt percig, visszafordítva hosszú ideig tárolhatjuk az éléskamránkban. Kitűnő kiegészítő kacsamellhez, füstölt halakhoz és grillezett húsokhoz.
VEGYES GYÜMÖLCS CSATNI
Hozzávalók: 1 savanyú alma, 1 alma nagyságú őszibarack, 15 dkg szilva, 2 evőkanál mazsola, 25 dkg cukor, 6 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál currypor, 1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és Cayenne bors (vagy csípőspaprika-por), 1 teáskanál só, 0,5 dl ecet
Elkészítése: A megmosott, meghámozott és kimagozott gyümölcsöket apróra vágom. Hozzáadom, a leszárazott mazsolát, a tisztított, zúzott fokhagymát és az ecetet. Fedő alatt, kis lángon kezdem főzni. Közben a cukrot kis lábosba téve szárazon megpirítom, majd óvatosan felöntöm 0,5 dl vízzel és állandó kevergetés közben folyósra melegítem. Ha a cukor teljesen feloldódott, a gyümölcsös péphez hozzáöntöm a fűszerekkel együtt. Addig főzöm, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Ha kihűlt, kis üvegekbe téve hűtőszekrényben tárolom. Nagyon sokáig eláll.