Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cukkínis húsételek 01.


AFRIKAI CSIRKE-BIRIÁNI
Hozzávalók: olívaolaj, 3 féle hagyma (lila, póré, újhagyma zöld szára), paradicsom, paprika, cukkíni, padlizsán, aszalt gyümölcsök kockára vágva, mazsola, petrezselyem, ételízesítő, cukor, szójaszósz, Worchester mártás, 1 erőleves kocka, 1 pohár rizs, wokban sült felcsíkozott csirkemell és a legfontosabb: curry minden mennyiségben

Elkészítése: A kisujjnyi csíkokra vágott csirkemellet olívaolajon megsütöm. Megfuttatom a hagymákat, kis kanál curryt teszek bele, majd a felkockázott paradicsommal együtt megpárolom. Következik a petrezselyem, a paprika, majd a cukkíni és padlizsán. Kevés vizet lehet aláönteni. Beleteszem a kicsi kockára vágott aszalt gyümölcsöt és mazsolát. Ízesítem cukorral, delikáttal, szójaszósszal és Worchester mártással. Feloldom az erőleves kockát a rizsnek megfelelő, kétszeres mennyiségű vízben. Hozzáadom a rizst. Az egészet cserépedénybe öntöm, és a gázsütőben megsütöm.
Megjegyzés: Laktató, könnyű egytálétel, indiai-afrikai ízesítéssel, kellemes íz-hatású, zöldséges, kicsit húsos, kicsit rizses étel.

BADACSONYI LIBASÜLT
Hozzávalók 4 személyre: 2 libacomb, 1 libamell, 1 kg szőlő, 5 dkg zsír vagy margarin, 2 zsemle, 2 dl tej, 1 kis vöröshagyma, 1 cukkíni, 3 szelet baconszalonna, 5 dkg vaj, só, bors, őrölt kömény, 1 kávéskanál majoránna, 1 csomag petrezselyemzöldje

Elkészítése: A libahúst jól megmossuk, sózzuk, kevés köménnyel és csipetnyi majoránnával - a bőrös rész kivételével - meghintjük. A cukkinit meghámozzuk, felszeleteljük, a tepsi aljára helyezzük, és befedjük szalonnacsíkokkal. Erre helyezzük a libacombot és mellet. Megsózzuk, és forró zsírral vagy margarinnal meglocsoljuk. Felforrósított sütőben takaréklángon állandóan locsolgatva puhára sütjük. Az első félórában többször megforgatjuk, a hátralévő sütési időben a bőrös résznek kell felül lenni, hogy jó ropogósra süljön. Amíg a liba sül, a zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A két felvert tojásból, a megtisztított, apró kockákra vágott hagymából, a felaprított petrezselyemzöldjéből, a zsemléből só, bors, kevés kömény hozzáadásával tölteléket készítünk. A masszából nyolc téglaalakot formálunk, serpenyőben felolvasztott vajban mindkét oldalát megsütjük, és tálalásig melegen tartjuk. A jól megmosott szőlőt leszemezzük. Amikor a liba már megsült, és a tepsiből kivettük, a szőlőt öt percre jó meleg vízbe tesszük. A sült libacombokat és a feldarabolt libamellet tálra tesszük, egyik oldalán a meleg szőlőszemekkel, a másikon a kisütött töltelékkel körítjük.

BEREGI SZŰZPECSENYE
Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz, 3 ek olaj, 1 csomó újhagyma, 2 zöldpaprika, 40-50 dkg cukkíni, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 2 keményebb paradicsom

Elkészítése: A húst vékonyabb csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben, az olajban állandóan kevergetve, fehéredésig sütjük. 1-2 perc különbséggel először a karikára vágott hagymát, majd a cikkekre szeletelt zöldpaprikát adjuk hozzá, végül a csíkokra metélt cukkíni kerül a serpenyőbe. Sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel és zúzott fokhagymával ízesítve puhára pároljuk. Közvetlenül tálalás előtt beleforgatjuk a meghámozott, cikkekre vágott paradicsomot. Egytálételként kínáljuk. (A paradicsom héját könnyen lehúzhatjuk, ha a szemeket forrásban lévő vízbe dobjuk: fél perc múlva kiemeljük, és azonnal hideg vízbe mártjuk.)

BETYÁRCSÍKOK KUKORICÁS, ZÖLDBORSÓS RIZZSEL
Hozzávalók: 60 dkg fehérpecsenye (lapocka), zsiradék, 1 fej vöröshagyma, 1 fej lilahagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, 2 db paprika, cukkíni vagy egy kisebb új tök, kovászos vagy sózott uborka, 2db alma, 1 pohár tejföl, 1 dl vörösbor, mustár, só, bors, picinyke őrölt koriander, ízlés szerint bazsalikom, oregánó

Elkészítése: A húst ujjnyi csíkokra vágva, az előzőleg kockázott, zsiradékon párolt hagymákhoz adjuk. Sózom, borsozom, és fehéredésig pirítom, majd beleaprítom a paradicsomot és a zöldpaprikát. Húslével felengedve 20-30 percig párolom. A cukkínit vagy új tököt, almát kockázom, a sózott uborkát gyufaszálnyira vágva, szintén hozzáadom. Koriander, bazsalikom és oregánó keverékével fűszerezem, vörösborral felöntve készre párolom. A végén 1 kiskanál mustárt és a tejfölt kikeverek, s ezzel behabarom.
Kukoricás, zöldborsós párolt rizzsel tálalom.

BORJÚMÁJ CUKKÍNIVEL
Hozzávalók: 250 g cukkíni, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, só, fekete bors, 4 evőkanál vaj vagy margarin, 4 szelet borjúmáj (1 cm vastag, 125-125 g), 5 evőkanál vörösbor
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 20 perc

Elkészítése: A cukkínit megmossuk, megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk, a hagymát is megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. Lapos tányéron összekeverjük a lisztet, a sót és a borsot.
Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál vajat. Beletesszük a cukkínit, és a hagymát majd 10 percig pároljuk, amíg kész nem lesz. Tálra helyezzük át, és lefedve melegen tartjuk.
Ugyanabban a serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat. A májat megforgatjuk a lisztes keverékben, a felesleges lisztet lerázzuk, és a májat minden oldalon 3 percig sütjük a vajban. A zöldség mellé helyezzük, és melegen tartjuk.
A bort a serpenyőbe töltjük és felforraljuk, közben a letapadt sült részeket felszedjük az edény aljáról. A mártást a májra öntjük, és azonnal tálaljuk.

CITROMOS BORJÚSZELET
Hozzávalók 4 főre: 70 dkg borjú diója, 15 dkg vegyes zöldség / répa, cukkíni, zöldpaprika / 8 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl húsleves kockából, 2 ek citromlé, 1 mk citromhéj, fél cs vágott petrezselyem, só, bors

Elkészítése: A húst egyenlő nagyságúra vágjuk, kiveregetjük, sózzuk, lisztbe forgatjuk, majd serpenyőben a felhevített vajon szép pirosra sütjük mindkét oldalát, majd kivesszük egy lábasba.
A vajra a maradék lisztet rászórjuk, felengedjük a húslevessel, csomómentesre keverjük,
Felforraljuk, és a húsra öntjük, ízesítjük sóval, borssal, citromhéjjal, majd mérsékelt tűzön pároljuk, amikor majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket, a bort és a citromlevet,
Amikor elkészült, egy tálon elrendezzük a húst, tetejére tesszük a zöldséges mártást, meghintjük petrezselyemmel.
Párolt rizs illik hozzá.

CSIRKEMELL KERTÉSZ MÓDRA
Hozzávalók: 40 dkg kicsontozott csirkemell, 10-10 dkg póréhagyma, cukkíni, zellergumó, zöldborsó, 4 dl víz, 1 marhahúsleves kocka, só, bors, 1 evőkanál margarin, 3-4 evőkanál tejszín, 1 mokkáskanál liszt, és egy zöldpetrezselyemből, kaporból, lestyánból összeállított kis csokor zöld fűszer

Elkészítése: A kicsontozott csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, a felforrósított margarinban pár perc alatt átsütjük. A cukkínit, a pórét karikákra, a zellert vékonyabb hasábokra vágjuk, a húshoz adjuk, és egy ideig együtt pirítjuk. 4 dl vízzel felengedjük, belemorzsoljuk a leveskockát (ha kell, sózzuk, borsozzuk) és lefedve még 5 percig pároljuk. A zöldborsószemeket forrásban levő, enyhén sós vízben 1-2 percig forraljuk, leszűrjük, és a csirkéhez adjuk. A tejszínből és lisztből simára kevert habarást hozzákeverjük, és 1-2 percig forraljuk. A tűzről levesszük, gazdagon megszórjuk az apróra vágott fűszernövényekkel, tálalásig lefedve tartjuk.

CSIRKENYÁRS
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 1 db cukkíni, 1 db zöldpaprika, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma.
A pához: 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál pikáns ketchup, só, őrölt fehér bors

Elkészítése: A csirkemellet hosszában két centiméter széles csíkokra vágjuk, s hideg helyen, néhány órán át, pácoljuk. A pácolás közben néha megkeverjük. Közben a cukkínit megmossuk, és karikákra vágjuk, a szalonnát és a paprikát meg kockákra, s a hagymát nyolcadokra. Azután a húst spirálisan feltekerve a zöldséggel meg a szalonnával váltakozva grilltűre fűzzük. Végül a maradék páclével megkenjük, s meggrillezzük.
A pác elkészítése: Az olajba belekeverjük a mustárt meg a ketchupöt, azután megsózzuk és megborsozzuk.

CUKKINI PIKKELYES HALFILÉ ZÖLDFŰSZERES MÁRTÁSSAL
Hozzávalók a halhoz: 4, egyenként kb. 15 dekás, bőr és szálka nélküli tengeri halfilé, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kis csokor petrezselyem, 1 kis csokor bazsalikom, 2 evőkanál olívaolaj, 2 zsenge cukkini (kb. 25 dkg)
A zöldfűszeres mártáshoz: 1-1 kis csokor petrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom és tárkonylevél, 1 csomó újhagyma vagy 1 szál póréhagyma, 1-2 evőkanál konzerv kapribogyó, 4-5 evőkanál olívaolaj, só, őrölt fekete bors
A rizottóhoz: 30 dkg friss zöldspárga, 1 kis csomó újhagyma vagy 1 szál póréhagyma, 6-7 dkg vaj, 10-15 dkg frissen kifejtett zöldborsó, 25 dkg rizs, só, őrölt fekete bors, 7,5 dl szűrt húsleves, 0,5 pohár száraz fehérbor
A tetejére: 2-3 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése: A halszeleteket két megnedvesített pauszpapír vagy celofánlap közé fektetjük, és kissé kiverjük (azért így klopfoljuk, hogy a hal húsát ne roncsoljuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel és a bazsalikommal bedörzsöljük. Annyi időre félretesszük, míg a zöldfűszeres mártást elkészítjük. Ehhez a petrezselymet, a metélőhagymát, a száráról lecsipkedett bazsalikomot és tárkonylevelet finomra vágjuk. Az újhagymát vékonyra szeleteljük, az előzőekkel és a kapribogyóval együtt az olívaolajba keverjük, megsózzuk, megborsozzuk. Tálalásig behűtjük. A fűszeres halszeleteket kiolajozott tepsibe rakjuk. A cukkíniket megmossuk, leszárogatjuk, majd miután végeiket lecsaptuk, 2-3 milliméter vastagra fölszeleteljük. A halszeletek tetejére fektetjük úgy, hogy kissé takarják egymást. Akkor jó, ha úgy néz ki, mintha a hal pikkelyei lennének. A maradék olajjal megkenjük, majd közepesen forró sütőben (180°C; légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. A zöldfűszeres mártással körüllocsolva tálaljuk a zöld rizottó kíséretében. A spárgát megtisztítjuk, törzsét 1 centi vastagra szeleteljük, a spárgafejeket egyben hagyjuk. Az újhagymát vékonyan fölszeleteljük, a vajon megfuttatjuk. A spárgát beledobjuk, 2-3 percig pároljuk. Először a zöldborsót, majd a rizst adjuk hozzá. Kevergetve megforrósítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a húslevest és a bort ráöntjük. Nagy lángon fölforraljuk. Lefödve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha kész, kissé fölkavarjuk, a parmezánnal meghintjük.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

CUKKÍNIS CSIRKEMELL 01.
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csirkemell, 1,2 kg cukkíni, 4 nagy krumpli, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, egy kis csomó metélőhagyma, őrölt fehér bors, őrölt koriander, só

Elkészítése: A csirkemelleket bőrözzük le és filézzük ki, a csontot és a bőrt rövid lében főzzük meg. A filézett csirkemelleket enyhén veregessük ki, sózzuk meg, s egy olyan magasabb falú serpenyőben, amelyben elfér majd a cukkíni is, forró olajban mindkét oldalán süssük piros barnára. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott cukkínit, néhány percig pároljuk együtt, öntsük fel a csontlével, és fedő alatt pároljuk tovább. Amikor a hús már puha, tegyük bele a tejfölt, de azzal már ne forraljuk. A krumplit hámozzuk meg, s egészben főzzük meg, tálalásnál a cukkínis csirkemell mellé minden tányérra egy-egy főtt krumplit tegyünk. Az apróra vágott metélőhagymával, őrölt fehér borssal és őrölt korianderrel a tányéron fűszerezzük az ételt.

CUKKÍNIS CSIRKEMELL 02.
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 1 kg cukkíni, 40 dkg burgonya, 2 dl energiaszegény tejföl, 2 evőkanál étolaj, só, bors

Elkészítése: A csirkemelleket csontozzuk ki, vágjuk ketté, veregessük ki, és sózzuk meg. Az olajon mind két oldalukat süssük szép pirosra. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott cukkínit, néhány percig pároljuk együtt, öntsük fel vízzel, majd fedő alatt pároljuk tovább. Amikor a hús puha, tegyük bele a tejfölt, de ezzel már ne forraljuk. Közben főzzük meg héjában a burgonyát.

CUKKÍNIS RAKOTT HÚS (ZUCCHINI-LAYERED MEAT LOAF)
Hozzávalók:
A húshoz: 75 dkg marhahús, 1 tojás, 1-1 kávéskanál só és őrölt bors, 1-1 mokkás-kanál majoránna és pirospaprika, 15 dkg ementáli sajt, 2 db közepes cukkíni, 2 db zöldpaprika
A tetejére: ketchup

Elkészítése: A finomra darált húst a hozzávalóival alaposan dolgozza össze. A sajtot reszelje le, a cukkínit héjastul gyalulja vékony karikákra, a paprikát karikázza fel. Kenjen ki egy tűzálló tálat vajjal és kissé hintse meg zsemlemorzsával. Rétegezze bele a húst, a cukkínit, a paprikát és a sajtot. (Minél több réteget készít, annál finomabb a rakottas.) A tetejét locsolja meg ketchuppal, majd 180 fokos sütőben 75 perc alatt süsse készre. Tálalás előtt hagyja 5-10 percig pihenni.

CUKKÍNIS VAGDALT (ZUCCHINI WITH GROUND BEEF)
Hozzávalók: 45 dkg darált marhahús, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 db apróra kockázott zöldpaprika, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 6 db közepes cukkíni felkarikázva, 10-15 db olívabogyó szeletelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, ízlés szerint só és őrölt bors
A tetejére: 5 dkg parmezán sajt

Elkészítése: A forró olajon párolja a darált húst és a reszelt vöröshagymát barnára és morzsalékosra. Adja hozzá a többi hozzávalót. Meg-megkeverve 10 percen át párolja. Simítsa vajjal kikent tűzálló tálba. Hintse meg a parmezánnal, végül a 180 fokra előmelegített sütőben, mintegy 60 perc alatt süsse szép, ropogós barnára.

CUKKÍNIVEL RAKOTT CSIRKE(ZUCCHINI STUFFED CHICKEN)
Hozzávalók: 2 evőkanál margarin, 2 db közepes cukkíni, 3 szelet kenyér, 1 tojásfehérje, 1 teáskanál olaj, csipet só, 5 dkg félzsíros lágysajt, 4 db csirke-mellfilé, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint őrölt bors és pirospaprika

Elkészítése: Serpenyőben olvassza fel a margarint. Néhány perc alatt, közepes hőfokon párolja rajta üvegesre a reszelt cukkínit. Adja hozzá az apróra tépdesett kenyereket az olajjal elkevert fehérjével és a reszelt sajttal együtt. Fakanállal forgassa össze, fűszerezze, majd húzza félre a melegről. Felével a kivajazott tűzálló tál alját takarja be. Rendezze el rajta a mellfiléket. A maradék krémmel fedje be az egészet.  Letakarva süsse 200 fokra előmelegített sütőben, mintegy 60 percen át, mialatt puhára sül a hús. Végül pár perc alatt pirítsa ropogósra a tetejét.

CUKKÍNIVEL TÖLTÖTT PISZTRÁNG
Hozzávalók: 4 db 250 g-os pisztráng, 250 g zsenge cukkíni, 50 g reszelt kemény sajt, 50 g vaj, 1 kis fej hagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 30 g zsemlemorzsa, 2 evőkanál, olaj, só, bors

Elkészítése: A megtisztított halat megmossuk, lecsepegtetjük, egészen a farkáig felvágjuk a has nyílását (a feje marad), hogy könyvszerű- en kinyithassuk. Kiemeljük a gerincét, és kissé besózzuk. 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a vékonyra felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a vágott petrezselymet és a megmosott - nem hámozott-, legyalult, uborka nagyságú cukkíniket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 10 percig, lassú tűzön pároljuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojást, és lazán összedolgozzuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, meghintünk zsemlemorzsával. Az előkészített, kiterített pisztrángokra arányosan elosztjuk a cukkíni-tölteléket, és kivételesen nem hosszában, hanem széltében kettéhajtjuk, kissé le- nyomkodjuk (a farok lesz alul a legyező, a fej felül a “rafinéria“), egymás mellé lerakjuk a tálba, meglocsoljuk a maradék, felolvasztott vajjal, meghintjük kevés sóval és borssal, valamint a maradék zsemlemorzsával. Előmelegített, forró sütőben (200 °C) kb. 20 percig sütjük. A sütőtálban azonnal tálaljuk.
Citromkarikával, paradicsommal, petrezselyemmel díszíthetjük. Vajas burgonyát vagy burgonyapürét kínáljunk mellé.

CUKKÍNIVEL-ÚJKRUMPLIVAL SÜLT TENGERI HALFILÉ
Hozzávalók: 3-4 szelet tengeri halfilé, 1 kg újkrumpli, 1-2 cukkini, 2 dl joghurt, só, citromlé, rozmaring, bors-fűszerkeverék, kapor, olaj, kevés olaj

Elkészítése: A cukkinit megpucoljuk, hosszában felszeleteljük. A krumplit megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk. A halfilét megmossuk, sózzuk, citromlével meglocsoljuk. Egy tűzálló tálba olajat öntünk, a krumpli kockákat beletesszük, sózzuk, rozmaringgal meghintjük. Rátesszük a halfiléket, majd a cukkini szeleteket. A joghurttal elkeverjük a kaprot, bors-fűszerkeveréket, és szépen ráöntjük a cukkinira.
Sütőben közepes lángon sütjük kb.35 percig.
Ha nem újkrumpliból készítjük, a krumplit előtte héjában főzzük meg!

EGYTÁL ÉTEL BÁRÁNNYAL, PARADICSOMMAL ÉS CUKKÍNIVEL
Hozzávalók: 60 dkg báránylapocka, 2 evőkanál olívaolaj, só, 1 evőkanál curry, 1 nagy fej hagyma, 2,5 dl húsleves (leveskockából), 85 dkg meghámozott paradicsom, őrölt fekete bors, 1 csipet köménymag, 1 kakukkfű ág

Elkészítése: A húst megmossuk, szárazra itatjuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. Forró olívaolajon adagonként lepirítjuk. Sózzuk, és meghintjük curryvel. Hozzákeverjük a kockákra vágott hagymát, felöntjük a húslevessel, és hozzáadjuk a paradicsomot. Felforraljuk, és közepes tűzön 25 percig pároljuk. Közben a cukkínit megmossuk és, szárvégződésének eltávolítása után vékonyan felszeleteljük. (Tipp: tartalmasabbá tehetjük ezt az egytál ételt, ha burgonyát vagy rizst főzünk bele.)
A fokhagymát megtisztítjuk, és szétnyomva az ételhez adjuk. Sóval, borssal, köménnyel és kakukkfűvel fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni-szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük.

FELEMÁS RABLÓHÚS
Hozzávalók: 20 dkg sertés-szűz, 20 dkg pulykamell, 10 dkg bacon, 1/2 zöld és piros kaliforniai paprika, cukkíni, 10 dkg apró sampinyon gomba, 10 szem aszalt szilva, 10 dkg őszibarack és ananász befőtt, vöröshagyma, grill fűszerkeverék, kakukkfű és só
A körethez: 30 dkg rácsos burgonya, 3 dl olaj a sütéshez,
A salátához: Lollo, paradicsom, uborka, zöldpaprika, francia salátaöntet, zöldpetrezselyem

Elkészítése: Azért felemás rablóhús, mert az egyik pulykából lesz gyümölcsökkel, míg a másik a rusztikus sertés-szűzből, szalonnásan, zöldségesen.
Az előkészített, kisebb darabokra szeletelt pulykamellet ízesítjük grill fűszerkeverékkel. A negyedekre vágott őszibarack kompótba belerakjuk az aszalt szilvát, és baconba göngyöljük, majd feltűzzük a nyársra. Következik egy félkörre vágott ananász.  Utána pulykamellet teszünk, de azt hosszába tűzzük, hogy könnyebben átsüljön. Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak.
A másik nyársat az alábbi módon készítjük el. A cikkekre vágott vöröshagymát kakukkfűvel meghintett baconba csomagoljuk. A sertés-szüzet vékony szeletekre vágjuk és kakukkfűvel, grill fűszerkeverékkel és őrölt borssal ízesítjük. A cukkínit hosszában félbevágjuk, magházát kivájjuk, és egyenletes kockákra vágjuk, ugyanezt tesszük a színes paprikákkal is. Felfűzzük a nyársra, először hús, baconba tekert hagyma, cukkíni, paprika és kezdjük, előröl. A két végét gombával zárjuk le, végül enyhén megsózzuk. A felfűzést lazán végezzük, hogy a sütésnél hamarabb átsüljön.
Külön-külön, vastag falú, vasserpenyőben kevés zsiradékon sütjük, hogy inkább roston sült jelleget kapjon.
Köretnek: Ropogósra sült rácsos burgonyát vagy hullámos hasábburgonyát adunk mellé.
Tálalása: A tál közepére a köretet felhalmozzuk, és nekitámasztva rakjuk a nyársakat. A tál szélét, a zöldségeget felkockázva, francia salátaöntettel leöntve körbe díszítjük, aprított zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

FŰSZERES BORJÚCSÜLÖK
Előkészítés: 30 perc;
Sütés: 1 óra;
Sütés hőfoka: gázsütőben: 2-3. fokozat
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg borjúcsülök, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 2 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál kakukkfű, 2 evőkanál olaj, 3/4 kg burgonya, 400 g sárgarépa, 200 g cukkíni, 1/4 l tyúkhúsleves, 3 evőkanál vaj

Elkészítése: Borjúcsülökből remek rusztikus ételeket készíthetünk. Serpenyőben rövid ideig süssük, így a csontnál rózsaszínű marad a hús. Ha sütőben készítjük, még zamatosabb lesz.
A húst bedörzsöljük a fűszerekkel. Az olajat egy tepsiben felhevítjük, a húst beletesszük és megsütjük. Sütés közben megforgatjuk, és vizet öntünk hozzá, hogy az alja mindig nedves legyen. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítva 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. A cukkínit is felszeleteljük. A zöldségeket 40 perccel a sütés befejezése előtt a húsra szórjuk. A húslevest hozzáöntjük, a zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk, és vajdarabokat teszünk rá. Főzés közben néhányszor megforgatjuk.

FŰSZERES CSIRKE RIZZSEL ÉS CUKKÍNIVEL
Hozzávalók: 1 ek liszt, 2 csipet feketebors, 3 db csirkemell, bőr nélkül 4 szeletre vágva, 55 g Bertolli margarinkrém, 1 nagy vöröshagyma, 1 db magozott, finomra aprított pirospaprika, 2-3 gerezd összetört fokhagyma. 1 db magozott, finomra aprított chili paprika, 5 dkg felkockázott sonka, 1 ek friss kakukkfű, 40 dkg felaprított paradicsom, 7 dl csirkehúsleves-lé, 2 kisebb felaprított cukkíni, 115 g hosszúszemű rizs

Elkészítése: A lisztet és a borsot keverjük össze és forgassuk meg bennük a csirkemell szeleteket. A Bertolli margarinkrémet hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, és hirtelen süssük ki a húst. Adjuk hozzá a hagymát, a paprikát, a fokhagymát, a chilit, a sonkát és 5-7 percig hagyjuk összefőni az ízeket, amíg a hagymás teljesen puhává nem válik. A kakukkfüvet, a paradicsomot és a húsleves-lét ezután adjuk a csirkemellekhez, és sűrű kevergetések mellett forrásig hagyjuk a tűzön, majd adjuk hozzá a cukkínit, fedjük le a serpenyőt és hagyjuk így további 20-25 percig vagy addig, amíg a csirke teljesen meg nem fő.
Ezek után főzzük meg a rizst és tálaljuk a már elkészült fűszeres csirkével.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE
Elkészítési idő kb. 45 perc
Hozzávalók 4 személvre: 1 konyhakész csirke (kb. 1,2 kg-os), só, fehér bors, 1 /4 kg csiperkegomba, 1 citrom leve, 4 fej apró vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 csokor kapor, snidling és petrezselyem, 1 ág (vagy 1 teáskanál szárított) kakukkfű. 3 citromtűlevél, 2 zsályalevél, 3 evőkanál vaj (főzőmargarin), 1 csomag (20 dkg) tejszínes Sport sajt, 3 evőkanál tejszín, bors, 2 fej ezüsthagyma, 2 cukkíni, 4 paradicsom, fogvájó, fehér cérna

Elkészítése: A megmosott csirkét szárazra töröljük, külsejét bedörzsöljük sóval és borssal. A gombát megmossuk, megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk, majd a citromlével megöntözzük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felkockázzuk. A fűszernövényeket megmossuk, és finomra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, megdinszteljük benne a gombát, a fokhagymát meg a hagymát. Hozzáadjuk a fűszernövényeket, a sajtot, és ráöntjük a tejszínt. Sóval, borssal ízesítjük. A kihűlt masszával megtöltjük csirkét.
A csirke bőrét fogvájóval összetűzzük, szárnyát, lábát cérnával a testhez kötözzük, és mély tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben (200 fokon) kb. 1 óráig sütjük.
Ez alatt megtisztítjuk és nyolcadokra vágjuk az ezüsthagymát. A megmosott és tisztított cukkínit hasábokra vágjuk. A keresztben bevágott paradicsomokat lobogó vízben leforrázzuk, lehűtjük, lehúzzuk a héját, majd negyedekbe vágjuk. A sütési idő vége előtt 20 perccel a csirke mellé rakjuk a zöldségeket, és együtt sütjük tovább.
A kész csirkét kivesszük a tepsiből, eltávolítjuk a cérnát és a fogvájókat. A zöldséget sóval, borssal ízesítjük, tálra tesszük, és a csirkét elhelyezzük rajta.
Párolt rizzsel vagy friss franciakenyérrel kínáljuk.

GRILLCSIRKE CUKKÍNI MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 2 db csirkemell-filé, 3 db nagyobb cukkíni, 4 gerezd fokhagyma, szükség szerint olívaolaj, só és őrölt bors, 3 dl csirkeleves, 5 dkg vaj

Elkészítése: Nagyobb serpenyőben melegítsen fel olívaolajat. Adja hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Pár pillanatig kevergesse a meleg fölött, majd húzza félre az edényt. Rendezze el benne a fél centi vastagon felkarikázott cukkíniket. Folyamatosan igazgassa a zsiradékon a cukkíniket, hogy ne égjenek le. Közben fordítsa is meg mindegyiket. Amikor kezdenek megpirulni, akkor öntse alá a levest. Fedő alatt párolja puhára, majd szűrőkanállal emelje tányérra a cukkínik felét. Adja a maradékhoz a vajat, közben villával nyomkodja össze a zöldséget. Ha kellően átmelegedett a szósz, akkor fektesse bele a félbevágott mellfiléket. Fedő nélkül, gyöngyözve főzze puhára. Tálaláskor a félretett cukkínikkel terítse be a tányért, erre fektesse a húsokat, végül a mártással meglocsolva kínálja.

GYÖMBÉRES CSIRKE (KOREAI) (GINGER CHICKEN)
Hozzávalók: fél kiló csirkemell filé, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1-1 db sárga- és fehérrépa, szeletnyi zellergumó és cukkíni, só, őrölt bors, 1 dl őszibaracklé

Elkészítése: Keverje össze a lisztet, a gyömbért és a többi fűszert. Ebben alaposan forgassa meg a bőr- és csontnélküli, vékonyra szeletelt húst. Hűtőszekrényben pihentesse 20 percet. Közben a gyufaszálra vagdalt zöldségféléket kevés zsiradékon, állandó kevergetés mellett pirítsa le. Erre öntse rá a gyümölcslevet, majd tegye rá a húst. (Ha szükséges, kevés forró vízzel locsolja meg.) Fedő alatt párolja készre. Főtt, mazsolás rizzsel tálalja.

HALAS CUKKINI ROLÁD
Hozzávalók 2 személyre: 2 zsenge, arasznyi cukkíni só 40 dkg tengeri halfilé (fagyasztott is lehet) 3-4 dkg vaj 2 tojás 2 dl tejszín őrölt fekete bors 2-3 gerezd fokhagyma 1 csokor kapor 10 dkg reszelt ementáli sajt 2 kisebb paradicsom

Elkészítése: A cukkíniket megmossuk, leszárogatjuk, majd hosszában 2-3 milliméter vastagon fölszeleteljük. Ezt szeletelő géppel a legkönnyebb, de olyan uborkagyalu is megteszi, amin a szeletelés vastagsága állítható. Forrásban lévő, enyhén sós vízben 2 perc alatt előfőzzük, leszűrve lecsöpögtetjük. A tengeri halból a vastagabb darabokat lapjában félbevágjuk, majd a filéket nagyjából akkorára daraboljuk – igazítjuk, hogy olyan szélesek legyenek, mint a cukkini szeletek. Megsózzuk, majd minden cukkini csíkra teszünk 1-1 (ha úgy jön ki, akár 2) szeletet is.
Szorosan fölgöngyöljük, majd 2, egyszemélyes kivajazott, tűzálló tálba állítgatjuk. Akkor jó, ha a formát szépen kitölti, így a kis tekercsek nem nyílnak szét. A tojásokat felverjük, a tejszínnel simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott kaporral fűszerezzük. Végül a reszelt sajtot és a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot is beleforgatjuk. A tekercsekre öntjük, eligazgatjuk, előmelegített sütőben, nagy lángon (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 20-25 perc alatt megsütjük. Meleg előételnek vagy könnyű vacsorának kínáljuk, de főétkezés is lehet belőle, ha párolt rizst is adunk hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

HALAS RAKOTTAS
Hozzávalók 4-6 személyre: 5 dkg vaj, 0,5 dl olaj, 8 nagy főtt burgonya, 2 nagy hagyma, 2 fokhagymagerezd, 25 dkg gomba, 6 cukkíni, 1-1 zöld és piros húsú paprika, 25 dkg brokkoli, só, bors, 1 tonhalkonzerv, metélőhagyma

Elkészítése: Az olaj és a vaj felét felforrósítjuk, s megpirítjuk rajta a karikára vágott burgonyát. A hagymát, a brokkolit, a cukkínit és a gombát felszeleteljük, a fokhagymát összetörjük, a paprikákat kimagozzuk, és csíkokra vágjuk, a brokkolit virágjaira szedjük. A maradék zsiradékon megpirítjuk a többi zöldséget is. Egy tűzálló tálat kivajazunk, ebbe rakjuk le rétegesen a zöldséget és a halat úgy, hogy alulra és felülre is burgonya kerüljön. A rétegeket ízlés szerint fűszerezzük. A tálat befedjük, és magas hőfokon 8-10 percig sütjük. Tálaláskor meghintjük apróra vágott metélőhagymával.

HAMBURGI FOGASFILÉ
Hozzávalók 4 személvre: 75 dkg fogasfilé, 20 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg cukkíni, 3 paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 1,5 dl zöldséges erőleves, 3 evőkanál liszt, 4 dkg vaj vagy főzőmargarin, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál citromlé, 1 csokor friss bazsalikom, só, fehér bors

Elkészítése: A sárgarépát és a burgonyát megtisztítjuk, majd a cukkínivel és a paradicsommal együtt megmossuk. A zöldségféléket kockákra vágjuk. A megtisztított, megmosott zöldhagymát vékonyan felkarikázzuk. A burgonyát, a sárgarépát, és a cukkínit 2 kanálnyi forró olajon megpároljuk, majd felöntjük a levessel. Kb. 2 percig főzzük, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldhagymát, a maradék olajat és az ecetet. Sóval, borssal fűszerezzük. A halfilét megmossuk, megtöröljük, és nagyobb darabokra vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, majd néhány percig állni hagyjuk. Sóval, borssal meghintjük, lisztbe forgatjuk, és a megforrósított vajon vagy margarinon mindkét oldalon 45 percig sütjük. A bazsalikom felét csíkokra vágjuk, és a halhoz adjuk. A halat az olajos-ecetes zöldséggel tálaljuk, és a félretett friss bazsalikommal díszítjük.

JANICSÁRNYÁRSAK
Hozzávalók: 30 dkg kelbimbó, 15 dkg szeletelt, húsos mangalica-szalonna, 1 padlizsán, 1 cukkíni, 4 fej gomba, 1 db piros kaliforniai paprika, 2 fej hagyma, só, fehér bors, kakukkfű, olívaolaj, 2 dl joghurt, 1 csokor kapor

Elkészítése: A kelbimbót grillezés előtt enyhén sós vízben megfőzzük. A zöldségeket karikákra vágjuk. A kelbimbókat egyesével szalonnacsíkokba tekerjük és felváltva a cukkínivel, padlizsánnal, paprikával, gombával és a hagymával nyársra húzzuk. Olívaolajjal megkenjük, majd borssal, sóval, kakukkfűvel fűszerezzük. Izzó parázs fölött forgatva lassan megsütjük. A kaprot a joghurttal összekeverjük, és ezt adjuk a nyársak mellé.

KÖMÉNYES CSÜLÖK CUKKÍNIVEL
Hozzávalók: 1 db hátsó csülök, 2 dkg köménymag, 40 g fokhagyma, 5 g törött bors, 3 dkg só, 1 dl olaj, 2 db közepes cukkíni, 10 dkg vöröshagyma, 2 g bazsalikom

Elkészítése: A megtisztított, megmosott csülök vastagabb végét késsel megszurkáljuk, s a fele fokhagymával megtűzdeljük. A maradék fokhagymát szétnyomjuk, és a húst kívülről bedörzsöljük vele. Megszórjuk a köménymaggal, meglocsoljuk olajjal, majd előmelegített sütőben másfél - két órán át sütjük. Közben a hagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott cukkínit, kevés fokhagymát és bazsalikomot. Aztán megsózzuk, megborsozzuk, és kevés vízzel felöntve kis lángon megpároljuk. Amikor kész, a tűzről levéve, melegen tartjuk. A megsült csülköt felszeleteljük, majd a cukkínire rendezzük. Köretként főtt burgonya adható mellé.

LAZACFILÉ, ZÖLDSÉGEKKEL TÖLTVE ÚJBURGONYÁVAL, SPÁRGARAGUN
Hozzávalók 4 személyre: Lazacfilé 60 dkg, cukkíni 20 dkg, sárgarépa 20 dkg, spárga 40 dkg, tejszín 20 dkg, újburgonya 50 dkg, koktélparadicsom 8 db, póréhagyma 1 db, só, kömény, petrezselyem, őrölt fehérbors

Elkészítése: A lazacfilét 4 egyenlő szeletre daraboljuk, majd hosszában kettévágjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevés vajban megsütjük. A sárgarépát és a cukkínit vékony csíkokra vágjuk, majd vajon pároljuk, ízesítjük ízlés szerint. Az újburgonyát köményes petrezselymes, sós vízben puhára főzzük, megpucoljuk, végül vajban megpirítjuk, finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. A spárgát megpucoljuk, megfőzzük, a szárát felkarikázzuk, a spicceket félretesszük, díszíteni. Elkészítjük a ragut. A karikára vágott póréhagymát vajban pirítjuk, hozzáadjuk a spárgaszeleteket, ízesítsük sóval, borssal, vágott petrezselyemmel, citromlével, majd tejszín hozzáadásával még egyszer forraljuk. Ha minden elkészült, ízlésesen egymásra rakva, tálaljuk.

MÁJ CUKKÍNIVEL
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 2 dkg liszt, 3 evőkanál étolaj, 5 dkg vöröshagyma, 60 dkg cukkíni, 15 dkg sárgarépa, só, bazsalikom

Elkészítése: A májat csíkokra vágjuk, lisztben megforgatjuk, két evőkanál olajon, erős lángon megsütjük. Egy másik edényben a maradék olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a cukkínit, sárgarépát. Sóval, bazsalikommal fűszerezzük, fedő alatt puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk, az olajtól lecsöpögtetett májat. Egy kis ideig együtt pároljuk. Csak frissen elkészítve jó.

MARHAHÚS CUKKÍNIVEL
Hozzávalók: 70 dkg marha lábszár, 1 nagy vöröshagyma, só, őrölt bors, 1 mokkáskanál fahéj, 1 doboz paradicsompüré, 1 kg cukkíni, 5 dkg füstölt sajt

Elkészítése: A cukkíniket héjastul vágja hosszába félbe. A magokat távolítsa el, sózza, borsozza, majd a forró olajon pirítsa körben barnára. Rendezze ezeket tűzálló tálra. A visszamaradt olajon pirítsa barnára, a finomra vagdalt hagymát. Tegye rá a felkockázott húst, szórja meg a fahéjjal, s folyamatosan keverve párologtassa el a saját levét. Húzza félre és keverje el a paradicsompürével. Ezzel a raguval töltse meg a cukkíniket. Szórja meg a reszelt sajttal, és forró sütőben süsse az egészet pirosra. Forrón tálalja.

MARHASZELETEK ZÖLDSÉGES SAVANYÚMÁRTÁSBAN
Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy (legalább 3 cm vastag) marhaszelet (Roastbeef), 1 db zsenge cukkíni, 1/2 sárga paprika (pepperóni), 1/2 fej vöröshagyma, 1/2 citrom, egy csokor petrezselyem, 2 evőkanál Bertolli Classico olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, egy csokor vegyes, aromás fűszernövény (zsálya, rozmaring, majoránna), só, bors

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, a petrezselymet és a hagymát megtisztítjuk, majd az összes zöldséget megmossuk, és a petrezselyem kivételével mindet apró kockákra vágjuk.
A citrom héját lereszeljük, a húsát meghámozzuk és felkockázzuk, végül a petrezselymet felaprítjuk. A zöldségeket összekeverjük, a petrezselymet, a citrom húsát és héját, és egy evőkanál olívaolajat hozzáadunk, ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük. A zöldségeket az olajjal és a fűszerekkel jól elkeverjük és megpároljuk.
A maradék olajat egy serpenyőben, a felaprított fokhagymát és a fűszernövényeket hozzáadva felmelegítjük, a hússzeleteket beletesszük, és mindkét oldalukon megpirítjuk. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezve 3 percen át sütjük.
A húst a tűzről levesszük, hosszában (a vágással ellentétesen) felvágjuk és a zöldségkörettel tálaljuk.
Egy jó tanács: A tálalás előtt legalább három percen át hagyjuk még saját gőzében az elkészített zöldségköretet.
Idő: 30 perc
Főzési idő: 10 perc

MAROKKÓI KUSZKUSZ
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg birkahús, 25 dkg csirkemell, 25 dkg zöld száraz-borsó, 25 dkg paradicsom, 25 dkg cukkini, só, 2 vöröshagyma, 3 evőkanál paradicsompüré, 5 evőkanál olaj, 3 dl húsleves, 2 dl vörösbor, fekete bors, 25 dkg kuszkusz gríz (vagy búzadara)

Elkészítése: Áztassuk be a borsót, majd főzzük puhára. Vágjuk a hagymát apróra, és kevés olajon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a falatokra vágott birkahúst, kis idő múlva az ugyancsak apróra vágott csirkehúst, majd öntsük fel vörösborral és pároljuk puhára. Mielőtt kész lenne, adjuk hozzá a karikára vágott cukkínit és a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, majd sűrítsük be ragunkat kevés paradicsompürével.
Időközben áztassuk be a kuszkusz grízt (vagy búzadarát), pihentessük 20 percnyit, majd tegyük át egy nagy szűrőbe, amelyet rá tudunk helyezni a párolgó húsos edényre. Fedjük le, és együtt pároljuk mindkettőt. Ha elkészültek a hozzávalók, a grízhez keverjünk kevés olajat, tegyük körbe egy nagy tál aljára, terítsük el rajta a párolt zöldborsót, majd öntsük a közepébe a zöldséges-húsos ragut.

MÉZES BÁRÁNYSÜLT
Hozzávalók 6 személyre: 2 db kb. 500 g-os bárányborda (a csontokat a húsból félig kibontjuk), 1 kg apró sárgarépa, fehérrépa, burgonya és cukkíni, só, bors, olívaolaj, 1 ek akácméz, 1 ek őrölt kömény

Elkészítése: A sütőt 275°C-ra előmelegítjük. A megtisztított répákat és cukkínit 4 percig forrásban lévő sós vízben előfőzzük, a burgonyát sós vízben megfőzzük. A húst sóval, borssal bedörzsöljük, olajjal bekenjük, a kiemelkedő csontokat alufóliával becsavarjuk, és sütőedénybe helyezzük. A mézbe belekeverjük a köményt és megkenjük vele a húst, melyet 15 percig sütünk, és közben időről-időre a mézzel kenegetjük. Félidőben a zöldségeket a hús mellé helyezzük, s a húslével meglocsoljuk. Amikor elkészült a sült, tálon szépen elrendezve kínáljuk.

MOGYORÓS CSIRKEMETÉLT
Hozzávalók: 4 kicsi csirkemell, 10 dkg mogyoró, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítése: A A csirkemelleket kicsontozom és vékony, hosszú csíkokra metélem. Jól megsózom, majd a felforrósított olajon, erős lángon hirtelen lepirítom. Ha a hús már teljesen megfehéredett, belekeverem a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és a darált mogyorót. Néhány percig együtt pirítom, majd ráöntöm a tejszínt, és a borssal fűszerezem, végül fedő alatt puhára párolom. Szeletekre vágott, lisztben megforgatott és olajban kisütött cukkíni vagy patisszon illik mellé, de sült burgonyával is kínálható. A salátát se felejtsék el az asztalra tenni!
Elkészítési ideje: 45 perc

NIZZAI SÜLT HAL
Hozzávalók: 60 dkg mélyhűtött lepényhal, vagy más tengeri hal, 25 dkg cukkíni, 40 dkg burgonya, 30 dkg padlizsán, 2 db közepes hagyma, 2 db paprika, 4 db paradicsom, 1 tojás, három dkg liszt, 2.5 dl fehérbor, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, Worcester-szósz, olaj, szerecsendió, ementáli sajt a sütéshez és citromkarikák a díszítéshez

Előkészítés: A zöldségeket megmossuk, a cukkínit lecsumázzuk, és szeletekre vágjuk. A paprika magházát kivágjuk, majd csíkokra, a padlizsánt pedig kockákra vágjuk. A hagymát és a burgonyát meghámozzuk, a hagymát csíkokra, a burgonyát 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot rövid időre forrásban lévő vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és nyolc részre vágjuk. A mélyhűtött halat felengedtetjük, majd só, bors, Worcester-szósz, citromlé, és fokhagyma ízesítésű páclében egy órán át, hagyjuk állni. Forró olajban üvegesre pirítjuk a hagymacsíkokat, hozzáadjuk a többi zöldséget, rövid ideig együtt pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, fehérborral felöntjük, és letakarva félpuhára pároljuk. Csak ezután adjuk hozzá a paradicsomot, majd a zöldségeket tűzálló tálba terítjük.

Elkészítése: A pácolt haldarabokat lisztbe forgatjuk. Egy tojást felverünk, és a halfiléket belemártjuk. Forró olajon mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük, majd ráfektetjük a zöldség tetejére. Ekkor megszórjuk őrölt szerecsendióval és reszelt ementáli sajttat, majd előmelegített sütőben, 250°C-on átsütjük.
Tálalás előtt minden halszeletet egy-egy citromkarikával díszítünk.

NORVÉG LAZAC MARACUJA SZÓSSZAL (SAUMON NORVEGE ROTI AU COULIS DE MARACÚJA)
Előkészítés: 25 perc
Főzés: 10 perc
Hozzávalók 4 személyre: 600 g lazacfilé, 1/4 liter maracuja lé, 2 maracuja, 20 cl tejszín, 50 g vaj, só, bors, 250 g sárgarépa, 250 g zellergyökér, 300 g cukkíni

Elkészítése: Vágjuk négy darabra a lazacot, olívaolajban süssük meg minden oldalát. Tegyük tűzálló tálra.
A maracuja lét forraljuk be a felére, tegyük bele a tejszínt, sűrítsük be és tegyük bele a vajat. Tegyük bele 2 maracuja összetört húsát és tegyük vízfürdőbe a krémet. Vágjuk 2 mm x 1 cm széles csíkokra a zöldségeket. Főzzük roppanósra sós vízben. Fejezzük be a lazac sütését a sütőben 150 fokon (5-ös fokozat) 3 percig. Melegítsük fel a vajon a zöldségeket.
Tegyük a tál közepére a zöldségeket, köré a szószt, a zöldség tetejére pedig a lazacot.

OLASZOS TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók 5-6 személyre: 1 nagy (1,5 kg-os) csirke, 20 dkg spagetti, 20 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy nem zsíros tarja, 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld. 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, bazsalikom, rozmaring, ízlés szerint só, kevés cukor, 4 karcsú, kisméretű cukkíni, 3 dl ízesített paradicsommártás

Elkészítése: A A kívül-belül megtisztított, megmosott és lecsurgatott csirkét leszárítom, majd a bőrét fellazítom. A hasüregét belülről jól megsózom, és a megmosott petrezselyemcsokrot beleteszem. Félrerakom. A töltelékhez a spagettit eltördelem, és a szokásos módon, forrásban lévő vízbe téve megfőzöm, majd meleg vízzel le is öblítem. Hagyom, hogy kihűljön. Közben a vajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, és megsózva hozzáteszem az ugyancsak megtisztított és apróra vágott gombát. Beleszórom a fűszereket, majd fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült, hozzáadom a metéltre vágott sonkát, belekeverem a paradicsompürét, és együtt pirítom néhány percig. Ezután kevés cukorral ízesítem, végül belekeverem a főtt spagettit, a reszelt sajtot, valamint a zúzott fokhagymát. A tölteléket óvatosan úgy töltöm a csirke bőre alá, hogy az ne nagyon feszüljön, illetve a bőr ne szakadhasson fel. Kézzel egyenletesre nyomogatom, hogy egyformán vastag legyen mindenütt. A megtöltött szárnyast megfelelő nagyságú tepsibe helyezem, aláöntök 1 pohárka vizet, és kevés olajjal leforrázom. Hideg sütőbe teszem, majd a lángot fokozatosan közepes erősségig emelve, majdnem készre sütöm. Ekkor köré rakom a megmaradt tölteléket, beborítom az előzőleg megmosott és felkarikázott, héjas cukkínivel, és a saját pecsenyelevével megöntözve, pirosra sütöm. 15 percnyi pihentetés után csirkeollóval kis darabjaira vágom, és a paradicsommártással tálalom. Külön is meg lehet hinteni még kevés reszelt sajttal.

ÖRMÉNY CUKKÍNI DARÁLT HÚSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg cukkíni, 3 pohárnyi forró víz, Só, 1/2 kg darált marha vagy juhhús, 2 hagyma, reszelve, 2 kk. vaj, 2 közepes paradicsom, szeletelve, 1 zöldpaprika kimagvazva és apróra vágva, 1/4 pohár kapor, apróra vágva. 1/4 pohár friss borsmenta, apróra vágva (elmaradható, de finom, ha van)
Só és bors saját ízlés szerint, pici Cayenne (erős paprika), 1/2 pohár zöldséges húsleves

Elkészítése: Meghámozni és felvágnia a cukkíniket hosszában négy vagy több darabra.  Megfőzni a három pohár sózott forró vízben 3 percig. Leszűrjük a vizet, és egy réteget lerakunk egy lapos lábosba. Megdinszteljük a darált húst a hagymával együtt a vajban (lehet margarin is) közepes lángon kb. 5 percig, állandóan kevergetve.
Hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és a zöldpaprikát, és tovább dinszteljük még 5 percig. Levesszük a tűzről és rámerjük a cukkíni-rétegre.
Tetejére szórjuk a kaprot, megsózzuk, borsozzuk és rászórjuk az erős paprikát. Végül ráöntjük a zöldséges húslevest is. Befedjük, és tovább főzzük közepes lángon még vagy 30, 35 percig. Főtt tészta tetejére szervírozzuk.

PADLIZSÁNOS CSIRKE
Hozzávalók: 30 dkg padlizsán, 60 dkg csirke, 15 dkg paradicsom, 40 dkg burgonya, 10 dkg cukkíni, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zöldpaprika, 3 dkg margarin, só, bors, pirospaprika

Elkészítése: A csirkét bedörzsöljük sóval, borssal. A padlizsánt fél centi vastag darabokra vágjuk, besózzuk, és pihentetjük. A paradicsom héját lehúzzuk, és cikkekre vágjuk. A hagymát, burgonyát vékony szeletekre aprítjuk, a paprikát, cukkínit csíkokra. A beáztatott cseréptálat 1 dkg margarinnal kikenjük. A padlizsán szeleteket jól kinyomkodjuk, és összekeverjük a többi zöldségfélével. Beletesszük a tálba, sóval, borssal, ízesítjük, majd ráhelyezzük a fűszerezett csirkét.
A maradék margarint rámorzsoljuk, és készre sütjük. Pirospaprikával az egészet meghintjük.

PADLIZSÁNOS-CUKKÍNIS LIBACOMB
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre: 1 tasak Maggi Mexikói Fix, 2 db Maggi Szárnyashúsleves-kocka, 4 libacomb, 2 közepes padlizsán, 2 zsenge cukkíni, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor friss rozmaring, 4 dkg vaj vagy kevés olaj

Elkészítése: A megtisztított libacombokat alaposan megmossuk, és 1,5 liter vízben a Maggi Szárnyashúsleves-kockával majdnem puhára főzzük. A padlizsánt és a cukkínit megmossuk, végeiket levágjuk, s nagyobb kockákra daraboljuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olvasztott vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zöldségeket. Áttört fokhagymával és frissen vágott rozmaringgal ízesítve tovább pirítjuk. A Maggi Mexikói Fixet elkeverjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és ráöntjük a zöldségekre. A libacombokat beletéve együtt készre pároljuk. Tejszínes metélttel körítjük.

PARÁZSON SÜLT ROZMARINGOS CSIRKENYÁRS
Hozzávalók: 1 evőkanál szárnyasokhoz és sültekhez fűszerkeverék, 30 dkg csirkemell, 16 db csirkemáj, 20 dkg kolozsvári szalonna, 16 db kis gombafej 4 db kis fej vöröshagyma 20 dkg cukkíni, rozmaring

Elkészítése: A csirkemellet, szalonnát, hagymát, cukkínit egyenként 16 db szép egyforma szeletre vágjuk és a többi anyaggal együtt, felváltva nyársakra húzzuk. Megszórjuk a fűszerkeverékkel és a rozmaringgal és sütőben, faszénparázson, grillsütőben, vagy ami van, készre sütjük.

PÁROLT HÁTSZÍN - SIRLOIN STEW
Hozzávalók: 40 dkg hátszín, fél teáskanál pirospaprika, 40 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl marhahús alaplé, 2 kávéskanál olívaolaj, 2 kisebb cukkíni, 2 közepes hagyma, 1 teáskanál bazsalikom, reszelt parmezán

Elkészítése: A húst vágja 2 centis kockákra, majd a kevés olívaolajban elkevert zúzott fokhagymával forgassa össze, és fél-egy órára tegye félre. Közben a paradicsomot hámozza meg, és apróra vagdalja fel. A cukkínit és a hagymát szeletelje fel vékonyan. A maradék olajon futtassa meg a hagymát három perc alatt. Fűszerezze sóval, a morzsolt bazsalikommal, a pirospaprikával, majd adja hozzá a paradicsomot. Öntse fel az alaplével, tegye bele a cukkínit, és forralja fel. Lefedve, alacsony hőmérsékleten forralja 15 percet. Eközben forrósítson fel egy teflon serpenyőt. Ebben süsse 1-2 percet a húst, miközben folyamatosan kevergeti. Ha kifehéredett, szórja meg kevés liszttel, kissé pirítsa le, majd öntse fel a paradicsomos lével. Alaposan forralja össze, mialatt az besűrűsödik. Reszelt sajttal, pirított rozskenyérrel tálalja.

PÁSZTORTARHONYA GAZDAGON
Hozzávalók: kakas, csirke vagy pulykahús, zsiradék, tarhonya, vöröshagyma, pritamin zöldpaprika, cukkíni, patisszon, tök, zeller, fűszerpaprika, bors, bazsalikom és só

Elkészítése: A szárnyashúst tisztítom majd közel egyformára, darabolom. A zsiradékon az aprított vöröshagymát párolom majd a húst, hozzáadom, és egy kicsit pörkölöm. Mikor levet eresztett fűszerezem a pirospaprikával, borssal, sóval és a bazsalikommal. A zöldségféléket tisztítás után egyformára kockázom és félreteszem. A tarhonyát egy külön edényben (lehetőleg teflonban) pici zsíron aranysárgára pirítom. Mikor a pörköltem félig kész, beleteszem a pirított tarhonyát, a kockázott zöldségféléket (cukkíni, patisszon, zsenge tök, zeller, zöldpaprika), és annyi vízzel engedem fel, melyet a készre főzésig a tarhonya felvesz. A kockázott pritamint inkább csak díszítő jelleggel adom a legvégén az egészhez. A vendégeknek a látványos a tűzpiros pritaminnal és a karikázott erős zöldpaprikával díszített egytálétel. Készíthető kerti-partikon bográcsban is.

PISZTRÁNGFILÉ SÁFRÁNYSZÓSSZAL
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet, egyenként, 15 dkg-os pisztrángfilé só, frissen őrölt bors, 1 kis szál karotta, fél cukkíni, 2 kis fej hagyma (salotta) 1-2 levélke sáfrány, 2 evőkanál víz 3 evőkanál vaj, 1,5 dl száraz fehérbor 2,5 dl tejszín, egy nagy stampedli édes, fehér vermut, só, cukor és kevéske citromlé 1 evőkanál olaj tárkonylevelek a díszítéshez

Előkészítés: A pisztrángfilé uszonyait levágjuk, majd az esetleg még megmaradt szálkáit csipesszel eltávolítjuk; a halfilét sóval és borssal fűszerezzük; a karottát megtisztítjuk, majd a cukkínivel együtt megmossuk, és mindkettőt kis kockákra daraboljuk; a hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk; a sáfrányleveleket 2 evőkanál vízbe áztatjuk.

Elkészítése: A vajat felforrósítjuk és megfuttatjuk benne a hagymát; felöntjük fehérborral és tejszínnel, majd beletesszük a sáfrányt. Közepes lángon addig főzzük, míg besűrűsödik; hozzáadjuk a vermutot, sóval és citromlével ízesítjük; majd összeturmixoljuk; a karottát és a cukkínit vajon, 1 evőkanál vízben puhára pároljuk; olajat forrósítunk, és a pisztrángfilék mindkét oldalát hirtelen megsütjük benne. A párolt zöldséget előmelegített tányérra tesszük, ráfektetjük a pisztrángot, köré öntjük a mártást; végül tárkonylevelekkel díszítjük.

PROVANCEI CSIRKERAGU
Hozzávalók: 50 dkg csirkeszárny, 1 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg cukkíni, 20 dkg padlizsán, 3 evőkanál olívaolaj, 25 dkg paradicsom, 1-1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű és bazsalikom, 1 csomó petrezselyem, 1 dl vörösbor, só, bors

Elkészítése: A csirkeszárnyakat tisztítsuk meg, szárítsuk le, dörzsöljük be sóval, borssal, majd a felhevített olajon - egy mélyebb tálban - süssük elő. Szedjük ki a szárnyakat és tartsuk melegen. A fokhagymát zúzzuk finomra, a vöröshagymát vágjuk apróra. A cukkínit és a padlizsánt daraboljuk egyforma kockákra. A paradicsom héját húzzuk le és passzírozzuk át. A visszamaradt zsiradékban pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a cukkínit és a padlizsánt. Öntsük rá az átpasszírozott paradicsomot. Helyezzük vissza a szárnyakat a zöldség alapba, és jól keverjük össze az egyveleget. Ízesítsük sóval, borssal és a zöldfűszerekkel, majd öntsük föl kevés vörösborral.

PULYKASÜLT CUKKÍNIS GOMBAKRÉMMEL
Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, 1 szelet pulykamell-filé, 1 fej mogyoróhagyma, 1 kisebb cukkíni, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg gomba, 1 dl fehérbor, 1 citrom héja és leve, 1 dl tejszín, néhány szál friss turbolya

Elkészítése: Megfelelő serpenyőben forrósítsa fel az olívaolajat. Dobja rá a kisebb (pörkölt méretűre) vagdalt pulykamellet. Kevergetve pirítsa aranyszínűre. Szórja rá a finomra vagdalt mogyoróhagymát. Ízesítse a zúzott fokhagymával és ízlése szerint sóval, őrölt borssal. Párolja 2-3 percen át, majd tegye hozzá a finomra vágott gombát. Hagyja, hogy a gomba elfője a levét. Ha épp kezdene lekapni, akkor öntse fel a borral és a citromlével. Dobja bele a citromhéjat is. Fedő alatt gyöngyözve főzze puhára. Dobja ki a citromhéjat, végül a tejszínnel elkeverve sűrítse be a mártásos pulykahúst. Amikor minden megpuhult, húzza félre a melegről és a finomra vagdalt turbolyával meghintve tálalja. Párolt rizst adjon hozzá.

RABLÓHÚS CSIRKEMELLBŐL
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg csirkemell, 40 dkg baconszalonna, 1 db cukkíni, 6 db zöldpaprika, 6 db hagyma, olaj, só, bors, mustár, fólia

Elkészítése: A kicsontozott csirkemellet megmossuk, apró szeletekre vágjuk; a bacont felszeleteljük, a cukkínit meghámozzuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. Az alapanyagokat olajjal, mustárral bekenjük, a nyársakra húzzuk, sorrendben: csirkemell, hagyma, csirkemell, cukkíni, bacon, csirkemell, zöldpaprika, majd sóval, borssal ízesítjük. Ily módon elkészítve a 6 tele nyársat külön - külön dupla fóliába csomagoljuk, és a rostélyrácsra helyezzük. Sütéséhez kb. 3/4 - óra szükséges. Fogyasszunk hozzá cikkekre vágott paradicsomot, felszeletelt nyers uborkát.

RAKOTT CUKKÍNI 01.
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg cukkíni, 50 dkg sertéshús, 4 tojás, 1 dl olaj, 3 dl tejföl, só, ecet

Elkészítése: A húst felszeleteljük, a szeleteket a fele olajban mindkét oldalon kisütjük, majd ledaráljuk. A tojásokat keményre főzzük. A cukkínit megtisztítjuk - a zsenge cukkíni héja és a belseje is fogyasztható -, ujjnyi vastag karikákra vagy szeletekre vágjuk és enyhén ecetes, sós vízben megfőzzük és leszűrjük. A kiolajozott tűzálló tálban alulra egy sor cukkínit rakunk, rá darált húst, tejföllel meglocsoljuk, majd így folytatjuk a rétegezést, míg az alapanyagok el nem fogynak. A sort cukkínivel fejezzük be, a tetején tejföllel, Forró sütőben 15-20 perc alatt átsütjük.

RAKOTT CUKKÍNI 02.
Hozzávalók: 2-3 db közepes méretű cukkini, 1 tasak Bolognai spagetti alap, 30 dkg filézett csirkemell, 20 dkg csuszatészta, 10 dkg laskagomba, 2 dkg margarin, 15 dkg trappista sajt, kevés ételízesítő

Elkészítése: A csirkemellet felcsíkozzuk, a cukkíniket és laskagombát alaposan megmossuk, feldaraboljuk. A csuszatésztát enyhén sózott vízben kifőzzük, lecsepegtetjük, kevés olvasztott margarinban előpirítjuk. A bolognai alapot csomómentesen kikeverjük kevés vízzel, hozzákeverjük a kifőtt csuszatésztát, az elősütött húst, a laskagombát és a felkarikázott cukkinit. Lazán, az anyagokat nem törve, átkeverjük. Egy kikent tűzálló tálba halmozzuk, és a tetejét meghintjük reszelt sajttal. Előforrósított sütőben aranysárgára sütjük.

RAKOTT CUKKÍNI - DIA MÓDRA
Hozzávalók: 2 kis cukkíni, 0,5 kg burgonya, 3 nagy sárgarépa, 10 dkg füstölt főtt tarja, 5 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 dl tej, 1 kis tejföl, 2 ek olaj, fűszerek: só, bors, zöldségekhez való grill – fűszerkeverék

Elkészítése: A megmosott cukkínit kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk sóval, borssal ízesítjük. A burgonyát félig megfőzzük, és szintén kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, megpároljuk. Egy kivajazott jénai tálba egymás mellé rendezzük a hozzávalókat (cukkíni, krumpli, sárgarépa, cukkíni, stb.) és rászórjuk a felaprózott tarját. Egy tálban összekeverjük a tejfölt a tojással, tejjel, fűszerekkel és ráöntjük a zöldségekre. A tetejét megszórjuk a sajttal és alufólia alatt 20-25 percig, majd fólia nélkül további 10 perc alatt készre sütjük.

SERTÉSCOMB KERTÉSZNÉ MÓDRA
Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb, igény szerint só és őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 2,5 dl zöldséglé vagy 1 evőkanál ételízesítő 2,5 dl vízben felforralva, 2 szál sárgarépa, 1 db cukkíni, 10 dkg sampinyongomba, 10 dkg mélyhűtött zöldborsó, citromlé, majoránna, zöldpetrezselyem

Elkészítése: Az alaposan megmosott húst szárazra töröljük, besózzuk és megborsozzuk, s bekenjük a zúzott fokhagymával és átkötözzük cérnával, majd a felhevített olajon minden oldaláról megpirítjuk. Azután forró zöldséglevet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk. Párolás közben többször megforgatjuk, és sűrűn locsolgatjuk. A puha húst alufóliába csomagoljuk, és meleg helyre tesszük. A visszamaradt pecsenyelébe belerakjuk a hasábokra vágott sárgarépát és a fél karikákra szelt cukkínit meg a vékony szeletekre vágott gombát, s végül a zöldborsót, majd egy kevéske citromlével megöntözve puhára pároljuk.
Tálalás előtt megszórjuk finomra vágott zöld-petrezselyemmel és ízesítjük elmorzsolt majoránnával. A húst a zöldségekhez tesszük, és alaposan átforraljuk. Szeletelve a zöldséges körettel szervírozzuk.

SPANYOL TOKÁNY
Hozzávalók: 40 dkg lapocka vagy comb, 10 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 20 dkg zöldbab, 20 dkg zöldborsó, 1 kicsi cukkini (vagy gyenge tök), 4 paradicsom, 10 szem dióbél, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, törött fekete bors, só. (A zöldbab meg a zöldborsó lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is.)

Elkészítése: A megmosott és leszárított húst hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zöldbabot tisztítás után vagy félbetörjük, vagy nagyobb darabokra vagdaljuk, a cukkinit egészen vékonyan lehámozzuk, és hasábokra vágjuk, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk, a diót apróra törjük (de nem daráljuk!). A forró olajon üvegesre pároljuk a tisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a húscsíkokat hozzáadva addig pirítjuk, amíg a hús minden darabja meg nem fehéredik. Ezután a paradicsom kivételével az összes zöldségfélét a húshoz adjuk. (Ha konzerv zöldborsót használunk, akkor ezt csak az étel elkészülése után adjuk hozzá, különben megkeményedik.)
A tört diót is beleszórjuk az ételbe. Sózzuk, meghintjük borssal, majd a bort és még 1,5 dl vizet ráöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldség mind megpuhult, csak akkor tegyük bele a paradicsomot. A diótól különleges zamatot kap a ragu. Főtt burgonyával kínáljuk.

STROGANOFF CUKKÍNI
Hozzávalók: 1 evőkanál olaj, 45 dkg darált marhahús, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 tasak gomba-krémleves, 2 db gyufaszálra vagdalt cukkíni, ízlés szerint só és őrölt bors, 1 teáskanál bazsalikom 20 dkg metélt tészta, 1 dl fehérbor, 2,5 dl tejföl

Elkészítése: A lábosban felmelegített olajon párolja üvegesre a vöröshagymát, majd morzsalékos barnára a rátett darált húst. Forgassa hozzá (tejföl kivételével) a többi adalékanyagot. Öntsön alá 1 dl száraz fehérbort, majd langymelegen párolja fedő alatt puhára. A melegről félrehúzva keverje bele a tejfölt. Forrón tálalja.

SÜLT CSIRKE CUKKÍNIVEL ÉS OLAJBOGYÓVAL
Hozzávalók: 1 egész citrom, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 ág (vagy 3 teáskanál szárított) rozmaring, 2-3 evőkanál olaj, 1 nagyobb (kb. 1,2 kg-os, esetleg két kisebb) konyhakész csirke, 25 dkg vöröshagyma, só, fehérbors. 1/4 kg gyöngyhagyma, 4 kis cukkíni, 2-3 cseresznyepaprika, 1 babérlevél, 12,5 dkg olajbogyó, 1/8 liter száraz fehérbor, 1/4 liter húsleves (kockából), konyhai cérna

Elkészítése: A lemosott citromot kettévágjuk, és egyik felének levét kicsavarjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk. A leöblített rozmaring leveleit lecsipkedjük, és finomra vágjuk. Egy teáskanálnyit félreteszünk, a többit összekeverjük az olajjal, a citromlével, s a fokhagymával. A csirkét lemossuk, és szárazra töröljük, majd kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal és a rozmaringos olajjal. A combokat összekötjük a cérnával, a szárnyakat a törzs alá igazítjuk. Mellére fektetve egy kiöblített tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben (200 fokon) kb. 1 óráig sütjük, 20 perc múlva megfordítjuk. Mialatt a csirke sül, megtisztítjuk a hagymát. A cukkínit hosszában negyedeljük, s csíkokra vágjuk. A citrom másik felét karikára vágjuk, és az előkészített zöldséggel, erős paprikával, babérlevéllel, rozmaringgal és az olajbogyóval együtt elrendezzük a csirke körül.
A sütési idő vége előtt kb. 10 perccel aláöntjük a bort és a húslevest, végül citromszeletekkel és a maradék rozmaringgal díszítve, fehér kenyérrel tálaljuk.

SÜLT, TÖLTÖTT CUKKÍNI
Hozzávalók 4 személyre: 60-80 dkg cukkíni, 1 db főtt csirkemell, 2 db nagy paradicsom, 2 db tojás, 3 dkg Héra főzőmargarin, 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A cukkinikat kivájt üreggel felfelé egy főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük, és a legnagyobb teljesítménnyel 2-4 percig lefedve pároljuk, majd állni hagyjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd a héjukat lehúzzuk és a belsejüket a csirkehússal, és a cukkíni belsővel együtt kis kockára vágjuk. A finomra metélt petrezselyem felével összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a reszelt sajttal meg a tojásokkal jól összedolgozzuk. A kivájt cikkíniba töltjük és a tetejükre, Hérát morzsolunk. Lefedjük, majd 17-19 percig 10%-os teljesítménnyel sütjük. (A lefedésnél a keletkező gőz kiáramlásának mindig hagyjunk egy kis helyet!)
Végül 3-4 percig hagyjuk állni, és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

SZŰZPECSENYE ZÖLDSÉGES TÉSZTAÁGYON
Elkészítési idő kb. 30 perc
Hozzávalók 4 személvre: 50 dkg sertés szűzpecsenye, 2 evőkanál olaj, fekete bors, 20 dkg szélesmetélt, 2 nagyobb sárgarépa (egyenként kb. 15 dkg), 1 nagy cukkíni (kb. 25 dkg), 20 dkg laska, vagy csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj vagy margarin 1 dl fehérbor, 1/2 pohár (1 dl) tejszín, 2 teáskanál étkezési keményítő alufólia, só

Elkészítése: A húst megmossuk és lecsöpögtetjük, majd forró olajban minden oldalról erősen megkapatjuk. Sózzuk, borsoztuk, és közepes hőfokon, fedő alatt, kb. 15 perc alatt készre sütjük. Közben a tésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és az újraforrástól számítva kb. 8-10 percig, nem túl puhára főzzük.
Megtisztítjuk, és hosszában nem túl vastag, széles csíkokra vágjuk a sárgarépát. A cukkínit meghámozzuk, megmossuk, és ugyancsak csíkokra vágjuk. Serpenyőben, kevés forró olajon kissé megpirítjuk a sárgarépát és a cukkínit. Két perccel a tészta főzési idejének vége elölt mindkét zöldségfélét beledobjuk a főzővízbe, és együtt főzzük vele.
Megtisztítjuk és leöblítjük a gombát. Apró kockára vágjuk a megtisztított hagymát, majd a gombával együtt forró zsiradékban barnára pirítjuk. A zöldséges tésztát alaposan leszűrjük, hozzáadjuk a gombához, és még egyszer megfűszerezzük.
Kivesszük a húst, alufóliába csavarjuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A pecsenyealapot felöntjük kb. 1/8 liter vízzel és a fehérborral felforraljuk, majd a tejszínben simára kevert étkezési keményítővel besűrítjük. A mártást sóval és borssal ízesítjük.
A húst felszeleteljük. A zöldséges metéltet előmelegített tálra halmozzuk, és ráfektetjük a hússzeleteket. A mártással leöntve kínáljuk. Hagymás paradicsomsaláta illik hozzá.