Pástétomok halakból
CITROMOS SZARDÍNIAKRÉM
Hozzávalók: 1 doboz bármilyen szardínia (csak paradicsomos ne legyen!), 5 dkg vaj, 5 dkg juhtúró, 1-1 evőkanál sör és citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és reszelt citromhéj, csipetnyi porcukor, ízlés szerint só, salátalevél
Elkészítése: A puha vajat, a juhtúrót, a szardínia leszűrt olaját, a sört és a fűszereket habosra keverem, majd a villával összetört szardíniát is hozzáadva addig keverem, amíg egynemű, krémszerű, sűrű masszát nem kapok. Salátalevéllel bélelt tálkába halmozom, jól kifagyasztom, és péksüteményre kenve kínálom.
CITROMOS VAJAS KAVIÁR
Hozzávalók: 1 kis doboz fekete kaviár, 10 dkg vaj, 1 kis diónyi fej vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, késhegynyi reszelt citromhéj, só és cukor, salátalevelek
Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát fokhagymaprésen keresztülnyomom, vagy lereszelem, és összekeverem a vajjal, a citromlével, citromhéjjal, a sóval és a cukorral. Ha már habos, a kaviárt óvatosan beledolgozom. A masszát egy szögletes formába tömöm, lefedem, és a hűtőszekrényben jól kifagyasztom. Tálalás előtt kiborítom a formából, és fogazott késsel szeleteket vágok belőle. Megmosott, leszárított salátalevelekkel leterítek egy lapos tálat vagy kis tálcát, és sorban, félig egymásra teszem a kaviáros vajszeleteket. (A tál alá teszek egy nagyobb tálat, amit körberakok jégkockával. Ez mindvégig hűti a szeleteket, amelyek nem olvadnak meg.) Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé.
FÜSTÖLT LAZAC PÁSTÉTOM
Ez a pástétom felségesen ízletes Pumpernickel- (nagyon, fekete magvas) kenyérrel vagy krékerrel. Ajánlatos a tálalóedényt a pástétom elkészítése alatt a hűtőszekrényben tenni, így az étel tovább marad hideg.
Előkészítés: 10 perc
Hozzávalók: 100 g szeletekre vágott füstölt lazac, 100 g lágy tejszínes friss sajt, 1 ek vágott metélőhagyma, 1 ek frissen aprított kapor vagy 1 tk szárított kapor, fekete bors, kaporlevél, ízlés szerint
Elkészítése: A lazacot éles késsel keskeny csíkokra vágjuk. Mixerben sima állagú masszát készítünk a lazacból, a friss sajtból, citromléből, metélőhagymából és kaporból.
A lazacpürét borssal ízesítjük, és kis tálkába öntjük. Lefedjük és 15 percig vagy a felszolgálásig, hideg helyen tartjuk. A kaporleveleket megmossuk, szárazra töröljük, a kész pástétomra helyezzük, és tálaljuk.
HAGYMÁS HALKRÉM
Hozzávalók: 2 kisebb hagymás pácolt hering, 1 evőkanál ecetes hagyma, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 közepes nagyságú alma, 0,5 dl tejszín, 1 csokor snidling, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint
Elkészítése: A halat gerincétől megfosztom, majd nagyon apróra vágom az ecetes hagymával együtt. A tojást keményre főzöm, és meghámozva lereszelem. Az almát meghámozom, és ugyancsak lereszelem. A gőzön felpuhított vajat habosra keverem a tejszínnel, majd hozzáadom a halat, a reszelt tojást, az almát és az ecetes hagymát. Ízesítem sóval, a cukorral és az őrölt fehér borssal, végül belekeverem a nagyon finomra vágott snidlinget is. Üvegtálra halmozom, villával kicifrázom, és lefedve hűtőszekrényben kifagyasztom.
Fehérkenyér-szeletekre kenve a legfinomabb.
HALPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók 5 személyre: 40 dkg hek, 10 dkg teavaj, 12 dkg sárgarépa, 6 fej hagyma, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és enyhén megpirítjuk, azután hozzáadjuk a halfilét, a fűszereket és készre sütjük. Az elkészített zöldséget és a halat húsdarálón kétszer ledaráljuk, azután a kapott masszába belekeverjük a vajat és az egészet, habosra keverjük.
A halpástétomot hidegkonyhai készítményként használhatjuk fel vagy szendvicskrémként, vajas kenyérre kenhetjük.
HALPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók: 1/2 kg lazac/tonhal, vagy hek, 1/2 csésze sovány túró, 2 evőkanál finomra vágott hagyma, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál reszelt torma, 1/2 teáskanál só, 1/4 teáskanál fehérbors
Elkészítése: A halat megfőzzük, bőrét és a szálkákat eltávolítjuk, a túrót átmossuk egy szűrő segítségével, majd megszárítjuk egy papírtörölközőn. Ezt követően az összes hozzávalót összekeverjük, tökéletesen simára. Lehűtve Abonettel, pirítós kockákkal vagy uborkaszeletekkel tálaljuk.
HALPÁSTÉTOM 03.
Hozzávalók: 30-35 dkg főtt hal, 10 dkg vaj, só, bors, citromlé
Elkészítése: A főtt halat (vagy hal maradék) bőrét lehúzzuk, a halat kiszálkázzuk, és szitán áttörjük, vagy húsdarálón megdaráljuk. A vajat habosra keverjük, és hozzá vegyítjük a halat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy kevés citromlével ízesítjük. Szendvicsekre használjuk.
HALPÁSTÉTOM 04.
Hozzávalók 5 személyre: 40 dkg tőkehal vagy hek, 10 dkg teavaj, 12 dkg sárgarépa, 6 fej hagyma, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és enyhén megpirítjuk, azután hozzáadjuk a halfilét, a fűszereket és készre sütjük. Az elkészített zöldséget és a halat húsdarálón kétszer ledaráljuk, azután a kapott masszába belekeverjük a vajat, és az egészet habosra keverjük.
A halpástétomot hidegkonyhai készítményként használhatjuk fel, vagy szendvicskrémként vajas kenyérre kenhetjük.
HALPÁSTÉTOM 05.
Elkészítése: A halpástétomhoz egy doboznyi Atlanti szardíniát vagy Saira makrélát lecsepegtetünk, lebőrözünk, kicsontozunk, és a húsát villával összetörve, 15 deka Ráma margarinnal kikeverjük. Utána 3-4, apró kockákra vágott kemény tojás, egy kevés citromlé, és - ha túl sűrű lenne -, 1-2 evőkanál tejföl vagy kefir is kerül bele. Végül egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, csipetnyi őrölt fehér borssal fűszerezzük, és egy tálra halmozva, jégbe hűtjük.
Elkészítési idő: 20 perc
HALPÁSTÉTOM 06.
Hozzávalók: 40 dkg halfilé, 3 dl tejszín, 3 tojásfehérje, 1 evőkanál kukoricaliszt, só, őrölt fehér bors, vaj
Elkészítése: A halszeleteket kisebb darabokra vágjuk, majd húsdarálón kétszer ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, sót, borsot, majd a tejszínben csomómentesre kevert kukoricalisztet. Jól összedolgozzuk, majd vajjal kikent pástétomformába simítjuk. Lefedjük, és vízzel félig teli tepsibe helyezzük. A vízfürdőben 200 fokon, 40-50 percig sütjük. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
HIDEG HALPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 kg tonhalfilé, 2 tejben áztatott zsemle, 10 dkg panád (besamelmártás), 2 tojás, 1 dl tejszín, 20 dkg garnélarák, 1 paradicsompaprika, petrezselyemzöld, só, fehér bors
Elkészítése: A tonhalfilét az áztatott zsemlével és a besamellel kis lyukú darálón finomra daráljuk (vagy robotgéppel pépesítjük). Beledolgozzuk a tojást, a tejszínt és a fűszereket, majd hozzákeverjük az apró kockákra vágott piros paprikát és a rákocskákat. Kivajazott őzgerincformába simítjuk, és kb. sütőben 40-45 percig gőzöljük. Tálra borítjuk, hidegen szeleteljük.
KEVERT PÁSTÉTOM
Elkészítése: Összekeverjük a következő dolgokat: 20 dkg habosra kevert vaj, egy tubus szardellapaszta, 4 db megtisztított apróra vágott szardínia, hat szem finomra vágott kapri, 10 dkg reszelt ementáli sajt, két kisebb darab apróra vágott savanyú uborka, 30 dkg marhanyelv, 25 dkg darált sonka, 25 dkg kenőmájas, két evőkanál szardíniaolaj. Jól kikeverve mindezeket üvegtálra rakjuk, és apró kockára vágott színes aszpikkal díszítjük.
LAZACKRÉM 01. (SALMON SPREAD)
Hozzávalók: 25 dkg párolt lazac, 3 evőkanál olívaolaj, fél mokkáskanál Cayenne bors, fél teáskanál bazsalikom, 0,6 dl citromlé, ízlés szerint só és őrölt fekete bors
Elkészítése: Turmixgépben pépesítse a főtt halat, közben lassan adagolja hozzá az olajat. Borítsa a krémet tálba, és forgassa bele a többi hozzávalót. Keverje habosra, és tegye hűtőszekrénybe. Hidegen tálalja, forró pirítós kenyérrel.
LAZACKRÉM 02.
Hozzávalók: 1 doboz füstölt-lazac konzerv, 1 kis fej lilahagyma, 10 dkg vaj
Elkészítése: A halat villával összetörjük, majd habosra keverjük a többi alapanyaggal együtt.
LAZACKRÉM 03. (SALMON PATE)
Hozzávalók: 15 dkg lazacfilé, 25 dkg natúr krémsajt, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál reszelt torma, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fehérbors
A tálaláshoz: mandula szeletek, petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj, zeller
Elkészítése: A kisebb darabokra szelt, párolt halfilét óvatosan forgassa össze a többi hozzávalóval. Hagyja pihenni, majd az olívaolajon megpárolt mandulával meglocsolva és a fűszernövényekkel meghintve tegye legalább 60 percre a hűtőszekrénybe. Friss kenyérrel adja.
SZARDELLAPÁSTÉTOM
Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz füstölt szardínia, 4 tojás, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár, pirospaprika, bors
Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk és lereszeljük. Ugyancsak lereszeljük a vöröshagymát. A füstölt szardíniát villával összetörjük (az olajat is felhasználjuk), majd kikeverjük a tojással, a hagymával és fokhagymával, a tejföllel. Mustárral, pirospaprikával, borssal ízesítjük. Ha szükséges, sózzuk. A szardellapástétomot kenyérre kenve, paradicsom-karikákkal díszítve tálaljuk.
SZARDÍNIA PÁSTÉTOM 01.
Elkészítése: 20 dkg vajat habosra keverünk. Egy középnagyságú doboz szardíniát, tisztítva, olaj nélkül, szitán áttörünk. 12 dkg sonkát 4 db keményre főtt tojással együtt átdarálunk. A halat és az átdaráltat vajjal együtt még tovább keverjük, egy fél citrom levével együtt. Hideg helyen fagyasztjuk, és ízlésesen díszítve tea mellé adjuk.
SZARDÍNIA PÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók Kb. 4-5 személyre: 500 g Delma, 2 doboz kb. 125 g - os olajos hal (nem kell a legdrágább, de ne legyen magyar) Általában az egybe halas a jó
Elkészítése: A halak gerincét kiszedjük, majd villával összetörjük. Ezután a Delmával alaposan összekeverjük, áttörjük a villa segítségével. Addig keverjük, amíg egyenletes színe lesz, és a hal nem darabos. Kenyérre kenve, piros arany, paprika, uborka stb. díszítésnek, ízesítésnek.
Aki szereti, citromlével keverheti, vagy utólag csöpögteti rá.
Ha az olajhal nem nyerő, finomra darált kolbásszal, sonkával, téliszalámival, stb., amelyikkel tetszik.
Arányok ízlés szerint.
TONHALAS KRÉM
Hozzávalók: 1 olajos tonhalkonzerv (180 g), 1 kanál mustár, 1 kanál ketchup, só, őrölt fekete bors, 1 kisebb hagyma, 2 kanál vaj vagy margarin
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük és hozzáadjuk a tonhalat (az olajat előtte lecsepegtetjük róla), mustárt, ketchupot, vajat, sózzuk, borsozzuk, és alaposan kimixeljük.
TONHALPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók: 40 dkg tonhal, 80 dkg vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál őrölt zöld bors, 2 evőkanál zöldcitrom-lé, 2 csipet Cayenne, olajbogyó, csemegeuborka
Elkészítése: Villával keverjük össze az összes hozzávalót. Töltsük meg vele a zárható, műanyag tetős üveget és legalább két órára tegyük hűtőszekrénybe. Olajbogyóval, csemegeuborkával és pirított kenyérrel tálaljuk.
TONHALPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók: 1/2 kg tonhal, 1/2 csésze sovány túró, 2 evőkanál finomra vágott hagyma, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál reszelt torma, 1/4 teáskanál só, 1/4 teáskanál fehérbors
Elkészítése: A halat megfőzzük, bőrét és a szálkákat eltávolítjuk, a túrót átmossuk egy szűrő segítségével, majd megszárítjuk egy papírtörölközőn. Ezt követően az összes hozzávalót összekeverjük, tökéletesen simára. Lehűtve
Abonettel, pirítós kockákkal vagy uborkaszeletekkel tálaljuk.
TONHALPÁSTÉTOM 03.
Hozzávalók: 2 db burgonya, egy doboz olajos tonhal konzerv, majonéz, fokhagyma, citromlé, bors, só, kapri vagy olívabogyó a díszítéshez
Elkészítése: Megfőzzük héjában a 2 szép krumplit. Még melegen áttörjük és összekeverjük az olajos tonhal konzervvel. Ízlés szerint majonézzel hígítjuk, ízesítjük fokhagymával, citromlével, borssal, sóval. A tálaló tálcán halformában halmozzuk fel, majonézből pikkelyeket formázunk rá, (akkor egyszerű, ha tubusos majonézünk van), szemét egy olívabogyóval vagy kapribogyóval alakítjuk. Pirított kenyérrel tálaljuk.
Nagyon dekoratív és egyszerű.
TŐKEHALPÁSTÉTOM 01. (BRANDADE DE MORUE)
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 30 perc
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg sózott tőkehal, 2 krumpli, 3 gerezd fokhagyma, 20 cl olívaolaj, 25 cl tej, 1 kis doboz szarvasgombahéj, szerecsendió, fokhagymás pirítós
Elkészítése: Egy éjszakára áztassuk be a halat. Következő nap szűrjük le és öntsünk rá hideg vizet. Melegítsük fel a vizet, de ne forraljuk fel egészen, hanem csak posírozzuk mintegy 15 percig. Ez alatt főzzük meg kuktában a krumplit.
Szedjük darabokra a megfőtt halat, turmixoljuk le a fokhagymával. Tegyük vissza tűzre, majd folyamatos élénk keverés mellett adjuk hozzá apránként az olajat és a tejet. Tegyünk bele egy kis reszelt szerecsendiót is.
Törjük össze a főtt krumplit, és tegyük ezt is a pástétomba. Végül ízesítsük a finomra vágott szarvasgombával.
Tálaljuk nagyon forrón, fokhagymás pirítóssal.
TŐKEHALPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók: 40 dkg tőkehal-filé, 1,5 dl olívaolaj, 1 dl tejföl, 4 db közepes burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 citrom, őrölt fehér bors
Elkészítése: A meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben, a halfilét tíz perc alatt lobogó vízben főzze puhára - majd szűrje, csepegtesse le. Húzza le a főtt hal bőrét. Tegye a húst egy lábosba. Öntözze meg a citromlével és az olívaolajjal. Nagyon alacsony hőfokon párolja össze, miközben villával pépesre nyomkodja a keveréket. Ekkor keverje bele a zúzott fokhagymát, a tejfölt és a főtt krumplit. Villával keverje egynemű, pépes masszává, majd simítsa tűzálló tálba. Tegyen néhány vajdarabkát a tetejére, végül 200 fokos sütőben, pár perc alatt süsse össze. Kihűlve, pirított kenyérre kenve a legfinomabb.