Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Boston Chicken


Boston Chicken egytál
(Boston Chicken Stuffed)
Hozzávalók: 30 dkg szeletelt konzerv sárgarépa (lecsepegtetve), 10 dkg szeletelt konzerv gomba (lecsepegtetve), 4,5 dl csirkeleves, 2 szárzeller (centisre felvagdalva), 1 teáskanál morzsolt zsálya, 1 teáskanál baromfi fűszerkeverék, 1 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin, 3 db puffancs (1 centisre felkockázva), 32 dkg főtt csirkemell felcsíkozva, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 2 evőkanál reszelt hagyma

Elkészítése: Vagdalja a zöldséget apróra. Csepegtesse le, és borítsa egy keverőtálba. Tegye hozzá a gombát is. Öntse rá a csirkelevest, tegye bele a zellert, a fűszereket és a margarint. Néhány pillanatig mixelje nagy sebességgel, amíg a zellerszárat feldarabolja. Szórja a tetejére a zsemlekockákat. Hintse meg a vagdalt petrezselyemmel és a hagymával. Merítse bele a mixert, és kevergetve pépesítse addig, amíg teljesen egynemű lesz. Tegye bele a főtt húst, fedje be az edényt, és 45 percre tegye 175 fokos sütőbe. A maradék 1 hétig eláll hűtőszekrényben, fagyasztva 4 hónapig.

Boston Chicken és KFC pácolt-szerű csirkéje
(Boston Chicken & KFC Rotisserie Style Chicken)
Hozzávalók: 4 csirkemell
Az öntethez: 0,6 dl olaj, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál zöldcitrom-lé, késhegynyi paprika, fűszeres só

Elkészítése: Az öntet hozzávalóit keverje össze egy kis tálkában, majd melegítse fel a méz teljes olvadásáig. A négy csirkemellet vágja félbe, és bőrével felfelé tegye azokat kerek tepsibe. Öntözze meg a fűszeres keverékkel, majd süsse 200 fokon szép barnára, 35-40 perc alatt, de anélkül, hogy megfordítaná a húsokat, ám közben 3-4-szer meglocsolja saját levével. Ha megsült, vegye ki a sütőből, és azonnal takarja be szorosan fóliával az edényt 15-20 percre. Csak utána tálalja.

Boston Chicken-féle áfonyamártás
(Boston Chicken Cranberry Sauce)
Hozzávalók: 45 dkg áfonya zselé, 28 dkg narancs lekvár, negyed teáskanál reszelt gyömbér, 4,8 dl friss áfonya, 0,8 dl darált dió

Elkészítése: Bő kétliteres edényben, közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett főzze össze a zselét, a lekvárt és a gyömbért 6-8 perc alatt, míg teljesen elkeverednek. Adja hozzá a szeletelt, friss áfonyát, és addig főzze tovább, míg rövidesen a gyümölcs kezd kifehéredni és megpuhulni. (Ne legyen se puha, se túl kemény.) Keverje bele a diót. Amikor kéz-melegre hűlt, tegye a hűtőbe. Letakarva 10 napig tárolható. Jól fagyasztható, akár 4 hónapra is.

Boston Chicken-féle sütőtök
(Boston Chicken Squash)
Hozzávalók: 2 kisebb sütőtök (hosszában félbevágva, kimagozva), margarin, só, 1,2 dl barnacukor, 1,2 dl méz, fél teáskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál fahéjas, vaníliás fűszerkeverék, 4 teáskanál vaj

Elkészítése: Kétszáz fokra melegítse elő a sütőt. Vágott felületével lefelé tegye a sütőtököket egy lapos, kikent tepsibe. Letakarás nélkül süsse 45 percet, amikor a villa könnyen beleszúrható. Fordítsa meg, kenje meg margarinnal és sózza meg a vágott felületeket. Tíz percre tegye vissza sülni, míg kezd szépen barnulni. Kaparja ki a húsát keverőedénybe. Adja hozzá a cukrot, a mézet, a gyömbért, a vajat és a fűszerkeveréket. Közepes sebességgel keverje simává össze. Simítsa tepsibe, fóliával takarja le, és tegye vissza a sütőbe, alacsony hőmérsékleten, csak a melegen tartás miatt, 25-30 percre. A maradék hűtőben egy hétig, fagyasztóban 4 hónapig áll el.

Boston Chicken sajtos makaróni
(Boston Chicken Macaroni & Cheese)
Hozzávalók: 50 dkg spirál tészta, 1,6 dl tej, 45 dkg lágy sajt (durvára reszelve), negyed teáskanál mustárpor, fél teáskanál kurkuma, só, bors

Elkészítése: Gyöngyözően forró víz fölé tett edénybe tegye a következő sorrendbe a hozzávalókat: tej, sajt, mustárpor, kurkuma, só, végül bors. Habverővel folyamatosan keverje, amíg egynemű és sima lesz. Keverje hozzá, a sós vízben kifőzött, lecsepegtetett tésztát, majd tálalásig, de legalább egy órán keresztül tartsa meleg víz felett. (Ha közben kezd túlságosan besűrűsödni, kevés tejet öntsön rá.) Ne tegye sütőbe, vagy közvetlen melegre, mert ragadós, nyúlós lesz. Körülbelül négy főnek tálalja.

Boston Chicken spenótpüré
(Boston Chicken Creamed Spinach)
Hozzávalók: 1 evőkanál liszt, 4 teáskanál vaj vagy margarin, fél-fél teáskanál fokhagymás só és őrölt bors, 56 dkg fagyasztott spenót, 1 kis vöröshagyma

Elkészítése: Egy lábasban, közepes hőmérsékleten, habverővel folyamatosan keverve, habzásig melegítsük a lisztet a vajjal és a fűszerekkel. Adjuk hozzá a spenótot és a reszelt hagymát. (Tippem: Szerintem friss zúzott fokhagyma kitűnő bele.)

Boston Chicken sült babja
(Boston Chicken Baked Beans)
Hozzávalók: 34 dkg hagyma, 65 dkg nagyszemű fejtett bab, 70 dkg darált sertés hús, 2,4 dl ketchup, 1,2 dl grill fűszeres öntet, 15 dkg főtt sonka (vagdalva)

Elkészítése: Terítse el egy négyszögletes tepsiben a bab és a hagyma keverékét. Adja hozzá a darált húst, majd öntse rá a ketchup a grill mártás és az apróra vagdalt sonka keverékét. Fedő nélkül süsse 175 fokon 30-35 percet, amíg gőzölögni látja. Közben 2-3-szor keverje meg. (Letakarva, hűtőszekrényben 1 hétig eláll. Lefagyasztva 4 hónapig tárolható.

Boston Chicken uborkasaláta
(Boston Chicken Cucumber Salad)
Hozzávalók: 2 közepes uborka (meghámozva, félbevágva és mag nélkül szeletelve), 1 közepes vöröshagyma (kockára vágva), 1 nagy, érett paradicsom (felkockázva), 1 dl olíva olaj, 1 teáskanál szárított kapor, fél teáskanál szárított petrezselyem, 0,6 dl borecet

Elkészítése: Keverje össze az uborkát a többi hozzávalóval nem fém, tároló edényben, szorosan zárja le. Tegye 24 órára hűtőszekrénybe fogyasztás előtt. Nem fagyasztható le!

Bostoni csirke fűszeres rizse
(Boston Chicken Spicy Rice)
Hozzávalók: 0,6 dl teljes kiőrlésű rizskrém, 1,8 dl gyorsrizs, 1 evőkanál finomra vagdalt piros húsú paprika, fél teáskanál szárított zeller, 1 teáskanál szárított petrezselyem, negyed teáskanál mustárpor, 7 dl csirkeleves, 0,6 dl olívaolaj, só

Elkészítése: Nagyobb tálban keverje össze az összes hozzávalót. Gyakori keverés mellett forralja fel. Takarja le, és vegye le a melegről. Hagyja állni 15 percet. Villával óvatosan forgassa át a rizst. Szükség esetén sózza és borsozza meg. Gőz fölött tartsa melegen tálalásig. A maradékot letakarva hűtse. Három-négy napon belül, lassan melegítve felhasználhatja. Ne fagyassza le!