Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Marokkói pulykafilé


Hozzávalók: 75 dkg pulykamell, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 teáskanál gyömbérpor, őrölt kömény, pirospaprika, 1 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db egész fahéj, 3 db paradicsom, 40 dkg csicseriborsó, 4,5 dl csirkeleves, 10 dkg aszalt szilva, 5 dkg aszalt őszibarack, csipetnyi sáfrány, 1 kávéskanál korianderlevél

A pulykamellet (amennyiben túlságosan széles és vékony darab) kötözze át sonkaformán. A zúzott fokhagymát keverje össze a fűszerekkel, és ezzel dörzsölje be a mellet. Tegye félre 10-15 percre. Serpenyőben forrósítsa fel az olajat. Minden oldalán süsse rajta barnára, majd emelje tányérra a sültet. A visszamaradt zsiradékon öt perc alatt, kevergetve párolja üvegesre a szálasra vágott vöröshagymát. Adja hozzá a fahéjat, a cikkekre vágott paradicsomot és a sós vízben előfőzött, majd leszűrt csicseriborsót. Az edényt rázogatva keverje össze, majd fektesse rá a pulykamellet. Öntse fel a levessel. Gyöngyözve, fedő alatt, 15 perc alatt főzze félpuhára. Ekkor szórja rá a felkockázott gyümölcsöket. Párolja 25-30 percig tovább, amíg a hús teljesen megpuhul, és a szaftja mártás sűrűségűvé fő. Tálalás előtt dobja ki a fahéjat.
A húst szeletelje fel, végül a mártással leöntve, a finomra vagdalt korianderrel átforgatott párolt rizzsel tálalja.

Fordította Barna Aladár