Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás levesek 02.


FEHÉRBOROS ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 2 nagy savanykás alma, 3 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál burgonya- vagy búzakeményítő, ízlés szerint 8-10 dkg kristálycukor, 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és só, 3 szem szegfűszeg, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és fehér bors

Elkészítése: Az almákat megmosom, meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágva beleteszem egy kisebb fazékba. Ráöntöm a bort, beleszórom a cukrot, és felforralom. Közben egy másik edényben 4 dl vizet ugyancsak felforralok a fűszerekkel, és 10 percig főzöm. A leszűrt fűszeres vizet hozzáöntöm az almához. A burgonyalisztet simára keverem a tejfölben és fél dl vízben, majd a forrásban lévő almaleveshez keverem. Folytonos keverés közepette felforralom és még egy percig főzöm, végül a lángról lehúzom. Kihűtöm, közben néhányszor megkeverem, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Csak akkor teszem be a hűtőszekrénybe, ha teljesen kihűlt.
Csészékben tálalom. Különösen finom, ha közvetlenül tálalás előtt a jéghideg levesbe fél dl bort keverek.

FEHÉRBOROS ALMALEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg savanykás alma, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 1 evőkanál citromlé, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: Az almát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Egy liternyi vizet fölforralunk, beletesszük a megmosott mazsolát, cukorral, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Amikor forr, hozzáadjuk az almakockákat, a fehérbort és néhány percig főzzük. A tejszínt elkeverjük a liszttel és besűrítjük vele a levest. A kész almalevest a tojások sárgájára merjük, és jól elkeverjük. Azonnal tálalható, de behűtve is kitűnő.

FELVIDÉKI PIKÁNS GOMBÓCLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhacsont, 8 dkg sárgarépa, 8 dkg gyökér, 5 dkg kelkáposzta, 5 dkg karalábé, 3 dkg zeller, 3 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg Suller só, 2 dl tejföl, 3 dkg finomliszt, 4 dkg Héra főzőmargarin, fél citrom, 1 késhegynyi tárkony
A gombóc hozzávalói: 10 dkg sertés apróhús, 5 dkg marha apróhús, 5 dkg füstölt kolbász, 5 dkg császárszalonna, 30 dkg burgonya, 1 dkg Suller só, 1 db tojás, késhegynyi őrölt bors

Elkészítése: A marhacsontot leforrázzuk és hideg vízbe téve, zöldségelve tartalmas csontlevest főzünk. A levest ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal. A Hérát felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk, amelyet hideg vízzel kikeverünk. A húslevest szűrön leszűrjük, majd újra felforraljuk és besűrítjük a kikevert rántással. A tejfölt kikeverjük egy kevés levessel, majd a leveshez adjuk, és takaréklángon felforraljuk. A sertés és marha apróhúst, a kolbászt, a szalonnát finom tárcsán ledaráljuk. A megtisztított burgonyát lereszeljük, levét kinyomkodjuk, és a húshoz adjuk. A húst kevés sóval, borssal fűszerezzük, tojást adva hozzá jól összedolgozzuk. Ha nagyon lágy, kevés lisztet adunk hozzá. Nedves kézzel apró gombócokat formázunk. Ha a gombóc megfőtt, a levest ízlés szerint utánízesítjük, tárkonylevelet szórunk bele, és citromlével savanykássá ízesítjük.

GÖRÖG GYÜMÖLCSLEVES - VARIÁCIÓ AMANDA MÓDRA
Hozzávalók: 1 l rostos gyümölcslé (nekünk legjobban narancslével ízlik, azt hiszem az eredetiben is ez van), 3 dl tejszín, 2 cs. vaníliás cukor, legalább 3 féle gyümölcs, amit kis kockákra vágunk

Elkészítése: A gyümölcsöket nem kell megfőzni. Én egy 2 l-es üvegbe szoktam tölteni, lezárom és be a hűtőbe. A fogyasztás előtti napon kell elkészíteni, ez alatt többször összekeverem, pontosabban “összelötyögtetem” az üvegben.
Napokig eláll, rá lehet járni, nem romlik, csak egyre finomabb lesz. Én 2 üveggel készítek egyszerre, mert akkor nekem is jut és legalább 2 alkalomra elegendő. Befőttből, vagy nyers, mirelit és befőtt keverékéből is lehet készíteni. A mai, pl. a következőkből állt: görögdinnye -, sárgadinnye gömbök (karalábé kifúróval), 1 alma, 1 narancs felkockázva, néhány szem málna és tavalyról kimaradt lefagyasztott egres.

HABART ALMALEVES
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg rétesalma, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 1 egész tojás, 4-5 dkg cukor, citromlé, fahéj, só

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, 2 liter hideg vízzel, cukorral, egy darab fahéjjal, egy darabka citromhéjjal, csipetnyi sóval főni tesszük. Ha puhára főtt, azonnal behabarjuk a tejföllel kevert liszttel. Újra felfőzzük és tojássárgára tálaljuk. Ízlés szerint cukrot, citromlét adunk hozzá. 8-10 perc alatt elkészül. Tálalhatjuk melegen vagy nyáron, lehűtve, hidegen. Ha hidegen tálaljuk, a habarást kevesebb liszttel és több tejföllel készítsük és még egy tojássárgával keverjük el. Ízesíthetjük az almalevest, néhány szem hámozott negyedbe vágott sárgabarackkal vagy beleszelhetünk a végén 1-2 hámozott körtét. Fenti módon készíthetünk egres, cseresznye és meggylevest is.

HIDEG ALMALEVES 01.
Elkészítése: Ötven dkg megmosott és meghámozott jonatán almát kockákra vágunk. 1 liter vízben 10 dkg kristálycukorral együtt feltesszük főni. Egy kis vászonzacskóba szegfűszeget, citromhéjat, fahéjat teszünk és belelógatjuk a levesbe. 1 dl fehérborral, sóval, citromlével ízesítjük. Kb. 15 percnyi főzés után, tejfölös habarással besűrítjük, átforraljuk, majd lehűtés után tálaljuk.

HIDEG ALMALEVES 02.
Hozzávalók: 30 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín vagy tejföl, 1 dl tej, fehérbor, só, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, citromlé, liszt

Elkészítése: A meghámozott és magházától megtisztított almát kisebb szeletekre vagy kockákra vágjuk. Gyengén cukrozott vízbe kevés sót, törött fahéjat, szegfűszeget, citromlevet és citromhéjat teszünk, felforraljuk, és az almát majdnem puhára főzzük benne (kb.8-10 perc!).
Tejföllel vagy tejszínnel habarva sűrítjük be; tejszínnel, kevés tejjel vagy fehérborral javítjuk fel, utánízesítjük (cukor vagy citromlé) és jól lehűtjük.

HIDEG ALMALEVES 03. (INDIA)
Hozzávalók: 1 kg hámozott reszelt alma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2 -3 bögre víz, 1 citrom leve, 3 evőkanál cukor, 1 kávéskanál Garam masala, 1 bögre tejszín, késhegynyi őrölt fehérbors, 1 evőkanál apróra vágott korianderlevél, csipetnyi só

Elkészítése: Pirítsuk meg a vajban a Garam maszalát öntsük fel vízzel és forraljuk legalább 10 percig. Adjuk hozzá a cukrot és az almát. Ha megpuhult az alma, hűtsük le majd turmixoljuk simára. Keverjük bele a citromlevet, a fehér borsot, a sót és a tejszínt. Koriander zölddel díszítve hidegen tálaljuk.

HIDEG ALMALEVES 04.
Hozzávalók: 1 evőkanál salátaolaj, 1 késhegynyi curry, 1 l csirkeleves, 3 db alma, 1 kávéskanál citromlé, 1 mokkáskanál porcukor, 1 késhegynyi Cayenne-bors, 2 dl tejszín, 1 kávéskanál vagdalt petrezselyem

Elkészítése: A felmelegített olajon kissé pirítsa meg a curryt. Öntse fel két deci forró levessel. Fedő alatt gyöngyözve főzze 10 percig. Ezután adja hozzá a reszelt almát és a megmaradt levest. Párolja készre. A tűzről félrehúzva hagyja teljesen lehűlni a levest. Amikor hideg, keverje pépesre a citromlével, a sóval, a cukorral és a cayenne-i borssal. Végül fakanállal dolgozza egybe a tejszínnel. Hűtött leveses csészékben, korianderlevéllel díszítve tálalja.

HIDEG ALMAPÜRÉLEVES
Hozzávalók: 30 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 2 dkg liszt, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, só

Elkészítése: Kevés vízben a megtört fahéjból, reszelt citromhéjból, a szegfűszegből íz-kivonatot főzünk, majd leszűrjük. A meghámozott almákat szeletekre vágjuk, és cukros, enyhén sós vízbe feltesszük főni. Hozzáadjuk a leszűrt redukciót is. Főzzük. Mikor az almák szétfőttek, kézi botmixerrel pürésítjük. Liszttel simára kevert tejszínnel behabarjuk, kevés fehérborral utóízesítjük. Lassú tűzön kiforraljuk, majd jól lehűtjük. Tálalásig hűtőben tartjuk. Előhűtött tányérban, fahéjas málnával díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

INDIAI BURGONYALEVES (MULLIGATAWNY)
Hozzávalók: 2 nagy burgonya, 5 dkg vaj, 1 kis fej hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 nagy alma, 2 csapott kávékanál curry por, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 l marhahús alaplé, 1 citrom, só, bors

Elkészítése: Olvassza fel egy fazékban a vajat. Tegye rá a hámozott és felkockázott burgonyát és sárgarépát, valamint a finomra vágott hagymát. Pár percnyi párolás után szórja meg curryvel, és öntse rá a paradicsompürét. Alacsony hőmérsékleten, kevergetve párolja 8 percet. Öntse fel a húslevessel, ízesítse a citromlével, forralja fel, majd kis-lángon főzze puhára a zöldségeket. A vége felé fűszerezze, és tegye bele a kockára vágott, hámozott almát. Reszelt citromhájjal megszórva tálalja.

JOGHURTOS NYERS ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 4 dl joghurt, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só, ízlés szerint cukor

Elkészítése: 1 dl vízbe belekeverem a fűszereket, és 5 percig forralom. Hagyom kihűlni. Közben turmixpohárba öntöm a jéghideg joghurtot, ízesítem sóval és cukorral, majd hozzáöntöm a fűszeres vizet. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd az almareszeléket is hozzátéve a fűszeres joghurthoz, pépesre zúzom az egészet. A habos almalevest előhűtött csészékbe osztom.

KACSALEVES
Hozzávalók: 1 db kacsa, vagy aprólék, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1/2 zellergumó, 5 db vargánya, 15 dkg gyöngykása, 2 db alma,1 citrom leve, 2 evőkanál vaj, 2 dl tejföl, 3 1/2 teáskanál kömény, 1 csokor zöld kapor

Elkészítése: A kacsát daraboljuk föl, fölösleges zsiradékát szedjük le, forró vízbe tegyük főni. Adjuk hozzá a répát, zellert, gyökeret és később az almát. Mielőtt minden megpuhulna, szórjunk bele köményt. Külön edényben pároljuk meg az apróra vágott hagymát és gombát, majd savanyítsuk citromlével. Főzzük meg a gyöngykását nagyon puhára, keverjük ki vajjal pürészerűvé, adjuk hozzá a tejfölt, majd a hagymás gombával együtt keverjük a húslevesbe és melegítsük össze, de ne forraljuk. Végül hintsük meg levesünket apróra vágott zöld kaporral.

KÜKÜLLŐ MENTI ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 1 kg alma, 2 citrom, só, 1 kk fahéj, pár szegfűszeg, 2-3 dl fehérbor, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, cukor, petrezselyem

Elkészítése: 2,5 liter vizet felteszünk forrni. Adunk bele sót, fahéjat, szegfűszeget, az egyik szeletelt citromot és a bort. Az almát megtisztítjuk. és kockára vágjuk. Ha felforrt a vizünk beletesszük. Mikor megfőtt az almánk lezárjuk a tüzet alatta és elkeverjük a tojássárgájával vegyített tejföllel. Ízesítsük a másik citrom levével és cukorral esetleg kevés borral. A petrezselymet apróra vágjuk, és a levesre szórjuk. 
Készülhet tejszínnel is, és fogyasztható hidegen is.

KÜKÜLLŐ MENTI ALMALEVES 02.
Hozzávalók: 1 kg alma, cukor, 1 kávéskanál törött fahéj, 2 citrom, só ízlés szerint, petrezselyemzöldje, 1 pohár fehérbor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl vagy tejszín, 2-3 szegfűszeg

Elkészítése: A meghámozott almát megtisztítva, torzsáját kivéve kockákra vágjuk, citromos vízbe tesszük, hogy fehér maradjon. Sót, fahéjat, szegfűszeget, citromszeleteket, a bort 2 és fél liter vízben forrásba hozzuk, és az almát beletesszük. Miután megfőtt az alma, félrehúzzuk, és beletesszük az eresztéket, a tojássárgáját eldörzsölve tejföllel vagy tejszínnel.
Ízesítsük citromlével, borral és cukorral. Utoljára adjuk hozzá a petrezselyem megvágott zöldjét.
Változat: Készülhet rebarbarából is ugyanezzel az eljárással.
Megjegyzés: Mint minden gyümölcsleves, hidegen is fogyasztható. Díszíthetjük tálaláskor héjastul szalma vékonyra vágott piros almával.

KÜKÜLLŐ MENTI ALMALEVES 03.
Hozzávalók: 1 kg alma, fahéj, szegfűszeg, só, 2 citrom, 2 dl fehérbor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg cukor, pár szál petrezselyem

Elkészítése: Az almát hámozzuk, csumázzuk, és kockákra vágjuk. Kevés citromlébe forgatjuk. 2 és fél liter vizet felforralunk a beleszórt sóval, fahéjjal, szegfűszeggel, borral és az egyik citromból vágott szeletekkel. Az almát beletesszük, és fél puhulásig főzzük. Ekkor félrehúzzuk, kikeverjük a tejfölt a tojássárgával és belekeverjük a levesbe. Ízesítsük citromlével (az alma alattiról se feledkezzünk meg!), cukorral és adjuk hozzá a vágott petrezselymet is. Lehet melegen is, hidegen is fogyasztani, a tejfölt helyettesíthetjük tejszínnel, és ki lehet próbálni rebarbarából is esetleg fele alma - fele rebarbara változatban is. Ha csak rebarbarából készítjük, én mindenképpen tejszínt javaslok, s egy picivel több cukrot is elvisel a leves.

LITVÁN KACSALEVES
Hozzávalók: 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem­gyökér, 1/2 zellergumó, 5 nagyobb vargánya, 15 dkg gyöngykása, 2 db savanyú alma, 1 citrom leve, 2 evőkanál vaj, 2 dl tejföl, 1/2 teáskanál kömény, 1 csokor zöld kapor, 1 közepes nagyságú kacsa

Elkészítése: Tisztítsuk meg a kacsát, daraboljuk föl, fölösleges zsiradékát szedjük le, majd forró vízbe tegyük főni. Adjuk hozzá a répát, zellert, gyökeret és később az almát. Mielőtt minden megpuhulna, szórjunk bele köményt. Külön edényben pároljuk meg az apróra vágott hagymát és gombát, majd savanyítsuk citromlével. Főzzük meg a gyöngykását nagyon puhára, keverjük ki vajjal pürészerűvé, adjuk hozzá a tejfölt, majd a hagymás gombával együtt keverjük a húslevesbe és melegítsük össze, de ne forraljuk.
Végül hintsük meg levesünket apróra vágott zöld kaporral.

MELEG ALMALEVES
Elkészítése: A tisztított és gerezdekre vágott almát hideg vízben feltesszük főni. Citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük. Mikor megpuhult, akkor áttörjük, saját levével felengedjük. Sóval, cukorral, mazsolával ízesítjük, tojássárgájával habosra keverjük.
Melegen, nyers almakockákkal tálaljuk.

MELEG ALMALEVES ÍNYENC MÓDRA
Hozzávalók: 4 db savanykás alma, 1 húsleveskocka, vagy 1 evőkanál ételízesítő, 1 dl tejföl, késhegynyi fehér bors, 1 evőkanál cukor

Elkészítése: A húsleveskockát 8 dl-nyi vízben feloldjuk, borsozzuk, cukrozzuk és felforraljuk. Közben az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kivágjuk, almareszelőn megreszeljük. A reszelt almát a forrásban levő levesbe beledobjuk, még egy pillanatig forraljuk, majd a tűzről félrehúzzuk. Belekeverjük a tejfölt, vagy tejszínt és melegen, csészékben tálaljuk.

MULLIGATAWNY (TRADICIONÁLIS ÍR LEVES)
Hozzávalók 6 személyre: negyed kg sovány báránynyak csontosan, 1 kisebb fehérrépa fele, 1 nagy sárgarépa, 1 fej nagy hagyma, 1 kisebb alma, 1 csipet kakukkfű, 1 késhegynyi szerecsendió, fehérbors, petrezselyem, 1 teáskanál curry por, 28 g kukoricaliszt

Elkészítése: Vágjuk le a báránynyakról a felesleges zsírt, tegyük egy nagyobb edénybe a hússal együtt, és addig süssük, amíg a zsír megolvad. Vegyük ki a húst az edényből.
Szeleteljük, kockázzuk fel a zöldségeket és az almát. Süssük a zöldségeket a zsíron kb. 5 percig, a töpörtyűt vegyük ki az edényből.
Tegyük vissza a húst és süssük aranybarnára. Adjuk hozzá az almát, a kakukkfüvet, a szerecsendiót és a petrezselymet. Keverjük össze a kukoricalisztet vízzel, és folyamatos keverés mellett adjuk a húshoz. Öntsük fel az edényt vízzel, forraljuk fel. Adjuk hozzá a curryt, alacsony lángon kb. 3. órát főzzük. Szedjük le a csontról a húst, a csontot dobjuk ki, daraboljuk fel a húst, tegyük vissza. Ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel. Melegen tálaljuk.

NARANCSOS ALMALEVES EGYSZERŰEN
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg savanykás alma, 4 dl almabor, 10 dkg cukor, 3 narancs

Elkészítése: A narancsokat kettévágjuk, és levüket kifacsarjuk. Az almákat meghámozzuk, és finomra reszeljük, majd meglocsoljuk a narancsok levével. Hozzáadjuk a cukrot és az almabort. Alaposan elkeverjük.
Jól behűtve, leveses csészében tálaljuk.
Almabor helyett almalével is készíthetjük.

NYERS ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 4 dl joghurt, fahéj, szegfűszeg, cukor, só

Elkészítése: 3-4 szegfűszeget és 2-3 kis darab fahéjat forralj 1 dl vízben 5 percig. Közben az almát hámozd meg, csumázd ki és reszeld le. A lehűtött joghurthoz add hozzá az almát, szűrd rá a kihűlt fűszerlevet, tegyél bele kevés cukrot és egy csipetnyi sót, majd egy turmixgépben az egészet keverd simára.

NYÍRSÉGI ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 húsleveskocka, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, gyömbér, citrom, 1 dl tejföl

Elkészítése: Húslevest készítünk húsleveskockából, és apróra vágott vöröshagymát és gerezdekre vágott almát főzünk bele. A levét leszűrjük, az almát áttörjük, majd összekeverjük a levessel. Sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérporral, citrommal ízesítjük. Egy kevés tejföllel hűtjük le.

PITYÓKÁS ALMALEVES
Hozzávalók: 1 kg alma (birsalma is jó), 20 g vaj, 1 ek liszt, 2 tojás, 1 dl tejfel, cukor, vaníliás cukor, só, ízlés szerint fehérbor

Elkészítése: A meghámozott, kimagozott gyümölcsöt kevés vízben megfőzzük, szitán áttörjük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük 7-8 dl vízzel, kevés sóval, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a bort, a gyümölcspürét és jól felforraljuk. A tojások fehérjét keményre verjük, megcukrozzuk, és a levesben galuskaként kifőzzük, majd levesestálba szedjük. A tojássárgákat jól kikeverjük a tejföllel, és állandó keverés mellett a fonó leveshez adjuk. A galuskákra merve tálaljuk.

ROMÁN ALMALEVES
Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 1 murok (sárgarépa), 1 petrezselyemgyökér, 1 kg alma, 1 kávéskanál liszt, 2 evőkanál tejföl, só, cukor, zöldpetrezselyem

Elkészítése: A fölszeletelt húst a kockákra vágott murokkal és a petrezselyemmel hideg vízben főni tesszük, majd megsózzuk. Mikor a hús megfőtt, leszűrjük, a levét ismét felforraljuk, beledobjuk a meghámozott és szeretekre vágott almát.
Miután az alma megpuhult, visszatesszük a húst a lébe, tejfölös eresztékkel fölengedjük, sózzuk, beborsozzuk, cukrozzuk, levesestálba öntjük, majd petrezselyem-zöldjével megszórjuk.

SZABOLCSI ALMALEVES
Hozzávalók: 1 kg alma, 5-10 dkg cukor (ki milyen édesen szereti), 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 2-3 dl fehérbor, 1 citrom, szegfűszeg, fahéj, só

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és durván egy liter vízzel feltesszük főni. A fűszerekkel ízesítjük, s beletesszük a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is. Első forrásig főzzük, ekkor beleöntjük a bort, kikeverjük a tejfeles habarást, és a következő forrás után besűrítjük vele a levest. Még egy rottyantás aztán jól lehűtjük.

SZATMÁRI ALMALEVES
Hozzávalók: 80 dkg alma, só, 3 ek cukor, 2 ek liszt, 2-2 dl tejföl és fehérbor, fahéj, pár szegfűszeg, 1 citrom

Elkészítése: A megtisztított almát vékony szeletekre vágjuk, és egy liter vízben feltesszük főzni. Sóval, cukorral, szegfűszeggel, egy darabka fahéjjal (v. őrölttel), reszelt citromhéjjal és a citrom levével ízesítjük. Ha felforrt, hozzáöntjük a bort, tejfeles habarással sűrítjük. Ha kész, jól lehűtjük és így tálaljuk.

SZÓJÁS ALMALEVES
Hozzávalók: 30 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: Felforralunk 1 l vizet cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha forr, takaréklángra állítjuk. Az almát meleg vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a magházát kivágjuk, kis darabokra vágjuk, az ízesített vízben fedő alatt felforraljuk. A szójalisztet kevés vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig főzzük. A tejfölt a leveses tálban simára keverjük, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. A citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

TÁRKONYOS-ALMÁS HÚSLEVES ERDÉLY
Hozzávalók: 80 dkg tyúkhús, tárkonylevél, csipet sáfrány, szemes bors, só, kevés vaj, 2 ek liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 savanykás alma, bors, citromlé, 2 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A húst kisebb darabokra vágjuk, és hideg vízbe föltesszük főni. Ha felforrt hozzáadjuk a tárkonyt, a sáfrányt, szemes borsot és kevés sót. Lassú tűzön puhára főzzük. A húst kicsontozzuk, és kisebb kockákra vágjuk. A levét leszűrjük. Vajon világosra pirítunk lisztet, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, picit pirítjuk, és kevés hideg vízzel simára keverjük és felforraljuk. A levesbe visszatesszük a húsdarabokat és berántjuk. Jól kiforraljuk, a gerezdekre vágott almát is beledobjuk, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. A tojássárgákat kevés levessel simára keverjük, és a tűzről levett levesbe tesszük - folytonos keverés mellet. A tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.

TEJFÖLÖS ALMALEVES
Hozzávalók: 5 db savanykás alma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, kis darab fahéj, néhány szem szegfűszeg

Elkészítése: Az almákat megtisztítjuk, a magházat eltávolítjuk és felkockázzuk, majd másfél liter vízben megfőzzük. Cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk vele a levest. Még egyszer fölforraljuk és azon melegében, vagy lehűtve kínáljuk.