Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás mártások


ALMA-BIRSMÁRTÁS
Hozzávalók: fél kg alma és birs kockára vágva, másfél dl fehérbor, csipet só, cukor, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: A gyümölcsöt a borban a fűszerekkel együtt puhára pároljuk, majd összeturmixoljuk. Libasülthöz, sült csirkéhez illő, könnyű mártás.

ALMA CSATNI 01.
Hozzávalók: 1.5 kg alma, 25 dkg vegyes zöldség, 25-25 dkg alma és hagyma, 30 dkg cukor, 1 kk só, 3 dl 10%-os ecet, 2 mk őrölt gyömbér, 1 kk mustármag, 10 dkg mazsola, 1-1 kk koriander, ánizs és szegfűszeg

Elkészítése: A hozzávalókat felaprítjuk, összekeverjük, és mártás sűrűségűre főzzük. Apróbb üvegekbe téve, hűtőben hetekig eltartható.

ALMA CSATNI 02.
Hozzávalók: 1,5 kg alma, 2 vöröshagyma, 10 dkg mazsola, 5 dkg barna cukor, 1 kiskanál mustármag, 6 szegfűszeg, 1 kis darabka fahéj, 1 darabka gyömbér, 1 kiskanál só, 1 fokhagyma gerezd, 1,25 dl vörösborecet

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, és magházukat eltávolítva kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk. Az összes hozzávalót egy lábasba szórjuk, felforraljuk, és kevergetve sűrűre főzzük, ami körülbelül 45 percig tart. Jól záródó üvegekbe töltve, hűtőszekrényben hetekig eláll. Sültek mellé savanyúság helyett kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

ALMA CSATNI 03.
Hozzávalók: 50 dkg nyári alma, 30 dkg vöröshagyma, 15 dkg mazsola, 15 dkg cukor, 2 dl 10%-os ecet, 4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál gyömbérpor, 1-1 késhegynyi őrölt bors meg őrölt kömény, 2 citrom leve és héja

Elkészítése: A megmosott almát meghámozzuk, magházat kivágjuk és felszeletelve, egy mély tűzálló tálba halmozzuk. A megtisztított, vékony karikákra vágott hagymával, az elkapart fokhagymával, a megmosott mazsolával meg a citrom vékonyan laskára vágott vagy lereszelt héjával összekeverjük. Megcukrozzuk, megfűszerezzük, és az ecetet meg a citromlevet is ráöntjük. A legmagasabb fokozaton többször megkeverve, 5-7 percig mikrohullámozzuk. Ez után a tál fedelével vagy műanyag fóliával lefedjük úgy, hogy a gőznek szabadon hagyunk egy kis rést. A legmagasabb fokozaton további 25-28 percig mikrohullámozzuk. Közben minden 5 percben megkeverjük, majd forrón üvegekbe töltjük és lekötjük. Három hónapig érleljük, csak azután fogyasztjuk.

ALMA CSATNI 04. (AGNI)
Hozzávalók: 2,5 kg alma, 2 db hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg méz, 4 ek mazsola, 1 tk mustármag, 6 db szegfűszeg, 1 kis db egész fahéj, 1 tk gyömbérpor, 1/2 tk őrölt szegfűbors, 1 tk só, 1,5 dl vörösbor

Elkészítése: Tisztítsuk meg az almákat, vágjuk ketté őket, szedjük ki a magházat, és vágjuk az egészet apró kockára. Vágjuk a hagymát is egészen apró kockára, a fokhagymát pedig zúzzuk össze. Tegyük az összes hozzávalót egy vastag falú (öntöttvas) lábosba, alaposan keverjük össze, forraljuk fel az egészet, és állandó kevergetés közben főzzük addig, amíg besűrűsödik (kb. 3/4 óra).
Ha elkészült, még forrón töltsük kiforrázott kisebb (1/4 - 1/2 literes) üvegekbe, alaposan zárjuk le (legjobb a menetes fedél) és hűvös helyen tároljuk. Ha sterilen dolgoztunk, évekig eláll.
Húsok mellé, szószokhoz használhatjuk. Önállóan is finom.

ALMA CSATNI 05. (APPLE CHUTNEY)
Hozzávalók: 9,6 dl almaecet, 7,2 dl cukor, 20 dkg mazsola, 2,5-2,5 kg savanykás alma és édes körte, 12 dkg fokhagyma, 12 dkg gyömbér, 6 db piros chili paprika, 2 evőkanál só, 1 kávéskanál Cayenne bors

Elkészítése: A gyümölcsöket negyedelje, a magházukat vágja ki. Nagy lábosban keverje össze az almát zúzott fokhagymával, a reszelt gyömbérrel, a vagdalt chilivel és az ízesítőkkel. Forralja fel, és fedő alatt gyöngyözve főzze puhára. (Ha szükséges, akkor főzés közben kevés vizet adhat alá.) Ekkor keverje bele a körtét, és főzze készre. Zárja le az üvegeket és 10 percre állítsa forró vízbe. Dunsztba téve hagyja kihűlni.

ALMA CSATNI 06.
Hozzávalók: 1 kg alma, 1 csésze cukor, 2 evőkanál vaj, 1 teáskanál vöröschili por (őrölt erős pirospaprika), 2 teáskanál őrölt ánizs, 1 teáskanál fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg, csipet só

Elkészítése: A megmosott almát vágjuk nyolcfelé és metsszük ki a magházát. A vajban kissé pirítsuk meg a fűszereket, majd szórjuk az almára és fedő alatt pároljuk. Annyi vizet öntsünk alá, hogy az alma oda ne kapjon. Ha az alma megpuhult, keverjük hozzá a cukrot.

ALMA CSATNI BRANDYVEL
Hozzávalók: alma, nádcukor, hagyma, almabor ecet, mazsola, só, Somerset alma brandy, fokhagyma, fűszerek

Elkészítése: A megszokott ízeket ebben a csatniban a Somerset alma brandyvel kombináltuk. Sajtokhoz, pitékhez és sonkákhoz isteni kísérő, de hideg sültek mellett is megállja a helyét.

ALMA CSATNI (KRISNAUDVAR)
Hozzávalók: 4 db alma, 5 dkg mazsola, 20 dkg cukor, 1 kk. csilipor, 1 db fahéjrúd, 2 kk. ánizs, 2 kk. kurkuma, 1 kk. római kömény, 1 ek olaj

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, és kockára vágjuk, 1 ek olajat felforrósítunk, és az összes fűszert megpirítjuk benne, majd beleöntjük az almát és a mazsolát. 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, és jól megfőzzük. Kihűtve tálaljuk.

ALMA CSATNI MENTÁVAL, CITROMMAL
Hozzávalók: 2 kg alma, 40 dkg egész citrom, 2 csokor friss menta, 50 dkg lágy barna cukor, 4 dl ecet (5-6%-os)

Elkészítése: Az almát hámozzuk meg és kockázzuk fel. A citromokat mossuk meg, vágjuk fel és daráljuk össze a mentával (aprítóban vagy turmixgépben), a citrom héját is adjuk hozzá, csak a magokat szedjük ki.
Főzzük össze a többi hozzávalóval lekvár sűrűségűre.
Ezt is ugyanúgy tegyük el, mint a paradicsomos csatnit.

ALMA CSATNI MIKRÓBAN
Hozzávalók: 50 dkg nyári alma, 30 dkg vöröshagyma, 15 dkg mazsola, 15 dkg cukor, 2 dl 10%-os ecet, 4 gerezd fokhagyma, 1 kk. só, 1 mk gyömbérpor, 1-1 késhegynyi bors és őrölt kömény, 1/2 citrom leve és héja

Elkészítése: A meghámozott almát felszeleteljük, és egy mély tűzálló tálba halmozzuk. A megtisztított, vékony karikára vágott hagymával, az összetört fokhagymával, a mazsolával meg a citrom reszelt héjával összekeverjük. Megcukrozzuk, megfűszerezzük, és az ecetet meg a citromlevet is ráöntjük. A legmagasabb fokozaton, többször megkeverve 7 percig mikrohullámozzuk. Ez után a tálat lefedjük úgy, hogy a gőznek hagyjunk egy kis utat. A legmagasabb fokozaton 30 percig mikrohullámozzuk, miközben 5 percenként megkeverjük, majd forró üvegekbe töltjük, és lekötjük. Három hónapig érleljük, csak utána fogyasztjuk.

ALMA CSATNI - SEB CHUTNEY
Hozzávalók: 6 közepes alma, 1 1/2 kávéskanál ánizs, 2 evőkanál ghí vagy vaj, 2 szárított erős pirospaprika, összemorzsolva, 1 kávéskanál kurkuma, 50 ml víz, 6 evőkanál cukor

Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A ghít vagy vajat felmelegítjük, a fűszereket enyhén megpirítjuk benne, belekeverjük az almát, és 5-6 percig pároljuk. Ekkor aláöntjük a vizet. Lefedjük, és nagy lángon, gyakran megkeverve körülbelül 15 percig főzzük. Eddigre az almának meg kell puhulnia. Hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig főzzük, míg a csatni besűrűsödik. Forró purival tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc

ALMA CSATNI (VEGETÁRIÁNUS)
Hozzávalók: 1 kg alma, 1 csésze cukor, 2 evőkanál vaj, 1 teáskanál vöröschili por (őrölt erős pirospaprika), 2 teáskanál őrölt ánizs, 1 teáskanál fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg, csipet só

Elkészítése: A megmosott almát vágjuk nyolcfelé és metsszük ki a magházát. A vajban kissé pirítsuk meg a fűszereket, majd szórjuk az almára, és fedő alatt pároljuk. Annyi vizet öntsünk alá, hogy az alma oda ne kapjon. Ha az alma megpuhult, keverjük hozzá a cukrot.

ALMA, KÖRTE, ÉS BARACK CSATNI
Hozzávalók: 1 kg alma meghámozva és feldarabolva, 1 kg körte meghámozva és feldarabolva, 2 nagyobb hagyma megtisztítva és feldarabolva, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 2 lime vagy citrom reszelt héja, és leve, 1 kávéskanál mustármag, 1 liter fehér borecet, 20 dkg mazsola, 20 dkg aszalt sárgabarack, 2-3 kávéskanál gyömbér, 1 kávéskanál só, 1 kg barna cukor

Elkészítése: Az almát, a körtét, a hagymát, a citrom héját és levét, a mustármagot és a borecet felét belerakjuk egy nagy serpenyőbe. Felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a gyümölcsök majdnem teljesen megfőnek. Hozzáadjuk a maradék borecetet és a többi hozzávalót, ismét felforraljuk az egészet, majd lassú tűzön további 20-25 percig főzzük, amíg sűrű és pépes lesz. 15-20 percig hűlni hagyjuk, majd jól záródó fedelű üvegekbe töltjük.
Fogyasztás előtt 3-4 hétig sötét helyen tároljuk.

ALMAMÁRTÁS 01.
Elkészítése: Egy literes cserép vagy porcelán fazékba tegyünk forrni vizet. (Porcelánját elveszített vasedényben nem szabad mártásokat főzni, mert megbarnul és rossz íze is lesz.) Minden személyre fél almát tisztítsunk meg a héjától és vagdaljuk fél kockákba, a forró vízbe együtt az almával tegyünk kevés sót, cukrot és zöld petrezselyem-levelet egy fél kávés kanálnyit apróra vágva. Ha az alma puhára megfőtt, készítsünk bele habarást, így: minden személyre számítsunk egy bádog-kanál tejfelt és egy kávés kanál lisztet; ezeket keverjük jól össze, ha simára elkevertük, a forró almát levével együtt lassanként keverjük fel a habarással, ügyelve, hogy kicsi edénybe ne készítsük a habarást, mert akkor csomós marad és rossz lesz a mártás. Ha felvegyítettük, tegyük újra forrni; ha felforrt, vegyük el a tűztől, mert ha igen melegen áll meghígul és elbarnul. Tálalásig gyenge meleg helyen álljon.

ALMAMÁRTÁS 02.
Hozzávalók: 30 dkg alma, 3 dkg cukor, 2 g szegfűszeg, 2 g fahéj, 1/2 db citromhéj, 4 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 5 cl tejszín, 3 dkg vaj, 1/2 db citrom, só

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, maghéját, magházát eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk. 8 dl vizet forralunk, amelybe cukrot, sót, szegfűszeget, fahéjat, citromhéjat teszünk. Körülbelül 20 percnyi forralás után egy másik edénybe szűrjük, és beletesszük az almát. Amikor az alma már kissé puhára főtt, liszttel elkevert tejföllel sűrítjük, és hozzáöntjük a fehérbort. Kevés tejszínnel és vajjal feljavítjuk, szűrt citromlével ízesítjük, és még 1-2 percig gyenge tűzön forraljuk.

ALMAMÁRTÁS 03.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 2 evőkanál cukor, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt gyömbér, csipetnyi só

Elkészítése: A meghámozott és kicsumázott almát, vékony szeletekre vágom, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Rászórom a fűszereket, a cukrot és a sót, majd felforralom. Pépesre főzöm, és addig forralom, amíg felére fő. A tejfölben simára keverem a lisztet, és állandó keverés közben beleöntve, sűrűre főzöm. Főtt húsok mellé illik.
ALMAMÁRTÁS 04.
Hozzávalók: 1 kg alma, 5 dkg vaj, liszt, cukor, só, citromlé, 2 dl tejföl, 5 dl húsleves (kockából is lehet)

Elkészítése: A meghámozott, feldarabolt almát vajon puhára pároljuk, megszórjuk 1-2 kanál liszttel, felöntjük húslevessel, és simára kikeverjük. Tejföllel, cukorral és citromlével ízesítjük. Ha szükséges, turmixoljuk.

ALMAMÁRTÁS 05.
Hozzávalók: 45 dkg alma, 1,5 dl édes almabor, 0,5 kk almaecet, 2 ek vaj, 2 db szegfűszeg néhány ágacska friss kakukkfű, 1 ek világos méz, 2 kk. Dijoni mustár

Elkészítése: A meghámozott almákat felszeleteljük. Az almaborral, ecettel, szegfűszeggel, kakukkfűvel együtt alacsony hőfokon 10 percig pároljuk, majd addig főzzük, míg a lé elpárolog.
Eltávolítjuk a szegfűszeget, kakukkfüvet. Belekeverjük a mézet és a mustárt. Akkor jó, ha kissé fanyar.
Ha teljesen simán szeretjük, akkor turmixoljuk át.

ALMAMÁRTÁS 06.
Hozzávalók: 60 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 dkg só, 10 dkg liszt, 0,5 dkg szegfűszeg, 1 db citrom, 3 dl tej, 0,5 dkg fahéj, 8 dkg vaj, 3 dl tejföl, 1 db citrom

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, szép apró kockákra vágjuk, és egy kevés cukorral, szegfűszeggel, sóval, citromhéjjal ízesített vízben felpuhítjuk. Világos, vajas rántást készítünk, tejjel felengedjük, simára keverjük és besűrítjük a mártást. Tejfölt adunk hozzá, felforraljuk, simára keverjük. Fehérborral és citrommal ízesítjük.
Főtt marhahúshoz tálaljuk.

ALMAMÁRTÁS 07.
Hozzávalók: 6 deka liszt, fél citrom, 35 deka alma, másfél deci tejföl, 5 deka cukor, 5 deka vaj, 2 G só, 1 darab szegfűszeg, 2 deci tej

Elkészítése: Meghámozzuk az almát, magját és magházát eltávolítjuk, majd apró kockákra vágjuk össze. Az így felaprított almát a cukorral, szegfűszeggel és a tejjel feltesszük főni. Megsózzuk, kevés citromhéjat teszünk bele, majd néhány percig forraljuk.
Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, és ezzel berántjuk.
Hozzáadjuk a tejfölt, végül citromlével ízesítjük. Simára keverjük, és még egyszer felfőzzük

ALMAMÁRTÁS 08.
Hozzávalók: személyenként 10-I5 dkg alma, cukor, kevés só, 2-3 dkg liszt, tejfel, tej

Elkészítése: Az almát apró szeletekre vágjuk. Hideg vízbe cukrot és kevés sót teszünk. Amikor felfőtt a víz, hozzáadjuk a gyümölcsöt. Ha puhára főtt, az egy kanál tejfellel összekavart lisztet hozzáöntjük. Ha szükséges, lehet még tenni hozzá néhány kanál tejfelt és édes tejet. Kavargatás közben kell felfőzni. Tálalás előtt adunk még hozzá ízlés szerint sót és cukrot. Főtt baromfihúshoz fogyasztják elsősorban.

ALMAMÁRTÁS 09.
Elkészítése: 35 dkg almát megtisztítunk, magházát eltávolítjuk, és kis kockákra vágjuk. Teflon edényben pici vajon megpirítjuk, majd felengedjük 0,5 l fehérborral, kis vízzel, hozzáadunk 5 dkg cukrot, kis citromlevet, és puhára főzzük.
Ekkor az almát áttörjük. 1 dl tejfölből és 1 evőkanál lisztből habarást készítünk, ezzel a mártást besűrítjük, mézsűrűségűre főzzük.

ALMAMÁRTÁS 10.
Elkészítése: Érett, hulló almából a legfinomabb, amit megmosok, meghámozok, negyedekre vágok, magházát kivágom, azután apróra felkockázom. Világos rántást készítek, felöntöm füstölt hús levével, és amikor jól besűrűsödött, beleteszem az almát. Egyet forralom, és megfő. Tejfölt és kevés borsot is teszek bele. Főtt húsok mellé adom, krumplipürével.

ALMAMÁRTÁS 11.
Hozzávalók: 2-3 db alma, kb. 3-6 evőkanál cukor (ízléstől függően), 1-1 kiskanál szegfűszeg és fahéj (lehetőleg mindkettőből őrölt), 3 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1-2 evőkanál tejszín

Elkészítése: Az alma héját hámozd le, majd a húsát vágd fel apró kockára. Annyi vízben, hogy éppen ellepje, főzd puhára, közben ízesítsd a cukorral, és a fűszerekkel.
Amikor már puha az alma, add hozzá a bort is. Az étkezési keményítőt kevés tejszínnel keverd csomómentesre, és ezzel sűrítsd be az alma levét, az első „rottyanásig”. Nagyon jól illik párolt, vagy roston sült húsokhoz.

ALMAMÁRTÁS 12.
Almásgombóc mellé
Hozzávalók: 1kg alma, 10 dkg cukor, 1 dl bodza szörp, 2 dl tejszín, 5-6 levél citromfű, szegfűszeg, fahéj, borsmenta

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. Megcukrozzuk, fűszerezzük, majd nagyon kevés vízzel felrakjuk főni. (Zepterben víz nélkül) addig főzzük, míg az alma szét nem fő. Félidőben hozzáadjuk a bodzaszörpöt. Miután felforrt, hozzákeverjük a tejszínt és rövid ideig forraljuk.

ALMAMÁRTÁS 13.
Főleg ott készítették, ahol gyümölcsöskert is volt.
Elkészítése: Elérett, hulló almából készítem. Az almát megmosom, kettévágom, meghámozom, torzsáját kivágom, azután kockára darabolom. Rántással felkészítem a füstölt disznóhús levét, és amikor jól elfőtt a rántás, beleteszem az almát. Egy forrással megfő. Tejfölt és kevés borsot is tesznek bele.
Főtt húsokkal fogyasztjuk.

ALMAMÁRTÁS KLEMI MÓDRA
A “Mazsolás csirke almaszósszal” recept alapján.
Hozzávalók: 2 dl muskotályos bor, víz, 4-5 alma, 1 ek cukor, hússütésből megmaradt pecsenyezsír

Elkészítése: Meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a boros vízben, 1 ek cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd.
A hússütésből megmaradt pecsenyezsírt egy lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöd. Sült húsok mellé tálalhatod.

ALMA-MAZSOLA CSATNI
Hozzávalók: 1 kg alma, 25 dkg mazsola, 30 dkg cukor, 2 db szárított csilipaprika, 2 fahéjrúd, 4 szegfűszeg, 3 citromkarika, 1 dl citromlé, 2 kk római kömény, 1/2 kk ánizsmag, 1/4 kk kurkuma, 1 kk olaj

Elkészítése: A fűszereket a forró olajon a következő sorrendben pirítani kezdjük: római kömény, ánizs, chili, szegfűszeg, fahéjrúd. HA kissé füstöl és érezzük a fűszerek illatát, beleöntjük az almát, a mazsolát, a citromlevet és a citromkarikákat. Jól megfőzzük és a vége felé belekeverjük a cukrot és kurkumát. Kihűtve tálaljuk.

ALMÁS SÖR- CSATNI
Hozzávalók: 25 dkg alma, 2 fej vöröshagyma, 1 csípős zöldpaprika, 3 dkg mazsola, fél-fél teáskanál fahéj, gyömbér, koriander és bors, 5 ek cukor, 1-2 ek ecet, 3 dl barna sör

Elkészítése: Az almát, a hagymát és a paprikát vékony szeletekre vágjuk, és egy lábosba tesszük. Felöntjük a sörrel, hozzáadjuk az ecetet, a cukrot, a mazsolát és a fűszereket. A lábast lefedve 10 percig pároljuk, majd fedő nélkül 5 percig. Kavargassuk időnként, ha elfőné levét, kevéske sörrel pótoljuk. Forrón befőttesüvegbe töltjük és lezárjuk.
Hideg sonkához, vagdaltakhoz és grillezett húsokhoz is kiváló hidegen és melegen is.

ALMA-SZILVA CSATNI (DÉNES)
Hozzávalók: 1-1 kg alma és szilva, magozva, darabolva.

Elkészítése: Olajon (eredetileg ghi-n) pirítsuk sorrendben (ha az egyik pirult, hozzá a soron levőt): 2 kk római kömény, 6 csípős fűszerpaprika (elsőre próbálkozz hárommal), 3 babérlevél, 2 kk kurkuma.
Rá a gyümölcs és egy marék mazsola, 2 kk fahéj, csipet só.
Pörköljük-pároljuk puhára majd 6 dl cukor.

ALMÁS-SZILVÁS CSATNI (APPLE AND PRUNE CHUTNEY)
Hozzávalók: 75 dkg alma, 1 kg szilva, 45 dkg vöröshagyma, 20 dkg mazsola, 6 dl almaecet, 6 dl barna cukor, 1-1 teáskanál só, borsmenta és gyömbér, 1-1 mokkáskanál szerecsendió és Cayenne bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál mustármag

Elkészítése: A meghámozott, kimagozott és feldarabolt almát, a kimagozott és negyedelt szilvát és a többi hozzávalót nagy lábosban forgassa egybe. Tegye fel főni. Fedő alatt, lassú tűzön gyöngyöztesse két órán keresztül. Ha sűrűre főtt, azonnal tegye kis üvegekbe. Zárja le az üvegeket és 10 percre állítsa forró vízbe. Dunsztba téve hagyja kihűlni.

ALMASZÓSZ (HOLLAND)
Elkészítése: 4 megtisztított, kicsumázott almából a csumázóval rudakat vágunk és felszeleteljük kb. 1 cm-es darabokra. Serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük az almadarabokat, 3 ek mazsolát, 1 tk kardamomot, 2 ek gyömbérlevet, kis darabka vanília rudat, 1 dl. fehér bort, és a végén ½ dl konyakot. Cukorral és fahéjjal megszórva tálaljuk.

ALMÁS-ZÖLDPARADICSOMOS CSATNI (APPLE AND GREEN TOMATO CHUTNEY)
Hozzávalók: 12 db savanykás zöldalma, 24 db kisebb zöldparadicsom, 4 közepes vöröshagyma, 25 dkg aranymazsola, 6 dl almaecet, 6 dl barna cukor, 2 evőkanál só, fél teáskanálnyi csípős paprika, 1 kávéskanál curry por, 3 kávéskanál kapros savanyúság tartósító

Elkészítése: A megmosott almákat, a zöld-paradicsomokat magozza ki, majd vágja negyedekre. A megpucolt hagymát szintén nagyolja fel. Tegye mindezeket nagyobb lábosba. Adja hozzá a mazsolát. Locsolja rá az ízesítőkkel elkevert almaecetet. Lassú tűzön, fedő alatt 25 percig gyöngyözve forralja a keveréket. Ha az alma áttetszőre főtt, szűrőkanállal vegye ki egy tálba. A maradékot fedő nélkül forralja be sűrűre. Ekkor tegye vissza az almákat. Krumplinyomóval ízlése szerint törje össze, majd azonnal tegye kis üvegekbe. Zárja le az üvegeket és 10 percre állítsa forró vízbe. Dunsztba téve hagyja kihűlni.

BOROS ALMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 4 borízű alma, 2 dl száraz fehérbor, citromlé, cukor, só ízlés szerint, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg

Elkészítése: Az almát meghámozom, kicsumázom, és gerezdekre vágom. Ráöntöm a bort, és a fűszereket beleszórom. Addig főzöm, amíg az alma péppé nem válik. Ekkor megcukrozom és hagyom kihűlni, majd habosra keverem, és jéghidegre hűtöm.
Főtt vagy sült csirkemellhez illik a legjobban. Hűtőszekrényben egy hétig eláll.

BROKKOLIS ALMAMÁRTÁS
Bébiknek 7 hónapos kortól
Hozzávalók: egy marék brokkoli, 1/2 édes alma, egy csipet só, 1 tk rizsliszt

Elkészítése: A brokkolit megtisztítjuk, rózsákra szedjük, majd enyhe sós vízbe feltesszük főni. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, meghámozott és kockára vágott almát, majd az egészet készre pároljuk. Ha a brokkoli megpuhult, az egészet pürésítjük, majd a teáskanál rizsliszttel összeforraljuk.
A pürésítés előtt adhatunk hozzá egy mogyorónyi margarint, amitől finomabb ízt kap.
Az elkészült püré 200 gramm, azaz egy bébiételes üvegnyi adag.

CHUTNEY VÖRÖSHAGYMÁVAL, PARADICSOMMAL
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 4 nagy paradicsom, 4 nagy savanyú alma, 15 dkg mazsola, 15 dkg levétől lecsöpögtetett marinált paradicsompaprika, 1 evőkanál paprikalé, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt gyömbér és szegfűszeg, ízlés szerint csípős paprikapor

Elkészítése: A paradicsomot meghámozom, az almát kicsumázom, és ugyancsak meghámozom, a megtisztított vöröshagymával együtt apróra vágom, majd ép zománcú lábosba téve ráöntöm az ecetet, a 0,5 dl vizet, a paprikalevet, a leszárazott mazsolát, a paradicsompaprikát és az összes fűszert. Kis lángon, állandó keverés közben lekvár sűrűségűre főzöm, majd hagyom, hogy kihűljön. Ezután jól záródó kis üvegekbe öntöm, és a hűtőszekrényben tárolom. Sokáig elálló, rendkívül ízes, pikáns mártás, amely sült húsokhoz vagy sült-főtt kolbász mellé illik.

CURRYS ALMACSATNI (CURRIED APPLE CHUTNEY)
Hozzávalók: 16 db közepes alma, 45 dkg mazsola, 25 dkg barna cukor, 1 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db piros erős paprika, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál mustár, 2-2 evőkanál reszelt gyömbér, borsmenta és curry, 2 teáskanál só, 8 dl 5%-os almaecet

Elkészítése: Az almát hámozza meg, magházát vágja ki, majd cikkekre darabolja fel. A paprikákat vékonyan karikázza fel. A többi hozzávalóval keverje el egy lábosban, majd fedő alatt, gyöngyözve főzze 75-80 percen át. Ha kellően besűrűsödött, azonnal merje üvegekbe. Dunsztba téve hagyja kihűlni.
Két-három hónapig eláll - hűvös kamrában.

ÉDES-ERŐS ALMA CSATNI (SEB CHUTNEY)
Hozzávalók: ghí, fél kg alma, 1 evőkanál kókusz, fél teáskanál római kömény, 1 teáskanál ánizs, 3 centiméter fahéj, 6 szegfűszeg, 1 evőkanál chilipor, fél teáskanál kurkuma, 15 dkg cukor

Elkészítése: Reszeljük le az almát. Hevítsük fel a ghít és pirítsuk meg benne a fűszereket. Adjuk hozzá a kókuszt és az almát, főzzük pépes állagúra. Vegyük le a tűzről és keverjük el benne a cukrot.

FOKHAGYMA CSATNI (GARLIC CHUTNEY)
Hozzávalók: 90 dkg alma, 6 dl almaecet, 40 dkg barnacukor, 40 dkg mazsola, 2 fej fokhagyma, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1,5 evőkanál mustár, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors

Elkészítése: Az almát hámozza meg, magházát vágja ki és negyedelje el. A megpucolt fokhagymát préselje át. Az cetben, tegye fel gyöngyözve főni az almát. Ha féli megpuhult, akkor a többi hozzávalót is adja bele. Időnként megkeverve főzze dzsem sűrűségűre 20-25 perc alatt. Ha készen van, akkor lefedve hagyja 10 percet állni, majd töltse üvegekbe. Dunsztban hagyja kihűlni, mert akkor sokáig eltartható. Ellenkező esetben, hűtőszekrényben kell tárolni. 

GRILLMÁRTÁS
Hozzávalók: 2,4 dl reszelt alma, 1,2 dl ketchup, 1 dl barna cukor, 6 evőkanál citromlé, 1-1 teáskanál só és őrölt bors, fél-fél teáskanál pirospaprika, fokhagymapor és őrölt fahéj

Elkészítése: Valamennyi összetevőt tegyen lábosba, és folyamatosan keverve forralja fel. Így párolja 4-5 percen át, majd a hőfokot minimálisra téve, fedő alatt mintegy 15 percig gyöngyöztesse. Tegye fedő nélkül az edényt forró gőz fölé 15-20 percre. Amikor kellően mártássűrűségű, akkor hagyja kihűlni. Jól záródó üvegben, hűtőszekrénybe téve egy hónapig tartható el. A mártással ecsetelve főleg baromfi-, vagy halhúsokat süthetünk grillrácson a segítségével.

GYÖMBÉRES ALMACSATNI
Hozzávalók kb. 12 dl-hez: 1,5 kg alma, 50 dkg hagyma, 40 dkg mazsola, 40 dkg kandiscukor, 3,75 ml fehérbor ecet, 1 evőkanál mustármag, 2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál Cayenne bors

Előkészítés: Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magjait kivágjuk, és az almát még kettévágjuk. A hagymát meghámozzuk, feldaraboljuk.

Elkészítése: Az almát és a hagymát lábosba tesszük, összekeverjük, a mazsolával, a kandis cukorral, az ecettel, a mustármaggal, a gyömbérrel és a borssal. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Erős lángra kapcsolunk, kevergetve sűrűre főzzük a masszát. Azonnal az üvegekbe szedjük, és lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk. Kitűnő körete sült májnak, illetve minden szárnyasnak.

HAGYMA-ALMA CSATNI (ONION AND APPLE CHUTNEY)
Hozzávalók: 1,5-1,5 kg vöröshagyma és savanykás alma, 20 dkg aranymazsola, 2 citrom, 45 dkg barnacukor, 4 dl 5%-os ecet, 1 chili paprika

Elkészítése: Az almát és hagymát pucolja meg, majd kockázza fel. Nagyobb lábosban keverje össze a többi hozzávalóval. Nagyon lassú tűzön forralja fel. Amíg a cukor teljesen feloldódik, addig folyamatosan keverje. Utána gyöngyözve főzze 30-40 percen át, mialatt lekvár sűrűségűre fő. Forrón üvegekbe kanalazva, azokat lezárva tegye lobogó vízbe 10 percre. Dunsztban hagyja kihűlni.
Felbontás előtt akár egy évig is eltartható.

HAGYMACSATNI
Hozzávalók: 15 dkg hagyma, 25 dkg aszalt barack, 12, 5 dl fehérbor, 2 evőkanál olaj, só, 2 evőkanál ecet, 1 citrom lereszelt héja, csipetnyi kakukkfű, csipetnyi pirított rozmaring, fél kiskanál fehérbors

Elkészítése: A barackot edénybe tesszük, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, majd néhány órán át, ázni hagyjuk. Ezután 25 percig lassú tűzön főzzük, majd fakanállal szétnyomkodjuk. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, ráöntjük a barackpépet, belekeverjük az ecetet, a bort és a fűszereket. Szotyorgós sűrűre főzzük, majd üvegbe töltjük még forrón, és lezárjuk. Hűvös, sötét helyen tároljuk.
Grillezett húsokhoz, bárányhoz, kacsához kínáljuk.

HAGYMÁS CSATNI
Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 25 dkg alma, 25 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, 13 dkg cukor, 1 csapott evőkanál só, 1 dl 10%-os ecet, 1-1 kk őrölt kömény és bors, 2 db babérlevél, 3 szem szegfűbors, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és fahéj, 2,5 dkg mustármag

Elkészítése: A hozzávalókat összefőzzük, besűrítjük.

HIDEG ALMÁS TORMAMÁRTÁS (SAUCE RAIFORT AUX POMMES)
Hozzávalók: 15 dkg alma, 10 dkg torma, 1 dl olaj, só, bors, cukor, ecet

Elkészítése: A meghámozott almát és a tormát finomra reszeljük, olajjal, sóval, cukorral, ecettel összekeverjük, Worchesterrel ízesítjük, és kevés húslevessel hígítjuk. Húsételekhez adjuk.

INDIAI ALMACSATNI
Hozzávalók: 1 kg alma (nem túl édes), 2-3 nagyobb hagyma, 10 dkg dió, 1.25 dl almaecet, 25 dkg kandiscukor, 1/2 citrom leve, 2-3 friss zsályalevél, fél-fél teáskanál mustárpor és kurkuma, 1-1 késhegynyi fahéj, gyömbér és szegfűbors, ízlés szerint 1-2 teáskanál chiliszósz

Elkészítése: Mossuk meg az almát, vegyük ki a magházakat és vágjuk a gyümölcsöt nem túl apró darabokra. Kockázzuk fel a hagymát, vágjuk félbe a diókat. Forrósítsuk fel az almaecetet, és olvasszuk fel benne a kandiscukrot. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá az almát, hagymát, diót, citromlevet, a finomra vágott zsályát és a fűszereket. Továbbra is kevergetve főzzük az egészet negyed órán át. Aztán azonnal töltsük a mártást kiforrázott üvegekbe, csavarjuk rájuk a sértetlen, eredeti tetőket, és állítsuk őket egy ideig a fejük tetejére.

KANADAI ALMÁS PARADICSOM CSATNI
Hozzávalók: 90 dkg savanykás alma, 45 dkg vöröshagyma, 1,4 kg paradicsom, 12,5 dkg mazsola, 22,5 dkg barnacukor, 2 teáskanál só, 4,5 dl borecet (fehér, 4,5%-os), 2 evőkanál fehér mustármag, 1 chilipaprika

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, és 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomokat 1-2 percre forrásban lévő vízbe tesszük, lapátkanállal átszedjük egy hideg vízzel teli edénybe, így könnyen le tudjuk a bőrét húzni. Körülbelül 1x1 centiméteres darabokra vágjuk.
Egy nagy edénybe tesszük az alapanyagokat, hozzáadjuk a fűszereket, sót, barnacukrot, mazsolát. 45 percig állandó keverés mellett lassú tűzön főzzük.
Ha a csatni elég sűrű, akkor hozzáadjuk az ecetet, és még 5 percig továbbfőzzük. Steril befőttes üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre, fejre állítjuk. Hűvös helyen évekig eláll.
Felhasználhatjuk: rostonsült csirkéhez, grillezett kacsához, báránysült mellé, rántott sajthoz, rántott zöldségekhez, chilivel készült fánkhoz, hamburgerhez, hideg sonkához, hideg marhasült mellé.

KAPROS ALMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 50 dkg borízű alma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 1 csokor kapor, cukor, só

Elkészítése: Meghámozzuk az almát, kicsutkázzuk, és legyaluljuk. Feltesszük főni, annyi vízzel, amennyi ellepi. A fele tejfölt a liszttel simára keverjük, kanalanként hozzákeverjük az almához, és összeforraljuk. Azután hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük. A tejfölt elkeverjük a tojás sárgával, és állandó keverés közben hozzáöntjük a meleg mártást. Sült és főtt húsokhoz kiváló.

MUSTÁROS ALMAMÁRTÁS 01.
Elkészítése: 2 savanykás almát meghámozunk, magházig lereszeljük, 3 ek csípős mustárral, 125 ml tejszínnel elkeverjük, 1 kis hámozott lereszelt hagymát belekeverünk, a mártást sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.

MUSTÁROS ALMAMÁRTÁS 02.
Hozzávalók: 3 db savanyú alma, 1 evőkanálnyi csípős mustár, 1 dl sűrű tejföl, 2 evőkanál citromlé, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt fehér bors, ízlés szerint cukor és só

Elkészítése: Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a citromlével azonnal megöntözöm. Összekeverem, ezután hozzáadom a mustárt, a tejfölt, és cukorral, sóval, őrölt fehér borssal fűszerezem. Behűtve kínálom főtt vagy sült húsok mellé. Csak 1 napig áll el, mert az alma sok levet ereszt.

MUSTÁROS-PARADICSOMOS ALMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 4 db savanyú alma, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál ketchup (vagy házi, fűszerezett paradicsomlé), 1-2 teáskanál citromlé, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és cukor, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 diónyi zellergumó

Elkészítése: Az almát meghámozom, kicsumázom, és almareszelőn lereszelem. Rögtön rálocsolom a citromlevet, összekeverem, ráöntöm a paradicsomot és belereszelem a megtisztított zellert. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, az őrölt fekete borsot, megsózom és kis lángon, állandó keverés mellett, sűrűre főzöm. Ha a massza már egynemű, hozzákeverem a mustárt, és kevés cukorral ízesítem. Ha kihűlt, jól záródó üvegben, a hűtőszekrényben tárolom. 1 hétig áll el.
Finom mártása a füstölt csülöknek vagy főtt virslinek.

NARANCSOS ALMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 3 savanyú alma, 0, 5 dl frissen kipréselt narancslé, 3 evőkanál ecetes torma, csipetnyi só és cukor, 1 teáskanál reszelt narancshéj (lehet cukrozott, szárított is), 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítése: Az almát megtisztítom és kicsumázom, majd lereszelem. Saját levében, fedő alatt, kis lángon addig párolom, amíg szárazzá válik, majd ráöntöm a narancslevet, a reszelt narancshéjat és az őrölt fehér borsot. Kevés sóval és csipetnyi cukorral ízesítem, és éppen csak egyet forralok rajta. Ezután belekeverem az ecetes tormát.
Melegen kínálom sült csirkéhez.

NORVÉG MÁRTÁS (SAUCE NORVÉGIENNE)
Hozzávalók: 3 dl majonéz, 20 dkg alma, 2 dl fehérbor, 1/2 citrom, 4 dkg capri, 3 dkg mustár, 1 dkg tárkonylevél, só, cukor

Elkészítése: A meghámozott almát szeletekre vágjuk, fehérborban rövid lére pároljuk, és szőrszitán áttörjük. A teljesen kihűlt almapürét belekeverjük a majonézmártásba, úgyszintén a finomra vágott tárkonylevelet, az apróra vágott caprit, megízesítjük sóval, cukorral és citromlével. Hideg vadhúsokhoz, hideg sültekhez adjuk.

PARADICSOM-ALMA CSATNI (TOMATO AND APPLE CHUTNEY)
Hozzávalók: 1 db kisebb fahéjrúd, 1 teáskanál feketebors, fél teáskanál koriander, 6 db szegfűszeg, 1,4 kg érett paradicsom, 2 db zöldalma, 2 dl aranymazsola, 2 gerezd fokhagyma, 1 db chili paprika, 1 kis darab gyömbér. 2, 4 dl almaecet, 1,2-1,2 dl narancs- és zöldcitrom-lé, 2,4 dl barnacukor, 1 mokkáskanál só, 1-1 teáskanál kömény- és mustármag

Elkészítése: Csomagolja gézdarabba a fűszereket. A paradicsomot, a fokhagymát és az almát hámozza meg, magozza ki és vagdalja kockákra. A többi összetevővel együtt tegye a fűszercsomagot fazékba. Húszpercnyi állás után, fedő alatt, lassú tűzön főzze 80 percen át. Ekkor a fűszercsomagot dobja ki. Fedő nélkül gyöngyöztesse tovább, addig, míg kellő sűrűségű dzsemet kap. Forrón töltse üvegekbe, és pár percre állítsa lobogó vízbe. Dunsztban hagyja kihűlni. Egy hónapig eltartható. Főként halak, tenger gyümölcsei mellé ajánlott.

PIKÁNS ALMAMÁRTÁS
Hozzávalók 4 személyre: 4 db borízű alma, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt, 1 húsleveskocka, só, 1 kiskanál cukor, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A húsleveskockát 4 dl vízben fölforraljuk, majd beletesszük az almakockákat, és puhára főzzük. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, és a mártást behabarjuk vele. Sóval, cukorral ízesítjük, és még egyszer fölforraljuk. A tojássárgáját simára keverjük a tejszínnel és elkeverjük a mártásban, miután a tűzről levettük.
Ez a pikáns almamártás leginkább főtt húsok zamatát emeli ki.

SAVANYÚ-ÉDES ALMACSATNI
Hozzávalók 4-5 db 450 g-os befőttes üveghez: 1,5 kg főzőalma (jonatán), 450 g vöröshagyma, 350 g mazsola, 1 evőkanál tört mustármag, 225 g barna cukor, 350 ml borecet, 1 evőkanál frissen darált gyömbér, 1/2 teáskanálnyi csípős bors vagy pirospaprika-őrlemény

Elkészítése: A meghámozott, hosszában négyfelé vágott, magtalanított, almákat felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk, a mazsolát alaposan megmossuk és leszárítjuk. Az így előkészített almát, hagymát, mazsolát, mustármagot a cukorral, borecettel, gyömbérrel és a borssal együtt egy serpenyőbe tesszük, s állandó kevergetés mellett felforraljuk. Kis lángon, gyakran kavargatva, mintegy 30-40 percen át főzzük, egészen addig, amíg a csatni sűrű, lekvárszerű, darabos mártás nem lesz. Még forrón szorosan záródó befőttes üvegekbe töltjük, és felhasználásig hűvös helyre tesszük.
Megjegyzés: A mostanában divatos indiai és más egzotikus baromfi- és marhasültreceptek kiváló kísérője.

SVÉD MÁRTÁS (SAUCE SUÉDOISE)
Hozzávalók: 20 dkg alma, 10 dkg torma, 3 dl majonézmártás, 1,5 dl fehérbor, só, cukor, 1/z citrom

Elkészítése: A meghámozott almát szeletekre vágjuk, fehérborban rövid lére lepároljuk, és szőrszitán áttörjük. Ha kihűlt, majonézmártásba tesszük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és végül hozzákeverjük a leforrázott, lehűtött, kicsavart tormát.

SZILVÁS-ALMÁS CSATNI (VEGETÁRIÁNUS)
Hozzávalók: 1/2 kg szilva, 1/2 kg alma, 1 csésze cukor, 1 csésze mazsola, 2 evőkanál vaj, 1 teáskanál vöröschili por (őrölt erős pirospaprika), 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt ánizs, 1 teáskanál kurkuma, 2 babérlevél, késhegynyi só

Elkészítése: Mossuk meg a gyümölcsöket. A magházától megfosztott almát nyolcfelé, a szilvát félbe vágjuk, szórjuk rá a fahéjat és a sót. Pirítsuk meg a vajban a fűszereket, majd adjuk hozzá a felvágott gyümölcsöt és a mazsolát. Kis vizet öntsünk alá, hogy le ne égjen és főzzük pépessé a csatnit. Keverjük bele a cukrot. Hidegen tálaljuk.

TEJFÖLÖS MÁRTÁS SÜLT HALHOZ
Hozzávalók: 2 dl tejföl, 1 kockára vágott csemege uborka, 1 reszelt alma, 1 ek mustár, csipet só, bors

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

TEJFÖLÖS MÁRTÁS SÜLT KRINOLINHOZ
Hozzávalók: 2 dl tejföl, 1 reszelt alma, 3 ek finomra vágott vöröshagyma, 1 mk curry, csipet só

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

TIRPÁK ALMAMÁRTÁS
Hozzávalók: személyenként 10-I5 dkg alma, cukor, kevés só, 2-3 dkg liszt, tejfel, tej

Elkészítése: Az almát apró szeletekre vágjuk. Hideg vízbe cukrot és kevés sót teszünk. Amikor felfőtt a víz, hozzáadjuk a gyümölcsöt. Ha puhára főtt, az egy kanál tejfellel összekavart lisztet hozzáöntjük. Ha szükséges, lehet még tenni hozzá néhány kanál tejfelt és édes tejet. Kavargatás közben kell felfőzni. Tálalás előtt adunk még hozzá ízlés szerint sót és cukrot. Főtt baromfihúshoz fogyasztják elsősorban.

TORMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 3 alma, 3-4 ek reszelt torma, 1 csésze húslé, citromlé

Elkészítése: A három almát meghámozzuk, megreszeljük. Hozzákeverjük a tormát, felöntjük a húslevessel, majd tetszés szerint citromlével ízesítjük.