Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Lencsefőzelékek


EXTRA LENCSEFŐZELÉK
Hozzávalók: 40 dkg lencse, fél liter céklasaláta, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál finomliszt, 1 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, 1 kis fej vöröshagyma, csipetnyi cukor

Elkészítése: A lencsét gondosan megmossuk, átválogatjuk, majd néhány órára annyi vízbe tesszük, amennyi jól ellepi. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a forró olajon sárgára fonnyasztjuk. Rátesszük a leszűrt lencsét, és most már csak annyi friss vizet öntünk rá, amennyi éppen hogy szűken ellepi. Kis lángon puhára főzzük. Közben a leszűrt céklát nagyon vékony csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk a már puha lencséhez, és beleszórjuk a vegetát is. A lisztet 1 fél dl céklalével és a tejföllel simára keverjük, majd behabarjuk vele a főzeléket. Jól kiforraljuk, közben kevergetjük, végül belekeverjük a tormát is. Ha szükséges, kevés cukorral ízesítjük. Ezzel már nem forraljuk. A tűzről lehúzva, befedve hagyjuk állni 10 percig, csak ezután tálaljuk.

FÜSTÖLT HÚSOS LENCSE EGYTÁL
Hozzávalók: 20 dkg lencse, 1 sárgarépa, 15 dkg burgonya, 1 szál póréhagyma, 1 liter húsleves (leveskockából), 25 dkg füstölt, nyers tarja, 25 dkg füstölt húsos (kolozsvári) szalonna, 2 pár virsli v. debreceni kolbász. 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg margarin, 2 ek liszt, 3-4 ek ketchup, 2-3 ek borecet, pici cukor (vagy más édesítőszer)

Elkészítése: A megválogatott lencsét előző este beáztatom. Másnap hideg vízzel leöblítem és a kihűtött húslevesben az egyben hagyott szalonnával, és tarjával felteszem főzni.
A sárgarépát és burgonyát megtisztítom, apró kockákra vágom, a póréhagymát felszeletelem (itt a zsenge, zöld szárát is felhasználom) és kb. fél óra múlva, a lencséhez adom. További fél óráig főzöm, ekkor hozzáadom a karikákra vágott virslit és az egészet puhára, készre főzöm.
A vajon megpirítom a lisztet, ráteszem a megtisztított, nagyon apróra vágott hagymát, felöntöm egy kevés hideg vízzel, simára keverem és hozzáadok egy merőkanálnyi lencselét. 3-4 percig kevergetem (nehogy leégjen) majd felforralom.
Elkeverem benne a ketchupot, az ecetet, ízlés szerint édesíteni kell.
A szalonnát és a tarját kiveszem a fazékból, felszeletelem.
A zöldséges lencséhez adom az ízesített rántást, jól összeforralom (6-8 perc) majd visszateszem a szalonnát és a tarját. Ha szükséges utána sózok, és azonnal, forrón tálalom.
Megjegyzés:
- A tetejét meg lehet hinteni őrölt borssal.
- Külön csészében tejfölt is lehet kínálni hozzá.
Ez valójában a lencsefőzeléknek egy változata, de a füstölt hús oly laktatóvá teszi, hogy valódi “egytálétel” lesz belőle.

INDIAI LENCSE
Hozzávalók 4 személyre: 20-25 dkg lencse, 4-5 dl víz, 2 paradicsom, 1 csípős zöld- paprika, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt kömény, só, bors, pirospaprika, 1 evőkanál vaj, vagy olaj

Elkészítése: A megtisztított, váltott vízben többször átmosott lencsét vízben, fedő alatt majdnem puhára főzzük a sóval, borssal. A vajban - vigyázva, hogy meg ne égjen - megpirítjuk a karikára vágott paprikát, miközben, kevés időkülönbséggel, hozzáadjuk a köményt, a koriandert és a kevés pirospaprikát. (Aki szereti, reszelt gyömbért is tehet bele.)
A lepirított fűszereket a lencséhez keverjük, öt percig főzzük, beletesszük a felkockázott paradicsomot és az egészet 2-3 perc alatt, készre főzzük. Önmagában is laktató étel, de száraz húsokhoz adhatjuk körítésnek is.

JÁKOB LENCSEFŐZELÉKE
Hozzávalók: 250 g tányérlencse, 1 l víz, 1 evőkanál olívaolaj vagy főzőolaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2 fokhagymagerezd összezúzva, 1 kisebb póréhagyma felkarikázva, 1 teáskanál őrölt kömény, koriander, fahéj vegyesen, 1 csapott teáskanál só

Elkészítése: Mossuk meg a lencsét, és egy éjszakára, áztassuk be. Szűrjük le, de az áztatóvizet NE öntsük ki. Olvasszunk fel főzővajat, (olajat,) forróra, a hagymát süssük üvegesre, pároljuk vele együtt tovább a fokhagymát, és porét. Ezután tegyük bele a fűszerkeveréket, és egy kis ideig hagyjuk pirulni, tegyük hozzá a lencsét, és rövid ideig pörköljük, hűtsük le az eltett áztatóvízzel, majd engedjük fel, szükség szerint adjunk még hozzá vizet (a lencse megdagad, ezért erre ügyelni kell!), kis lángon pároljuk, kb. 30-50 percig, mielőtt levennénk, sózzuk meg. Levesként egy kicsivel több vizet kell tenni hozzá. Ha lencsefőzeléket akarunk, akkor szűkebben bánjunk a vízzel, éppen csak mindig legyen rajta. Nagyon megy hozzá az ízletes búzalisztlángos vagy a friss kenyér. Fogyasztható együtt a köles- vagy árpakásával is. Az asztalnál tehetünk hozzá citromlevet, finom zamatot ad.

KANADAI LENCSE EGYTÁL
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 1 fej hagyma, késhegynyi őrölt szegfűszeg, reszelt citromhéj, 15 dkg húsos szalonna, 25 dkg darált hús, 2 evőkanál margarin, 1 evőkanál mazsola, 4 evőkanál tejföl, só, bors, Cayenne bors vagy chili, kakukkfű, vegeta vagy húsleveskocka

Elkészítése: a lencsét előző nap vízben beáztatjuk. A kockára vágott hagymát kuktában a margarinon megpároljuk, rátesszük a kockákra vágott szalonnát, majd a darált húst, és kevergetve pár percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét, a citromhéjat, a szegfűszeget, a borsot, só, kakukkfüvet, Cayenne borsot vagy csilit, és annyi vizet, hogy ellepje.
Puhára főzzük. (Itt is 10 percet ír kuktában, de szerintem 25-30 minimum kell hozzá, ha nem több.)
Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

KOLBÁSZOS - LENCSÉS EGYTÁL
Hozzávalók: 15 dkg lencse, 2 ek olaj, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1/2 l zöldségleves kockából, 2 sárgarépa, 4 szál száraz füstölt kolbász, 1 hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1/2 halványított zeller vagy gumó, 2-3 ek borecet, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A lencsét éjszakára 1/2 l vízbe beáztatjuk. Másnap a szalonnát felkockázzuk. A sárgarépát meghámozzuk, és a hagymával együtt kockákra vágjuk. A zellert felszeleteljük. A fokhagymát apróra vágjuk. Az olajat nagy lábosban felforrósítjuk. A szalonnát és a zöldségeket megpirítjuk benne. Ráöntjük a zöldséglevest, a lencsét az áztatóvízzel együtt és a kolbász. Közepes tűzön 45 percig főzzük. A petrezselyemlevélkéket lecsipdessük a szárról, és tálalás előtt rászórjuk a lencsés tálra. Az egészet sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint ecettel savanyítjuk.

LENCSE BÖJTÖSEN
Elkészítése: Egy liter szepességi lencsét minden gaztól gondosan tisztítsunk meg, azután tegyük oda főni három liter vízben. Miután már egészen puhára főtt, gondos kavarás közben öntsünk közé egy liter jó tejet; majd apránként egy kanál lisztet hintsünk bele. Miután a tejet és lisztet bele tettük, megsózhatjuk, és folytonos kavarás közben főzzük öt percig.
Azért kell kavarni, hogy olyan legyen, mintha szitán törtük volna által.
Ez az úgy nevezett böjtök lencse, de lehet - a szerint kinek milyen az ízlése - rántással és ecettel is készíteni.

LENCSE EGYTÁL
Hozzávalók: 25 dkg aszalt szilva, 50 dkg lencse, só, bors, ecet, cukor, 25 dkg füstölt szalonna

Elkészítése: Az aszalt szilvát előző este vízbe áztatjuk, majd másnap ugyanabban a vízben 1 evőkanál ecettel és ugyanannyi gyengén sós, borsos vízben puhára főzzük. A megfőtt szilvát kimagozzuk, és a felét összevágva a lencsébe keverjük, összeforraljuk.
A vékonyra vágott szalonnaszeleteket kisütjük. A tálra rakott lencsére tesszük a sült szalonnaszeleteket, és a maradék szilvaszemekkel díszítjük.

LENCSEFAZÉK
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg lencse, 2 pár debreceni, 1 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, füstölt ízű só, 1 babérlevél, 2 teáskanál citromlé, 2 teáskanál mustár, kakukkfű, olaj

Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított, lereszelt sárgarépát. Két percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk az előzetesen beáztatott lencsét. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Füstölt ízű sóval, babérral, kakukkfűvel ízesítjük és megfőzzük. Beletesszük a debrecenit, és még 5 percig főzzük, végül a tűzről levéve belekeverjük a mustárt és a citromlevet.

LENCSEFŐZELÉK 01.
Elkészítése: 1/2 liter lencsét kiválogatunk, jól megmosunk, úgy, mint a babot föltesszük, de a lencsének jóval kevesebb idő kell a főzéshez, mint a babnak. Ez a főzelék is nyer ízletességben, ha bármilyen darabka disznóhúst főzünk benne. Megsózva, puhára főzzük a lencsét, s rántást készítünk éppen úgy, mint az előbbi főzelékhez. Felöntjük lencsével, jól elhagyjuk főni a rántással, s tálalásnál pecsenyezsírral megöntözve adjuk az asztalra.

LENCSEFŐZELÉK 02.
Hozzávalók: lencse 0.5 kg, zsír 10 dkg, liszt 2 kanál, hagyma 1/2 fej, ecet 1 kanál, cukor 1-2 kocka, só 1 késh. tejföl 2 dl

Elkészítése: Éppen úgy készül, mint a babfőzelék. Igen jó bele füstölt hús!

LENCSEFŐZELÉK 03.
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 2 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, só, körömnyi citromhéj (el is maradhat)

Elkészítése: Az előző este beáztatott lencsét annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval és citromhéjjal ízesítve puhára főzzük. Ezután a citromhéjat kidobjuk belőle. Az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. Megtejfölözve tálaljuk. (Nagyon finom, ha a lencsét hígított sonkalében főzzük meg, vagy mondjuk, egy darabka füstölt húst, esetleg szűkösebb napokon szalonnabőrt is főzünk vele együtt.)

LENCSEFŐZELÉK 04.
Hozzávalók: 2 bögre lencse, 1-1 mokkáskanál kurkuma, köménymag és őrölt fekete bors, 2 chili paprika, 3 db korianderlevél, 1 dkg gyömbérgumó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db kemény paradicsom, 2 evőkanál vaj

Elkészítése: Az előző nap beáztatott lencse vizét öntse le, majd friss vízben a kurkumával és a sóval forralja fel. Lassú tűzön, fedő alatt főzze puhára. Egyharmadát néhány kanál főzővízzel pépesítse, ezzel besűrítve a főzeléket. Az apróra vágott hagymát és a finomra vágott gyömbért vajban pirítsa aranybarnára. Keverje hozzá a köménymagot. Pirítsa le, és tegye az egészet a főzelékbe. Tálaláskor szórja meg a karikára vágott chilivel, a felkockázott paradicsommal és a vagdalt koriander levéllel.

LENCSEFŐZELÉK BACON CHIPS- SZEL
Hozzávalók: 20 dkg lencse, 30 dkg füstölt oldalas, 8 szelet bacon szalonna, 2 ek olaj, 3 ek liszt, 1 fej vöröshagyma, babérlevél, paprika, kevés cukor, 1 ek ecet, 1 kiskanál mustár, fél pohár tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: a főzésre előkészített, beáztatott lencsét füstölt hús levében feltesszük főni. Kevés olajon finomra vágott hagymát pirítunk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Elkeverjük, besűrítjük. Megsózzuk, kevés babérlevéllel fűszerezzük. Cukorral lepirított barna rántást készítünk, majd hozzákeverjük. Tejfölt adunk hozzá, ecettel, mustárral ízesítjük, és jól kiforraljuk.
Feltétként bacon chipseket adunk hozzá.

LENCSEFŐZELÉK SÜLT HÚSSAL
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 30 dkg lencse, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, 2 dl tejfel, 2 evőkanál olaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, őrölt bors

Elkészítése: Az előző este beáztatott lencsét, a megtisztított, karikára vágott sárgarépával meg a kis kockára vágott hagymával együtt, annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Megsózzuk, megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és lefedve, kis lángon puhára főzzük. Végül a tejfelben simára keverjük a vajat, hozzáadjuk a lencséhez, de már nem forraljuk fel, csak megmelegítjük. A megmosott, kicsontozott hússzeleteket vékonyra verjük, sóval, őrölt borssal bedörzsöljük, és az olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. A lencsefőzeléket köretként kínáljuk.