Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Karalábéfőzelék


KARALÁBÉFŐZELÉK 01.
Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, I dl tejföl, só, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A meghámozott karalábét széles laskára vagy kockákra vágjuk, és egy kevés sóval, a zsiradékban, a saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, egy kevés vízzel felengedjük, és összevagdalt petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK 02.
Hozzávalók: 1 kg karalábé, só, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 dl tej, cukor

Elkészítése: A megtisztított karalábét egyenletes szeletkékre (metéltre vagy kockára) vágom és megmosom. A fás részeket eltávolítom.
A petrezselyemzöldet finomra vágom.
A karalábét forrásban levő vízbe teszem fel főni.
Megsózom, felforralom, majd fedővel letakarva, mérsékelt tűzön, egyenletes forralással puhítom. Világos, petrezselyemmel ízesített rántást készítek, és hideg vízzel felengedve berántom vele a forrásban levő karalábét. Őrölt borssal, kevés cukorral ízesítem, és beleöntöm a tejet. Mérsékelt tűzön, óvatos keveréssel felforralom.
Forrón tálalom, különböző sültek, vagdaltak mellé.
Ha a karalábé korai, zsenge, akkor vajjal, fedő alatt, rövid lében párolom meg. Megsózom, meghintem vágott petrezselyemzölddel, borssal és kevés cukrot is adok hozzá. Ha megpuhult, zsírjára pirítva liszttel sűrítem. Vízzel és tejjel felengedem, felforralom és után ízesítem.

KARALÁBÉFŐZELÉK 03.
Hozzávalók személyenként: 2 db karalábé, 1 csomó zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl, 2 dl tej, só

Elkészítése: A karalábét vékony csíkokra vágjuk. Az olajat egy lábasba öntjük, a finomra vágott petrezselymet a karalábéval együtt megpirítjuk. Kevés forró vízzel, fedő alatt, megsózva puhára pároljuk, közben a szójalisztet és a tejet simára keverjük, a megpuhult karalábéhoz keverjük, 10 percig takaréklángon forraljuk tejföllel tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK 04.
Hozzávalók: karalábé 6 db, zsír 10 dkg, cukor 4 kocka, petrezselyem 1/2 csomó, liszt 1 kanál, só 1 késh, tejföl 2 dkg

Elkészítése: A gyenge karalábét héjától megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, forró zsírban kis cukorral, kevés finomra vágott petrezselyemmel feltesszük párolni, s ha már puha, lehintjük liszttel, amellyel tovább pirítjuk. Feleresztjük vízzel, kis sót teszünk hozzá, és hagyjuk jól felforrni.

KARALÁBÉFŐZELÉK 05.
Elkészítése: 90 dg zsenge karalábét hámozzunk meg, majd megmosva káposztareszelőn reszeljük le. Keverjünk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük maximum fél óráig, amíg megpuhul. Végül 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt karalábéhoz. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. A sűrítést végezhetjük habarással is, de most csak 2 normál evőkanál lisztet, és 1 dl tejet adjunk hozzá. Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk hozzá egy kis tejet, és forraljuk fel. A teljesen kifejlődött karalábéból célszerű 1 kg-ot venni, és a gyökér felőli végét vastagon levágni, mert ez a része szinte mindig fás. A primőr karalábé levele is ehető, ezért sokan apróra vágva belefőzik a főzelékbe. Ez esetben kevesebb karalábét vegyünk. Télen, a hónapokig tárolt, nedvességtartalmát vesztett karalábéból 80 dg is elegendő.

KARALÁBÉFŐZELÉK 06.
Hozzávalók: 50 dkg karalábé, 2 ek olaj, 3 ek liszt, petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: A megtisztított, megmosott karalábét kockákra vágjuk, ezt követően megsózzuk, egy mély edénybe tesszük, s kevés vízzel felöntve 18 percig 500 W-on főzzük. Olajból és lisztből egy edényben rántást készítünk, majd hozzákeverjük a megfőtt karalábéhoz, megszórjuk a petrezselyemzölddel, s ezután 10 percig 500 W-on puhára főzzük.

KARALÁBÉFŐZELÉK 07.
Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg zsír, egy evőkanál liszt, egy csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só

Elkészítése: A meghámozott karalábét kockára vágjuk, és egy kevés sóval a zsírban, saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, meghintjük a liszttel, kevés vízzel engedjük föl, és a petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK 08.
Elkészítése: 1 kg zsenge karalábét hámozzunk meg, majd megmosva káposztareszelőn reszeljük le. Keverjünk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük max. fél óráig, amíg megpuhul. Végül 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt karalábéhoz. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.

KARALÁBÉFŐZELÉK 09.
Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg zsír, 1 ek liszt, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só

Elkészítése: A meghámozott karalábét kockára vágjuk. Kis sóval a zsírban, saját levében vagy kis vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, meghintjük a liszttel, kis vízzel felöntjük, petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK 10.
Hozzávalók: Karalábé 6 db, zsír 10 dkg, cukor 4 kocka, petrezselyem 1/2 csomó, liszt 1 kanál, só 1 késh. tejföl 2 dkg

Elkészítése: A gyenge karalábét héjától megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, forró zsírban kis cukorral, kevés finomra vágott petrezselyemmel feltesszük párolni, s ha már puha, lehintjük liszttel, amellyel tovább pirítjuk. Feleresztjük vízzel, kis sót teszünk hozzá, és hagyjuk jól felforrni.

KARALÁBÉFŐZELÉK BUNDÁS CSIRKEMELLEL
Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemell fiié (12 dkg-osak), kevés liszt a panírozáshoz, 1 tojás, 4 dkg szezámmag, 3 karalábé (75 dkg), 15 dkg cukorborsóhüvely, 4 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, vagy margarin, 3 dkg liszt, 3 evőkanál tejszín, 2-3 evőkanál citromlé, só, őrölt bors, a díszítéshez tetszés szerint citrom és citromfű

Elkészítése: A megmosott, megtörölt csirkemelleket sóval, őrölt borssal bedörzsöljük. Először a lisztbe, majd az elkevert tojásba, végül a szezámmagba forgatjuk. A megtisztított karalábékat először félbe, majd vékony cikkekre vágjuk, és 1/2 l forrásban lévő, sós vízben 7 percig pároljuk. Hozzáadjuk a félbevágott borsóhüvelyeket, és további körülbelül 3 percig együtt pároljuk.
A felhevített olajon a csirkemellfiléket forgatás közben, körülbelül 12 perc alatt megsütjük. A zöldségeket leszűrjük, a lecsöpögő főzőlevet felfogjuk. A lisztet a megolvasztott vajban megpirítjuk, majd állandó keverés mellett a főzőlével és a tejszínnel felöntjük. Rövid ideig forraljuk, és sóval, borssal, citromlével ízesítjük. A zöldségeket a mártásban felmelegítjük. A szezámmagos bundás csirkemell filékkel tálon elrendezzük, citromcikkekkel és citromfű levelekkel díszítjük. Párolt rizs illik hozzá.
Elkészítési idő 40 perc

KARALÁBÉFŐZELÉK - RÁBA MENTE
Elkészítése: A zsenge karalábékat a reszelő nagy lyukán legyaluljuk, és petrezselymes zsíron megpároljuk. Liszttel meghintve, húslével föleresztjük, hogy sűrű legyen. Kevés cukorral és sóval ízesítsük.