Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sertéspástétomok


ASZTÚRIAI HÚSPÁSTÉTOM TÉSZTÁBAN SÜTVE
Hozzávalók: 10 dkg szalámi, 10 dkg sonka, 10 dkg sertés szűzérme, 10 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl sherry, 1 evőkanál paradicsompüré, só (ízlés szerint), 1 teáskanál pirospaprika, 50 dkg vajas tészta (mirelit leveles tészta), 4 evőkanál olaj, 1 tojás

Elkészítése: A forró olajon lepirítjuk a megtisztított és finomra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a finomra aprított vöröshagymát is. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal rátesszük a vékony csíkokra vágott sertésérmét, a szalámit és a sonkát. Egy-két percig pirítjuk, beletesszük a megtisztított és szeletekre vágott gombát, majd ráöntjük a bort, a Sherryt és a paradicsompürét. Folytonos keverés közben felforraljuk, és befedve addig főzzük, amíg a leve elfő, és csak sűrű mártás marad alatta. A vajas tésztát egy tortaforma duplájára nyújtjuk, kibéleljük vele a forma alját és az oldalát úgy, hogy pereme is legyen. A tölteléket belesimítjuk, és a maradék tésztával betakarjuk, amelyet kicsit rá is nyomkodunk. Feldíszítjük, azaz a tésztából csíkokat vagy tetszés szerinti alakzatokat nyomunk rá, és a felvert tojással bekenjük. Előmelegített forró sütőben szépen megsütjük.

BROKKOLIS SONKAPÁSTÉTOM
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók kb. 14 szelethez: 3 tojás, 20 dkg brokkoli, 36 g (12 lap) színtelen zselatin, 12 szelet (kb. 3 dkg - os) főtt sonka, 2,5 dl tejszín, 1,5 dl krémföl, 2 tojásfehérje, só, őrölt bors
A díszítéshez petrezselyemzöld, tépősaláta, hónapos retek, kígyóuborka és paradicsom

Elkészítése: A kb. 9 perc alatt keményre főtt tojásokat hideg vízzel leöblítjük, héjukat lefejtjük. A brokkolirózsákat forrásban lévő, sós vízben kb. 8 percig főzzük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. 8 szelet sonkát a tejszínnel összeturmixolunk. Belevegyítjük a krémfölt, majd sózzuk, borsozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A feloldott zselatint a sonkamasszához keverjük, és hozzáadjuk a tojáshabot. Egy 1 3/ 8 l dobozformát a maradék sonkával kirakunk, és rásimítjuk a massza kb. 1/3 részét. A tojásokat középre helyezzük, és a lecsöpögtetett brokkolit, köréjük halmozzuk. Rásimítjuk a maradék masszát, és egész éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk. A pástétomot a formából salátalevéllel bélelt tálra borítjuk. Petrezselyemzölddel, retekkel, uborkával és paradicsommal díszítjük. Kenyérrel fogyasztjuk.

DEBRECENI MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 kg 15 dkg sertésmáj, 1 kg 25 dkg bőr nélküli tokaszalonna, 1 fej vöröshagyma, 0,5 dkg szegfűbors, negyed reszelt szerecsendió, 1 evőkanál zsír, 1,5 dkg őrölt fehér bors, 6-7 dkg só

Elkészítése: A májat egy pillanatra forrásban levő vízbe tesszük, majd ha a víz újból forrni kezd, szűrőlapáttal kivesszük és lecsurgatjuk. A szalonnával együtt kis lyukú darálón ledaráljuk. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra vagdaljuk, a zsírban üvegesre pirítjuk, és a májas masszához adjuk. A reszelt, illetve lisztfinomságúra őrölt fűszerekkel együtt jól összegyúrjuk, és vastag hurkabélbe töltjük. Abban a vízben, amelyben a májat forráztuk, 1 órán keresztül gyöngyöző vízben abáljuk, 10 percre hideg vízbe szedjük, és ha teljesen kihűlt, megszikkadt, hűtőszekrényben hűtjük. 1 hétig biztosan eláll.

FINOM KENŐMÁJAS PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 sertésmáj (kb. 1.7 kg), 40 dkg tokaszalonna, kis zsír, só, 1 fej vöröshagyma, 4 dl tej, őrölt bors, pici fahéj, parányi szegfűszeg

Elkészítése: A hagymát zsírban meghervasztjuk, és a májjal együtt kétszer megdaráljuk, majd szitán áttörjük. A tokaszalonnát kis sós vízben megabáljuk, apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a májhoz, és kóstolgatva fűszerezzük, elkeverjük a tejjel, és lazán bélbe töltjük. A két végét szorosan bekötjük, 30 percig abáljuk.
Hidegen felvágva fogyasztjuk.

FOKHAGYMÁS HÚSPÁSTÉTOM
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis doboz vagdalthús-konzerv, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál ketchup, 5 dkg margarin, 1 közepes nagyságú főtt burgonya, 1 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A dobozából kibontott vagdalthúst és a burgonyát apró lyukú darálón ledaráljuk, majd hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Ezután beledolgozzuk a tejfölt, a mustárt, a ketchupot és a borssal, sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a megpuhított margarint, és az egészet habosra keverjük. (Elektromos habverővel szinte pillanatok alatt elvégezhető.) Meleg vagy hideg szendvicskrémnek egyaránt felhasználható.
Elkészítési idő: kb. 15 perc

FOKHAGYMÁS - SONKÁS PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 2 dl tartármártás, 5-8 háromszög puha sajt, 10-15 dkg sonka vagy sonkás szalámi, ízlés szerint fokhagyma

Elkészítése: A fokhagymát áttörjük, a sonkát daráljuk, és mindent jól összekeverünk.

FÜSTÖLT HÚSKRÉM
Elkészítése: 20 dkg főtt füstölt húshoz végy 10 dkg húsos füstölt szalonnát, s daráld le (ha kell, kétszer). A péphez keverj egy-egy evőkanálnyi tejfölt és ecetes tormát, valamint egy teáskanálnyi reszelt vöröshagymát. Ha kész, hűvös helyen hagyd pihenni legalább fél órát.

FŰSZERES SONKAKRÉM (SEASONED HAM-CREAM)
Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, 1 dl majonéz, 2 ek mustár, 1 kis fej vöröshagyma, 25 dkg főtt sonka, fél-fél mokkáskanál őrölt fehérbors, pirospaprika és majoránna

Elkészítése: Keverőtálban forgassa össze a sajtot, a mustárt és a majonézt. Adja hozzá a darált sonkát, a reszelt hagymát és a fűszereket. Alaposan keverje össze. Friss kifli karikákra kenve sör mellé kiváló.

FÜVES MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 sertésmáj, 25 dkg szalonna, 5 dl tej, 1 zsemle, 1 egész tojás, 1 tojássárga, 1 teáskanálnyi pástétomfűszer, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A szalonnát a zsemlével együtt ledaráljuk, majd a tejben péppé főzzük. A nyers májat forrásban levő vízbe tesszük a máj fehéredéséig, majd kétszer ledaráljuk, és a már kihűlt tejes péphez adjuk. A masszába belekeverjük a fűszereket, a tojást és a mustárt, ezután jól összedolgozzuk. Vastagbélbe töltjük, szorosan elkötjük, és enyhén sózott gyöngyöző vízben 1 órán át, abáljuk. A léből kivéve hideg vízben kihűtjük, szikkasztjuk, végül hűtőszekrényben kifagyasztjuk. Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon finom. 1 hétig eláll.

HAWAII-I SONKAKRÉM (HAWAIIAN HAM SPREAD)
Hozzávalók: 8 szelet főtt sonka, 20 dkg ananász, 1 tk barnacukor, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 2,5 ek majonéz, 8 szelet kenyér
A tetejére: 2 db chili paprika

Elkészítése: A ledarált főtt sonkát villával alaposan dolgozza egybe a többi hozzávalóval. Ezzel a krémmel kenje meg a kenyérszeleteket. A finomra vagdalt paprikával díszítse a tetejüket, és tálalja. 

HÚSPÁSTÉTOM 01.
Elkészítése: 20 dkg sült vagy főtt húst megdarálnak, 1 tojás, 1 dkg liszt, 2 dkg vajból fehér, nem pirított rántást készítenek, levesszük a tűzről, 1 dl tejjel simára keverjük, sűrűre főzzük. Belekeverjük a tojásos húst, sóval, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, kivajazott edénybe teszik és sütőben 15 p-ig sütni.

HÚSPÁSTÉTOM 02.
Elkészítése: 20 dkg sült vagy főtt húst megdarálunk, hozzá 1 db kemény főtt tojást, 5 dkg kikevert vajat.

HÚSPÁSTÉTOM 03. (FLEISCHPASTE)
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 20 dkg liszt, 0,5 darált hús (lehet fele-fele marha, sertés, borjú), 1 aprított kis fej hagyma, 4-6 ek vágott petrezselyem, 1 kk. só, csipet bors, 2 kk. ételízesítő, 1 ek vörös bor, 2 tojás, 20 dkg főtt sonka szeletelve, 1 felvert tojás

Elkészítése: A vajat, lisztet összegyúrjuk 3 ek liszttel, cipót formálunk belőle, 2 kerek lappá nyújtjuk. Egyikkel kibélelünk egy 25-30 cm-es jénait.
Összekeverjük a darált húst, sót, borsot, hagymát, petrezselymet, ételízesítőt, bort, 2 tojás sárgáját, majd 2 fehérje habját.
A sonka felét a tésztára tesszük, rátesszük a húskeveréket, a többi sonkát, beborítjuk a tészta másik felével. Megkenjük tojással. (Úgy is készíthetjük, hogy a tetejét vékony szalagokra vágott tésztával rácsosan borítjuk.)
Forróra előmelegített sütőben, kb. 1 órán át, sütjük, szeletekre vágva tálaljuk.
A húspástétom a német konyha elmaradhatatlan étele. Hidegen, melegen, ünnepen és hétköznap egyaránt felszolgálják.

HÚSPÁSTÉTOM 04.
Hozzávalók: 1 doboz tavaszi vagdalthúskonzerv (15 dkg-os), 5 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál sűrű tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint só, szendvicskenyerek

Elkészítése: A dobozából kibontott vagdalt húst karikára vágom, és a tisztított fokhagymával együtt beteszem az aprítógépbe. Péppé zúzva összekeverem az összes többi hozzávalóval, majd az előkészített szendvicskenyereket megkenem vele. Forró sütőben szép pirosra pirítom, de hideg szendvicsre is megfelelő.

HÚSPÁSTÉTOM HIDEGEN-MELEGEN
Hozzávalók 6 személyre: 15 dkg zsemlemorzsa, 2-2,5 dl tej, 1 kisebb vöröshagyma, 3 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 1 nagy csokor metélőhagyma, 1-1 húsos piros és zöld színű paprika, 60 dkg darált hús, 2 tojás, 3 gerezd fokhagyma, kb. 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, kb. 12 vékony szelet húsos szalonna (bacon)

Elkészítése: A zsemlemorzsát a tejjel leöntjük, és 10 percig állni hagyjuk, hogy megduzzadjon. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajon megfonnyasztjuk. A petrezselymet meg a metélőhagymát felaprítjuk. A piros és zöldpaprikákat hosszában félbehasítjuk, magházukat kimetsszük. A húst a tojással, a zúzott fokhagymával, a tejes morzsával, a vöröshagymával és a zöld-fűszerekkel összekeverjük, végül megsózzuk, megborsozzuk. Egy kb. 1,5 literes püspökkenyérformát a szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy kilógjon belőle annyi, amennyi elég ahhoz, hogy a tetejét is beboríthassuk. A húsos massza egyharmadát belesimítjuk, a piros színű paprikát ráfektetjük. Újabb egy-harmadnyi húsos massza következik, erre kerül a zöld színű paprika, majd a maradék húskeverék. A formából kihajló szalonnaszeleteket ráborítjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 órán keresztül sütjük. Tálaláskor deszkára borítjuk, fölszeleteljük. Héjában sült burgonya, mustármártás és jéghideg sör illik hozzá. Hidegen is kiváló.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

HÚSPÁSTÉTOM TÉSZTÁBAN
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 6 dkg langyos zsír, 1 dl langyos víz, 1 db tojás, 1 mokkáskanál só.
A töltelékhez: 50 dkg sovány sertéshús, 25 dkg szalonna, 1 db tojás, 30 dkg gépsonka, fél dl konyak, 1 mokkáskanál pástétomfűszer

Elkészítése: A tésztához szükséges anyagokat sima tésztává gyúrjuk, hűtőbe tesszük, és egy napig pihentetjük.
A tölteléke: A húst többször átdaráljuk, összekeverjük a tojással, az apró kockákra vágott sonkával. Zsírral vékonyan kikent őzgerincformát vagy bármi más pástétomos edényt fél cm vastagra nyújtott tésztával, majd vékonyra szeletelt szalonnával kibélelünk. Beletöltjük a húst, fóliával letakarva közepes hőfokon másfél óra alatt megsütjük. Ha kihűlt, a formából kiborítjuk, vékony késsel szeleteljük.

KENŐMÁJAS PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 400 g disznómáj, 100 g hagyma, 80 g olaj, 20 g paradicsompüré, citromhéj, őrölt fekete bors, 10 g zsemlyemorzsa, só

Elkészítése: A disznómájat megmossuk, ledaráljuk, és az apróra vágott hagymával olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, citromhéjat, fűszerezzük és beletesszük a zsemlyemorzsát is. Dinszteljük még kb. 15 percig és a végén megsózzuk.

MÁJPÁSTÉTOM 01.
Elkészítése: Apróra vágott hagymát zsírban megpirítunk, elvesszük a tűzről. A májat nyersen megdaráljuk, 1 tojás sárgáját, finomra vágott petrezselymet és a pirított hagymát hozzákeverjük, gyengén megsózzuk, befőttes üvegbe tesszük, s szorosan lezárva 2 órát gőzöljük. Hidegen tálaljuk.

MÁJPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 10 dkg fehér szalonna, 3 g törött bors, 1 g pástétom fűszer, 3 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg szójaliszt, 2 db tojás, 3 cl konyak, 3 cl olaj, 2 db főtt tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, só

Elkészítése: A májat és a szalonnát csíkokra vágjuk, majd finom tárcsájú húsdaráló gépen többször ledaráljuk. Keverőtálba tesszük, sóval, törött borssal, pástétomfűszerrel ízesítjük, majd hozzáadjuk a szép világosra pirított vöröshagymát, a szójalisztet és a tojásokat. Végül a konyakot hozzáöntve ízesítjük.
A pástétomformát olajjal kikenjük és megtöltjük a májpürével. Alufóliával letakarjuk és a formát vízzel telt edénybe állítva, a sütőbe toljuk. Közép-meleg sütőben kipároljuk. Amikor a májpástétom a formában kihűlt, forró vízbe mártjuk, majd tálra borítjuk. Felszeleteljük, zöldpetrezselyemmel és főtt tojáskarikákkal díszítjük.
Elkészítési idő: 60 perc

MÁJPÁSTÉTOM 03.
Elkészítése: 20 dkg főtt vagy füstölt májat szitán áttörjük, 1 db tejbe áztatott zsemlét kifacsartan és 5-10 dkg kikevert vajat és ízesítjük só, majoránnával és jól összedolgozzuk.

MÁJPÁSTÉTOM 04.
Hozzávalók: 1 kg máj, 10 dkg szalonna, 5 dkg mustár, ízlés szerint só, bors, szegfűszeg, majoránna

Elkészítése: A májat enyhén sós vízben megfőzzük, majd kétszer megdaráljuk kis lyukú tárcsán. A megfőzött szalonnát, csak egyszer daráljuk. Fűszerezzük, és alaposan eldolgozzuk.

NYELVPÁSTÉTOM
Hozzávalók 1 kg kész pástétomhoz: 60 dkg főtt sertésnyelv, 30 dkg főtt marhapacal (borjúfodor), 30 dkg szalonna, 1 csapott evőkanál konyhasó, egy fél fej vöröshagyma, egy csipet bors

Elkészítése: A húsokat felszeleteljük, és a megpárolt vöröshagymával 3 mm-es tárcsán megdaráljuk, fűszerezzük, jól összegyúrjuk, és rövid, széles bélbe töltjük. Tűvel megszurkáljuk, és 75C-os vízben kb. 3 óra hosszat főzzük, hideg vízben lehűtjük. Fogyasztásig hideg helyen tároljuk.

RINGLIS MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 25 dkg kenőmájas, 10 dkg Rama margarin,1 doboz ringli (ajókakonzerv), 1 csokor metélőhagyma, őrölt fekete bors

Elkészítése: A kenőmájast a puha vajjal simára keverjük. Néhány ringlit a díszítéshez félreteszünk, a többit villával összetörjük, és a finomra vágott metélőhagymával együtt a májkrémhez adjuk. Egy kevés borssal fűszerezzük. Behűtve, friss péksüteménnyel kínáljuk.
Elkészítési idő: 10 perc + hűtés

SAJTOS HÚSPÁSTÉTOM
Elkészítése: Vékonyan felszeletelünk egy kerek, közepes nagyságú konzerv húspástétomot, és két-két szelet közé egy nagyon vékony eidami sajtszeletet fektetünk. A dupla. megtöltött húspástétom szeleteket óvatosan - nehogy szétessenek -, lisztben, felvert nyers tojásban meg zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban mindkét felüket ropogós-pirosra pirítjuk. (Sütés közben a sajt megolvad; és összeragasztja a húspástétom szeleteket.) Körete hagymás burgonyasaláta, de adhatjuk csak olasz paradicsommártással is.

SERTÉSFEJ-PÁSTÉTOM
Hozzávalók 1 kg kész pástétomhoz: 90 dkg pácolt fejhús, 20 dkg sertésmáj, 15 dkg főtt marhapacal, egy fél fej vöröshagyma, egy csipet bors, egy-egy csipet szegfűbors és szerecsendió

Elkészítése: A pácolt fejhúst megfőzzük, hosszú szeletekre vágjuk, hasonlóan a pacalt és a leforrázott májat. A felszeletelt anyagokat a világosra pirított vöröshagymával együtt 3 mm-es tárcsán megdaráljuk. Fűszerezzük, majd újra megdaráljuk, jól eldolgozzuk. Sertés vagy marha vastagbélbe töltjük, megszurkálva légtelenítjük, majd 75C-os vízben, egészen lassan, kb. 3 óra hosszat főzzük. Kivéve hideg vízzel lehűtjük, majd felhasználásig hűtőben tároljuk. Kizsírozott formába téve sütőben is megsüthetjük, akkor nem kell bélbe tölteni.
A páclé készítése: 5 l vízhez adunk 20 dkg vegyes zöldséget és 2 fej vöröshagymát felaprítva, 5 dkg sót, 1 késhegynyi borsot, 2-3 babérlevelet és 1 citrom levét. Ezeket félpuhára főzzük, majd lehűtjük, hidegen a pácolandó húsra öntjük úgy, hogy ellepje. Három-hat napig hűvös helyen tároljuk. Ez alatt a páclében levő húst naponta megforgatjuk.

SERTÉSMÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 sertésnyelv (kicsi), 30 dkg sertésmáj, 15 dkg sertéstarja, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, majoránna, őrölt szegfűbors, ízlés szerint

Elkészítése: A sertésnyelvet megtisztítjuk, rövid lében sóval és fokhagymával megfőzzük. A sertésmájat szeletekre vágva a karikára aprított vöröshagymával zsírban megpirítjuk. A sertéshússal együtt kétszer egymás után finomra daráljuk, majd szitán áttörjük. A masszát tálba tesszük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, az apró kockára vágott füstölt szalonnát, megfűszerezzük, és kb. fél decit ráöntünk a nyelv főzőlevéből. Az egészet habverővel simára keverjük. A főtt nyelv bőrét még melegen lehúzzuk, húsát apró kockákra vágjuk, és a masszához adjuk.
Vastagabb átmérőjű műbélbe töltjük a masszát, lekötözzük (ügyeljünk arra, hogy belül légbuborék ne maradjon), és lassú, egyenletes forralással 1 óra hosszat főzzük. A pástétomot a vízből kivesszük, és két tálca közé helyezve gyengén lepréseljük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. Ha a pástétom kifagyott, a bőrét lehúzzuk, és szorosan zsírpapírba csomagolva ismét a hűtőszekrénybe helyezzük.
Vékonyra felszeletelve, üvegtányéron tálaljuk.

SONKAHAB PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 200 g sonka, 80 g vaj, só, pirospaprika, őrölt fekete bors és szagos bors, 30 g tejszín

Elkészítése: A sonkát kétszer átdaráljuk. A vajat, fűszereket, sót habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a darált sonkát, és alaposan kikeverjük. A végén hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.

SONKAKRÉM PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 60 g vaj, 100 g sonka, 1 evőkanál mustár, só, kevés tej vagy tejföl, 2 kemény tojás, 15 g hagyma, 1 db savanyú uborka

Elkészítése: A vajat, apróra vágott sonkát, mustárt, sót és a tejet vagy tejfölt, apróra vágott főtt tojást jól kimixeljük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és uborkát és újból alaposan kimixeljük.

SONKAPÁSTÉTOM, TÉSZTÁBAN
Hozzávalók: 25 dkg sertéshús, 5 cl tej, 5 dkg szójaliszt, 1 db tojás, 3 g pástétomfűszer, 2 g fehér bors, 3 cl konyak, 20 dkg sonka, 12 dkg pástétomtészta, 15 dkg fehér szalonna, só

Elkészítése: A sertéshúst ledaráljuk. Keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a tejben áztatott szójalisztet, a tojást, a pástétomfűszert, őrölt fehér borsot és megsózzuk. Kevés konyakkal ízesítjük. Az egészet jól összedolgozzuk, és még egyszer ledaráljuk. Ezután hozzáadjuk a sonkát, amelynek egyik felét finomra, a másik felét apró kockákra vágjuk. A pástétomtésztával a formát kibéleljük, majd vékony szeletekre vágott szalonnaszeletekkel béleljük. Ezután a formába beleöntjük a sonkamorzsát, tetejét elsimítjuk. Tetejére vékony szalonnalapokat teszünk, majd a pástétomtésztával befedjük. A pástétom tetejére két lyukat szúrunk, hogy sütés közben a gőzök eltávozhassanak. Közép-meleg sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
A formából kiborítva szeletekre vágjuk.
Elkészítési idő: 50 perc

SZALVÉTÁS PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 tojás, késhegynyi őrölt babérlevél, késhegynyi őrölt koriander és mustármag, 1 dl tejföl, 2 dl száraz vörös bor, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál só

Elkészítése: A zöldséget megtisztítjuk és megreszeljük, majd a babérlevéllel, a mustármaggal, a korianderrel, a borssal és a sóval összekeverjük. Ráöntjük a bort és 3 dl vizet. Felforraljuk, és 10 percig főzzük. A levet leszűrjük és félretesszük. A megmosott és leszárított húst meg a füstölt szalonnát háromszor átdaráljuk, hogy teljesen pépes legyen. Összekeverjük a leszűrt fűszeres zöldséggel, a nyers tojással, kevés sóval és tejföllel. A húsmasszából cipót formálunk, és kiolajozott asztalkendőbe vagy konyharuhába kötjük úgy, hogy a csomag szét ne essen. A páclevet akkora méretű fazékba vagy lábosba öntjük, hogy a húscipó beleférjen. A forrásban levő pácba óvatosan beletesszük, és takaréklángon addig főzzük, amíg a páclevet a pástétom teljesen el nem szívta, illetve el nem főtte. Ezután kivesszük az edényből és kihűtjük. Csak ha teljesen kihűlt, akkor tesszük hűtőszekrénybe. (A szalvétát csak a tálalás előtt vesszük le róla.) Hidegen kitűnően szeletelhető, finom pástétom, amelyet különféle salátákkal kínálhatunk.

TERI NÉNI HÚSPÁSTÉTOMA
Hozzávalók 12 személyre: 15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 50 dkg sertéscomb, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 evőkanál ételízesítő por (Vegeta), 4 db burgonya, 4 db tojás, 2 evőkanál mustár, só, őrölt bors

Elkészítése: A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a fölaprított vöröshagymát, és ütegesre pirítjuk, majd rádobjuk a kockára vágott sertéscombot, pirospaprikával és ételízesítő porral megszórva átforgatjuk. Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Közben a burgonyát héjában puhára; a tojást pedig keményre főzzük. A megpuhult húst kissé hűlni hagyjuk, majd a meghámozott burgonyákkal és a tojásokkal együtt finomra daráljuk: Ízesítjük mustárral, sóval, kevés őrölt borssal és jól kikeverjük. Vízzel kiöblített hosszúkás formába nyomkodva hűtőbe tesszük. Legalább egy napig dermesztjük, majd a formából kiborítva szeleteljük.

TOJÁSOS HÚSPÁSTÉTOM
Elkészítése: 4 személyre fél kg húst számítva sertéspörköltet készítünk, majd húsdarálón 4 db kemény tojással együtt átdaráljuk. Elkeverjük 2 evőkanál tejföllel, 1 evőkanál mustárral, borssal. Ha szükséges, sózzuk.
Péksüteményre, pirítós kenyérre kenve tálaljuk.

TÜDŐPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 60 dkg tüdő és szív (porcogók nélkül), 25 dkg burgonya, ki fej vöröshagyma, 1 db tojás, 2 kanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál zsír, őrölt bors, babérlevél, só

Elkészítése: Az alaposan megmosott tüdőt és szívet a vöröshagymával együtt nyersen megdaráljuk, majd a zsírra téve, megsózva fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a főtt és áttört burgonyát, a zsemlemorzsát, a szétmorzsolt babérlevelet és a borsot, majd kikent morzsával kihintett tűzálló tálban vagy tepsiben megsütjük, és feldarabolva tálaljuk főzelékhez.

ÜNNEPI MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 3 főtt tojássárga, 10 dkg vaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 3 szem szegfűszeg, fél citrom reszelt héja, fél citrom leve, kevés cukor, só

Elkészítése: A májat megmossuk és lecsöpögtetjük. Annyi szegfűszeges vízben főzzük meg, amennyi ellepi. Ha kihűlt, leszűrjük, és a főtt tojássárgájával együtt kétszer átdaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a citromhéjat, a citromlével megöntözzük, és kis cukorral ízesítjük. A vajat habosra keverjük, majd a darált májat hozzáadva tovább keverjük néhány percig. Formába téve alaposan kifagyasztjuk, majd a formából kiborítva, díszítve tálaljuk. Díszítésnek használhatunk főtt tojásfehérjét, cakkosra vágott céklát, uborkát, petrezselyemzöldet stb.

ZÖLDSÉGES HÚSPÁSTÉTOM
Hozzávalók 6 személyre: 40 dkg darált, sovány sertéshús, 3 evőkanál olaj, 2 tojás, 25 dkg sárgarépa, 1 kicsi karalábé, 1 fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 késhegynyi törött fekete bors, 1 teáskanál só

Elkészítése: A megtisztított sárgarépát és a meghámozott karalábét kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd tálba tesszük. Hozzárakjuk a darált húst, a felütött tojásokat, a sót és a borsot. 2 evőkanálnyi forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát, majd ha már nem nagyon forró, hozzáadjuk a húshoz. Addig keverjük, amíg a húsos keverék masszává nem áll össze. Egy kisebb, szögletes tepsit a megmaradt olajjal kikenünk, zsemlemorzsával behintjük, és a keveréket belesimítjuk. Jól megnyomkodjuk, nehogy levegős legyen. Egy még nagyobb tepsibe háromujjnyi vizet töltünk, és az előmelegített forró sütőben felforraljuk. Ezután a vízbe beállítjuk a hússal töltött tepsit, és a gőzben addig pároljuk, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. Hagyjuk, hogy kihűljön, majd tálra vagy deszkára borítjuk. Csak hidegen lehet szépen szeletelni, és alkalmas vacsora- vagy reggeli szendvicshez. Melegen pedig főételnek, körettel vagy salátával tálalható.