Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Burger King® receptek


Burger King®-féle Big King
(Burger King® Big King)
A Burger háború még a kávéházak világában kezdődött. A két óriás, a McDonald’s és a Burger King mindig a másik csúcstermékének lemásolásával igyekezett ebben a véres csatában előnyt szerezni. Először a Burger King lépett a Big King-gel, ami megfelel a McDonald’s Big Mac-jének. Mindkettő marhahúsos pogácsa, sajátos öntet, salátalevél, sajt, savanyúság, hagyma - szezámmagos zsömlében, tulajdonképpen csak elrendezésbeli eltéréssel. Akkor lépett elő a McDonald’s a Big N’ Tasty-vel, ami kísértetiesen hasonlított a Burger King’s Whopper-jére, friss salátájával, paradicsomjával és hagymájával az óriási marhahús pogácsa tetején. Hogy ki nyeri a másik cég termékeinek elcsenésével ezt az ütközetet? Valószínűleg senki. A McDonald’s változatában a Big N’ Tasty nagyobb és olcsóbb lett a másikénál, később a nevét is Big Xtra!-ra változtatták. Eközben a Burger King kirukkolt a Big King-gel. De ez a harc még messze nem ért véget. Mostanában a Burger King csavart ezen egyet, s előlopakodott a franciás jellegű étkeivel. Erre a McDonald’s piacra dobott néhány reggeli szendvicset, tovább szélesítve a nagyok egyre bővülő választékát. Ám a háború folytatódik - és a csatatér ketchupban tocsog.

Hozzávalók: 70 dkg darált marhahús, só, bors, 4 nagy hamburger zsemle, 4 salátalevél, 8 szelet sajt, 8 szelet hagyma, 8 kapros savanyú uborka
Az öntethez: 0,6 dl majonéz, 2 teáskanál Francia-mártás, 2 teáskanál édes fűszerkeverék, 1 teáskanál ecet, fél teáskanál cukor, negyed teáskanál citromlé, késhegynyi őrölt paprika

Elkészítése: Készítse el az öntetet, a hozzávalók kikeverésével egy kis tálkában. A felhasználásig tegye félre. Forrósítsa fel a grillsütőt. Ossza a húst nyolc egyenlő részre. Gyúrjon belőlük gombócokat, majd lapítsa zsemle méretűvé azokat. Grillezze a húskorongokat oldalanként 2-3 percig, közben sózza és borsozza meg. Ha a hús elkészült, pirítsa a zsemlék vágott felületét barnára. Vigyázzon ne égjenek meg! Állítsa össze a burgereket. Először egy kanálnyi mártás kerül a zsemlére, erre salátalevelet tegyen. Következik egy húskorong, majd sajt. Tegyen rá a szétválasztott hagymakarikákból, amire a második szelet hús és sajt jön. Végül zárja le a zsemle tetejével. Amennyiben forrón szereti, akkor mikrohullámú sütőben, egyenként 15-20 másodpercig melegítse.

Burger King® grillcsirke
(Burger King® BBQ Broiler)
Ezt a grillezett csirkés szendvicset Amerika második számú burgeres étteremlánca 1990-ben mutatta be, és hamarosan napi egymilliót adtak el belőle. (Nem jó hír a csirkéknek.) Ezt igen könnyű otthon lekoppintani. Ahhoz, hogy a burger óriás szendvicséhez hasonló legyen, elég a csirkemellet kettévágni, és kissé kiklopfolni. Tegye a csirkét a pácba, és fűtse be a grillsütőt. A recept alapján négy szendvicset készíthet.

Hozzávalók: 2 csirkemell-filé, 4 szezámmagos zsömle, salátalevél, 0,6 dl majonéz, 8 szelet paradicsom
A páchoz: 0,6 dl víz, 2 teáskanál ketchup, 1 teáskanál só, késhegynyi bors és oregánó, vagdalt petrezselyem, 2 kávéskanál hagymapor

Elkészítése: Készítse el a páclevet. Vágja félbe a csirkemelleket, és fóliával letakarva klopfolja ki fél centi vastag, zsemleméretű koronggá. Tegye a pácba, takarja le, és legalább négy órára tegye a hűtőbe. (Még jobb, ha egy éjszakára.) Forrósítsa fel a grillsütőt, és süsse a húsok mindkét oldalát 3-4 percig. Vágja ketté a zsemléket. Melegítse fel őket, és a vágott felületüket pirítsa világosbarnára. Fentről lefelé állítsa össze a szendvicseket. A zsemle tetejének vágott részére majonéz, erre saláta, majd a csirkemell, rá két paradicsomszelet, végül a zsemle alja kerül. Fordítsa meg a zsemlét, kissé nyomja össze, és szalvétában máris kínálhatja.
Tipp: Még finomabbá teheti, ha a pácba füst-aromát is kever. (Ha van lehetősége, a hickory ízesítésűt válassza!)

Burger King® Reggeli szendvics
(Burger King® Breakfast Sandwiches)
Legközelebb, ha a tányérjára teszi a tojást, a kolbászt és a péksüteményt, ahogy hagyományosan szokás, jusson eszébe, hogy építhet belőle függőleges reggeli szendvicset - a világ második legnagyobb gyors-éttermének módszere szerint. De ehhez egy őszibarack konzerv üres doboza is szükséges…

Hozzávalók: 1 db puffancs, puha vaj, 1 tojás, só, őrölt bors, 2 szelet bacon, 1 szelet sajt

Elkészítése: Vágja félbe a péksüteményeket, pirítsa meg halvány sárgára a vágott felületüket, és még forrón kenje meg vajjal. Melegítsen fel közepes hőmérsékletre egy serpenyőt, és nagyon vékonyan olajozza meg. Nyissa fel mindkét végét a konzervnek, ürítse ki a belsejét, olajozza be, és állítsa a serpenyő közepére. Üssön bele a dobozba egy tojást, sózza és borsozza meg, majd takarja le egy kistányérral. Néhány percig süsse, majd késsel benyúlva vágja körbe, és vegye le a dobozt. Fordítsa meg a tojást, és a másik oldalát is süsse néhány percig. Süsse át a bacon szeleteket, és csepegtesse le. Állítsa össze a szendvicset. A puffancs aljára bacon, arra a tojás, majd a sajt és újra bacon következik. Végül fedje be a péksütemény tetejével, és tegye be a mikroba 15-20 másodpercre, hogy a sajt kissé megolvadjon.